Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


34e landstitel is binnen na ruime zege tegen De Graafschap


Tijdstip
15 mei 2019
Stadion
Stadion De Vijverberg
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 2


34e landstitel is binnen na ruime zege tegen De Graafschap; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

34e landstitel is binnen na ruime zege tegen De Graafschap

Ajax mag zich eindelijk officieel landskampioen noemen. De ploeg van Erik ten Hag kon het kampioenschap eigenlijk al niet meer mislopen, maar in stijl werd de titel gepakt. De Graafschap werd in Doetinchem met 1-4 verslagen.

Het duel kwam aanvankelijk wat moeizaam tot gang. Dusan Tadic kreeg twee goede kansen, maar het duurde tot de 37e minuut voordat het eindelijk raak was. Dankzij een rake vrije trap van Lasse Schöne kwam Ajax op voorsprong, maar een paar minuten later was het plotseling alweer gelijk.

Een minuut voor rust kwam Ajax echter alweer op voorsprong. Na een goede assist van Hakim Ziyech kon Nicolás Tagliafico de 1-2 binnen schieten en was de vernieuwde voorsprong weer een feit.

Na rust leek het duel al direct beslist, omdat het nagenoeg de hele tijd eenrichtingsverkeer richting het doel van De Graafschap was. Het duurde alleen wel tot halverwege de tweede helft voordat het duel definitief beslist was. Frenkie de Jong werd in het strafschopgebied onderuit gehaald en de penalty werd door Dusan Tadic binnen geschoten.

Vlak voor tijd wist Tadic ook voor de 1-4 te zorgen, waardoor hij als gedeeld topscorer van de Eredivisie het seizoen afsluit. De Serviër was vooral na de winterstop flink op stoom, omdat 18 van zijn 28 doelpunten in de tweede seizoenshelft werden gemaakt. Omdat hij bovendien ook tot 14 assists kwam dit seizoen, was hij direct bij liefst 42 doelpunten in de Eredivisie betrokken.


[video] Het is zover: de schaal is voor Ajax!


Erik ten Hag: 'Het kan niet mooier als je dat met de dubbel afsluit'

In gesprek met Fox Sports was Erik ten Hag erg blij dat de landstitel een feit is. "Dit is een geweldige voldoening. Super wat die gasten gedaan hebben. We hebben een geweldig seizoen gehad. Ik ben super trots wat dit team heeft gedaan", aldus Ten Hag. "Het plezier, de uitstraling, wat we allemaal bereikt hebben. Het kan niet mooier als je dat met de dubbel afsluit."

Gevraagd werd aan Ten Hag voor hoeveel procent het seizoen geslaagd is. "Voor heel veel procent in ieder geval. Aan het begin van het seizoen teken je hiervoor. Dan zou je zeggen honderd procent", zo gaf hij aan. "Er blijft natuurlijk iets hangen. Maar als je de dubbel pakt is dat fantastisch. En vooral de manier waarop. Het was heel aansprekend en we hebben heel veel mensen blij gemaakt."


[video] Veltman: 'Deze is voor Appie gepakt'


Matthijs de Ligt: 'We voetballen met elkaar alsof we op een schoolplein staan'

Matthijs de Ligt noemde het in gesprek met Fox Sports een onbeschrijfelijk gevoel. "De titel pakken, waar je al zo lang naar verlangd. Al vijf jaar had Ajax hem niet gewonnen. Na zo'n seizoen is dat fantastisch", aldus De Ligt. "Ik heb van alles genoten dit seizoen. De bekercampagne, de Eredivisie en ook de Champions League. Het zijn stuk voor stuk mooie wedstrijden geweest."

De aanvoerder van Ajax ging verder: "Het meest heb ik genoten van het teamgevoel. We zijn een stel vrienden. We voetballen met elkaar alsof we op een schoolplein staan. Dat is geweldig om te zien."

De Ligt kreeg de vraag of de pijn van de uitschakeling in de Champions League een beetje was weggepoetst. "Aan het begin van het seizoen hadden we het doel om de titel te pakken. De rest is dan extra", zo gaf hij aan. "Natuurlijk is het zonde hoe je er uit gaat tegen Tottenham. Dat weet iedereen. Maar nu overheerst het trotse gevoel. Hoe je dit seizoen gespeeld hebt en wat je bereikt hebt. Je pakt de dubbel, staat in de halve finale van de Champions League met een been in de finale. Dan mag je spreken van een geweldig seizoen."


