Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


Titelstrijd weer volledig open na winst tegen PSV


Tijdstip
31 maart 2019
Stadion
Johan Cruijff ArenA
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 1


Titelstrijd weer volledig open na winst tegen PSV; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Titelstrijd weer volledig open na winst tegen PSV

Ajax heeft in een wedstrijd met veel strijd gewonnen van PSV. Uiteindelijk was de thuisploeg met 3-1 te sterk. Via een eigen doelpunt kwam Ajax in de eerste helft al op voorsprong, maar nadat Noussair Mazraoui een rode kaart kreeg, werd het weer gelijk. Dusan Tadic zorgde vanaf de strafschopstip voor de nieuwe voorsprong en diep in blessuretijd zorgde David Neres voor de 3-1.

PSV koos er voor om in een zeer verdedigende opstelling te beginnen en lieten daarbij Ajax veelvuldig aan de bal. Dat leidde na een paar minuten al bijna tot een voorsprong toen Noussair Mazraoui opstormde, maar die mogelijkheid kon nog net worden voorkomen. Door het extreme verdedigen waren er nauwelijks kansen, maar halverwege de eerste helft was het wel raak. Een voorzet van Ziyech werd door Schwaab in eigen doel gewerkt, waardoor de volkomen verdiende voorsprong een feit was.

Ook daarna bleef Ajax eenvoudig overeind en dat was ook zo bij het begin van de tweede helft. Alles veranderde echter toen Mazraoui een overtreding maakte op Angelino. In eerste instantie kreeg hij daarvoor de gele kaart, maar op advies van de VAR werd het omgezet in een rode kaart. Bovendien viel uit die vrije trap ook direct de gelijkmaker en even leek het er op dat Ajax rijp voor de slacht was.

Met veel moeite werd voorkomen dat er nog een tegentreffer viel en twintig minuten voor tijd moest de VAR opnieuw ingrijpen. David Neres ging in het strafschopgebied naar de grond. Scheidsrechter Kuipers wuifde het weg, maar op de beelden was te zien dat de Braziliaan onderuit werd gehaald. Nadat Kuipers opnieuw naar de zijkant werd geroepen gaf hij dan ook een strafschop en die werd door Dusan Tadic onberispelijk binnen geschoten.

Omdat PSV vervolgens alles of niets ging spelen, greep Erik ten Hag ook in. Na de rode kaart had hij Joël Veltman al gebracht voor Lasse Schöne en vlak voor tijd kwamen ook Rasmus Kristensen en Lisandro Magallán in de ploeg voor Hakim Ziyech en Donny van de Beek. Mede door de vele verdedigers bleef de ploeg eenvoudig overeind en diep in blessuretijd deelde Ajax de definitieve genadeklap uit. Neres bekroonde zijn fantastische wedstrijd met de 3-1 waardoor de Johan Cruijff ArenA nogmaals ontplofte van vreugde en de titelstrijd weer helemaal open ligt.


[video] Neres: ‘geweldig gevoel’


Frenkie de Jong: 'Blij met de overwinning, maar zijn er nog lang niet'

In gesprek met Fox Sports gaf Frenkie de Jong aan dat de ploeg blij en opgelucht was na de zege tegen PSV. "Het zag er niet naar uit na die rode kaart en de gelijkmaker. Gelukkig kregen we een penalty", aldus De Jong. "Volgens mij was het wel een strafschop, omdat hij zijn voet laat hangen. Je neemt daar als verdediger dan een groot risico. We zijn zeker blij met de overwinning, maar we zijn er nog lang niet."

Na de rode kaart en de gelijkmaker moest Ajax omschakelen. "Dat was wel even een teleurstelling. Toen hadden zij een fase waarin ze aandrongen voor de 1-2", zo gaf hij aan. "Gelukkig kregen wij toen die penalty vanuit het niets. Ik had vertrouwen in Dusan. Hij neemt ze altijd goed en dat deed hij nu ook."

