Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenAjax heeft geen kind aan kansloos Heerenveen en plaatst zich voor finale KNVB Beker


Tijdstip
3 maart 2021
Stadion
Gelegenheid
KNVB Beker
Televisiezender
ESPN


Ajax heeft geen kind aan kansloos Heerenveen en plaatst zich voor finale KNVB Beker; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Ajax heeft geen kind aan kansloos Heerenveen en plaatst zich voor finale KNVB Beker

(Gepost door Willy Rooyakkers)

Ajax speelt op 18 april aanstaande in Rotterdam de finale om de KNVB Beker. De Amsterdammers lieten in Heerenveen de plaatselijke strijders volstrekt kansloos door, ogenschijnlijk op het gemakje, met 0-3 te winnen. Davy Klaassen, Dusan Tadic en invaller David Neres zorgden voor de goals. Een ogenschijnlijk probleemloze avond voor Ajax dat wel Davy Klaassen en Daley Blind zag uitvallen vanwege fysieke pijntjes.

Het valt te bezien hoe ernstig de kwetsuren van de steunpilaren zijn maar het leek er niet op dat het duo er lang uit zal zijn. Blind voelde vlak voor rust aan zijn knie en kwam na de pauze niet meer terug. Klaassen ging snel in de tweede helft in een gat staan en trok daarna een pijnlijke grimas. Hoe dan ook had Ajax weinig te duchten van een op alle fronten kansloos Heerenveen. En dat terwijl de gasten wederom niet eens geweldig speelden en niet tot op de bodem leken te hoeven gaan.

Op een ouderwetse knollentuin was het niet makkelijk voetballen maar toch kwamen de bezoekers, met als enige mutatie ten opzichte van het duel bij PSV dat Perr Schuurs speelde in plaats van Devyne Rensch, al vrij snel aan de leiding. Na een prima actie van Antony, die naar binnen kwam en een gevoelige voorzet in huis had, was het Davy Klaassen die weer eens zijn gevoel voor positie voor de goal toonde en best knap met het hoofd de bal in de verre hoek liet ploffen: 0-1.

Daarna bleef Ajax superieur, Heerenveen kwam er niet aan te pas, maar echt goed voetballen was op dit veld simpelweg onmogelijk. Het leek toch 0-2 te worden maar Dusan Tadic toucheerde bij zijn assist op Klaassen onbedoeld de bal met de hand, zo oordeelde de VAR terecht. De thuisploeg kwam niet verder dan een handvol voorzetten en een lob van Siem de Jong welke op het dak van het doel belandde.

In de tweede helft verscheen Sean Klaiber weer eens op het veld. De Amsterdammers, getooid in opmerkelijke rode broekjes, moesten het zonder vormgever Blind doen en dat was wel te merken. Het veldspel werd steeds rommeliger. Gelukkig voor de gasten was Heerenveen zo vriendelijk om geheel onnodig invaller Mohammed Kudus neer te leggen waardoor Tadic vanaf elf meter de wedstrijd mocht beslissen: 0-2. En hoe ! De leider en aanvoerder van het team joeg de bal als een streep in de rechterkruising.

Hoewel de gasten nog meteen een dikke kans kregen via de ontsnapte Mitchell van Bergen, doelman Maarten Stekelenburg redde hier prima, was het toch vooral Ajax dat verzuimde nog een goal te maken. Sébastien Haller verscheen tot twee keer toe alleen voor doelman Erwin Mulder maar de Fransman had kennelijk zijn dag niet. Dat maakte echter niet eens wat uit want het vrolijk doorwisselende Ajax freewheelde op zomeravondachtige wijze naar het einde van de wedstrijd toe. Invaller David Neres mocht na doorkoppen van Haller nog vlakjes over de grond de 0-3 binnen knallen waardoor het team van trainer Erik ten Hag met klinkende cijfers de wedstrijd wist af te sluiten.

Aanstaande zondag wacht FC Groningen alweer in de Johan Cruyff Arena. Men blijft nadrukkelijk in de race op drie fronten maar het is wel meer en meer zaak om de beentjes fit te houden. Maar dat hoeven we Erik ‘grote kleedkamer’ ten Hag niet uit te leggen.


Henk Veerman: 'We straalden uit niet van de mat te willen worden geveegd'

Analist Kenneth Perez vond dat Heerenveen niets uitstraalde vandaag maar daar was Henk Veerman het niet mee eens. De Friese nummer negen: "In de eerste helft legden we er veel energie in maar het lukte niet echt. Dan is Ajax de betere ploeg maar dat wisten we. We kregen wel wat kansjes voor rust maar dan moet je in dit soort wedstrijden de trekker overhalen."

