Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


Weergaloos Ajax laat FC Utrecht alle hoeken van het veld zien: 4-0


Tijdstip
10 november 2019
Stadion
Johan Cruijff ArenA
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 2


Weergaloos Ajax laat FC Utrecht alle hoeken van het veld zien: 4-0; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Weergaloos Ajax laat FC Utrecht alle hoeken van het veld zien: 4-0

Een swingend Ajax tikte een spartelend FC Utrecht in de Johan Cruijff Arena van het bekende kastje naar de muur: 4-0. De eerste helft was één grote demonstratie van suprematie en voetballende klasse. Met een 3-0 ruststand kwamen de bezoekers nog erg goed weg.

Met Zakaria Labyad als verrassende basiskracht, hij speelde voor de geblesseerde David Neres, gingen de Amsterdammers vanaf de eerste balomwenteling meteen vol op de prooi af. Het eerste kansje was wel voor de bezoekers maar Kerk stuitte op André Onana. Later bleek dat Kerk ook werd afgevlagd wegens buitenspel. Meteen hierna ging de Ajax-show compleet los. Een spervuur van aanvallen volgde er op het doel van doelman Maarten Paes die zich nog onderscheidde met prima reddingen op inzetten van Daley Blind, Dusan Tadic en Quincy Promes. Een schot van Lisandro Martinez ging via de binnenkant van de paal weer terug het veld in waarna de rebound van Labyad doel trof maar geen doorgang vond bij scheidsrechter Bas Nijhuis omdat de bal achter was geweest.

Maar er was uiteindelijk geen houden aan voor het compleet zoek gespeelde FC Utrecht. Na een prima voorzet van Dusan Tadic was het Donny van de Beek die met een lekker volley onder Paes het doel wist te vinden: 1-0. Daarna een smetje want Joël Veltman toonde zich weer eens een recidivist door met een oliedomme actie op Sander van der Streek een rode kaart te riskeren. Gelukkig voor hem en Ajax bleef de kaart uit en kon Ajax verder domineren. Nadat Van der Streek een klein tikje van de weer superieur voetballende Daley Blind had gekregen liet Nijhuis, geheel in zijn bekende stijl, doorgaan en kon Promes aan de andere kant van het veld met een heerlijke assist Dusan Tadic de 2-0 laten maken. De VAR keek ernaar maar de goal bleef staan. Utrecht protesteerde amper, murw gespeeld als het was.

Vlak voor de pauze volgde er een goal die in ieder leerboek van de voetbaltrainer rood omrand moet staan. Een werkelijk fantastische aanval over ondermeer Promes en Labyad werd door Van de Beek besloten met een schuiver onder in de hoek: 3-0. Paes werd door een lichte touchering onderweg meteen kansloos. De fans in de Arena keken elkaar in de rust eens goed aan: wat dit Ajax had laten zien was werkelijk een traktatie voor de smaakpapillen van iedere voetballiefhebber geweest. Wat een niveau.

Na de rust zakte het tempo, logisch. Er volgden ook wissels. Zo kwamen Noa Lang, Sergino Dest en Klaas-Jan Huntelaar in de ploeg. Evengoed viel er nog zat te genieten. Zo was het passje van Tadic op Martinez (fantastische redding Paes) rechtstreeks in de categorie hogeschoolvoetbal te plaatsen. Even later kopte de kleine Martinez alsnog de 4-0 binnen. De kleine Argentijn, spelend als een veldheer op het zeer goed functionerende middenveld met Ziyech en Van de Beek, torende boven Van der Streek uit en vond krachtig de verre hoek. Utrecht snakte naar het einde, Van der Streek ontsnapte eveneens aan rood na een gelijksoortige actie als Veltman voor rust, en Ajax geloofde het wel. Het publiek in de Arena vermaakte zich kostelijk en liet blijken van de eigen jongens te genieten door op een gegeven moment elke pass met een hartstochtelijk gejuich te begroeten.


