Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenAjax probleemloos naar winst in Utrecht


Tijdstip
28 augustus 2022
Stadion
Stadion Galgenwaard
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN


Ajax probleemloos naar winst in Utrecht; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Ajax probleemloos naar winst in Utrecht

Ajax heeft probleemloos weer een zege weten te behalen in de Eredivisie. Op bezoek bij FC Utrecht was Ajax met 0-2 te sterk. Steven Berghuis en Brian Brobbey zorgden voor de doelpunten.

De thuisploeg kreeg via een kopbal van Dost de eerste kans van de wedstrijd, maar de spits kopte over het doel. De eerste kans van Ajax was wel meteen raak. Een corner werd verlengd door Edson Álvarez en vervolgens door Steven Berghuis in het doel gekopt.

Wat volgde was een lange periode waarin Ajax de controle had, maar er geen kansen kwamen. Na ruim een half uur spelen volgde er een merkwaardig moment van de arbitrage, iets wat later bleek dat het niet de enige rare beslissing was. Devyne Rensch werd door Van der Kust tegen de boarding geduwd. De rechtsback raakte daarbij geblesseerd, maar omdat hij binnen de lijnen ging liggen krijg hij daar de gele kaart voor. Ook Jurriën Timber werd gestraft met een kaart vanwege protesteren. En Van der Kust? Zijn actie bleef onbestraft, terwijl Rensch niet meer verder kon en werd gewisseld. Het betekende het officiële debuut voor Jorge Sánchez.

In de blessuretijd van de eerste helft wist Ajax opnieuw te scoren. Na een heerlijke voorzet van Berghuis kopte Brian Brobbey de 0-2 tegen de touwen. De aanhang van FC Utrecht liet zich vervolgens van hun allerslechtste kant zien door oerwoudgeluiden te maken. Ook iets wat onbestraft bleef.

Na rust moest Ajax al snel opnieuw noodgedwongen wisselen. Daley Blind viel uit na een snoeiharde tackle. Hoewel het een overduidelijke rode kaart leek, werd er slechts geel gegeven en werd door de VAR ook niet ingegrepen. Youri Baas maakte hierdoor ook zijn officiële debuut in Ajax 1.

Scheidsrechter Makkelie greep na een uur spelen wel in. Vanuit het Utrecht-vak werd vuurwerk op het veld gegooid, waardoor het spel voor enkele minuten werd stilgelegd. Via Steven Bergwijn kreeg de ploeg nog een goede kans, maar hij schoot naast het doel. Ajax wist echter probleemloos een nieuwe zege in de Galgenwaard te boeken.


[video] Highlights FC Utrecht - Ajax


Brian Brobbey: 'Ik trek me helemaal niets aan van die oerwoudgeluiden'

In gesprek met ESPN gaf Brian Brobbey aan dat de wedstrijd tegen FC Utrecht erg lastig was. "Zeker in de tweede helft was het vooral strijd. Ik ben blij dat we gewonnen hebben, dat is uiteindelijk het belangrijkste", aldus Brobbey. "We wisten dat we Redan en Dost moesten blokken en dat hebben we heel goed gedaan."

Brobbey kwam zelf weer tot scoren, waarop in het stadion oerwoudgeluiden te horen waren. "Ik heb het niet gehoord. Na de wedstrijd hoorde ik het van mijn broer", zo gaf de aanvaller aan. "Het doet me eigenlijk niet zo veel. Het is hun probleem. Misschien krijgen ze wel een boete. Mij boeit het niet zo veel."

De spits is het wel eens met de opmerking dat dergelijke geluiden een belediging zijn. "Maar ik trek me er helemaal niets van aan. Nogmaals, het boeit me niet", zei hij daarover. "Sommige spelers die van het veld zijn gelopen begrijp ik wel. Het is natuurlijk niet leuk om te horen. Maar we stonden met 0-2 voor. Het boeit me niet. Laat ze lekker praten. Wij hebben gewonnen."


