Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenAjax verbreekt doelpuntenrecord tijdens doelpuntrijke bekerwedstrijd tegen Telstar


Tijdstip
18 december 2019
Stadion
Rabobank IJmond Stadion
Gelegenheid
KNVB Beker
Televisiezender
Fox Sports 2


Ajax verbreekt doelpuntenrecord tijdens doelpuntrijke bekerwedstrijd tegen Telstar; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Ajax verbreekt doelpuntenrecord tijdens doelpuntrijke bekerwedstrijd tegen Telstar

Ajax heeft woensdagavond de volgende ronde van de TOTO KNVB Beker weten te bereiken. De streekderby tegen Telstar werd met 3-4 gewonnen. Namens Ajax zorgden Noa Lang, twee keer Sergiño Dest en Jurgen Ekkelenkamp voor de treffers. De ploeg van Erik ten Hag wist bovendien het doelpuntenrecord van 1993 te verbreken dat op 154 treffers in een kalenderjaar stond.

Ajax begon nog vrij zwak aan het duel in Velsen-Zuid. Mede vanwege slordigheden achterin was het de thuisploeg die de eerste mogelijkheden kreeg, maar zij wisten niet te scoren. Toen Ajax halverwege de eerste helft de eerste goede kans kreeg, was het wel direct laag. Noa Lang wist te scoren na een goede voorzet van Donny van de Beek. Een paar minuten later leek de beslissing al te vallen toen Sergiño Dest wist te scoren na een pass van aanvoerder Dusan Tadic. De treffer van Dest was een record, omdat het de 155ste treffer was van Ajax dit seizoen en nog nooit heeft een club in Nederland zo vaak weten te scoren.

Dat het duel beslist leek, leek ook in de koppies op het veld te spelen, omdat het tempo hard omlaag ging en slordigheden weer terugkwamen in het spel. Het leidde vlak voor rust tot een aanvaring tussen Erik ten Hag en doelpuntmaker Lang waarbij de trainer riep dat hij zijn mond moest houden en dat het onze wedstrijd was en niet de jouwe. In de laatste minuut van de eerste helft viel bovendien ook nog de aansluitingstreffer. Notabene Frank Korpershoek maakte namens Telstar het doelpunt. De aanvoerder van de Witte Leeuwen is ook werkzaam in de jeugdopleiding van Ajax.

Ajax begon uitstekend aan de tweede helft. Na ruim twee minuten spelen verkeek de doelman van Telstar zich op een schot van Tadic, waarna Jurgen Ekkelenkamp uit de rebound voor de 1-3 wist te zorgen. Het was voor de middenvelder zijn tweede treffer dit seizoen tegen Telstar, omdat hij ook een van de doelpuntenmakers was tijdens de zege van Jong Ajax eind vorige maand.

Na ruim een uur spelen wist Ajax de marge verder uit te breiden. Met een schitterend schot zorgde Dest voor zijn tweede treffer van de avond, terwijl enkele minuten later Telstar wederom trefzeker was uit een corner en de 2-4 al op het bord stond. Niet veel later was Telstar ook dicht bij een derde treffer, maar dankzij een blok van Noussair Mazraoui ging de bal net over het doel. Aan de andere kant was Ajax in de buurt van een vijfde treffer, maar omdat de doelman oplette kon hij voorkomen dat een eigen doelpunt werd gemaakt.

Met nog een kwartier te gaan zette de thuisploeg een aanvalsoffensief in en vocht het voor haar laatste kans. De ploeg kreeg ook nog een paar kansen, maar Ajax leek eenvoudig de volgende ronde te gaan bereiken. Twee minuten voor tijd volgde een mooi moment toen Sontje Hansen in de ploeg kwam en hij daarmee zijn officiële debuut maakte in het eerste elftal. Een minuut later viel alsnog het derde doelpunt van Telstar, waardoor het in de resterende minuten nog spannend werd. Gescoord werd er echter niet meer, zodat Ajax met een 3-4 overwinning naar de volgende ronde gaat.


