Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenCaptain Dusan Tadic redt defensief bedroevend Ajax van vroege bekeruitschakeling: 5-4


Tijdstip
16 december 2020
Stadion
Johan Cruijff ArenA
Gelegenheid
KNVB Beker
Televisiezender
Fox Sports 1


Captain Dusan Tadic redt defensief bedroevend Ajax van vroege bekeruitschakeling: 5-4; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Captain Dusan Tadic redt defensief bedroevend Ajax van vroege bekeruitschakeling: 5-4

(Gepost door Willy Rooyakkers)

Ajax speelde vooral defensief gezien een draak van een wedstrijd tegen FC Utrecht maar wist uiteindelijk toch met 5-4 aan de goede kant van de score te blijven. Dusan Tadic was dé grote man door vlak voor tijd met een weergaloze treffer de eindcijfers vast te leggen. Ondanks de logische opluchting bleven er vooral ook vraagtekens hangen bij deze chaotische presentatie van een zeer onsamenhangend Ajax.

Tuurlijk, Ajax was gehavend. Gehandicapt zelfs. Coach Erik ten Hag, zoals het een Ajax-coach betaamd, wilde er vooraf echter niet moeilijk over doen: “We missen veel spelers maar er staat nog steeds een goed elftal waarmee we moeten kunnen winnen.” Ook de Utrechters moesten het overigens doen zonder een handvol titularissen maar daar kon coach René Hake eveneens nog steeds beschikken over een meer dan representatief team. Ajax startte met Kjell Scherpen in de goal. Ten Hag: “Het is een meetmoment voor Kjell, dit heeft hij zelf afgedwongen.” Devyne Rensch speelde rechtsback omdat zowel Noussair Mazraoui als Sean Klaiber niet konden of mochten aantreden. Door de afwezigheid van drie centrumspitsen begon Zakaria Labyad weer eens in de punt van de aanval.

FC Utrecht startte zoals tegenwoordig iedere ploeg tegen Ajax doet: gewoon met drie aanvallers in de zone gaan staan rond de zestien meter en het middenveld daar kort achter parkeren. Dat lijkt gedurfd maar tegen dit amechtige Ajax heel effectief. Om één of andere reden komen de Amsterdammers daar momenteel meteen mee in de problemen. De gasten zetten al binnen een minuut druk vanuit deze situatie en daaropvolgend dom balverlies van de weer zeer chaotisch acterende Nicolas Tagliafico leverde een snelle 0-1 op van Mimoun Mahi.
De thuisploeg reageerde echter snel. Na een makkelijk gegeven vrije trap was het Dusan Tadic die zijn schot van richting zag veranderd: 1-1.

Daarna ontspon zich een wedstrijd waarin Ajax vaker de bal had maar eigenlijk weinig kon afdwingen. Utrecht loerde op de counter en speelde zo snel als als het kon telkens de vlugge Gyrano Kerk aan. Vlak voor rust dan ineens een fraaie aanval. Daley Blind verstuurde van achteruit een mooie lange bal waarna via Dusan Tadic en Nicolas Tagliafico bij de eerste paal Zakaria Labyad vrijkwam en de ad-interim spits vervolgens met links hard raakschoot: 2-1. De net ingevallen keeper Eric Oelschlägel was kansloos tegen dit technisch knappe staaltje afwerken.

Ajax leek daarmee net op tijd de zaken recht te hebben getrokken en uit te kunnen kijken naar een relaxte tweede helft. Zo dachten de spelers er kennelijk zelf ook over want na weerzinwekkend slecht verdedigen van Rensch en Blind kon Mahi van dichtbij de 2-2 binnentikken nadat Kerk op rechts nog wél in een verloren bal geloofde. Het zat even daarna voor de thuisploeg zeker niet tegen toen Antony vanaf rechts voorzette en de bal weer doeltreffend van richting werd veranderd: 3-2. Nu zou Ajax dan toch echt niets meer laten aanbranden, zo dacht iedereen. Niets bleek echter minder waar, men was enorm hardleers. Kort na de 3-2 stond men weer collectief te snurken in de achterhoede, deze keer bij een hoekschop, waarna met wat geluk de bal bij Sander van der Streek kwam die vervolgens van dichtbij voor 3-3 zorgde. Een waar spektakel was in the making voor de neutrale kijker maar de echte voetballiefhebber wist eigenlijk niet waar hij of zij naar zat te kijken. Wat een dramatisch defensief niveau.