Steven Berghuis: 'Ik ben blij dat ik vandaag heb kunnen toevoegen wat ik kan toevoegen'

Steven Berghuis was het in gesprek met ESPN niet eens met de opmerking dat hij weer terug is. "Ik ben nooit weggeweest", aldus Berghuis. "Tegen Groningen zat ik op de bank. Voor de rest heb ik mijn minuten gemaakt. We hebben een grote selectie met veel goede spelers. Dan moet je aan de bak. Ik ben blij dat ik vandaag heb kunnen toevoegen wat ik kan toevoegen."

Tegen Utrecht mocht de international weer vanaf het middenveld spelen. "Ik ben graag aan de bal en trek het spel graag naar me toe. In de eerste helft zit ik qua aantal balcontacten ver boven wat ik bij Sparta had denk ik", zo gaf hij aan. "Dan kun je in het spel groeien en kun je het naar je toe trekken. Ik ben het type spelmaker dat de bal graag heeft, maar af en toe is het aanpassen."

Ook Berghuis werd gevraagd naar het gedrag van de supporters van FC Utrecht. "Een normaal denkend mens zal dit niet normaal vinden", zei hij daarover. "Ik merk het overal. Het is niet alleen bij Utrecht. Mensen doen af en toe heel raar. Je merkt het als je de bus uitloopt, je merkt het als je op internet kijkt. Al die dingen die je naar je hoofd krijgt. Soms zelfs jongetjes van 12, 13 jaar. Het is een kleine groep, maar dit rare gedrag zie je overal."


[video] Pasveer en Schreuder over heet middagje Utrecht en debutanten


Alfred Schreuder: 'We raken steeds beter op elkaar ingespeeld'

In gesprek met ESPN was Alfred Schreuder vooral tevreden over de start van zijn ploeg. "Vanaf het begin hebben we de wedstrijd gecontroleerd en de ruimtes gezocht. We hebben niet veel kansen gecreëerd, maar waren wel heel efficiënt in het benutten van die kansen", aldus Schreuder. "We dachten dat ze ons meer onder druk zouden zetten, maar het werd compacter. Dan moet je geduld bewaren en de counter verdedigen. Dat hebben wij goed gedaan."

Schreuder was het eens met de opmerking dat zijn ploeg nu beter stond dan in de vorige wedstrijden. "We raken steeds beter op elkaar ingespeeld", zo gaf hij aan. "Dat kun je ook zien. Wij zijn veel spelers kwijt geraakt, zelfs nog tijdens de competitie omdat die window er nog steeds is. We zullen steeds verder op elkaar ingespeeld raken. We moeten ook niet in paniek raken als we een keer wat minder spelen. Daar moeten we van leren en kijken wat we beter moeten doen."

Ajax zag zowel Devyne Rensch als Daley Blind geblesseerd uitvallen. "Ze hebben beiden een kneuzing. Daley kreeg een behoorlijk schop op zijn voet, terwijl Devyne op een reclamebord viel. Hij heeft een kneuzing op zijn heup", zei hij daarover.


Utrecht-directeur Thijs van Es: 'Het gedrag van de supporters was belachelijk, echt een schande'

Algemeen directeur Thijs van Es van FC Utrecht heeft tegenover ESPN woedend gereageerd op het gedrag van de supporters van zijn club. "Dit was belachelijk, echt een schande", aldus Van Es. "Ik ben heel blij dat we die vuurwerkgooier hebben geïdentificeerd en inmiddels opgepakt is. De individuën die hebben geroepen, hebben we ook in beeld. Daar gaan we achteraan."


