Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


Ajax slaat in laatste kwartier genadeloos toe dankzij prachttreffers


Tijdstip
28 september 2019
Stadion
Johan Cruijff ArenA
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 1


Ajax slaat in laatste kwartier genadeloos toe dankzij prachttreffers; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Ajax slaat in laatste kwartier genadeloos toe dankzij prachttreffers

Ajax heeft zaterdagavond ook FC Groningen weten te verslaan. Het duel in de Johan Cruijff ArenA eindigde in een 2-0 overwinning. Lisandro Martínez en Klaas Jan Huntelaar zorgden voor de treffers, terwijl de Groningers het duel met tien man uitspeelden na twee keer geel voor oud-Ajacied Warmerdam.

Ajax had direct vanaf het begin de overhand in het duel. Voetballend was het vele malen beter dan FC Groningen. Het duurde wel een kwartier voor de ploeg ook daadwerkelijk de eerste grote kans kreeg toen Quincy Promes naast schoot, terwijl niet veel later ook Hakim Ziyech dicht bij de openingstreffer kwam.

Af en toe probeerde FC Groningen er uit te komen, maar het was met name Ajax dat aan de bal was. Ondanks een flinke kansenregen wist doelman Padt alle mogelijkheden voor rust te stoppen, terwijl veel ballen ook naast of over het doel gingen. Vlak voor rust kregen de Groningers opeens een grote kans, maar André Onana wist uitstekend redding te brengen.

Ook in de tweede helft was het spelbeeld exact hetzelfde. Ajax domineerde en creëerde kans op kans, maar vond steeds Padt op zijn weg. De grootste kansen waren voor Daley Blind, maar ook hij kreeg de bal niet in het doel.

FC Groningen haalde met de minuut meer woede om de hals van iedereen van Ajax vanwege het extreme tijdrekken. Scheidsrechter Kuipers was het een kwartier voor tijd ook zat en gaf daarom geel aan Warmerdam. Het was echter de tweede gele kaart voor de door Ajax opgeleide linkspoot en hij moest daarom met een rode kaart er vanaf.

Ajax leek door die rode kaart helemaal wakker geschud te zijn en voerde het tempo alleen maar verder op. Het zorgde al snel voor de volkomen terechte openingstreffer toen Lisandro Martínez net buiten het strafschopgebied de bal kreeg. Waar iedereen rekende op een hard schot van de Argentijn krulde hij de bal schitterend in de verre hoek en zorgde daarmee voor de 1-0.

Enkele minuten later was het opnieuw raak toen Donny van de Beek een uitstekende steekpass ontving en de buitenspelval omzeilde. Hij gaf hard en laag voor en Klaas Jan Huntelaar kon voor de tweede Ajax-treffer zorgen. In de resterende minuten gebeurde weinig meer, waardoor Ajax alsnog vrij probleemloos de volgende zege wist binnen te halen.


[video] Highlights Ajax - FC Groningen


Erik ten Hag: 'Groningen was vanaf het begin al ontzettend aan het tijdrekken'

Erik ten Hag erkende in gesprek met Fox Sports dat de ploeg het lang lastig had met FC Groningen. "Het is een stugge ploeg en staan goed achterin. Desalniettemin hebben wij veel kansen gecreëerd in de eerste helft. Het ontbrak ons aan de scherpte voorin", aldus Ten Hag. "Als je zoveel kansen creëert tegen zo'n stugge ploeg, moet er zeker eentje in. Dat ontbrak wel."

De trainer koos er tegen Groningen voor om met Hakim Ziyech op links te spelen. "Aan onze rechterkant speelden ze met een dubbele back, terwijl ze aan onze linkerkant toch meer ruimte weggaven", zo gaf hij aan. "Het was de bedoeling dat Zeefuik keuzes moest gaan maken. We wilden daar veel combinaties hebben met Hakim, Dusan en Tagliafico om zo door te voetballen. Dat is een paar keer heel goed gelukt."

