Transparent
Inloggen
Sluiten

Ajax Forum » Maatschappelijke discussies » Oorlog Oekraïne

Deze normale topic is open en bestaat uit 14 pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

open/sluit de onderstaande quote:

MacManus schreef op 07 juni 2023 om 18:57:

Ik heb toch maar besloten om de vertaalde versie van dat artikel hier neer te zetten; het artikel van Vertska. OE PUTIN OEKRAÏNE HAATTE
Een onderzoek naar hoe de Russische president aan een oorlog met Oekraïne kwam denken

Poetins motieven om oorlog te voeren met Oekraïne waren persoonlijke wrok en een verlangen naar wraak. De laatste druppel was de sluiting van de media-activa van zijn neef Viktor Medvedchuk. Poetin besloot Kiev in februari en maart 2021 aan te vallen, vertelden bronnen aan The Wrap. De voorbereidingen voor de invasie waren al bijna een jaar aan de gang, maar al die tijd was het Kremlin uitgegaan van verkeerde aannames en berekeningen.
De auteur van de tekst is Ilya Zhegulyov, een voormalige speciale correspondent voor SmartMoney, Forbes, Meduza en Reuters. Hij schreef het boek The Czar's Walk: The Secret Struggle for Power and Influence in Modern Russia. Van Jeltsin tot Poetin" over de topambtenaren van het Kremlin die belangrijke beslissingen namen in de laatste jaren van het bewind van Boris Jeltsin, waaronder de selectie van Vladimir Poetin als zijn opvolger.
Dit onderzoek is gebaseerd op gesprekken met voormalige en huidige functionarissen in de Russische en Oekraïense regering. Elk van hen neemt een bepaalde plaats in, hetzij in het Oekraïense politieke establishment, hetzij in het Russische. Wat werkelijk tot de oorlog heeft geleid is voor beide landen een moeilijk onderwerp. Journalist Ilya Zhegulyov zocht speciaal voor De Werstka uit hoe het kwam dat Vladimir Poetin het idee had om oorlog te voeren met Oekraïne, wanneer de belangrijkste beslissing werd genomen en wie daarop invloed uitoefende. De verhalen van voormalige en huidige functionarissen dicht bij het Kremlin kunnen de tragedie die zich voltrok niet rechtvaardigen, maar ze helpen om de evolutie van het denken van de Russische machthebber te begrijpen die ertoe leidde.
Mis de nieuwe teksten van "Werstka" niet, abonneer u op ons Telegram-kanaal
INHOUD
Oekraïnes eerste poging tot splitsing
Hoe Poetin aanstoot nam aan Amerika
Wat filosofen de Russische president leerden over anti-Oekraïnisme
Hoe Poetin besloot de Krim in te nemen
Waarom was de Russische president beledigd door Zelenski?
Wanneer was de beslissing om ten oorlog te trekken rijp?
Na de gouverneursverkiezingen in de regio Moskou in september 2013 wreef een van de begeleiders van een enorm team van politieke technologen in zijn handen en zei: "Goed gedaan, jongens, nu gaan jullie naar West-Oekraïne om te trainen," herinnert een politiek technoloog die dicht bij de Russische presidentiële administratie staat zich in een gesprek met Werstka. Tien jaar geleden was er volgens hem helemaal geen sprake van "slechte Khokhlys": Russische politieke technologen werkten zowel met het team van Viktor Janoekovitsj als met zijn tegenstanders van meer pro-Europees georiënteerde politici, en niemand had vragen. Politieke technologen kregen van alle kanten lucratieve contracten en verdienden geld. "En hoeveel communicatie er was tussen Russische en Oekraïense voetbalfans, de vriendschap was echt. En de nationalisten waren bevriend met elkaar."
De houding van het Kremlin tegenover Oekraïne leek veranderd in de weken van februari 2014, toen Poetin eenzijdig besloot de Krim te annexeren. Maar dat was niet helemaal waar: volgens ooggetuigen was de mening van de Russische president over het buurland al veel eerder in zijn hoofd geëvolueerd.
"Onze klootzak."
Vóór de Oranje Revolutie in 2004 hadden Moskou en Kiev slechts één keer ernstige meningsverschillen gehad: in 2003 was het eiland Tuzla in de Zee van Azov, waar 30 vissersgezinnen wonen, een struikelblok. Op een gegeven moment begon Rusland te banken in de richting van het visserseilandje, wat tot grote spanningen leidde, tot het versterken van de verdediging van Tuzla door reguliere Oekraïense troepen. Uiteindelijk bereikten de twee landen echter overeenstemming over een overeenkomst inzake samenwerking in de Zee van Azov en de Straat van Kertsj en was het conflict allang vergeten.

Het eiland Tuzla. Foto: Interfax
Bij zijn aftreden als president na twee termijnen vroeg de Oekraïense president Leonid Koetsjma aan Moskou om zijn opvolger, Viktor Janoekovitsj, te steunen, wat het Kremlin graag deed.
"Een speciaal programma van de drie nationale tv-zenders van Oekraïne - Inter TV Channel, 1+1 en First National Channel - is in de lucht: 'Vladimir Poetin. Live uitzending"... de geografie van de vragen is heel Oekraïne. Alle gesprekken vanuit Oekraïne zijn gratis," zei de presentator in het Russisch in de studio, alsof hij zich in Ostankino en niet in Kiev bevond. In de studio in Kiev tussen de twee vlaggen - Oekraïne en Rusland - zat de Russische president en beantwoordde een uur lang vragen van burgers uit de buurstaat. Het was eind oktober 2004, de laatste fase van de presidentiële campagne van Viktor Janoekovitsj, waarop Moskou had ingezet.
Om de kandidaat te steunen, kwam Poetin naar Kiev en nam hij deel aan een live analoog van Ruslands "rechte lijn", met dit verschil dat de Oekraïners hem vragen stelden (er waren meer dan 80.000 vragen). Poetin zei zelfs dat Rusland veel van Oekraïne kon leren, met als argument dat de economische groei van Oekraïne onder premier Janoekovitsj die van Rusland overtrof.
Dmitry Medvedev, destijds hoofd van de Russische presidentiële administratie, hield toezicht op de verkiezingen aan Moskouse zijde, en Viktor Medvedchuk, destijds hoofd van de Oekraïense presidentiële administratie, aan Kievse zijde. In dat jaar werd Poetin peetvader van zijn dochter Darya. In die tijd werkte de Oekraïense presidentiële administratie nauw samen met de Russische administratie, en een speciale assistent voor de contacten tussen de twee administraties was, naar eigen zeggen, een Russische politieke technoloog, Gleb Pavlovsky. Een van de acties van Moskou vóór de verkiezingen was een kaart van de "drie soorten Oekraïne" waarin Viktor Joesjtsjenko het land zou hebben verdeeld, met als derde soort het zuiden en oosten van Oekraïne.
Maar dit alles hielp niet. Als gevolg van de Oranje Revolutie, na massale protesten en een tweede stemming, werd Viktor Joesjtsjenko in 2004 president van Oekraïne.
Maar Moskou bleef inzetten op tegenwerking en zelfs scheiding van de regio's. Op het hoogtepunt van de Oranje Revolutie was er zelfs een eerste poging om het zuiden en oosten te scheiden - in Severodonetsk werd een pro-Russisch congres van afgevaardigden van alle niveaus gehouden, bijgewoond door een destijds invloedrijke politicus uit Rusland, de burgemeester van Moskou, Joeri Loezjkov. Van zijn kant riep het toenmalige hoofd van de regionale raad van Donetsk, Boris Kolesnikov, expliciet op tot afscheiding van Oekraïne: "Wij stellen voor: geen vertrouwen te schenken aan alle hogere staatsautoriteiten die de wet hebben overtreden. Een nieuwe zuidoostelijke Oekraïense staat op te richten in de vorm van een federale republiek. De hoofdstad van de nieuwe staat zal Charkiv zijn, waarmee de eerste hoofdstad van de onafhankelijke Oekraïense republiek in ere wordt hersteld", aldus Kolesnikov. De zaak kwam echter niet van de grond. Rusland mengde zich in die tijd niet met wapens in de zaken van een soevereine staat, en niemand ging zonder steun over tot afscheiding. Op het voorstel van "Werstka" om er nu over te praten, antwoordde Kolesnikov: "Dank u, niet geïnteresseerd" (Kolesnikovs stichting steunt actief het AFU, en de hele cover van zijn Facebook-profiel wordt ingenomen door een enorme Oekraïense vlag).
In 2010 had de pro-Westerse president Joesjtsjenko de meeste van zijn ratings verloren, en begin 2010 won Janoekovitsj de presidentsverkiezingen - en dit keer waren er geen klachten van de kiezers over de telling van de stemmen.
Toen Janoekovitsj president werd, begon hij onmiddellijk beslissingen te nemen waarvan Moskou zelfs onder de gematigde politicus Koetsjma niet had durven dromen - hij kondigde aan dat Oekraïne niet zou toetreden tot de NAVO, stelde een wet in over de status van de Russische taal als regionale taal en suggereerde dat de hongersnood geen genocide op het Oekraïense volk was, maar een algemeen probleem van de Sovjetgeschiedenis.
"Onze geheime diensten zaten in de leiding van Oekraïne en bestuurden het land en individuele bedrijfsonderdelen. Wat had het voor zin om iets te doen als iedereen zichzelf was?" - zegt een bron dicht bij de Russische presidentiële administratie. Volgens hem was het plan eenvoudig - toenadering tot Oekraïne naar het voorbeeld en de gelijkenis van toenadering tot Wit-Rusland. "Er zat een hele president in het land, die in feite op onze loonlijst stond," verklaart de bron aan de Werstka. - Net zoals de Verenigde Staten ooit president Fulgencio Batista in Cuba hadden, hadden wij Janoekovitsj in Oekraïne. De houding tegenover hem was hetzelfde. Natuurlijk speelden we met hem mee en hielpen we hem. Dat was onze klootzak.

Viktor Janoekovitsj en Vladimir Poetin, december 2013. Foto: kremlin.ru
Tegelijkertijd was Rusland ook op het diplomatieke front bezig om Europa ervan te weerhouden met Oekraïne te flirten. "Russische diplomaten kwamen naar Parijs, ze vertelden het Westen dat we tegen de Euro-Associatie zijn, het zal niet gebeuren, je moet het stoppen", zegt een bron dicht bij Vladislav Surkov, die van 2013 tot 2019 in het Kremlin onder andere verantwoordelijk was voor Oekraïne-gerelateerde kwesties. - Het zou een klap zijn voor de bestaande betrekkingen tussen Oekraïne en Rusland, zei hij. Het begon met dit verhaal, nog helemaal geen verhaal over de Russische wereld".
Janoekovitsj wees een associatieovereenkomst met de EU af en zwichtte voor de verleiding van het Kremlin om toe te treden tot een douane-unie met Rusland, wat eindigde met zijn tweede Maidan.
"Hij was toen een bullebak."
Poetins houding tegenover Oekraïne verslechterde samen met zijn relatie met het Westen. Vrij snel werd de post-Sovjetruimte, vooral Oekraïne en Georgië, een ruimte van confrontatie voor de leider van het Kremlin.
De eerste klap voor Poetin was de "Rozenrevolutie" in Georgië, toen na massale protesten in het land de leider werd vervangen door de voor Poetin onbegrijpelijke pro-westerse Mikheil Saakashvili, de tweede, ernstiger, was de "Oranje Revolutie" in Oekraïne. "Het gaat niet om de houding tegenover Oekraïne. Het was niet alleen de Maidan daar, het was de vernietiging van alle spelregels", verklaart de logica van Poetins wrok van iemand die dicht bij hem staat. Het recht van burgers om de regering in hun land te veranderen door middel van demonstraties en verkiezingen werd in het Kremlin niet serieus genomen, omdat het dergelijke demonstraties uitsluitend beschouwde als het resultaat van externe invloed vanuit het Westen.
Dit alles leidde tot Poetins toespraak in München in 2007, die door het Westen kritisch werd geïnterpreteerd. "Hij was toen een beetje grof, nogal politiek incorrect," oordeelt een bron dicht bij het Kremlin nu. - Het Westen zei: "Wat een slechte vent, schelden, oprotten, onbeschofte en onbehouwen wijsneus. Dat was een voorbeeldig resultaat van zijn toespraak".
Naast de revoluties in het post-Sovjetgebied en de uitbreiding van de NAVO naar het oosten waren er nog andere irritante zaken gaande tussen Washington en Moskou. Als voorbeeld noemt de functionaris van de presidentiële administratie het verhaal van de toetreding tot de Wereldhandelsorganisatie, waar Rusland volgens hem meer klaar voor was dan Oekraïne, en Oekraïne als eerste werd toegelaten.
In 2011 belde de Russische ambassadeur in Oekraïne Mikhail Zurabov met Alexander Voloshin, die zich toen bezighield met de ontwikkeling van het International Financial Centre in de hoofdstad. Hij vertelde hem dat er ook in Kiev een centraal depot werd opgericht, en de projectbegeleiders stelden voor een samenwerkingsovereenkomst met Moskou te sluiten. Voloshin was daar niet tegen, maar de overeenkomst kwam er niet. Een ambtenaar van de Russische presidentiële administratie die vroeger ambtshalve met de Amerikanen communiceerde, noemt dit een voorbeeld van het onvriendelijke gedrag van de VS, waarvan er vele zijn geweest.
Nieuwe filosofie
Naast de verschuiving in de houding ten opzichte van het Westen werd Poetin ook beïnvloed door binnenlandse verhalen. Tijdens en na de protesten van 2012 begon Poetin meer tijd alleen door te brengen met boeken van een bepaalde strekking. Onder mensen dicht bij het Kremlin was er sprake van dat Poetin steeds vaker in de archieven zat. Rond die tijd werd in de presidentiële administratie zelfs een speciale werkgroep opgericht om hem te helpen boeken en pagina's uit te zoeken over onderwerpen waar hij om vroeg, zegt een voormalige spindoctor van het Kremlin.
Al vóór de gebeurtenissen in Bolotnaja was Poetin geïnteresseerd geraakt in de filosoof Ivan Iljin van de Witte Garde, en na de mislukte protesten verdiepte de Russische president zich veel meer in teksten van auteurs met soortgelijke opvattingen als Iljin. Hij hield ook van de religieuze filosoof van het begin van de 20e eeuw, Vasili Rozanov. Deze stond kritisch tegenover liberalen en intellectuelen: "Ja, ik vind het beter om als politieagent op de hoek van twee straten te staan - meer 'burgerlijk', nuttiger, nobeler en in overeenstemming met de menselijke waardigheid - dan te zitten... 'aan het ontbijt van een intellectueel' en met verwaandheid te bespreken hoe 'alles bij ons slecht is' en hoe 'wijzelf goed zijn', rechtvaardig, eerlijk en 'bereid te lijden voor de waarheid'...".
Ilyin van zijn kant had geen enkele piëteit voor Oekraïne als onafhankelijke staat. "Oekraïne wordt erkend als het meest bedreigde deel van Rusland in de zin van afscheiding en verovering," schreef de filosoof in een resolutie van het congres van blanke emigranten in 1938. - Het Oekraïense separatisme is een kunstmatig verschijnsel, zonder werkelijke gronden. Het is ontstaan uit de ambitie van de leiders en de internationale intriges van verovering".
Citaten van Iljin, Rozanov en andere imperialistische auteurs, ook uit die tijd, slopen in de toespraken van Poetin en in het openbaar. Een technoloog die vertrouwd is met het werk van Russische nationalisten en vroeger voor het Kremlin werkte, herkent in de toespraken van de Russische president de invloed van de gematigde Russische nationalist Konstantin Krylov, auteur van een artikel over waarom Russen allemaal onrecht wordt aangedaan, en zelfs van Dmitry Galkovsky, die de oorsprong van alle Russische opstanden ziet in buitenlandse invloed. ";Bijna begonnen te spreken in directe citaten van hen," verwondert zich een voormalig Kremlin-technoloog met een rijk verleden in de kring van gematigde nationalisten.
"Alles in dit pantheon van goden is gewoon opgebouwd," vertelt een voormalig bijna-Kremlin technoloog over de trucs. - Oekraïners worden door list, bedrog, manipulatie en technologie door westerse staten gecultiveerd om anti-Rusland te maken. Het werkte niet met de oud-gelovigen, het werkte met de Oekraïners. Zij zijn de perfecte Russen voor de vijanden van Rusland. En Oekraïne als staat werd gecreëerd, opgebouwd juist als onderdeel van de USSR vaak ten koste van de Russische bevolking."
Poetins favoriete filosofen over Oekraïne

Uitbreiden↓
Om geen nieuwe teksten van De Wurst te missen, abonneer u op ons Telegramkanaal
Trek je niets aan van de gevolgen
In januari 2014 was Poetin niet van plan de Krim in te nemen. Drie bronnen - in de presidentiële administratie, bij technologen dicht bij het Kremlin en bij bekenden dicht bij Poetin - vertellen ons dit. Het besluit kwam spontaan toen het Kremlin in februari besefte dat demonstranten in het centrum van Kiev de regering van Janoekovitsj aan de winnende hand waren. Aanvankelijk zette Moskou opnieuw in op een congres van afgevaardigden met de mogelijke uiteindelijke afscheiding van delen van Oekraïne. Russische technologen waren betrokken bij de organisatie van het congres, vertelt een bron dicht bij Vladislav Surkov aan de Werstka. Het congres van afgevaardigden uit het zuidoosten van Oekraïne zou worden voorgezeten door Viktor Janoekovitsj zelf, die naar Charkiv vloog nadat hij zich met spoed per helikopter uit Kiev had teruggetrokken.
Op het laatste moment weigerden Kharkiv en de regionale gastheren Hennadiy Kernes en Mykhailo Dobkin echter het spel mee te spelen. "Toen zij beseften dat Rusland voor de ondergang van het land wilde spelen, werden zij abrupt pro-Oekraïens en vertelden zij Janoekovitsj dat zij het idee niet steunden," getuigt een bron met kennis van de voorbereidingen van het congres. Op 22 februari was Janoekovitsj al in Charkiv, maar in het besef dat het idee was mislukt, kwam hij niet naar de bijeenkomst. In plaats van op te roepen tot afscheiding, spraken Kernes en Dobkin op het congres en riepen zij op tot vrede en beloofden zij Oekraïne verenigd te houden. De Russische operatie mislukte. Op dezelfde dag zette de Verkhovna Rada Janoekovitsj uit de macht.