[video] Feest na het laatste fluitsignaal


Donny van de Beek: 'Schöne is nu al dronken'

In gesprek met Fox Sports was Donny van de Beek nog een beetje kritisch over de wedstrijd tegen De Graafschap. "Het was geen beste wedstrijd, maar wat maakt het uit? Je wint met 4-1 en sluit het mooi af met z'n allen. Het seizoen was met vallen en opstaan, maar kampioen he", aldus Van de Beek.

De middenvelder is erg blij hoe hij zich dit seizoen heeft kunnen ontwikkelen. "Ik ben gedurende seizoen beter gaan spelen", zo gaf hij aan. "Het hele team heeft ook stappen gemaakt. Uiteindelijk is het een fantastisch seizoen geweest."

Gevraagd werd aan Van de Beek wat er de rest van de avond gaat gebeuren. "Het zal laat worden voordat we in Amsterdam zijn. We hebben dan nog een feest. Niet iedereen zal dan nog nuchter zijn. Schöne is nu al dronken", zei hij lachend.


[video] Ten Hag: 'Een fantastisch seizoen'


Klaas Jan Huntelaar: 'We hebben de harten veroverd van de mensen in Europa'

Klaas Jan Huntelaar gaf in gesprek met Fox Sports aan toe te zijn aan een landstitel. "Een keer werden we het bij Ajax op één goal na niet. Dit jaar wel, dus het is een mooi jaar", aldus Huntelaar. "Het was een lekker seizoen. We hebben goed gespeeld. Zelf heb ik ook een lekker seizoen gedraaid. Een paar mooie momenten meegemaakt en gewoon lekker gespeeld."

The Hunter kreeg de vraag of hij het seizoen wilde samenvatten. "Het was een geweldig seizoen als je ziet hoe we gespeeld hebben. We hebben de harten veroverd van de mensen in Europa", zo gaf hij aan. "Het is jammer dat we niet konden doorstoten naar de finale. Dat is zuur. We hebben dat zelf verspeeld. Dat blijft ook nog wel even zuur. Maar uiteindelijk is het een heel mooi jaar en hebben we het goed afgesloten met twee prijzen."


[video] Feest in de kleedkamer!


Frenkie de Jong: 'Dit jaar hadden we echt een uniek team voor Nederlandse begrippen'

Frenkie de Jong kan met een goed gevoel vertrekken bij Ajax. Dat gaf hij aan in gesprek met Fox Sports. "Ergens is het jammer, maar ik kijk heel erg uit naar mijn nieuwe club", aldus De Jong. "Dit jaar hadden we echt een uniek team voor Nederlandse begrippen. We hebben heel veel plezier gehad en mooie momenten meegemaakt. Dat ga ik missen."

Gevraagd werd waar hij het meeste plezier aan beleefd had. "We hadden heel veel goede voetballers bij elkaar. Dan is het ook lekker voetballen. Onze manier van spelen past daar ook bij. Daar geniet je het meest van", zo gaf hij aan.

De Jong heeft nog geen honderd wedstrijden gespeeld in het eerste elftal voordat hij zijn toptransfer heeft te pakken. "Vanaf dat ik speelde is het snel gegaan. Maar daarvoor vond ik het niet snel gaan", zei hij daarover. "Ik heb rond de tachtig wedstrijden gespeeld, maar het zit niet in het aantal wedstrijden of je er al klaar voor bent of niet. Dat zegt me niet zoveel."


[video] Huntelaar: 'Ik kan beter trommelen dan Dusan'


Dusan Tadic: 'Het is een heel erg mooi gevoel en iedereen is blij'

In gesprek met Fox Sports werd Dusan Tadic herinnerd aan zijn uitspraak van twee wekene geleden toen hij zei 'we need to pack schaal'. "We pakt ja. Dat is mooi. Het is ook mooi dat iedereen daar grappen over maakte. Het is een heel erg mooi gevoel en iedereen is blij", aldus Tadic.

De Serviër is ook gedeeld topscorer van de Eredivisie geworden. "Dat maakt me eigenlijk niets uit. Voor mij is het team het belangrijkste", zo gaf hij aan. "Ik wil prijzen pakken met het team. Dat is het belangrijkste. Andere dingen zijn ook dankzij het team."