Willem Janssen: 'We stonden in een grote rondo'

FC Utrecht-aanvoerder Willem Janssen toonde zich na afloop voor de camera van FOX Sports teleurgesteld maar ook realistisch. Janssen: "Ajax heeft een fanastische ploeg maar we hadden ons er veel meer van voorgesteld. Ze hebben vandaag gedemonstreerd wat ze in huis hebben, ze namen de vorm uit de Champions League mee."
Toch was Janssen ook kritisch op zijn eigen ploeg. "We lieten ons teveel aftroeven. Dan kom je op een gegeven moment in een grote rondo te staan, ze spelen er zo makkelijk doorheen. NA rust nam Ajax gas terug maar ook toen kwamen we er niet aan te pas. Je hoopt nog een goaltje te maken maar het zat er vandaag niet in."


Kenneth Perez: 'Zelden 45 minuten zo genoten van een team'

Kenneth Perez, analist bij FOX Sports en ex-speler van Ajax, toonde zich via social media eveneens lyrisch over het Ajax van vandaag. Op Twitter liet hij het volgende weten: "Zelden 45 minuten zo genoten van een team bij een 12.15 wedstrijd. Ajax speelt geweldig aan de bal en zonder bal."

Collega Arnold Bruggink, analist van dienst, liet zich eerder in soortgelijke bewoordingen uit: "Je hoeft het nu niet over een momentje van de VAR te hebben. Wat dit Ajax liet zien vandaag was gewoon fantastisch."


Zakaria Labyad: 'Ik ben in mezelf blijven geloven'

Zakaria Labyad speelde maanden niet en nu ineens kreeg de Utrechter een basisplek toebedeeld van Erik ten Hag. Labyad speelde een prima wedstrijd. Labyad, tegen FOX Sports: "Het is moeilijk als je niet speelt. De trainer heeft me de kans gegeven om vandaag te starten. Dat was wennen in het begin. Ik moet zeggen dat mijn teamgenoten me elke keer hebben gesteund. Ze zeiden ‘wacht op je kans’.’’

Labyad gaf aan er altijd in te zijn blijven geloven, mede ook door hard te blijven trainen. ,Ik heb stappen gemaakt. Zowel persoonlijk als op het veld. Als je zulke jongens om je heen hebt die alles met een bal kunnen, dan is het ook makkelijk. De eerste helft was het zeker genieten.’’


Erik ten Hag: 'Wij hebben Utrecht slecht laten spelen'

Erik ten Hag was na afloop een tevreden man, zo liet hij desgevraagd weten aan FOX Sports. Ten Hag: "Het was echt genieten. FC Utrecht is een uitstekende ploeg maar wij lieten ze slecht spelen.We versnelden op de juiste momenten en maakte goed goals. Alles zag er verzorgd uit vandaag, Utrecht kwam geen moment in hun spel.”

Over Zakaria Labyad: "Goed voor de selectie dat hij vandaag een teken van leven gaf, zo moet Zakaria verder."


Karakteristieken

Uitslag: 4-0 (3-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Donny van de Beek ('14)
Goal
2-0 Dusan Tadić ('24)
Goal
3-0 Donny van de Beek ('40)
Goal
4-0 Lisandro Martínez ('66)
Scheidsrechter
Nijhuis
Toeschouwers
53.381 toeschouwers

Kaarten: -


Opstelling Ajax

Quincy PromesDusan TadićZakaria Labyad


Lisandro MartínezHakim ZiyechDonny van de Beek


Nicolás TagliaficoDaley BlindJoël VeltmanNoussair Mazraoui


André Onana

Wissels:

'55 Sergino Dest voor Noussair Mazraoui
'69 Klaas Jan Huntelaar voor Dusan Tadić
'75 Noa Lang voor Zakaria Labyad


Opstelling FC Utrecht

Van der StreekKerk


RamselaarMaherGustafsonVan Overeem


Van der MaarelHoogmaJanssenKlaiber


Paes

Wissels:

'38 Joosten voor Ramselaar
'73 Troupee voor Maher
'83 Cerny voor Kerk


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 6 4-0 (2-0)
 6 4-0 (2-0)
 6 4-0 (2-0)
 5 5-0 (3-0)
 5 4-1 (3-0)
 4 4-1 (2-1)
 4 4-1 (2-0)
 4 4-1 (2-0)
 4 4-1 (2-0)
10  4 3-0 (1-0)
11  4 3-0 (2-0)
12  4 3-0 (1-0)
13  4 4-1 (2-0)
14  4 2-0 (2-0)
15  4 2-0 (1-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 8.35. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Donny van de Beek (86 -> 5,0)
2. Hakim Ziyech (52 -> 4,0)
3. Lisandro Martínez (42 -> 3,0)
4. Dusan Tadić (33 -> 2,0)
5. Daley Blind (26 -> 1,0)
6. Zakaria Labyad (14 -> 0,0)
7. Quincy Promes (2 -> 0,0)
7. Nicolás Tagliafico (2 -> 0,0)
9. Edson Álvarez (1 -> 0,0)
10. Matthijs de Ligt (0 -> 0,0)
10. Bruno Varela (0 -> 0,0)
10. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
10. Joël Veltman (0 -> 0,0)
10. Kik Pierie (0 -> 0,0)
10. David Neres (0 -> 0,0)
10. Carel Eiting (0 -> 0,0)
10. Klaas Jan Huntelaar (0 -> 0,0)
10. Noussair Mazraoui (0 -> 0,0)
10. Benjamin van Leer (0 -> 0,0)
10. Siem de Jong (0 -> 0,0)
10. Razvan Marin (0 -> 0,0)
10. Lassina Traoré (0 -> 0,0)
10. André Onana (0 -> 0,0)
10. Kasper Dolberg (0 -> 0,0)
10. Jurgen Ekkelenkamp (0 -> 0,0)
10. Noa Lang (0 -> 0,0)
10. Sergino Dest (0 -> 0,0)
10. Ryan Gravenberch (0 -> 0,0)
10. Juan Familio-Castillo (0 -> 0,0)
10. Hassane Bandé (0 -> 0,0)
10. Dominik Kotarski (0 -> 0,0)
10. Kjell Scherpen (0 -> 0,0)
10. Danilo Pereira da Silva (0 -> 0,0)
10. Niemand (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


11 maanden geleden
Zwaar klote dat Nijhuis komt. Heeft zijn eigen show en vind alles maar toelaatbaar. Ik vrees een hoop schoppen van Utrecht en dat het allemaal door mag gaan. Desalniettmin 3-1 Ajax.
Onana-Mazaroui-Veltman-Blind-Tagliafico-vd Beek-Martinez-Ziyech-Promes-Tadic-Traore.
+1/-0

11 maanden geleden
Ik zou alvast voorsorteren op het wegvallen van Veltman tegen Lille en Alvarez achterin zetten. En Marin een kans geven om zeker een helft te spelen. Want als Martinez tegen Lille ook achterin moet staan, moet je weten of Marin inmiddels het niveau aan kan tikken. Zijn laatste invalbeurt was overigens prima. Een jongeling voorin er bij, zoals Noa Lang, kan natuurlijk ook. Het wordt interessant om te zien hoe we resultaat halen combineren met klaar geraken voor de cruciale wedstrijd tegen Lille.
+1/-0

 
11 maanden geleden
Zo min mogelijk experimenteren tegen dit sterke Utrecht. De kans dat PSV,welke in mijn ogen nog steeds de grote concurrent is, tegen willem2 weer punten laat liggen is groot. Jou variant zou ik dan tegen Heracles doen de 23e, spelen we ook thuis. Lang zou ik niet proberen eerder Traore.
+3/-0

 
11 maanden geleden
Experimenteren tegen Heracles vind ik ook onverstandig. Het is een ploeg waar we het afgelopen seizoen heel lastig tegen hadden: 2 wedstrijden, 1 puntje.
+1/-0