Karakteristieken

Uitslag: 0-2 (0-2)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Steven Berghuis ('10)
Goal
0-2 Brian Brobbey ('45)
Scheidsrechter
Makkelie
Toeschouwers
21.741 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Ajax: Jurriën Timber ('35)
Kaart
Ajax: Devyne Rensch ('35)
Kaart
FC Utrecht: Boussaid ('53)
Kaart
Ajax: Dusan Tadić ('70)
Kaart
FC Utrecht: Dost ('88)

Opstelling Ajax

Steven BergwijnBrian BrobbeySteven Berghuis


Kenneth TaylorDusan TadićEdson Álvarez


Daley BlindCalvin BasseyJurriën TimberDevyne Rensch


Remko Pasveer

Wissels:

'39 Jorge Sanchez voor Devyne Rensch
'57 Youri Baas voor Daley Blind
'85 Davy Klaassen voor Steven Berghuis
'85 Mohammed Kudus voor Brian Brobbey
'85 Lisandro Magallán voor Jurriën Timber


Opstelling FC Utrecht

SyllaDostRedan


ToornstraBoussaidBrouwers


Van der KustViergeverVan der MaarelTer Avest


Barkas

Wissels:

'59 Booth voor Boussaid
'70 Douvikas voor Redan
'78 Warmerdam voor Van der Kust
'78 Shein voor Brouwers
'78 Kluivert voor Van der Maarel


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 6 0-2 (0-1)
 6 0-2 (0-1)
 6 0-2 (0-1)
 6 0-2 (0-1)
 5 0-4 (0-2)
 5 0-2 (0-0)
 5 0-2 (0-0)
 5 0-3 (0-2)
 5 0-4 (0-2)
10  5 0-2 (0-0)
11  5 0-4 (0-2)
12  5 0-3 (0-2)
13  4 0-3 (0-1)
14  4 1-2 (0-1)
15  4 1-3 (0-2)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.02. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Edson Álvarez (75 -> 5,0)
2. Steven Berghuis (47 -> 4,0)
3. Calvin Bassey (22 -> 3,0)
4. Brian Brobbey (18 -> 2,0)
5. Kenneth Taylor (15 -> 1,0)
6. Dusan Tadić (3 -> 0,0)
7. Steven Bergwijn (1 -> 0,0)
7. Youri Baas (1 -> 0,0)
7. Jorge Sanchez (1 -> 0,0)
10. Niemand (0 -> 0,0)
10. Maarten Stekelenburg (0 -> 0,0)
10. Jurriën Timber (0 -> 0,0)
10. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
10. Sean Klaiber (0 -> 0,0)
10. Davy Klaassen (0 -> 0,0)
10. Antony (0 -> 0,0)
10. Devyne Rensch (0 -> 0,0)
10. Jay Gorter (0 -> 0,0)
10. Daley Blind (0 -> 0,0)
10. Mohammed Kudus (0 -> 0,0)
10. Owen Wijndal (0 -> 0,0)
10. Victor Jensen (0 -> 0,0)
10. Mohamed Ihattaren (0 -> 0,0)
10. Mohamed Daramy (0 -> 0,0)
10. Remko Pasveer (0 -> 0,0)
10. Francisco Conceição (0 -> 0,0)
10. Kristian Hlynsson (0 -> 0,0)
10. Naci Ünüvar (0 -> 0,0)
10. Sontje Hansen (0 -> 0,0)
10. Ar'Jany Martha (0 -> 0,0)
10. Youri Regeer (0 -> 0,0)
10. Anass Salah-Eddine (0 -> 0,0)
10. Kian Fitz-Jim (0 -> 0,0)
10. Charlie Setford (0 -> 0,0)
10. Amourricho van Axel Dongen (0 -> 0,0)
10. Lorenzo Lucca (0 -> 0,0)
10. Lisandro Magallán (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


8 maanden geleden
Nou, nu dan maar weer eens een dikke overwinning pakken daar. Met of zonder Antony.

Bizar trouwens dat er daar zoveel ex-Ajacieden rondlopen voor een club die zo de pest heeft aan alles wat met Ajax heeft te maken.
+1/-0

 
8 maanden geleden (gewijzigd)
Ik ken nog zo'n club. Eentje met een minderwaardigheidscomplex, maar wel een voorliefde voor ex-Ajacieden. Zo lang het goed gaat beschouwen ze zichzelf als een warm bad, maar zodra er tegenspoed is spartelen ze als baby dat zojuist in een zwembad is geflikkerd zonder zwembandjes. Deze club hengelt momenteel ook weer naar een ex-aanvaller van Ajax.

