Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenAjax met speels gemak veel te sterk voor Fortuna Sittard


Tijdstip
22 december 2021
Stadion
Johan Cruijff ArenA
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN


Ajax met speels gemak veel te sterk voor Fortuna Sittard; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Ajax met speels gemak veel te sterk voor Fortuna Sittard

Ajax heeft redelijk eenvoudig het kalenderjaar afgesloten met een overwinning. Thuis tegen Fortuna Sittard werd met 5-0 gewonnen. Sébastien Haller maakte twee treffers, terwijl ook Daley Blind, Antony en Devyne Rensch wisten te scoren.

Ajax leek even wakker geschud te moeten worden en in de openingsfase was het juist Fortuna Sittard dat voor het meeste gevaar zorgde. Het was echter toch Ajax dat de score opende bij de eerste kans die het kreeg. In twee instanties maakte Daley Blind met zijn eerste Eredivisie-treffer van dit seizoen de 1-0.

Al snel volgde ook de tweede treffer al. Antony kwam naar binnen en schoot op knappe wijze in de verre hoek de 2-0 tegen de touwen. Halverwege de eerste helft was de wedstrijd daarmee al beslist.

Het tempo ging direct omlaag, al was Ajax nog wel een paar keer dicht bij een derde treffer. Doelpunten van Steven Berghuis en Devyne Rensch werden afgekeurd, terwijl Antony en Blind een poging gered zagen worden door de doelman. In de blessuretijd van de eerste helft verprutste Sébastien Haller een grote kans, zodat Ajax met een 2-0 voorsprong richting de kleedkamer ging.

In de tweede helft ging Ajax direct op zoek naar de derde treffer. Haller wist al snel te scoren, maar voor de derde keer deze wedstrijd werd een doelpunt afgekeurd. Dit keer vanwege een vermeende overtreding van de spits.

De kansen volgden elkaar in hoog tempo op. Antony, Haller en Steven Berghuis kregen een goede mogelijkheid, terwijl Perr Schuurs een kopbal van de lijn gehaald zag worden.

Gezien de kansen leek het een kwestie van tijd tot de derde treffer zou gaan vallen. Die kwam uiteindelijk acht minuten voor tijd toen Devyne Rensch ook zijn eerste doelpunt van dit seizoen wist te maken.

De eindstand was daarmee nog niet bereikt, aangezien in de laatste minuut de bal op de stip ging. Na een overtreding op de net ingevallen Kenneth Taylor kreeg Ajax een strafschop en Haller schoot daarmee de 4-0 binnen. De Ivoriaan wist diep in blessuretijd ook zijn tweede treffer te maken, zodat hij de eindstand bepaalde op 5-0. Haller is bovendien nu ook weer alleen topscorer van de Eredivisie met 12 doelpunten.


[video] Highlights Ajax - Fortuna


Daley Blind: 'Het is geen geheim dat ik het liefst in de as speel'

In gesprek met ESPN werd Daley Blind gevraagd wat nu zijn favoriete posite is, aangezien hij al het hele seizoen als linksback speelt. "Het is geen geheim dat ik het liefst in de as speel, daar voel ik me heel prettig. Maar ook linksback is voor mij een prima positie", aldus Blind. "Maar als ik altijd zou mogen kiezen, zou ik toch vaker naar de as toe trekken. Het is voor mij ook gewoon goed om als linksback te spelen en daar ritme op te doen, want daar speel ik bij het Nederlands elftal ook. De trainer maakt de keuzes en ik ben ook gelukkig op links."

Blind heeft ook een goede klik met Dusan Tadic voor hem. "Dat is altijd prettig. We voelen elkaar goed aan", zo gaf hij aan. "De afgelopen tijd heb ik als linksback hele goede wedstrijden gespeeld met een paar wisselvallige. Over het algemeen ben ik wel blij op die positie."