Ten Hag werd ook gevraagd naar de tweede gele en dus rode kaart van FC Groningen. "Ik kijk niet naar Groningen, alleen naar mijn ploeg. Je moet die vraag bij Groningen neerleggen en niet aan mij stellen", zei hij daarover. "Ik zeg alleen dat ze vanaf het begin al ontzettend aan het tijdrekken waren en dat is ontzettend irritant als je het tempo in de wedstrijd wil houden. Maar ik kijk vanuit het Ajax perspectief."


[video] Joël Veltman heeft al zin in Valencia


Donny van de Beek: 'Tien of acht maakt mij oprecht niets uit'

In gesprek met Fox Sports gaf Donny van de Beek aan dat hij ten opzichte van het duel tegen Fortuna Sittard alweer stappen vooruit had kunnen zetten. "Ik merkte de laatste tien minuten wel dat ik aardig kapot was en ik had ook wat kramp, maar ik probeerde mezelf te pushen om toch te blijven gaan. Die stap heb ik ook weer gezet", aldus Van de Beek. "Ik zit nu op zo'n tachtig procent. Er moeten nog wel wat stapjes bij, maar dat gaat zeker gebeuren."

Van de Beek speelde vorig seizoen vooral als nummer tien, terwijl hij tegen FC Groningen als acht speelde. "Vorig jaar heb ik ook wel op deze plek gespeeld", zo gaf hij aan. "Ik heb het er met de trainer over gehad. Hij zei dat hij mij als tien kan gebruiken en als acht. Het maakt mij op zich niet uit. Als acht vind ik ook wel lekker. Dan kun je wat meer komen en is er meer ruimte. Als tien is het vaak heel druk, maar ook als tien vind ik het heel lekker. Het maakt mij oprecht helemaal niets uit. Waar het team mij nodig heeft, daar kan ik voetballen."


[video] Van de Beek: 'Niet het idee dat zij veel tijd rekten'


Daley Blind: 'We hebben een team dat heel goed in balans is'

Daley Blind gaf in gesprek met Fox Sports aan dat het hem helemaal niets uit maakt wie er voor hem staat op het middenveld. "Het kan per wedstrijd anders zijn. Met Donny weet je dat hij vaker de diepte zoekt en vaker bij de spitsen komt. Soms mis je hem dan in de opbouw. Maar als je tegen een team speelt waarin je toch al veel op de helft van de tegenstander speelt, heeft hij de ruimte om te gaan", aldus Blind. "Tegen andere ploegen heb je soms de opbouw van achteruit nodig en dan heb je soms een extra middenvelder nodig."

Blind ging verder: "Met Álvarez kunnen we ook goed spelen. We hebben een team dat heel goed in balans is. We hebben jongens op verschillende plekken die het anders kunnen invullen. Dat is denk ik ook een kracht van de selectie."

De verdediger was even bang voor puntverlies. "Ik heb net een statistiek gezien. 36 doelpogingen. Dat is toch wel aardig", zo gaf hij aan. "In de eerste helft hadden we zeker twee doelpunten kunnen maken. Groningen is een team dat normaal gesproken niet veel kansen tegen krijgt. Naar mate de tijd dringt, ga je toch denken het zal toch niet, maar gelukkig viel hij nog op tijd."

Blinde snapte aan de ene kant de woede bij FC Groningen over de tweede gele kaart voor Warmerdam. "Maar ze waren wel vanaf de eerste helft al aan het tijdrekken", zei hij daarover. "Het is ook niet heel slim als je al geel hebt om dan lang tijd te gaan rekken. Je weet dat de scheidsrechter daar consequenties aan kan geven en op dit moment deed hij dat. Je kan het vanuit twee kanten zien, maar je moet ook zeker bij jezelf te rade gaan."


[video] Veltman een uitstekende opvolger van Matthijs de Ligt: 'Dit had niemand verwacht!'


Björn Kuipers: 'Ik heb in de rust al aangeven dat ze moesten stoppen met tijdrekken'

In gesprek met Fox Sports werd scheidsrechter Björn Kuipers gevraagd naar zijn reden om Warmerdam een tweede gele kaart te geven. "Die is gegeven vanwege tijdrekken", was hij duidelijk in zijn antwoord. "We wisten al dat hij een kaart had. We hebben vanaf de zeventiende minuut al aangegeven dat er tempo gemaakt moest worden. Er werd toen al heel veel tijd gerekt in de wedstrijd. Ik heb daar heel veel voor gewaarschuwd. Ik heb heel vaak ook spelers aangesproken van FC Groningen. In de rust heb ik de spelers van FC Groningen nog een keer aangegeven dat ze moesten stoppen met tijdrekken, want anders moest ik maatregelen nemen."

