Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


Heldenrol voor Noa Lang bij zege van Ajax tegen FC Twente


Tijdstip
1 december 2019
Stadion
De Grolsch Veste
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 2


Heldenrol voor Noa Lang bij zege van Ajax tegen FC Twente; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Heldenrol voor Noa Lang bij zege van Ajax tegen FC Twente

Ajax heeft wederom een overwinning weten te behalen in de Eredivisie. FC Twente werd zondagmiddag in Enschede met 2-5 verslagen. De Tukkers kwamen al snel op een 2-0 voorsprong, maar dankzij een heldenrol van Noa Lang ging de winst toch naar Ajax. De basisdebutant wist liefst drie keer te scoren en had bovendien ook een belangrijk aandeel in de treffer van Klaas Jan Huntelaar. De spits zorgde in blessuretijd bovendien ook nog voor zijn tweede treffer.

Ajax begon vrij aardig aan het duel in Enschede en kreeg via Hakim Ziyech en Lisandro Martínez de eerste mogelijkheden. Omdat de schoten echter te zwak waren, konden ze eenvoudig worden gekeerd. Het leek echter wachten op de openingstreffer, maar dat deze na een kwartier spelen opeens aan de andere kant zou vallen, hadden weinig mensen aan zien komen. FC Twente wist optimaal te profiteren van een zwakke pass van Ziyech en uiteindelijk was het Nakamura die op knappe wijze de bal achter André Onana kreeg. Het werd enkele minuten later nog erger na wederom balverlies en de 2-0 was ook een feit. Niet veel later moest bovendien ook nog Quincy Promes met een kuitblessure gewisseld worden.

De ploeg van Erik ten Hag leek het even kwijt te zijn, maar na ruim een half uur was het Noa Lang die zijn basisdebuut bekroonde met de aansluitingstrefer. Ziyech combineerde uitstekend met Donny van de Beek en de international van Marokko gaf vervolgens een pass richting Lang. De aanvaller zorgde vrij overtuigend dat zijn naam op het scoreformulier kwam te staan. In de resterende minuten kreeg Ajax via invaller Klaas Jan Huntelaar en Noussair Mazraoui nog twee goede mogelijkheden, maar met een achterstand werd uiteindelijk het rustsignaal gehaald.

Na rust ging Ajax vol op jacht naar de gelijkmaker. Het nam daarbij veel risico, waardoor FC Twente er ook gevaarlijk uit kon komen, maar nadat de Tukkers een goede mogelijkheid slordig uitspeelden, werd op de counter genadeloos toegeslagen. Via Ziyech en Van de Beek kwam de bal een beetje gelukkig voor de voeten van Lang, die eenvoudig voor de 2-2 kon zorgen. Niet veel later kon de aanvaller opnieuw een heldenrol vervullen toen hij na een knappe slalom een pass gaf op Dusan Tadic. Het schot van de aanvoerder werd door doelman Drommel echter gekeerd.

Een paar minuten later volgde alsnog de voorsprong voor Ajax en opnieuw had Lang een groot aandeel. Een lage en harde voorzet van de aanvaller kwam in de kluts voor de voeten van Huntelaar terecht en de spits haalde direct verwoestend uit. The Hunter liet Drommel volledig kansloos en zorgde op schitterende wijze voor de 2-3.

Voor Lang was het jongensboek nog niet compleet. Twintig minuten voor tijd wist hij ook zijn derde treffer te maken toen hij wist te profiteren van geklungel achterin bij FC Twente. Drommel wilde een terugspeelbal wegkoppen, deed dat tegen de rug van een van zijn verdedigers en Lang kon voor een leeg doel vervolgens eenvoudig voor de 2-4 zorgen. De aanvaller is na Henk Groot in 1959 de tweede Ajacied die een basisdebuut in de competitie bekroond met drie treffers. Lang werd tien minuten voor tijd beloond met een publiekswissel en ging onder luid applaus en gejuich van het uitvak naar de kant.