 
11 maanden geleden
De wissel Veltman-Alvarez zou ik toch echt morgen al doorvoeren. Ik heb de wedstrijd tegen Chelsea nog een keer gekeken, zonder emotie deze keer, en Veltman presteerde zwak die wedstrijd. Twee penalty's veroorzaakt en veel onnodige fouten. Als het tempo omhoog gaat en handelingssnelheid gevraagd wordt, is Veltman een risico. Hij heeft het prima gedaan hoor, echt, dat zie ik ook en ik gun hem dat ook. Maar hij zit onder het niveau dat we structureel nastreven. Dus morgen: Onana; Mazraoui, Alvarez, Blind, Tagliafico; Martinez, Van de Beek, Ziyech; Promes, Tadic, Huntelaar. Natuurlijk moeten we morgen winnen, maar in de competitie hebben we marge en de wedstrijd tegen Lille is de eerstvolgende wedstrijd van het jaar. En als we niet kunnen winnen als we Veltman niet opstellen, doen we sowieso iets fout... ;-)
+2/-0

 
11 maanden geleden
Eens, Alvarez in het centrum.
+1/-0

 
11 maanden geleden
Helemaal eens.Veltman is, en wat erger is blijft een risicofactor.
Ook nu maakt hij wéér een domme overtreding waarbij hij van bijvoorbeeld Makkelie, zo maar rood had kunnen krijgen.
Maar, de wedstrijd is inmiddels gespeeld en 4-0 is eigenlijk een te lage uitslag gezien het aantal kansen, maar wat hebben we genoten van een werkelijk wervelend Ajax.
+1/-0

11 maanden geleden
Voorwedstrijd ...

FC Utrecht supporters gaan morgenochtend voor de Stopera demonsteren. De Utrechters zijn niet accoord met de afwijzing van hun verzoek aan de gemeente Amsterdam om 650 in plaats van de afgesproken 500 Utrecht supporters toe te staan bij het duel van morgen.
+1/-0

11 maanden geleden
Ik kan wel leven met deze opstelling. Ik hoop dat Labyad het goed doet tegen zijn oude club. Laat met maar eens zien... Net zo scherp beginnen als de laatste wedstrijden. En zodra de marge gemaakt is, kan Alvarez achterin invallen. Let's go, boys!
+1/-0

11 maanden geleden
Als ten hag zijn VRIENDJE Labyad opsteld is dit een zeer groot RISICO van ten hag. Je moet altijd de beste opst ellen en daar hoort Labyad ZEKER niet bij
+1/-0

 
11 maanden geleden
OCH OCH OCH. Het vriendje van Ten Hag. Dan had Labyad wel vaker gespeeld, denk je zelf niet.
+4/-0

 
11 maanden geleden
Ach volgens mij is maasplas geen AJAX supporter. Heb nog geen positieve post van hem gelezen.
+1/-0

 
11 maanden geleden
Pffff...wat nou vriendje??
Die jongen zat tegen Chelsea zelfs op de tribune.
Get a live op de Maasvlakte, maas1plas.
+3/-0

 
11 maanden geleden
Als er 1 ding duidelijk is dat Labyad alles dan voorgetrokken wordt door Ten Hag omdat ze elkaar kennen van Utrecht. Verre van. Heeft het het moeilijkste gehad van alle spelers denk ik. Zelden tot geen speeltijd gehad. Je reactie slaat dus volledig de plank mis.
+1/-0

11 maanden geleden
Ik weet niet wat ik lees.De grote miskoop van de afgelopen jaren in de basis en dus Hakim daarmee ook van het middenveld af. Het kan goed aflopen maar als dit fout gaat is het een gigantische blunder.Eerst game over de Jong weer in de selectie en minuten en nu Labyad in de basis. Zes assists van Hakim in de laatste twee wedstrijden en Labyad nog nooit een fatsoenlijke bal geraakt bij Ajax.Dus je slechtste speler in plaats van je beste op het middenveld.Ik hoop dat ik er helemaal naast zit en dat hij in de eerste minuut scoort.
+1/-0

 
11 maanden geleden
Jij begrijpt natuurlijk ook wel dat Ziyech achter Tadic veel meer vierkante meters veld om zich heen heeft, dan op de buitenpositie. Toch?
+1/-0

 
11 maanden geleden
Juist daarom moet hij op het middenveld blijven spelen maar gelukkig staat hij daar weer.
+1/-0

