Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenAjax opnieuw de sterkste in zinderende Klassieker


Tijdstip
20 maart 2022
Stadion
Johan Cruijff ArenA
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN


Ajax opnieuw de sterkste in zinderende Klassieker; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Ajax opnieuw de sterkste in zinderende Klassieker

Ajax heeft zondag weer een krachtig signaal afgegeven. De Klassieker tegen Feyenoord eindigde in een 3-2 zege. Door goals van Sébastien Haller, Dusan Tadic en Antony bleven de punten in eigen huis. Antony werd in blessuretijd nog met rood weggestuurd.

Ajax begon uitermate zwak aan de wedstrijd. Al snel kon Feyenoord op André Onana aflopen. De doelman wist een inzet van Til nog te stoppen, maar had vervolgens geen kans op de rebound van de volledig vrijstaande Sinisterra.

Het tegendoelpunt leek er niet voor te zorgen dat Ajax werd wakker geschud. Dat het halverwege de eerste helft opeens gelijk stond was eigenlijk uit het niets. Doelman Marciano kreeg een afstandsschot van Ryan Gravenberch niet onder controle, waarna Sébastien Haller eenvoudig de 1-1 kon binnen tikken.

Het publiek in de Johan Cruijff ArenA leek zich op te kunnen maken voor een ouderwetse d'r op en d'r over. De gelijkmaker van Ajax mocht dan uit het niets zijn gevallen, dat het enkele minuten later aan de andere kant weer raak was, was net zo erg. Steven Berghuis verspeelde heel knullig de bal en Til kon uiteindelijk de 1-2 binnen werken.

Vlak voor rust ontsnapte Ajax zelfs nog aan een grotere achterstand toen Feyenoord er met drie aanvallers vandoor kon. De Johan Cruijff ArenA kon opgelucht ademhalen dat Dessers besloot om zelf te schieten in plaats van af te geven. Een pass op een van zijn ploeggenoten leek een haast zekere goal, maar de poging van de spits ging naast en het stond dan ook maar 1-2 met rust.

Ook in de tweede helft veranderde er aanvankelijk weinig aan het spelbeeld. Ajax speelde uitermate zwak en liet Feyenoord daarmee eenvoudig in de wedstrijd. Na een uur spelen volgde er dan toch een grote kans, maar uit een voorzet van Daley Blind kopte Jurriën Timber vol op de lat.

In de rust was Davy Klaassen al binnen de lijnen gekomen en na 70 minuten werden ook nog Nicolás Tagliafico en Brian Brobbey ingebracht. Ajax ging door die wissels veel beter voetballen en Feyenoord werd volledig onder druk gezet.

Met nog een klein kwartier te gaan viel dan de gelijkmaker. Uit een fenomenale vrije trap schoot Dusan Tadic de bal op heerlijke wijze in de verre hoek.

Dit keer denderde Ajax er wel overheen en werd er vol jacht gezet op de winst. Die treffer leek niet uit te kunnen blijven en een paar minuten voor tijd was het Antony die voor een ontploffende Johan Cruijff ArenA zorgde. De Braziliaan schoot uit een voorzet van Tagliafico de bal binnen.

In de blessuretijd volgde er nog een heel curieus moment. Antony lag geblesseerd aan de zijlijn, maar kwam vervolgens het veld weer ingestrompeld. Hij werd door Tadic echter naar de grond getrokken en daarop kreeg de Braziliaan een gele kaart. Omdat Antony na zijn treffer al een gele kaart had gekregen vanwege het uittrekken van zijn shirt werd hij dus met een rode kaart van het veld gestuurd.

Er gebeurde in de resterende minuten verder niets meer, zodat Ajax met een 3-2 zege en nog altijd de koppositie de interlandbreak in kon gaan.


[video] Highlights Ajax - Feyenoord


Dusan Tadic: 'Ik had geel moeten krijgen, niet Antony'

In gesprek met ESPN gaf Dusan Tadic aan erg blij te zijn dat Ajax had gewonnen. "De eerste helft was echt niet goed. We maakten heel veel slordige fouten. Dat mag echt niet", aldus Tadic. "Het was heel slordig. Maakten fouten bij de doelpunten en dan maak je Feyenoord alleen maar sterk. Dat is niet wat wij willen."

Ook de start van de tweede helft verliep heel moeizaam. "Maar de laatste dertig minuten waren wel goed", zo gaf hij aan.