Het was in de nacht van 22 op 23 februari, nadat Janoekovitsj al uit Charkov was gevlucht, dat Poetin besloot de Krim te annexeren. Hij sprak er zelf over, maar ook bronnen dicht bij de president bevestigen het. De vergadering in Sotsji, waar op dat moment de Olympische Winterspelen werden afgesloten, duurde tot 7 uur 's ochtends met vier veiligheidsfunctionarissen die dicht bij hem staan. Zoals een van Poetins naaste kennissen getuigt, probeerden de veiligheidsdiensten hem eerst af te raden: "Poetin zei: jongens, dit is onze laatste kans, die komt er niet meer, ik neem de verantwoordelijkheid".
Later, in een gesprek met een andere goede kennis die hem vertelde dat de annexatie van de Krim een ramp was en dat de gevolgen verschrikkelijk zouden zijn, antwoordde Poetin dat de gevolgen hem niet konden schelen: "Een enorm historisch stuk van haar land is aan Rusland teruggegeven, zoiets is in 1000 jaar niet gebeurd, zodat praktisch zonder bloed, zonder slachtoffers, haar land is teruggegeven. Wat er verder ook gebeurt, nu blijft de Krim Russisch".
i
. Aanvankelijk verwachtte Poetin niet dat de annexatie van de Krim zoveel binnenlandse steun zou krijgen.
Begin maart begonnen Russische functionarissen incognito bezoeken aan de Krim en de aan Rusland grenzende regio's in de Donbass. ";Bijna elk ministerie had een afgevaardigde die daar in het geheim ging onderzoeken," herinnert een voormalige regeringsfunctionaris zich. De ambtenaren voerden de geheime instructies van Poetin uit om de toekomstige "integratie van de Oekraïense regio's in Rusland" voor te bereiden. Volgens de voormalige functionaris analyseerden regeringsdocumenten niet alleen de Krim, maar ook de kosten van "aansluiting van de regio's Donetsk, Luhansk en Kharkiv bij Rusland". Maar deze ideeën waren destijds niet voorbestemd om werkelijkheid te worden.
Er was geen duidelijk plan voor de inname van de gebieden. Ook in Odessa en Dnepropetrovsk werden pogingen ondernomen om rebellengroepen bijeen te brengen. Alleen Donetsk en Luhansk slaagden jammerlijk. "Donbass was een vergissing, want het leek erop dat de mensen in Donetsk net zo in opstand zouden komen als op de Krim," zegt een bron die bekend is met het proces. - Maar de poging om de mensen op te voeden was niet bijzonder succesvol.
Het verhaal van de afscheiding van Donbass was niet langer het persoonlijke initiatief van Poetin. "Het was het initiatief van de FSB, die besloot gebruik te maken van de situatie en het hele verhaal losliet," vertelt een bron dicht bij Poetin destijds aan de Werstka. Een andere bron dicht bij de presidentiële administratie bevestigt dit: "Er was een speciale operatie met de Krim, er was geen speciale operatie met Donbass, er waren verschillende spelers die tegen Poetin zeiden: laten we ons ermee bemoeien, er zijn pro-Russische krachten in Oekraïne, we zullen een tegencampagne organiseren, we mogen geen mensen achterlaten. Onder hen bevonden zich Konstantin Malofejev, een orthodoxe zakenman die dicht bij de FSB staat, Sergej Glazjev, die al meer dan een jaar netwerken vormt van Oekraïners die Rusland steunen, en aan de kant van de familie Janoekovitsj, zakenman Serji Kurchenko.
"Iedereen speelde verschillende spelletjes en bijna niemand coördineerde zijn activiteiten," zegt een bron dicht bij het Kremlin.
Nadat in Donetsk en Luhansk separatistische formaties waren ontstaan, gaf Poetin andere ondergeschikten, zoals Vladislav Surkov, de opdracht het politieke deel van het bestuur van de opstandige regio's op te bouwen.
Ondanks de officieuze betrokkenheid van Russische troepen in augustus 2014 waren er nog geen plannen of paraatheid voor een volledige oorlog, het Kremlin hoopte de Oekraïense autoriteiten te slim af te zijn: de Minsk-akkoorden waren een grote opluchting voor Poetin, zegt een voormalig lid van het onderhandelingsteam: "Poetin zelf was persoonlijk betrokken bij het schrijven van de Minsk-akkoorden. Hij formuleerde zelf de clausules over de status en de politieke regeling.
En van daaruit hoefde Poetin alleen maar op te roepen tot de uitvoering van de Minsk-akkoorden. "En wat is de uitvoering van de Minsk-akkoorden? Oekraïne voert een wet in over de speciale status van de DNR en de LNR, wijzigt de grondwet, alle republieken komen formeel weer onder Oekraïens gezag met hun twee legerkorpsen en hun politieke structuren die onder Russische controle zijn gekozen," zegt een bron die rechtstreeks van Russische zijde komt en betrokken was bij het opstellen ervan. - En dit alles wordt gelegaliseerd. Dat wil zeggen, twee buitenlandse organen verschijnen in Oekraïne die niet ondergeschikt zijn aan Kiev. Dit is waar Minsk over gaat. Als Minsk was uitgevoerd, dan zou Donbass zijn gebruikt om heel Oekraïne opnieuw vorm te geven naar het voorbeeld van Donbass. Dat was het plan."
Volgens een andere bron dicht bij de president geloofde Poetin dat hij de toenmalige Oekraïense president Petro Porosjenko gewoon voor de gek had gehouden: "Eerst de verkiezingen, en dan de overdracht van de grens, en niet andersom - het is altijd duidelijk wie bij deze verkiezingen zal winnen. Wat belangrijk was voor Porosjenko in dit gedoe was het stoppen van de oorlog, en hij heeft zich niet in de details verdiept."
i
. In het Kremlin werd het conflict bevroren. Eind 2014 hadden de separatistische DNR en LNR de meest agressieve en oorlogszuchtige geneutraliseerd of ontslagen, en de presidentiële administratie hield zich lange tijd afzijdig van militaire retoriek.
i
.
"Mensen die samenwerkten met het Kremlin spraken nooit het woord 'oorlog' uit. Er was een compleet gevoel dat de oorlog voorbij was, en ze legden aan alle Russen uit dat Rusland geen oorlog wilde," gooide de politiek analist die destijds met het Kremlin samenwerkte, zijn handen in de lucht. Tegelijkertijd, zei hij, hoorde hij tijdens vergaderingen vaak de zin: "Poetin wil heel Oekraïne". "In die tijd werd dat gezien als een soort onzin. Dus hij wil het en dus wil hij het," merkt hij op. Volgens een andere bron was het conflict rond de zogenaamde DNR en LNR juist gunstig in zijn smeulende vorm: "Het conflict smeulde en smeulde, het kon niet bedaren, niemand was geïnteresseerd in het bedaren ervan. Het voedde iedereen en gaf iedereen politieke vooruitzichten".
Dat Poetin persoonlijk helemaal niet van plan was het Oekraïense onderwerp te laten rusten, bleek uit de inhoud van de politieke programma's van de Russische staatszenders door de jaren heen. "Er zijn veel problemen, gebeurtenissen gaande in de wereld. En deze idioten komen bijeen voor discussies en praten de hele tijd over Oekraïne," zegt een bron die bevriend was met Poetin. - Zelfs niet over Syrië. Niet over Amerika, waar we zo'n hekel aan hebben. Opeens gaat het over Oekraïne. Dit is duidelijk geen agenda en het is de hele tijd aangesmeerd en opgelegd." Volgens de bron kan dit niet het persoonlijke idee zijn geweest van de tv-curator van het AP. Het was wel degelijk een richtlijn van de top.
Poetin bleef aandringen op de banden van Oekraïne met de VS. "Hij was ervan overtuigd dat de NAVO en de VS het in wezen voor het zeggen hadden in Oekraïne. Hij had er geen tweespalt over", zegt een van de mensen die destijds dicht bij Poetin stonden. "De Amerikaanse ambassade in Oekraïne heeft meer dan duizend mensen in dienst en wij honderd," zegt zijn goede vriend naar verluidt in een privé-gesprek met Poetin. - Het budget van de Amerikaanse ambassade in Oekraïne is tien keer zo hoog. Poetin geloofde natuurlijk dat de Verenigde Staten alle beslissingen over Oekraïne namen, en het was onmogelijk om hem op andere gedachten te brengen. In feite, zoals Bloomberg in januari 2022 meldde, werkten op de Amerikaanse ambassade in Kiev ongeveer 180 Amerikaanse burgers en 560 Oekraïners.
Vredestichter van de oorlog
Bij de presidentsverkiezingen van 2019 won Volodymyr Zelenski onverwacht. Misschien wel van alle Oekraïense presidenten had Zelenski het meest uitgebreide palet aan banden met Moskou. Hij was de enige president die zelfs een tijdje in Moskou woonde, waar hij bij de KVN werkte. In de nacht van 2014 presenteerde hij samen met Maxim Galkin een nieuwjaarsshow op Russia-1.
Parallel aan de retoriek vóór de verkiezingen over het eenvoudigweg instemmen met Poetin en het beloven van vrede in Oekraïne, wekte hij uiteraard ernstige argwaan bij de Oekraïners die zeker geen vriendschap met Rusland wilden, en voorzichtig optimisme in Moskou. Tijdens zijn eerste telefoongesprek met Zelenski gedroeg Poetin zich respectvol. "Men voelde dat hij een gemeenschappelijke basis wilde vinden," zei Andriy Bogdan, het voormalige hoofd van het Oekraïense presidentiële bureau.
Tijdens hetzelfde gesprek stelde de Oekraïense president voor om Poetins neef Viktor Medvedchuk in het onderhandelingsproces over Donbass te ruilen voor zijn adjudant Andrej Jermak. Volgens een bron dicht bij de Russische presidentiële administratie was Zelensky van mening dat Medvedchuk "gewoon geld verdiende, zijn connecties gebruikte om poen te verdienen".
Het Kremlin drong niet aan en stemde vervolgens in met de vervanging van Medvedchuk.
"Hij [Zelensky] is duidelijk een getalenteerde man, trainbaar. En hij kwam binnen met het relatief naïeve idee dat hij nu alles menselijk zou onderhandelen," zegt een bron dicht bij de Russische regering. - Natuurlijk was hij niet pro-Amerikaans, maar pro-Oekraïens. En hij wilde echt iets goeds doen". Volgens de drie bronnen wilde Zelenski echt de betrekkingen met Moskou resetten, zijn team ging bij verschillende mensen te rade over hoe dit te doen, waaronder Jermak die het voormalige hoofd van de presidentiële administratie, Aleksandr Voloshin, belt. Poetin rekende ook op Zelenski om te onderhandelen, in de veronderstelling echter dat hij de onervaren politicus zou verslaan en eindelijk de uitvoering van de Minsk-akkoorden op gang zou brengen, wat voor Rusland zou neerkomen op een grote overwinning.
In december 2019 reisde Poetin naar Parijs in het volste vertrouwen dat er beweging zou komen in de slepende kwestie. Het bleek echter dat Zelensky een nog moeilijker onderhandelaar was dan zijn voorganger: hij weigerde verkiezingen te houden in Donbass voordat de grens werd overgedragen, en leden van zijn team probeerden zelfs een belangrijke clausule in de overeenkomsten over de speciale status van Donbass te herschrijven, waardoor die eerder tijdelijk dan permanent werd. Surkov, die betrokken was bij de onderhandelingen, dreigde de vredesbesprekingen helemaal stop te zetten en heeft volgens een Oekraïense minister zijn collega Andrey Yermak bijna een vuistslag gegeven en naar verluidt geschreeuwd en met zijn voeten gestampt.

Foto: currenttime.tv
Hoe het ook zij, het warme bad waarop Poetin hoopte bleek een koude douche te zijn. "Poetin, die van de berg naar beneden kwam om de overgave van Oekraïne te aanvaarden, bevond zich in feite in de rol van een verlaten bruid," beoordeelt Alexander Kharebin, een van degenen die Zelensky's strategie voor buitenlands beleid ontwikkelde als onderdeel van zijn campagnehoofdkwartier, dit bezoek in een gesprek met Wurstka. - Het bezoek van Poetin aan Parijs was een kolossale fout van de Russische president, die de onvoorbereidheid van Zelenski en zijn team heeft overschat. Poetin is veranderd van de grote tsaar van heel Rusland in bijna een lachertje. Zelenski heeft hem daarbij geholpen: tijdens de toespraak van Poetin op de persconferentie, toen de Russische president sprak over het document over de strikte naleving van de akkoorden van Minsk, glimlachte Zelenski en schudde zijn hoofd, en toen Poetin over de speciale status begon, vrolijkte hij op en bedekte zelfs zijn mond met zijn hand om niet in lachen uit te barsten. "Het was voor iedereen onverwacht en de eerste keer dat het zo duidelijk was," vertelt de Oekraïense adviseur Kharebin aan Werstka. - Poetin kreeg in het openbaar een klap in zijn gezicht. En het kan een traumatische ervaring zijn geweest". Uit de uitdrukking op het gezicht van de Russische president bleek duidelijk dat hij de gezamenlijke persconferentie nauwelijks kon verdragen, hij keek niet eens in de richting van Zelenski en controleerde regelmatig zijn papieren. Zelenski en Poetin hebben elkaar sindsdien nooit meer ontmoet, en Surkov nam twee maanden later ontslag als curator van Oekraïne en Donbass. Na het debacle in Parijs zette Moskou in op soft power. En Viktor Medvedchuk werd een belangrijke vertrouweling van het Kremlin.
Het laatste punt
Poetin vergat het voormalige hoofd van de regering van president Koetsjma niet, zelfs niet toen hij de politiek verliet. In 2012 was Poetin vier uur te laat voor een ontmoeting met president Viktor Janoekovitsj en bracht hij daarna een privébezoek aan het huis van Medvedtsjoek. Tijdens het diner liet hij hem een aquadiscotheek zien - gekleurde fonteinen die van kleur veranderen als reactie op muziek. "En er werd professioneel gefilmd, je kon zien dat het geen paparazzi-opnames waren, maar een persoonlijke cameraman die openlijk werkte," herinnerde tv-presentator Jevgeni Kiselev zich in een gesprek met de auteur van Wrap. Beelden van Poetins bezoek aan Medvedchuk haalden de Oekraïense televisie.
Na 2014 raakte Medvedchuk, als meest bevriende politicus ten opzichte van Moskou, betrokken bij de organisatie van de onderhandelingen van de trilaterale groep
i
alsmede een gevangenenruil. Aan het einde van het presidentschap van Petro Porosjenko kocht Medvedtsjoeks medewerker Taras Kozak drie nieuws-tv-zenders, wat vervolgens een struikelblok werd tussen Medvedtsjoek, die in Oekraïne werd omschreven als de echte eigenaar van de zenders, en Zelenski.
De kanalen weerspiegelden de pro-Russische standpunten van hun eigenaars; volgens mediadeskundige Otar Dovzhenko zag de propaganda erop eruit als "verklaringen zoals niemand heeft Oekraïne aangevallen, er is hier een burgeroorlog aan de gang waar Oekraïne de schuld van is, we moeten het gewoon nemen en vrienden worden met Rusland, de Krim heeft zichzelf verlaten omdat we het niet leuk vonden, er was een gewapende staatsgreep op Maidan". Tegelijkertijd bekritiseerden deze tv-zenders consequent het beleid van Zelenski, waarbij de nadruk lag op de stijgende prijzen van nutsvoorzieningen en sociale problemen. De rating van Zelenski begon te dalen, terwijl de OPZZZ-partij, waarvan de politieke raad werd geleid door Medvedchuk, juist begon te stijgen. In oktober 2020 won de partij de eerste plaats bij regionale verkiezingen in zes oblasts, en overtrof daarmee Zelenski's partij Dienaar van het Volk. Zelenski zou zich deze gebeurtenis nog herinneren nadat de oorlog was begonnen: in zijn eerste interview met Russische journalisten, eind maart 22, tijdens de gevechten om Mariupol, sprak hij uitvoerig over Medvedchuk die de regio's won.
In februari 2021 werd een speciale operatie uitgevoerd om Medvedchuk te neutraliseren. De sancties waren gericht tegen de tv-zenders 112 Oekraïne, NewsOne en ZIK en hun eigenaar, Medvedchuks medewerker Kozak. Volgens Zelenskyy voerden de tv-zenders anti-Oekraïense propaganda en belemmerden zij het proces van integratie van het land in de EU. De zenders kregen een uitzendverbod opgelegd. Het besluit om ze te verbieden is genomen tijdens een spoedvergadering van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad. Het presidentiële bureau verklaarde toen dat 112 Oekraïne, NewsOne en ZiK volgens het bureau werden gebruikt als "instrumenten van buitenlandse propaganda in Oekraïne". Mykhaylo Podolyak, adviseur van het hoofd van het bureau, voegde daaraan toe dat de zender werkte voor "bezetters". Ze zeiden ook dat er "vragen" waren over de financiering van de tv-zenders.
Anderhalf jaar voordat de kanalen werden gesloten, zei Zelenskyy echter dat hij wist uit welk land zij financiering ontvingen, en het hoofd van de Veiligheidsdienst van Oekraïne, Ivan Bakanov, zei dat via het kanaal een "anti-Oekraïense informatiecampagne van de agressorstaat" werd gevoerd.
De sancties troffen ook Medvedchuk persoonlijk, die samen met zijn vrouw op de lijst van het onderzoek van de SBU naar de financiering van terrorisme werd geplaatst. Op 11 maart 2021 voerden de SBU en de belastingdienst een speciale operatie uit in de installaties van de keten van tankstations Glusco, die ook banden heeft met de familie van Medvedchuk.
Drie bronnen in de entourage van de Russische president hebben bevestigd dat dit verhaal over de vernietiging van Medvedchuks informatiebron en de "zondebok" de druppel was voor Poetin om een militaire operatie voor te bereiden. Het Kremlin besloot niet langer zijn toevlucht te nemen tot soft-power instrumenten.
De aanval, toen ze hem de televisie afnamen en de partij hem begon te beschimpen, zette Poetin op zijn kop", zegt een oude bekende van de president. - Hij zag het als een persoonlijke aanval. Het bestaan van Medvedchuk en zijn zenders was als een brug en een hoop om de situatie op de een of andere manier politiek op te lossen. En plotseling ging Oekraïne escaleren. Oh jij besloot te escaleren? Begrijp je niet met wie je te maken hebt?".
Poetins besluit werd ook beïnvloed door Medvedchuk zelf, die de Russische president regelmatig vertelde over zijn grote persoonlijke steun en pro-Russische sentiment in Oekraïne. "Hij vertelde verhalen, masturbeerde al het geld dat hij kreeg om politiek verzet te organiseren, en geloofde niet dat iemand ooit zou controleren," herinnert een bron dicht bij de presidentiële administratie zich. - Hij sprak over loyaliteit aan het grondgebied, en misleidde Poetin op domme wijze.
Het Kremlin trok de woorden van Medvedchuk niet in twijfel. "In plaats van conclusies te trekken over de toereikendheid van de ontvangen informatie, het duidelijke beeld te analyseren en te zien dat ze hier niet welkom waren, vertroebelden wrok en woede hun ogen," zei de Oekraïense politieke adviseur Kharebin, terwijl hij zijn handen omhoog gooide. Maar Medvedchuk kon zich niet voorstellen dat Poetin zijn informatie zou gebruiken om te besluiten tot een gemakkelijke speciale operatie gericht op een snelle machtswisseling in Kiev, zegt een hem bekende bron. Poetin rekende serieus op de steun van de bevolking in het hele land, waarover zijn vertrouwde neef hem had verteld. "Voor Medvedchuk bleek de beslissing om oorlog te voeren het meest rampzalige scenario", getuigt een persoon uit Poetins binnenste kring.
Poetin heeft Medvedchuk niet geraadpleegd toen hij tot de oorlog besloot. Hij raadpleegde ook niemand anders. De enige persoon die voortdurend toegang had tot Poetin was zijn vriend Yury Kovalchuk
i
. Twee bronnen bevestigen dat Kovaltsjoek een cruciale rol speelde in het besluit van de president over de speciale operatie. Tijdens de pandemie heeft alleen Yuri Kovalchuk de residentie van Poetin niet verlaten om niet in quarantaine te gaan. Kovaltsjoek heeft zijn antiwesterse gevoelens nooit onder stoelen of banken gestoken en hij is wellicht degene geweest die Poetin heeft verleid tot die schrijvers die de president in het tweede decennium van de jaren 2000 begon te lezen. Vanaf maart 2020 spraken ze urenlang over het conflict met het Westen en de Russische geschiedenis, schreef The Wall Street Journal. Bronnen geïnterviewd door The Wurst bevestigen dit: "Poetin was op dit punt beperkt in zijn communicatie met adequate mensen. Hij probeerde niemand te ontmoeten, en als hij dat wel deed, werden de mensen gedurende de 14 dagen van de quarantaine zo woedend dat er geen normaal gesprek plaatsvond. Bovendien hield een ontmoeting op een afstand van 15 meter geen betrouwbare communicatie in.