Diep in blessuretijd mochten de meegereisde Ajax-supporters nog een keer juichen. Huntelaar kon profiteren van balverlies bij FC Twente en schoot zijn tweede treffer van de middag binnen. Het zorgde er voor dat Ajax ondanks een vroege achterstand toch 'gewoon' met 2-5 wist te winnen.


[video] Highlights FC Twente - Ajax


Erik ten Hag: 'Noa Lang heeft het vandaag laten zien'

Ondanks de zege was Erik ten Hag in gesprek met Fox Sports niet te spreken over hoe zijn ploeg aan het duel begon in Enschede. "Het was een hele slechte start, maar daarna hadden we een goede comeback", aldus Ten Hag. "We wisten wat we konden verwachten, maar we waren duidelijk niet goed voorbereid. We geven zo twee doelpunten echt weg. Het was heel slecht in de opbouw. Heel slordige fouten. Dat mag ons niet overkomen. Gewoon een concentratiegebrek. Daar kun je niet tegen verdedigen en dan word je geslacht. Dan sta je 2-0 achter. Ik moet dan de ploeg een compliment geven. Zonder groots te spelen wel 2-5 winnen."

Ten Hag was wel erg te spreken over het spel van Noa Lang. "Hij heeft het vandaag laten zien en daar ben ik heel blij mee", zo gaf hij aan. "We hadden dat ook echt nodig in deze fase. We hebben daar problemen. David Neres en Zakaria Labyad zijn geblesseerd. Noa laat het zien op de training en bij de wedstrijden van Jong. Vandaag heeft hij het ook duidelijk laten zien."

Quincy Promes viel met een blessure uit. "We zullen tot de feestdagen nog even door moeten bijten", zei hij daarover. "We hebben een heel lang jaar gehad, maar dat jaar is nog niet af. We moeten nog door. We hebben nog wat te bereiken. Willem II is de volgende, maar we krijgen ook nog Valencia en AZ. We zullen door moeten en dat gaan we ook doen. We zullen weer gaan oplappen. Als ze niet fit zijn, moeten anderen het gaan doen. Zoals Noa Lang nu."


[video] 'Hattrick-Noa' krijgt die lach niet van zijn gezicht


Daley Blind: 'Compliment naar de ploeg en de mentale weerbaarheid'

Daley Blind gaf in gesprek met Fox Sports aan dat Ajax het zichzelf erg moeilijk maakte in het begin. "We waren op bepaalde momenten en op cruciale plekken op het veld erg slordig. Ik moet wel zeggen dat ze het daarna goed afmaakten", aldus Blind. "We nemen in onze opbouw wel eens wat risico. Als je dan niet scherp genoeg bent, kun je een counter om je oren krijgen. Maar ze speelden dat wel goed uit."

De verdediger was wel even bang voor puntverlies. "Dat gaat natuurlijk wel door je hoofd, maar na twintig minuten weet je dat de wedstrijd nog heel lang is", zo gaf hij aan. "We hebben genoeg kwaliteit en ervaring in de ploeg om te weten dat er nog genoeg kansen gaan komen. Je moet dan een beetje geluk hebben. De eerste valt net voor rust en daarna konden we al snel de aansluitingstreffer maken. Van daaruit ga je op zoek naar de derde. We hebben dat goed gedaan. We hebben geduld gehouden en zijn ons eigen spel blijven spelen. Compliment naar de ploeg en de mentale weerbaarheid."

Blind zag ook dat Ajax het eigen spel kan blijven spelen ondanks dat er al meerdere spelers geblesseerd zijn. "Eerst zie je dat Labyad het goed invult. Hij pakt dat gelijk goed op. Het is ontzettend sneu voor hem dat hij geblesseerd is geraakt", zei hij daarover. "Nu gebeurde het met Quincy. Noa pakt het op en staat er gelijk. Hij maakt een hattrick. Het is heel mooi om te zien dat die jongens er dicht tegenaan zitten. De jonge jongens zijn gretig. Ajax staat hier ook voor, dat de jonge jongens een kans krijgen en ze het laten zien."