Op heerlijke wijze zorgde Tadic voor de gelijkmaker. Hij gaf aan dat hij bewust op doel schoot. "Die keeper stond te ver in de korte hoek, dus toen schoot ik in de andere hoek. Het was een mooie goal."

In blessuretijd werd Antony met twee keer geel van het veld gestuurd. Daar was de aanvoerder het niet mee eens. "Hij had last, dus ik trok hem naar beneden zodat we konden wisselen", reageerde hij daarop. "Het was een rare actie van mij. Danny Makkelie is de beste scheidsrechter, maar hij had mij geel moeten geven en niet Antony."


[video] Antony gaat in op gestolen shirt en de liefde voor Ajax


Jurriën Timber: 'Ik zag de overwinning op zich nog wel aankomen'

Jurriën Timber was in gesprek met ESPN vooral heel erg opgelucht. "Ik zag de overwinning op zich nog wel aankomen, want we hadden veel druk en kansen. Ik had zelf ook nog een kans", aldus Timber. "Zij hebben in de tweede helft geen kans meer gehad, dus ik had wel een heel goed gevoel. De eerste helft zag het er alleen echt niet goed uit."

Ajax maakte voor rust een heel zwakke indruk. "We waren sowieso niet goed aan de bal, heel slordig. Maar ook de restverdediging stond een paar keer niet goed en dan krijg je een counter om de oren. Dan krijg je het lastig tegen Feyenoord", zo gaf hij aan. "De organisatie stond een paar keer niet goed en dan krijg je gewoon problemen. Wat er precies niet goed in, zal ik nog terug moeten kijken."

De verdediger was blij dat Ajax toch nog gewonnen had. "We hebben een goede tegenslag gehad en vandaag ook een paar tegenslagen. Ik ben trots op het team dat we nog zijn teruggekomen na zo'n lastige week", zei hij daarover.


Erik ten Hag: 'Hadden we in Nederland maar meer van het temperament van Antony'

In gesprek met ESPN gaf Erik ten Hag aan dat Ajax een fantastische prestatie had geleverd. "Na zoveel tegenslag je er zo overheen zetten...", aldus Ten Hag. "We doen dat alleen wel zelf omda we fouten maken. Die fouten mogen we niet maken. Iedereen moet de verantwoordelijkheid nemen in de restverdediging. Dit mag niet gebeuren."

De trainer was het niet eens met de kritiek dat de backs veel te aanvallend stonden. "Dat had niet met de backs te maken, maar met de centrale verdedigers en de verdedigende middenvelder. Zij stonden niet goed in de organisatie", zo gaf hij aan. "Het was ook niet nodig om in te grijpen. Iedereen moet zijn taken uitvoeren en dan gebeurt dit niet. Als iedereen doet wat ze moeten doen, komt een tegenstander niet in de tegenaanval."

Ten Hag was het absoluut niet eens met de kritiek op het gedrag van Antony. "Hadden we in Nederland maar meer van dit temperament", zei hij daarover. "Dat hij zijn shirt uittrok kan niet, maar zijn temperament brengt ook rendement. Dat heeft hij al heel vaak laten zien dit seizoen en ook nu is hij weer beslissend."

De actie in blessuretijd waarbij een tweede gele kaart werd gegeven wilde hij niet bespreken. "In Nederland slaan we veel te ver door om daarop door te gaan", reageerde hij daarop. "Ik ben blij dat de ploeg het heeft laten zien toen het nodig was. Ik heb er van genoten vandaag en dit was een heerlijke overwinning."


Poolweergave incorrect

Door een foutje in het systeem wordt de uitslag van de Pool op Ajax.Supporters.nl momenteel niet correct getoond. We zijn het probleem aan het oplossen en hopen het zo snel mogelijk hersteld te hebben.


Karakteristieken

Uitslag: 3-2 (1-2)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Sinisterra ('8)
Goal
1-1 Sébastien Haller ('24)
Goal
1-2 Til ('28)
Goal
2-2 Dusan Tadić ('78)
Goal
3-2 Antony ('86)
Scheidsrechter
Makkelie
Toeschouwers
0 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Ajax: Antony ('87)
Kaart
Ajax: Davy Klaassen ('90)
Kaart
Ajax: Antony ('90)

Opstelling Ajax

Dusan TadićSébastien Haller Antony


Ryan GravenberchSteven BerghuisEdson Álvarez


Daley BlindLisandro MartínezJurriën TimberNoussair Mazraoui


André Onana

Wissels:

'46 Davy Klaassen voor Edson Álvarez
'69 Brian Brobbey voor Steven Berghuis
'69 Nicolás Tagliafico voor Daley Blind
'90 Perr Schuurs voor Lisandro Martínez


Opstelling Feyenoord

SinisterraDessersNelson


ToornstraTilAursnes


MalaciaSenesiTraunerGeertruida


Marciano

Wissels:

'63 Hendrix voor Toornstra
'76 Linssen voor Dessers
'83 Pedersen voor Sinisterra


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 5 3-2 (1-1)
 5 3-2 (1-1)
 3 3-1 (1-0)
 3 3-1 (1-0)
 3 3-0 (1-0)
 3 3-1 (2-0)
 3 3-1 (1-0)
 3 3-1 (2-0)
 3 3-0 (1-0)
10  3 3-0 (1-0)
11  3 3-1 (2-0)
12  3 3-0 (2-0)
13  3 3-0 (1-0)
14  3 3-0 (1-0)
15  3 4-2 (2-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.72. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Ryan Gravenberch (34 -> 5,0)
2. Antony (32 -> 4,0)
3. Nicolás Tagliafico (28 -> 3,0)
4. Lisandro Martínez (24 -> 2,0)
5. Dusan Tadić (23 -> 1,0)
6. Noussair Mazraoui (5 -> 0,0)
6. Edson Álvarez (5 -> 0,0)
8. Davy Klaassen (4 -> 0,0)
9. Jurriën Timber (3 -> 0,0)
10. Niemand (2 -> 0,0)
10. André Onana (2 -> 0,0)
10. Steven Berghuis (2 -> 0,0)
10. Sébastien Haller (2 -> 0,0)
14. Daley Blind (1 -> 0,0)
14. Perr Schuurs (1 -> 0,0)
16. Ar'Jany Martha (0 -> 0,0)
16. Sontje Hansen (0 -> 0,0)
16. Naci Ünüvar (0 -> 0,0)
16. Youri Baas (0 -> 0,0)
16. Remko Pasveer (0 -> 0,0)
16. Lisandro Magallán (0 -> 0,0)
16. Victor Jensen (0 -> 0,0)
16. Kenneth Taylor (0 -> 0,0)
16. Mohammed Kudus (0 -> 0,0)
16. Zakaria Labyad (0 -> 0,0)
16. Jay Gorter (0 -> 0,0)
16. Devyne Rensch (0 -> 0,0)
16. Danilo (0 -> 0,0)
16. David Neres (0 -> 0,0)
16. Sean Klaiber (0 -> 0,0)
16. Maarten Stekelenburg (0 -> 0,0)
16. Mohamed Daramy (0 -> 0,0)
16. Charlie Setford (0 -> 0,0)
16. Calvin Raatsie (0 -> 0,0)
16. Kristian Hlynsson (0 -> 0,0)
16. Youri Regeer (0 -> 0,0)
16. Amourricho van Axel Dongen (0 -> 0,0)
16. Brian Brobbey (0 -> 0,0)
16. Mohamed Ihattaren (0 -> 0,0)
16. Przemysław Tyton (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


5 maanden geleden (gewijzigd)
17 jaar geleden 🤣🤣🤣 het staat er echt.
Al met al leuk die statistieken maar laatse wat wij en zeker de spelers niet moeten doen is de boel onderschatten.
+2/-0

5 maanden geleden
Tussen kunnen en het doen zit bij dit Ajax al een tijdje een groot verschil. Ik heb er helaas weinig vertrouwen in
+3/-0

 
5 maanden geleden
Ja en je snapt er helemaal niks van. Het lijkt er net of Ajax het (succesvolle) voetballen is verleert. Dat is althans mijn mening.

Ik bedoel ga super gemotiveerd weer eens lekker bewegen in het veld. Juist! Vuile meters maken voor elkaar, ruimte creëren en dan op tempo de ruimte benutten.

Daar schortte het tegen Benfica ook al aan. Dan hebben we het verdorie over CL niveau!
Dat we met vlag en wimpel de groepsfase hebben overleefd lag geheel aan de bloedfanatieke en dus goede manier van voetballen.

Ik bedoel hoe kan het anders zijn dat we in eigen stadion PSV van de mat tikken met 5-0?

1. Beweging
2. Tempo
3. Combineren en waar kan dus versnellen

Meer wordt er echt niet gevraagd om goed te voetballen. Zo sta ik er in.

Om maar te zwijgen over de hoge uitslagen die we hebben behaald met deze manier van voetballen.