[video] Highlights Telstar - Ajax | KNVB Beker


Dusan Tadic: 'In dit soort wedstrijden het belangrijkst dat je wint'

Dusan Tadic gaf in gesprek met Fox Sports aan dat het een moeilijke wedstrijd was tegen Telstar. "Maar in dit soort wedstrijden is het het belangrijkst dat je wint. Dat zeiden we vooraf ook al tegen elkaar, we moesten gewoon de wedstrijd winnen", aldus Tadic. "We moeten wel kritisch blijven. We mogen geen drie doelpunten tegen krijgen en ook de manier waarop mag niet. Dat mag niet mogelijk zijn. We moeten dit jaar gewoon sterk eindigen met een overwinning, dat is het."

De aanvoerder was het wel eens met de opmerking dat het jaar voor Ajax net te lang is. "Wij zijn echt toe aan rust", zo gaf hij aan. "Zeker na de klap in de Champions League. Iedereen verwachtte van ons dat we door zouden gaan, wij ook. Het was een grote teleurstelling voor ons, daarom zijn we mentaal ook moe. Maar we moeten professioneel blijven. We zitten nu in de volgende ronde van de beker en zitten ook nog in de Europa League."

Tadic haalde opnieuw uit naar het kunstgras in Nederland. "Dit is niet goed voor het voetbal. Dat heb ik al vaker gezegd. De Eredivisie wil een serieuze competitie zijn, dan moet je op echt gras gaan spelen", zei hij daarover. "Dat is voor iedereen beter. Voor de spelers, voor de mensen die naar het voetbal kijken. Ik hoop dat in de toekomst iedereen weer op gras speelt."


[video] Sontje Hansen: 'Mooi om een keer met de boys mee te gaan'


Erik ten Hag: 'Nu in drie dagen drie treffers tegen uit spelhervattingen, dat kan echt niet'

In gesprek met Fox Sports gaf Erik ten Hag aan dat zijn ploeg veel moeite had met het systeem en het spel van Telstar. "We hadden daar aan de bal wel de oplossingen voor, maar dat voerden we niet frequent door. De keren dat we dat wel deden, maakten we geweldige goals", aldus Ten Hag, die zag dat het lang spannend bleef. "We hebben nu twee keer uit een spelhervatting een doelpunt tegen gekregen. We hadden in vijf maanden tijd geen enkel doelpunt tegen gekregen uit een spelhervatting en in drie dagen nu drie. Dat kan echt niet. Dat heeft te maken met focus, een stukje bewustzijn en verantwoordelijkheid nemen. Dat is onaanvaardbaar."

Ten Hag wilde het niet wijten aan de vermoeidheid in zijn ploeg. "Je moet gewoon je man dekken, anders niks. Dat is de eis", zo gaf hij aan. "Je kan dan wel allemaal excuses hebben, maar dit mag gewoon niet."

De trainer van Ajax was erg tevreden over het spel van de jongelingen in zijn ploeg. "Ryan Gravenberch en Jurgen Ekkelenkamp hebben uitstekend gespeeld", zei hij daarover. "Noa Lang speelde wisselend. Het was een goede goal natuurlijk. Op het juiste moment staat hij daar. Hij maakte echter ook een paar acties waar je van kant moet wisselen en wisselde van kant waar hij een actie moest maken. Daarin maakte hij niet altijd de juiste keuze. Ook in de diepte moeten we meer van hem zien."

In de eerste helft had de trainer een akkefietje met de jonge aanvaller. "Hij moet accepteren dat als de grote Tadic iets tegen hem zegt dat hij dat moet accepteren", aldus Ten Hag. "Hij kan daar later dan op terug komen. Het wil niet zeggen dat je altijd gelijk hebt, maar op dat moment moet je gewoon je mond houden, het accepteren en gewoon verder gaan. Hij deed tegen Twente veel goede dingen, vandaag weer een goede goal. Het is heel wisselend. Hij kan geweldig goed voetballen. Dat zag je vandaag ook weer bij vlagen, maar dat moet structureel worden."