Voor Tadic is het de eerste keer in zijn carierre dat hij landskampioen is geworden. "Het is een erg mooi gevoel. Deze groep is fantastisch. We hebben het erg goed gedaan en ik ben er trots om onderdeel te zijn van zo'n mooie club en zo'n goed team", zei hij daarover. "Ajax wilde prijzen winnen en Champions League spelen. In de loop van het seizoen herkenden spelers ook dat de club in de juiste richting ging. Uiteindelijk hebben wij dat ook laten zien."


Karakteristieken

Uitslag: 1-4 (1-2)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Lasse Schöne ('37)
Goal
1-1 El Jebli ('40)
Goal
1-2 Nicolás Tagliafico ('44)
Goal
1-3 Dusan Tadić ('67, penalty)
Goal
1-4 Dusan Tadić ('87)
Scheidsrechter
Makkelie
Toeschouwers
12.600 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
De Graafschap: Matusiwa ('66)

Opstelling Ajax

Dusan TadićKlaas Jan HuntelaarHakim Ziyech


Frenkie de JongDonny van de BeekLasse Schöne


Nicolás TagliaficoDaley BlindMatthijs de LigtNoussair Mazraoui


André Onana

Wissels:

'59 Rasmus Kristensen voor Noussair Mazraoui
'63 Kasper Dolberg voor Lasse Schöne
'78 Dani de Wit voor Donny van de Beek


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 2 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 1-4 (1-2)
 7 1-4 (1-2)
 6 1-4 (0-1)
 6 1-4 (0-2)
 6 1-4 (0-2)
 6 1-4 (0-2)
 6 1-4 (0-2)
 6 1-4 (0-2)
 6 1-4 (0-1)
10  5 1-4 (1-0)
11  4 0-4 (0-2)
12  4 1-5 (0-2)
13  4 0-4 (0-2)
14  4 1-7 (0-3)
15  4 0-4 (0-2)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.08. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Dusan Tadić (50 -> 5,0)
2. Hakim Ziyech (29 -> 4,0)
3. Frenkie de Jong (22 -> 3,0)
4. Matthijs de Ligt (21 -> 2,0)
5. Daley Blind (10 -> 1,0)
6. Donny van de Beek (5 -> 0,0)
7. Lasse Schöne (4 -> 0,0)
8. Nicolás Tagliafico (3 -> 0,0)
9. André Onana (0 -> 0,0)
9. Joël Veltman (0 -> 0,0)
9. Maximilian Wöber (0 -> 0,0)
9. David Neres (0 -> 0,0)
9. Daley Sinkgraven (0 -> 0,0)
9. Klaas Jan Huntelaar (0 -> 0,0)
9. Carel Eiting (0 -> 0,0)
9. Václav Černý (0 -> 0,0)
9. Hassane Bandé (0 -> 0,0)
9. Kasper Dolberg (0 -> 0,0)
9. Luis Manuel Orejuela (0 -> 0,0)
9. Kostas Lamprou (0 -> 0,0)
9. Dani de Wit (0 -> 0,0)
9. Noa Lang (0 -> 0,0)
9. Noussair Mazraoui (0 -> 0,0)
9. Rasmus Kristensen (0 -> 0,0)
9. Kaj Sierhuis (0 -> 0,0)
9. Jurgen Ekkelenkamp (0 -> 0,0)
9. Niemand (0 -> 0,0)
9. Dennis Johnsen (0 -> 0,0)
9. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
9. Zakaria Labyad (0 -> 0,0)
9. Mitchell Bakker (0 -> 0,0)
9. Ryan Gravenberch (0 -> 0,0)
9. Dominik Kotarski (0 -> 0,0)
9. Danilo Pereira da Silva (0 -> 0,0)
9. Lisandro Magallán (0 -> 0,0)
9. Bruno Varela (0 -> 0,0)
9. Lassina Traoré (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


9 maanden geleden (gewijzigd)
Gok een Hatrick van Bergwijn en Tadic 0-6 Ajax :) :)
+1/-1

 
9 maanden geleden
Heb ik iets gemist ten opzichte van Bergwijn? ;)
+1/-0

9 maanden geleden
Ik hoop op een 0(1/2/3/4/5/6/7)-8..
+1/-0

9 maanden geleden
De Graafschap uit. Ooit nam Algemeen Directeur Edwin van der Sar in die wedstrijd een penalty en schoot 'm ook nog eens onberispelijk binnen! :-)
Hetzelfde gun ik onze geweldige doelman André Onana. Ook hij heeft een geweldig seizoen gehad en mag van mij een penalty tegen de touwen jagen!