Foto: kompromat.wiki
Het was Kovaltsjoek die Poetin ervan overtuigde dat Europa verdeeld was door tegenstellingen en dat dit het beste moment was voor een snelle operatie, aldus een bron dicht bij het Kremlin.
Het besluit om de operatie voor te bereiden werd eind februari en begin maart 2021 genomen, een jaar voor de oorlog. Al in april vonden de eerste dreigingsoefeningen plaats bij de grenzen van Oekraïne.
De voorbereidingen zelf verliepen in het grootste geheim, maar vanaf de zomer werd het praten over een mogelijke oorlog gemeengoed onder mensen dicht bij het Kremlin. Op 12 juli publiceerde de website van het Kremlin het artikel van Poetin "Over de historische eenheid van Russen en Oekraïners". Volgens De Werstka werd het artikel vele malen gewijzigd, en één versie bevatte een expliciete dreiging met een mogelijke militaire operatie. Maar het dreigement heeft de definitieve versie niet gehaald.
Volgens een rapport van 29 maart 2023 van het Britse Royal Institute for Security and Defence Studies (RUSI) begon de FSB zich vanaf juli 2021 voor te bereiden op de bezetting van Oekraïne. Daartoe werd het 9e Directoraat van het Departement van Operationele Informatie omgevormd tot een volwaardige afdeling, en werd het personeel ervan uitgebreid van twee dozijn werknemers tot meer dan 200. Het personeel werd zelfs verdeeld per regio van Oekraïne. Het personeel werd zelfs verdeeld per regio van Oekraïne, waarbij sommigen zich bezighouden met kwesties die verband houden met het Oekraïense parlement en anderen met kritieke infrastructuur.
Volgens een bron dicht bij de presidentiële administratie bevestigde een van de daar aanwezige veiligheidsfunctionarissen tijdens de Valdai Discussion Club in oktober 2021 in privégesprekken dat de westerse vrees dat Rusland zich voorbereidde op een oorlog niet ver van de werkelijkheid stond: "Het is waar, we willen een regimeverandering in Oekraïne. Er was sprake van de bereidheid om dit politieke doel juist met geweld te bereiken. Een andere bron zegt dat in december, drie maanden voor de oorlog, al werd besproken hoe Oekraïne onder grote bedrijven zou worden verdeeld. Elke regio zou worden ontwikkeld door een van de staats- of particuliere bedrijven die dicht bij het Kremlin staan. Een week voor de invasie kwam een invloedrijke besloten raad van deskundigen inzake buitenlands en defensiebeleid, dicht bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, bijeen waar een politicoloog die dicht bij het Kremlin stond, ronduit zei dat een speciale operatie om het regime in Kiev te veranderen binnen de volgende week zou beginnen en niet lang zou duren.
Poetin geloofde echt dat het mogelijk was het regime in Kiev snel en pijnloos te veranderen. Kovaltsjoek overtuigde hem ervan dat het Westen zwak is; Medvedtsjoek overtuigde hem ervan dat Oekraïne zwak en loyaal is.
Eenvoudige berekeningen suggereren dat er geen voorbereiding was op een lange oorlog. "Een land van 44 miljoen mensen kan niet worden binnengevallen door een leger van 160.000," vraagt een bron dicht bij de politieke vleugel van het presidentiële bestuur zich af. - Als je een dergelijke operatie begint met een dergelijke troepenmacht, reken je op een massale collaboratie van loyale Oekraïners met Rusland. En de operatie is juist op basis van deze premisse opgebouwd, doordacht en ontwikkeld."
i
.
Volgens bronnen waren, net als in het geval van de annexatie van de Krim, veel veiligheidsfunctionarissen tegen, zoals blijkt uit een brief van kolonel-generaal en voorzitter van de All-Russian Officers' Assembly Leonid Ivashov en publicaties van deskundigen dicht bij het ministerie van Defensie.
Minister van Defensie Sergei Shoigu betoogde niet, maar verheugde zich zelfs over Poetins besluit. "Hij begreep de toestand van het leger niet, en hij was geïnteresseerd. Hij geloofde dat Poetin iets wist wat hij niet wist en dacht echt dat er iets niet veel ernstigers zou zijn dan de annexatie van de Krim," zegt een van Poetins oude makkers. De rest van de elites werd er al op de dag van de invasie mee geconfronteerd.
"Het is een verbazingwekkende oorlog als vrijwel de hele elite tegen is. Ik praat met de bazen in Rusland, er is niet één persoon uit de hogere echelons van de macht die voor is. Maar ze begrijpen dat je als team moet werken," zegt een voormalige Kremlin-functionaris, die zich beroept op privé-gesprekken met Russische functionarissen.
Wie het niet begrijpt, krijgt te zien wat hij moet begrijpen. Zo vertelt een Verstka-bron hoe een "belangrijke ambtenaar" in de Doema in het voorjaar van 2022 naar Kremlin-curator voor binnenlands beleid Sergei Kiriyenko kwam en zei dat hij het niet meer aankon en wilde vertrekken. "De volgende dag kwamen de FSB-officieren zijn vrouw opzoeken, de wetshandhavers kwamen ook zijn zoon opzoeken, die een bedrijf heeft. Een week later kwam de ambtenaar terug bij Kiriyenko en zei dat hij van gedachten was veranderd over zijn vertrek." "Dat is goed," glimlachte Kiriyenko en begon alledaagse gesprekken over zijn toekomstplannen.
Cover: Dmitry Osinnikov
Ilya Zhegulyov, speciaal voor WerstkaHoi MacManus, boeiend verhaal waar vast en zeker een kern van waarheid in zit. De situatie zit heel complex en is helaas door beide kanten van het conflict nog veel complexer gemaakt dat we er voorlopig niet meer uit gaan komen.

Dat er voor de oorlog in de Oekraïne al veel mis was is zeker. In feite werd een volgende koude oorlog in werking gezet doordat bepaalde ideologieën met elkaar begonnen te botsen na de opheffing van de Sovjet Unie.

 

+1/-0

tackle

open/sluit de onderstaande quote:

Dus omdat jij daar 20 keer bent geweest hebben de andere het hier fout. Vreemde manier van redeneren.

Ik heb een redelijk inhoudelijk verhaal hier neer gezet, wat me gewoon opvalt zijn wat zaken die als standpunt op z'n zachtst gezegd nogal vreemd vind.

open/sluit de onderstaande quote:

Zomaar een vraag aan jou. Zelensky was een acteur voordat hij uitgekozen werd om als president/trekpop naar voren te worden geschoven. Hoe verklaar jij dat de bankrekening van Zelensky sinds hij president is een saldo heeft van pakweg 800 miljoen tot 1 miljard? Komt vast niet door zijn salaris.

De enige bron daarvan is al redelijk debunked; https://eu.usatoday.com/story/news/factcheck/2023/04/05/fact-check-post-unsupported-claim-ukraine-president-volodymyr-zelenskyy-assets-and-income/11592626002/link Of je moet wel een betrouwbare bron ervoor hebben natuurlijk. Maar ik zal je een ding vertellen, als het de conspiracy-kant op gaat dan zul je het niet aan mij gaan slijten.

open/sluit de onderstaande quote:

Ik ken een aantal zakenmensen die langdurig in de Oekraïne hebben gewoond, totdat het daar in 2014 helemaal escaleerde. Zij die met eigen ogen hebben gezien hoe de van oorsprong Russische bevolking daar tot op het bot vernederd werden, onderdrukt en uitgemoord.

Hier wil ik wel eens dat je het concreter maakt, plaatsen, namen voorbeelden. Ik heb heel veel propaganda gelezen die dat ook suggereert, tot en met het Oekraïense leger dat babylijken zou eten, in 2014 al.
open/sluit de onderstaande quote:

Mensen die gebroken zijn teruggekomen uit de Oekraïne en bij wie de beelden voor hun hele leven op het netvlies blijven staan. Ik geloof deze mensen toch eerder dan iemand die er 20 keer is geweest.

ik zal niet ontkennen dat ik heel sceptisch sta t.o.v. dit verhaal. Met name omdat zo ongeveer iedereen die ik uit de Donbass ken komt met tegenovergestelde verhalen. Wat ik wel weet is dat er voldoende acties zijn geweest van Russische zijde die bestonden uit zogenaamde Maskirovka; mensen die zich voor moesten doen als van de Oekraïense zijde en vervolgens bepaalde misdaden plegen om aan verdere reputatieschade te doen voor Oekraïne als land.

open/sluit de onderstaande quote:

Ik keur de manier van ingrijpen van Poetin af, maar ik begrijp het wel dat hij actie heeft ondernomen.open/sluit de onderstaande quote:

De EU, de Navo en vooral de USA laat de boel daar volledig escaleren door alleen maar wapens te sturen en nu zelfs F16's ter beschikking te stellen. Bovendien aan te geven dat ze lid mogen worden van de NAVO.
Er zijn in het verleden afspraken gemaakt dat de NAVO niet zou uitbreiden tot aan de grens van Rusland. En wat gebeurt er. Juist de Oekraïne lid gaan maken van de NAVO.

Ik ben heel blij dat die hulp voor Oekraine komt, wat er nu in Oekraine gebeurt is onvoorstelbaar qua misdadigheid van Russische kant. Dat geëmmer over die zogenaamde afspraak heb ik niet veel mee en wel om een paar redenen. (1) het is nooit op papier gezet of geratificeerd (2) Er zijn meer verdragen en afspraken gemaakt die met voeten getreden zijn in de jaren 90 maar daar horen we niemand over(want ja dat bekt natuurlijk niet zo letterlijk voor de Russen) (3) Dat Gorbatsjov bij het uiteenvallen van de USSR verklaarde dat het voor Oekraïne vrij was om zich aan te sluiten bij welk economisch of politiek systeem wordt volledig genegeerd. (4) ik ben sowieso fundamenteel tegen zo'n gedwongen vazalstatus waarin een land geen eigen soevereine keuzes mag maken.

Dit bericht is voor het laatst gewijzigd op 7 juni 2023, 23:09:47.

 

+1/-1

Ik ben vooral tegen landen die anderen binnenvallen zonder geldige redenen. Dat geldt dus voor Nazi-Duitsland in WOII, de VS in Afghanistan / Irak etc. en nu dus Rusland in Oekraïne. Wat me wel beangstigt is hoeveel mensen er kennelijk toch sympathie voor op kunnen brengen, vaak onder het motto van "Ja, wat Putin doet is slecht, maar de NAVO dit en dat" om uiteindelijk impliciet tot de conclusie te komen dat de Russen eigenlijk de goeden in dit conflict zijn.

Als het Putin erom ging de Russen uit de Donbas te beschermen, waarom hebben ze dan geprobeerd om Kyiv te veroveren? Wat doen ze in Zaporichzhia en Kherson. Hoe dragen massaslachtingen in Bucha, Izyum en andere plaatsen daaraan bij? Waarom blazen ze een dam op?

Ik zal het antwoord zelf wel geven: dat draagt allemaal niks bij. Het is een stelletje oorlogscriminelen dat hun frustraties over hun militaire mislukkingen afreageert op de plaatselijke bevolking. Bizar dat mensen dat steunen.

 

+4/-0

JCtheBest

open/sluit de onderstaande quote:

Ik heb zo'n vermoedden dat we daar nooit een fatsoenlijk antwoord op gaan krijgen wie uiteindelijk de hoofdschuldige is. Poetin had weliswaar nooit de Oekraïne mogen binnenvallen.

Nouja ik heb het artikel gepost, Poetin als hoofdverantwoordelijke met wat lakeien die in hem in hoofdzaak slecht geïnformeerd hebben.
open/sluit de onderstaande quote:

Voor het Westen is dat een feit terwijl de Russische bevolking in de Donbass regio het des te meer als een bevrijding zag.

Dat was niet bepaald de meerderheid. Maargoed misschien zal ik hier eerst wat moeten toelichten. De Russische TV heeft echt al decennia lang Oekraïne als failed state afgeschilderd. Daarnaast waren er wat TV kanalen binnen Oekraïne die onder Russische invloedsfeer stonden en ook kraamden de groots mogelijke onzin uit. Dusja je had mensen die wel in dat verhaal geloofden. Je had mensen die terugverlangden naar de USSR, je had mensen die het als economisch of politiek +opportunisme zagen (Rusland bood meer mogelijkheden dan Oekraine in hun ogen) en je had mensen die het niet zo heel veel interesseerde. Maar je had er ook meer dan genoeg die het niet zagen zitten. Een van de grote misvattingen is dat Russisch-talig ook op de hand van Rusland is. Het gebied rond Poltava is eigenlijk de bron van de huidige Oekraïense taal. De Donbass was vroeger etnisch heel Oekraïens, Stalin heeft massadeportaties in die regio laten uitvoeren, er veel Russen naartoe gestuurd en het werd meer dan een halve eeuw verboden in die regio Oekraïens te spraken, dus mensen leerden het langzaam af of gingen Surzik-spreken een dialect wat een mengsel is van Russisch en Oekraïens, maar in de dorpen is er nog een meerderheid etnisch Oekraïens, hoewel men dan wel Russisch spreekt.
open/sluit de onderstaande quote:

Het schijnt dat de russische bevolking aldaar sinds de terugtrekking van de Sovjet Unie door een deel van de Oekrainse bevolking gekleineerd werd en/of gemmollestreerd.

Sorry maar hier kan ik echt helemaal niks mee, voorbeelden en wordt concreet. Wat wel bekend is dat Rusland knokploegen stuurde tien jaar terug en later soldaten en soldiers of fortune. Want de grote inconsistentie die dit verhaal kent is dat jullie dit specifiek op de Donbass betreft, als jullie verhaal zou kloppen zou je dat ook in Dnipro, Sumy, Kirovograd, en dergelijke waar moeten zijn en zou de steun voor de Oekrainse zaak nooit zo manifest kunnen zijn.
open/sluit de onderstaande quote:

Deze episode die tientallen jaren voor de oorlog al plaatsvond heeft volgens de VN duizenden mensenlevens gekost. Het zorgde er voor dat Poetin zijn ingreep bestempelde als de denazificatie met als doel een Oekrainse groepering op zijn plek te zetten

Het klinkt allemaal leuk, maar er klopt bitterweinig van. Het probleem met redeneringen zoals deze de Russen inmiddels al alles en iedereen nazi genoemd hebben waaronder het Westen, Kazachstan etc. Nog los van de hele kermis aan andere verwijten
open/sluit de onderstaande quote:

waarbij de letter Z op elk voertuig moest prijken om aan te geven dat elke vorm van onderdrukking niet door Rusland meer getolereerd zal worden. De letter Z is in dit geval een verwijzing naar de tweede wereldoorlog toen het nazi regime Rusland wilde invallen. De letter Z werd toen op menig Russische tank geschilderd.

Kom op je wil me dit echt uitleggen? Wat Rusland gedaan heeft is teruggrijpen op oude symboliek om het sentiment bij eigen bevolking aan te wakkeren. Daarom de Z en V symbolen maar daarom b.v. ook de St george Ribbon uit de tsarentijd en daarom ook de Sovjetvlaggen met hamer en sikkel. Maar dat jij werkelijk gelooft dat die hele Oekraine zijn nazi’s conspiracy, ja daar ben ik het aardig mee oneens. Rusland gebruikt een beeld om bepaalde sentimenten aan te wakkeren. Met dezelfde redenen worden we in Europa satanisten genoemd en de meest andere verderfelijke beelden.

open/sluit de onderstaande quote:

Echter en helaas is het etnische conflict verder ontspoord doordat internationale inmenging van meerdere belangen al op het spel begon te staan. In de volksmond was er geen sprake meer van een plaatselijk conflict maar belandde de Oekraïne in een vuile oorlog. Word het uitzoeken geblazen hoe het zit waarbij er meestal sprake is van geopolitieke belangen.

Rusland wilde heel Oekraïne, simpel zat. Alleen Rusland heeft zo enorm vaak de kaart getrokken over de onderdrukte minderheden, dat deden ze in Estland in 1993, de Krim Oorlog van 1850, Transnistrië 1992, Oekraine 1995 Oekraïne 2004 Estland 2007, Georgië 2008 recent is dezelfde retoriek geuit over Kazahstan en Polen. En dan zie je dus twee dingen, de eerste dat Rusland het zo enorm vaak gedaan heeft dat het Boy cried wolf principe op een gegeven moment van toepassing is. En de tweede dat je in de knoeit komt met je tijdlijnen want waarom rommelde Rusland al in de jaren 90 in Transnistrie, Estland en Oekraine nog ver voor er sprake was van NAVO uitbreiding.

open/sluit de onderstaande quote:

Opmerkelijk hierbij is dat Rusland destijds aangaf geen enkele moeite te hebben als de Oekraïne lid werd van de EU maar daar stond tegenover dat de Oekraine geen lid mocht worden van de NAVO, waar de Russen eerder al bezwaar maakte waarom de NAVO steeds meer militaire installaties langs hun grenzen bleven bouwen.