[video] Ekkelenkamp is klaar met cultstatus als 'Ronaldo-gooier'


Sergiño Dest: 'Het was een slechte wedstrijd van ons'

Sergiño Dest vond dat Ajax een slechte wedstrijd had gespeeld tegen Telstar. "Het was weer matig en dat is jammer. We moeten onze draai weer terugvinden", aldus Dest. "Het belangrijkste op dit moment is wel dat we door zijn naar de volgende ronde. Daar zijn we blij mee."

De verdediger gaf aan dat je de vermoeidheid binnen de selectie niet als excuus mag gaan gebruiken. "Uiteindelijk moeten we gewoon door. We zijn nog niet klaar en we moeten niet opgeven. Deze punten zijn belangrijk en we mogen niet afhaken, anders gaat het de verkeerde kant op", zei hij daarover. "Ik speel de wedstrijden die ik kan spelen. Ik doe gewoon mijn best en probeer het voor het team te doen. Soms lukt het niet, maar als het wel lukt, dan ben ik er."

Met twee doelpunten had de international van de Verenigde Staten een belangrijk aandeel in de overwinning. "Het waren mijn eerste doelpunten van dit seizoen. Dat doelpunt van Klaas was een beetje gestolen", zo gaf hij aan. "Ik wacht nog op mijn eerste goal in de ArenA, maar deze goals vond ik heel erg mooi."


Karakteristieken

Uitslag: 3-4 (1-2)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Noa Lang ('25)
Goal
0-2 Sergino Dest ('28)
Goal
1-2 Korpershoek ('44)
Goal
1-3 Jurgen Ekkelenkamp ('48)
Goal
1-4 Sergino Dest ('58)
Goal
2-4 Benamar ('61)
Goal
3-4 Kharchouch ('88)
Scheidsrechter
Kooij
Toeschouwers
0 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Ajax: Noa Lang ('68)
Kaart
Ajax: Klaas Jan Huntelaar ('90)

Opstelling Ajax

Noa LangKlaas Jan HuntelaarDusan Tadić


Ryan GravenberchDonny van de BeekJurgen Ekkelenkamp


Sergino DestLisandro MartínezPerr SchuursNoussair Mazraoui


André Onana

Wissels:

'76 Joël Veltman voor Noussair Mazraoui
'88 Sontje Hansen voor Noa Lang
'88 Carel Eiting voor Donny van de Beek


Opstelling Telstar

KharchouchTavsan


McGuaneGilmourNajah


PattynamaBenamarKorpershoekBerensteinBronkhorst


Van der Maaten

Wissels:

'61 Lynen voor Tavsan
'76 Van Doorn voor McGuane
'79 Plet voor Bronkhorst


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 5 1-4 (1-2)
 4 0-4 (0-2)
 4 0-4 (0-2)
 4 0-4 (0-2)
 4 0-4 (0-2)
 4 0-4 (0-2)
 4 0-4 (0-2)
 4 0-4 (0-2)
 4 1-4 (0-2)
10  4 0-4 (0-1)
11  4 0-4 (0-2)
12  4 0-4 (0-2)
13  4 0-4 (0-2)
14  4 0-4 (0-2)
15  4 0-4 (0-3)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.24. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Sergino Dest (50 -> 5,0)
2. Perr Schuurs (34 -> 4,0)
3. Donny van de Beek (22 -> 3,0)
4. Jurgen Ekkelenkamp (16 -> 2,0)
5. Bruno Varela (6 -> 1,0)
6. Lisandro Martínez (5 -> 0,0)
6. Ryan Gravenberch (5 -> 0,0)
8. Carel Eiting (4 -> 0,0)
8. Dusan Tadić (4 -> 0,0)
8. Noussair Mazraoui (4 -> 0,0)
11. Niemand (3 -> 0,0)
12. Lassina Traoré (2 -> 0,0)
12. André Onana (2 -> 0,0)
12. Noa Lang (2 -> 0,0)
12. Dominik Kotarski (2 -> 0,0)
16. Klaas Jan Huntelaar (1 -> 0,0)
16. Kjell Scherpen (1 -> 0,0)
18. Matthijs de Ligt (0 -> 0,0)
18. Joël Veltman (0 -> 0,0)
18. Edson Álvarez (0 -> 0,0)
18. Kik Pierie (0 -> 0,0)
18. David Neres (0 -> 0,0)
18. Quincy Promes (0 -> 0,0)
18. Benjamin van Leer (0 -> 0,0)
18. Siem de Jong (0 -> 0,0)
18. Daley Blind (0 -> 0,0)
18. Razvan Marin (0 -> 0,0)
18. Zakaria Labyad (0 -> 0,0)
18. Hakim Ziyech (0 -> 0,0)
18. Kasper Dolberg (0 -> 0,0)
18. Juan Familio-Castillo (0 -> 0,0)
18. Nicolás Tagliafico (0 -> 0,0)
18. Hassane Bandé (0 -> 0,0)
18. Danilo Pereira da Silva (0 -> 0,0)
18. Jurriën Timber (0 -> 0,0)
18. Sontje Hansen (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


