Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenAjax en AZ scoren niet in een wedstrijd die niet vermaakt


Tijdstip
6 mei 2023
Stadion
Johan Cruijff ArenA
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN


Ajax en AZ scoren niet in een wedstrijd die niet vermaakt; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Ajax en AZ scoren niet in een wedstrijd die niet vermaakt

Deze zaterdagavond is Ajax er niet in geslaagd te winnen van AZ. In de Johan Cruijff ArenA eindigde de wedstrijd hoe deze was begonnen, in 0-0. Nadat PSV de uitwedstrijd had gewonnen bij Sparta, wist Ajax vooraf dat het de tweede plek helaas nog niet direct kon terug veroveren. Er werd om 21:00 afgetrapt tegen AZ, waarbij verlies zelfs de derde plek zou worden overgenomen door de Alkmaarders.

Er waren drie wijzigingen ten opzichte van de verloren bekerfinale. Jorge Sánchez en Florian Grillitsch namen op de bank plaats en Steven Berghuis was niet beschikbaar nadat hij vorige week uitviel. Hun vervangers in de basis waren Devyne Rensch, Kenneth Taylor en de weer herstelde Mohammed Kudus.

In de eerste fase waren er een paar kansjes voor Ajax, maar een kopbal van Brobbey en een schot van Kudus leverden geen goal op. De volgende kans was voor AZ, waarbij Pavlidis op Rulli stuitte.

In de 16e minuut kreeg AZ zelfs 3 kansen achter elkaar. Na een goede pass van Sugawara kwam Reijnders in de 1-op-1 tegen Rulli, die kon redden. Daarna kwamen Van Brederode en Mijnans nog in kansrijke positie, maar Ajax kwam hier goed weg.

De volgende kans was weer voor de Amsterdammers, waar Bergwijn van de rand van de zestien een poging waagde, maar de bal op de paal schoot. Na een voorzet Tadić kopte Brobbey de bal naast, waar Kudus wellicht meer kans had gehad om de openingsgoal te maken als Brobbey de bal had laten gaan. Vlak voor de rust kreeg Brobbey ook nog een vrije schotkans van een meter of tien na goed doorzetten van Klaassen, maar hij schoot de bal waar Matthew Ryan hem verwachtte. De rebound kwam voor de voeten van Bergwijn, maar waar hij eerder de paal raakte, schoot hij de bal nu tegen de lat.

In de rust kwam Wijndal voor Kudus, met de nodige wisselingen tot gevolg. Wijndal ging op zijn gebruikelijke linksback positie staan, Hato kwam links centraal te staan en Álvarez schoof door naar het middenveld. Verder kwam Klaassen uit op 10, werd Bergwijn rechtsbuiten en was Tadić links voorin te vinden.

Vijf minuten onderweg in de tweede helft kreeg Ajax een vrije trap die genomen werd door Tadić, nadat Hatzidiakos Bergwijn onderuit had gehaald. De vrije trap ging via de muur naast en ook de corner erna leverde Ajax niets op. Álvarez waagde ook nog een schot, maar dit schoot zeilde over het doel.

Ajax bleef aanzetten, wat leidde tot een kans voor Kenneth Taylor. Maar wederom leverde het geen goal op. Hierna direct een dubbele wissel bij Ajax, waar Conceição en Sánchez in het veld kwamen voor Rensch en Klaassen. Direct na zijn entree mocht Sánchez achter Lahdo aan, die de bal op de binnenkant van de paal naast Rulli schoot, maar gelukkig geen doel trof.

Bergwijn ging na de wissel van Klaassen als 10 spelen en vanaf zijn nieuwe positie kwam hij al snel in kansrijke positie, maar hij schoot de bal naast.
In de slotfase zette Ajax nog aan en kwam Bergwijn na een counter in schotpositie, maar deze werd geblokt door een verdediger van AZ. Hierna was Álvarez betrokken bij een opstootje met Beukema, waarbij ze met de hoofden tegen elkaar stonden. Dit leverde de Mexicaan gelukkig geen kaart op.
Na een overtreding van Hato mocht Sugawara aanleggen voor een vrije trap op een meter of 25, maar deze vrije trap belandde op het hoofd van Tadić. Een minuut later claimde de aanvoerder hands van Sugawara, maar Makkelie besloot geen strafschop te geven. Uit de corner die volgde kopte Álvarez over het doel, waarna Makkelie niet veel later affloot met een eindstand van 0-0.


Wijndal: "Ik vond niet dat het slecht ging als team, maar je maakt de kansen niet af"

Owen Wijndal stond na zijn invalbeurt in de rust tegenover Milan van Dongen.
Van Dongen merkte op dat dit weer de Owen Wijndal was die hij kent.