Dus waar leg ik de vinger op?

Een structureel gebrek aan beweging in dus het veld. Terwijl Ajax zo goed was om er als het ware een georganiseerde chaos van te maken op dus datzelfde veld.

En het moment is nu echt wel daar om nota bene in de Klassieker te laten zien dat het met een stuk meer inspanning ook anders kan.

Ik hoef geen hoge uitslag maar wil gewoon weer eens zien dat de spelers er zin in hebben, een bevlogen indruk maken en dus met onwijs veel plezier op het veld staan.

Let's go Ajax!
+3/-0

5 maanden geleden (gewijzigd)
Eigenlijk dus wel een makkie dat trainer zijn van Ajax. Je maakt in het begin van het jaar een opstelling en die stuur je het hele jaar gewoon het veld in.🤪
En of het nu 3-0 voor Ajax of 3-0 voor de tegenstander gaat worden zegt hij na de wedstrijd zijn riedeltje dat Ajax de betere ploeg was, ze hadden de wedstrijd onder controle, de kansen hadden ze moeten benutten en door persoonlijke fouten wat nooit mag gebeuren scoorde de tegenstander.
En jawel hoor, daar gaan we weer. Boem 0-1. Gelukkig heeft onze trainer altijd een gouden wissel in minuut 85.
+3/-0

5 maanden geleden (gewijzigd)
Dat word weer niks. Hoor iedere keer dat gelul over signaal af geven en wraak voor de vorige wedstrijd, maar het komt er nooit van. Weer dezelfde spelers die het al maanden niet meer brengen. Te weinig kwaliteit, waardeloze mentaliteit. Deze spelers hebben het wel gezien bij Ajax, ze lopen niet voor niks veelal transfervrij de deur uit. Spelers als Tadic en Blind zien het probleem niet of willen het niet zien.

Dat bizarre interview met Blind ook weer waarin hij spreekt alsof ze 15 punten los staan en hij op een wedstrijdje hier en daar na de pannen van het dak speelt. Je kunt een spelersgroep ook te lang bij elkaar houden en dat is hier helaas gebeurd. We zijn tevreden geraakt en hebben daardoor niet meer voldoende doorgeselecteerd. Het heeft de technische mensen jaren geduurd om in te zien dat bijv. Ekkelenkamp niets te zoeken had bij Ajax. Was al jaren overduidelijk behalve voor Overmars, ten Hag en co. Veel te veel dood hout in de selectie.
+3/-0

5 maanden geleden (gewijzigd)
Je ziet het gewoon weer gebeuren, balletje breed, balletje terug, stroperig opbouwen. Godverdomme ga toch weer eens voetballen!
+2/-0

5 maanden geleden (gewijzigd)
Je ziet dezelfde opstelling en je weet gewoon wat er aan zit te komen.. en al heel vroeg boem, 0-1. Doet de trainer wat? Nee.
+2/-0

5 maanden geleden
We zijn aan de goden overgeleverd. Wat een stelletje wijven hoe ze het duels aangaan.
+1/-0

5 maanden geleden
Dat bedoel ik nou, wat een een droevenis
+1/-0

5 maanden geleden
Wederom weer niet scherp genoeg, onnauwkeurig, naïef en een ontstellend gebrek aan voetbalintelligentie en slordig.
+4/-0

 
5 maanden geleden
Inderdaad, alleen al dat geklungel achterin.
+1/-0

 
5 maanden geleden (gewijzigd)
De spelers willen het gewoon niet meer doen voor ten Hag. Je kunt kwaliteiten tekort komen, maar dan nog moet je altijd de poten onder je kont uit lopen om je team te helpen. Als het voetballend niet loopt is dat nog geen excuus om zo weinig inzet te tonen. Hardwerkende ploegen hebben vaak zat beter voetballende ploegen verslagen, de geschiedenis van Ajax staat er notabene vol van. "Als het niet kan zoals het moet dan moet het maar zoaks het kan".