De Russen hebben Oekraine echt nooit bij de EU gewild. Dat hebben ze op alle verschillende manieren tegengehouden, als elke pro Europese president(skandidaat) vermoord bedreigd, vergiftigd, of in het cachot gegooid werd dan zeg ik heel duidelijk: actions speak louder than words. Verder hoef ik je ook niet te herrinneren aan de eis van Putin van vorig jaar

open/sluit de onderstaande quote:

De Russen gaven een signaal af maar in feite was de oorlog al geschied omdat het Amerikaanse bedrijfsleven in de tussentijd de Oekraïne al aan het overnemen was

De Russen wilden al veel eerder aanvallen zo hebben Britse diensten aangegeven,Dat Rusland op een gegeven moment zogenaamde wilde onderhandelen maar eisen ging stellen (heel Oost Europa uit de NAVO) waarvan men wist dat die nooit ingewilligd zouden worden was voor de buhne..
open/sluit de onderstaande quote:

Zo werd vorige week bevestigd dat het Amerikaanse bedrijfsleven waaronder een paar grote spelers plusminus 40% van de Oekraïne in hun bezit hebben waaronder Goldman Sachs en Black Rock. De ene een zakenbank. De ander een investeerder die destijds niet zo lekker aan het daglicht kwam toen niemand van de directie wilde vertellen hoe het precies met het pensioengeld zat van menig Nederlander die gewerkt heeft voor zijn centen. Bij nader onderzoek bleken de lijntjes van het grote geld dermate dun.

Kom maar even met een betrouwbare bron daarvan op vlak van dat eerste statement. Dat Nederland heel veel in Oekraïne belegd heeft zeker waar, dat is inderdaad wel een bijzondere zaak dat je het nooit in de pers hoort, hetzelfde geldt overigens voor Kazachstan.

open/sluit de onderstaande quote:

Het verbaasde me ook niet dat je binnen dergelijke gelederen al snel uitkomt bij de Rand Corporation. Een invloedrijke militaire adviesgroep die voor een paar centen meer of minder in staat is de NAVO in te schakelen. Een NAVO die destijds nog werd opgericht vanwege de Sovjet Unie die er niet meer is. Sindsdien werd de NAVO meer ingezet als Wall Street ergens winst in zag.


Hier raak je me kwijt hoor….
open/sluit de onderstaande quote:

In dit geval valt de Donbass regio daar niet onder want dat gedeelte is in bezit van de Russen. Laat dat meteen de rijkste regio zijn van de Oekraïne. Het bezit een groot aantal grondstoffen waaronder zeldzame soorten. Genoeg reden om de oorlog te verlengen als 40% nog niet voldoende winst opbrengt. Lever de wapens maar aan. In dergelijke contreien is het minder van belang wie er omkomt of hoeveel mensen er nog meer zullen sneuvelen.

Mwoah dan had Rusland zich daar wel puur op gecreerd en geconsolideerd. Sterker nog als ze in het begin van de oorlog wat slimmer hadden gespeeld dan hadden ze zomaar die gebieden kunnen afsnoepen. Verder zie ik toch vooral een parrallel met de Duitsers WOII, lebensraum enzo, dezelfde imperalistische retoriek. En ja waarom begonnen de Duitsers die oorlog? Economie? Ideologie? Opportunisme? Etc.

open/sluit de onderstaande quote:

Graag op kosten van de belastingbetaler. Vertel ze maar een mooi verhaal. Niet het verhaal dat Wall Street de CIA al inschakelde om de situatie namens winstbejag al uit te buiten in het voordeel. Dat proces moet al veel eerder in werking zijn gezet voordat de bewoners in de Donbass in de gaten kregen dat ze uiteindelijk onderdeel werden van een geopolitiek groter spel waaruit winst te halen valt.

Nee sorry, no sale.

Enkelen op Wall Street zijn zeker op de hoogte. Poetin weet het ook. Heeft dit gedeelte al meerdere keren in het verleden met een speech aangegeven. Vooralsnog zal de oorlog in de Oekraine nog wel even voortduren ten koste van.

open/sluit de onderstaande quote:

En dan vind ik Poetin op zijn tijd een behoorlijke klootzak maar met de andere partij wil ik al helemaal niks mee te maken hebben.

Martelkamers voor kinderen, bewust burgerdoelen bestoken, beroving, afpersing, vernedering, boekverbrandingen, …. Als je die andere partij erger vindt dan vrees ik dat je toch een aardig verkeerd beeld hebt.
open/sluit de onderstaande quote:

Niet de mensen die het afgelopen jaar geslachtofferd werden door een uit de hand gelopen conflict waardoor ze bewust nog verder de afgrond in werden geholpen.

Sorry maar ik heb te veel statements van jou kant gezien die ik niet vond kloppen. Je statement dat Oekraïne in de top 10 meest corrupte landen ter wereld zit, je punt dat het Westen Rusland zo vernederd had na het uiteenvallen en meer van zulks.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

ElSimao2 schreef op 07 juni 2023 om 23:26:

Ik ben vooral tegen landen die anderen binnenvallen zonder geldige redenen. Dat geldt dus voor Nazi-Duitsland in WOII, de VS in Afghanistan / Irak etc. en nu dus Rusland in Oekraïne. Wat me wel beangstigt is hoeveel mensen er kennelijk toch sympathie voor op kunnen brengen, vaak onder het motto van "Ja, wat Putin doet is slecht, maar de NAVO dit en dat" om uiteindelijk impliciet tot de conclusie te komen dat de Russen eigenlijk de goeden in dit conflict zijn.

Als het Putin erom ging de Russen uit de Donbas te beschermen, waarom hebben ze dan geprobeerd om Kyiv te veroveren? Wat doen ze in Zaporichzhia en Kherson. Hoe dragen massaslachtingen in Bucha, Izyum en andere plaatsen daaraan bij? Waarom blazen ze een dam op?

Ik zal het antwoord zelf wel geven: dat draagt allemaal niks bij. Het is een stelletje oorlogscriminelen dat hun frustraties over hun militaire mislukkingen afreageert op de plaatselijke bevolking. Bizar dat mensen dat steunen.

Ach het is ook niet zo moeilijk, zoek de definitie op van wat een fascistisch regime is en kijk vervolgens wat Rusland binnen en buiten haar landsgrenzen doet en je vindt bijna een perfecte match. If it walks like a duck, smells like a duck, looks like a duck, it's probably a duck.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

ElSimao2 schreef op 07 juni 2023 om 23:26:

Ik ben vooral tegen landen die anderen binnenvallen zonder geldige redenen. Dat geldt dus voor Nazi-Duitsland in WOII, de VS in Afghanistan / Irak etc. en nu dus Rusland in Oekraïne. Wat me wel beangstigt is hoeveel mensen er kennelijk toch sympathie voor op kunnen brengen, vaak onder het motto van "Ja, wat Putin doet is slecht, maar de NAVO dit en dat" om uiteindelijk impliciet tot de conclusie te komen dat de Russen eigenlijk de goeden in dit conflict zijn.

Als het Putin erom ging de Russen uit de Donbas te beschermen, waarom hebben ze dan geprobeerd om Kyiv te veroveren? Wat doen ze in Zaporichzhia en Kherson. Hoe dragen massaslachtingen in Bucha, Izyum en andere plaatsen daaraan bij? Waarom blazen ze een dam op?

Ik zal het antwoord zelf wel geven: dat draagt allemaal niks bij. Het is een stelletje oorlogscriminelen dat hun frustraties over hun militaire mislukkingen afreageert op de plaatselijke bevolking. Bizar dat mensen dat steunen.Ik ben het zeker met je eens dat landen niet zomaar een ander land mogen binnenvallen. Ik heb daar ook geen begrip voor. Echter en als we de Russen mogen geloven bleef er geen andere keuze meer over nadat vooral Amerika zich er mee bleef bemoeien waarna het conflict uitgroeide tot een oorlog.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

JCdeBest schreef op 08 juni 2023 om 01:47:

open/sluit de onderstaande quote:

ElSimao2 schreef op 07 juni 2023 om 23:26:

Ik ben vooral tegen landen die anderen binnenvallen zonder geldige redenen. Dat geldt dus voor Nazi-Duitsland in WOII, de VS in Afghanistan / Irak etc. en nu dus Rusland in Oekraïne. Wat me wel beangstigt is hoeveel mensen er kennelijk toch sympathie voor op kunnen brengen, vaak onder het motto van "Ja, wat Putin doet is slecht, maar de NAVO dit en dat" om uiteindelijk impliciet tot de conclusie te komen dat de Russen eigenlijk de goeden in dit conflict zijn.

Als het Putin erom ging de Russen uit de Donbas te beschermen, waarom hebben ze dan geprobeerd om Kyiv te veroveren? Wat doen ze in Zaporichzhia en Kherson. Hoe dragen massaslachtingen in Bucha, Izyum en andere plaatsen daaraan bij? Waarom blazen ze een dam op?

Ik zal het antwoord zelf wel geven: dat draagt allemaal niks bij. Het is een stelletje oorlogscriminelen dat hun frustraties over hun militaire mislukkingen afreageert op de plaatselijke bevolking. Bizar dat mensen dat steunen.Ik ben het zeker met je eens dat landen niet zomaar een ander land mogen binnenvallen. Ik heb daar ook geen begrip voor. Echter en als we de Russen mogen geloven bleef er geen andere keuze meer over nadat vooral Amerika zich er mee bleef bemoeien waarna het conflict uitgroeide tot een oorlog.


Als we de Russen mogen geloven....serieus hoor. Er is al bijna 10 jaar een oorlog gaande. Verder zal ik het dan deze man laten waarom het misschien toch niet zo verstandig is de Russen te geloven: https://twitter.com/splendid_pete/status/1666368626289516546?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1666368626289516546%7Ctwgr%
5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=
link
(ze willen namelijk nog wel eens liegen)

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

MacManus schreef op 08 juni 2023 om 03:22:

open/sluit de onderstaande quote:

JCdeBest schreef op 08 juni 2023 om 01:47:

open/sluit de onderstaande quote:

ElSimao2 schreef op 07 juni 2023 om 23:26:

Ik ben vooral tegen landen die anderen binnenvallen zonder geldige redenen. Dat geldt dus voor Nazi-Duitsland in WOII, de VS in Afghanistan / Irak etc. en nu dus Rusland in Oekraïne. Wat me wel beangstigt is hoeveel mensen er kennelijk toch sympathie voor op kunnen brengen, vaak onder het motto van "Ja, wat Putin doet is slecht, maar de NAVO dit en dat" om uiteindelijk impliciet tot de conclusie te komen dat de Russen eigenlijk de goeden in dit conflict zijn.

Als het Putin erom ging de Russen uit de Donbas te beschermen, waarom hebben ze dan geprobeerd om Kyiv te veroveren? Wat doen ze in Zaporichzhia en Kherson. Hoe dragen massaslachtingen in Bucha, Izyum en andere plaatsen daaraan bij? Waarom blazen ze een dam op?

Ik zal het antwoord zelf wel geven: dat draagt allemaal niks bij. Het is een stelletje oorlogscriminelen dat hun frustraties over hun militaire mislukkingen afreageert op de plaatselijke bevolking. Bizar dat mensen dat steunen.Ik ben het zeker met je eens dat landen niet zomaar een ander land mogen binnenvallen. Ik heb daar ook geen begrip voor. Echter en als we de Russen mogen geloven bleef er geen andere keuze meer over nadat vooral Amerika zich er mee bleef bemoeien waarna het conflict uitgroeide tot een oorlog.


Als we de Russen mogen geloven....serieus hoor. Er is al bijna 10 jaar een oorlog gaande. Verder zal ik het dan deze man laten waarom het misschien toch niet zo verstandig is de Russen te geloven: https://twitter.com/splendid_pete/status/1666368626289516546?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1666368626289516546%7Ctwgr%
5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=
link
(ze willen namelijk nog wel eens liegen)Ja ook dat zal ongetwijfeld waar zijn. Uiteindelijk kan ik ook niet ontkennen dat de Russen hier en daar een eigen draai er aan gegeven hebben, maar om nu te zeggen dat zij op de belangrijkste punten van alles aan elkaar liegen en de rest niet gaat mij een slag te ver.

Als het daar op aankomt vrees ik dat de rest van de wereld ook van alles uit te leggen heeft wat scheef zit. Komt helaas afdeling Nederland er ook niet fris van af.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

JCdeBest schreef op 08 juni 2023 om 07:45:

open/sluit de onderstaande quote:

MacManus schreef op 08 juni 2023 om 03:22:

open/sluit de onderstaande quote:

JCdeBest schreef op 08 juni 2023 om 01:47:

open/sluit de onderstaande quote:

ElSimao2 schreef op 07 juni 2023 om 23:26:

Ik ben vooral tegen landen die anderen binnenvallen zonder geldige redenen. Dat geldt dus voor Nazi-Duitsland in WOII, de VS in Afghanistan / Irak etc. en nu dus Rusland in Oekraïne. Wat me wel beangstigt is hoeveel mensen er kennelijk toch sympathie voor op kunnen brengen, vaak onder het motto van "Ja, wat Putin doet is slecht, maar de NAVO dit en dat" om uiteindelijk impliciet tot de conclusie te komen dat de Russen eigenlijk de goeden in dit conflict zijn.

Als het Putin erom ging de Russen uit de Donbas te beschermen, waarom hebben ze dan geprobeerd om Kyiv te veroveren? Wat doen ze in Zaporichzhia en Kherson. Hoe dragen massaslachtingen in Bucha, Izyum en andere plaatsen daaraan bij? Waarom blazen ze een dam op?

Ik zal het antwoord zelf wel geven: dat draagt allemaal niks bij. Het is een stelletje oorlogscriminelen dat hun frustraties over hun militaire mislukkingen afreageert op de plaatselijke bevolking. Bizar dat mensen dat steunen.Ik ben het zeker met je eens dat landen niet zomaar een ander land mogen binnenvallen. Ik heb daar ook geen begrip voor. Echter en als we de Russen mogen geloven bleef er geen andere keuze meer over nadat vooral Amerika zich er mee bleef bemoeien waarna het conflict uitgroeide tot een oorlog.


Als we de Russen mogen geloven....serieus hoor. Er is al bijna 10 jaar een oorlog gaande. Verder zal ik het dan deze man laten waarom het misschien toch niet zo verstandig is de Russen te geloven: https://twitter.com/splendid_pete/status/1666368626289516546?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1666368626289516546%7Ctwgr%
5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=
link
(ze willen namelijk nog wel eens liegen)Ja ook dat zal ongetwijfeld waar zijn. Uiteindelijk kan ik ook niet ontkennen dat de Russen hier en daar een eigen draai er aan gegeven hebben, maar om nu te zeggen dat zij op de belangrijkste punten van alles aan elkaar liegen en de rest niet gaat mij een slag te ver.

Als het daar op aankomt vrees ik dat de rest van de wereld ook van alles uit te leggen heeft wat scheef zit. Komt helaas afdeling Nederland er ook niet fris van af.


Nouja ik ben op echt tot in detail van je posts in gegaan, hier en daar ook een vraag gesteld. Maar ik kan nou niet bepaald zeggen dat daar inhoudelijk heel veel op is teruggekomen. Noem nou maar eens de belangrijkste punten waar de Russen dan zo'n gelijk in hebben.....

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

MacManus schreef op 08 juni 2023 om 03:22:

open/sluit de onderstaande quote:

JCdeBest schreef op 08 juni 2023 om 01:47:

open/sluit de onderstaande quote:

ElSimao2 schreef op 07 juni 2023 om 23:26:

Ik ben vooral tegen landen die anderen binnenvallen zonder geldige redenen. Dat geldt dus voor Nazi-Duitsland in WOII, de VS in Afghanistan / Irak etc. en nu dus Rusland in Oekraïne. Wat me wel beangstigt is hoeveel mensen er kennelijk toch sympathie voor op kunnen brengen, vaak onder het motto van "Ja, wat Putin doet is slecht, maar de NAVO dit en dat" om uiteindelijk impliciet tot de conclusie te komen dat de Russen eigenlijk de goeden in dit conflict zijn.

Als het Putin erom ging de Russen uit de Donbas te beschermen, waarom hebben ze dan geprobeerd om Kyiv te veroveren? Wat doen ze in Zaporichzhia en Kherson. Hoe dragen massaslachtingen in Bucha, Izyum en andere plaatsen daaraan bij? Waarom blazen ze een dam op?

Ik zal het antwoord zelf wel geven: dat draagt allemaal niks bij. Het is een stelletje oorlogscriminelen dat hun frustraties over hun militaire mislukkingen afreageert op de plaatselijke bevolking. Bizar dat mensen dat steunen.Ik ben het zeker met je eens dat landen niet zomaar een ander land mogen binnenvallen. Ik heb daar ook geen begrip voor. Echter en als we de Russen mogen geloven bleef er geen andere keuze meer over nadat vooral Amerika zich er mee bleef bemoeien waarna het conflict uitgroeide tot een oorlog.


Als we de Russen mogen geloven....serieus hoor. Er is al bijna 10 jaar een oorlog gaande. Verder zal ik het dan deze man laten waarom het misschien toch niet zo verstandig is de Russen te geloven: https://twitter.com/splendid_pete/status/1666368626289516546?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1666368626289516546%7Ctwgr%
5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=
link
(ze willen namelijk nog wel eens liegen)Omdat hij dit op twitter zet is het de waarheid?

Eén van de meest agressieve landen ter wereld is Amerika die zich met alles en iedereen bemoeit. Te pas en te onpas op valse bewijsvoering landen binnenvalt.

Als het niet in het straatje past, dan is het complot denken. Dat was in corona tijd ook. Twee kampen hier die lijnrecht tegenover elkaar stonden. En wat wij ook aanhaalde het was altijd onzin en complot denken. Daar pas ik nu voor om me wederom te laten schofferen door deze en gene. Dit is een open forum waar je je mening mag ventileren en dat doe ik.

Ik doe heel veel aan onderzoek en waarheidsbevinding en heb heel veel vrienden en goede kennissen die dit ook doen of zelf veel hebben ervaren over de hele wereld. En nee ik ga mijn mening niet opdringen aan anderen, maar in behoorlijk wat zaken heb ik achteraf wel gelijk gekregen in die Corona discussie. Heeft me een aantal kaarten gekost toen en daar pas ik nu voor. Dat is het me allemaal niet meer waard.

Ook in deze oorlog zijn beide partijen schuld. Oekraïne wordt gesteund door het oorlogszuchtige westen onder het mom van, als hij de Oekraïne binnenvalt dan kan hij ook de rest van Europa binnenvallen. Dat is natuurlijk de grootste onzin die er bestaat. Dan krijgt hij namelijk de NAVO tegen zich en dat is andere koek dan alleen de Oekraïne. En hij is helemaal niet uit op het innemen van Europa.

Er speelt zoveel mee in dit soort conflicten. Zoveel belangen.

