Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenAjax in zwakke wedstrijd ook te sterk voor Fortuna Sittard


Tijdstip
24 januari 2021
Stadion
Fortuna Sittard Stadion
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN 2


Ajax in zwakke wedstrijd ook te sterk voor Fortuna Sittard; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Ajax in zwakke wedstrijd ook te sterk voor Fortuna Sittard

Ajax heeft zondagmiddag met veel moeite ook de vijfde wedstrijd van 2021 weten te winnen. Op bezoek bij Fortuna Sittard werd met 1-2 gewonnen. Dankzij een eigen doelpunt en een treffer van Sébastien Haller gingen de drie punten wederom mee terug naar Amsterdam.

Ajax trok in Limburg direct fel van start en kreeg in de openingsfase al een hoop kansen. Onder meer Sébastien Haller, Dusan Tadic en Zakaria Labyad kregen goede mogelijkheden om de score te openen. Niet voor het eerst dit seizoen maakte de defensie van Ajax een zeer zwakke indruk en gaven daarmee ook een serie aan mogelijkheden aan de thuisploeg weg. Toch was het Ajax dat halverwege de eerste helft op voorsprong kwam. Fortuna-spits Polter verlengde bij een hoekschop de bal en zorgde daarmee voor een eigen doelpunt.

Twee minuten later lag de bal alweer aan de andere kant van het veld in het net, maar vanwege buitenspel werd het doelpunt afgekeurd. In de periode daarna bleven beide teams kansen krijgen. Tadic zag een schot net over gaan, terwijl Antony een kopbal gekeerd zag worden. Aan de andere kant moest André Onana ook meerdere keren reddend optreden. Doelpunten voor rust vielen er echter niet meer.

Na rust kreeg Fortuna snel alweer een kans nadat Noussair Mazraoui de fout in ging. Ajax kon echter opgelucht ademhalen omdat Fortuna het zelf verprutste. Het bleek uiteindelijk wel uitstel van executie, want twee minuten later was het alsnog gelijk. Nicolás Tagliafico liet zich makkelijk omspelen en vervolgens kon de bal eenvoudig binnen getikt worden.

Ajax leek door die tegentreffer wakker geschud te worden en trok weer ten aanval. Al snel leek Zakaria Labyad voor de nieuwe voorsprong te zorgen. Hij maakte daarbij echter hands en na tussenkomst van de VAR werd het doelpunt daarom afgekeurd. Ajax bleef echter aanzetten en zo'n tien minuten later volgde alsnog de 1-2. Het leidde echter wel tot veel woede bij Fortuna. Aanvaller Semedo lag geblesseerd op het veld, maar Ajax bleef doorvoetballen. Haller wist uiteindelijk op knappe wijze voor de nieuwe voorsprong te zorgen. De VAR controleerde nog even of het geen buitenspel was, maar daar bleek geen sprake van en de treffer bleef dus staan. De woede aan de kant van Fortuna was overigens ook niet helemaal terecht, omdat het zelf ook bleef doorspelen en pas protesteerde toen het zelf de bal kwijt raakte.

Na de vernieuwde voorsprong liet Ajax het tempo weer flink vieren. Bij Fortuna leek het beste er ook wel vanaf, zodat er lange tijd niets gebeurde van beide kanten. Pas in de laatste minuut kreeg Ajax weer een goede mogelijkheid, maar invaller David Neres zag zijn inzet gekeerd worden. In blessuretijd kwam er ook nog een rode kaart voor Fortuna. Polter, die Ajax in de eerste helft ook al aan een voorsprong had geholpen, werd na tussenkomst van de VAR van het veld gestuurd. Het betekende de definitieve beslissing van de wedstrijd. Ajax kende een verre van goede wedstrijd, maar wist wederom te winnen.


[video] Highlights | Fortuna Sittard - Ajax


Perr Schuurs: 'Drie punten was het belangrijkste voor vandaag'

In gesprek met ESPN gaf Perr Schuurs aan dat de wedstrijd tegen Fortuna Sittard voor hem extra speciaal was. "Toch ben ik wel gewoon blij dat we gewonnen hebben", aldus Schuurs. "Het is jammer dat het zonder publiek is. Het was niet het beste voetbal van onze kant, maar ik ben blij met de drie punten. Dat was het belangrijkste voor vandaag."

