Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenAjax overtuigt met monsterzege tegen NEC


Tijdstip
14 augustus 2021
Stadion
Johan Cruijff ArenA
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN


Ajax overtuigt met monsterzege tegen NEC; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Ajax overtuigt met monsterzege tegen NEC

Ajax is de Eredivisie weer in stijl begonnen. In de Johan Cruijff ArenA werd na een geweldige eerste helft NEC met 5-0 van het veld geblazen. Dusan Tadic scoorde twee keer, terwijl ook Sébastien Haller en Noussair Mazraoui tot scoren kwamen. NEC maakte ook een eigen treffer.

Ajax vloog uit de startblokken. Direct kreeg het enkele goede kansen en na zes minuten lag de bal dan ook al in het net. Op knappe wijze opende Sébastien Haller de score.

Het was toen al duidelijk dat vanwege het enorme krachtsverschil er nog veel meer treffers zouden vallen. Noussair Mazraoui gaf de assist bij de openingstreffer en kopte enkele minuten later zelf de 2-0 binnen.

Er was nog geen kwartier gespeeld of de teller stond al op 3. Verdediger De Rooij werkte de bal in eigen doel. De VAR zag dat de bal over de lijn was geweest en kende daarom het doelpunt toe aan Ajax.

Ook Dusan Tadic zag zijn naam al snel op het scorebord staan. De aanvoerder schoot uit een afgeslagen corner hard binnen. Het maakte een einde aan de Amsterdamse storm. Gezien de kansen had het ook al 6-0 of 7-0 kunnen staan, terwijl de eerste helft nog niet eens halverwege was.

Vlak voor rust viel uiteindelijk toch nog de vijfde treffer. De bal werd goed veroverd waarna Tadic zijn tweede van de avond kon maken.

In de tweede helft werd de gashendel flink teruggeschroefd. Af en toe kwam Ajax er nog doorheen, maar tot echt grote kansen leidde het niet en verdere doelpunten bleven daardoor uit.

Het veranderde echter niets aan het feit dat Ajax op zeer overtuigende wijze aan de jacht op nummer 36 is begonnen.


[video] Highlights Ajax - NEC


Dusan Tadic: 'De eerste helft was heel goed'

Dusan Tadic was in gesprek met ESPN zeer te spreken over het begin van de competitie. "Het is een lekker begin. De eerste helft was heel goed. De energie en sfeer op de tribune. We speelden daardoor een heel goede eerste helft", aldus Tadic. "De tweede helft was niet zo goed. Daarin moeten wij veel meer brengen."

Gevraagd werd waarom het na rust niet meer lukte. "We moeten onze energie en dezelfde tactische discipline houden", zo gaf hij aan. "Als de tegenstander met vijf verdedigers speelt hebben wij allemaal onze taken wat we moeten doen. Dat deden we alleen niet goed."

Tadic werd zelf halverwege de tweede helft gewisseld. Zelf vond hij dat geen probleem. "Je wil natuurlijk altijd meer spelen, meer doelpunten en assists maken. Het is normaal dat je die honger hebt", zei hij daarover. "Andere spelers moeten ook minuten krijgen. Ik ben gewoon fit en ik vind het verder geen probleem."


[video] 'Trots dat ik hier zo gewaardeerd word' | Lasse Schöne


Erik ten Hag: 'Iedereen heeft genoten van de eerste helft'

In gesprek met ESPN was Erik ten Hag zeer te spreken over de eerste helft. "Iedereen heeft daarvan genoten. De spelers, maar ook de coach en zeker ook de fans", aldus Ten Hag. "Uiteindelijk voetballen we daarvoor. We hebben dat omarmd en de reactie was wel duidelijk. Ze waren enthousiast, maar we hebben ook schitterend voetbal laten zien."

Over het spel na rust was de trainer niet tevreden. "Dat mogen we niet accepteren. Dat ligt aan onszelf. Het tempo gaat heel ver naar beneden, maar dat moet je heel hoog houden", zo gaf hij aan. "Alle zaken deden we een stuk minder. De kans die Ryan mist was een goed voorbeeld. Dat moet gelijk 6-0 zijn en dan zit de schwung er meteen in."

Ten Hag vond het niet logisch dat het spel in de tweede helft zoveel minder was na de geweldige eerste helft. "Ze zijn natuurlijk geen robots, maar je moet het niet accepteren", zei hij daarop. "Je moet de eisen hoog leggen en dat je door blijft gaan in het tempo."