Dit bericht is gewijzigd op 9 juni 2023, 22:05:24 door een mod.

 

+2/-1

open/sluit de onderstaande quote:

tackle schreef op 08 juni 2023 om 12:50:

open/sluit de onderstaande quote:

MacManus schreef op 08 juni 2023 om 03:22:

open/sluit de onderstaande quote:

JCdeBest schreef op 08 juni 2023 om 01:47:

open/sluit de onderstaande quote:

ElSimao2 schreef op 07 juni 2023 om 23:26:

Ik ben vooral tegen landen die anderen binnenvallen zonder geldige redenen. Dat geldt dus voor Nazi-Duitsland in WOII, de VS in Afghanistan / Irak etc. en nu dus Rusland in Oekraïne. Wat me wel beangstigt is hoeveel mensen er kennelijk toch sympathie voor op kunnen brengen, vaak onder het motto van "Ja, wat Putin doet is slecht, maar de NAVO dit en dat" om uiteindelijk impliciet tot de conclusie te komen dat de Russen eigenlijk de goeden in dit conflict zijn.

Als het Putin erom ging de Russen uit de Donbas te beschermen, waarom hebben ze dan geprobeerd om Kyiv te veroveren? Wat doen ze in Zaporichzhia en Kherson. Hoe dragen massaslachtingen in Bucha, Izyum en andere plaatsen daaraan bij? Waarom blazen ze een dam op?

Ik zal het antwoord zelf wel geven: dat draagt allemaal niks bij. Het is een stelletje oorlogscriminelen dat hun frustraties over hun militaire mislukkingen afreageert op de plaatselijke bevolking. Bizar dat mensen dat steunen.Ik ben het zeker met je eens dat landen niet zomaar een ander land mogen binnenvallen. Ik heb daar ook geen begrip voor. Echter en als we de Russen mogen geloven bleef er geen andere keuze meer over nadat vooral Amerika zich er mee bleef bemoeien waarna het conflict uitgroeide tot een oorlog.


Als we de Russen mogen geloven....serieus hoor. Er is al bijna 10 jaar een oorlog gaande. Verder zal ik het dan deze man laten waarom het misschien toch niet zo verstandig is de Russen te geloven: https://twitter.com/splendid_pete/status/1666368626289516546?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1666368626289516546%7Ctwgr%
5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=
link
(ze willen namelijk nog wel eens liegen)Omdat hij dit op twitter zet is het de waarheid? Waarschijnlijk fervent aanhanger van de westerse propaganda machines die ook in dit conflict weer volop draaien.

Eén van de meest agressieve landen ter wereld is Amerika die zich met alles en iedereen bemoeit. Te pas en te onpas op valse bewijsvoering landen binnenvalt.

Ook leuk dat je aanhaalt dat als het de richting van complottheorie uitgaat jij niet meer meedoet. Dat is een typische reactie van MSM gelovigen. Als het niet in het straatje past, dan is het complot denken. Dat was in corona tijd ook. Twee kampen hier die lijnrecht tegenover elkaar stonden. En wat wij ook aanhaalde het was altijd onzin en complot denken. Daar pas ik nu voor om me wederom te laten schofferen door deze en gene. Dit is een open forum waar je je mening mag ventileren en dat doe ik.

Ik doe heel veel aan onderzoek en waarheidsbevinding en heb heel veel vrienden en goede kennissen die dit ook doen of zelf veel hebben ervaren over de hele wereld. En nee ik ga mijn mening niet opdringen aan anderen, maar in behoorlijk wat zaken heb ik achteraf wel gelijk gekregen in die Corona discussie. Heeft me een aantal kaarten gekost toen en daar pas ik nu voor. Dat is het me allemaal niet meer waard.

Ook in deze oorlog zijn beide partijen schuld. Oekraïne wordt gesteund door het oorlogszuchtige westen onder het mom van, als hij de Oekraïne binnenvalt dan kan hij ook de rest van Europa binnenvallen. Dat is natuurlijk de grootste onzin die er bestaat. Dan krijgt hij namelijk de NAVO tegen zich en dat is andere koek dan alleen de Oekraïne. En hij is helemaal niet uit op het innemen van Europa.

Er speelt zoveel mee in dit soort conflicten. Zoveel belangen.Ik ben zelf ook niet blind voor de Westerse agressie maar dat pleit Rusland niet vrij. Waarom denk je dat Rusland zo groot is? Simpelweg omdat ze altijd bezig zijn geweest met het onderwerpen van andere volkeren en innemen van gebied, zo ook nu weer. Het Westen is inderdaad niet heilig maar Rusland is dat ook verre van.

Het militair en financieel steunen van Oekraïne is wat mij betreft logisch, het is een land dat zonder (geldige) reden wordt aangevallen. Het wordt een ander verhaal als men na een eventuele bevrijding Rusland zelf aan gaat vallen, maar nu is er slechts sprake van zelfverdediging en het herstellen van territoriale integriteit.

Als je de bal hier laat vallen, zal dat een teken zijn voor iedere dictator in de wereld met een leger groter dan het buurland om maar eens binnen te vallen. Dan zijn we pas echt ver van huis.

 

+2/-0

tackle

open/sluit de onderstaande quote:

Omdat hij dit op twitter zet is het de waarheid? Waarschijnlijk fervent aanhanger van de westerse propaganda machines die ook in dit conflict weer volop draaien.

Nee hoor, gewoon aardig bekend met Oost-Europa.

open/sluit de onderstaande quote:

Eén van de meest agressieve landen ter wereld is Amerika die zich met alles en iedereen bemoeit. Te pas en te onpas op valse bewijsvoering landen binnenvalt.

Ik heb geen probleem met kritiek op Amerika, die zaten regelmatig fout zoals bij Irak. Hier alleen niet en hebben ze juist zich terughoudend opgesteld. Wat ik redelijk bizar vind is het goedpraten van Rusland, als er nou een de agressor is. Maargoed ik kan wel weer een heel inhoudelijk verhaal gaan posten over de rol van Rusland de afgelopen dertig jaar, de kans dat daar ook maar met een letter op in gegaan wordt is nihil.

open/sluit de onderstaande quote:

Ook leuk dat je aanhaalt dat als het de richting van complottheorie uitgaat jij niet meer meedoet.
open/sluit de onderstaande quote:

Ja inderdaad ja.

Dat is een typische reactie van MSM gelovigen. Als het niet in het straatje past, dan is het complot denken. Dat was in corona tijd ook.

Ik zit al sinds 2002 op dit forum, had hier in het verleden tegen de 10.000 posts. Dus heb best wel wat meegekregen van de transferzomers. Elke zomer kreeg je wel weer een paar figuren of onzinsites die bewust met eigen agenda niet kloppende informatie de wereld in hielpen. En ik had er een teringhekel aan als een heel forum weer eens opgezweept gerucht als Stijn Vreven gaat naar Ajax en een 15 jarige ergens op zijn zolderkamer zat te schateren van zijn grap. Dat principe geldt bij mij voor voetbalgeruchten als doorsnee nieuws Dusja dat ik om een betrouwbare bron vraag voor dat nieuws lijkt me niet meer dan logisch, dat er vervolgens niets terugkomt….
open/sluit de onderstaande quote:

Twee kampen hier die lijnrecht tegenover elkaar stonden. En wat wij ook aanhaalde het was altijd onzin en complot denken. Daar pas ik nu voor om me wederom te laten schofferen door deze en gene. Dit is een open forum waar je je mening mag ventileren en dat doe ik.

Lees je post nog eens terug. ‘MSM gelovige’ ‘Waarschijnlijk fervent aanhanger van de westerse propaganda machines’ Wat jij doet is een ander met terminologie in een hoekje wegzetten en vervolgens heel hard roepen dat er kampen gecreëerd worden en jezelf weggezet wordt. Ik heb moeite gedaan in het uitleggen van mijn posts en visie hier. Ik ben op jouw posts ingegaan. Ik heb geen vervelende terminologie over jou als poster hier in deze topic geplaatst. Das een vorm van respect. Wat ik terugkrijg is dat er omgekeerd amper tot niet inhoudelijk op mijn posts gereageerd wordt, ik word weggezet met bepaalde kwalificaties en vervolgens krijg ik daar bovenop ook nog eens het verwijt dat ik kampen aan creëren ben en jou zou wegzetten.
open/sluit de onderstaande quote:

Ik doe heel veel aan onderzoek en waarheidsbevinding en heb heel veel vrienden en goede kennissen die dit ook doen of zelf veel hebben ervaren over de hele wereld. En nee ik ga mijn mening niet opdringen aan anderen, maar in behoorlijk wat zaken heb ik achteraf wel gelijk gekregen in die Corona discussie. Heeft me een aantal kaarten gekost toen en daar pas ik nu voor. Dat is het me allemaal niet meer waard.

Het zal allemaal wel tackle. Ik heb deze hele topic doorgelezen. Op het moment dat jij met volgende posts komt https://ajax.supporters.nl/forums/reacties/16/14/4/Oorlog-Oekra%C3%AFne#reactie2567link In 2014 toen de de huidige president Zelensky aan de macht kwam met veel geweld, is bij Poetin definitief het besef gekomen dat het westen weinig goeds in de zin heeft met Rusland. Terwijl Zelensky pas in 2019 verkozen is als president (vele geweld viel trouwens ook wel mee als je het in retroperspectief zet van wat later allemaal is gebeurd). Vervolgens wordt je aangesproken op het gegeven dat dat niet klopt. En je gaat nergens op in of corrigeert jezelf. Wat dat betreft actions speak louder than words for me.
open/sluit de onderstaande quote:

Ook in deze oorlog zijn beide partijen schuld. Oekraïne wordt gesteund door het oorlogszuchtige westen onder het mom van, als hij de Oekraïne binnenvalt dan kan hij ook de rest van Europa binnenvallen. Dat is natuurlijk de grootste onzin die er bestaat. Dan krijgt hij namelijk de NAVO tegen zich en dat is andere koek dan alleen de Oekraïne. En hij is helemaal niet uit op het innemen van Europa.

Oh heel Europa is NAVO, goed zal ik ze Moldavië en Kosovo en al die andere landen dan ook maar even vertellen. Rusland heeft zelfs in 2007 een revolutie proberen te ontketenen toen Estland al Nato lid was.

open/sluit de onderstaande quote:

Er speelt zoveel mee in dit soort conflicten. Zoveel belangen.

Dat is hier wel de standaardreflex he “het zit allemaal zo complex in elkaar’’ Ik heb bij verschillende zaken concrete vragen gesteld, de antwoorden bleven achterwege. Er wordt allemaal geschermd met ervaringen totdat je er concreet vragen over gaat stellen hoe het dan zat. Dan wordt er compleet niet meer op gereageerd.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

ElSimao2 schreef op 08 juni 2023 om 13:45:

open/sluit de onderstaande quote:

tackle schreef op 08 juni 2023 om 12:50:

open/sluit de onderstaande quote:

MacManus schreef op 08 juni 2023 om 03:22:

open/sluit de onderstaande quote:

JCdeBest schreef op 08 juni 2023 om 01:47:

open/sluit de onderstaande quote:

ElSimao2 schreef op 07 juni 2023 om 23:26:

Ik ben vooral tegen landen die anderen binnenvallen zonder geldige redenen. Dat geldt dus voor Nazi-Duitsland in WOII, de VS in Afghanistan / Irak etc. en nu dus Rusland in Oekraïne. Wat me wel beangstigt is hoeveel mensen er kennelijk toch sympathie voor op kunnen brengen, vaak onder het motto van "Ja, wat Putin doet is slecht, maar de NAVO dit en dat" om uiteindelijk impliciet tot de conclusie te komen dat de Russen eigenlijk de goeden in dit conflict zijn.

Als het Putin erom ging de Russen uit de Donbas te beschermen, waarom hebben ze dan geprobeerd om Kyiv te veroveren? Wat doen ze in Zaporichzhia en Kherson. Hoe dragen massaslachtingen in Bucha, Izyum en andere plaatsen daaraan bij? Waarom blazen ze een dam op?

Ik zal het antwoord zelf wel geven: dat draagt allemaal niks bij. Het is een stelletje oorlogscriminelen dat hun frustraties over hun militaire mislukkingen afreageert op de plaatselijke bevolking. Bizar dat mensen dat steunen.Ik ben het zeker met je eens dat landen niet zomaar een ander land mogen binnenvallen. Ik heb daar ook geen begrip voor. Echter en als we de Russen mogen geloven bleef er geen andere keuze meer over nadat vooral Amerika zich er mee bleef bemoeien waarna het conflict uitgroeide tot een oorlog.


Als we de Russen mogen geloven....serieus hoor. Er is al bijna 10 jaar een oorlog gaande. Verder zal ik het dan deze man laten waarom het misschien toch niet zo verstandig is de Russen te geloven: https://twitter.com/splendid_pete/status/1666368626289516546?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1666368626289516546%7Ctwgr%
5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=
link
(ze willen namelijk nog wel eens liegen)Omdat hij dit op twitter zet is het de waarheid? Waarschijnlijk fervent aanhanger van de westerse propaganda machines die ook in dit conflict weer volop draaien.

Eén van de meest agressieve landen ter wereld is Amerika die zich met alles en iedereen bemoeit. Te pas en te onpas op valse bewijsvoering landen binnenvalt.

Ook leuk dat je aanhaalt dat als het de richting van complottheorie uitgaat jij niet meer meedoet. Dat is een typische reactie van MSM gelovigen. Als het niet in het straatje past, dan is het complot denken. Dat was in corona tijd ook. Twee kampen hier die lijnrecht tegenover elkaar stonden. En wat wij ook aanhaalde het was altijd onzin en complot denken. Daar pas ik nu voor om me wederom te laten schofferen door deze en gene. Dit is een open forum waar je je mening mag ventileren en dat doe ik.

Ik doe heel veel aan onderzoek en waarheidsbevinding en heb heel veel vrienden en goede kennissen die dit ook doen of zelf veel hebben ervaren over de hele wereld. En nee ik ga mijn mening niet opdringen aan anderen, maar in behoorlijk wat zaken heb ik achteraf wel gelijk gekregen in die Corona discussie. Heeft me een aantal kaarten gekost toen en daar pas ik nu voor. Dat is het me allemaal niet meer waard.

Ook in deze oorlog zijn beide partijen schuld. Oekraïne wordt gesteund door het oorlogszuchtige westen onder het mom van, als hij de Oekraïne binnenvalt dan kan hij ook de rest van Europa binnenvallen. Dat is natuurlijk de grootste onzin die er bestaat. Dan krijgt hij namelijk de NAVO tegen zich en dat is andere koek dan alleen de Oekraïne. En hij is helemaal niet uit op het innemen van Europa.

Er speelt zoveel mee in dit soort conflicten. Zoveel belangen.Ik ben zelf ook niet blind voor de Westerse agressie maar dat pleit Rusland niet vrij. Waarom denk je dat Rusland zo groot is? Simpelweg omdat ze altijd bezig zijn geweest met het onderwerpen van andere volkeren en innemen van gebied, zo ook nu weer. Het Westen is inderdaad niet heilig maar Rusland is dat ook verre van.

Het militair en financieel steunen van Oekraïne is wat mij betreft logisch, het is een land dat zonder (geldige) reden wordt aangevallen. Het wordt een ander verhaal als men na een eventuele bevrijding Rusland zelf aan gaat vallen, maar nu is er slechts sprake van zelfverdediging en het herstellen van territoriale integriteit.

Als je de bal hier laat vallen, zal dat een teken zijn voor iedere dictator in de wereld met een leger groter dan het buurland om maar eens binnen te vallen. Dan zijn we pas echt ver van huis.Ik pleit Rusland ook absoluut niet vrij. Ik ben meer van de diplomatieke oplossingen en daar is hier geen sprake van. In tegendeel zelfs.

Ga aan tafel en los het op. Scheelt heel veel leed en ellende.

 

+1/-1

open/sluit de onderstaande quote:

tackle schreef op 08 juni 2023 om 14:19:

open/sluit de onderstaande quote:

ElSimao2 schreef op 08 juni 2023 om 13:45:

open/sluit de onderstaande quote:

tackle schreef op 08 juni 2023 om 12:50:

open/sluit de onderstaande quote:

MacManus schreef op 08 juni 2023 om 03:22:

open/sluit de onderstaande quote:

JCdeBest schreef op 08 juni 2023 om 01:47:

open/sluit de onderstaande quote:

ElSimao2 schreef op 07 juni 2023 om 23:26:

Ik ben vooral tegen landen die anderen binnenvallen zonder geldige redenen. Dat geldt dus voor Nazi-Duitsland in WOII, de VS in Afghanistan / Irak etc. en nu dus Rusland in Oekraïne. Wat me wel beangstigt is hoeveel mensen er kennelijk toch sympathie voor op kunnen brengen, vaak onder het motto van "Ja, wat Putin doet is slecht, maar de NAVO dit en dat" om uiteindelijk impliciet tot de conclusie te komen dat de Russen eigenlijk de goeden in dit conflict zijn.

Als het Putin erom ging de Russen uit de Donbas te beschermen, waarom hebben ze dan geprobeerd om Kyiv te veroveren? Wat doen ze in Zaporichzhia en Kherson. Hoe dragen massaslachtingen in Bucha, Izyum en andere plaatsen daaraan bij? Waarom blazen ze een dam op?

Ik zal het antwoord zelf wel geven: dat draagt allemaal niks bij. Het is een stelletje oorlogscriminelen dat hun frustraties over hun militaire mislukkingen afreageert op de plaatselijke bevolking. Bizar dat mensen dat steunen.Ik ben het zeker met je eens dat landen niet zomaar een ander land mogen binnenvallen. Ik heb daar ook geen begrip voor. Echter en als we de Russen mogen geloven bleef er geen andere keuze meer over nadat vooral Amerika zich er mee bleef bemoeien waarna het conflict uitgroeide tot een oorlog.


Als we de Russen mogen geloven....serieus hoor. Er is al bijna 10 jaar een oorlog gaande. Verder zal ik het dan deze man laten waarom het misschien toch niet zo verstandig is de Russen te geloven: https://twitter.com/splendid_pete/status/1666368626289516546?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1666368626289516546%7Ctwgr%
5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=
link
(ze willen namelijk nog wel eens liegen)Omdat hij dit op twitter zet is het de waarheid? Waarschijnlijk fervent aanhanger van de westerse propaganda machines die ook in dit conflict weer volop draaien.

Eén van de meest agressieve landen ter wereld is Amerika die zich met alles en iedereen bemoeit. Te pas en te onpas op valse bewijsvoering landen binnenvalt.

Ook leuk dat je aanhaalt dat als het de richting van complottheorie uitgaat jij niet meer meedoet. Dat is een typische reactie van MSM gelovigen. Als het niet in het straatje past, dan is het complot denken. Dat was in corona tijd ook. Twee kampen hier die lijnrecht tegenover elkaar stonden. En wat wij ook aanhaalde het was altijd onzin en complot denken. Daar pas ik nu voor om me wederom te laten schofferen door deze en gene. Dit is een open forum waar je je mening mag ventileren en dat doe ik.