De middenvelder was ook vrij tevreden met zijn eigen spel. "In de eerste helft heb ik redelijk goed gespeeld. In de tweede helft kwam ik weinig in het stuk voor, maar dat weet je als je een rode kaart krijgt", zei hij daarover. "Dan worden er andere dingen gevraagd. Ik ben vooral blij dat we als team gewonnen hebben."


[video] Tadic: ‘Fans hebben ons tot uiterste geduwd'


Matthijs de Ligt: 'In de tweede helft hebben we gevochten als leeuwen'

Matthijs de Ligt loofde in gesprek met Fox Sports het publiek van Ajax. "Wij weten dat het publiek een heel belangrijke steun voor ons kan zijn. Vandaag hebben we dat de hele wedstrijd gezien", aldus De Ligt. "Zij stuurden ons tot het gaatje. Op het eind is het dan extra mooi om het met ze te vieren."

De verdediger was niet verrast door de opstelling van PSV. "Het enige wat verschillend was dat Sadílek als controleur speelde. Dat hadden we niet verwacht. Verder was het precies zoals wij verwacht hadden", zo gaf hij aan. "We hadden ons voorbereid op PSV hoe ze tegen ons speelden in Eindhoven en dat was vandaag redelijk hetzelfde.

Door de rode kaart en de gelijkmaker die direct viel, kantelde de wedstrijd volledig. "Dat ging erg snel, maar dat heeft ons misschien het laatste zetje gegeven om toch nog extra te geven en extra energie op te vragen", zei hij daarover. "We hebben de tweede helft gevochten als leeuwen en te verdedigen. We gooiden ons voor de goal. Misschien niet de Ajax-manier, maar wel de drie punten en daar gaat het om."


[video] Schöne vindt het een heerlijke zondag


Erik ten Hag: 'Geweldig om te zien hoe David Neres de complete achterhoede bezig houdt'

Erik ten Hag was in gesprek met Fox Sports duidelijk toen hem gevraagd werd of hij het een terechte rode kaart vond voor Noussair Mazraoui. "Ja. Ik heb het gezien", aldus Ten Hag. "Helaas valt dan de 1-1. Gelukkig hebben we onze rug gerecht. Geweldig om te zien hoe David Neres de straatvoetballer de complete achterhoede bezig houdt. Als collectief hebben we een geweldige veerkracht getoond, maar dat soort spelers hebben we dan nodig voorin."

Om de overwinning veilig te stellen, bracht Ten Hag uiteindelijk drie verdedigers in de ploeg. "We besloten om 4-4-1 te gaan spelen en uiteindelijk om nog met Daley Blind een centrale verdediger die ook op het middenveld kan spelen op het middenveld te zetten om achterin met Magallán extra kopkracht te brengen", zo gaf hij aan. "Zij hebben daar Luuk de Jong en brachten met Gakpo nog een lange speler. Dan gaan ze die ballen inbrengen. Dan is het belangrijk dat je de druk naar voren houdt en daarom kwam Kristensen."


[video] Onana had het aan de stok met Kuipers


Björn Kuipers: 'Prima ingrijpen van de VAR'

In gesprek met Fox Sports werd Björn Kuipers gevraagd naar twee momenten in de wedstrijd waarbij de VAR moest ingrijpen. Zo gaf hij in eerste instantie geel voor Noussair Mazraoui, maar volgnde later rood. "Ik vond dat het been hem op die hoogte schampte en vond het onbesuisd. Maar na het zien van de beelden zie je dat het een buitensporige inzet was en daarom een terechte rode kaart", aldus Kuipers. "Na vijf seconden had ik het ook wel gezien. Duidelijk ingrijpen van Van Boekel en het was een prima ingreep."