Toch ebde het wat weg bij de gastheren. "Ik ben trots op de energie die we erin legden, we straalden uit niet van de mat te willen worden geveegd. Maar je ziet dat Ajax dan makkelijk gaat voetballen." Perez was het hier niet mee eens, zo liet hij nog ten overvloede weten. "Dat kun jij vinden", besloot de spits van Volendamse origine.


Kenneth Perez: 'Ajax was voor rust echt goed'

Kenneth Perez was niet te spreken over Heerenveen maar wel onder de indruk van Ajax. "Ik vond Ajax voor rust echt goed", zegt hij, "Daarna was het op het gemakkie maar Heerenveen werd eigenlijk overklast."

De Deen had tijdens de slotfase nog wat zitten praten met zijn al gewisselde landgenoot Lasse Schöne. "Lasse speelde op een positie waarop ik zeg dan kill je hem. Vroeger speelde hij ook wel wat aanvallender maar nu hielp dat Heerenveen niet echt."

Positief was volgens Perez de invalbeurten voor Mohammed Kudus en David Neres: "Vergis je niet in het niveau, ook technische spelers hebben wat tijd nodig om wedstrijdritme terug te krijgen. Vandaag lag er ruimte en dan is het lekker voor ze."


Erik ten Hag: 'Heb een hongerig Ajax gezien'

Ajax-trainer Erik ten Hag toonde zich een content man. "Ik heb een hongerig Ajax gezien", laat hij weten, "Gewoon een goede overwinning. De tegenstander heeft weinig kansen gehad, ik denk dat we goed georganiseerd hebben gepressed waardoor ze er eigenlijk niet uit konden komen. Aan de bal hadden we misschien wat sneller van links naar rechts kunnen wisselen soms maar al met al prima gedaan."

Als de verslaggever suggereert dat Ajax weinig tegenstand in Nederland lijkt te hebben is Ten Hag het daar niet mee eens. "Bij jullie gaat het altijd van links naar rechts. We spelen zoveel wedstrijden dat we niet altijd goed kunnen spelen. Alleen lijken we nu te beheersen dat als we minder spelen we toch een resultaat behalen. Als we zoals vandaag aardig tot goed spelen zit ik te genieten van mijn team."

Nog even over de blessures van Blind en Klaassen: "Daley kreeg last maar ging er enigszins uit voorzorg uit. Als het moest had hij door kunnen gaan denk ik. Voor Davy gold min of meer hetzelfde maar hij ging door zijn enkel, we moeten dat afwachten."


Klaassen: 'Ijs op de enkel en op naar zondag'

Davy Klaassen scoorde de belangrijke 0-1 maar viel later geblesseerd uit. "Ik had daarvoor al een tik tegen de achillespees gehad", zegt hij relaxt, "En toen zwikte ik ook nog door mijn enkel."

De verslaggever vroeg of hij bij 0-0 had doorgespeeld: "Ja, dat denk ik wel. Ik hoop zondag er weer bij te zijn."

Over het spel toonde de nummer tien van de Amsterdammers zich tevreden. "Je moet het makkelijk maken voor jezelf. Als je loopt te lanterfanten gaat dat niet lukken, het komt niet vanzelf. Heerenveen had wel gezegd er op dit veld een vechtwedstrijd van te willen maken maar ze hebben tegenwoordig veel echte voetballers. Daar was ik niet echt bang voor."

Het lijkt de verloren zoon weer steeds makkelijker af te gaan als nummer tien, de plek waar hij vroeger ook stond. "Ja, je moet even kijken wat de ander doet, zeker de spits. Ik denk dat Haller echter een speler is waarmee ik graag mee speel. Heb net ijs op de enkel gehad, op naar zondag. Was het pas mijn eerste goal in de beker? Dat wist ik niet eens." En dan met een knipoog: "Wel meteen een belangrijke dan."


Karakteristieken

Uitslag: 0-3 (0-1)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Davy Klaassen ('18)
Goal
0-2 Dusan Tadić ('63, penalty)
Goal
0-3 David Neres ('77)
Scheidsrechter
Nijhuis
Toeschouwers
0 toeschouwers

Kaarten: -


Opstelling Ajax

Dusan TadićSébastien HallerAntony Matheus dos Santos


Davy KlaassenRyan GravenberchEdson Álvarez


Lisandro MartínezDaley BlindPerr SchuursJurriën Timber


Maarten Stekelenburg

Wissels:

'46 Sean Klaiber voor Daley Blind
'59 Mohammed Kudus voor Davy Klaassen
'74 David Neres voor Antony Matheus dos Santos
'74 Oussama Idrissi voor Dusan Tadić
'82 Jurgen Ekkelenkamp voor Ryan Gravenberch


Opstelling sc Heerenveen

H.Veerman


J.VeermanDe JongVan BergenHalilovicSchöne


KaibBochniewiczVan HeckeDresevic


Mulder

Wissels:

'69 Nygren voor Schöne
'75 Kongolo voor J.Veerman
'82 Hajal voor De Jong


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 10 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 0-3 (0-1)
 7 0-3 (0-1)
 7 0-3 (0-1)
 7 0-3 (0-1)
 7 0-3 (0-1)
 7 0-3 (0-1)
 7 0-3 (0-1)
 7 0-3 (0-1)
 7 0-3 (0-1)
10  7 0-3 (0-1)
11  6 0-3 (0-2)
12  6 0-3 (0-2)
13  6 0-3 (0-2)
14  5 0-2 (0-1)
15  5 1-3 (0-1)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.12. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Davy Klaassen (43 -> 5,0)
2. Jurriën Timber (40 -> 4,0)
3. Dusan Tadić (22 -> 3,0)
4. Lisandro Martínez (18 -> 1,5)
4. Edson Álvarez (18 -> 1,5)
6. Antony Matheus dos Santos (9 -> 0,0)
7. Mohammed Kudus (5 -> 0,0)
7. Perr Schuurs (5 -> 0,0)
9. Maarten Stekelenburg (4 -> 0,0)
10. Sean Klaiber (2 -> 0,0)
11. Ryan Gravenberch (1 -> 0,0)
12. Niemand (0 -> 0,0)
12. Sontje Hansen (0 -> 0,0)
12. Naci Ünüvar (0 -> 0,0)
12. Dominik Kotarski (0 -> 0,0)
12. Nicolás Tagliafico (0 -> 0,0)
12. Brian Brobbey (0 -> 0,0)
12. Victor Jensen (0 -> 0,0)
12. Kenneth Taylor (0 -> 0,0)
12. André Onana (0 -> 0,0)
12. Lassina Traoré (0 -> 0,0)
12. Sébastien Haller (0 -> 0,0)
12. Zakaria Labyad (0 -> 0,0)
12. Jurgen Ekkelenkamp (0 -> 0,0)
12. Daley Blind (0 -> 0,0)
12. Kjell Scherpen (0 -> 0,0)
12. Devyne Rensch (0 -> 0,0)
12. Noussair Mazraoui (0 -> 0,0)
12. Quincy Promes (0 -> 0,0)
12. David Neres (0 -> 0,0)
12. Sergino Dest (0 -> 0,0)
12. Bruno Varela (0 -> 0,0)
12. Donny van de Beek (0 -> 0,0)
12. Carel Eiting (0 -> 0,0)
12. Siem de Jong (0 -> 0,0)
12. Juan Familio-Castillo (0 -> 0,0)
12. Danilo Pereira da Silva (0 -> 0,0)
12. Ryan Babel (0 -> 0,0)
12. Matthijs de Ligt (0 -> 0,0)
12. Joël Veltman (0 -> 0,0)
12. Kik Pierie (0 -> 0,0)
12. Klaas Jan Huntelaar (0 -> 0,0)
12. Benjamin van Leer (0 -> 0,0)
12. Razvan Marin (0 -> 0,0)
12. Hakim Ziyech (0 -> 0,0)
12. Kasper Dolberg (0 -> 0,0)
12. Noa Lang (0 -> 0,0)
12. Hassane Bandé (0 -> 0,0)
12. Oussama Idrissi (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Links naar externe voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


3 jaar geleden
Geen potje om spelers te sparen. Volle bak gaan. Ik zou Gravenberch ff wedstrijd laten banken. Oogt vermoeid, wat niet gek is ook.
Steek-Rensch-Timber-Blind-Martinez-Klaassen-Alvarez-Kudus-Tadic-Haller-Antony.
Martinez LB omdat Blind die van Bergen niet gaat bij houden.
+2/-1

 
3 jaar geleden
Volgens mij is Rensch geschorst, dus dat wordt Schuurs in het centrum en Timber op rechtsback of Klaiber op rechtsback.
+1/-0

 
3 jaar geleden
Ohja klopt. Doen dan maar Klaiber RB en Timber in het centrum.
+1/-1

3 jaar geleden
Mooie halve finale, tegen een klassiek Nederlands team. Als je hem wint sta je in de finale. En zoveel mogelijk prijzen is gewoon het lekkerst.

Neres en Kudus in de basis?

