Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenAjax op halve kracht toch simpel naar ruime winst in klassieker


Tijdstip
9 mei 2021
Stadion
De Kuip
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN 1


Ajax op halve kracht toch simpel naar ruime winst in klassieker; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Ajax op halve kracht toch simpel naar ruime winst in klassieker

Ajax speelde één van haar mindere wedstrijden maar wist desalniettemin simpel met 0-3 bij een uitermate zwak Feyenoord te winnen. De Rotterdammers waren zo vriendelijk om twee keer in eigen doel te schieten en een strafschop te missen. Mohammed Kudus zorgde voor de laatste goal van de Amsterdammers.
Het was vooraf nog even spannend of de wedstrijd in Rotterdam überhaupt zou doorgaan, er waren namelijk politiestakingen aangekondigd. Uiteindelijk zorgde een kort geding voor soelaas en kon er om half drie worden afgetrapt in een leeg stadion. Ajax showde het nieuwe, Braziliaans aandoende, uitshirt en het veld lag er als een heerlijk biljartlaken bij. Door de afwezigheid van Nicolas Tagliafico maakte Nous Mazraoui weer zijn opwachting in de basis als rechtsback, Devyne Rensch ging op links acteren. Ajax kreeg zoals verwacht de bal van een inzakkend Feyenoord maar het liep allemaal nogal stroef bij de wat lamlendig ogende landskampioen. Feyenoord loerde op een tegenstoot en kreeg zelfs de eerste echte kans: gelukkig voor Ajax maaide Joao Texeira over de bal en redde Maarten Stekelenburg, uitstekend keepend, prima op de rebound van Bryan Linssen door deze onder uit de korte hoek te tikken.

Zoals gezegd was Ajax niet echt soepel aan het combineren maar op een gegeven moment draaide men toch even de duimschroeven wat strakker aan. Mazraoui, weer lekker fit ogend, ging regelmatig op avontuur en had in kansrijke positie af moeten leggen maar schoot zelf op de vuisten van Justin Bijlow. De hieruit resulterende corner leverde dan toch de 0-1 op. Via een flipperkastsituatie tikte Marcos Senesi, vooral ook opvallend vanwege zijn vele overtredingen, uiteindelijk de bal over de doellijn.
De eerste helft kabbelde wat voort. Een rustig Ajax en een onmachtig Feyenoord dat op slag van rust dan ineens een duwtje in de rug kreeg. Na een onoverzichtelijke situatie kreeg Edson Alvarez, even daarvoor wél bestraft met geel door een inconsequente scheidsrechter Danny Makkelie, de bal van een meter afstand op de borst/schouder waarna er naar de stip werd gewezen. Ook kreeg Alvarez hier een directe rode kaart wat volgens de regels misschien zal kloppen maar het voelde allemaal nogal overdreven zwaar aan. Gelukkig voor de gasten stopte Stekelenburg de inzet van Leroy Fer waardoor de bezoekers toch met een 0-1 voorsprong mochten gaan rusten.

Met elf tegen tien moest Feyenoord na de pauze meer gaan komen maar de Rotterdammers deden dat eigenlijk nog steeds niet echt. Ajax voetbalde op een gegeven moment zelfs makkelijker dan voor rust en toen Antony er vandoor was en Tyrell Malacia hem licht aantikte betekende dat de tweede gele kaart voor de Rotterdammer. Overigens had Malacia daarvoor al nadrukkelijk naar een directe rode kaart gesolliciteerd toen hij Davy Klaassen in de lager gelegen stenen dug-out smeet. Echt levensgevaarlijk wat hij daar deed.
Met tien tegen tien ontstond er logischerwijs nog meer ruimte op het veld. Ajax profiteerde al snel door een prima combinatie tussen Dusan Tadic en Devyne Rensch waarna de net ingevallen Ridgeciano Haps zeer knullig de 0-2 in eigen doel werkte. Het was tekenend voor Feyenoord dat echt een zwalkende indruk maakte. Erik ten Hag sloeg aan het wisselen, Ajax maakt er een soort van feestopstelling van. Toch was het Mohammed Kudus die na een prima combinatie tussen invaller David Neres en Tadic vanaf een meter of tien de 0-3 in de verre hoek wist te prikken.