Wat ik verders graag nog 1x wil zien is een honger naar goals en verders leuk en creatief samenspel. Met de nadruk op samenspel. Datgene waar Ajax dit seizoen zo veel indruk mee heeft gemaakt in binnen (en natuurlijk) buitenland. Gewoon, wat inmiddels weer normaal is, des Ajax' winnen. Dat is niet al te veel gevraagd lijkt me.

Dat Dusan Tadic nog steeds topscorer van de Eredivisie kan worden interesseert me weinig. Ik hoop dan ook dat Tadic niet te geforceerd op zoek gaat naar goals en dat de andere spelers hem niet te geforceerd gaan zoeken. Gewoon weer lekker samen voetballen en imponeren op de Vijverberg!

Wel gek trouwens.
Te bedenken dat we nog niet zolang geleden onder Frank de Boer 1-1 speelden in Doetinchem en we de titel dus verspeelden.
Nu kan ik me dat resultaat met deze spelers en met deze teamgeest totaal niet voorstellen.

Conclusie: We zijn er dus met de jaren eindelijk op vooruit gegaan.
Dat hebben Edwin van der Sar en Marc Overmars toch maar even goed gedaan!
Waarvan akte (richting PSV en Feyenoord) en, nog belangrijker, waarvoor HULDE!

:-)
+1/-0

 
9 maanden geleden
Even los van dat het leuk zou zijn als Onana een strafschop zou mogen nemen, mag Tadic hem van mij gewoon nemen. Zou me toch wel leuk lijken als ie topscorer wordt.
+1/-0

9 maanden geleden
Eerst zorgen om te scoren, een stuk of 3 daarna proberen om alle ballen te serveren aan Tadic. Je zag bij Feynoord dat alle ballen op van Persie helemaal verkeerd uitpakte. Dan ook proberen om dit seizoen een nieuw rekord aantal doelpunten te halen.
+1/-0

 
9 maanden geleden
Inderdaad eerst maar eens een vellige marge opbouwen, mag je daarna leuke dingen gaan proberen.
+1/-0

9 maanden geleden
Het heeft iets geks moet ik zeggen, dat je de eerste de beste keer, weer kampioen kunt worden, dit op het zelfde terrein is, waar je het op o zo pijnlijke wijze liet liggen. We hebben inmiddels al sportieve revanche genomen op clubs als Real Madrid en met name Juventus, dus nu ook de rekening met de Graafschap even vereffenen zou fijn zijn. Uiteraard ook gewoon op sportieve wijze.
+1/-0

9 maanden geleden
Het wordt een makkelijke 1-8 overwinning waarbij het doelpunten record sneuvelt en Tadic topscoorder wordt van de Eredivisie. Mede forum genoten heel veel plezier met deze laatste wedstrijd.
We mogen terugkijken op een geweldig en legendarisch seizoen. Ik heb alle successen meegemaakt en vind dat Europees gezien dit misschien wel de beste prestatie ooit is. Ondanks dat we geen finale spelen. Tussen al het geld geweld viel voor Ajax de puzzel in elkaar.
+1/-0

9 maanden geleden
kunnen wij dat shirt ook kopen in de shop met 34 er op ?
+1/-0

9 maanden geleden
Gefeliciteerd iedereen!! Laten we dit maar vaker vieren...Kei gaaf....zeggen ze in.....
+1/-0

9 maanden geleden
Eigenlijk een wedstrijd van lik mijn vestje, dat de Graafschap soms nog gevaarlijk kon worden en zo door de verdediging van Ajax liepen vond ik maar zo zo. Ik was dus niet blij met die wedstrijd, maar natuurlijk wel met het resultaat.
Stiekem heb ik ook nog even naar Psv gekeken, maar die fans hebben helemaal geen voetbal gezien. Wij zijn kampioen en kunnen gaan feesten na het feest heeft Marc Overmars de regie in handen voor een nieuw Ajax .Ik ben zeer benieuwd.
+2/-0

9 maanden geleden (gewijzigd)
Volkomen terecht kampioen. Hopelijk pakken we nu door. Aan Overmars de taak om zo snel mogelijk een goede selectie samen te stellen. Ben benieuwd.

Trouwens, al zijn het onze rivalen, toch wil ik PSV complimenteren dat ze tot het bittere eind hebben meegestreden.


Aan hen die naar de huldiging gaan: geniet ze en hou de boel aub heel :)
+1/-0