4 jaar geleden
Laten we dit potje a.u.b serieus nemen. Nog ff 2x op tandvlees bijten en zorgen dat we vandaag en zondag winnen. Dan is de schade nog te overzien en ben je nog actief op 3 fronten. Misschien een goede wedstrijd om Alvarez is CV te zetten?

Onana-Veltman-Schuurs-Alvarez-Tagliafico-Martinez-Gravenberch-vd Beek-Tadic-Traore-Huntelaar.
+1/-0

4 jaar geleden
De mannen die al een tijdje uit vorm zijn de rust geven, die hebben namelijk al een aantal wedstrijden laten zien dat ze op dit moment moeite hebben. Schuurs en Alvarez als centrale verdedigers en Timber in plaats van Veltman. Dan nog het liefste Tadic rust geven, maar ik weet niet goed wie hem zou kunnen vervangen op dit moment op de flank.
+1/-0

4 jaar geleden
Ik hoop dat ze op tijd vertrekken. 't is nogal chaos rond Velsen vandaag
+1/-0

4 jaar geleden
Natuurlijk nemen we deze wedstrijd serieus. Winnen, dat moet weer eens goed smaken. Vanavond middenveld intact laten (vd beek, Ziyech, Martinez), Schuurs achterin, Tadic in de spits en verder de rest invullen met spelers op natuurlijke posities. Winnen, winnen, winnen.
+2/-0

4 jaar geleden
Sorry, maar ik zou met Ajax wissels en jong spelen nu.
Varela bv verdient ook een wedstrijd, verder Schuurs, Alvarez, Gravenberg, Marin, Traore, Huntelaar?, S. de Jong, Ekkelenkamp, Timber, Lang...dat soort guys.

Sommige basisspelers zijn op, die laat je nu rusten voordat het erger wordt of grotere blessures.
Geen risico nemen.
Spelen ze op kunstgras?
+1/-0

4 jaar geleden
Opstelling is binnen.

Ten Hag waarom staat Varela niet op goal?
Waarom laat je Tadic en Beek wel spelen? Je kan toch ook Traore en Marin er zetten nu?

Verder goed dat je talenten de kans geeft.

Gravenberg en Ekkelenkamp, Lang, etc dit is jullie kans. Schuurs!
+1/-0

 
4 jaar geleden
Ja kan maar moet niet. Vreemde reactie.
+1/-0

 
4 jaar geleden
Wat bedoel je? Dat ik het vreemd vind dat Varela bv niet de beker keept?
Dat is toch vrij standaard bij topclubs..
+1/-0

4 jaar geleden (gewijzigd)
PSV tegen GVVV, altijd spannend.

