Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenAjax begint zeer effectief in de Europa League en wint met 1-4 in Bulgarije


Tijdstip
24 augustus 2023
Stadion
Ludogorets Arena
Gelegenheid
Europa League
Televisiezender
Ziggo Sport


Ajax begint zeer effectief in de Europa League en wint met 1-4 in Bulgarije; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Ajax begint zeer effectief in de Europa League en wint met 1-4 in Bulgarije

Ajax is goed begonnen aan de eerste wedstrijd in de play-offs voor de groepsfase van de Europa League. Na een ruststand van 0-3 won Ajax uiteindelijk met 1-4. Grote man aan Ajax kant was Mohammed Kudus die 3x scoorde. Het andere Ajax doelpunt kwam op naam van Brian Brobbey.

Vandaag stond de eerste Europese wedstrijd op het programma. Op de donderdag, wat weer even wennen was na een aantal seizoenen te zijn gestart in de Champions League.

In Bulgarije trad Ajax aan tegen Ludogorets, wat de gemiddelde voetballiefhebber wel bekend is van het hoogste Europese podium. Verder was onder andere oud jeugdspeler Sergio Padt een bekende factor.
In de opstelling 3 wijzigingen ten opzichte van Excelsior uit. Van den Boomen, Forbs en Salah-Eddine vonden zichzelf terug op de Bulgaarse bank, waar Owen Wijndal, Kenneth Taylor en de in de competitie geschorste Steven Berghuis hun plekken overnamen. Kudus startte weer als rechtsbuiten in plaats van Forbs.

Ajax startte moeizaam in het eerste kwartier. Maar het verstrijken van de eerste 15 minuten kwam er wat dreiging uit een voorzet van Bergwijn. Deze kwam niet op het hoofd van een Ajacied, maar Ludogorets wist de bal niet weg te werken waar door Rensch kon onderscheppen. Via de rechtsback kwam de bal bij Mohamed Kudus die met een geplaatst schot de 0-1 maakte.

Binnen de 3 minuten was dezelfde Ghanees wederom het eindpunt. Brobbey fungeerde perfect als een sterk aanspeelpunt na de inspeelpass van Taylor. Met een verdediger in de rug wist de spits de bal in bezit de houden en legde terug op dezelfde Taylor. Die gaf een steekpass door de verdediging en Kudus faalde niet in oog met Sergio Padt, 0-2!

De eerste kans voor de Bulgaren volgde hier kort op. Despodov zette een mooie rush in, waarbij hij Hato en Medic achter zich liet, met Tahirović kort daarachter. Zijn rush leek te eindigen vlak voor Jay Gorter, maar de inglijdende Rensch wist een schot te voorkomen. Ook de volgende kans speelde zich af voor het goal van Gorter. Vlak nadat de helft van de eerste 45 minuten erop zat kreeg Ludogorets een corner. In een ingestuurde variant gaf Jordanov voor en oud-AZ rechtsback Witry schoot met een volley, maar de bal ging naast de goal.

Nog voor de rust werd de voorsprong nog comfortabeler. Owen Wijndal gaf 6 minuten voor rust een goede voorzet en in tegenstelling tot zaterdag wist Brobbey deze kans tot doelpunt te promoveren. Met een kopbal door de benen van Padt werd het 0-3.

In de rust 1 wissel. Forbs kwam voor Brian Brobbey.

De eerste kans was voor Ludogorets, nadat een pass van Medic naar Taylor werd onderschept. Yankov speelde Rwan in, maar Gorter redde knap.

Uit de eerste aanval van Ajax werd het 0-4. In de 50e minuut werd Forbs weggestuurd over links. De pass naar Bergwijn was goed, die goed wachtte tot Padt zijn doel uitkwam en aflegde naar Kudus. De Ghanees schoof beheerst de bal in het doel en maakte zo zijn officieuze Hattrick.