De linksback reageerde: “Ja het ging wel goed persoonlijk ja. Ik vond niet dat het slecht ging als team, maar je maakt de kansen niet af. Dan wordt het een hele moeilijke wedstrijd. AZ heeft ook kansen gehad, maar ze raken de paal. Als wij de kansen in de eerste helft maken, wordt het wat makkelijker voor onszelf. “

Toen Van Dongen zich afvroeg waar Wijndal was die we kennen van de afgelopen jaren reageerde Wijndal: “Op de bank. De trainer maakt andere keuzes en dan is het aan mij om te laten zien dat ik in de basis hoor. Zelf vind ik ook dat ik hoor te spelen. Alleen de trainer maakt soms andere keuzes. Dan is het aan mij om te laten zien dat wil spelen en in de basis hoor. Ik denk dat het vandaag wel aardig goed ging, maar dat is geen garantie voor volgende week.”

Hierna werd gevraagd of Wijndal zich zelf iets kon verwijten, wat hij een moeilijke vraag vond. Hij zei: “In een wedstrijd gaan er dingen goed en andere dingen gaan minder goed en als de trainer een keuze maakt moet je die accepteren. Dan heb je het met de trainer erover wat je beter kunt doen en wat hij van je verwacht. Dat heb ik ook gedaan en ik denk dat ik dat ook laat zien aan de trainer en dat ik daardoor meer mag invallen, zoals in de bekerfinale vorige week en vandaag weer. Dan probeer ik mezelf zo goed mogelijk te laten zien. Deze wedstrijd is voor mij extra bijzonder. Ik was blij dat ik mocht invallen in de rust, maar ik was liever met een overwinning van het veld gestapt.“

Tot slot ging het over zijn eerste jaar bij Ajax en of Wijndal blij was met de overstap van AZ naar Ajax. Wijndal: ” Ik ben hartstikke blij dat ik hier mag voetballen. Dit is de grootste en de beste club van Nederland. Je hebt het je wel anders voorgesteld, maar ik ben nog steeds hartstikke blij dat ik hier speel.”


Brobbey: "Ik keek naar de bal, maar ik moet ook naar de keeper kijken"

Natuurlijk ging het achteraf met ESPN over de vrije schietkans die Brobbey kreeg in de eerste helft. De spits zegt hier zelf over: “Ik had die kans natuurlijk erin moeten schieten. Ik moet hem hard en hoog schieten. In de andere hoek, want de keeper gokte al dat ik daar zou schieten. De keeper lag al, dus dan moet ik hem in de andere hoek schieten. Ik keek eerlijk gezegd naar de bal, maar ik moet ook naar de keeper kijken.”

Brobbey speelde vandaag wel weer een hele wedstrijd net als afgelopen week. Brobbey gaf als reactie: “Als ik op het veld sta probeer ik mijn ding te doen en door te gaan tot ik niet meer kan. Na de training doe ik extra loopjes en ook in de gym ben ik heel veel bezig. Maar dat deed ik altijd al."


Heitinga: "Je krijgt de kansen, maar je moet ze benutten"

ESPN vroeg de Ajax trainer hoe het komt dat het zo moeizaam gaat. Heitinga: “Je hebt de kansen gekregen, maar je benut ze niet. Als je het aantal kansen en de grootte van de kansen vandaag ziet, dan had je vandaag in ieder geval moeten scoren.”

Hierna kwam de stelling of het hij het goed genoeg vond vandaag. Hierop zei de trainer: “Ik moet zeggen dat de jongens er vol voor gaan en ze proberen het maximale. De strijd is er en je ziet dat ze voor elkaar willen vechten. Er zaten een paar aardige combinaties in, maar het is fijn voor je vertrouwen als je de eerste goal maakt. Je krijgt de kansen, maar je moet ze benutten. Dat heb ik achteraf ook tegen de jongens gezegd. De druk is er altijd en we willen de mensen vermaken. We moeten realistisch zijn, het is een moeilijk seizoen, maar we hebben de kansen gekregen. Je moet het verschil maken in doelpunten.“

Milan van Dongen vroeg of het moeilijk is om van dit Ajax een winnende machine te maken, waarop Heitinga reageerde: Je bent elke keer weer bezig met de jongens om ze optimaal voor te bereiden voor het volgende duel. Je hebt te maken met Mohammed Kudus die maximaal 45 minuten kon spelen en Devyne die het niet de hele wedstrijd volhield. Het veldspel kan beter, maar bij vlagen zag ik een beter Ajax dan de afgelopen wedstrijd.”