Gevraagd werd aan de verdediger of hij zijn loopbaan bij Ajax gaat afsluiten. "Ik ben nog lang niet klaar. Ik ben ontzettend gelukkig bij Ajax. Het is gewoon wachten wat de toekomst brengt", zei hij daarover. "Ik zie mezelf ook hier afsluiten als de toekomst dat brengt, dan ben ik een blij man. Maar als er op een gegeven moment nog iets gebeurt in het voetbal waardoor ik misschien nog een avontuur aan wil gaan, kan ik dat misschien doen. Maar het zou fantastisch zijn om bij deze mooie club af te mogen sluiten."


[video] Ajax met comfortabele zege op Fortuna de winterstop in


Devyne Rensch: 'Mijn oom is gisteren begraven. Deze goal was voor hem'

Devyne Rensch was na zijn doelpunt tegen Fortuna Sittard flink geëmotioneerd. In gesprek met ESPN werd de verdediger daarnaar gevraagd. "Aan de ene kant was ik heel blij, maar aan de andere kant ook heel verdrietig. Mijn oom is gisteren begraven. Daarom was ik ook emotioneel. Deze goal was voor hem", aldus Rensch.

De verdediger kent tot nu toe een lastig seizoen en moet vaak plaats nemen op de bank. "Ik zag het al aankomen dat ik niet veel bij Ajax zou spelen. Ik ben niet de enige rechtsback bij Ajax. We hebben ook nog Noussair en Jurriën. Er is altijd een strijd", zo gaf hij aan. "Je bent nooit zeker van een basisplaats. Daar probeer je voor te vechten. Het was voor mij wel wisselvallig. Van de Keuken Kampioen Divisie naar het Nederlands elftal en de Champions League. Dat was voor mij best lastig en dat zag je ook wel aan mijn spel."

Rensch ging verder: "Het belangrijkste was om mijn hoofd erbij te houden. Dat was in het begin om eerlijk te zijn wel een beetje moeilijk. Als ik speel probeer ik mijn bijdrage te leveren. Dat ging in het begin lastig, maar ik moet op een gegeven moment mijn draai weer gaan vinden en ik hoop dat ik die nu weer een beetje heb gevonden."


Erik ten Hag: 'Uiteindelijk overheerst een goed gevoel'

In gesprek met ESPN kreeg Erik ten Hag de vraag wat nu het verschil was van de wedstrijd tegen Fortuna Sittard met de duels tegen onder meer FC Utrecht, Twente en AZ. "We hebben veel meer kansen gecreëerd. Veel doelpogingen, maar ook echte kansen", aldus Ten Hag. "We hebben er uiteindelijk vijf gemaakt, maar de effectiviteit had nog wat hoger gekund. Maar als je met 5-0 wint, moet je uiteindelijk tevreden zijn."

De trainer kijkt uiteindelijk met een goed gevoel terug op de eerste seizoenshelft. "We hebben een goede decembermaand gehad. Uiteindelijk overheerst een goed gevoel", zo gaf hij aan. "We zitten in een goede positie, want we kunnen alles winnen. We weten dat we moeten verbeteren en daar moeten we voor gaan."

Ten Hag ging verder: "Zeker in thuiswedstrijden hebben wij te veel punten verspeeld en dat moet volgend jaar beter. In uitwedstrijden moeten we op dezelfde voet verder gaan en in de Champions League ook. We zullen moeten blijven verbeteren. Vooral tegen compacte tegenstanders om daar kansen tegen te creëren."


Karakteristieken

Uitslag: 5-0 (2-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Daley Blind ('14)
Goal
2-0 Antony ('22)
Goal
3-0 Devyne Rensch ('82)
Goal
4-0 Sébastien Haller ('90, penalty)
Goal
5-0 Sébastien Haller ('90)
Scheidsrechter
Nagtegaal
Toeschouwers
0 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Fortuna Sittard: Van Osch ('90)

Opstelling Ajax

Dusan TadićSébastien Haller Antony


Ryan GravenberchSteven BerghuisDavy Klaassen


Daley BlindPerr SchuursJurriën TimberDevyne Rensch


Remko Pasveer

Wissels:

'52 Nicolás Tagliafico voor Ryan Gravenberch
'79 David Neres voor Dusan Tadić
'86 Kenneth Taylor voor Steven Berghuis
'86 Mohamed Daramy voor Antony