Ludogorets wilde reageren, waar Tekpetey weliswaar goed op doel schoot, maar weer redde Jay Gorter knap.
De volgende uitdaging voor Jay Gorter was een strafschop. Van dichtbij wilde Delev op doel schieten, maar raakte daarbij de uitgestoken hand van Hato. Verdon nam de penalty en ondanks dat Gorter de goede kant op ging bleef de goed ingeschoten penalty buiten zijn bereik en werd de stand 1-4.

Na 71e minuut een dubbele wissel aan Amsterdamse kant. Taylor en Berghuis gingen naar de kant en Davy Klaassen en Branco van den Boomen kwamen in het veld. De volgende wissel was Wijndal die zijn plaats mocht afstaan aan Salah-Eddine. Jakov Medic kreeg geel nadat hij te veel aan een tegenstander was gaan hangen. De laatste wissel was de entree voor Mika Godts die in het veld kwam voor Kudus. Was het een publiekswissel en ook zijn laatste minuten als Ajacied? In ieder geval was een publiekswissel terecht gezien zijn Hattrick. De jonge Belg Godts mocht de 6 minuten blessuretijd volmaken.

In de blessuretijd nog een kans voor de Bulgaren. Delev gaf een vrije trap voor de goal, maar niemand raakte de bal aan en zo ging de bal achter voor een doeltrap. De volgende kans was wederom een prooi voor Jay Gorter die bij een volgende kans nog via een tegenstander met de paal in aanraking kwam, maar wel door kon spelen.

Een klein kansje nog voor Godts, maar de score bleef onveranderd. Komend weekend heeft Ajax geen wedstrijd. Dit weekend is het elftal van Steijn vrij, om zich te kunnen rusten op de return in Amsterdam volgende week donderdag.


Gorter: "Het was een lekkere pot, een waarin ik kon uitblinken"

Jay Gorter kwam voor als eerste voor de camera van RTL.
Jay Gorter werd gevraagd of Ajax aan het zelfvertrouwen heeft gewerkt. De doelman: “Ik denk de eerste helft wel. De tweede helft was genoeg ruimte voor verbetering.”

Of de doelman ook zelfvertrouwen heeft opgedaan, reageerde hij: “Voor mij was dit fijn. Het was een lekkere pot, een waarin ik kon uitblinken. Voor mijn zelfvertrouwen heeft dit zeker een boost gegeven. Ik weet ook dat er nog een hele hoop te verbeteren is. Ook voor het team voor me. Dit was echt de eerste keer dat ik echt belangrijk kan zijn voor het team. Ik weet wat ik kan en wat ik bij Go Ahead heb laten zien. Ik ben blij dat ik dat vandaag ook kon laten zien.“

Tot slot ging het over de “dure keeper die gehaald werd” en of Gorter verbaasd was dat hij toch mocht starten. Gorter gaf aan dat de trainer vertrouwen in hem heeft gegeven: “Na mijn verhuur aan Aberdeen heb ik goede gesprekken met hem gehad. Ik weet wat hij van mij vindt en dan houd ik me niet bezig met een aankoop en alleen met mezelf.”


Steijn: "Ik heb een Ajax gezien dat goed de ruimtes bespeelde en de kansen verzilverde"

Maurice Steijn gaf aan dat hij een effectief Ajax had gezien: “Een Ajax dat redelijk goed de ruimtes bespeelde en de kansen verzilverde. De 0-2 was een schitterende goal en Jay maakt een paar knappe reddingen bij 0-3. De tweede helft was iets minder, maar ik denk dat ik met name tevreden ben over de uitslag.”

Of dit de wedstrijd was van Kudus en Gorter reageerde de Ajax trainer: “Kudus was met 3 doelpunten ongelooflijk belangrijk en ook Gorter was erg belangrijk, vooral met zijn 1-op-1 reddingen. Anders komen ze in het eerste kwartier na de rust op 1-3. Kudus hebben we ook nog een publiekswissel gegeven, dat verdiende hij.“

Hierna ging het nog even door over Kudus, met name of dit zijn laatste wedstrijd in het shirt van Ajax was en hoe belangrijk Kudus was. Steijn hierover: “Geen idee, daar lijkt het wel op. Hij is een van onze topspelers. Hij is ijzersterk, geeft je veel mogelijkheden en ligt heel goed in de groep. Al die factoren zullen we heel erg gaan missen als het allemaal definitief is.”