De laatste vraag ging over het Champions League voetbal, dat steeds meer uit zicht raakt en het grote doel was van Heitinga. Van Dongen vroeg wat voor conclusie hierbij past. Heitinga gaf aan dat het wel weergeeft wat voor seizoen het is: “Het is geen seizoen zoals we de afgelopen jaren gehad hebben. Dus dan moeten we heel hard werken dat het weer beter gaat. Ik ben hier om te helpen en ik zal elke dag heel hard werken voor de club en voor de spelers met de staf samen om het maximale uit de groep te halen. “


Karakteristieken

Uitslag: 0-0 (0-0)

Scheidsrechter
Makkelie
Toeschouwers
53.841 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
AZ: Hatzidiakos ('49)
Kaart
AZ: Mihailovic ('84)
Kaart
Ajax: Jorrel Hato ('87)

Opstelling Ajax

Steven BergwijnBrian BrobbeyMohammed Kudus


Kenneth TaylorDusan TadićDavy Klaassen


Jorrel HatoEdson ÁlvarezJurriën TimberDevyne Rensch


Gerónimo Rulli

Wissels:

'46 Owen Wijndal voor Mohammed Kudus
'74 Jorge Sanchez voor Devyne Rensch
'74 Francisco Conceição voor Davy Klaassen


Opstelling AZ

Van BrederodePavlidisOdgaard


ClasieMijnansReijnders


KerkezHatzidiakosBeukemaSugawara


Ryan

Wissels:

'40 Lahdo voor Odgaard
'78 Mihailovic voor Mijnans
'78 Meerdink voor Pavlidis


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 3 2-2 (1-1)
 3 1-0 (0-0)
 3 2-2 (1-1)
 3 1-0 (0-0)
 3 2-2 (1-1)
 3 1-0 (0-0)
 3 2-0 (0-0)
 3 2-2 (1-1)
 2 2-2 (0-2)
10  2 2-1 (0-0)
11  2 1-1 (1-0)
12  2 1-1 (1-0)
13  1 2-1 (1-1)
14  1 2-1 (1-1)
15  1 3-0 (1-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 4.79. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Gerónimo Rulli (34 -> 4,5)
1. Jorrel Hato (34 -> 4,5)
3. Kenneth Taylor (8 -> 3,0)
4. Niemand (5 -> 2,0)
5. Steven Bergwijn (4 -> 0,5)
5. Brian Brobbey (4 -> 0,5)
7. Edson Álvarez (3 -> 0,0)
7. Mohammed Kudus (3 -> 0,0)
9. Jurriën Timber (1 -> 0,0)
9. Dusan Tadić (1 -> 0,0)
9. Owen Wijndal (1 -> 0,0)
12. Maarten Stekelenburg (0 -> 0,0)
12. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
12. Sean Klaiber (0 -> 0,0)
12. Davy Klaassen (0 -> 0,0)
12. Antony (0 -> 0,0)
12. Devyne Rensch (0 -> 0,0)
12. Jay Gorter (0 -> 0,0)
12. Daley Blind (0 -> 0,0)
12. Steven Berghuis (0 -> 0,0)
12. Victor Jensen (0 -> 0,0)
12. Mohamed Ihattaren (0 -> 0,0)
12. Mohamed Daramy (0 -> 0,0)
12. Remko Pasveer (0 -> 0,0)
12. Calvin Bassey (0 -> 0,0)
12. Francisco Conceição (0 -> 0,0)
12. Kristian Hlynsson (0 -> 0,0)
12. Naci Ünüvar (0 -> 0,0)
12. Sontje Hansen (0 -> 0,0)
12. Ar'Jany Martha (0 -> 0,0)
12. Youri Regeer (0 -> 0,0)
12. Youri Baas (0 -> 0,0)
12. Anass Salah-Eddine (0 -> 0,0)
12. Kian Fitz-Jim (0 -> 0,0)
12. Charlie Setford (0 -> 0,0)
12. Amourricho van Axel Dongen (0 -> 0,0)
12. Lorenzo Lucca (0 -> 0,0)
12. Lisandro Magallán (0 -> 0,0)
12. Jorge Sanchez (0 -> 0,0)
12. Lucas Ocampos (0 -> 0,0)
12. Florian Grillitsch (0 -> 0,0)
12. Ahmetcan Kaplan (0 -> 0,0)
12. Christian Rasmussen (0 -> 0,0)
12. Silvano Vos (0 -> 0,0)
12. Olivier Aertssen (0 -> 0,0)
12. Jaydon Banel (0 -> 0,0)
12. Victor Jensen (0 -> 0,0)
12. Mika Godts (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