Schuurs werd de vorige wedstrijden nog gepasseerd. "Je weet bij Ajax dat dat er bij hoort. Ik heb bijna alles gespeeld. Alleen de laatste wedstrijden niet", zo gaf hij aan. "Het is de keuze van de trainer. Het is aan mij om te laten zien dat ik daar hoor. Ook met die situatie moet ik mee om leren gaan. Het hoort er gewoon bij."

Het contract van de verdediger werd ondertussen wel opengebroken en verlengd. "Daar ben ik Ajax heel dankbaar voor", zei hij daarover. "Ik ben heel blij dat ik dit heb mogen doen. Het is volgens mij een heel mooie beloning."


[video] Gravenberch vond Ajax niet op hun best tegen Fortuna


Sébastien Haller: 'Het was vandaag echt een teamprestatie'

Sébastien Haller gaf in gesprek met ESPN aan dat het niet terecht was dat hij werd verkozen tot Man van de Wedstrijd. "Het was vandaag echt een teamprestatie", aldus Haller. "We hadden het onszelf veel makkelijker kunnen maken. We hadden de kans om het al veel eerder af te maken. Het is nu de vijfde keer op rij dat we dit al doen. Het begint al te wennen."

Vooral in de openingsfase miste de ploeg een hoop kansen. "We moeten ons daarin echt gaan verbeteren. We moeten veel meer killen voor het doel", zo gaf hij aan. "We kunnen vandaag alleen maar blij zijn met de drie punten. We moeten gaan leren van de dingen die fout gingen. Niet alleen vandaag, want het was al de vijfde keer op rij nu."

Haller voelt zich wel echt op zijn gemak bij Ajax. "De trainer en mijn teamgenoten laten me echt thuis voelen. Ik voel me ook goed in dit systeem", zei hij daarover. "Het is wel heel anders dan ik gewend was en daar moet ik aan wennen. Dat neemt helaas even tijd, maar het zal alleen maar nog beter gaan."


Erik ten Hag: 'We hebben ontzettend veel kansen gecreëerd, ongekend'

In gesprek met ESPN gaf Erik ten Hag aan niet helemaal tevreden te zijn over het duel tegen Fortuna Sittard. "We hebben ontzettend veel kansen gecreëerd, ongekend. We moeten die wedstrijd natuurlijk veel eerder in het slot gooien", aldus Ten Hag. "Dusan had drie, vier kansen. Sébastien ook drie, vier kansen. Antony twee kansen. Als het dan zo lang duurt voordat je eindelijk die 1-2 hebt en ze eerst nog terug laat komen tot 1-1 is dat niet goed. Maar als je zo goed voetbalt en zo bij elkaar speelt is dat wel goed."

Een echte verklaring waarom het scoren zo moeilijk gaat bij Ajax kon de trainer niet geven. "Soms heb je gewoon zo'n fase in het seizoen. Daar zitten wij nu in", zo gaf hij aan. "Ik zou me pas zorgen gaan maken als we de kansen niet meer creëren. Dat doen we wel. Ook omdat we ondanks de moeilijke omstandigheden gewoon goed voetballen."

Dat Ajax woensdag nog tegen AZ voor de beker speelde mag volgens Ten Hag geen excuus zijn. "Sébastien speelde maar een halve wedstrijd, terwijl Dusan een klein stukje speelde. Antony speelde helemaal niet, dus dan mag je toch meer frisheid van je aanvallers verwachten", zei hij daarover. "Dat moeten we ook van ze eisen. Ze hebben de kwaliteiten, dus ze moeten gewoon die kansen benutten."


Karakteristieken

Uitslag: 1-2 (0-1)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Eigen doelpunt Polter ('19)
Goal
1-1 Tirpan ('48)
Goal
1-2 Sébastien Haller ('64)
Scheidsrechter
Higler
Toeschouwers
0 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Ajax: Nicolás Tagliafico ('45)
Kaart
Fortuna Sittard: Polter ('90)

Opstelling Ajax

Dusan TadićSébastien HallerAntony Matheus dos Santos


Ryan GravenberchZakaria LabyadDavy Klaassen


Nicolás TagliaficoDaley BlindPerr SchuursNoussair Mazraoui


André Onana

Wissels:

'58 Devyne Rensch voor Noussair Mazraoui
'58 David Neres voor Antony Matheus dos Santos
'73 Edson Álvarez voor Zakaria Labyad
'73 Nicolás Tagliafico voor Daley Blind
'87 Quincy Promes voor Dusan Tadić