Hierna ging het nog kort over de mogelijke transfers over Spertsyan en Zirkzee, die volgens Steijn niet meer aan de orde zijn.


Kudus: "Ik denk dat dit mijn laatste wedstrijd bij Ajax was, maar we moeten kijken wat er gaat gebeuren in de komende dagen"

De eerste vraag die aan Kudus werd gesteld, was of hij iets had te bewijzen vanavond en of dit zijn beste wedstrijd was, waar de Ghanees lachend op reageerde: “Ik heb gewoon mijn ding gedaan, wat nodig was om te winnen. Het was wel mijn eerste hattrick, maar ik denk niet dat dit mijn beste wedstrijd was. Wel qua doelpunten, maar ik heb betere wedstrijd gespeeld qua spel.“

Hierna was de vraag of dit zijn laatste wedstrijd was voor Ajax? Kudus antwoorde hierop: “Ik denk het wel, maar we moeten kijken wat er gaat gebeuren in de komende dagen. Ik heb niet over alles de controle. Eerst moeten de clubs eruit komen en tot die tijd moet ik mijn werk doen op het veld. Daarna zal mijn team van begeleiders de rest moeten regelen. Ik leef van dag tot dag. Alles wat buiten het veld gebeurd, zal vanzelf gebeuren. “


Karakteristieken

Uitslag: 1-4 (0-3)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Mohammed Kudus ('16)
Goal
0-2 Mohammed Kudus ('18)
Goal
0-3 Brian Brobbey ('40)
Goal
0-4 Mohammed Kudus ('50)
Goal
1-4 Verdon ('70, penalty)
Scheidsrechter
Di Bello (Ita)
Toeschouwers
0 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Ajax: Jakov Medić ('81)

Opstelling Ajax

Steven BergwijnBrian BrobbeyMohammed Kudus


Kenneth TaylorSteven BerghuisBenjamin Tahirović


Owen WijndalJorrel HatoJakov MedićDevyne Rensch


Jay Gorter

Wissels:

'46 Carlos Forbs voor Brian Brobbey
'73 Davy Klaassen voor Steven Berghuis
'73 Branco van den Boomen voor Kenneth Taylor
'79 Anass Salah-Eddine voor Owen Wijndal
'90 Mika Godts voor Mohammed Kudus


Opstelling Ludogorets Razgrad PFC

DespodovRwan SecoTekpetey


PiotrowskiGoncalvesYordanov


HeisterSonko-SundbergVerdonWitry


Padt

Wissels:

'46 Yankov voor Goncalves
'57 Rocha voor Tekpetey
'57 Delev voor Despodov
'65 Rick voor Rwan Seco
'78 Pedrinho voor Yordanov