De zege was daarmee binnen en daarmee was alles gezegd. Deze klassieker was namelijk van een bedenkelijk niveau geweest maar het al kampioen zijnde Ajax kon dat minder worden aangerekend dan de onmachtige thuisploeg uit de Maasstad.


[video] Highlights | Feyenoord - Ajax


Perez: 'Wat een aanfluiting, vooral Feyenoord'

De analisten van ESPN hadden een zwakke klassieker gezien. "Wat een aanfluiting", zegt Kenneth Perez, "En dan vooral Feyenoord want Ajax was vrijblijvend, we zien het wel. Maar Feyenoord, echt onmachtig."

Mario Been was het ermee eens: "Als je die eigen goal ziet van Haps, typerend. Geen idee waar hij is, nul oriëntatievermogen."

Arnold Bruggink: "Feyenoord onmachtig, Ajax vond het prima, dan krijg je zoiets. Toch heb ik wel mooi uitgespeelde doelpunten gezien en was het leuk om te zien dat Ten Hag Antony aanspoorde om eindelijk diep te gaan. Hierdoor kreeg Malacia rood uiteindelijk. Bij de 0-3 zie je een goede rol voor Ekkelenkamp, hij had een belangrijke loopactie."


[video] Stekelenburg: 'Er zijn geen vriendschappelijke wedstrijden, zeker niet deze!'


Maarten Stekelenburg: 'Dit was lezen, dan ben je sneller'

Maarten Stekelenburg haalde als één van de weinige acteurs op het veld een dikke voldoende, de goalie keepte uitermate sterk en betrouwbaar. De slagroom op de cake was voor hem het stoppen van de strafschop van Leroy Fer. Op de vraag of dit 'lezen of reageren' was toonde 'Steek' zich gedecideerd. "Dit keer was het lezen", zegt hij, "Dan ben je sneller."

De ervaren keeper is duidelijk over de resterende plannen van Ajax dit seizoen. "Alle wedstrijden winnen. Er bestaan geen vriendschappelijke duels, deze van vandaag al helemaal niet."

Bondscoach Frank de Boer gaf vandaag aan dat de kans groot is dat de 38-jarige doelman mee naar het EK gaat. "Is dat zo? Dat is mooi dan. Ik ben teruggekomen als man achter André maar de situatie is veranderd, dat weten we. Als je dan zo beloond wordt is dat erg mooi."

Dan nog even over volgend seizoen. "Nee, zoals altijd zijn er geen afspraken gemaakt. Maar het is inderdaad niet de bedoeling dat ik mijn plaats zomaar afsta."


[video] Rensch vond zijn eerste Klassieker geweldig


Erik ten Hag: 'Ben supertrots op mijn team: mentaal en de wilskracht'

Ajax-trainer Erik ten Hag wilde na afloop niets weten van een zwak Ajax. "We hebben de gehele wedstrijd gedomineerd, ook met tien man", zegt hij resoluut, "Ik ben supertrots op het team: mentaal en de wilskracht die ze brengen."

Een speciale pluim ging uit naar invaller Jurgen Ekkelenkamp. "Hij bracht precies wat we wilden: dynamiek en loopacties. Dat zag je bij die prachtige 0-3, hij trekt het daar open."

Verslaggever Hans Kraay vroeg vervolgens of er na Tagliafico nog meer spelers vervroegd met vakantie kunnen binnenkort. Daar was namelijk sprake van. "Dat ga ik eerst met de desbetreffende spelers bespreken en dan met het team delen. Wat dat betreft staan jullie niet aan de voorkant, dat is niet de juiste procedure."