Lasse Schöne: 'Dat ik op deze manier afscheid mag nemen is heel mooi'

Lasse Schöne gaf in gesprek met ESPN aan genoten te hebben om weer terug te zijn in de Johan Cruijff ArenA. "Het was heel mooi. Ik ben twee jaar geleden al weggegaan, maar dat ik op deze manier afscheid mag nemen is heel mooi", aldus Schöne. "Ik waardeer het ook zeer. Alle fans die me zo toejuichen, dat doet me wel wat."

In de wedstrijd had hij een stuk minder genoten van zijn terugkeer. "We zeiden vooraf dat we de eerste twintig minuten goed door moesten komen. Maar dan kijk je op de klok en dan zie je na twintig minuten 4-0 staan. Dan wordt het een heel lange avond", zei hij daarover. "Mijn allereerste wedstrijd in het betaald voetbal was met De Graafschap tegen Ajax. Toen verloren we op de Vijverberg met 8-1. Ik heb dus nog wel eens erger meegemaakt."


[video] Ajax speelt geweldige eerste helft tegen NEC


Bas Nijhuis: 'Voor mij is dit gewoon een normaal duel'

In gesprek met ESPN werd Bas Nijhuis gevraagd waarom hij de 5-0 van Dusan Tadic goedkeurde. "Ik ben eerlijk gezegd verbaasd dat ik voor de camera moet komen", zei hij meteen daarover. "Ik sta in het veld en zie dat een speler van Ajax de bal wegspeelt. Daarna komt pas die botsing met de speler van NEC. Ik zag dat op het veld en liet daarom doorgaan. Laurens Gerrets, de VAR, zag precies hetzelfde."

Ook na het zien van de beelden was de scheidsrechter van mening dat hij het bij het rechte eind had. "Voor mij is dit gewoon een normaal duel", aldus Nijhuis. "Iedereen mag een mening hebben dat het een overtreding is, maar ik vind het geen overtreding. Het kan best zijn dat iemand hier voor fluit, maar hij speelt hier de bal en daarna komt pas de botsing. Ik vond het gewoon een normaal duel."


Steven Berghuis: 'Lekker dat ik weer negentig minuten mocht spelen'

Steven Berghuis gaf in gesprek met ESPN aan erg blij te zijn dat hij een hele wedstrijd mocht spelen. "Het was lekker. Het is alweer tweeënhalve maand geleden dat ik voor het laatst 90 minuten heb gespeeld", aldus Berghuis. "Het is nu een beetje opbouwen. Tegen Leeds 45 minuten, tegen PSV 70 en dan nu 90. Dat is een beetje de normale gang. Ik merkte het wel in de laatste fase van de tweede helft. Dat moet groeien en dat is hard werken op de training."

De aanvaller vond dat hij genoeg geleverd had. "Vooral in de eerste helft. Ik voelde me heel erg goed en fris", zo gaf hij aan. "In de tweede helft werden we al team wat slordiger. Ik voelde zelf ook wel dat bij mij de krachten wegvloeiden. Werk aan de winkel wat dat betreft."

Berghuis werd ook gevraagd naar afgelopen week waarin hij uiteindelijk besloot aangifte te doen vanwege de vele bedreigingen die hij ontving na zijn transfer. "Het is jammer dat het nu bij de media kwam, want het was eindelijk een beetje gaan liggen. De clubs zijn doorgegaan, dus dat was voor mij wel jammer. Ga gewoon door moet voetballen zou ik zeggen", zei hij daarover. "Ik begrijp natuurlijk de emoties, maar bepaalde dingen zijn echt te ver gegaan. Vooral voor mijn gezin, het meest belangrijke. Op een gegeven moment moet je een bepaalde grens trekken. Deze tijd met social media is heel heftig. Iedereen kan gewoon zeggen wat hij wil. Hopelijk kan de regering hier iets aan doen dat het minder wordt. Uiteindelijk blijft het gewoon werk en respect naar de persoon. Sommige dingen waren wat mij betret te ver gegaan."