Kuipers ging verder: "Je krijgt dan de situatie met Warmerdam. Mijn collega Sander van Roekel heeft aangegeven dat hij op moest schieten, omdat hij er anders misschien vanaf zou worden gestuurd. Hij heeft vier of vijf waarschuwingen van hem gehad. Het ging zo ontzettend lang duren. Op een gegeven moment kon ik niet meer wachten en had ik al zoveel waarschuwingen gegeven."

De scheidsrechter wuifde de suggestie weg dat hij dit niet zou hebben gedaan bij een speler van Ajax. "Ik zou dit bij iedereen hebben gedaan", aldus Kuipers. "Er komen 50.000 mensen om voetbal te zien. Die willen niet in een stadion zitten om tijdrekken te zien. Die willen gewoon voetbal zien."


Karakteristieken

Uitslag: 2-0 (0-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Lisandro Martínez ('76)
Goal
2-0 Klaas Jan Huntelaar ('79)
Scheidsrechter
Kuipers
Toeschouwers
53.228 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
FC Groningen: Te Wierik ('6)
Kaart
FC Groningen: Warmerdam ('8)
Kaart
FC Groningen: Warmerdam ('73)
Kaart
Ajax: Nicolás Tagliafico ('75)

Opstelling Ajax

Hakim ZiyechDusan TadićDavid Neres


Lisandro MartínezQuincy PromesDonny van de Beek


Nicolás TagliaficoDaley BlindJoël VeltmanNoussair Mazraoui


André Onana

Wissels:

'58 Klaas Jan Huntelaar voor David Neres
'67 Sergino Dest voor Noussair Mazraoui
'82 Siem de Jong voor Dusan Tadić


Opstelling FC Groningen

Benschop


WarmerdamEl MessaoudiLundqvistMatusiwaHrustic


Van HintumItakuraTe WierikZeefuik


Padt

Wissels:

'64 El Hankouri voor Lundqvist
'70 Gudmundsson voor Hrustic
'83 Absalem voor Benschop


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 3 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 2-0 (0-0)
 7 2-0 (0-0)
 7 2-0 (0-0)
 5 2-0 (1-0)
 5 2-0 (1-0)
 5 2-0 (1-0)
 5 2-0 (1-0)
 5 2-0 (1-0)
 5 2-0 (1-0)
10  5 2-0 (1-0)
11  5 2-0 (1-0)
12  5 2-0 (1-0)
13  5 4-0 (0-0)
14  5 2-0 (1-0)
15  4 2-1 (1-1)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.50. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Lisandro Martínez (91 -> 5,0)
2. Daley Blind (77 -> 4,0)
3. Hakim Ziyech (33 -> 3,0)
4. Donny van de Beek (20 -> 2,0)
5. Klaas Jan Huntelaar (17 -> 1,0)
6. Joël Veltman (14 -> 0,0)
7. Dusan Tadić (6 -> 0,0)
8. Quincy Promes (5 -> 0,0)
8. Nicolás Tagliafico (5 -> 0,0)
10. André Onana (3 -> 0,0)
10. Niemand (3 -> 0,0)
12. Matthijs de Ligt (0 -> 0,0)
12. Bruno Varela (0 -> 0,0)
12. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
12. Edson Álvarez (0 -> 0,0)
12. Kik Pierie (0 -> 0,0)
12. David Neres (0 -> 0,0)
12. Carel Eiting (0 -> 0,0)
12. Noussair Mazraoui (0 -> 0,0)
12. Benjamin van Leer (0 -> 0,0)
12. Siem de Jong (0 -> 0,0)
12. Razvan Marin (0 -> 0,0)
12. Zakaria Labyad (0 -> 0,0)
12. Lassina Traoré (0 -> 0,0)
12. Kasper Dolberg (0 -> 0,0)
12. Jurgen Ekkelenkamp (0 -> 0,0)
12. Noa Lang (0 -> 0,0)
12. Sergino Dest (0 -> 0,0)
12. Ryan Gravenberch (0 -> 0,0)
12. Juan Familio-Castillo (0 -> 0,0)
12. Hassane Bandé (0 -> 0,0)
12. Dominik Kotarski (0 -> 0,0)
12. Kjell Scherpen (0 -> 0,0)
12. Danilo Pereira da Silva (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