En het werd nog erger voor de trots van Mokum. Na zeer slap verdedigen van Perr Schuurs, hij liet Kerk zomaar voorzetten, was het Scherpen die de ongevaarlijke flankbal losliet waarna invaller Moussa Sylla er als een straal water bij was om de 3-4 binnen te werken. Een blunder van de onfortuinlijke jonge doelman die het vandaag echter moest doen met een defensie van zeer bedenkelijk niveau voor zijn neus.

Het leek Ajax allemaal weg te glippen maar na een prima aanvallende actie van Rensch kwam de voor de goed spelende Edson Alvarez ingevallen Jurgen Ekkelenkamp diep door waarna diens voorzetje wederom door Labyad, deze keer met rechts, ongenadig hard tegen de touwen werd gejaagd: 4-4. Dit betekende de tweede technisch zeer beheerste treffer van Labyad. In de absolute slotfase kon het beide kanten op maar het was Ajax dat aan het langste eind trok. En hoe: dit was een goal waar de kwaliteit vanaf droop. Dusan Tadic trok vanaf links naar binnen waarna de aanvoerder met rechts op schitterende wijze het vonnis voltrok door fraai de bovenhoek te vinden: 5-4. Hoewel de speeltijd er eigenlijk op zat maakten daarna nog beide teams aanspraak op een strafschop. Joris van Overeem maakte duidelijk hands namens Utrecht maar scheidsrechter Dennis Higler wuifde dat weg, zoals hij Ryan Gravenberch zelfs geel gaf toen deze toch werd gehaakt binnen het strafschopgebied. In de laatste seconde van de toegevoegde tijd was er echter ook nog een duel aan de andere kant waar Daley Blind in de clinch ging met Mark van der Maarel. Ook hier zag Higler geen pingel in, hoewel Blind op de Utrechter viel, waardoor Ajax als winnaar van het veld stapte. En wat ook fijn was : men hoefde geen verlenging te spelen.


Zakaria Labyad: "Wij hebben alle vertrouwen in Quincy"

Na de wedstrijd werd Zakaria Labyad niet alleen ondervraagd over de wedstrijd. Het ging ook nog even over de situatie rondom Quincy Promes. Ploeggenoot Labyad toonde zich resoluut: "We hebben alle vertrouwen in Quincy, zijn overtuigd dat er niets is."

Zelf kon de interim-spits terugkijken op een prima wedstrijd, gelardeerd met twee knappe goals. Labyad: "Ik weet niet wat ik er van moet denken. Knap dat we vijf goals maken maar vier tegenkrijgen is dramatisch. Ik probeerde als spits te spelen, we hebben gewonnen en ik denk dat dit het belangrijkste is voor nu."


Perez en Bruggink niet eens over strafschopgeval FC Utrecht

Uiteraard ging het bij FOX Sports na afloop uitgebreid over de vermeende strafschop die FC Utrecht-speler Mark van de Maarel in de blessuretijd nog misschien had moeten krijgen. Kenneth Perez: "Ik vond de overtreding op de struikelende Blind, waardoor Van der Maarel daarna viel, te mild. Daarom was het een strafschop in mijn ogen."

Zijn collega Arnold Bruggink was het daar niet mee eens: "Ramselaar maakte een overtreding op Blind, ik vond het zeker geen strafschop. Daarbij grossierde Higler in foute beslissingen." Daar was Perez het wel mee eens. "Zoals die gele kaart voor Gravenberch vanwege een schwalbe...."


Mark van der Maarel: "Schiet mij maar lek"

FC Utrecht-speler Mark van der Maarel toonde zich logischerwijs teleurgesteld na afloop. Fox Sports verslaggever Jan-Joost van Gangelen vond dat hij zich bestolen mocht voelen. Van der Maarel: "Schiet mij maar lek. In mijn ogen pakt hij me al ben ik wellicht gekleurd. De scheids gaf echter aan dat ik de eerste overtreding had gemaakt maar ik probeer alleen mijn been ervoor te zetten."

De rechtsback was sowieso niet te spreken over de arbitrage. "Hij geeft ook Gravenberch geel voor een schwalbe daar kun je ook vraagtekens bijzetten. Nu scoren we een keer vier keer en staan we toch met lege handen."


Erik ten Hag: "Crazy night"

Ook Ajax-coach Erik ten Hag stond de ultrasnel vragen afvurende verslaggever Jan-Joost van Gangelen te woord. "Reclame voor het voetbal", vond de winnende coach, "Er zaten wat fouten in maar ook schitterende goals. Dit is cupvoetbal, crazy night."