2 maanden geleden (gewijzigd)
Wordt niks, ruggengraatloze selectie.
Berghuis, Bergwijn,Rensch,Sanchez, Grillisch, Lucca, Bassey, wijndal allemaal in de verkoop.
+3/-0

 
2 maanden geleden (gewijzigd)
Vandaar gewoon Hato weer opstellen naast Vos en Godts er in. Creeer je in in ieder geval meer voetbal vanuit de basistechniek des Ajax.
+3/-0

2 maanden geleden
Ik zou willen dat ik vertrouwen zou hebben in een goede uitslag voor Ajax. Dat wij winnen van AZ en Sparta wint van PSV, maar ik ben er erg somber over. Al mag je natuurlijk altijd hopen .
+3/-0

 
2 maanden geleden (gewijzigd)
Na Az wordt Pascal gepresenteerd bij Ajax! Om met kerst hand in hand met misteltat de arena te verlaten!!! Misteltat aanstellen laat de misère bij Ajax onderstrepen!
+3/-1

2 maanden geleden
Alleen al vanwege zijn interview nu op Ajax.nl zou Heitinga nu op staande voet buiten gestampt moeten worden. Hoe kun je in hemelsnaam gaan beweren dat je na die schandalige vertoning van vorige week nu tegen AZ hetzelfde wil zien? Echt te bezopen voor woorden.
+8/-0

2 maanden geleden
We gaan het zien, vind AZ beter op dit moment, maar Kudus is terug. Als die een goede dag heeft kan het nog wel eens verrassend uitpakken. PSV heeft ook geen makkelijk potje.
+2/-1

2 maanden geleden
Het is elke wedstrijd hetzelfde praatje over hoe cruciaal het is en dat er een reactie verwacht wordt. Helaas blijft het doorgaans bij dat praatje.
+4/-0

 
2 maanden geleden
Precies. Hoeveel keer heeft hij inmiddels al een reactie verwacht op de voorgaande wedstrijd?
+2/-0

 
2 maanden geleden
We kunnen van deze selectie niks verwachten. Ze kunnen het gewoon niet. Heitinga wil de moed erin houden, maar hij weet ook heus wel dat het niks meer wordt.
+2/-0

 
2 maanden geleden
Nee maar schudt de boel dan een beetje wakker met wat gogme. Gooi wat jeugdspelers voor de leeuwen. Ga vol op die aanval. Verlies je wellicht ook maar is het tenminste niet zo gezapig.
+3/-0

2 maanden geleden
Weer lekker starten met Grillisch, Tadic en Sanchez zeker?
+5/-0

2 maanden geleden
Cruciaal. Staat bij het huidige Ajax gelijk aan balletje breed, balletje terug en vooral niet winnen.
+3/-0

2 maanden geleden
Misschien dat er bij Ajax het besef eens moet doordringen dat PSV met Sparta uit en AZ uit op het programma vrijwel zeker nog punten gaat verspelen. Wij moeten alles winnen en worden dan waarschijnlijk gewoon tweede. Het ontbreekt helaas aan kwaliteit bij de spelers, de trainer en het beleid. Bah, hadden we Johan Cruyff nog maar, die had Van de Sar zo'n trap voor zijn kont gegeven waar een gemiddelde stuwraket van de NASA nog niet aan kan tippen...
Ongelooflijk, echt waanzinnig hoe ver onze club al afgebroken is in nog geen jaar tijd.
+5/-0

 
2 maanden geleden
Daarom. het is nog niet verspeeld. PSV moet vanavond eerst en zal de druk voelen.
+1/-2

 
2 maanden geleden
Als Ajax alles wint, dan kan AZ na speelronde 33 met vakantie en staat er voor AZ in speelronde 34 niks meer op het spel thuis tegen PSV.

Waar zouden die voor kiezen in dat scenario?
+2/-1

 
2 maanden geleden
Daar is het helaas te laat voor. Dat besef hadden ze ook niet toen we van PSV verloren paar weken terug. Het zijn gewoon allemaal een stelletje zoutzakken bij elkaar.
+4/-0

2 maanden geleden
How is het toch mogelijk dat Rensch in Ajax 1 voetbalt. En dan ook nog eens in de basis.
+4/-0

2 maanden geleden
Tadic, het kan gewoon niet meer als niveau wat hoger ligt.
+4/-0