10 maanden geleden
Ik lees net dat we inmiddels 11x op rij hebben gewonnen thuis van FC Groningen dus ik zal maar melden. Op naar nummer 12 aanstaande zaterdagavond. Hoop bij thuiskomst een goed resultaat aan te treffen, want kan er helaas niet bij zijn en ditmaal ook niet thuis voor de buis.
+1/-0

 
reactie verwijderd

10 maanden geleden
Appeltje eitje. Ik hoop op een voetballend middenveld (1 Zuid-Amerikaanse breker is genoeg) en op mooie goals van Huntelaar en Promes.
+1/-1

10 maanden geleden
Ik hoop op Alvarez nu eens naast Blind proberen..?

Niemand bij ajax wilde Veltman als opvolger van de Ligt vandaar ook Mangalan, Wober, Pieri, Schuurs en Alvarez kopen.

Dus kom op, probeer nu ook eens Alvarez uit naast Blind.
Feit is wel dat iedereen nu wel gezien heeft dat Blind achterin het beste is voor iedereen.

Hakim nog een game rust geven zodat hij 100 % is tegen Valencia.
+1/-0

10 maanden geleden
Eens! Huntelaar moet dit soort wedstrijden altijd spelen met zijn drive en is een 9.

Tadic mag ook weleens wat rust hebben en zich opladen voor de grote games.
+1/-0

10 maanden geleden
Ik vrees voor Groningen het allerergste mocht Ajax opeens twee helften goed gaan spelen.

Ha ha!

Een seizoen 2018 / 2019 de Graafschap thuis scenario mag wat mij betreft zeker plaats vinden!
Dat geeft de ploeg dan nog meer zelfvertrouwen voor Valencia uit.
Maar eerst FC Groningen thuis; dus aan het doelsaldo werken en vertrouwen tanken dan wel vertrouwen tanken en aan het doelsaldo werken.

Wederom:

Heel goed oefenen tegen FC Groningen = op zijn minst redelijk goed spelen en een resultaat halen in Spanje.

:-)
+1/-0

10 maanden geleden
Gravenberch komt eraa n. Was gedisciplineerd, accuraat aan de bal. Hij verdient zeker speeltijd.
+1/-0

10 maanden geleden
Ik lees onderschatting hier,dat is het gevaarlijkst in het voetbvoetbal. Met een beetje pech stond Fortuna de 1e helft met 0-1 voor en dan moet je het nog maar zien.
+1/-0

 
10 maanden geleden
Zo is het maar net. Eerst de wedstrijd maar eens spelen.
+1/-0

10 maanden geleden
Hopelijk niet weer zo'n ruk eerste helft..
+1/-0

10 maanden geleden
Elftal ziet er goed uit en wordt steeds sterker maar ik had het zelf net anders neergezet:

--------Onana----------

Mazraoui, Alvarez, Blind, Tagliafico,
---Van de Beek - Martínez------
------- Promes -------
--- Ziyech, Huntelaar- Neres--------


* Tadic rust voor woensdag en Huntelaar starten want je speelt toch tegen een bus.
* Alvarez uitproberen centraal
* van de Beek op de 6/8 is een slimme keuze en biedt het elftal meer mogelijkheden.
* Ten Hag is een beetje aan het doorslaan met de Tadic variant die werkt alleen tegen hele grote teams.
+1/-0

10 maanden geleden
Het staat nog gelijk, maar ik geniet wel van de mooie combinaties en aanvallen. Ziet er goed uit.
+1/-0

 
10 maanden geleden
Inderdaad al meerdere mooie combinaties. Je moet alleen de kansen die je krijgt wel afmaken. Voor het zelfde geld heb je via twee counters er al twee tegen. Ik had enenwel zeker met Huntelaar festart en Neres laten banken.
+1/-0