Vorig jaar dikke overwinning (0-3, ook de ruststand destijds). Van wat ik heb gezien dit seizoen moet Ajax hier dik van winnen. Wij zijn ook niet erg overtuigend gestart (behalve de wedstrijd tegen Groningen), maar dit moeten 3 punten worden zondag.
+3/-0

 
8 maanden geleden
Ado, Utrecht, Fey, haten ons maar zodra ze voor een stuiver en een ei een speler kunnen kopen of huren zijn ze er als de kippen bij. Lachwekkend!
+4/-3

8 maanden geleden
Ik voorzie eigenlijk geen problemen tegen dit Utrecht, wellicht is dat direct de grootste valkuil. Voetballend moet Ajax hier wel makkelijk kunnen winnen. Wel belachelijk dat deze wedstrijd echt altijd om 12.15 uur is. Slaat totaal nergens op al jaren.
Utrecht is niet de club die achterover gaat hangen en hoopt op een counter, dat pikt dat publiek niet zeker als wij langs komen niet. Ze zullen de beuk er in gooien maar dat kunnen wij ook. Ik zou Klaassen opstellen i.p.v Taylor, ff wat meer ervaring en kracht dan Taylor.
Deze horde winnen en je staat er, als zo vroeg, prima voor met 12 punten uit 4 waar van 3 uitwedstrijden.

Pasveer-Rensch-Timber-Bassey-Wijndal-Alvarez-Klaassen-Kudus-Tadic-Brobbey-Bergwijn.
+3/-2

8 maanden geleden
Het zal beter moeten als tegen Fortuna en Sparta uit anders kom je in de problemen tegen Utrecht uit. En beter is dus Kudus want die is beter als Taylor, Klaassen en Berghuis.
Alvarez is geen voetballer maar tegen Sparta was hij wel degene die verreweg de meeste aanvallen van Sparta elimineerde dus die hield in ook in het team tegen Utrecht wat het zeker fysiek wil laten worden. Daar hebben wij dus ook een ijsbreker nodig op het middenveld.
Maar voor de crea bea die ontbreekt bij Taylor, Klaassen en Berghuis zette ik Kudus in de basis. Rechtsbuiten of op het middenveld maakt niet eens zo veel uit. Belangrijk is dat Berghuis even niet speelt en Kudus wel.
+1/-0

 
8 maanden geleden
Als Kudus nu weer niet in de basis staat dan is Schreuder amper nog serieus te nemen.
+3/-2

8 maanden geleden
Zal je zien dat FC Utrecht ineens de sterren van de hemel speelt.. eenmalig.
+2/-0

 
8 maanden geleden
Die zich wel a la Man United tegen Liverpool een keer voor 380% geven.
+1/-0

 
8 maanden geleden
open/sluit de onderstaande quote:

Zal je zien dat FC Utrecht ineens de sterren van de hemel speelt. (...)

 

Dat zou Ajax moeten doen. Daar staat de club bekend om.
+4/-2

 
8 maanden geleden (gewijzigd)
Dit mooie schrijven past helemaal in mijn straatje!

Dus ik zeg:

Inderdaad. Altijd 100% geven zodat er niet alleen gewonnen wordt maar dat er op het veld (als mooie bijkomstigheid) ook dingen gebeuren waarvan je denkt: 'Huh?' 'Hoe doen ze het?'

Dus....

Mijn punt is:

Straks tegen de Domstedelingen geen 100% geven is echt zeker weten vragen om problemen.

Dus dat houdt logischerwijs ook in dat als de spelers 100% geven er helemaal geen probleem is, er uberhaupt één hoeft te zijn èn we mooie dingen gaan zien op het veld.

En ik wil onder geen beding (zoals zo vaak in het verleden) punten laten liggen om er naderhand achter te komen dat PSV dat ook doet.