Twintig minuten voor tijd kreeg Ajax een strafschop. Kuipers wuifde het in eerste instantie nog weg. "Ik stond op de rand van de zestien en dacht dat Neres heel makkelijk naar de grond ging", zo gaf hij aan. "Maar ook daar zie je dat de VAR een uitstekende ingreep doet. De VAR is er om duidelijke fouten er uit te halen en dit was zo'n fout. Hij wordt op de achterlijn geschampt door Schwaab en het is een terechte strafschop."


[video] Highlights | Ajax - PSV


Willem van Hanegem: 'Ik denk dat Ajax de landstitel zal pakken'

Willem van Hanegem is overtuigd dat Ajax de landstitel gaat pakken. Dat geeft hij aan in zijn column in het Algemeen Dagblad. "Dat heb ik al het hele seizoen geroepen en na de 3-1 van gisteren denk ik dat nog steeds", aldus Van Hanegem.

Volgens De Kromme was de zege van Ajax op PSV terecht. "Al vond ik de eerste helft niet om aan te zien. En tijdens een grote wedstrijd hoop je altijd dat er spelers bovenuit steken", zo geeft hij aan. "Dan kom ik toch weer op Frenkie de Jong. Eerst mocht je hem niet uitstekend vinden, toen vond iedereen het een geweldenaar en nu proef ik hier en daar dat mensen zoeken naar voorbeelden waaruit blijkt dat hij toch niet zo goed is als we dachten. Nou, geloof me: hij is heel goed."


David Neres Speler van de Week van Voetbal International

David Neres is door Voetbal International verkozen tot Speler van de Week. De Braziliaan werd door zijn uitstekende spel tegen PSV beloond met een 8. Hetzelfde cijfer als wat Lex Immers (ADO Den Haag) en Alexander Isak (Willem II) kregen.

De Telegraaf en het Algemeen Dagblad hebben beiden Thomas Buitink van Vitesse als beste speler verkozen. De aanvaller bekroonde zijn basisdebuut in de Eredivisie met een hattrick in de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. Wel staat Neres in beide dagbladen in het Elftal van de Week. In het Algemeen Dagblad is daar ook plek voor Frenkie de Jong, terwijl in De Telegraaf Daley Blind ook in dat elftal staat.


Ben Wijnstekers: 'Daley Blind stond er als een veldheer'

Volgens De Telegraaf rapporteur Ben Wijnstekers was Daley Blind van cruciaal belang voor Ajax in het duel tegen PSV. "Daley stond er als een veldheer. Hij bewees waarom Ajax hem in de zomer terug heeft gehaald", aldus Wijnstekers. "Blind gaf achterin namelijk het goede voorbeeld. Hij bleef in bijna alle situaties rustig en wist veel dieptepasses te onderscheppen. e zag in deze wedstrijd goed wat voor speler hij is. Blind gaf leiding aan de achterhoede en behield het overzicht. Hij hanteerde vaak de dieptepass in plaats van een balletje breed, waardoor soms een linie werd overslagen. En hij was agressief op de juiste manier."

Blind blonk uit in degelijkheid. "Hij voetbalde tegen PSV iets zekerder, met een no-nonsense mentaliteit", zo geeft hij aan. "Illustratief daarvoor was dat hij bij een 2-1 voorsprong voor Ajax de bal een keer bijna het stadion uit schoot. Dat was misschien niet mooi, maar daarmee gaf hij wel het signaal af dat zijn ploeg de zege ten koste van alles over de streep wilde trekken."

In de aanval liet David Neres zich vooral gelden. "Die jongen voetbalt duidelijk met vertrouwen. Hij was natuurlijk erg sterk in de Europese duels met Real Madrid en heeft afgelopen week zijn debuut gemaakt in de nationale ploeg van Brazilië", zegt hij daarover. "Ontzettend leuk voor die jongen. Brazilië blijft één van de beste teams ter wereld. Hij mag er trots op zijn daar nu bij te horen."