10 maanden geleden
Ik heb niks van de game kunnen zien, maar het wordt wel duidelijk dat KJ erin moet.
Tegen dit soort tegenstanders moet je altijd denk ik? en velen met mij met KJ beginnen. Een echte 9.
+2/-0

10 maanden geleden
het wil gewoon niet vanavond helaas, ik begin hem een beetje te knijpen...
+1/-0

10 maanden geleden
Wat een geweldig uitgespeeld doelpunt!
+1/-0

10 maanden geleden
Dus in dit soort wedstrijden gewoon een echte spits en niet de Tadic variant. Gewoon simpel houden met KJ
+2/-0

10 maanden geleden
Ik vond Ajax in de eerste helft beter dan in het tweede gedeelte, ondanks de twee doelpunten in de tweede helft. Voorin ontbrak wederom de scherpte en soms t geluk. Masr goed weer 3 punten en geen tegentreffer ( al lag dat niet aan Ajax zelf. Dest wel met twee beentjes op de grond blijven .
+1/-0

10 maanden geleden
Ik ben altijd kritisch op Veltman. Maar ik geef toe dat hij de laatste wedstrijden uitstekend speelt. Na dat penalty-thirtje-trek gedoe tegen Lille in de 2e minuut heeft hij geen fouten meer gemaakt en speelt hij met groots zelfvertrouwen. Op termijn zie ik Alvarez opduiken als rechter centrale verdediger, maar voor nu is Veltman een zekerheidje, zo blijkt.
+2/-0

10 maanden geleden
promes loopt veel in de weg vandaag
+1/-2

10 maanden geleden
Toppunt van tijdrekken door Padt in beeld gebracht door Fox.
https://t.co/CPOZNsVn2alink
En dan nog klagen over klassejustitie door Buijs.
+7/-0

 
10 maanden geleden
Alsof je met geel op zak onbeperkt tijd mag rekken. idiote discussie.
+5/-0

 
10 maanden geleden
Hij had hem van mij niet hoeven geven hoor maar het is inderdaad gewoon reglementair wat de scheids doet.
Het gejankt wat er direct weer in de landen losbars is wel typisch.
Ik denk dat de tegenstanders van psv vorig jaar wel 20x rood hebben gehad, de helft was matennaaierij van Lozano en L de Jong, nooit een onvertogen woord over gehoord van een Telegraaf of fox, alleen Derksen durfde het keer op keer te benoemen.
Ondertussen kermen ze tot op de dag van vandaag over 1,5 var moment van Ajax wat ze de titel zal hebben gekost.
Als je dan vraagt noem dan is al die momenten op waar Ajax onreglementair geholpen is weten ze niks.
+2/-0

10 maanden geleden
Kunnen ze die Valentijn Driesen niet ontslaan bij de Telegraaf. Pfffffffffffff wat een eikel zeg.
+2/-0

 
10 maanden geleden
Beter de krant opdoeken.
+1/-0

10 maanden geleden
Wat een Heisa over de 2e gele kaart voor de ex Ajacied Warmedam. Wederom wil de telegraaf journalist zijn gelijk halen dat Ajax door het scheidsrechters korps bevoordeeld worden. Groningen heeft het recht om te voetballen en op faire wijze Ajax van doelpunten af te houden, maar gelukkig is er nu een scheidsrechter op ge staan die het spelletje begrijpt en kon wachten op veel getier van de media die Ajax al punten zagen verliezen. Geachte heer Driessen wanneer stopt deze hetze tegen Ajax !!!!!!!!
+2/-0

10 maanden geleden
Okay, blijkbaar is nog niet een post gedaan voor de valencia game.

Hoe zouden jullie gaan spelen?

Met Donny v Beek en Martinez op middenveld en Promes/ Zyech op 10?

Ik ben erg benieuwd wat Ten Hag nu gaat doen.
Al twee keer blijkt dat Huntelaar hard nodig was,
de aanval is overvol.

Wat doen Ten Hag met alvarez en Beek?

Morgen uit winnen zou natuurlijk een briljante prestatie zijn van Ten Hag...
+1/-0