Stadio San Paolo
Champions League
RTL7

Draaglijke uitslag in Napels: 4-2; image source: Pro Shots

Ajax ging vanavond strijdend ten onder in Napels. De thuisploeg toonde zich enorm effectief in het eerste kwartier en stond lange tijd ruim voor. Ajax mocht echter lang hopen op een puntje. Een blunder van Blind deed uiteindelijk de Amsterdammers de das om. Ajax staat daarmee op de rand van uitschakeling in de Champions League.

Ajax kwam zeldzaam slecht uit de startblokken. Binnen no-time lag de openingstreffer van Lozano al achter Pasveer. De oud-PSV'er kopte een snelle één-twee genadeloos tegen de touwen. Ajax leek daarna voetballend eventjes redelijk mee te kunnen, maar een geweldig schot van Raspadori verdubbelde de score alweer. Nooit eerder stond Ajax in de Champions League na 16 minuten al met 2-0 achter. Uiteindelijk was 2-0 ook de ruststand.

Ajax-trainer Schreuder besloot om met een ongewijzigd elftal aan de tweede helft te beginnen. Davy Klaassen verkleinde vervolgens binnen enkele minuten de achterstand tot 2-1 door een fraaie kopbal op aangeven van Bassey. De nieuwe hoop bij de Amsterdammers werd echter snel weer de grond in geboord, toen de VAR een moment in het strafschopgebied nader ging bekijken.

Scheidsrechter Zwayer werd naar de kant geroepen en besloot tot een strafschop voor Napoli. Het was Timber die niet kon ontwijken de bal tegen de arm te krijgen en daarvoor zwaar bestraft werd. Kvaratschelia schoot de strafschop binnen: 3-1.

De Napolitanen kregen vervolgens enkele goede kansen om de score te vergroten, maar slaagden daar niet in, onder andere door goed keeperswerk van Pasveer. Zeven minuten voor tijd mocht Bergwijn aanleggen van de strafschopstip omdat Jesus Brobbey onregelementair had afgestopt. Hierdoor werd de slotfase zowaar nog spannend. Een blunder van Blind maakte daar echter vlot een einde aan. Osimhen maakte gebruik van laconiek optreden en verschalkte Pasveer: 4-2.

Brobbey had eerder gebracht willen worden

Ajax-spits Brian Brobbey reageerde na de verloren wedstrijd tegen Napoli teleurgesteld over het feit dat hij pas in de 65e minuut mocht invallen. Over de voorkeur van Schreuder voor Kudus in de basis vertelde hij: "Hij deed het de afgelopen tijd ook heel goed. Als je blijft scoren, dan kun je niks veranderen. Als een spits blijft scoren".

Ajax op rand van uitschakeling, maar ook van overwintering

Ajax staat na vier wedstrijden vrij stevig op de derde plek in groep A van de Champions League. De Amsterdammers hebben 3 punten overgehouden aan de wedstrijd tegen Rangers, maar verloren de rest. De achterstand op Liverpool is daarmee 6 punten, wat moeilijk overbrugbaar is. Aan de andere kant is Europese overwintering dichtbij. De Schotten verloren woensdagavond met maar liefst 1-7 van Liverpool en zijn nog puntloos.

Een gelijkspel in Schotland in de laatste groepswedstrijd is hierdoor altijd genoeg om door te gaan naar de Europa League. Een punt pakken tegen Liverpool is ook genoeg, als Rangers verliest van Napels. Alleen als Liverpool tweemaal verliest en Ajax het onderling resultaat (2-1 in Engeland) om kan draaien, is overwintering in de Champions League nog mogelijk.

Schreuder ziet ander Ajax

Ajax-trainer Alfred Schreuder zag lichtpuntjes ondanks de vrij kansloos verloren wedstrijd tegen Napoli. "Ik heb een heel ander Ajax gezien dan vorige week. Het was een moedig Ajax dat de dingen samen oppakte", vertelde de oefenmeester voor de camera's van de televisie. Schreuder sprak van een "goede wedstrijd" en prees de tegenstander voor het afstraffen van kleine foutjes.

Blind toont zich schuldbewust

Ajax-verdediger Daley Blind toonde zich na de wedstrijd schuldbewust. De laatste en beslissende treffer van Napoli vlak voor tijd kwam voort uit een fout van de veteraan: "Ik zie de spits aankomen. In de eerste helft zag ik hem een keer twijfelen en draaide ik open. Nu wilde ik ook de oplossing vooruit zoeken. Ja, dat is gewoon een persoonlijke fout en dat weet ik dondersgoed. Dat hoef je me niet te vertellen", aldus Blind.

De aanvoerder van Ajax vond niet dat hij of de rest van het team een slechte wedstrijd gespeeld had: "In de eerste helft geef je twee kansen weg en dat zijn twee goals. Dat is heel zonde", aldus Blind, die vond dat het scoreverloop deze wedstrijd tegen zat.

Opstelling Napoli SSC

Meret, Di Lorenzo, Kim, Juan Jesus, Olivera, Zambo Anguissa ('50 N'Dombele), Lobotka, Zielinski ('89 Gaetano), Lozano ('77 Politano), Raspadori ('50 Osimhen), Kvaratschelia ('77 Elmas)

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  4 3-0 (2-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 4.67. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.