[video] Van de Beek wakker door vuurwerk: 'Was wel een aardige knalpot!'


Noa Lang: 'Dit is een jongensdroom'

In gesprek met Fox Sports gaf Noa Lang aan dat het voor hem een jongensdroom was. "Ik heb natuurlijk lang moeten wachten en geduld moeten hebben. Dat ik dan zo mijn basisdebuut mag maken is heel erg mooi", aldus Lang.

Ajax "We moesten gewoon doorgaan. De knop moest om. We moesten gewoon scherp blijven. Ik begon ook heel zwak aan de wedstrijd. Ik had ook een rol bij de tweede tegentreffer", zo gaf hij aan. "Maar je moet gewoon je koppie erbij houden. Dat je dan die 2-1 maakt is goed voor jezelf en voor het team. Dan kom je beter in de wedstrijd. Dat hebben we in de tweede helft ook laten zien."

De wedstrijdbal had de aanvaller al in de kleedkamer liggen. "Ik heb van iedereen een handtekening gekregen", zei hij daarover. "De scheidsrechter wilde hem eerst niet geven. Hij wilde weten waarom ik de bal wilde hebben. Omdat ik drie keer gescoord heb, zei ik. Dat was wel grappig. Ik weet niet of hij serieus was en hij echt niet scherp was. Maar nu heb ik hem wel."

Lang had veel last van kramp toen hij gewisseld werd. "Ik had kramp in allebei mijn kuiten en ook in mijn liezen. Ik heb al een tijdje geen negentig minuten gespeeld, dus dat ga je wel voelen na een minuut of zeventig", gaf hij aan.


[video] Huntelaar in laatste aflevering JACHTSEIZOEN van StukTV: 'Leuk om de Bad Guy te spelen'


John van Loen: 'Hoe je het ook wendt of keert, Huntelaar blijft een fenomeen'

John van Loen was als rapporteur van De Telegraaf aanwezig bij FC Twente - Ajax. De oud-spits is lovend over Klaas Jan Huntelaar. "Hoe je het ook wendt of keert, Huntelaar blijft een fenomeen", aldus Van Loen. "Huntelaar heeft wederom bewezen dat hij nog altijd levensgevaarlijk is. Hij krijgt tijdens een wedstrijd niet zoveel kansen, maar is messcherp op de momenten dat het kan. Eerst liet hij zich al zien met een mislukte omhaal en bij de tweede kans was het direct raak. De bal sloeg kiezelhard tegen de touwen, een fantastisch schot."

Van Loen gaat verder: "Hij is inmiddels 36, maar aan zijn doelgerichtheid is niets veranderd. Iedere dag zal Klaas-Jan aan zijn fitheid moeten werken en de volle negentig minuten spelen is misschien wat veel, maar uiteindelijk staat hij er om goals te maken. Dan is het mooi om te zien dat hij er tegen FC Twente 'gewoon' weer twee inschiet. Daarmee toont hij zich nog altijd een echte doelpuntenmachine."

De voormalig spits van Ajax gaat ook dieper in op de tweede treffer van The Hunter. "Klaas-Jan werd op het middenveld weggestoken door Hakim Ziyech. Hij is niet meer de snelste en werd bijna ingehaald, maar op zo’n moment heeft hij dan toch de kwaliteit om de bal met links tijdig langs de uitkomende doelman Joël Drommel te schieten", zegt hij daarover. "Ik heb Huntelaar uiteindelijk een 6,5 gegeven. Dat had misschien nog iets hoger kunnen zijn, maar hij werd verder niet zoveel in het spel betrokken. Laat duidelijk zijn dat Klaas-Jan nog van grote waarde voor Ajax is wanneer de ploeg hem nodig heeft."