2 maanden geleden
Tsja als je de kansen die je krijgt niet benut dan maak je het jezelf al helemaal niet makkelijk. Tadic en Klaassen totaal onzichtbaar. Verder tactisch en technisch niet goed. Verdedigers staan te ver van de tegenstander af te verdedigen. Het is te vaak te traag en onnauwkeurig. Als dit de reactie moet zijn waar Heitinga het over had !!!
+3/-0

2 maanden geleden
He Wijnberg naar rechts ? Om Tadic weer op links te kunnen zetten. Heitinga , Heitinga !
+3/-0

2 maanden geleden
Het is allemaal gebaseerd op toeval en geluk. Het voetbal is niet om aan te gluren, al heel het seizoen niet. Er zit 0,0 lijn in het spel. Het feit dat Heitinga vechten voor elkaar opteert boven zelf gaan voetballen is voor mij echt een schande.
+5/-0

2 maanden geleden
Een Regeer is toch wel beter dan Rensch?
+2/-0

2 maanden geleden
Timber en zijn sokjes, dan weet je genoeg. Met afstand de de grootse tegenvaller van dit seizoen omdat er in 1e instantie zoveel meer in zat. Wandeltempo voetbal optima forma. AZ blijft gemakkelijk overeind zonder groots te zijn.
+3/-0

2 maanden geleden
Alvarez grote kleuter wat een mafkees weer.
+4/-0

2 maanden geleden
Technisch en tactisch dik onder de maat. Ook nu weer spelers die uit frustratie rare dingen doen . Wat doet zo’n Sanchez in hemelsnaam nog in het eerste ?
+3/-0

2 maanden geleden
Absolute wanvertoning. Het gehele seizoen. Verder geen zin om er meer woorden vuil aan te maken.
+3/-0

2 maanden geleden (gewijzigd)
Ook Heitinga blijkt een trainer zonder ballen. Ook Tadic mag echt wel eens gewisseld worden als hij zo onzichtbaar is als vandaag .Lichtpuntje Hato !
+5/-0

2 maanden geleden
Ik ga er vanuit dat ze volgende week wel met een reactie zullen komen! Zucht.
+2/-0

 
2 maanden geleden
En als die reactie niet volgende week komt, dan vast wel de week daarop.
+2/-0

2 maanden geleden
Enige positieve, Hato oh ja en de 0 gehouden.
Nog 3 martelgangen te gaan.
+5/-0

2 maanden geleden
Weer een topper en weer niet gewonnen, blamage. Je kunt volgend seizoen misschien maar het beste helemaal opnieuw beginnen met met bouwen. Nieuwe spelers, afscheid nemen van spelers die niets brengen bij grote wedstrijden (dan hou je nog misschien 4 spelers over) een nieuwe trainer + assistent. Dan kun je misschien niet meteen resultaten halen, maar nu staan wij gewoon stil. Geen vooruitgang, geen spits die een goal kan maken, geen buitenspeler met een actie waar een goede voorzet uit komt, geen middenvelder met een steekpass, geen laatste man die met 1 pass de buitenspelers kan wegsturen. Geen speler die een goede corner kan geven en ook geen speler die kan koppen. Maar wel 120 miljoen over de balk gegooid, dat wel.
+4/-0

5 weken geleden (gewijzigd)
En dat was weer een slok uit de gifbeker, definitief geen 2de.
Nog een klein slokje dan is hij leeg, die nemen we binnenkort als we 4de worden.
Overigens ben ik bang dat we in augustus alweer een grote nieuwe krijgen om leeg te drinken, of wanneer beginnen die voorronden eigenlijk van de conference league?

Wat mij eigenlijk nog het meeste opvalt is de gelatenheid onder iedereen, ook bij mezelf.
Gister naar de wedstrijd zaten de cafés rond de Arena ramvol, overal feest het bier vloeide rijkelijk en niemand had het over Ajax.
10 of 15 jaar geleden zouden de straatstenen al lang door de hoofingang naar binnen zijn gegooid naar keer op keer wanprestaties.
Niet dat zoiets goed is maar er was in ieder geval wel emotie en het voerde de druk op bepaalde personen en om dingen te veranderen wel op.
+3/-0

 
5 weken geleden
Supporters zijn teneergeslagen! Tegen zoveel onbegrip en onkunde , zou alles en iedereen die Ajax een warm hart toe draagt! De revolutie weer nieuw leven in blazen! Niets van dit alles! Iedereen berust lijkt wel! Onbegrijpelijk!
+3/-0

5 weken geleden
De heren kunnen een voorbeeld nemen aan de Ajax dames, proficiat net het kampioenschap dames !
+4/-0

5 weken geleden
Gezien de pure malaise en armoede waarin Ajax verkeerd, zou ik niet eens inschrijven voor de Conference League.
+3/-0