Ik doe heel veel aan onderzoek en waarheidsbevinding en heb heel veel vrienden en goede kennissen die dit ook doen of zelf veel hebben ervaren over de hele wereld. En nee ik ga mijn mening niet opdringen aan anderen, maar in behoorlijk wat zaken heb ik achteraf wel gelijk gekregen in die Corona discussie. Heeft me een aantal kaarten gekost toen en daar pas ik nu voor. Dat is het me allemaal niet meer waard.

Ook in deze oorlog zijn beide partijen schuld. Oekraïne wordt gesteund door het oorlogszuchtige westen onder het mom van, als hij de Oekraïne binnenvalt dan kan hij ook de rest van Europa binnenvallen. Dat is natuurlijk de grootste onzin die er bestaat. Dan krijgt hij namelijk de NAVO tegen zich en dat is andere koek dan alleen de Oekraïne. En hij is helemaal niet uit op het innemen van Europa.

Er speelt zoveel mee in dit soort conflicten. Zoveel belangen.Ik ben zelf ook niet blind voor de Westerse agressie maar dat pleit Rusland niet vrij. Waarom denk je dat Rusland zo groot is? Simpelweg omdat ze altijd bezig zijn geweest met het onderwerpen van andere volkeren en innemen van gebied, zo ook nu weer. Het Westen is inderdaad niet heilig maar Rusland is dat ook verre van.

Het militair en financieel steunen van Oekraïne is wat mij betreft logisch, het is een land dat zonder (geldige) reden wordt aangevallen. Het wordt een ander verhaal als men na een eventuele bevrijding Rusland zelf aan gaat vallen, maar nu is er slechts sprake van zelfverdediging en het herstellen van territoriale integriteit.

Als je de bal hier laat vallen, zal dat een teken zijn voor iedere dictator in de wereld met een leger groter dan het buurland om maar eens binnen te vallen. Dan zijn we pas echt ver van huis.Ik pleit Rusland ook absoluut niet vrij. Ik ben meer van de diplomatieke oplossingen en daar is hier geen sprake van. In tegendeel zelfs.

Ga aan tafel en los het op. Scheelt heel veel leed en ellende.Een "diplomatieke" oplossing zou inhouden dat Rusland in elk geval een gedeelte van het veroverde territorium zou mogen houden. Daarmee geef je een verkeerd signaal, namelijk dat je dus met militaire agressie gewoon je doelen (deels) kunt behouden.

Bovendien herstellen de Russen zich dan gewoon om over een paar jaar verder te gaan. Xi uit China zal door zoiets ook niet minder bang worden Taiwan aan te vallen.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

ElSimao2 schreef op 08 juni 2023 om 14:26:

open/sluit de onderstaande quote:

tackle schreef op 08 juni 2023 om 14:19:

open/sluit de onderstaande quote:

ElSimao2 schreef op 08 juni 2023 om 13:45:

open/sluit de onderstaande quote:

tackle schreef op 08 juni 2023 om 12:50:

open/sluit de onderstaande quote:

MacManus schreef op 08 juni 2023 om 03:22:

open/sluit de onderstaande quote:

JCdeBest schreef op 08 juni 2023 om 01:47:

open/sluit de onderstaande quote:

ElSimao2 schreef op 07 juni 2023 om 23:26:

Ik ben vooral tegen landen die anderen binnenvallen zonder geldige redenen. Dat geldt dus voor Nazi-Duitsland in WOII, de VS in Afghanistan / Irak etc. en nu dus Rusland in Oekraïne. Wat me wel beangstigt is hoeveel mensen er kennelijk toch sympathie voor op kunnen brengen, vaak onder het motto van "Ja, wat Putin doet is slecht, maar de NAVO dit en dat" om uiteindelijk impliciet tot de conclusie te komen dat de Russen eigenlijk de goeden in dit conflict zijn.

Als het Putin erom ging de Russen uit de Donbas te beschermen, waarom hebben ze dan geprobeerd om Kyiv te veroveren? Wat doen ze in Zaporichzhia en Kherson. Hoe dragen massaslachtingen in Bucha, Izyum en andere plaatsen daaraan bij? Waarom blazen ze een dam op?

Ik zal het antwoord zelf wel geven: dat draagt allemaal niks bij. Het is een stelletje oorlogscriminelen dat hun frustraties over hun militaire mislukkingen afreageert op de plaatselijke bevolking. Bizar dat mensen dat steunen.Ik ben het zeker met je eens dat landen niet zomaar een ander land mogen binnenvallen. Ik heb daar ook geen begrip voor. Echter en als we de Russen mogen geloven bleef er geen andere keuze meer over nadat vooral Amerika zich er mee bleef bemoeien waarna het conflict uitgroeide tot een oorlog.


Als we de Russen mogen geloven....serieus hoor. Er is al bijna 10 jaar een oorlog gaande. Verder zal ik het dan deze man laten waarom het misschien toch niet zo verstandig is de Russen te geloven: https://twitter.com/splendid_pete/status/1666368626289516546?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1666368626289516546%7Ctwgr%
5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=
link
(ze willen namelijk nog wel eens liegen)Omdat hij dit op twitter zet is het de waarheid? Waarschijnlijk fervent aanhanger van de westerse propaganda machines die ook in dit conflict weer volop draaien.

Eén van de meest agressieve landen ter wereld is Amerika die zich met alles en iedereen bemoeit. Te pas en te onpas op valse bewijsvoering landen binnenvalt.

Ook leuk dat je aanhaalt dat als het de richting van complottheorie uitgaat jij niet meer meedoet. Dat is een typische reactie van MSM gelovigen. Als het niet in het straatje past, dan is het complot denken. Dat was in corona tijd ook. Twee kampen hier die lijnrecht tegenover elkaar stonden. En wat wij ook aanhaalde het was altijd onzin en complot denken. Daar pas ik nu voor om me wederom te laten schofferen door deze en gene. Dit is een open forum waar je je mening mag ventileren en dat doe ik.

Ik doe heel veel aan onderzoek en waarheidsbevinding en heb heel veel vrienden en goede kennissen die dit ook doen of zelf veel hebben ervaren over de hele wereld. En nee ik ga mijn mening niet opdringen aan anderen, maar in behoorlijk wat zaken heb ik achteraf wel gelijk gekregen in die Corona discussie. Heeft me een aantal kaarten gekost toen en daar pas ik nu voor. Dat is het me allemaal niet meer waard.

Ook in deze oorlog zijn beide partijen schuld. Oekraïne wordt gesteund door het oorlogszuchtige westen onder het mom van, als hij de Oekraïne binnenvalt dan kan hij ook de rest van Europa binnenvallen. Dat is natuurlijk de grootste onzin die er bestaat. Dan krijgt hij namelijk de NAVO tegen zich en dat is andere koek dan alleen de Oekraïne. En hij is helemaal niet uit op het innemen van Europa.

Er speelt zoveel mee in dit soort conflicten. Zoveel belangen.Ik ben zelf ook niet blind voor de Westerse agressie maar dat pleit Rusland niet vrij. Waarom denk je dat Rusland zo groot is? Simpelweg omdat ze altijd bezig zijn geweest met het onderwerpen van andere volkeren en innemen van gebied, zo ook nu weer. Het Westen is inderdaad niet heilig maar Rusland is dat ook verre van.

Het militair en financieel steunen van Oekraïne is wat mij betreft logisch, het is een land dat zonder (geldige) reden wordt aangevallen. Het wordt een ander verhaal als men na een eventuele bevrijding Rusland zelf aan gaat vallen, maar nu is er slechts sprake van zelfverdediging en het herstellen van territoriale integriteit.

Als je de bal hier laat vallen, zal dat een teken zijn voor iedere dictator in de wereld met een leger groter dan het buurland om maar eens binnen te vallen. Dan zijn we pas echt ver van huis.Ik pleit Rusland ook absoluut niet vrij. Ik ben meer van de diplomatieke oplossingen en daar is hier geen sprake van. In tegendeel zelfs.

Ga aan tafel en los het op. Scheelt heel veel leed en ellende.Een "diplomatieke" oplossing zou inhouden dat Rusland in elk geval een gedeelte van het veroverde territorium zou mogen houden. Daarmee geef je een verkeerd signaal, namelijk dat je dus met militaire agressie gewoon je doelen (deels) kunt behouden.

Bovendien herstellen de Russen zich dan gewoon om over een paar jaar verder te gaan. Xi uit China zal door zoiets ook niet minder bang worden Taiwan aan te vallen.Ja dat zou mooi zijn maar ik denk dat de situatie al dermate complex is geworden dat de Russen geen enkel signaal uit het Westen nog serieus nemen. Daarvoor is de boel al te ver uit de hand gelopen.

Fundamenteel hierbij is dat Rusland meerdere malen heeft aangegeven dat het Westen moet stoppen om zich niet meer te bemoeien met interne aangelegenheden van andere soeverreine landen. Onder meer China sprak zich hier eerder over uit.

Ze zijn er gewoon klaar mee dat het Westen - en dan word in de meeste gevallen Amerika genoemd - die alles maar kon flikken in de wereld terwijl als andere landen het zelfde doen ze er op afgekeurd werden.

Rusland maar ook China pikken een dergelijke houding niet meer. En dan hebben we het over twee grootmachten die inmiddele sterker staan dan het Westen. Laten we ons hier vooral niet in vergissen. Wat dat betreft hoop ik ook dat er snel een diplomatieke oplossing komt zoals @tackle al eerder voorstelde.

En dan staat er zoals eerder vermeld veel op het spel waaronder de Hegemonie die Amerika ooit voorstelde maar in feite niet meer is. Hopelijk krijgt de wereld te maken met een paar verstandige diplomaten. Komt de wereld er weer wat beter uit te zien. Hopelijk ook eerlijker.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

JCdeBest schreef op 08 juni 2023 om 20:36:

open/sluit de onderstaande quote:

ElSimao2 schreef op 08 juni 2023 om 14:26:

open/sluit de onderstaande quote:

tackle schreef op 08 juni 2023 om 14:19:

open/sluit de onderstaande quote:

ElSimao2 schreef op 08 juni 2023 om 13:45:

open/sluit de onderstaande quote:

tackle schreef op 08 juni 2023 om 12:50:

open/sluit de onderstaande quote:

MacManus schreef op 08 juni 2023 om 03:22:

open/sluit de onderstaande quote:

JCdeBest schreef op 08 juni 2023 om 01:47:

open/sluit de onderstaande quote:

ElSimao2 schreef op 07 juni 2023 om 23:26:

Ik ben vooral tegen landen die anderen binnenvallen zonder geldige redenen. Dat geldt dus voor Nazi-Duitsland in WOII, de VS in Afghanistan / Irak etc. en nu dus Rusland in Oekraïne. Wat me wel beangstigt is hoeveel mensen er kennelijk toch sympathie voor op kunnen brengen, vaak onder het motto van "Ja, wat Putin doet is slecht, maar de NAVO dit en dat" om uiteindelijk impliciet tot de conclusie te komen dat de Russen eigenlijk de goeden in dit conflict zijn.

Als het Putin erom ging de Russen uit de Donbas te beschermen, waarom hebben ze dan geprobeerd om Kyiv te veroveren? Wat doen ze in Zaporichzhia en Kherson. Hoe dragen massaslachtingen in Bucha, Izyum en andere plaatsen daaraan bij? Waarom blazen ze een dam op?

Ik zal het antwoord zelf wel geven: dat draagt allemaal niks bij. Het is een stelletje oorlogscriminelen dat hun frustraties over hun militaire mislukkingen afreageert op de plaatselijke bevolking. Bizar dat mensen dat steunen.Ik ben het zeker met je eens dat landen niet zomaar een ander land mogen binnenvallen. Ik heb daar ook geen begrip voor. Echter en als we de Russen mogen geloven bleef er geen andere keuze meer over nadat vooral Amerika zich er mee bleef bemoeien waarna het conflict uitgroeide tot een oorlog.


Als we de Russen mogen geloven....serieus hoor. Er is al bijna 10 jaar een oorlog gaande. Verder zal ik het dan deze man laten waarom het misschien toch niet zo verstandig is de Russen te geloven: https://twitter.com/splendid_pete/status/1666368626289516546?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1666368626289516546%7Ctwgr%
5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=
link
(ze willen namelijk nog wel eens liegen)Omdat hij dit op twitter zet is het de waarheid? Waarschijnlijk fervent aanhanger van de westerse propaganda machines die ook in dit conflict weer volop draaien.

Eén van de meest agressieve landen ter wereld is Amerika die zich met alles en iedereen bemoeit. Te pas en te onpas op valse bewijsvoering landen binnenvalt.

Ook leuk dat je aanhaalt dat als het de richting van complottheorie uitgaat jij niet meer meedoet. Dat is een typische reactie van MSM gelovigen. Als het niet in het straatje past, dan is het complot denken. Dat was in corona tijd ook. Twee kampen hier die lijnrecht tegenover elkaar stonden. En wat wij ook aanhaalde het was altijd onzin en complot denken. Daar pas ik nu voor om me wederom te laten schofferen door deze en gene. Dit is een open forum waar je je mening mag ventileren en dat doe ik.

Ik doe heel veel aan onderzoek en waarheidsbevinding en heb heel veel vrienden en goede kennissen die dit ook doen of zelf veel hebben ervaren over de hele wereld. En nee ik ga mijn mening niet opdringen aan anderen, maar in behoorlijk wat zaken heb ik achteraf wel gelijk gekregen in die Corona discussie. Heeft me een aantal kaarten gekost toen en daar pas ik nu voor. Dat is het me allemaal niet meer waard.

Ook in deze oorlog zijn beide partijen schuld. Oekraïne wordt gesteund door het oorlogszuchtige westen onder het mom van, als hij de Oekraïne binnenvalt dan kan hij ook de rest van Europa binnenvallen. Dat is natuurlijk de grootste onzin die er bestaat. Dan krijgt hij namelijk de NAVO tegen zich en dat is andere koek dan alleen de Oekraïne. En hij is helemaal niet uit op het innemen van Europa.

Er speelt zoveel mee in dit soort conflicten. Zoveel belangen.Ik ben zelf ook niet blind voor de Westerse agressie maar dat pleit Rusland niet vrij. Waarom denk je dat Rusland zo groot is? Simpelweg omdat ze altijd bezig zijn geweest met het onderwerpen van andere volkeren en innemen van gebied, zo ook nu weer. Het Westen is inderdaad niet heilig maar Rusland is dat ook verre van.

Het militair en financieel steunen van Oekraïne is wat mij betreft logisch, het is een land dat zonder (geldige) reden wordt aangevallen. Het wordt een ander verhaal als men na een eventuele bevrijding Rusland zelf aan gaat vallen, maar nu is er slechts sprake van zelfverdediging en het herstellen van territoriale integriteit.

Als je de bal hier laat vallen, zal dat een teken zijn voor iedere dictator in de wereld met een leger groter dan het buurland om maar eens binnen te vallen. Dan zijn we pas echt ver van huis.Ik pleit Rusland ook absoluut niet vrij. Ik ben meer van de diplomatieke oplossingen en daar is hier geen sprake van. In tegendeel zelfs.

Ga aan tafel en los het op. Scheelt heel veel leed en ellende.Een "diplomatieke" oplossing zou inhouden dat Rusland in elk geval een gedeelte van het veroverde territorium zou mogen houden. Daarmee geef je een verkeerd signaal, namelijk dat je dus met militaire agressie gewoon je doelen (deels) kunt behouden.

Bovendien herstellen de Russen zich dan gewoon om over een paar jaar verder te gaan. Xi uit China zal door zoiets ook niet minder bang worden Taiwan aan te vallen.Ja dat zou mooi zijn maar ik denk dat de situatie al dermate complex is geworden dat de Russen geen enkel signaal uit het Westen nog serieus nemen. Daarvoor is de boel al te ver uit de hand gelopen.

Fundamenteel hierbij is dat Rusland meerdere malen heeft aangegeven dat het Westen moet stoppen om zich niet meer te bemoeien met interne aangelegenheden van andere soeverreine landen. Onder meer China sprak zich hier eerder over uit.

Ze zijn er gewoon klaar mee dat het Westen - en dan word in de meeste gevallen Amerika genoemd - die alles maar kon flikken in de wereld terwijl als andere landen het zelfde doen ze er op afgekeurd werden.

Rusland maar ook China pikken een dergelijke houding niet meer. En dan hebben we het over twee grootmachten die inmiddele sterker staan dan het Westen. Laten we ons hier vooral niet in vergissen. Wat dat betreft hoop ik ook dat er snel een diplomatieke oplossing komt zoals @tackle al eerder voorstelde.

En dan staat er zoals eerder vermeld veel op het spel waaronder de Hegemonie die Amerika ooit voorstelde maar in feite niet meer is. Hopelijk krijgt de wereld te maken met een paar verstandige diplomaten. Komt de wereld er weer wat beter uit te zien. Hopelijk ook eerlijker.

Rusland die gaat lopen janken over en inmenging is natuurlijk wel de ultieme hypocrisie. Het is een beetje als Neymar die eerst drie keer een paar doodschoppen uitdeelt en vervolgens bij licht contact als een stervende zwaan ter aarde stort. Je hebt natuurlijk altijd mensen die er dan nog intrappen en claimen dat we allemaal Neymar als het slachtoffer moeten zien.

Dit bericht is gewijzigd op 8 juni 2023, 21:10:57 door een mod.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

JCdeBest schreef op 08 juni 2023 om 20:36:

open/sluit de onderstaande quote:

ElSimao2 schreef op 08 juni 2023 om 14:26:

open/sluit de onderstaande quote:

tackle schreef op 08 juni 2023 om 14:19:

open/sluit de onderstaande quote:

ElSimao2 schreef op 08 juni 2023 om 13:45:

open/sluit de onderstaande quote:

tackle schreef op 08 juni 2023 om 12:50:

open/sluit de onderstaande quote:

MacManus schreef op 08 juni 2023 om 03:22:

open/sluit de onderstaande quote:

JCdeBest schreef op 08 juni 2023 om 01:47:

open/sluit de onderstaande quote:

ElSimao2 schreef op 07 juni 2023 om 23:26:

Ik ben vooral tegen landen die anderen binnenvallen zonder geldige redenen. Dat geldt dus voor Nazi-Duitsland in WOII, de VS in Afghanistan / Irak etc. en nu dus Rusland in Oekraïne. Wat me wel beangstigt is hoeveel mensen er kennelijk toch sympathie voor op kunnen brengen, vaak onder het motto van "Ja, wat Putin doet is slecht, maar de NAVO dit en dat" om uiteindelijk impliciet tot de conclusie te komen dat de Russen eigenlijk de goeden in dit conflict zijn.