Reinold Wiedemeijer: 'De 5-0 had afgefloten moeten worden'

In Dit was het Weekend op ESPN gaf Reinold Wiedemeijer aan dat de 5-0 afgekeurd had moeten worden. "De scheidsrechter heeft hier beoordeeld dat eerst de bal werd gespeeld en vervolgens de botsing onschuldig was", aldus Wiedemeijer. "Ik vind dat overigens niet. Dit had afgefloten moeten worden. Dit was onvoorzichtig en misschien zelfs wel onbesuisd inkomen."

Bas Nijhuis besloot om door te spelen. "De VAR kijkt of het overduidelijk fout vond en vond dat niet. Hij heeft aanknopingspunten gevonden, met name de bal spelen. ", zo gaf hij aan. "Ook hier is er nog discussie over. Niet iedereen vindt dit iets. Als ik zelf op het veld had gestaan, had ik wel ingegrepen denk ik. Hij gaat heel erg naar het hoofd, daarom had ik verwacht dat er afgefloten zal worden."

Ook werd er gevraagd naar de 3-0, die door de VAR werd goedgekeurd omdat deze volledig over de lijn is. "Dit is interpretatie van de VAR. De VAR is gaan kijken en is op zoek gegaan naar voldoende aanknopingspunten of de bal geheel over de lijn is. Dat heeft hij hier gevonden", zei Wiedemeijer daarover. "Ik heb het hier ook gezien. Ik vind ook dat de bal over de lijn is. We hebben niet gekozen voor de doellijntechnologie, omdat dat te duur was en te weinig nut had. Maar ook omdat de VAR 99% van de gevallen kan afvangen. Dat heeft hij in deze ook gedaan."


Karakteristieken

Uitslag: 5-0 (5-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Sébastien Haller ('6)
Goal
2-0 Noussair Mazraoui ('10)
Goal
3-0 Eigen doelpunt Van Rooij ('15)
Goal
4-0 Dusan Tadić ('20)
Goal
5-0 Dusan Tadić ('39)
Scheidsrechter
Nijhuis
Toeschouwers
32.275 toeschouwers

Kaarten: -


Opstelling Ajax

Dusan TadićSébastien HallerSteven Berghuis


Ryan GravenberchDavy KlaassenEdson Álvarez


Daley BlindLisandro MartínezJurriën TimberNoussair Mazraoui


Maarten Stekelenburg

Wissels:

'58 Devyne Rensch voor Lisandro Martínez
'58 David Neres voor Dusan Tadić
'76 Victor Jensen voor Edson Álvarez
'76 Zakaria Labyad voor Davy Klaassen


Opstelling NEC

MattsonDuelundOkita


ProperBruijnSchöne


El KarouaniOdenthalMarquezVan Rooij


Branderhorst

Wissels:

'25 Barreto voor Mattson
'66 Akman voor Bruijn
'80 Vet voor Schöne
'80 Bronkhorst voor Okita