Karakteristieken

Uitslag: 2-5 (2-1)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Nakamura ('15)
Goal
2-0 Cantalapiedra ('19)
Goal
2-1 Noa Lang ('32)
Goal
2-2 Noa Lang ('51)
Goal
2-3 Klaas Jan Huntelaar ('61)
Goal
2-4 Noa Lang ('70)
Goal
2-5 Klaas Jan Huntelaar ('90)
Scheidsrechter
Van Boekel
Toeschouwers
30.000 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
FC Twente: Schenk ('11)
Kaart
Ajax: Nicolás Tagliafico ('42)
Kaart
FC Twente: Roemeratoe ('50)
Kaart
FC Twente: Selahi ('60)
Kaart
Ajax: Noussair Mazraoui ('90)
Kaart
Ajax: Razvan Marin ('90)

Opstelling Ajax

Quincy PromesDusan TadićNoa Lang


Lisandro MartínezHakim ZiyechDonny van de Beek


Nicolás TagliaficoDaley BlindJoël VeltmanNoussair Mazraoui


André Onana

Wissels:

'26 Klaas Jan Huntelaar voor Quincy Promes
'67 Sergino Dest voor Nicolás Tagliafico
'82 Razvan Marin voor Noa Lang


Opstelling FC Twente

NakamuraVuckicCantalapiedra


SelahiRoemeratoeBrama


VerdonkSchenkBusquetsVerhaegh


Drommel

Wissels:

'71 Zekhnini voor Nakamura
'76 Berggreen voor Cantalapiedra
'83 Menig voor Roemeratoe


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 5 2-5 (0-1)
 3 2-3 (1-1)
 3 0-5 (0-2)
 3 1-5 (0-1)
 3 1-5 (0-2)
 3 2-4 (0-2)
 3 0-5 (0-3)
 3 0-5 (0-2)
 3 1-3 (1-0)
10  3 1-4 (1-0)
11  3 0-5 (0-2)
12  2 0-2 (0-1)
13  2 1-4 (0-4)
14  2 0-2 (0-1)
15  2 1-2 (0-1)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.67. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Noa Lang (88 -> 5,0)
2. Klaas Jan Huntelaar (36 -> 4,0)
3. Hakim Ziyech (18 -> 3,0)
4. Daley Blind (15 -> 2,0)
5. Donny van de Beek (6 -> 1,0)
6. Lisandro Martínez (5 -> 0,0)
7. Dusan Tadić (4 -> 0,0)
8. Nicolás Tagliafico (3 -> 0,0)
9. Joël Veltman (2 -> 0,0)
9. Razvan Marin (2 -> 0,0)
11. Sergino Dest (1 -> 0,0)
12. Matthijs de Ligt (0 -> 0,0)
12. Bruno Varela (0 -> 0,0)
12. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
12. Edson Álvarez (0 -> 0,0)
12. Kik Pierie (0 -> 0,0)
12. David Neres (0 -> 0,0)
12. Carel Eiting (0 -> 0,0)
12. Quincy Promes (0 -> 0,0)
12. Noussair Mazraoui (0 -> 0,0)
12. Benjamin van Leer (0 -> 0,0)
12. Siem de Jong (0 -> 0,0)
12. Zakaria Labyad (0 -> 0,0)
12. Lassina Traoré (0 -> 0,0)
12. André Onana (0 -> 0,0)
12. Kasper Dolberg (0 -> 0,0)
12. Jurgen Ekkelenkamp (0 -> 0,0)
12. Ryan Gravenberch (0 -> 0,0)
12. Juan Familio-Castillo (0 -> 0,0)
12. Hassane Bandé (0 -> 0,0)
12. Dominik Kotarski (0 -> 0,0)
12. Kjell Scherpen (0 -> 0,0)
12. Danilo Pereira da Silva (0 -> 0,0)
12. Niemand (0 -> 0,0)
12. Jurriën Timber (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


7 maanden geleden
Onana-Dest-Veltman-Schuurs-Tagliafico-Blind-Martinez-vd Beek-Tadic-Huntelaar-Promes
+1/-0

7 maanden geleden (gewijzigd)
Onana; Dest, Schuurs, Blind, Tagliafico; Martinez, V.d. Beek, Gravenberch/Lang; Tadic, Huntelaar, Promes.