Als het Putin erom ging de Russen uit de Donbas te beschermen, waarom hebben ze dan geprobeerd om Kyiv te veroveren? Wat doen ze in Zaporichzhia en Kherson. Hoe dragen massaslachtingen in Bucha, Izyum en andere plaatsen daaraan bij? Waarom blazen ze een dam op?

Ik zal het antwoord zelf wel geven: dat draagt allemaal niks bij. Het is een stelletje oorlogscriminelen dat hun frustraties over hun militaire mislukkingen afreageert op de plaatselijke bevolking. Bizar dat mensen dat steunen.Ik ben het zeker met je eens dat landen niet zomaar een ander land mogen binnenvallen. Ik heb daar ook geen begrip voor. Echter en als we de Russen mogen geloven bleef er geen andere keuze meer over nadat vooral Amerika zich er mee bleef bemoeien waarna het conflict uitgroeide tot een oorlog.


Als we de Russen mogen geloven....serieus hoor. Er is al bijna 10 jaar een oorlog gaande. Verder zal ik het dan deze man laten waarom het misschien toch niet zo verstandig is de Russen te geloven: https://twitter.com/splendid_pete/status/1666368626289516546?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1666368626289516546%7Ctwgr%
5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=
link
(ze willen namelijk nog wel eens liegen)Omdat hij dit op twitter zet is het de waarheid? Waarschijnlijk fervent aanhanger van de westerse propaganda machines die ook in dit conflict weer volop draaien.

Eén van de meest agressieve landen ter wereld is Amerika die zich met alles en iedereen bemoeit. Te pas en te onpas op valse bewijsvoering landen binnenvalt.

Ook leuk dat je aanhaalt dat als het de richting van complottheorie uitgaat jij niet meer meedoet. Dat is een typische reactie van MSM gelovigen. Als het niet in het straatje past, dan is het complot denken. Dat was in corona tijd ook. Twee kampen hier die lijnrecht tegenover elkaar stonden. En wat wij ook aanhaalde het was altijd onzin en complot denken. Daar pas ik nu voor om me wederom te laten schofferen door deze en gene. Dit is een open forum waar je je mening mag ventileren en dat doe ik.

Ik doe heel veel aan onderzoek en waarheidsbevinding en heb heel veel vrienden en goede kennissen die dit ook doen of zelf veel hebben ervaren over de hele wereld. En nee ik ga mijn mening niet opdringen aan anderen, maar in behoorlijk wat zaken heb ik achteraf wel gelijk gekregen in die Corona discussie. Heeft me een aantal kaarten gekost toen en daar pas ik nu voor. Dat is het me allemaal niet meer waard.

Ook in deze oorlog zijn beide partijen schuld. Oekraïne wordt gesteund door het oorlogszuchtige westen onder het mom van, als hij de Oekraïne binnenvalt dan kan hij ook de rest van Europa binnenvallen. Dat is natuurlijk de grootste onzin die er bestaat. Dan krijgt hij namelijk de NAVO tegen zich en dat is andere koek dan alleen de Oekraïne. En hij is helemaal niet uit op het innemen van Europa.

Er speelt zoveel mee in dit soort conflicten. Zoveel belangen.Ik ben zelf ook niet blind voor de Westerse agressie maar dat pleit Rusland niet vrij. Waarom denk je dat Rusland zo groot is? Simpelweg omdat ze altijd bezig zijn geweest met het onderwerpen van andere volkeren en innemen van gebied, zo ook nu weer. Het Westen is inderdaad niet heilig maar Rusland is dat ook verre van.

Het militair en financieel steunen van Oekraïne is wat mij betreft logisch, het is een land dat zonder (geldige) reden wordt aangevallen. Het wordt een ander verhaal als men na een eventuele bevrijding Rusland zelf aan gaat vallen, maar nu is er slechts sprake van zelfverdediging en het herstellen van territoriale integriteit.

Als je de bal hier laat vallen, zal dat een teken zijn voor iedere dictator in de wereld met een leger groter dan het buurland om maar eens binnen te vallen. Dan zijn we pas echt ver van huis.Ik pleit Rusland ook absoluut niet vrij. Ik ben meer van de diplomatieke oplossingen en daar is hier geen sprake van. In tegendeel zelfs.

Ga aan tafel en los het op. Scheelt heel veel leed en ellende.Een "diplomatieke" oplossing zou inhouden dat Rusland in elk geval een gedeelte van het veroverde territorium zou mogen houden. Daarmee geef je een verkeerd signaal, namelijk dat je dus met militaire agressie gewoon je doelen (deels) kunt behouden.

Bovendien herstellen de Russen zich dan gewoon om over een paar jaar verder te gaan. Xi uit China zal door zoiets ook niet minder bang worden Taiwan aan te vallen.Ja dat zou mooi zijn maar ik denk dat de situatie al dermate complex is geworden dat de Russen geen enkel signaal uit het Westen nog serieus nemen. Daarvoor is de boel al te ver uit de hand gelopen.

Fundamenteel hierbij is dat Rusland meerdere malen heeft aangegeven dat het Westen moet stoppen om zich niet meer te bemoeien met interne aangelegenheden van andere soeverreine landen. Onder meer China sprak zich hier eerder over uit.

Ze zijn er gewoon klaar mee dat het Westen - en dan word in de meeste gevallen Amerika genoemd - die alles maar kon flikken in de wereld terwijl als andere landen het zelfde doen ze er op afgekeurd werden.

Rusland maar ook China pikken een dergelijke houding niet meer. En dan hebben we het over twee grootmachten die inmiddele sterker staan dan het Westen. Laten we ons hier vooral niet in vergissen. Wat dat betreft hoop ik ook dat er snel een diplomatieke oplossing komt zoals @tackle al eerder voorstelde.

En dan staat er zoals eerder vermeld veel op het spel waaronder de Hegemonie die Amerika ooit voorstelde maar in feite niet meer is. Hopelijk krijgt de wereld te maken met een paar verstandige diplomaten. Komt de wereld er weer wat beter uit te zien. Hopelijk ook eerlijker.Het klinkt heel erg leuk om een diplomatieke oplossing te willen, maar in feite zal dat altijd een overwinning voor Rusland zijn. Alles wat ze daarin krijgen, zal afgedwongen zijn door militair geweld. En als je dingen kunt afdwingen door militair geweld, doe je het vaker. Een diplomatieke oplossing nu maakt de wereld geen veiliger plaats ben ik bang.

Rusland stelt militair en economisch heel weinig voor, zoals wel blijkt uit het conflict in Oekraïne. Het is dat men niet teveel wil escaleren vanwege hun nucleaire arsenaal, maar anders waren de Russen allang uit Oekraïne getrapt.

China is qua dreiging een ander verhaal, maar ook zij hebben hun zwakheden: een huizenmarktbubbel, externe afhankelijkheden qua grondstoffen, een sterk verouderende bevolking en buurlanden die zich sterk aan het bewapenen zijn. Het Westen bestaat niet alleen uit West-Europa, GB en de VS, maar ook uit Japan, Zuid-Korea, Taiwan en wellicht zelfs India. Ik hoop dat dit genoeg is om China ervan te weerhouden een aanval op Taiwan te ondernemen, maar reken er maar op dat Washington hier ernstig rekening mee houdt.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

MacManus schreef op 08 juni 2023 om 20:43:

open/sluit de onderstaande quote:

JCdeBest schreef op 08 juni 2023 om 20:36:

open/sluit de onderstaande quote:

ElSimao2 schreef op 08 juni 2023 om 14:26:

open/sluit de onderstaande quote:

tackle schreef op 08 juni 2023 om 14:19:

open/sluit de onderstaande quote:

ElSimao2 schreef op 08 juni 2023 om 13:45:

open/sluit de onderstaande quote:

tackle schreef op 08 juni 2023 om 12:50:

open/sluit de onderstaande quote:

MacManus schreef op 08 juni 2023 om 03:22:

open/sluit de onderstaande quote:

JCdeBest schreef op 08 juni 2023 om 01:47:

open/sluit de onderstaande quote:

ElSimao2 schreef op 07 juni 2023 om 23:26:

Ik ben vooral tegen landen die anderen binnenvallen zonder geldige redenen. Dat geldt dus voor Nazi-Duitsland in WOII, de VS in Afghanistan / Irak etc. en nu dus Rusland in Oekraïne. Wat me wel beangstigt is hoeveel mensen er kennelijk toch sympathie voor op kunnen brengen, vaak onder het motto van "Ja, wat Putin doet is slecht, maar de NAVO dit en dat" om uiteindelijk impliciet tot de conclusie te komen dat de Russen eigenlijk de goeden in dit conflict zijn.

Als het Putin erom ging de Russen uit de Donbas te beschermen, waarom hebben ze dan geprobeerd om Kyiv te veroveren? Wat doen ze in Zaporichzhia en Kherson. Hoe dragen massaslachtingen in Bucha, Izyum en andere plaatsen daaraan bij? Waarom blazen ze een dam op?

Ik zal het antwoord zelf wel geven: dat draagt allemaal niks bij. Het is een stelletje oorlogscriminelen dat hun frustraties over hun militaire mislukkingen afreageert op de plaatselijke bevolking. Bizar dat mensen dat steunen.Ik ben het zeker met je eens dat landen niet zomaar een ander land mogen binnenvallen. Ik heb daar ook geen begrip voor. Echter en als we de Russen mogen geloven bleef er geen andere keuze meer over nadat vooral Amerika zich er mee bleef bemoeien waarna het conflict uitgroeide tot een oorlog.


Als we de Russen mogen geloven....serieus hoor. Er is al bijna 10 jaar een oorlog gaande. Verder zal ik het dan deze man laten waarom het misschien toch niet zo verstandig is de Russen te geloven: https://twitter.com/splendid_pete/status/1666368626289516546?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1666368626289516546%7Ctwgr%
5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=
link
(ze willen namelijk nog wel eens liegen)Omdat hij dit op twitter zet is het de waarheid? Waarschijnlijk fervent aanhanger van de westerse propaganda machines die ook in dit conflict weer volop draaien.

Eén van de meest agressieve landen ter wereld is Amerika die zich met alles en iedereen bemoeit. Te pas en te onpas op valse bewijsvoering landen binnenvalt.

Ook leuk dat je aanhaalt dat als het de richting van complottheorie uitgaat jij niet meer meedoet. Dat is een typische reactie van MSM gelovigen. Als het niet in het straatje past, dan is het complot denken. Dat was in corona tijd ook. Twee kampen hier die lijnrecht tegenover elkaar stonden. En wat wij ook aanhaalde het was altijd onzin en complot denken. Daar pas ik nu voor om me wederom te laten schofferen door deze en gene. Dit is een open forum waar je je mening mag ventileren en dat doe ik.

Ik doe heel veel aan onderzoek en waarheidsbevinding en heb heel veel vrienden en goede kennissen die dit ook doen of zelf veel hebben ervaren over de hele wereld. En nee ik ga mijn mening niet opdringen aan anderen, maar in behoorlijk wat zaken heb ik achteraf wel gelijk gekregen in die Corona discussie. Heeft me een aantal kaarten gekost toen en daar pas ik nu voor. Dat is het me allemaal niet meer waard.

Ook in deze oorlog zijn beide partijen schuld. Oekraïne wordt gesteund door het oorlogszuchtige westen onder het mom van, als hij de Oekraïne binnenvalt dan kan hij ook de rest van Europa binnenvallen. Dat is natuurlijk de grootste onzin die er bestaat. Dan krijgt hij namelijk de NAVO tegen zich en dat is andere koek dan alleen de Oekraïne. En hij is helemaal niet uit op het innemen van Europa.

Er speelt zoveel mee in dit soort conflicten. Zoveel belangen.Ik ben zelf ook niet blind voor de Westerse agressie maar dat pleit Rusland niet vrij. Waarom denk je dat Rusland zo groot is? Simpelweg omdat ze altijd bezig zijn geweest met het onderwerpen van andere volkeren en innemen van gebied, zo ook nu weer. Het Westen is inderdaad niet heilig maar Rusland is dat ook verre van.

Het militair en financieel steunen van Oekraïne is wat mij betreft logisch, het is een land dat zonder (geldige) reden wordt aangevallen. Het wordt een ander verhaal als men na een eventuele bevrijding Rusland zelf aan gaat vallen, maar nu is er slechts sprake van zelfverdediging en het herstellen van territoriale integriteit.

Als je de bal hier laat vallen, zal dat een teken zijn voor iedere dictator in de wereld met een leger groter dan het buurland om maar eens binnen te vallen. Dan zijn we pas echt ver van huis.Ik pleit Rusland ook absoluut niet vrij. Ik ben meer van de diplomatieke oplossingen en daar is hier geen sprake van. In tegendeel zelfs.

Ga aan tafel en los het op. Scheelt heel veel leed en ellende.Een "diplomatieke" oplossing zou inhouden dat Rusland in elk geval een gedeelte van het veroverde territorium zou mogen houden. Daarmee geef je een verkeerd signaal, namelijk dat je dus met militaire agressie gewoon je doelen (deels) kunt behouden.

Bovendien herstellen de Russen zich dan gewoon om over een paar jaar verder te gaan. Xi uit China zal door zoiets ook niet minder bang worden Taiwan aan te vallen.Ja dat zou mooi zijn maar ik denk dat de situatie al dermate complex is geworden dat de Russen geen enkel signaal uit het Westen nog serieus nemen. Daarvoor is de boel al te ver uit de hand gelopen.

Fundamenteel hierbij is dat Rusland meerdere malen heeft aangegeven dat het Westen moet stoppen om zich niet meer te bemoeien met interne aangelegenheden van andere soeverreine landen. Onder meer China sprak zich hier eerder over uit.

Ze zijn er gewoon klaar mee dat het Westen - en dan word in de meeste gevallen Amerika genoemd - die alles maar kon flikken in de wereld terwijl als andere landen het zelfde doen ze er op afgekeurd werden.

Rusland maar ook China pikken een dergelijke houding niet meer. En dan hebben we het over twee grootmachten die inmiddele sterker staan dan het Westen. Laten we ons hier vooral niet in vergissen. Wat dat betreft hoop ik ook dat er snel een diplomatieke oplossing komt zoals @tackle al eerder voorstelde.

En dan staat er zoals eerder vermeld veel op het spel waaronder de Hegemonie die Amerika ooit voorstelde maar in feite niet meer is. Hopelijk krijgt de wereld te maken met een paar verstandige diplomaten. Komt de wereld er weer wat beter uit te zien. Hopelijk ook eerlijker.

Rusland die gaat lopen janken over en inmenging is natuurlijk wel de ultieme hypocrisie. Het is een beetje als Neymar die eerst drie keer een paar doodschoppen uitdeelt en vervolgens bij licht contact als een stervende zwaan ter aarde stort. Je hebt natuurlijk altijd mensen die er dan nog intrappen en claimen dat we allemaal Neymar als het slachtoffer moeten zien.
Ja zoals ik al vermeldde. Hier gaan we er niet uitkomen en dan snap ik wat je bedoeld. Vind ik het ook niet fijn van wat Rusland of China hier en daar uitspoken maar deze landen vinden dat het Westen exact het zelfde flikten waarbij voorbeelden werden meegegeven dat de hypocrisie bij hun niet minder is dan bij ons in het Westen. Zowel Rusland als China hebben er een statement van gemaakt en het ziet er niet naar uit dat ze hier nog van gaan afwijken.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

JCdeBest schreef op 09 juni 2023 om 00:40:

open/sluit de onderstaande quote:

MacManus schreef op 08 juni 2023 om 20:43:

open/sluit de onderstaande quote:

JCdeBest schreef op 08 juni 2023 om 20:36:

open/sluit de onderstaande quote:

ElSimao2 schreef op 08 juni 2023 om 14:26:

open/sluit de onderstaande quote:

tackle schreef op 08 juni 2023 om 14:19:

open/sluit de onderstaande quote:

ElSimao2 schreef op 08 juni 2023 om 13:45:

open/sluit de onderstaande quote:

tackle schreef op 08 juni 2023 om 12:50:

open/sluit de onderstaande quote:

MacManus schreef op 08 juni 2023 om 03:22:

open/sluit de onderstaande quote:

JCdeBest schreef op 08 juni 2023 om 01:47:

open/sluit de onderstaande quote:

ElSimao2 schreef op 07 juni 2023 om 23:26:

Ik ben vooral tegen landen die anderen binnenvallen zonder geldige redenen. Dat geldt dus voor Nazi-Duitsland in WOII, de VS in Afghanistan / Irak etc. en nu dus Rusland in Oekraïne. Wat me wel beangstigt is hoeveel mensen er kennelijk toch sympathie voor op kunnen brengen, vaak onder het motto van "Ja, wat Putin doet is slecht, maar de NAVO dit en dat" om uiteindelijk impliciet tot de conclusie te komen dat de Russen eigenlijk de goeden in dit conflict zijn.

Als het Putin erom ging de Russen uit de Donbas te beschermen, waarom hebben ze dan geprobeerd om Kyiv te veroveren? Wat doen ze in Zaporichzhia en Kherson. Hoe dragen massaslachtingen in Bucha, Izyum en andere plaatsen daaraan bij? Waarom blazen ze een dam op?

Ik zal het antwoord zelf wel geven: dat draagt allemaal niks bij. Het is een stelletje oorlogscriminelen dat hun frustraties over hun militaire mislukkingen afreageert op de plaatselijke bevolking. Bizar dat mensen dat steunen.Ik ben het zeker met je eens dat landen niet zomaar een ander land mogen binnenvallen. Ik heb daar ook geen begrip voor. Echter en als we de Russen mogen geloven bleef er geen andere keuze meer over nadat vooral Amerika zich er mee bleef bemoeien waarna het conflict uitgroeide tot een oorlog.


Als we de Russen mogen geloven....serieus hoor. Er is al bijna 10 jaar een oorlog gaande. Verder zal ik het dan deze man laten waarom het misschien toch niet zo verstandig is de Russen te geloven: https://twitter.com/splendid_pete/status/1666368626289516546?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1666368626289516546%7Ctwgr%
5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=
link
(ze willen namelijk nog wel eens liegen)Omdat hij dit op twitter zet is het de waarheid? Waarschijnlijk fervent aanhanger van de westerse propaganda machines die ook in dit conflict weer volop draaien.

Eén van de meest agressieve landen ter wereld is Amerika die zich met alles en iedereen bemoeit. Te pas en te onpas op valse bewijsvoering landen binnenvalt.

Ook leuk dat je aanhaalt dat als het de richting van complottheorie uitgaat jij niet meer meedoet. Dat is een typische reactie van MSM gelovigen. Als het niet in het straatje past, dan is het complot denken. Dat was in corona tijd ook. Twee kampen hier die lijnrecht tegenover elkaar stonden. En wat wij ook aanhaalde het was altijd onzin en complot denken. Daar pas ik nu voor om me wederom te laten schofferen door deze en gene. Dit is een open forum waar je je mening mag ventileren en dat doe ik.