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 6 5-0 (2-0)
 6 5-0 (3-0)
 6 5-0 (2-0)
 6 5-0 (2-0)
 6 5-0 (2-0)
 6 5-0 (3-0)
 6 5-0 (2-0)
 6 5-0 (3-0)
 6 5-0 (2-0)
10  4 3-0 (2-0)
11  4 4-0 (2-0)
12  4 4-0 (1-0)
13  4 4-0 (3-0)
14  4 3-0 (1-0)
15  4 4-0 (2-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.92. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Dusan Tadić (69 -> 5,0)
2. Noussair Mazraoui (35 -> 4,0)
3. Edson Álvarez (21 -> 3,0)
4. Steven Berghuis (16 -> 2,0)
5. Daley Blind (10 -> 0,5)
5. Ryan Gravenberch (10 -> 0,5)
7. Lisandro Martínez (8 -> 0,0)
8. Jurriën Timber (4 -> 0,0)
9. Maarten Stekelenburg (1 -> 0,0)
10. Niemand (0 -> 0,0)
10. Sontje Hansen (0 -> 0,0)
10. Antony (0 -> 0,0)
10. Naci Ünüvar (0 -> 0,0)
10. Dominik Kotarski (0 -> 0,0)
10. Nicolás Tagliafico (0 -> 0,0)
10. Brian Brobbey (0 -> 0,0)
10. Victor Jensen (0 -> 0,0)
10. Kenneth Taylor (0 -> 0,0)
10. André Onana (0 -> 0,0)
10. Lassina Traoré (0 -> 0,0)
10. Sébastien Haller (0 -> 0,0)
10. Mohammed Kudus (0 -> 0,0)
10. Zakaria Labyad (0 -> 0,0)
10. Jurgen Ekkelenkamp (0 -> 0,0)
10. Kjell Scherpen (0 -> 0,0)
10. Devyne Rensch (0 -> 0,0)
10. Quincy Promes (0 -> 0,0)
10. David Neres (0 -> 0,0)
10. Davy Klaassen (0 -> 0,0)
10. Sean Klaiber (0 -> 0,0)
10. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
10. Sergino Dest (0 -> 0,0)
10. Bruno Varela (0 -> 0,0)
10. Donny van de Beek (0 -> 0,0)
10. Carel Eiting (0 -> 0,0)
10. Siem de Jong (0 -> 0,0)
10. Juan Familio-Castillo (0 -> 0,0)
10. Danilo Pereira da Silva (0 -> 0,0)
10. Ryan Babel (0 -> 0,0)
10. Matthijs de Ligt (0 -> 0,0)
10. Joël Veltman (0 -> 0,0)
10. Kik Pierie (0 -> 0,0)
10. Klaas Jan Huntelaar (0 -> 0,0)
10. Benjamin van Leer (0 -> 0,0)
10. Razvan Marin (0 -> 0,0)
10. Hakim Ziyech (0 -> 0,0)
10. Kasper Dolberg (0 -> 0,0)
10. Noa Lang (0 -> 0,0)
10. Hassane Bandé (0 -> 0,0)
10. Oussama Idrissi (0 -> 0,0)
10. Danilo (0 -> 0,0)
10. Jay Gorter (0 -> 0,0)
10. Lisandro Magallán (0 -> 0,0)
10. Remko Pasveer (0 -> 0,0)
10. Youri Baas (0 -> 0,0)
10. Ar'Jany Martha (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


1 jaar geleden (gewijzigd)
Als we maar geen vrije trappen weggeven 30 meter of minder van de goal. Of zou klasse Schone hen expres de tweede ring in peren?
Ik verwacht een grettig en scherp Ajax. De media heeft Ajax al afgeschreven, PSV is alles en wij kunnen er opeens helemaal niks meer van.
Ik verwacht een grettig en scherp Ajax. 5-0!
+2/-0

1 jaar geleden
Begin maar met Stekelenburg op goal! Er moet wel wat bij achter ! Maar t zal wel goed komen!
+1/-0

1 jaar geleden
Lasse Schone wat een klasbak. Wat een topaankoop. Die man zit diep in de harten van de fans en van mij ook.

Frenkie weg, Schone weg, Ziyech weg, Donny weg...

Veel voetballende mensen zijn weggevallen die zo goed pasten bij Ajax.

Ik mis ze.
+5/-1

1 jaar geleden
En Traore weg. Weer gescoord, blijf het nog steeds jammer vinden.
+4/-0

13 maanden geleden
Ajax verloor in Amsterdam nog nooit van NEC.

Misschien erbij zetten in de competitie. Ik kan me een bekerpotje herinneren in 1994.
+0/-0

13 maanden geleden
5-0 bij rust staan is wel de juiste reactie na psv.

Ik hoop op dat vele spelers hier in hun flow komen.

Opvallend, Alvarez erbij is lekker.
Speelt lekker.
+4/-0

13 maanden geleden (gewijzigd)
Nu nog een donderspeech in de kleedkamer, want ook al staat het 5-0, ze verslappen gewoon na de 25e minuut. We kunnen het record van 13 goals verbreken!!
+3/-0

 
13 maanden geleden
Klaassen speelt echt heel matig.
Jammer...
+2/-1

 
13 maanden geleden
Ik vind het schandalig dat ze het rustig aan doen in de 2e helft. Dit zijn de wedstrijden waarin je door moet drukken en veel goals moet maken. Je hebt straks een hele week om te rusten.
+2/-0

 
13 maanden geleden
Volgens mij is het geen rustig aandoen, maar onmacht. Ten Hag is denk ik in de rust wel boos geworden over het 2e deel van de 1e helft. Wat ze nu vertonen is echt beneden peil.

Haller en Gravenberch mogen zich best wel een beetje gaan schamen ook.
+3/-0

 
13 maanden geleden
Klopt. Eens.
Ik vraag me af waarom...