Opstelling Fortuna Sittard

HanssonPolterSemedo


TekieFlemmingRienstra


CoxJanssenAnghaTirpan


Van Osch

Wissels:

'52 Rota voor Angha
'66 Seuntjens voor Semedo
'81 Verlinden voor Hansson
'81 Kastrati voor Tekie


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 6 1-2 (0-2)
 5 1-3 (0-1)
 5 1-3 (0-1)
 5 1-3 (0-1)
 5 0-2 (0-1)
 5 0-2 (0-1)
 5 1-3 (0-1)
 5 1-3 (0-1)
 5 1-3 (0-1)
10  5 1-4 (0-1)
11  5 1-3 (0-1)
12  5 1-4 (0-1)
13  5 0-2 (0-1)
14  5 1-3 (0-1)
15  5 0-2 (0-1)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.47. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Sébastien Haller (48 -> 5,0)
2. Nicolás Tagliafico (43 -> 4,0)
3. Ryan Gravenberch (20 -> 3,0)
4. Dusan Tadić (19 -> 2,0)
5. Perr Schuurs (18 -> 1,0)
6. Lisandro Martínez (10 -> 0,0)
7. Niemand (9 -> 0,0)
7. André Onana (9 -> 0,0)
9. Devyne Rensch (5 -> 0,0)
9. Edson Álvarez (5 -> 0,0)
11. Zakaria Labyad (4 -> 0,0)
11. David Neres (4 -> 0,0)
13. Davy Klaassen (3 -> 0,0)
14. Daley Blind (2 -> 0,0)
15. Sontje Hansen (0 -> 0,0)
15. Antony Matheus dos Santos (0 -> 0,0)
15. Naci Ünüvar (0 -> 0,0)
15. Dominik Kotarski (0 -> 0,0)
15. Brian Brobbey (0 -> 0,0)
15. Victor Jensen (0 -> 0,0)
15. Kenneth Taylor (0 -> 0,0)
15. Lassina Traoré (0 -> 0,0)
15. Mohammed Kudus (0 -> 0,0)
15. Jurgen Ekkelenkamp (0 -> 0,0)
15. Kjell Scherpen (0 -> 0,0)
15. Noussair Mazraoui (0 -> 0,0)
15. Quincy Promes (0 -> 0,0)
15. Sean Klaiber (0 -> 0,0)
15. Jurriën Timber (0 -> 0,0)
15. Maarten Stekelenburg (0 -> 0,0)
15. Sergino Dest (0 -> 0,0)
15. Bruno Varela (0 -> 0,0)
15. Donny van de Beek (0 -> 0,0)
15. Carel Eiting (0 -> 0,0)
15. Siem de Jong (0 -> 0,0)
15. Juan Familio-Castillo (0 -> 0,0)
15. Danilo Pereira da Silva (0 -> 0,0)
15. Ryan Babel (0 -> 0,0)
15. Matthijs de Ligt (0 -> 0,0)
15. Joël Veltman (0 -> 0,0)
15. Kik Pierie (0 -> 0,0)
15. Klaas Jan Huntelaar (0 -> 0,0)
15. Benjamin van Leer (0 -> 0,0)
15. Razvan Marin (0 -> 0,0)
15. Hakim Ziyech (0 -> 0,0)
15. Kasper Dolberg (0 -> 0,0)
15. Noa Lang (0 -> 0,0)
15. Hassane Bandé (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


2 jaar geleden
Onana-Mazaroui-Timber-Blind-Nico-Gravenberch-Klaassen-Tadic-Antony-Haller-Neres.
Tadic op 10 zetten. Mocht de wedstrijd snel beslist zijn, Alvarez, Martinez en Schuurs inbrengen.
+1/-0

 
2 jaar geleden (gewijzigd)
Ik ben het met de namen eens Nico alleen zou ik graag Neres op tien zien. Dat heeft hij al een paar keer heel goed gedaan. Daarnaast moet een nummer tien veel loopvermogen hebben en dynamisch kunnen schakelen en dat is nou niet echt wat Tadic heeft. Als Neres daar ook nog niet klaar voor is zou ik Alvarez er bij zetten en Klaassen op tien zetten. In zijn verdedigende rol van nu komen zijn sterke kanten zoals goals, assists en afjagen er niet uit.
+2/-0

 
2 jaar geleden
Ik vind Neres op 10 een goede.

