Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenSuperieur Ajax laat FC Utrecht volledig kansloos, twee goals Brian Brobbey


Tijdstip
16 januari 2022
Stadion
Stadion Galgenwaard
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN


Superieur Ajax laat FC Utrecht volledig kansloos, twee goals Brian Brobbey ; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Superieur Ajax laat FC Utrecht volledig kansloos, twee goals Brian Brobbey

De altijd zo zware uitwedstrijd bij FC Utrecht leverde voor Ajax deze keer geen enkel probleem op. De Amsterdammers schoten weergaloos uit de startblokken en lieten de gastheren alle hoeken van het hobbelige veld zien. Halverwege was de wedstrijd al beslist (0-3) waarna de tweede helft een formaliteit werd. Brian Brobbey maakte zijn rentree en luisterde deze gelegenheid op door twee keer het net te vinden, beide keren was het Dusan Tadic die hem op maat bediende. Antony had eerder de score al geopend.

Al weken hikte menig Ajacied tegen de eerste twee wedstrijden van na de winterstop aan: Utrecht-uit en PSV-uit en dat terwijl op de ranglijst de Eindhovenaren al een puntje voorstaan. De eerste horde werd echter een soort van mini-molshoop maar dat hadden de Amsterdammers wel volledig aan zichzelf te danken. Het was namelijk van een voor Nederlandse begrippen zeldzame superieure klasse wat de ploeg van coach Erik ten Hag tijdens grote delen van de eerste helft liet zien. Het werd daarmee tegelijk wel pijnlijk duidelijk dat Ajax het vele puntenverlies van voor de winterstop toch echt aan zichzelf te wijten heeft.

FC Utrecht werd vooral in de openingsfase helemaal zoek gespeeld door een volop in beweging zijnde gastenploeg. Al snel was het raak. Steven Berghuis zette met een prima wisselpass Daley Blind aan het werk waarna Dusan Tadic weergaloos aannam en de bal uiteindelijk bij de naar binnengekomen Antony belandde die vervolgens vanaf een meter of twaalf koelbloedig afdrukte: 0-1.

FC Utrecht, toch weer erg defensief gestart, hapte naar adem maar kon er niets aan veranderen. De gastheren konden niet in de duels komen en kwamen daarom overal een stapje te laat. Het was vervolgens Dusan Tadic die op links doorging en bij de tweede paal de vrijstaande Brian Brobbey met een heerlijke assist op ragfijne wijze bediende. De Prodigal Son zette er zijn hoofd tegen waarna de 0-2 een feit was. Brobbey maakte overigens een prima indruk. De Amsterdammer fungeerde als aanspeelpunt, probeerde voor de broodnodige diepte te zorgen en stond op de juiste momenten als spits op de juiste plekken. Na een half uur beklaagde heel Utrecht zich bij de arbitrage want op het randje van buitenspel werd Anastasios Douvikas afgevlagd waar meestal de grensrechter bij enige twijfel laat doorspelen. De herhaling liet zien dat het vlagsignaal op zijn minst dubieus te noemen was. Hier kwam Ajax goed weg maar dit was het dan ook wat FC Utrecht betreft deze middag, of het moet nog een grote kopkans zijn geweest voor dezelfde Griekse spits. In de blessuretijd van de eerste helft schakelde Ajax nog een keer snel om doordat Jurriën Timber, heer en meester, tot twee keer toe een fifty-fifty duel om de bal won om waarna het wederom Tadic was die met een heerlijke voorzet de sprintende Brobbey wist te vinden: 0-3. De spits liep in het centrum van zijn bewakers weg en tikte van dichtbij binnen.
De tweede helft werd vervolgens een formaliteit. FC Utrecht kon niets brengen en Ajax nam gas terug, zonder daarbij echter ook maar iets weg te geven. Aan de andere kant was Antony nog dichtbij een goal en waren er nog genoeg kansen om tot kansen te komen maar op negentig procent gaat het meestal net even fout in de eindfase, dat was nu niet anders. Vijf minuten voor tijd mocht Amourricho van Axel Dongen (17) zijn debuut maken in Ajax 1, daarvoor waren Kenneth Taylor, Nicolas Tagliafico, Davy Klaassen en Perr Schuurs ook al in het veld gekomen. Een prima middag voor Ajax.


[video] Highlights FC Utrecht - Ajax


Brian Brobbey: ‘Hoef nu niet veel aan te passen, weet hoe de trainer wil spelen’

De rentree van Brian Brobbey werd uiteindelijke een glorieuze want de aanvaller scoorde twee keer. “Ik ben blij dat ik belangrijk voor het team kon zijn”, laat hij na afloop weten, “En dat we gewonnen hebben natuurlijk. Ik voel me goed, kon op zich nog wel verder maar de trainer wisselde. Ik heb bij Leipzig weinig gespeeld, moet er nog wat inkomen.”