Wat mij betreft heeft Schuurs zijn kans gegrepen en is hij Veltman voorbijgestreefd. Verder zou ik liever niet al te veel schuiven, ipv daarvan de spelers zoveel mogelijk op hun normale positie laten staan en anderen doorschuiven op de posities waar we iemand missen.
+1/-0

7 maanden geleden
Onana, Dest, Schuurs, Blind, Tagliafico, vd Beek, Martinez, Tadic, Promes, Huntelaar en Lang.
+1/-1

7 maanden geleden (gewijzigd)
Denken jullie echt dat Ten Hag zo snel, na een schorsing van Veltman ( 1 wedstrijd) terwijl hij bijna alles gespeeld heeft ervoor, nu Schuurs erin zet en Joel dus passeert?

Ik ben misschien wel voor, echter ik denk niet dat Ten Hag het doet. Waarom? Ik denk niet dat Ten Hag ontevreden is over hem.

Maar we gaan het zien. We gaan het zien.


ps: ik vermoed dat de vermoedelijke opstelling die F. Jansen ook denkt, dat dat em wordt. Als Ziyech kan spelen.

Vermoedelijke opstelling Ajax: Onana, Mazraoui, Veltman, Blind, Tagliafico, Van de Beek, Ziyech, Martínez, Lang, Tadic, Promes
+1/-0

7 maanden geleden
Zou wel eens een mosterscore kunnen worden. Ik voorzie op de een of andere manier heel veel goals, met welke opstelling dan ooit. Speelt Lang in de basis, dan zie ik hem wel een paar keer scoren. Deze jongen is klaar.
+3/-0

 
7 maanden geleden
Tot nu toe 6 goals en drie maal Noa Lang. Heb je geld ingezet?
+2/-0

7 maanden geleden
Slechtste speler op het veld op dit moment Mazraoui. in de rust direct wisselen voor Dest.
Op dit moment scoort team niet hoger dan een 4.
+3/-0

 
7 maanden geleden
Eens, eigenlijk haalt niemand, op Lang na, zijn niveau. Ze spelen echt op 70%. Spelsnelheid ligt veel te laag en Ajax wordt in de duels te vaak afgetroefd. Hopelijk zorgt een donderspeech Van Ten Hag ervoor dat ze weer met beide voeten op de grond staan. Mazraoui direct wisselen om een signaal af te geven.
+1/-0

 
7 maanden geleden
Et voila de blauwdruk van hoe je Ajax aanpakt, dit zat er een keer aan te komen. Benieuwd hoe Ajax dit nog gaat omdraaien. Slordigheid troef en flegmatiek tot op het bot van altijd dezelfde spelers.
+1/-0

7 maanden geleden
Ziyech 21x balverlies dat is n8et normaal.
+2/-0

7 maanden geleden
Ondanks de voorsprong momenteel is het nog steeds niet opperbest. De eerder gegeven 4 bij de rust is op dit moment verhoogd naar een 5,5. Zal nog een behoorlijke kluif worden om dit winnend over de streep te trekken.
+1/-0

 
7 maanden geleden
Ach, dit is normaal in een seizoen. Maar je ziet elke keer dat ze toch de drie punten binnen slepen. Kampioenen!
+1/-1

 
7 maanden geleden
Klopt wat je schrijft, maar ik zie toch heel graag dat we minimaal tot aan de winterstop deze flow vast houden qua leuk, goed en attractief spel en dat we kunnen beginnen na de break met een voorsprong van minimaal 9 punten.
+1/-0

7 maanden geleden
Goed voor het teamproces dat we een 0-2 achterstand kunnen ombuigen zonder in paniek te raken. Maar het niveau was ondermaats. Zoveel balverlies achterin en te weinig concentratie bij aanvallende vrije trappen/hoekschoppen: dat kan echt niet. Natuurlijk zijn drie punten geweldig, maar ik heb me vooral zitten ergeren. Zo'n Mazraoui bijvoorbeeld; zo breekbaar en nog zo vaak door de ondergrens met vaak precies dezelfde fouten. Misschien leert hij het ooit, maar ik zie het vooralsnog niet. Onvoldoende als geheel. Blij met de winst, maar dat is in de Eredivisie al lang de maatstaf niet meer. Fijne middag allemaal verder en let's go Emmen!
+1/-0

7 maanden geleden
Dat waren de slechtste 25 minuten van het seizoen, maar wat een veerkracht!