--------Steek----------

Klaiber-Timber-Blind-Martinez-
------Alvarez-Kudus----
-------Klaassen------
---Neres-Haller-Tadic----> Blind sowieso niet op M. Van bergen <
> Neres en Kudus sowieso in de basis <
< rensch, Maz, Taglia, niet beschikbaar>
+2/-2

 
3 jaar geleden
Mazaroui is nog steeds geblesseerd
Nico is twijfel, zou ik niet brengen al.
Zondag en donderdag namelijk 2 taaie tegenstanders.
Rensch is ook twijfel.
+1/-1

 
3 jaar geleden
Daarom schrijf ik ook, Maz, Tag en Rensch niet beschikbaar. Zij zullen niet spelen.
+1/-0

 
3 jaar geleden
Buiten het feit dat Rensch en Nico niet fit zijn, zijn ze ook geschorst!
+1/-0

 
3 jaar geleden
Dit lijkt mij idem de best mogelijke opstelling morgen. De eventuele finale is tegen Vitesse, een mooie finale als je het mij vraagt.
+1/-0

 
3 jaar geleden
Eerst maar de finale halen..

Heerenveen heeft niets te verliezen... Alles te winnen.
+1/-1

3 jaar geleden
Halve finale , zal dus niet op halve kracht kunnen. Ik mag hopen dat we voor vanavond scherper zullen zijn dan tegen Lile en PSV. Aan het hard willen werken ligt het niet, maar die slordigheden he.
+2/-0

3 jaar geleden
Ook Heerenveen is kansloos. Joey Veerman? Niet te zien.

Met dank aan Ten Hag steekt Ajax met kop en schouders uit boven de rest. Wat een verademing dat hij waarschijnlijk volgend jaar ook nog bij Ajax blijft.
+3/-0

3 jaar geleden
Soms heb je de regels mee en soms heb je ze tegen ,net als nu. Ajax had dit Heereveen natuurlijk allang met een nulletje of 3 op rug moeten hebben Liggen. Aan de werklust van de, een eerste helft dominant Ajax ligt het niet , maar de passing is veel te vaak onnauwkeurig.
Zo houd je de tegenstander in Leven en moet je de tweede helft nog steeds flink aan de bak.
+1/-0

 
3 jaar geleden
Kan PSV nog een voorbeeld aan nemen. Met dat calimero gedrag.
+1/-0

3 jaar geleden
Met het oog op zondag moet je toch echt een verlenging zien te voorkomen. Dus is het zaak die tweede goal zo snel mogelijk te scoren. Zolang het " maar" 0-1 blijft blijft het toch gevaarlijk. Hoe dominant je zelf ook bent. En daat is dan de mogelijkheid via een pingel. Als deze zit is het eigenlijk wel afgelopen. En Yes. Dat is 0-2. Nog niet veel van Tadic gezien, maar toch weer belangrijk met een puike pingel. Onverstoorbaar die gozer.
+2/-0

3 jaar geleden
Lijkt een prima degelijk potje. Hopen dat de schade bij Blind en Klaassen meevalt. Wat is het toch fijn dat je Kudus, Neres en Idrissi kunt brengen zeg....wissels waar je niet veel slechter van wordt. Dat is ooit wel eens anders geweest met Ekkelenkamp, Labyad, Promes ....
+1/-0

3 jaar geleden
Wat speelt Timber toch weer sterk, ongelooflijk.
Gravenberch valt me weer tegen.

Al met al een prima pot voetbal op een knollenveld, op naar de Kuip!
+2/-0

 
3 jaar geleden
Van Gravenbergh vind ik dat al weken. Staat op de voor Ajax misschien wel belangrijkste positie en tijde de 1e wedstrijd met Lille, dat hij afwezig was, vond ik het beter staan.
+3/-0

3 jaar geleden
Weer mooi voor alle critici op Neres.

De man staat 3 minuten op het veld en heeft weer gescoord!

Tegen AZ uit!nog wel, valt hij in scoort 2x (1 afgekeurd)
Lille thuis zet hij zelf de aanval op en scoort de winnende in Europees duel.