Het voelde meteen alweer vertrouwd. “Hoef nu niet veel aan te passen, loop hier al elf jaar, weet hoe de trainer wil spelen.” Hij geeft ook ruiterlijk toe zich bij Leipzig zich niet altijd even lekker te hebben gevoeld. “Je wordt uit je comfortzone gehaald.” Of hij het zwaar vond? “Zeker weten.”
Te ver vooruit kijken wil hij niet. “Ik ben nu hier, daarna zien we het wel. Komt goed.”


[video] Brobbey: 'Blij om weer het Ajax-shirt te dragen' | Reactie na FC Utrecht - Ajax


Mark van der Maarel: ‘Ja, dan zijn zij te goed’

FC Utrecht-aanvoerder Mark van der Maarel berustte na afloop in de kansloze nederlaag. Hij had ook gezien dat zijn ploeg deze keer weinig had in te brengen. “We geven het in de eerste helft al weg denk ik”, zegt hij zuchtend, “We gaven niet thuis, verloren alle fifty-fifty duels. Dan kom je in omschakelmomenten en dan weet je dat zij heel goed zijn, te goed. Het was net-niet bij ons.”

Bij ESPN werd er nog nadrukkelijk gewezen naar het buitenspelmoment, halverwege de eerste helft. “Ja, daar word je moe van maar dat wil ik zeker niet als oorzaak aandragen voor onze nederlaag. Tegen Ajax weet je dat je 200% moet zijn om een kans te maken, anders zijn zij te goed.”


[video] Teruggekeerde Brobbey leidt Ajax met twee goals naar zege in Utrecht


Dusan Tadic over Brobbey: ‘Hij is een geweldige jongen, we misten hem’

Aanvoerder Dusan Tadic kon na afloop uiteraard alleen maar tevreden zijn. “De laatste paar jaar doen we het hier al goed maar het blijft een moeilijke wedstrijd”, zegt hij met een big smile, “Maar de eerste vijfenveertig minuten waren we heel scherp en gaven goed druk. Ook met bal waren we goed, dan hebben we geen probleem. Ons doel moet zijn om dit negentig minuten te gaan volhouden.”

De koning van de assists had er deze middag al weer meteen twee in petto voor Brian Brobbey. “Hij moet gewoon lopen en dan de bal is daar. We hadden heel veel beweging, dat was goed. Brian is een geweldige jongen, we misten hem. Echt mooi dat hij terug is.”
Dan nog even vooruit kijken naar PSV-uit. “Een mooie wedstrijd, wij zijn klaar.”


[video] Brobbey ideale oplossing voor Ajax: 'Maar we moeten niet doorslaan'


Erik ten Hag: ‘Dat is een open deur intrappen: een heel scherp uitstekend Ajax’

Wat vond Ajax-trainer Erik ten Hag eigenlijk? Dat was de vraag van de ESPN-verslaggever. “Dat is een open deur intrappen”, antwoordt hij cynisch, “Een heel scherp uitstekend Ajax. De eerste helft was bij vlagen genieten, Utrecht had geen antwoord op onze positiespel. We creëerden onze ruimtes en maakten goede goals.”

En wat vond hij van Brian Brobbey? “Dat is wederom een open deur. Hij maakt twee goals, twee goede goals, twee teamgoals waarbij als eindstation fungeert. Een uitstekende terugkeer. Hij kent natuurlijk Ajax maar het is toch altijd weer even wat afstemmen. Daar heb je een week of twee voor nodig.”
Ajax had een rommelige voorbereiding op de tweede helft van de competitie. Toch kwamen de Amsterdammers in Utrecht dus verrassend goed voor de dag. “Dat komt door de onverstoorbaarheid, ik denk dat onze spelers dat hebben. Ze kunnen zich goed afsluiten en aanpassen aan een nieuwe situatie.”
Na de pauze scoorde Ajax niet meer. Erik ten Hag weet wel waarom. “Hongerigheid. Als we dat wel hadden gehad, iets meer honger naar een goal, dan hadden er nog wel één of twee kunnen vallen.”