Neres (10)
Antony-haller-tadic

Verder zie ik en hoop op ik op meer kant wisselen van de buitens. Gebeurd veel te weinig. Antony moet meer gaan bewegen overal zoals Ziyech, wordt hij veel gevaarlijker van.
+1/-0

2 jaar geleden
12.15 uur, van een tussendoortje is echt geen sprake. Fortuna zit in een flow en tegen Ajax is iedereen altijd extra gemotiveerd. Ik hoop dat Ajax gedisciplineerd aan de wedstrijd begint dan komt het wel goed.
+4/-0

 
2 jaar geleden
Zijn donderdagavond na 120 min voetbal uit de Beker gegooid door NEC, zal wel meevallen met die flow.
+2/-1

 
Dat 12.15 uur had op het pisvee calimeronetwerk minimaal 50 reacties opgeleverd.
Over de grote complottheorie uit de Zeister bossen, knjb, etc
Ajax zijn 2 verste uitwedstrijden Groningen en Sittard om kwart over 12, dat kan geen toeval zijn.
Vorige week een topwedstrijd tegen Feyenoord, hun de wedstrijd ervoor op woensdag gespeeld wij op donderdag.
volgende week tegen Az, hun op woensdag wij donderdagavond pas om 9 uur de wedstrijd ervoor.
Maar gelukkig zijn we Ajax en gaan we uit van eigen kracht, zondag 0-3 in Sittard en volgend weekend op Vitesse na de rest op minimaal 7 punten!
+2/-0

 
2 jaar geleden
Dit is inderdaad een potentiele bananenschil...
+1/-0

 
2 jaar geleden
En het schijnt dat het gesneeuwd heeft in Limburg. Weet niet of het ook in Sittard heeft gesneeuwd. Maar als dat zo is. Dan is dat niet in ons voordeel denk ik zo.
+1/-0

Lax (geschorst)
2 jaar geleden (gewijzigd)
Ik ben het eens met Sardientje.
Als ik het woord tussendoortje lees, gaan me haren overeind staan.
12:15 is niet bepaald Ajax' favoriete aanvangstijd.
2 uur in de bus naar Limburg doet de selectie vaak geen goed.
Guur, koud weer, houden Ajacieden niet van.
Alles heeft weer te maken het betreden van het veld met de juiste instelling.
Meteen opjagen en snelle goals, ongeacht wie er spelen.
+2/-0

2 jaar geleden
Ben benieuwd of ze dit keer wél goed wakker zijn. Tussendoortje is naar mijn idee een nogal misplaatste omschrijving.
+2/-0

2 jaar geleden
Ten Hag: Martinez en Blind zijn geen middenvelders.
Hij heeft Martinez een jaar lang als middenvelder gebruikt?
+6/-0

 
2 jaar geleden
Mooie he, dacht er ook gelijk aan. Jammer dat ze die opmerking niet maakte.
+1/-0

2 jaar geleden
Jammer zeg al twee dikke kansen waarbij zeker de tweede er in moet. Je speelt voor hetzelfde geld, als die kansen er in gaan, een gewonnen wedstrijd.
+1/-0

2 jaar geleden
Schuurs tot nu toe dramatisch. 1x dom balverlies, 100% kans Fortuna. 1x buitenspel opgeven 100% kans Fortuna.
+1/-0

2 jaar geleden
Ze mogen voorin bij Ajax wel wat scherper zijn en verdedigend niet te veel teruglopen, maar meer vooruit verdedigen. Ze houden op deze manier Fortuna in de wedtrijd , die toch ook al een paar onnodige kansen hebben gekregen. Ajax is wederom te slordig.
+1/-0

2 jaar geleden
Comedy capers lijkt het wel.... Nou, je hoeft in ieder geval niet bang te zijn dat je nog spelers kwijt gaat raken door interesse.

Waar is de tactiek, de strategie? Niets van een team te zien hier. Fortuna had zo 3 goals kunnen scoren al.
+1/-0

2 jaar geleden
Ajax had deze wedstrijd allang in het slot moeten gooien. We zijn weer veel te slordig , zowel aanvallend als verdedigend ! Frustaties bij onze zuidamerikaanse vrienden loopt echter weer op , gewooon rustig blijven jongens .
+1/-0

 
2 jaar geleden
Ik snap wel waarom Nico gefrustreerd raakte. Fortuna liep kort daarvoor meerdere malen te trekken en schoppen, maar Higler liet maar doorspelen en dan komt Nico met zijn kenmerkende harde, maar faire ingreep en dan fluit 'ie af en krijgt hij zelfs geel. Higler op z'n best.