Oftewel:

Nu al toeslaan zodat je weet dat de KNVB straks weer met de schaal naar Amsterdam kan gaan.

Zo.

En zeg nou niet van PSV wast dat varkentje in Rotterdam wel even want als je de langgekoesterde Champions League droom in rook op ziet gaan dan moet je zo'n beetje echt wel weer leren voetballen qua zelfvertrouwen en motivatie.

Wekenlang harder dan hard werken en poef!
Opeens droom, geld en succes, alles weg!

Ik zou zelf persoonlijk voorlopig niet eens meer het nut van voetballen inzien!

(ha ha!)

😉😎👍
+2/-2

8 maanden geleden
Ik voorzie weinig problemen, de laatste 4 edities daar gewonnen.
+2/-1

8 maanden geleden
Zelfde opstelling dus als vorige week. Onbegrijpelijk.
Berghuis op rechts werkt niet (meer). En wat moet Kudus nog meer laten zien om een kans in de basis te krijgen?
+1/-0

8 maanden geleden
Wow, zag net paar oude beelden voorbijkomen. Dat elftal mocht er ook zijn met onder meer Litmanen, Shota en Micheal Laudrup in de gelederen. Hopelijk zien we een glimp van dat spektakel terug vanmiddag;-)

https://twitter.com/AFCAjax/status/1563783442235539458?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Eembeddedtimeline%7Ctwterm%5Escreen-name%2Fslug%3Asupporter_%2Fajax1%7Ctwcon%5Es1link
+1/-0

8 maanden geleden
Voor Utrecht is dit altijd de wedstrijd van het jaar. Hoe k.t Utrecht ook op dit moment mag spelen , tegen Ajax weten ze altijd tot het gaatje te gaan en er overheen en hebben we het hier niet altijd makkelijk. Gezien het voetbal van Ajax op dit moment is deze wedstrijd echt nog niet in de pocket. Een vroeg doelpunt zou al een opsteker kunnen zijn. Hoe langer dat doelpunt uitblijft Hoe moeilijker het voor ons wordt!
+1/-0

8 maanden geleden
Wat is Álvarez toch belangrijk voor Ajax. In dit eerste kwartier zit hij letterlijk overal tussen.
+3/-1

8 maanden geleden (gewijzigd)
Waar zitten we naar te kijken?

Ik zie te lief zomermiddag controle en langzaam aan heel voorzichtig zijn voetbal.

Terwijl Utrecht echt rijp voor de sloop is alleen dan moet er wel veel dwingender, veel sneller en ook veel overtuigender gevoetbald worden!

Tjongejonge... Wat zijn we?

Lieve en verlegen brugklassers uit de provincie die niet durven te flirten met een klasgenote of laat staan de docente?

Ga dus eens met je superkwaliteiten en met de uitstraling voetballen dat je de beste van Nederland bent.

Twee overtuigende momenten en twee doelpunten, do I need to say more?
+2/-3

Lax (geschorst)
8 maanden geleden
Kort geleden schreef ik op dit forum Tadic naar rechtervleugel en Berghuis vanaf het middenveld, ik werd afgebrand! Zou nooit gebeuren...
Goed volgens mij is de hele eerste helft dit toch het geval geweest.
Goal en assist Berghuis, tenzij ik naar een andere wedstrijd zit te kijken hoor.
+3/-3

 
8 maanden geleden
Laten we hopen dat het niet een stukke klok is die ook twee per dag de juiste tijd aangeeft.
Eerlijk is eerlijk, vandaag was Berghuis belangrijk maar dat was ook voor het eerst in een wedstrijd of tien.
Schreuder moet gewoon wat meer gebruik maken van Kudus en ook Klaassen in de kleinere wedstrijden zodat je iedereen in vorm en tevreden houd. Berghuis, Tadic en Taylor zijn daar uitstekend voor te gebruiken.
+2/-0

8 maanden geleden
gewoon slechte scheidsrechter wat een kadootje
+1/-1