Karakteristieken

Uitslag: 0-3 (0-3)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Antony ('5)
Goal
0-2 Brian Brobbey ('19)
Goal
0-3 Brian Brobbey ('45)
Scheidsrechter
Gözübüyük
Toeschouwers
0 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
FC Utrecht: Maher ('20)
Kaart
FC Utrecht: Boussaid ('45)
Kaart
Ajax: Noussair Mazraoui ('65)

Opstelling Ajax

Dusan TadićBrian Brobbey Antony


Ryan GravenberchSteven BerghuisEdson Álvarez


Daley BlindLisandro MartínezJurriën TimberNoussair Mazraoui


Remko Pasveer

Wissels:

'70 Kenneth Taylor voor Ryan Gravenberch
'70 Perr Schuurs voor Lisandro Martínez
'70 Davy Klaassen voor Brian Brobbey
'83 Nicolás Tagliafico voor Daley Blind
'85 Amourricho van Axel Dongen voor Antony


Opstelling FC Utrecht

MahiDouvikasVan de Streek


TimberMaherMaeda


WarmerdamVan der MaarelVan der HoornTer Avest


De Keijzer

Wissels:

'11 Boussaid voor Maeda
'58 Van Overeem voor Maher
'80 Balk voor Mahi


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 6 0-3 (0-1)
 6 0-3 (0-1)
 6 0-3 (0-2)
 6 0-3 (0-1)
 6 0-3 (0-1)
 6 0-3 (0-1)
 6 0-3 (0-1)
 6 0-3 (0-1)
 6 0-3 (0-1)
10  6 0-3 (0-1)
11  6 0-3 (0-1)
12  6 0-3 (0-2)
13  5 0-4 (0-3)
14  4 0-2 (0-1)
15  4 1-3 (0-1)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.43. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Brian Brobbey (62 -> 5,0)
2. Dusan Tadić (53 -> 4,0)
3. Jurriën Timber (26 -> 3,0)
4. Antony (19 -> 2,0)
5. Lisandro Martínez (7 -> 1,0)
6. Ryan Gravenberch (5 -> 0,0)
7. Edson Álvarez (4 -> 0,0)
8. Steven Berghuis (2 -> 0,0)
9. Nicolás Tagliafico (1 -> 0,0)
9. Amourricho van Axel Dongen (1 -> 0,0)
11. Niemand (0 -> 0,0)
11. Ar'Jany Martha (0 -> 0,0)
11. Sontje Hansen (0 -> 0,0)
11. Naci Ünüvar (0 -> 0,0)
11. Youri Baas (0 -> 0,0)
11. Remko Pasveer (0 -> 0,0)
11. Lisandro Magallán (0 -> 0,0)
11. Victor Jensen (0 -> 0,0)
11. Kenneth Taylor (0 -> 0,0)
11. André Onana (0 -> 0,0)
11. Sébastien Haller (0 -> 0,0)
11. Mohammed Kudus (0 -> 0,0)
11. Zakaria Labyad (0 -> 0,0)
11. Daley Blind (0 -> 0,0)
11. Jay Gorter (0 -> 0,0)
11. Devyne Rensch (0 -> 0,0)
11. Noussair Mazraoui (0 -> 0,0)
11. Danilo (0 -> 0,0)
11. David Neres (0 -> 0,0)
11. Davy Klaassen (0 -> 0,0)
11. Sean Klaiber (0 -> 0,0)
11. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
11. Maarten Stekelenburg (0 -> 0,0)
11. Mohamed Daramy (0 -> 0,0)
11. Charlie Setford (0 -> 0,0)
11. Calvin Raatsie (0 -> 0,0)
11. Kristian Hlynsson (0 -> 0,0)
11. Youri Regeer (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


8 maanden geleden
Mag toch hopen dat onze spelers zich beseffen dat deze week cruciaal is voor het kampioenschap. Met een beetje pech sta je 7 punten achter volgende week zondag.
Scheelt veel dat er geen publiek is in Utrecht.
Ajax heeft natuurlijk gewoon een veel betere selectie.
Ga van het positieve uit.
Utrecht Ajax 0-2
Groningen PSV 1-1
Fey Vitesse 2-2

Pasveer-Maxaroui-Timber-martinez-Blind-Gravenberch-Alvarez-Berghuis-Antony-Brobbey-Tadic.
+1/-0

 
8 maanden geleden
In de thuiswedstrijd hadden we ook een betere selectie !
+2/-0

 
8 maanden geleden
99 van de 100 keer win je die pot gezien de 5 honderd procent kansen van Ajax
+1/-0

8 maanden geleden
Ja, het is erop of eronder. Ik zie PSV niet veel punten meer verliezen dit seizoen. Ergerlijk dat het zover heeft moeten komen, hoop dat ze nu eindelijk eens gaan beseffen dat er in de eredivisie ook moet worden gepresteerd.
En laat Gravenberch alsjeblieft op de bank.
+2/-0