 
11 maanden geleden
Labyad staat gewoon op de plek van Neres, hoor.
+1/-0

 
11 maanden geleden
Gelukkig wel want wat loopt hij weer heerlijk te ballen
+1/-0

 
11 maanden geleden
Hij heeft het inderdaad prima gedaan.
+1/-0

11 maanden geleden
Laten we niet te hard van stapel lopen. Ik ben ook 0 fan van Labyad maar wij zien hem niet trainen. Ik vindt het een slechte koop maar goed we gaan het zien. Deze kans moet Labyad pakken. Zonde dat het ten kosten gaat van een talent of Klaas Jan. Ziyech op 10 neem ik aan?
+1/-0

11 maanden geleden
Dit Ajax is onverslaanbaar in deze vorm (met 11 man). Nu geklaag over tweede doelpunt, dat deze afgekeurd had moeten worden door de VAR. Ik verwacht dat Utrecht wel aangifte zal doen, niet vanwege matchfixing, maar verkrachting. Ze worden namelijk helemaal kapotgespeeld.
+3/-0

11 maanden geleden
Wat een masterclass voetbal tegen de nr 4 van NL.
+3/-0

11 maanden geleden
Dit Ajax in deze vorm ontstijgt de eredivisie en is geen match voor welk team in Nederland dan ook. Op alle fronten uitstekend vandaag. Zeker de beste wedstrijd in de eredivisie sinds tijden. Ik zou willen dat ik dit voetbal elke wedstrijd te zien kreeg
+3/-0

 
11 maanden geleden
Het deed me bij vlagen denken aan vorig jaar (2e seizoenshelft). Toen was het jagen op de bal na balverlies als een zwerm muggen ook zo effectief en mooi om te zien. De puzzel van het middenveld ligt nu wel, denk ik zo... ;-)
+2/-0

11 maanden geleden
Masterclasses vandaag, wat een goed niveau van dit Ajax. Ze hoeven niet tot het gaatje te gaan om de tegenstander op te rollen. Iedereen speelt mee, het publiek geniet.
+3/-0

nieuws-redacteur 11 maanden geleden
Ajax haalde een ongelofelijk niveau vandaag. Zelden vertoond in de eredivisie.
+2/-0

11 maanden geleden (gewijzigd)
Wat een ongelooflijk hoog niveau van ons aller Ajax.
Als Ajax dit kan vasthouden is er geen club die dit team kan stoppen.
Ik ha even mijn twijfels over Labyad maar die heeft het ook prima gedaan
Blind ongenaakbaar,net als Hakim en Donny.
Tadic met sublieme pasjes.Genieten,genieten, genieten.
Wat mij het meeste opviel was dat het hele team als één man op de bal bleef jagen bij balverlies, zelfs nog ver in de 2e helft. Dat is in het verleden wel eens anders geweest, en ik denk dat dit team zelfs beter is dan vorig jaar.
+3/-0

11 maanden geleden
Ik heb het niet gezien, maar wat een mooie knappe prestatie versus het beste Utrecht ooit. Knap van Ten Hag en knap van the guys. Mooi voor Labyad dat hij ook weer eens mocht spelen. Het is niet makkelijk als je zo weinig speelt of eigenlijk nooit.
+1/-0

11 maanden geleden
Martinez-Van de Beek-Ziyech.
Wat een middenveld! zo goed, zo gruwelijk, zo watertandend!
Er zal in Europa best ergens een beter middenveld rondlopen maar ik zal het zo snel niet weten.
Vanmiddag in de Arena alleen maar mensen om me heen zien zitten glimmen van trots, niet eens zo uitgelaten het is tenslotte `maar` Utrecht ook al waren ze de laatste weken erg sterk maar gewoon een heel stadion stille genieters.
This is fucking AJAX zoals Ajax bedoeld is.
+1/-0

11 maanden geleden
Er wordt gedomineerd! Zonder de Jong & de Ligt ... bijzonder en Sjiek!! Niemand is onvervangbaar bij Ajax !! Labyad, jong ik ben trots op je , zonder te zeiken doorrrr.. 👊🏼💪
+2/-0