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 6 1-4 (0-2)
 4 1-2 (0-1)
 4 1-2 (0-1)
 4 1-2 (0-1)
 4 1-3 (0-1)
 4 1-3 (0-1)
 4 1-2 (0-1)
 4 1-2 (0-1)
 4 1-3 (0-1)
10  4 1-2 (0-1)
11  4 1-3 (0-1)
12  4 1-2 (0-1)
13  4 1-2 (0-1)
14  4 1-2 (0-1)
15  4 1-2 (0-1)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.02. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Jay Gorter (46 -> 5,0)
2. Steven Berghuis (15 -> 4,0)
3. Brian Brobbey (8 -> 3,0)
4. Jorrel Hato (6 -> 2,0)
5. Steven Bergwijn (4 -> 0,5)
5. Benjamin Tahirović (4 -> 0,5)
7. Devyne Rensch (2 -> 0,0)
7. Carlos Forbs (2 -> 0,0)
9. Kenneth Taylor (1 -> 0,0)
10. Niemand (0 -> 0,0)
10. Maarten Stekelenburg (0 -> 0,0)
10. Jurriën Timber (0 -> 0,0)
10. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
10. Edson Álvarez (0 -> 0,0)
10. Sean Klaiber (0 -> 0,0)
10. Davy Klaassen (0 -> 0,0)
10. Dusan Tadić (0 -> 0,0)
10. Antony (0 -> 0,0)
10. Jay Gorter (0 -> 0,0)
10. Daley Blind (0 -> 0,0)
10. Mohammed Kudus (0 -> 0,0)
10. Owen Wijndal (0 -> 0,0)
10. Victor Jensen (0 -> 0,0)
10. Mohamed Ihattaren (0 -> 0,0)
10. Mohamed Daramy (0 -> 0,0)
10. Remko Pasveer (0 -> 0,0)
10. Calvin Bassey (0 -> 0,0)
10. Francisco Conceição (0 -> 0,0)
10. Kristian Hlynsson (0 -> 0,0)
10. Naci Ünüvar (0 -> 0,0)
10. Sontje Hansen (0 -> 0,0)
10. Ar'Jany Martha (0 -> 0,0)
10. Youri Regeer (0 -> 0,0)
10. Youri Baas (0 -> 0,0)
10. Anass Salah-Eddine (0 -> 0,0)
10. Kian Fitz-Jim (0 -> 0,0)
10. Charlie Setford (0 -> 0,0)
10. Amourricho van Axel Dongen (0 -> 0,0)
10. Lorenzo Lucca (0 -> 0,0)
10. Lisandro Magallán (0 -> 0,0)
10. Jorge Sanchez (0 -> 0,0)
10. Lucas Ocampos (0 -> 0,0)
10. Florian Grillitsch (0 -> 0,0)
10. Ahmetcan Kaplan (0 -> 0,0)
10. Gerónimo Rulli (0 -> 0,0)
10. Christian Rasmussen (0 -> 0,0)
10. Silvano Vos (0 -> 0,0)
10. Olivier Aertssen (0 -> 0,0)
10. Jaydon Banel (0 -> 0,0)
10. Victor Jensen (0 -> 0,0)
10. Mika Godts (0 -> 0,0)
10. Chuba Akpom (0 -> 0,0)
10. Anass Salah-Eddine (0 -> 0,0)
10. Jakov Medić (0 -> 0,0)
10. Branco van den Boomen (0 -> 0,0)
10. Diant Ramaj (0 -> 0,0)
10. Anton Gaaei (0 -> 0,0)
10. Gaston Avila (0 -> 0,0)
10. Josip Šutalo (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


reactie verwijderd

11 maanden geleden
Wij gaan dit niet halen. We gaan die confetti League in vrees ik.
Team is los zand en amper kwaliteit.
+2/-1

 
11 maanden geleden
Helaas waar maar niet verbazingwekkend als je ziet dat Steijn tot op het laatste moment er nog een zooi spelers bij krijgt. Aan een vast team op oog hebben, de beste elf, heeft hij nog niet eens aan kunnen denken. Laat staan dat hij met vaste patronen en dergelijke met hun aan de slag kan. Wat dat aangaat durf ik me niet eens aan een voorspelling te wagen maar het ligt allemaal niet bepaald in het voordeel van Ajax. Dat lijkt mij duidelijk.
+3/-1

 
11 maanden geleden
Ik denk dat we veel te weinig kwaliteit hebben. Ook met de huidige aankopen.
We geen creativiteit op het middenveld, en op de vleugels ook niet.
Hoop dat ik het mis het.
+3/-0

 
11 maanden geleden
Voor zover denk ik dat er met van den Boomen en Tahirovic creatief behoorlijk wat mogelijk is. Inzicht hebben ze aardig. Zien allebei vrij snel waar de ruimtes liggen. Kunnen het proces versnellen door op tijd iemand de diepte in te sturen, op maat te bedienen etc, maar goed, het is maar een onderdeel natuurlijk.