Edit: en, wat had ik voorspeld...?
+3/-0

4 jaar geleden
Alle ingredienten voor een deceptie zijn weer aanwezig:
- Wedstrijd van het jaar voor Telstar.
- Ajax zwaar gehavend aan de start.
- En daarnaast snakt Ajax naar de winterstop
+1/-0

 
4 jaar geleden
Maar zeg, Ajax B2 moet toch wel van Telstar kunnen winnen?
+1/-0

 
4 jaar geleden
Ik kan me nog wel een paar bekerwedstrijden net voor de winterstop herinneren, waarbij we om verschillende redenen met een B elftal verschenen. En vervolgens gewoon werden uitgeschakeld.
Maar ik laat me graag positief verrassen.
+1/-0

 
4 jaar geleden
Wanneer schaffen ze die maffe beker nu eindelijk eens af?
+2/-2

4 jaar geleden
Ook met standaardsituaties , zoals hoekschoppen zijn we ook tegen amateurs blijkbaar kwetsbaar. Tadic echt rust geven, oogt vermoeid en veel balverlies. Ajax voetbalt onrustig en slordig, verder niets aan de hand, maar als je deze wedstrijd niet winnnend kunt afsluiten met welk elftal dan ook, dan is er toch iets goed mis.
+1/-0

4 jaar geleden
Oh wacht wij staan comfortabel voor laten we Veltman het veld brengen om het spannender te maken...
+3/-1

4 jaar geleden
En weer heft Veltman buitenspel op, waanzinnig eigenlijk.
+3/-0

4 jaar geleden
Wat een waardeloze wedstrijd. Negentig minuten focus kan kennelijk niet. Zo'n Noa Lang ook; leer die gozer eerst eens diep gaan voordat je hem weer opstelt. Het is wel duidelijk waarom de Jong Ajax spelers niet eerder een kans kregen in bv de CL. Die komen simpelweg tekort. Nou ja, wel door. En Dest was prima!
+1/-0

 
4 jaar geleden
Bij Noa begin ik me aan zijn houding te irriteren. Dat het even niet lukt en niet loopt begrijp ik. Het loopt al weken niet bij de meeste spelers, maar dat komt wel goed. Voetballen hebben ze niet verleerd, maar de manier waarop Noa loopt, zijn hoofd en armen schudt vind ik echt irritant. Hij moet echte een ouderwetse platte hand krijgen om hem terug op fabrieksinstellingen te zetten.
+2/-0

4 jaar geleden
Mooi hoe Ten Hag ff Lang aanpakt met een vermaning. Hou ik van.
+4/-0

 
4 jaar geleden
Begint mij te irriteren die Lang.
+2/-0

4 jaar geleden
Schandalig slecht. Tadic mag ook wel eens gewisseld worden of op de bank beginnen is al weken niet in vorm. Net als velen bij ajax
+2/-0

 
4 jaar geleden
Ben ik het mee eens, als je iets hebt zitten op de bank. Helaas is dat niet het geval, tijd voor investeringen!
+2/-0

 
4 jaar geleden
Ach schandalig slecht of niet we hebben gewonnen. AZ staat thuis nog op 0-0 tegen Groene Ster, dus waar hebben we het over
+2/-0

4 jaar geleden
Nog één wedstrijd winnend afsluiten en dan kunnen we de broodnodige rust pakken. Want daar is dit elftal echt aan toe.
Nog één keer iedereen oplappen en zondag vlammen!
+2/-0

4 jaar geleden
Niet best ! Er moet weer gekocht worden. Verdedigend ernstig zwak !!
+1/-1

 
4 jaar geleden
Vertonghen, zou een prima leider zijn om bij Per Schuurs de naïviteit uit zijn spel te krijgen. Ik zie Per Schuurs namelijk wel als een zeer talentvolle speler; kracht, techniek, goede sliding en soms een mooie rush naar voren. Alleen moet hij wel 90 minuten scherp zijn, aan de juiste kant dekken en zich niet laten verrassen in standaardsituaties.
+1/-0

 
4 jaar geleden
Precies, Perr doet het goed, maar ,ondanks zijn leeftijd ,mis ik iets in zijn spel
+1/-0

 
4 jaar geleden
Ik hou van vertonghen, maar eerlijk zijn niveau is steeds meer aan het dalen is me opgevallen. Ik vermoed over een jaar is hij niet meer geschikt voor de top.