Opstelling Fortuna Sittard

FlemmingSeuntjens


RienstraDuarteFerati


CoxJanssenSamarisAnghaTirpan


Van Osch

Wissels:

'46 Pinto voor Tirpan
'73 Lonwijk voor Angha
'86 Noslin voor Ferati
'89 Musaba voor Rienstra


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 13 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 5-0 (2-0)
 7 5-0 (2-0)
 7 5-0 (2-0)
 7 5-0 (2-0)
 7 5-0 (2-0)
 7 5-0 (2-0)
 7 5-0 (2-0)
 7 5-0 (2-0)
 7 5-0 (2-0)
10  7 5-0 (2-0)
11  7 5-0 (2-0)
12  7 5-0 (2-0)
13  7 5-0 (2-0)
14  6 5-0 (3-0)
15  6 5-0 (3-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.52. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Daley Blind (38 -> 5,0)
2. Devyne Rensch (26 -> 4,0)
3. Antony (24 -> 3,0)
4. Jurriën Timber (23 -> 2,0)
5. Perr Schuurs (20 -> 1,0)
6. Sébastien Haller (12 -> 0,0)
7. Dusan Tadić (5 -> 0,0)
8. Remko Pasveer (4 -> 0,0)
9. Steven Berghuis (2 -> 0,0)
10. Nicolás Tagliafico (1 -> 0,0)
10. Davy Klaassen (1 -> 0,0)
12. Niemand (0 -> 0,0)
12. Ar'Jany Martha (0 -> 0,0)
12. Sontje Hansen (0 -> 0,0)
12. Naci Ünüvar (0 -> 0,0)
12. Youri Baas (0 -> 0,0)
12. Lisandro Magallán (0 -> 0,0)
12. Victor Jensen (0 -> 0,0)
12. Kenneth Taylor (0 -> 0,0)
12. André Onana (0 -> 0,0)
12. Lisandro Martínez (0 -> 0,0)
12. Mohammed Kudus (0 -> 0,0)
12. Zakaria Labyad (0 -> 0,0)
12. Jay Gorter (0 -> 0,0)
12. Noussair Mazraoui (0 -> 0,0)
12. Danilo (0 -> 0,0)
12. Ryan Gravenberch (0 -> 0,0)
12. David Neres (0 -> 0,0)
12. Sean Klaiber (0 -> 0,0)
12. Edson Álvarez (0 -> 0,0)
12. Maarten Stekelenburg (0 -> 0,0)
12. Mohamed Daramy (0 -> 0,0)
12. Charlie Setford (0 -> 0,0)
12. Calvin Raatsie (0 -> 0,0)
12. Kristian Hlynsson (0 -> 0,0)
12. Youri Regeer (0 -> 0,0)
12. Amourricho van Axel Dongen (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


8 maanden geleden
Kan mij niet boeien hoe we winnen als we die drie punten maar pakken. Druk er ophouden.
Pasveer-Rensch-Schuurs-Blind-Nico-Klaassen-Alvarez-Berghuis-Tadic-Haller-Antony.
Of met 3 achterin.
Dan Taylor voor Rensch.
+1/-2

8 maanden geleden
Lijkt mij wel handig dat je deze wint, na de winterstop Utrecht, PSV, Heracles en Twente op een rijtje, allemaal niet te onderschatten.
+1/-0

 
8 maanden geleden
Zou inderdaad handig zijn. Het is echter niet zozeer het onderschatten van de tegenstander, maar eerder het overschatten van zichzelf. Je kunt er donder op zeggen dat ook Fortuna met 11 man voor de pot gaat hangen, hopend op een puntje. Ajax zal daar daadkracht en scherpte tegenover moeten zetten en niet dat gemakzuchtige en slordige spel dat inmiddels kenmerkend is voor het Ajax in deze competitie
+3/-1