Antony moet er echt mee kappen, want het gaat een keer mis...
+3/-0

2 jaar geleden
Antony wisselen, dit is al 3x na trappen. Schuurs weer een ramp.
+3/-0

 
2 jaar geleden
Als het nog kan. Het zou me nix verbazen als die al rood heeft.
+1/-0

2 jaar geleden
Hoppa fantastisch verdedigd weer !
+1/-0

2 jaar geleden
Best een middelmatig kut elftal eigenlijk dat Ajax. Weer t zelfde liedje..
+1/-1

2 jaar geleden
Zouden ze bij Ajax weten dat je ook gewoon een keer op doel mag schieten ?
+2/-0

2 jaar geleden
Zucht, zonde van de tijd weer....
+1/-0

Lax (geschorst)
2 jaar geleden
Zoals ik al eerder aangaf, zie bovenin, dit zijn geen tussendoortjes voor Ajax.
Terwijl als men gewoon scherp was geweest, dan was het een stuk eenvoudiger.
+2/-0

2 jaar geleden
Verdiend gewonnen ? Ja, echter we hadden in de eerste helft de westrijd al moeten beslissen, maar dit Ajax is zo tenenkrommend slordig en fases zo veel te laconiek , te veel spelers bij Ajax ontberen de echte scherpte.
+3/-0

2 jaar geleden
Samenvatting: ongeïnspireerd, gemakzuchtig, gênant.
+3/-0

2 jaar geleden
Schuurs, Mazaroui, Klaassen dramatisch. Invalbeurt Neres een ramp.
+1/-0

 
2 jaar geleden
Wedstrijd gemist, maar blij met de 3 punten.
+1/-0

2 jaar geleden
het was gewoon slecht, 3 punten en snel vergeten.
+3/-0

2 jaar geleden
Wat mij betreft blijven Blind en Schuurs een tijdje banken. Ik vond de verdediging er tegen AZ een stuk beter uitzien.
+3/-0

2 jaar geleden
Zitten we hier te klagen op slecht spel etc.. Zie je bij Feyenoord een volgende van de Burger King invallen..
+1/-0

2 jaar geleden
Ajax heeft teveel het rondspelen als motto. Daardoor geen scherpte in de aanval.
+3/-0

2 jaar geleden
PSV gelijk, Winst tegen Fey, AZ(uit), Twente(uit), Fortuna(uit).

Gaat lekker zo in 2021. Iedereen is bijna weer fit, kan je straks met Kudus, Haller, Neres, Antony spelen.

Forza Ajax!
+1/-0

 
2 jaar geleden (gewijzigd)
Fitheid is niet het probleem, gebrek aan scherpte en onderschatting van de tegenstander wél. Er wordt gewonnen, maar man man, wat kost het allemaal een enorme moeite. Ajax is zelf z'n grootste tegenstander. Ik hoop dat ze volgende week nou eindelijk weer eens de motivatie op kunnen brengen om een leuke wedstrijd te laten zien.
+1/-0

 
2 jaar geleden
Iedereen wil een leuke wedstrijd, maar ik denk dat de staf en het team vooral wil winnen. En winnen is vaak een middel om steeds meer in vorm te komen + heb je een fit team nodig met fitte spelers. Neres en Kudus zijn geweldige voetballers, echter hebben ze nog niet 1 x 90 min samen gespeeld met elkaar.

Ik denk als Ajax met Haller, Kudus, Neres, Antony, Tadic, Gravenbergh een aantal wedstrijden samen kan spelen dat het spel vanzelf beter wordt. Want deze gasten kunnen goed voetballen, automatisch moet het dan wel gaan lopen. Echter ze hebben nog nauwelijks een paar games 'samen' gespeeld. En Haller is ook nieuw, net als Kudus en Antony. Ik denk dat ze vooral wat games samen nodig hebben, echter die tijd is er niet en dus zijn resultaten op de korte termijn het belangrijkst. WINNEN.
En ze hebben nu 4 x gewonnen achter elkaar. Dus het gaat de goede kant op.
In vorm komen en dan Lille uitschakelen.
+1/-0