Ik doe heel veel aan onderzoek en waarheidsbevinding en heb heel veel vrienden en goede kennissen die dit ook doen of zelf veel hebben ervaren over de hele wereld. En nee ik ga mijn mening niet opdringen aan anderen, maar in behoorlijk wat zaken heb ik achteraf wel gelijk gekregen in die Corona discussie. Heeft me een aantal kaarten gekost toen en daar pas ik nu voor. Dat is het me allemaal niet meer waard.

Ook in deze oorlog zijn beide partijen schuld. Oekraïne wordt gesteund door het oorlogszuchtige westen onder het mom van, als hij de Oekraïne binnenvalt dan kan hij ook de rest van Europa binnenvallen. Dat is natuurlijk de grootste onzin die er bestaat. Dan krijgt hij namelijk de NAVO tegen zich en dat is andere koek dan alleen de Oekraïne. En hij is helemaal niet uit op het innemen van Europa.

Er speelt zoveel mee in dit soort conflicten. Zoveel belangen.Ik ben zelf ook niet blind voor de Westerse agressie maar dat pleit Rusland niet vrij. Waarom denk je dat Rusland zo groot is? Simpelweg omdat ze altijd bezig zijn geweest met het onderwerpen van andere volkeren en innemen van gebied, zo ook nu weer. Het Westen is inderdaad niet heilig maar Rusland is dat ook verre van.

Het militair en financieel steunen van Oekraïne is wat mij betreft logisch, het is een land dat zonder (geldige) reden wordt aangevallen. Het wordt een ander verhaal als men na een eventuele bevrijding Rusland zelf aan gaat vallen, maar nu is er slechts sprake van zelfverdediging en het herstellen van territoriale integriteit.

Als je de bal hier laat vallen, zal dat een teken zijn voor iedere dictator in de wereld met een leger groter dan het buurland om maar eens binnen te vallen. Dan zijn we pas echt ver van huis.Ik pleit Rusland ook absoluut niet vrij. Ik ben meer van de diplomatieke oplossingen en daar is hier geen sprake van. In tegendeel zelfs.

Ga aan tafel en los het op. Scheelt heel veel leed en ellende.Een "diplomatieke" oplossing zou inhouden dat Rusland in elk geval een gedeelte van het veroverde territorium zou mogen houden. Daarmee geef je een verkeerd signaal, namelijk dat je dus met militaire agressie gewoon je doelen (deels) kunt behouden.

Bovendien herstellen de Russen zich dan gewoon om over een paar jaar verder te gaan. Xi uit China zal door zoiets ook niet minder bang worden Taiwan aan te vallen.Ja dat zou mooi zijn maar ik denk dat de situatie al dermate complex is geworden dat de Russen geen enkel signaal uit het Westen nog serieus nemen. Daarvoor is de boel al te ver uit de hand gelopen.

Fundamenteel hierbij is dat Rusland meerdere malen heeft aangegeven dat het Westen moet stoppen om zich niet meer te bemoeien met interne aangelegenheden van andere soeverreine landen. Onder meer China sprak zich hier eerder over uit.

Ze zijn er gewoon klaar mee dat het Westen - en dan word in de meeste gevallen Amerika genoemd - die alles maar kon flikken in de wereld terwijl als andere landen het zelfde doen ze er op afgekeurd werden.

Rusland maar ook China pikken een dergelijke houding niet meer. En dan hebben we het over twee grootmachten die inmiddele sterker staan dan het Westen. Laten we ons hier vooral niet in vergissen. Wat dat betreft hoop ik ook dat er snel een diplomatieke oplossing komt zoals @tackle al eerder voorstelde.

En dan staat er zoals eerder vermeld veel op het spel waaronder de Hegemonie die Amerika ooit voorstelde maar in feite niet meer is. Hopelijk krijgt de wereld te maken met een paar verstandige diplomaten. Komt de wereld er weer wat beter uit te zien. Hopelijk ook eerlijker.

Rusland die gaat lopen janken over en inmenging is natuurlijk wel de ultieme hypocrisie. Het is een beetje als Neymar die eerst drie keer een paar doodschoppen uitdeelt en vervolgens bij licht contact als een stervende zwaan ter aarde stort. Je hebt natuurlijk altijd mensen die er dan nog intrappen en claimen dat we allemaal Neymar als het slachtoffer moeten zien.
Ja zoals ik al vermeldde. Hier gaan we er niet uitkomen en dan snap ik wat je bedoeld. Vind ik het ook niet fijn van wat Rusland of China hier en daar uitspoken maar deze landen vinden dat het Westen exact het zelfde flikten waarbij voorbeelden werden meegegeven dat de hypocrisie bij hun niet minder is dan bij ons in het Westen. Zowel Rusland als China hebben er een statement van gemaakt en het ziet er niet naar uit dat ze hier nog van gaan afwijken.Welk statement heeft China dan gemaakt volgens jou?

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

ElSimao2 schreef op 09 juni 2023 om 02:14:

open/sluit de onderstaande quote:

JCdeBest schreef op 09 juni 2023 om 00:40:

open/sluit de onderstaande quote:

MacManus schreef op 08 juni 2023 om 20:43:

open/sluit de onderstaande quote:

JCdeBest schreef op 08 juni 2023 om 20:36:

open/sluit de onderstaande quote:

ElSimao2 schreef op 08 juni 2023 om 14:26:

open/sluit de onderstaande quote:

tackle schreef op 08 juni 2023 om 14:19:

open/sluit de onderstaande quote:

ElSimao2 schreef op 08 juni 2023 om 13:45:

open/sluit de onderstaande quote:

tackle schreef op 08 juni 2023 om 12:50:

open/sluit de onderstaande quote:

MacManus schreef op 08 juni 2023 om 03:22:

open/sluit de onderstaande quote:

JCdeBest schreef op 08 juni 2023 om 01:47:

open/sluit de onderstaande quote:

ElSimao2 schreef op 07 juni 2023 om 23:26:

Ik ben vooral tegen landen die anderen binnenvallen zonder geldige redenen. Dat geldt dus voor Nazi-Duitsland in WOII, de VS in Afghanistan / Irak etc. en nu dus Rusland in Oekraïne. Wat me wel beangstigt is hoeveel mensen er kennelijk toch sympathie voor op kunnen brengen, vaak onder het motto van "Ja, wat Putin doet is slecht, maar de NAVO dit en dat" om uiteindelijk impliciet tot de conclusie te komen dat de Russen eigenlijk de goeden in dit conflict zijn.

Als het Putin erom ging de Russen uit de Donbas te beschermen, waarom hebben ze dan geprobeerd om Kyiv te veroveren? Wat doen ze in Zaporichzhia en Kherson. Hoe dragen massaslachtingen in Bucha, Izyum en andere plaatsen daaraan bij? Waarom blazen ze een dam op?

Ik zal het antwoord zelf wel geven: dat draagt allemaal niks bij. Het is een stelletje oorlogscriminelen dat hun frustraties over hun militaire mislukkingen afreageert op de plaatselijke bevolking. Bizar dat mensen dat steunen.Ik ben het zeker met je eens dat landen niet zomaar een ander land mogen binnenvallen. Ik heb daar ook geen begrip voor. Echter en als we de Russen mogen geloven bleef er geen andere keuze meer over nadat vooral Amerika zich er mee bleef bemoeien waarna het conflict uitgroeide tot een oorlog.


Als we de Russen mogen geloven....serieus hoor. Er is al bijna 10 jaar een oorlog gaande. Verder zal ik het dan deze man laten waarom het misschien toch niet zo verstandig is de Russen te geloven: https://twitter.com/splendid_pete/status/1666368626289516546?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1666368626289516546%7Ctwgr%
5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=
link
(ze willen namelijk nog wel eens liegen)Omdat hij dit op twitter zet is het de waarheid? Waarschijnlijk fervent aanhanger van de westerse propaganda machines die ook in dit conflict weer volop draaien.

Eén van de meest agressieve landen ter wereld is Amerika die zich met alles en iedereen bemoeit. Te pas en te onpas op valse bewijsvoering landen binnenvalt.

Ook leuk dat je aanhaalt dat als het de richting van complottheorie uitgaat jij niet meer meedoet. Dat is een typische reactie van MSM gelovigen. Als het niet in het straatje past, dan is het complot denken. Dat was in corona tijd ook. Twee kampen hier die lijnrecht tegenover elkaar stonden. En wat wij ook aanhaalde het was altijd onzin en complot denken. Daar pas ik nu voor om me wederom te laten schofferen door deze en gene. Dit is een open forum waar je je mening mag ventileren en dat doe ik.

Ik doe heel veel aan onderzoek en waarheidsbevinding en heb heel veel vrienden en goede kennissen die dit ook doen of zelf veel hebben ervaren over de hele wereld. En nee ik ga mijn mening niet opdringen aan anderen, maar in behoorlijk wat zaken heb ik achteraf wel gelijk gekregen in die Corona discussie. Heeft me een aantal kaarten gekost toen en daar pas ik nu voor. Dat is het me allemaal niet meer waard.

Ook in deze oorlog zijn beide partijen schuld. Oekraïne wordt gesteund door het oorlogszuchtige westen onder het mom van, als hij de Oekraïne binnenvalt dan kan hij ook de rest van Europa binnenvallen. Dat is natuurlijk de grootste onzin die er bestaat. Dan krijgt hij namelijk de NAVO tegen zich en dat is andere koek dan alleen de Oekraïne. En hij is helemaal niet uit op het innemen van Europa.

Er speelt zoveel mee in dit soort conflicten. Zoveel belangen.Ik ben zelf ook niet blind voor de Westerse agressie maar dat pleit Rusland niet vrij. Waarom denk je dat Rusland zo groot is? Simpelweg omdat ze altijd bezig zijn geweest met het onderwerpen van andere volkeren en innemen van gebied, zo ook nu weer. Het Westen is inderdaad niet heilig maar Rusland is dat ook verre van.

Het militair en financieel steunen van Oekraïne is wat mij betreft logisch, het is een land dat zonder (geldige) reden wordt aangevallen. Het wordt een ander verhaal als men na een eventuele bevrijding Rusland zelf aan gaat vallen, maar nu is er slechts sprake van zelfverdediging en het herstellen van territoriale integriteit.

Als je de bal hier laat vallen, zal dat een teken zijn voor iedere dictator in de wereld met een leger groter dan het buurland om maar eens binnen te vallen. Dan zijn we pas echt ver van huis.Ik pleit Rusland ook absoluut niet vrij. Ik ben meer van de diplomatieke oplossingen en daar is hier geen sprake van. In tegendeel zelfs.

Ga aan tafel en los het op. Scheelt heel veel leed en ellende.Een "diplomatieke" oplossing zou inhouden dat Rusland in elk geval een gedeelte van het veroverde territorium zou mogen houden. Daarmee geef je een verkeerd signaal, namelijk dat je dus met militaire agressie gewoon je doelen (deels) kunt behouden.

Bovendien herstellen de Russen zich dan gewoon om over een paar jaar verder te gaan. Xi uit China zal door zoiets ook niet minder bang worden Taiwan aan te vallen.Ja dat zou mooi zijn maar ik denk dat de situatie al dermate complex is geworden dat de Russen geen enkel signaal uit het Westen nog serieus nemen. Daarvoor is de boel al te ver uit de hand gelopen.

Fundamenteel hierbij is dat Rusland meerdere malen heeft aangegeven dat het Westen moet stoppen om zich niet meer te bemoeien met interne aangelegenheden van andere soeverreine landen. Onder meer China sprak zich hier eerder over uit.

Ze zijn er gewoon klaar mee dat het Westen - en dan word in de meeste gevallen Amerika genoemd - die alles maar kon flikken in de wereld terwijl als andere landen het zelfde doen ze er op afgekeurd werden.

Rusland maar ook China pikken een dergelijke houding niet meer. En dan hebben we het over twee grootmachten die inmiddele sterker staan dan het Westen. Laten we ons hier vooral niet in vergissen. Wat dat betreft hoop ik ook dat er snel een diplomatieke oplossing komt zoals @tackle al eerder voorstelde.

En dan staat er zoals eerder vermeld veel op het spel waaronder de Hegemonie die Amerika ooit voorstelde maar in feite niet meer is. Hopelijk krijgt de wereld te maken met een paar verstandige diplomaten. Komt de wereld er weer wat beter uit te zien. Hopelijk ook eerlijker.

Rusland die gaat lopen janken over en inmenging is natuurlijk wel de ultieme hypocrisie. Het is een beetje als Neymar die eerst drie keer een paar doodschoppen uitdeelt en vervolgens bij licht contact als een stervende zwaan ter aarde stort. Je hebt natuurlijk altijd mensen die er dan nog intrappen en claimen dat we allemaal Neymar als het slachtoffer moeten zien.Ja zoals ik al vermeldde. Hier gaan we er niet uitkomen en dan snap ik wat je bedoeld. Vind ik het ook niet fijn van wat Rusland of China hier en daar uitspoken maar deze landen vinden dat het Westen exact het zelfde flikten waarbij voorbeelden werden meegegeven dat de hypocrisie bij hun niet minder is dan bij ons in het Westen. Zowel Rusland als China hebben er een statement van gemaakt en het ziet er niet naar uit dat ze hier nog van gaan afwijken.Welk statement heeft China dan gemaakt volgens jou?Ik ken ze niet exact zo uit mijn hoofd of citeren maar met wat gegoogle valt het vast en zeker terug te halen. Het is in ieder geval al langer dan een decennia geleden duidelijk dat China serieus genomen wenst te worden. Niet meer gezien wil worden als een speelbal van het Westen.

President Xi Ping heeft daarbij meerdere malen aangegeven dat een aantal rechten waarop het Westen zich op beroept waarbij de soevereiniteit van derden kan worden ondermijnd maar eens afgelopen moet zijn. Zo botst China onder meer over het begrip vrijhandel en inmenging van allerlei interne aangelegenheden waarbij voorbeelden werden aangehaald dat het Westen zelf ook niet altijd even fris te werk is gegaan. Komt het er uitendelijk op neer wie wij,' Het Westen' wel niet denken te zijn om andere landen te veroordelen.

De wijze waarop China zich profileert loopt synchroon met een economische groei periode die in feite door het Westen zelf werd gegenereerd doordat het Westen het bedrijfsleven voor een aanzienlijk deel naar China verplaatste. Voor veel bedrijven was het voordeel dermate lucratief vanwege de lage loonkosten. Echter had het ook een keerzijde. Ontstond er meer werkloosheid in het Westen. Zo werd ondermeer een bloeiende auto stad als Detroit in snel tempo afgebroken. Cynisch genoeg werd al het fabrieksstaal ontmanteld. Door Chinese bedrijven opgekocht, gerecycled, waarbij nadien werd vastgesteld dat menig wolkenkrabber in China een stukje Detroit in zich heeft en wat allemaal niet meer wat ze uit het Westen binnengehaald hebben?

Enfin, om niet te ver af te dwalen zag Rusland in de bloeiperiode van China zijn eigen kansen. Poetin werd de architect. Toen hij aan de macht kwam kreeg de Russische bevolking te maken met enorme hervormingen. Zo werd er voor het eerst een belastingsysteem geitroduceerd wat vooral botste met een aantal schatrijke oliarchen die uiteindelijk hardhandig het land uit werden gekieperd omdat ze niet mee wilden werken.

Zij kozen uiteindelijk eieren voor hun geld waarvan de meesten een nieuw belastingparadijs vonden in het Westen. Vanaf dat moment ging het de meeste Russen economisch beter voor de wind en werd onder andere het leger gemoderniseerd waarbij Rusland te kennen gaf dat ze als supermacht niet onderschat moeten worden.

In deze fase zien we ook een aantal parallellen samen komen met China. Zeker op buitenlands beleid waar de Minister van Buitenlandse Zaken, Lavrov, zo ongeveer de zelfde voorwaarden stelde aan het Westen als China opdat het Westen zich minder moet bemoeien met allerlei interne aangelegenheden.

Wat dat aangaat ging Lavrov nog een stuk verder dan Xi Ping. Zodra hij aangevallen werd over een kwestie komt hij met voorbeelden wat het belang van het Westen is geweest in onder meer Iran. Stelt hij dat Iran voor het Westen alleen maar interessant was voor de grondstoffen waaronder olie en het gas. Kwam dat geld niet de plaatselijke bevolking ten goede maar werd hmeteen doorgesluisd naar het Westen.

Voor zover we het meekregen hebben werd de toon wel gezet. Hebben daarnaast China en Rusland zich financieel losgekoppeld met de oprichting van de BRICS opdat de Wereldbank en het IMF minder druk en controle kunnen uitoefenen.

Daarnaast en bijna symbolisch heeft China het voor elkaar gekregen om Iran en Saoedi Arabie om de tafel te krijgen waarbij onlangs duidelijk is geworden dat Iran toegang is verleent om een ambassade te instaleren met goedkeuring van het Koninklijk huis aldaar.

Het Westen bekijkt de situatie met argensogen omdat niet uit te sluiten valt of in de toekomst de petrodollar in gevaar kan komen omdat niet valt uit te sluiten dat Saoedi Arabie zich bij de BRICS landen zal gaan aansluiten. In dat geval zal er een grote kentering plaatsvinden tussen de internationale betrekkingen die niet bepaald in het voordeel zullen liggen van de hegemonie van Amerika.

En dan is Amerika zich hier ook goed van bewust. Dat spel was al een tijd aan de gang. Zo hebben Marc Rutte en Brussel in het verleden aangegeven dat de economische handel en wandel van China niet te veel invloed in het Westen mogen krijgen. Werd dit gedeelte ook voor een aanzienlijk deel na maatregelen ingeperkt.

Daarbij is het de vraag of China nog de nieuwe zijden route kan bewerkstelligen omdat ze eerder hadden ingecalculeerd dat hun goederen richting het Westen ook via de Oekraïne zou kunnen worden getransporteerd. Door het conflict in de Oekraïne lijkt dat gedeelte voorlopig van de baan.

Enfin, er valt nog veel meer te vertellen maar bij deze stop ik er mee. Wat ik voor zover in ieder geval meer duidelijk poogde te maken is dat Rusland en China er anders voor staan dan pak hem beet 40 jaar geleden. En wel in dien mate dat de hegemonie van Amerika des te meer op het spel is komen te staan.

Daar ging bij deze in vogelvlucht mijn discussie over waarbij in feite vandaag de dag en in werkelijkheid de kwestie Oekraïne onderdeel is geworden van een veel groter proces die al gaande was.

Dit bericht is voor het laatst gewijzigd op 9 juni 2023, 08:51:42.

 

+1/-0

Deze normale topic is open en bestaat uit 14 pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Ajax Forum » Maatschappelijke discussies » Oorlog Oekraïne