Van Gangelen wees hem vervolgens nog eens op het slechte spel van zijn team. "Petje af voor mijn ploeg, het was een hele open wedstrijd maar we hadden teamspirit. Utrecht speelt met lef en houdt drie man voor. Ze bedriegen daar een beetje mee."

Uiteindelijk gaf hij dan toch toe minpunten te hebben gezien: "De goals zijn echt weggevertjes. Dat kun je jezelf niet veroorloven en gaat op de langere termijn niet goed."

Dan, op de persconferentie, nog even over Promes. "Mijn hart breekt als ik zo'n boodschap krijg", liet hij de journalisten met ingehouden emotie weten, "Dat geldt ook voor de spelersgroep. Gelukkig heb ik een opgeruimde Quincy aan de telefoon gehad."


Karakteristieken

Uitslag: 5-4 (2-1)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Mahi ('1)
Goal
1-1 Dusan Tadić ('8)
Goal
2-1 Zakaria Labyad ('45)
Goal
2-2 Mahi ('47)
Goal
3-2 Eigen doelpunt St. Jago ('54)
Goal
3-3 Van de Streek ('55)
Goal
3-4 Sylla ('70)
Goal
4-4 Zakaria Labyad ('81)
Goal
5-4 Dusan Tadić ('89)
Scheidsrechter
Higler
Toeschouwers
0 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Ajax: Dusan Tadić ('26)
Kaart
FC Utrecht: Van Overeem ('53)
Kaart
Ajax: Nicolás Tagliafico ('60)
Kaart
FC Utrecht: Boussaid ('77)
Kaart
Ajax: Perr Schuurs ('82)
Kaart
Ajax: Ryan Gravenberch ('90)

Opstelling Ajax

Kjell Scherpen, Devyne Rensch ('86 Lisandro Martínez), Perr Schuurs, Daley Blind, Nicolás Tagliafico, Davy Klaassen, Edson Álvarez ('73 Jurgen Ekkelenkamp), Ryan Gravenberch, Antony Matheus dos Santos, Zakaria Labyad, Dusan Tadić


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 4 5-0 (3-0)
 4 4-2 (2-1)
 4 4-2 (2-1)
 4 5-0 (2-0)
 4 3-1 (2-1)
 3 3-1 (1-0)
 3 2-1 (1-0)
 3 3-0 (1-0)
 3 2-1 (1-0)
10  3 3-0 (1-0)
11  3 2-1 (1-0)
12  3 3-0 (2-0)
13  3 2-1 (1-0)
14  3 3-1 (1-0)
15  3 3-0 (1-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.81. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Dusan Tadić (67 -> 5,0)
2. Zakaria Labyad (27 -> 4,0)
3. Edson Álvarez (26 -> 3,0)
4. Jurgen Ekkelenkamp (19 -> 1,5)
4. Ryan Gravenberch (19 -> 1,5)
6. Daley Blind (7 -> 0,0)
7. Devyne Rensch (6 -> 0,0)
8. Antony Matheus dos Santos (5 -> 0,0)
8. Davy Klaassen (5 -> 0,0)
10. Perr Schuurs (4 -> 0,0)
11. Kjell Scherpen (1 -> 0,0)
12. Matthijs de Ligt (0 -> 0,0)
12. Bruno Varela (0 -> 0,0)
12. Joël Veltman (0 -> 0,0)
12. Kik Pierie (0 -> 0,0)
12. Donny van de Beek (0 -> 0,0)
12. David Neres (0 -> 0,0)
12. Carel Eiting (0 -> 0,0)
12. Klaas Jan Huntelaar (0 -> 0,0)
12. Quincy Promes (0 -> 0,0)
12. Noussair Mazraoui (0 -> 0,0)
12. Benjamin van Leer (0 -> 0,0)
12. Siem de Jong (0 -> 0,0)
12. Razvan Marin (0 -> 0,0)
12. Lisandro Martínez (0 -> 0,0)
12. Hakim Ziyech (0 -> 0,0)
12. Lassina Traoré (0 -> 0,0)
12. André Onana (0 -> 0,0)
12. Kasper Dolberg (0 -> 0,0)
12. Noa Lang (0 -> 0,0)
12. Sergino Dest (0 -> 0,0)
12. Juan Familio-Castillo (0 -> 0,0)
12. Nicolás Tagliafico (0 -> 0,0)
12. Hassane Bandé (0 -> 0,0)
12. Dominik Kotarski (0 -> 0,0)
12. Danilo Pereira da Silva (0 -> 0,0)
12. Niemand (0 -> 0,0)
12. Jurriën Timber (0 -> 0,0)
12. Sontje Hansen (0 -> 0,0)
12. Naci Ünüvar (0 -> 0,0)
12. Ryan Babel (0 -> 0,0)
12. Maarten Stekelenburg (0 -> 0,0)
12. Mohammed Kudus (0 -> 0,0)
12. Noa Lang (0 -> 0,0)
12. Kenneth Taylor (0 -> 0,0)
12. Sean Klaiber (0 -> 0,0)
12. Brian Brobbey (0 -> 0,0)
12. Victor Jensen (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