Voorgaande jaren onder ten Hag was de werklust veel hoger. Hij kan ze gewoon niet motiveren.
+2/-0

5 maanden geleden
Klaassen gaat ook het verschil niet maken, harde werker maar ontbeert ook creativiteit. Eigenlijk zit er niets op de bank wat daadwerkelijk het verschil zou kunnen maken, allemaal niet of zeker nog niet goed genoeg. Spelers zoals Tadic, Blind, Berghuis en Anthony geven al tijden niet thuis en ontberen voetbalintelligentie, creativiteit, zijn niet scherp, missen precisie en zijn tenenkrommend slordig. We zijn goed op weg dit seizoen in het putje weg te spoelen zowel in de CL als in de competitie en niet omdat de tegenstander nu steeds zoveel beter is , maar puur door Ajax zelf. Ook zowel in het veld als technisch en buiten het veld.
+1/-1

5 maanden geleden
Inmiddels 7 minuten verder en we blijven duels verliezen en komen we niet aan voetbal toe.
+1/-0

 
5 maanden geleden
Ajax is het volledig kwijt en dan missen ze ook nog eens de koelbloedigheid voorin, zo’n kans als net Anthony krijgt moet er in. ( uit de draai )
+1/-0

5 maanden geleden
Berghuis en Gravenberch spelen ook echt een draak van een wedstrijd.
+2/-0

5 maanden geleden
Als dit soort kansen net als die van Brobey voor open doel er niet eens inkrijgt dan kun je het wel vergeten ! Man man . Dat is toch ook wel een dingetje hoor, dat gebrek aan meedogenloosheid voorin .
+1/-0

5 maanden geleden
Noem t veerkracht of wat dan ook , het zal wel. De twee slechtste spelers van deze middag gaan dadelijk nog t verschil maken als t zo blijft . Eerst Tadic met de 2-2 en dan nu de 2-3 door Anthony , maar voorlopig nog een paar minuten billenknijpen.
+1/-0

5 maanden geleden
Belachelijke actie van Anthony en Tadic,
+1/-1

 
5 maanden geleden
Tadic trok toch geen shirt uit?! :denk
+1/-0

5 maanden geleden
Overwinning binnen, maar zeker qua spel en einde wedstrijd om je diep te schamen.
+4/-0

 
5 maanden geleden
Het is de schuld van de FIFA en UEFA die dit toe toelaten.

Zo lang zij nog willen manipuleren met wedstrijden die geld opleveren, zullen ze nooit 'zuivere speeltijd' invoeren.
'Zuivere speeltijd' maakt een einde aan de toneelstukjes.
+5/-0

5 maanden geleden
Dat Feynoord nog mocht hopen op een resultaat is volledig te wijten aan Ajax zelf. Winnen van Feynoord is sowieso een must en dat is gelukt, maar het was niet best, wederom te veel spelers die over de gehele wedstrijd niet thuis gaven , maar dat je dan toch weet te winnen is fantastisch.? De blijdschap van het winnen van Feynoord is groter dan de ergernis van het vertoonde spel.
+5/-0

maas1plas (geschorst)
5 maanden geleden
Blind nooit meer van begin opstellen. Ook bij het nederlandse elftal maar daar zorgt vader blind wel voor ???
+5/-0

5 maanden geleden
Uiteindelijk terechte overwinning. Eerste helft was zwaar ondermaats en mogen we blij zijn dat Feyenoord de derde er niet in prikte. Tweede helft sterk Ajax, goede wissels en een Feyenoord die ver terugviel.
+3/-1

 
5 maanden geleden
Gelukkig ook Nico er weer eens in met als resultaat een super belangrijke assist.
+3/-0

 
5 maanden geleden (gewijzigd)
Goed gevonden!

Gooi ik er ééntje bij:

De linkerkant van Ajax kan in de kliko als ten Hag niet kiest voor Nico.
+3/-0

5 maanden geleden
Ook vandaag weer erg moeizaam; 2x tegen een achterstand aanlopen.........ik ben de laatste tijd bang om te kijken. Wat is er toch aan de hand met Ajax?
psv gaat vandaag met gemak winnen en dan volgen er voor ons Ajax nog 7 finales. En dan maar hopen dat we aan de goede kant van de score blijven.
+3/-0

 
5 maanden geleden
"(...) psv gaat vandaag met gemak winnen en dan volgen er voor ons Ajax nog 7 finales. (...) "

Voor PSV ook.
+2/-0

 
5 maanden geleden (gewijzigd)
Het gaat daar niet zo moeilijk als bij ons. Ze putten veel kracht uit een kwakkelend Ajax. Maar ik blijf wel hopen hoor!
+2/-0

5 maanden geleden
Je zal maar Feyenoord fan zijn en verliezen tegen zo'n beetje het slechtste Ajax sinds jaren.

PSV fans zullen ook niet blij zijn met onze lucky 3-2 overwinningen. Die reeks is echt beschamend slecht, op de drie punten na.
+5/-0