 
8 maanden geleden (gewijzigd)
Ik zie psv volgend weekend punten verspelen.
+1/-0

8 maanden geleden
Eerste wedstrijd na de winterstop. Uit tegen Utrecht. Ja, dat is allemaal lastig. Maar het feit dat het om 12:15 is, is doorgaans ons grootste probleem. Weet niet of dat komt omdat onze spelers niet graag vroeg opstaan, of omdat ze te lang achter die playstation zitten op zaterdagavond. Wat het ook is, hopelijk is zondag de uitzondering.
+2/-0

8 maanden geleden (gewijzigd)
Wordt weer een lastig potje, met of zonder publiek maakt niet eens zoveel uit want in Utrecht geven ze altijd alles tegen Ajax.
Volgens mij hebben ze ook geen pepernoot meer geraakt nadat ze in de Arena hebben gewonnen, dat is veel zeggend hoe belangrijk een wedstrijd tegen Ajax voor ze is.
Als ze morgen weer winnen dan dienen ze een verzoek bij de knvb in om de rest van het seizoen schriftelijk af te doen.
Het seizoen is dan meer dan geslaagd en er valt veder niks meer te winnen.
Vanaf minuut 1 scherpte Ajax! anders ga je 100% zeker de boot in.
+4/-0

7 maanden geleden
Ik hoop dat het elftal mijn thuisisolatie een beetje weet op te vrolijken en hopelijk zijn de woorden van Tadic geen papieren tijger
+2/-0

 
7 maanden geleden
Zeker geen papieren tijger. Heeft alweer 2 assists op zijn naam staan en Brobbey bewijst een echte spits te zijn. Antony goed, Martinez zéér solide, Alvarez altijd nuttig, Gravenberch lijkt weer richting zijn oude niveau te gaan. Kortom, geen vuiltje aan de lucht.
+2/-1

7 maanden geleden
Tot aan de 0-2 liep het bij Ajax voorspoedig en hadden ze Utrecht liggen , met zelfs kansen op meer . Daarna zakt Ajax ver terug , tempo omlaag en sluipt er bij sommige weer gemakzucht in en dan met name achterin en op het middenveld . Op deze manier help je Utrecht terug de wedstrijd in en kan een aansluitingstreffer de boel op zijn kop zetten en dan nu toch vlak voor rust 0-3. Geeft mij wat rust en vertrouwen dat we deze op papier lastige wedstrijd binnen halen en met 3 punten terug naar Amsterdam rijden.
+2/-0

7 maanden geleden
Lekkere aankoop hoor die Brobbey 😜
+1/-0

7 maanden geleden
Brobbey is veel scherper dan Haller.
+3/-1

7 maanden geleden
T schoppen bij Utrecht is weer begonnen . Scheids is weer te laks
+3/-0

7 maanden geleden (gewijzigd)
Heerlijk hoor, winnen met 3-0 uit bij Utrecht. Nu doorzetten en winnen bij PSV, dan hebben we volledig in eigen hand in de competitie.
+3/-0

7 maanden geleden
Prima eerste helft, 2e helft weinig aan maar dat hoefde ook niet.
Op naar de Boertjes!
+2/-0

7 maanden geleden
2e helft was ouderwets goed. Wat een fantasie(loos) Ajax elftal stond er op een gegeven moment. Utrecht was zeldzaam slecht en dat zet de nederlaag in de Arena tegen deze parodie op een voetbal elftal in een nog bizarrer daglicht. Maar we winnen en daar zijn we tevreden over.
+2/-7

7 maanden geleden
Prima pot. 1e wedstrijd na de stop, om 12.15 uur uit bij Utrecht. Iedereen heel en Brobbey met vertrouwen.
2e helft rustig aan uitgespeeld. Niks mis met deze pot.
+3/-1

7 maanden geleden
Reguliere nette overwinning. Volle kracht vooruit naar volgende week.
+1/-1

7 maanden geleden
Vraag me nog steeds af wie nou de 2 basisspelers waren die Corona hadden. Hebben ze goed binnenkamers kunnen houden.
+2/-3

7 maanden geleden
Prima resultaat met een zeer teleurstellende uitslag.

Er staan nog steeds diverse rekeniningen open waardoor je dit ploegje van de mat moet vegen als je de kans krijgt. Dat had nu eens gekund. Ik zie die instelling niet terug.

Jammer dat het na 5 minuten een oefenpotje werd en krachten gespaard werden voor Excelsior Maassluis.
+5/-5

nieuws-redacteur 7 maanden geleden
Als we zondag tegen PSV ook zo spelen dan zie ik zeker mogelijkheden.
+2/-0