3 jaar geleden
We zitten aardig smal in de selectie nu. Ook Klaas Jan zou afwezig zijn. Benieuw wie er kan spelen.
De beker is alleen een prijs in de provincie en in Rotterdam.
Prio is ADO en Willem2 volgende week. We moeten met 3 punten voorsprong januari in gaan.
+1/-0

 
3 jaar geleden
helemaal mee eens, stel maar een b-team op. De beker boeit me dit seizoen geen ene reet.
+2/-0

3 jaar geleden
Ik sta 05.30 op om te werken. 21.00 een wedstrijd starten. pfffff
+1/-0

 
3 jaar geleden
Het is sowieso al lachwekkend dat we niet vrij hebben gekregen voor deze wedstrijd. Alle Europees spelende clubs hadden vrij moeten hebben.
Als statement niet op komen dagen.
+1/-0

3 jaar geleden
dat klaiber er niet bij is geeft niets die moet ajax zo snel mogelijk verlaten en labyad ook en promes zijn wegelukkig voorlopig ook af
+2/-5

3 jaar geleden
Ja hoor , het is weer zo ver. Slordig gekloot en we lopen binnen de kortste keren weer achter de feiten aan. Ze leren het echt niet. Man man met en beetje pech sta je binnen 3 minuten met 0-2 achter. Voor iedereen een prettige avond . Ik heb het voorlopig wel een beetje gehad met dit voetbal.
+2/-0

 
3 jaar geleden
Welterusten.
Is indd slecht maar blijft toch je clubje.
Dit tussendoortje winnen is voor het moreel wel erg goed.
+2/-0

3 jaar geleden
Dit is zo ongelooflijk slecht. Dit is geen middelmaat maar zo ontzettend droevig. Je kan op elke fucking line wel 2 of 3 versterkingen halen.
De 4e goal Scherpen. Je kan er niks van.
Achterin er klopt geen reet van. Helemaal niets. Middenveld. Gravenbergh voetbalt goed maar in z'n eentje. De geprezen Klaassen zakt de afgelopen potjes door het ijs. De mannen Blind Klaassen en Tadic zijn slome vedetten.
Antony. Leuk spelertje maar blaffenblaffen niet bijten.
En wanneer kappen we eens met die fucking labyad. Scoort nu 2x hoor. Maar kan ik er echt echt helemaal niets van.
Start maar eens 5 wedstrijden met kilometervreter Ekkelenkamp.
+1/-4

3 jaar geleden
Daar zullen ze in Utrecht ziek van zijn. Hahahaha, zo slecht spelen en toch winnen.
+7/-0

 
3 jaar geleden
Ik vraag me bij jou nu al een tijdje af: Bolt Thrower... Als in de band?
+1/-0

 
3 jaar geleden
Topband. "...For Victory" en "Those Once Loyal" zijn mijn favoriete platen van ze.
+1/-0

 
3 jaar geleden
Live eens gezien in de Baroeg. Samen met Benediction. Was geweldig.
+1/-0

 
3 jaar geleden
Nieuwe plaat van Benediction al gehoord? Beukt weer als vanouds.
+2/-0

3 jaar geleden
Haha dat kut Utrecht, wij spelen onze slechtste wedstrijd in 10 jaar en we schieten er nog 5 in.
Tadic fucking eindbaas man man...Wat een goal in de 90e minuut. Zo kut dat die arena leeg is
Nu nog 2x keer gas geven in de competitie en dan ff rust. De pijp is echt leeg en de bank is niet al te best.
+4/-0

 
3 jaar geleden (gewijzigd)
Heerlijke reactie man! Ik had een goede vriend op bezoek en die heeft wel wat met Utrecht dus toen die goal van Dusan viel keihard juichen en dat Utrecht keihard en ordinair verrot gescholden ghehehe!