 
8 maanden geleden
Utrecht, Heracles en Twente hebben al voor puntverlies gezorgd dit seizoen. Ik wordt nog niet erg blij van dit programma in januari/februari.
+2/-0

nieuws-redacteur 8 maanden geleden
Ik denk dat Youri Regeer gaat spelen ipv Devyne Rensch. En geen Klaassen maar Berghuis.
+1/-0

8 maanden geleden
pasveer, rensch, blind, schuurs, tagliafico, klaassen, alvarez, taylor, berghuis, tadic, anthony.
+1/-0

 
8 maanden geleden (gewijzigd)
Ja prima, laat Gravenberch maar een paar maanden op de bank alsjeblieft. Berghuis en Klaassen zorgen met z'n tweeën wel voor wat meer beleving op het middenveld.
+1/-0

reactie verwijderd

8 maanden geleden
Ik hoop dat ze met deze wedstrijd nog wat goed weten te maken richting de fans. Het is voor mij een ontiegelijke anticlimax dat Ajax niet bovenaan staat. Hoe hebben ze het zó kunnen verknoeien tegen Twente, Utrecht, Heracles, Go Ahead(!) en AZ. Totaal onnodig om PSV weer hoop te geven.

Volgens mij hebben we vanavond een vrij unieke situatie, op drie man in de voorhoede na een nederlands Ajax ;-)
+1/-0

8 maanden geleden
Berghuis moet gek worden. Hoe vaak hij de diepte zoekt/tussen de linies loopt voor de splijtende pas. Is het sprake van domheid of structureel overslaan.....??????
+2/-0

 
8 maanden geleden
Toch een kwestie van voetbalintelligentie en dat ontbreekt helaas toch bij verschillende spelers.
+4/-0

8 maanden geleden
Ze proberen in ieder geval snelheid in het spel te houden en ze laten zien dat ze willen Vooral in de eindfase echter ontbreekt nog de nauwkeurigheid. Er wordt hard gewerkt dat iig. Sommige spelers zoals Gravenberch en Rench moeten toch echt werken aan hun handelingssnelheid en hun keuzes. Haller hard werkend maar heeft constant ruzie met de bal . Maar goed 2-0 voor en tot nu toe weinig aan de hand
+2/-0

8 maanden geleden
Ik zou wel weer eens een mooi afstandsschot er in willen zien vliegen van een meter of 20 a 25. Die zie je maar zelden meer de laatste tijd.
+4/-1

 
8 maanden geleden
Waarom krijg jij een minnetje. De afstandsschoten bij Ajax zijn toch voornamelijk niet al te best !
+3/-0

 
8 maanden geleden
Dat is eigenlijk precies wat ik bedoel. Die afstandsschoten moeten een stuk beter. Tegen die tegenstanders die met 11 man verdedigen kan dat toch een goed wapen zijn. Misschien maar een beetje extra op trainen in Portugal.
+3/-0

8 maanden geleden
Een verdiende overwinning. Het krachtsverschil was wel erg groot , ze zijn eindelijk weer eens eager en dan is het jammer dat het krachtsverschil niet in meer doelpunten werd uitgedrukt., want we hebben weer genoeg mogelijkheden gehad. Het zag er trouwens niet naar uit dat Haller deze wedstrijd nog zou scoren want die was vandaag echt slecht , ondanks het harde werken en zijn 2 goals.
+2/-0

8 maanden geleden
Prima resultaat.

Verder wederom een teleurstellend schouwspel.
Veel te veel foute keuzes waarvan het merendeel veroorzaakt door gebrek aan inzicht. Waarbij voor dat laatste vooral geld dat ze niet goed kijken wat er mogelijk is.

Antony ook weer tegenvallend met zijn gebrek aan tweebenigheid.
Bij hem moet alles kloppen anders is het een zeer beperkt spelertje.
Onmogelijk dat hij door een grote club gekocht gaat worden.

Haller ...
Die heeft zijn geld al opgebracht heb ik hier meermaals gelezen. Prima als dat zo is.
Van mij mogen ze hem ergens onder de kerstboom leggen.
+5/-4

 
8 maanden geleden
Geen speld tussen te krijgen.
+4/-3