Ook tegen PSV liet Neres zich nadrukkelijk zijn. "Er gaat altijd dreiging van Neres uit. Hij voetbalt onbevangen en heeft dat ’Braziliaanse’: gewoon lekker acties maken, zowel binnendoor als buitenom", aldus Wijnstekers. "Neres is technisch aangelegd en heeft een hele korte kapbeweging. Daardoor werd hij uiteindelijk ook licht aangetikt door Schwaab en ging de bal op de stip."


Karakteristieken

Uitslag: 3-1 (1-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Eigen doelpunt Schwaab ('21)
Goal
1-1 L. de Jong ('58)
Goal
2-1 Dusan Tadić ('72, penalty)
Goal
3-1 David Neres ('90)
Scheidsrechter
Kuipers
Toeschouwers
52.669 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
PSV: Sadilek ('54)
Kaart
Ajax: Noussair Mazraoui ('55)
Kaart
Ajax: Dusan Tadić ('68)
Kaart
PSV: Malen ('73)
Kaart
Ajax: David Neres ('90)

Opstelling Ajax

David NeresDusan TadićHakim Ziyech


Frenkie de JongDonny van de BeekLasse Schöne


Nicolás TagliaficoDaley BlindMatthijs de LigtNoussair Mazraoui


André Onana

Wissels:

'59 Joël Veltman voor Lasse Schöne
'80 Rasmus Kristensen voor Hakim Ziyech
'86 Lisandro Magallán voor Donny van de Beek


Opstelling PSV

LozanoBergwijn


HendrixSadilekL. de JongRosario


AngelinoViergeverSchwaabDumfries


Zoet

Wissels:

'72 Sainsbury voor Viergever
'72 Malen voor Sadilek
'86 Gakpo voor Hendrix


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 15 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 3-1 (1-0)
 7 3-1 (1-0)
 7 3-1 (1-0)
 7 3-1 (1-0)
 7 3-1 (1-0)
 7 3-1 (1-0)
 7 3-1 (1-0)
 7 3-1 (1-0)
 7 3-1 (1-0)
10  7 3-1 (1-0)
11  7 3-1 (1-0)
12  7 3-1 (1-0)
13  7 3-1 (1-0)
14  7 3-1 (1-0)
15  7 3-1 (1-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.40. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. David Neres (104 -> 5,0)
2. Daley Blind (47 -> 4,0)
3. Dusan Tadić (35 -> 3,0)
4. Frenkie de Jong (31 -> 2,0)
5. Matthijs de Ligt (10 -> 1,0)
6. André Onana (9 -> 0,0)
7. Hakim Ziyech (8 -> 0,0)
8. Nicolás Tagliafico (5 -> 0,0)
9. Joël Veltman (1 -> 0,0)
9. Donny van de Beek (1 -> 0,0)
11. Maximilian Wöber (0 -> 0,0)
11. Daley Sinkgraven (0 -> 0,0)
11. Klaas Jan Huntelaar (0 -> 0,0)
11. Carel Eiting (0 -> 0,0)
11. Václav Černý (0 -> 0,0)
11. Hassane Bandé (0 -> 0,0)
11. Lasse Schöne (0 -> 0,0)
11. Kasper Dolberg (0 -> 0,0)
11. Luis Manuel Orejuela (0 -> 0,0)
11. Kostas Lamprou (0 -> 0,0)
11. Dani de Wit (0 -> 0,0)
11. Noa Lang (0 -> 0,0)
11. Noussair Mazraoui (0 -> 0,0)
11. Rasmus Kristensen (0 -> 0,0)
11. Kaj Sierhuis (0 -> 0,0)
11. Jurgen Ekkelenkamp (0 -> 0,0)
11. Niemand (0 -> 0,0)
11. Dennis Johnsen (0 -> 0,0)
11. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
11. Zakaria Labyad (0 -> 0,0)
11. Mitchell Bakker (0 -> 0,0)
11. Ryan Gravenberch (0 -> 0,0)
11. Dominik Kotarski (0 -> 0,0)
11. Danilo Pereira da Silva (0 -> 0,0)
11. Lisandro Magallán (0 -> 0,0)
11. Bruno Varela (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