Misschien heeft het stiekem of onbewust wel met Lasse te maken dat ze hem niet nu bij zijn afscheid met 0-9 naar huis willen laten gaan.

Het is mogelijk. Niemand zal het toegeven, maar ik krijg opeens de gedachte.

Lasse is heel erg geliefd bij Ajax, de spelers, Ten Hag...
You never know.
+1/-2

13 maanden geleden
Zit het stadion vol, maak je er zo'n ongelofelijk slappe tweede helft van! Echt een schande.
+1/-0

13 maanden geleden
Sorry hoor,maar heeft Haller er wel zin in.
Wil geen hetze voeren maar wat een drama is dat.
Zet Danilo maar is in de spits.
Neres mag bij een goed bod ook vertrekken. Ik zie het niet in die gozer hoor.
+1/-3

13 maanden geleden
Als er in de titel staat "monsterzege", dan had ik na de 1e helft toch wel gehoopt en verwacht dat het toch wel op z'n minst 8-0 zou worden maar ja. Bijna in slaap gevallen de tweede helft zelfs. Maar goed, makkelijke winst en goed 1e deel van de eerste helft.
+2/-0

13 maanden geleden
Ik ben van mening dat we de lat dit jaar voor dit Ajax echt wat hoger mogen leggen. Ondanks het resultaat 5-0 kan ik me niet voorstellen dat ten Hag tevreden is over het spel. Ik in iig niet. Ik vond zelfs met name Halker, Klaassen en Gravenberch matig , waarbij Haller wel heel slordig net kansen omgaat. Ik snap best dat het gemak waarmee je voorkomt niet ten goede komt van de concentratie. Maar het werd vooral in de tweede helft veel te slordig en gemakzuchtig . Vervelend zelfs om naar te kijken. Ik mag verder hopen dat er in de competitie toch meer tegenstand zal komen want hier ga je als team niet beter door voetballen, wat was dit NEC instellend zwak!
+1/-0

13 maanden geleden
Ik ben het oprecht eens met bovenstaande, maar ik vind het ook heerlijk dat we ouderwets zeiken na een 5-0 overwinning. Dat heb ik toch gemist ;-)
+3/-1

 
13 maanden geleden
Eens. Zeiken uit luxe. Maar dat is dus het verschil tussen ons en andere clubs. Wij willen 90 minuten goed voetbal zien en houden zo de druk erop. Over de eerste 25 minuten ben ik meer dan tevreden. NEC werd toen helemaal naar de klote gespeeld, maar waar bijv. in het begin van vorig seizoen de ploeg doordrukte en op zoek ging naar meer goals, deden ze vooral in de 2e helft maar wat. De focus was weg en over het tempo zal ik maar zwijgen.
+2/-0

13 maanden geleden
Zoals gister ga ik toch weer aan Brobbey zitten denken als ik die Haller keer op keer simpel afgetroefd ziet worden.
Was op zijn 18e al niet van de bal af te krijgen en ook nog eens snel in de diepte, Haller heeft dat allebei niet.
Dan heb je 22 miljoen achter de hand voor een spits en je komt er niet uit met een eigen jeugdproduct die precies in je profiel past.
+1/-0

 
13 maanden geleden
Helemaal mee eens al kwamen ze er niet uit met Raiola want die heeft de deal bewust in de soep laten lopen.
Gisteren baalde ik ook nog van het feit dat we een hele grote kans hebben laten liggen in de tweede helft om meteen een groot gat qua doelgemiddelde te slaan met PSV.
+2/-0

maas1plas (geschorst)
13 maanden geleden
voor de rust een 9 na de rust 5 dus een 7 nog een spits erbij mag van mij gerust dolberg zijn en nog een laatste man erbij ik denk dat blind zeker niet beter wordt
+1/-0

13 maanden geleden
Overigens vind ik ook voor NEC wel erg lullig dat ze nou precies de allereerste wedstrijd tegen ons in de arena moeten. Zit je met een compleet elftal wat nog amper heeft geproefd van betaald voetbal.
+1/-0

 
13 maanden geleden (gewijzigd)
Ach, als gepromoveerde club kun je Ajax uit maar beter snel gehad hebben. Lijkt me de ultieme ontgroening voor de onervaren spelers. Vanaf nu kan het alleen maar beter gaan toch? Bovendien hebben ze één helft de nul gehouden; iets om trots op te zijn.
+2/-0