Dat Twente na 30 minuten al helemaal op was toont ook aan hoeveel energie ze hebben verspild.
+1/-0

7 maanden geleden
Ik zei toch dat Ten Hag niet met Schuurs zou beginnen.

Mooi dat Lang het nu waarmaakt. Knap.
+1/-1

7 maanden geleden
Elk nadeel heeft zijn voordeel heb ik weleens iemand horen zeggen.
- Een mooie wake-up call was dit, op 40% beginnen kan nog steeds niet en dat kan ook nooit.
- Het is ook wel weer is leuk om een spannende eredivisie wedstrijd van Ajax te zien, helemaal als het uiteindelijk toch goed afloopt.
- De boertjes uit Eindhoven hebben ook weer is 60 min hoop mogen hebben, de stemming is daar al zo in mineur, toch een leuk uur voor ze, dat zal ze goed hebben gedaan.
+1/-0

7 maanden geleden
Misschien toch nog een jaartje Huntelaar aanhouden... wat vinden jullie?
+2/-0

 
7 maanden geleden
Als hij zich weer schikt in zo een rol, prima. Hij is nog steeds belangrijk.
+3/-0

 
7 maanden geleden
100% - wat een klasbak is hij toch. Hij lijkt zich ook helemaal te schikken in zijn rol en zou er ook een goed contract voor spitsen trainer aan hangen na nog een jaar als back up.
+3/-0

 
7 maanden geleden
Tuurlijk nog een jaar.
+2/-0

reactie verwijderd

 
reactie verwijderd

 
reactie verwijderd

7 maanden geleden (gewijzigd)
Het valt wel heel erg tegen van Mazraoui, Veltman en Blind die allen niet speelden ( Maz niet op RB tegen Lille en dat ze dan zo beginnen. Zeer en zeer pover.

Wakker wordt momentje.

Heel onwennig.

Labyad, Promes, Neres geblesseerd. Gelukkig is er een grote selectie.

Mooi hoe Lang, Huntelaar, Schuurs en eerder Labyad hun rol vervullen.
De spelers laten kwalitatieve goede invalbeurten zien. Goede zaak.

Hopelijk gaat die Bande nu ook echt terug komen op niveau heb je nog een extra buitenspeler.
+1/-0

7 maanden geleden
Tsja , hoeveel had er op het scorebord gestaan als Ajax een van zijn betere wedstrijden had Gespeeld ? Het grootste gedeelte van de spelers was erg slordig en soms zelfs laks en dan win je toch met 2-5 na met 0-2 achter te hebben gestaan. Hoe krijg je je spelers voor dit soort wedstrijden nog gemotiveerd ? , als slecht spelen geen consequenties heeft en je alsnog dik wint. Leuk voor Noa Lang, staat 3 x op de goede plek en rond prima af.
+1/-0

7 maanden geleden
PSV lijkt nu al definitief afgehaakt.. 13 punten maken ze toch nooit meer goed? Nu nog AZ op op 15 december op 9 punten zetten aub!
+1/-0

7 maanden geleden
Het is te hopen dat de Nederlandse media om kan gaan met de teloor gang van PSV.
Als Ajax het zelfde zou overkomen, zou Ten Hag naar huis gestuurd zijn. De wedstrijd van Ajax tegen Twente is al genoeg besproken, maar toen Ajax met 2 nul achter stond was er even hoop voor de media. < Psv zou met een overwinning op Emmen op negen punten komen, en de media kon weer vrij uit schrijven over de terug keer van Malen en Bergwijn. Ik hoop vanavond een goed verhaal te horen. Ajax is beter dan ooit. Wat ik van de wedstrijd vind ?
+1/-0