Voor veel Ajacieden is het al tijdenlang een raadsel waarom rechtsbuiten Antony zo weinig diepgaat. Het blijkt nu dat Ten Hag dat ook vindt, hij vuurde zijn pupil dan ook aan langs de kant. "Antony deed het goed, was een voortdurende plaag. Wat hij echter moet verbeteren is diepgaan zonder bal. Hij moet die momenten beter herkennen, wanneer weg te sprinten. Daar zijn we mee bezig."


Davy Klaassen: 'Als John de Wolf komt aanrennen ben ik weg'

Davy Klaassen toonde zich na afloop weer even relaxt als altijd. Over zijn opstootje met Malacia: "Als John de Wolf komt aanrennen dan ben ik weg haha."

De wedstrijd kon hem zelden boeien. "Het blijft Feyenoord tegen Ajax maar het was niet best. Geen publiek en het was ook erg warm ineens, dat zijn we de laatste weken niet gewend. Maar een prima uitslag voor ons natuurlijk."

Klaassen doet het erg goed als nummer tien maar dat wil niet zeggen dat hij nooit meer controlerend kan spelen. "Ik weet dat jij mij geen goede 'winkeloppasser vindt'( tegen Kraay - red) maar ik denk dat ik op beide posities kan spelen. We zien het wel."

Op gedwongen rust zit de mannetjesputter ook de komende twee resterende duels niet te wachten. "Nee, doe maar niet. Je moet altijd op jezelf lettenj qua vermoeidheid maar ik voel me goed."


Karakteristieken

Uitslag: 0-3 (0-1)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Eigen doelpunt Senesi ('22)
Goal
0-2 Eigen doelpunt Haps ('69)
Goal
0-3 Mohammed Kudus ('79)
Scheidsrechter
Makkelie
Toeschouwers
0 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Feyenoord: Fer ('14)
Kaart
Feyenoord: Malacia ('38)
Kaart
Ajax: Edson Álvarez ('44)
Kaart
Ajax: Edson Álvarez ('45)
Kaart
Feyenoord: Malacia ('60)
Kaart
Ajax: Lisandro Martínez ('79)

Opstelling Ajax

Dusan TadićSébastien HallerAntony Matheus dos Santos


Ryan GravenberchDavy KlaassenEdson Álvarez


Devyne RenschLisandro MartínezJurriën TimberNoussair Mazraoui


Maarten Stekelenburg

Wissels:

'46 Perr Schuurs voor Noussair Mazraoui
'46 Mohammed Kudus voor Sébastien Haller
'72 Sean Klaiber voor Devyne Rensch
'72 Jurgen Ekkelenkamp voor Ryan Gravenberch
'76 David Neres voor Antony Matheus dos Santos


Opstelling Feyenoord

SinisterraBozenikLinssen


KökcüFerTeixeira


MalaciaSenesiBotteghinGeertruida


Bijlow

Wissels:

'62 Haps voor Bozenik
'73 Jorgensen voor Kökcü
'79 Pratto voor Linssen


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 8 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 0-3 (0-1)
 7 0-3 (0-1)
 7 0-3 (0-1)
 7 0-3 (0-1)
 7 0-3 (0-1)
 7 0-3 (0-1)
 7 0-3 (0-1)
 7 0-3 (0-1)
 6 0-3 (0-2)
10  6 0-3 (0-2)
11  6 0-3 (0-2)
12  6 0-3 (0-2)
13  6 0-3 (0-2)
14  6 0-3 (0-2)
15  5 1-3 (0-1)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.17. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Maarten Stekelenburg (66 -> 5,0)
2. Jurriën Timber (49 -> 4,0)
3. Dusan Tadić (11 -> 3,0)
4. Lisandro Martínez (9 -> 2,0)
5. Antony Matheus dos Santos (7 -> 0,5)
5. Ryan Gravenberch (7 -> 0,5)
7. Davy Klaassen (6 -> 0,0)
8. Edson Álvarez (5 -> 0,0)
9. Kjell Scherpen (2 -> 0,0)
10. Niemand (1 -> 0,0)
10. Dominik Kotarski (1 -> 0,0)
10. Mohammed Kudus (1 -> 0,0)
10. Jurgen Ekkelenkamp (1 -> 0,0)
10. Noussair Mazraoui (1 -> 0,0)
10. Sean Klaiber (1 -> 0,0)
16. Sontje Hansen (0 -> 0,0)
16. Naci Ünüvar (0 -> 0,0)
16. Nicolás Tagliafico (0 -> 0,0)
16. Brian Brobbey (0 -> 0,0)
16. Victor Jensen (0 -> 0,0)
16. Kenneth Taylor (0 -> 0,0)
16. André Onana (0 -> 0,0)
16. Lassina Traoré (0 -> 0,0)
16. Sébastien Haller (0 -> 0,0)
16. Zakaria Labyad (0 -> 0,0)
16. Daley Blind (0 -> 0,0)
16. Devyne Rensch (0 -> 0,0)
16. Quincy Promes (0 -> 0,0)
16. David Neres (0 -> 0,0)
16. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
16. Sergino Dest (0 -> 0,0)
16. Bruno Varela (0 -> 0,0)
16. Donny van de Beek (0 -> 0,0)
16. Carel Eiting (0 -> 0,0)
16. Siem de Jong (0 -> 0,0)
16. Juan Familio-Castillo (0 -> 0,0)
16. Danilo Pereira da Silva (0 -> 0,0)
16. Ryan Babel (0 -> 0,0)
16. Matthijs de Ligt (0 -> 0,0)
16. Joël Veltman (0 -> 0,0)
16. Kik Pierie (0 -> 0,0)
16. Klaas Jan Huntelaar (0 -> 0,0)
16. Benjamin van Leer (0 -> 0,0)
16. Razvan Marin (0 -> 0,0)
16. Hakim Ziyech (0 -> 0,0)
16. Kasper Dolberg (0 -> 0,0)
16. Noa Lang (0 -> 0,0)
16. Hassane Bandé (0 -> 0,0)
16. Oussama Idrissi (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


3 jaar geleden
Geen erehaag, dan ook geen gas terug na de 0-3 :)
+2/-0

3 jaar geleden
Waar een pauper club klein in kam zijn, geen erehaag.
0-4 Ajax
+3/-1

3 jaar geleden
Geen erehaag? Prima, dan wordt het een afstraffing.
+2/-0

3 jaar geleden (gewijzigd)
Tsja, wat zal ik zeggen? Een erehaag hoeft van mij niet. Zit niet te wachten op een geforceerde shit. Laten we daar lekker op het veld laten zien waarom we kampioen zijn. Volgens mij zegt mijn wedstrijdvoorspelling genoeg.
+2/-0

3 jaar geleden
Lelijke shirts, past totaal niet bij Ajax. Welke idioot heeft dit verzonnen?
+3/-0

3 jaar geleden
Een erehaag? Doe ff normaal... Stel dat die andere club over 30 jaar weer eens kampioen wordt, dan zou ik het ook niet cool vinden als onze spelers dat bij ze zouden doen. Bij andere clubs a la, maar niet bij de aartsrivaal.
+1/-0

3 jaar geleden
Wat een zomeravond voetbal. Naar dit soort wedstrijden kijk ik altijd uit, maar het is tot nu toe het aankijken niet waard. Ajax speelt slordig en in een stroperig traag tempo. Veel te veel gebrei en er wordt niets maar dan ook niets gecreerd en Feynoord kan niet beter, wat is die club ver afgezakt.
+1/-0

3 jaar geleden
Ligt het nu aan mij dat ik helemaal geen intentie van Alvarez zie om iets met de hand te doen, waardoor rood te billijken valt?
+4/-0

 
3 jaar geleden
Het ontnemen van een scoringskans en dat is goed voor rood ( helaas )
+1/-0