Hoe dergelijke spelers zich in het algehele plaatje gaan verhouden als ze tegenover een sterker team komen te staan bijvoorbeeld top 5 Engeland, Italië, Duitsland,Portugal, Spanje, is nog maar de vraag?

Over enige tijd, hoe lang zal het duren? Een week of drie a vier? Als Steijn er des te meer uit is wie tot de vaste elf gaan behoren. Er eindelijk gerichter getraind kan worden om er een goed team van te maken zullen we een beter beeld krijgen hoe sterk Ajax kan worden met het materiaal wat voorhanden is.
+4/-0

reactie verwijderd

11 maanden geleden
Gaat niet makkelijk worden en misschien wel onmogelijk gezien de huidige situatie. De voorbereiding moet eigenlijk nog starten. Zo veel nieuwe spelers die nog moeten wennen, andere omgeving, andere club, andere collega’s , ander spel en dan heb ik het nog niet over taalbarrieres er zal waarschijnlijk voornamelijk in t Engels gecommuniceerd worden. Maak daar op korte termijn als trainer maar eens een team van !
+3/-0

En un momento dado (geschorst)
11 maanden geleden
Dit kan maar beter snel klaar zijn. Alle energie op het landskampioenschap. Europees kan leuk zijn, maar je schiet er op dit niveau helemaal niks mee op.
+1/-2

 
11 maanden geleden
In de Champions League hebben we op dit moment niks te zoeken. Ervaring op doen in de EL is ook belangrijk voor de ontwikkeling. Bij Conference League hoeft het voor mij ook niet zo ...
+4/-0

11 maanden geleden
Appeltje eitje. Geef ik jullie op een briefje.
+3/-2

11 maanden geleden
Heel simpel, zolang we meer goedgekeurde doelpunten maken dan Ludogorets gaan we door. Ik verwacht dat het kwartje nu wel de goede kant opvalt en zou Brobbey zomaar eens een hattrick kunnen maken.
+4/-0

 
11 maanden geleden
Ik zie hem eerder een hattrick zekere doelpunten verprutsen.
+2/-1

 
11 maanden geleden
Het is niet of/of. Ik zie best 3 gemiste 100% kansen en 3 goals voor Brobbey, waarbij hij de moeilijke kansen afmaakt en de makkelijke naast het doel werkt
+1/-0

11 maanden geleden
Zend alleen Ziggo sport deze wedstrijd uit?
+1/-0

11 maanden geleden (gewijzigd)
Goed.

Vanavond alweer do or die.

Een (onnodig en beschamend) verlies kan alles tot de grond toe afbreken (de boel dus echt flink terugwerpen) en winst kan de ontwikkeling van het team echt ONWIJS boosten!

Daar wil ik dit mee zeggen:

Wij Zijn Ajax Wij Zijn De Beste.

Dat staat ergens voor en daarmee komt een grote maar gezonde verantwoordelijkheid.

Ik zeg dus maak de boel nou eens ontiegelijk goed gezond gemotiveerd kwaad door beelden te laten zien van de faalpartijen tegen Napoli met de toelichting dat Ajax in Europa echt ergens voor staat en een naam heeft hoog te houden.

Om daarna de boel met flink wat oppeppende woorden, die dus als doping op het zelfvertrouwen werken, dus gretig en hongerig te maken.

Die laatste: Ik zou gewoon visueel en onderbouwd aan de hand van goede woorden alvast het geweldige doel laten zien.

En dat doel is dit:

Een Europees voetbalfeestje in een volle en supersfeervolle Johan Cruijff ArenA.

Wowwww! Was dat even mooi!

Dat soort werk.
Alles om de spelers ervan bewust te maken dat ze veel meer kunnen dan ze zelf denken.

Kortom:

Eerst vuur maken om daarna het lontje van al vuurwerk aan te steken om het vervolgens als een gek te zien exploderen.