2 maanden geleden
Onana-Mazaroui-de Ligt-Blind-Tagliafico-Vd Beek-de Jong Ziyech-Neres-Huntelaar-Tadic. Laat Huntelaaar is starten. Maakt oorlog en sleurt rete veel!
2 maanden geleden
Angsthaasje van Bommel!
2 maanden geleden (gewijzigd)
Na 10 goede minuten tegen een PSV die de bus parkeerde zijn we de wedstrijd nu uit handen aan het geven.. Te slordig, te langzaam en PSV vaker richting onze 16.. en toen goal!! ;p
2 maanden geleden
Goed verdedigd en erg goed gekeept ook..
Blijven toch ook stel sukkels.
2 maanden geleden
Weg kampioenschap lijkt mij. Zeer domme en terechte rode kaart. Hopen op een klein wondertje en hoop ook dat Mazraoui niet teveel over zich heen krijgt, het was dom, maar we moeten verder kijken.
2 maanden geleden (gewijzigd)
Een korte opsomming: 10 man, Ziyech gewisseld, Ziyech boos en zoveel onrust op het veld terwijl er met wat meer kalmte, overzicht en volwassenheid simpel gewonnen had kunnen worden.
Waarom gaat het in top wedstrijden altijd zo moeizaam?
2 maanden geleden
Waardeloze wedstrijd. Ten Hag zwijnt met zijn gekke wissels en schors die Mazraoui maar voor de rest van het seizoen. Twee matigste personen van de middag. VAR wat mij betreft man van de wedstrijd.
2 maanden geleden
Wat een vechtlust toen we met 10 man kwamen te staan. De wissels kun je over twisten, maar vandaag telt alleen de uitslag, vooral als je ergens in Brabant woont.
 
2 maanden geleden
Ik woon in Brabant, maar dat maakt deze pot niet mooier. Mag ik overigens ook zeggen dat Magallan een aantal klasses minder is dan Wöber? Zie meer minpunten dan pluspunten. Resultaat of niet.
 
2 maanden geleden
Normaal gesproken ben ik heel kritisch op het spel, maar vandaag gewoon blij. Want nadat we met 10 man kwamen te staan en dan de 1-1 erachteraan was het geloof weg bij mij. Soms moet je zo een overwinning koesteren, want nu doen we weer mee om het kampioenschap.
 
2 maanden geleden
Same here. Na de rode kaart en de terechte 1-1 ben ik alvast maar een hapje gaan eten. Ik had ook niet de indruk dat het met de wissels beter zou gaan of beter zou worden.
Nu een een paar uur later ben ik nog steeds niet tevreden. Waarom? Nou in de eigen Johan Cruijff ArenA verdedigend voetballen om dus een voorsprong te verdedigen dat is niet des Ajax en dat steekt toch wel. Ajax - PSV moet één van de hoogtepunten van het seizoen zijn maar ik ga deze wedstrijd niet terugkijken. Ook niet als we zelfs nog kampioen worden.
2 maanden geleden
Laffe wissels van ten Hag en Neres redt de boel. Man wat een slecht voetbal maar daar hebben we het niet over als toch die schaal wordt gepakt. Komende wedstrijd tegen Emmen uit is van evident belang.
 
2 maanden geleden
Verstandige wissels van ten Hag na domme acties van Mazraoui en Onana. En een beetje geluk moet je hebben.
2 maanden geleden
Ohhh yeahhhh.
 
2 maanden geleden (gewijzigd)
Lekker he? Genieten. Blij dat Ten Hag alleen verdedigers erin bracht. Je wilt die -edit- PSVers -edit- geen counter gunnen.
2 maanden geleden
Gewoon een keer blij zijn zonder gelul erbij, kan gewoon ;-)