 
3 jaar geleden
Als je hier rood voor geeft had je die Dumbfries ook rood moeten geven want die deed het expres Alvarez probeerde zijn eigen breder te maken.Penalty geen twijfel over maar om hem er nou uit te sturen. Hij kan ook met vakantie.
+1/-0

3 jaar geleden (gewijzigd)
En dat is dan ook Alvarez, schat eerst de bal verkeerd in, moet dan corigeren en doet dat onbeholpen op een verkeerde plaats en veroorzaakt nu de pingel waarbij hij nog rood krijgt ook. Gelukkig pakt Steek hem. In ieder geval iemand die scherp is.
+2/-3

 
3 jaar geleden
Ben het niet met je eens, ten. eerste was het geen hands, ten tweede grote onzin dat hij daar rood voor voor moest krijgen. Het is elke keer wel heel makkelijk om hem overal de schuld van geven, Ik vindt hem juist erg nuttig omdat hij ook vele vuile meters maakt en altijd 100% inzet geeft.
+1/-0

3 jaar geleden
Haha gouden wissel van Advocaat! Krijg je ervan met die wissel, verdediger voor spits als je moet scoren!
+1/-0

3 jaar geleden (gewijzigd)
Nog nooit zo' n slechte Feynoord- Ajax gezien. Maar ook nog nooit zo moeten lachen. Dit zullen ze in Rotterdam toch ook wel op dvd willen zetten zeker. Ze scoren 3 x . Een wordt afgekeurd wegens buitenspel 2 in eigen doel en een gemiste pingel. Wat zullen ze hier ziek van zijn.

Feynoord volgend jaar keukenkampioen divisie.
+1/-0

Geen erehaag oke, ik zal het andersom ook niet doen.
Maar om dan de kampioen te eren door 2 gosls voor ze te maken is wel heel overdreven, of niet?
+4/-0

3 jaar geleden
wat is die makkelie toch een arrogante kwal. hij denkt alleen aan zichzelf als hij maar opvalt. als zijn haar maar goed zit ba ba ba wat een verschrikkelijke( man ? .
+2/-0

3 jaar geleden
Dit leek nergens op en dan wordt het nog 0-3. Feyenoord is echt op sterven na dood.
+2/-0

3 jaar geleden
Vindt het toch knap dat Ajax met 9 voetballers heeft gewonnen tegen de 15 van 010 , je mag toch makkel🤮 met zijn kornuiten er toch wel bijrekenen ,die hebben echt hun best gedaan om alles tegen Ajax te beslissen ,rood te trekken voor iets wat eigenlijk geen hands was en al was het hands ,was het gewoon geel ,Klaassen die bij bijna zijn nek brak door een gooi van die idioot en bestrafte het niet eens, een buitenspel van 010 wat iedere blinde kon zien, daar had de var 10 minuten voor nodig om dat ook te zien, het was gewoon één grote grap en schaamteloos.
+1/-0

 
De mythe Feyenoord als topclub moet in leven worden gehouden terwijl het in de praktijk al jaren een trieste cultclub is die alleen zichzelf nog heel serieus neemt.
Ik vond het wel bijzonder hoe die espn commentator bijna zat te janken toen Fer die pingel miste.
Om vervolgens te zeggen het zit Feyenoord niet mee vanmiddag.
Hallo je krijgt een strafschop cadeau en je mag met een man meer veder maar het zit niet mee?
+2/-0

 
3 jaar geleden
Ik deel jou opvatting volledig!!
Ik irriteer me ook wekelijks aan deze verslaggever, hij kan zich vaak niet inhouden om te laten zien dat hij anti Ajax is, ik heb daar wel is over geklaagd bij (toen nog) Fox ,hij maakt van een leuke wedstrijd ,voor Ajax dan, altijd een saaie wedstrijd als Ajax heeft gewonnen, ik begrijp niet dat ze dat niet bij ESPN zien.
+1/-0