Vertonghen dacht ik ga 'nog' niet terug naar Ajax...maar het lijkt nu wel te laat/ gemiste kans.
+1/-0

 
4 jaar geleden
Wat we nodig hebben zijn voetballende middenvelders (echte kerels vooral). Omdat we die missen in de huidige selectie (zie noodoplossingen met Alvarez en het feit dat Marin net niet aanhaakt) en met het oog op het vertrek van Ziyech en Van de Beek aan het einde van het seizoen.

Ik ben zeer gecharmeerd van Eiting en Gravenberch, maar dat lijkt me voor dit seizoen nog te licht en te jong. Tegelijkertijd wil je niet dat de aankopen de jeugd onnodig in de weg zitten. Schuurs is er klaar voor bv, dus daar moet je een plek voor creeren. Ja, hij zal foutjes maken, dat hoort bij zijn leeftijd, maar iedereen ziet de potentie en iedereen weet nog wel wat De Ligt allemaal fout deed in het begin.

Doorselecteren in de winter betekent vooral niet kopen-om-het-kopen, maar vooral de jongelingen die er aan toe zijn de juiste plek geven. Achterin zie ik ze (Schuurs, Dest), voorin hebben we vooral behoefte aan een tweede "valse spits" zoals Tadic met het oog op volgend seizoen, maar op het middenveld komen we echt "body-met-voetbalverstand" tekort.

Dus als we gaan kopen, echte middenvelders graag.
+1/-0

4 jaar geleden (gewijzigd)
Dat dit Ajax niet het grote verschil kon maken (met alle respect voor Telstar) tegen een eerste divisie club is toch wel schrijnend!
Ik had meer verwacht van de spelers zoals Gravenberg en Ekkelkamp ik had ook meer strijd verwacht van hun maar dat viel tegen, dus die zie ik niet op korte termijn het verschil gaan maken bij het eerste.
Ik denk dat we nog geduld moeten hebben met de spelers van JA,er lopen zeker spelers die er wel komen,maar gewoon niet op de korte termijn.
Als vd Beek zo bij Real gaat spelen,gaat hij veel eelt krijgen van het bankzitten,Huntelaar doet het met zijn mond en gebaren ontzettend goed maar met de bal kan hij het toch niet meer trekken, zijn handelingssnelheid is beduidend langzamer geworden (te langzaam ) en dat was juist zijn wapen!
Zo geven meerdere spelers van Ajax 1 mij niet echt een goede en gemotiveerde indruk, dat juist een verdediger (Dest) doelpunten gaat maken is toch wel tekenend ,Dest vindt ik trouwens wel de revelatie van dit seizoen .
Ik zou inderdaad een paar goede inkopen gaan doen en dan wel zsm, waarbij elke linie versterkt moeten gaan worden (in ieder geval voor het middenveld en in de spits), ik ben anders bang dat het nog wel is heel raar af kan lopen in de 2e seizoenhelft.
+1/-0

4 jaar geleden
Ten hag moet niet zo overdreven doen tegen lang mag hij ook doen tegen tadic die gaf de bal ook niet goed maar dat durft ten hag niet volgens mij ?
+1/-0

 
4 jaar geleden (gewijzigd)
Wij weten niet wat er zich afspeelt gedurende trainingen en kleedkamer gebeuren! Lang lijkt mij geen gemakkelijk ventje, kan me voorstellen dat hij wijze raad terzijde schuift! Maar we zullen het in de nabije toekomst wel horen of zien, laten we nu dan maar zwijgen.....
+1/-0

4 jaar geleden
Noodzaak:

Ten allentijde altijd bij iedere corner een speler binnenkant paal staan. Honderden situaties gezien waarbij uit een corner een doelpunt voorkomen had kunnen worden indien daar een speler had gestaan of in ieder geval blijft staan tot gevaar voorbij is.
Erik, wordt wakker !!!!!!
+1/-0

 
4 jaar geleden
En iemand boven op de lat.
+2/-0