Je moet het zien om het te kunnen geloven en woorden zijn het voertuig om de hele boel erin te laten geloven.

1995 niet anders
Ajax in Europa onder Peter Bosz niet anders
Ajax in Europa onder Erik ten Hag niet anders

100% willen = 100% ALLES kunnen.

We're gonna make it happen!

Zo. Gaan we nu aan de slag om de groepsfase van de Europa League te halen!
💪😎👍
+8/-1

11 maanden geleden
Staat morgen in de krant : Camping-elftal wint van Ludogorets …!
+2/-0

11 maanden geleden
Taylor en Rench in de basis. Zucht !
+3/-3

11 maanden geleden
Ongekend dat Rensch, Wijndal en Taylor mogen starten. Totale miskleunen. Steijn lijkt het al kwijt.
+4/-5

 
tackle (geschorst)
11 maanden geleden
Kun je ook een keer positief zijn? Man man we staan met 0-2 voor inmiddels. Azijn is lekker he.
+3/-1

 
11 maanden geleden
Ohja sorry vergeten, alleen maar polonaise en toeters zijn toegestaan
+3/-3

11 maanden geleden
En we lijken niets te zijn opgeschoten tov vorig jaar. De bal het meest aanraken in de achterste linie is het devies. Bah.
+4/-1

11 maanden geleden
Mooie goal. Goed druk gezet van Rensch.
+2/-0

 
11 maanden geleden
Inderdaad, maar Berghuis liep daar wel tergend traag terug zeg -:)
+3/-2

11 maanden geleden
Alweer 0-2 gaat goed flink meer scoren hoef je in Amsterdam niks meer te doen!
+4/-1

11 maanden geleden
Kom op scoor meer goals kan makkelijk niet zo treuzelen!
+2/-0

11 maanden geleden
Laten we hopen dat Rensch en Wijndal nu het licht hebben gezien.
+2/-1

11 maanden geleden (gewijzigd)
De wedstrijd van Kudus, Gorter en het uitvak. Medic kan het niveau echt niet aan. Zonder Gorter krijg je er gewoon 3 tegen.
Prima uitslag, hoewel we aan deze tegenstander niks hadden. Apart dat deze lui 12x kampioen op rij zijn.
+3/-0

11 maanden geleden
Hebben jullie mijn briefje nog? Appeltje eitje.
+6/-0

11 maanden geleden
Tsja , door omstandigheden heb ik de eerste helft niet kunnen zien. Bij thuiskomst bleek Ajax met 0-3 voor te staan en dat had ik echt niet verwacht. De tweede helft kon ik wel live zien en ben er eens lekker voor gaan zitten, maar buiten de 0-4 heb ik de gehele tweede helft een uitermate slordig Ajax gezien, amper in de buurt van de vijandelijke zestien geweest en verdedigend rammelde het aan alle kanten. Het is dat Gorter een paar puike reddingen heeft gemaakt , want anders was de 0-4 voorsprong naar een 3-4 of 4-4 uitslag veranderd en had je wat je in de eerste helft en het begin von de tweede helft had bewerkstelligd te niet gedaan.
+4/-0

11 maanden geleden
Het was niet slecht maar niet veel beter dan tegen Excelsior. Met het verschil dat Ajax nu wel effectief is. Toch weer fout in de opbouw van Medic waar een enorme kans uitkomt. Dat moet echt beter want verdedigend is hij heel behoorlijk. Jorel Hato valt mij ook positief op. Is elke wedstrijd een constant rustgevende factor en dat voor een jongen die net 17 is. Daar gaan we nog heel erg veel plezier aan beleven. Mijn man van de wedstrijd is Jay Gorter. Ik ben zo blij voor die jongen dat hij zich eens bij Ajax positief kan onderscheiden. Ik hoop dat hij alle negativiteit nu achter zich kan laten. Ik schreef in een vorig topic al dat ik hem in potentie één van de beste Nederlandse keepers vind.
+4/-0