Neres levert gewoon. Hij heeft gewoon ritme nodig en vertrouwen.
+6/-0

3 jaar geleden
De oude Kudus weer gezien. Top!
Goede wedstrijd op een beschamend veld.
Hopen dat de blessures mee vallen maar leek meer voor de veiligheid de wissels.
+4/-0

 
3 jaar geleden
Hoe krijg je het voor elkaar om met amper regenval het veld zo slecht te krijgen!?
+1/-0

3 jaar geleden (gewijzigd)
Eigenlijk een eedstrijd die nooit een echte wedstrijd werd. Ajax zeer dominant en Heereveen liet absoluut niets zien. Dit was geen halve finale . Dik verdiend gewonnen. Enige smetje was toch de onnauwkeurigheid in passing, maar weer een tomeloze werklust aan de dag gelegd. Op naar zondag en ik hoop dat de blessures meevallen. Wat een knollenveld zeg. Oh en eigegelijk geen verschil in eerste en tweede helft Ajax en dat is wel eens anders geweest.
+3/-0

3 jaar geleden
2021:

14 games:

12 x winst
2x gelijk (tegen PSV).

---- FLOW ----

Inmiddels bekerfinalist en pole position voor de landstitel en beker (de dubbel)
En nog Europees aan het bekeren.
+5/-0

 
3 jaar geleden (gewijzigd)
Ik zat gisteravond al te denken; wat is het toch fijn om een Ajax fan te zijn!

Wij hebben elke week wel één of twee wedstrijden waar we naar kunnen kijken met de eredivisie, beker en Europa. Bij Feyenoord en PSV mogen de fans blij zijn met elke week een wedstrijdje in het weekend.

Heerlijk al dit voetbal waar we van kunnen genieten, vooral als de resultaten ook de goede kant op vallen, waar we met een aantal van de wedstrijden toch echt van geluk hebben mogen spreken.

Heerlijk!
+1/-0

3 jaar geleden
Genoten van dit Ajax. Vanaf minuut één een snaar strakke wedstrijd gespeeld en de tegenstander geen enkel sprankje hoop gegeven. Klaassen weer goed en een doelpunt. Álvarez en Timber heel goed. Het was niet de avond van Haller, maar dat kan een keer gebeuren. Op naar de finale wat een interessante ontmoeting gaat worden als Vitesse in goede doen is.
+3/-0

 
3 jaar geleden
Ajax - Vitesse is een mooie finale affiche.
+2/-0

 
Zeker weten, kijken of we weer een prijsje bij kunnen zetten.
Jammer dat het in een leeg stadion is, het zijn toch de kersen op de taart van een seizoen, een volksverhuizing op een mooie lentedag naar 010.
Wel leuk dat Ajax eindelijk weer is de thuisspelende ploeg is in de finale, volgens mij hebben we deze eeuw nog niet 1x in ons mooie thuistenue een finale in de Kuip gespeeld.
+2/-0

3 jaar geleden
feitje: Davy Klaassen heeft zelfs nog niet 1x de beker gewonnen @ hongerig.
+1/-0

3 jaar geleden (gewijzigd)
Ik heb het idee dat Peres een hekse aan het voeren is tegen Ajax, hoe hij Veerman bejegende toen hij zei dat Ajax gewoon een paar meten te groot was voor Heerenveen is niet normaal, wat bezielt deze man, het wordt tijd dat ESPN afscheidt neemt van deze man ,het is elke keer de tegenstander van Ajax die slecht is en. niet dat Ajax gewoon beter was en dat Ajax de hele wedstrijd Heerenveen geen enkele ruimte gaf om te voetballen.
+1/-1

 
3 jaar geleden
Mwoa, dat denk ik niet. Het feit dat zo'n Veerman het idee had dat ze lekker meededen, terwijl Ajax echt geen moment in de problemen is geweest, geeft gewoon de verhoudingen weer. Dat zei Perez. Ik vond het enorm slap van Heerenveen. Ze hebben geen gele kaart gepakt he? In de halve finale van de beker. Wat voor Heerenveen niet heel vaak voorkomt (laatste keer in 2013?). Dan 'stop je er niet voldoende energie in', dan kom je er gewoon niet aan te pas.
+1/-1

 
3 jaar geleden
Het was wel Nijhuis he. Die geeft geen geel voor een stevige overtreding. De categorien overtredingen bij Nijhuis:

matig to stevig in de eerste helft: gewoon doorvoetballen
matig to stevig in de tweede helft: vrije trap zonder kaart
snoeihard tot dodelijk: vrije trap, met mogelijk een rode kaart
commentaar op Nijhuis: gele kaart
+1/-0

 
3 jaar geleden
Het is wel veelzeggend als spelers van de tegenpartij er alles aan denken te hebben gedaan en het er uitziet alsof ze apatisch toekijken.
+1/-0

3 jaar geleden
Heerlijk overigens dat je gasten als Neres, Kudus, Idrissi, Brobbey, Traore kan inbrengen momenteel. De selectie is echt heel sterk nu. En Maz, Taglia en Rensch waren er niet eens bij.
+1/-0