Het doelpunt van SuperDusan was net zoals mijn zelf gemaakte patat oorlog gewoonweg heerlijk!

Ik heb geen zin en ook geen tijd om serieus over de wedstrijd te schrijven, behalve dat ik satirisch tot besluit schrijf:

KNVB Beker hoofdstuk zoveel:

Onfortuinlijk Utrecht verliest in de speeltuin van Lucky Ajax.

De bal van de avond vloog dan ook door de Johan Cruijff speeltuin.

Het was de bal van.... SuperrrrDusannnn!

Ja SuperDusan gebruikte zijn superkrachten dus het doelnet moet zeer waarschijnlijk gerepareerd worden...

Wordt Vervolgd.

Hehehe!

:-)
+2/-0

3 jaar geleden
In 5 maanden tijd is Utrecht, 3 x verslagen... Is wel eens anders geweest.

Effin, ik heb de wedstrijd niet kunnen zien vanavond - maar ik zag wel Scherpen bij de 3-4. Dan krijg je een x een kans....

Mag van mij terug naar Emmen of Feyenoord.
Ajax onwaardig.

Bekerwedstrijd in een leeg stadion...
Motivatie 0,0.
+1/-0

3 jaar geleden
slecht blind echt op retour snelheid slecht. professor ten hag gelukkig met winst ze spelen met de week slechter lijkt wel cafe elftal. schandalig van tenhag om scherpen op te stellen i p v stekenburg en dan zeggen dat hij het goed doet op training en jong ajax het gaat om geld dan de beste opstellen het is een slechte opstelling
+2/-4

Leuk die 9 goals maar dit had weinig meer met professioneel voetbal te maken.
Het niveau in Nederland is echt on te janken, dat Utrecht Ajax hier mee weg laat komen zegt eigenlijk al genoeg.
Hetzelfde Utrecht wat de wonderploeg uit Eindhoven zondag een helft lang compleet tegen de muur zette maar het toch liet ontsnappen.
Over Feyenoord hoeven we het niet eens te hebben, dat is zo slecht dat je bijna de neiging heb om een touw op te gaan zoeken als je die ziet spelen en die kunnen in Nederland dan toch nog een jaar ongeslagen blijven.
Nee ondanks de puinhoop inmiddels bij Ajax, win je die 2 potjes straks direct in januari dan is de titel al voor 80% binnen, vedere weerstand is er amper in dit land.
+2/-0

3 jaar geleden (gewijzigd)
Kut wedstrijd met een prima uitslag namelijk winst. Zoals ik al zei, zelfs met de grootste fantasie opstelling en een keeper van niveau Emmen kan je in Nederland winnen.

Toch snap ik niet hoe iedereen hier denigrerend doet over het Nederlandse voetbal, de beker en zelfs de Europa League maar als het dan over aanpassingen aan de competitie gaat wil niemand er hier iets van horen. Wil je dit structureel veranderen dan moeten we als Ajax of onszelf aansluiten bij de Bundesliga of een BeNeLiga opzetten.

Dit lachertje van een eredivisie wordt alleen maar erger jaar na jaar. Je kan zelfs niet meer van een traditionele top 3 spreken.
+2/-0

3 jaar geleden
De keepers mogen geen fouten maken ,dus ook Scherpen niet maar dat het een slechte keeper is dat ga ik bestrijden .Sta je daar voor het eerst in Ajax 1 je knippert met je ogen en het staat in jou eerste wedstrijd al gauw 0-1. Het was beslist geen keepersfout ,maar een onbezonnen actie van het grootste talent van Ajax. Scherpen heeft schuld aan 1 doelpunt en mag op een redelijke wedstrijd terug zien, dat kan niet gezegd worden van de overige verdedigers.
+1/-0

3 jaar geleden
* De verdediging was dramatisch tegen Utrecht, maar wat waarschijnlijk ook meespeelt is dat Scherpen op keep staat en dat maakt de 4 waarschijnlijk ook meer onzekerder.

* Feit blijft dat Tagliafico aan zijn slechtste serie bezig is sinds zijn komst. Hij oogt ongeconcentreerd, slordig en misschien ook minder gemotiveerd door Corona en zijn transfer die niet kwam. Hij is een fantastische prof maar blijft een gevoelsmens.Als hij zo doorgaat gaat er echt niet meer een topclub voor hem komen. Hij moet zich herpakken.

* Scherpen faalde en hoort niet bij Ajax in de basis. Niet goed genoeg.
+2/-0

 
3 jaar geleden
Het is mij een raadsel wat er met Tagliafico aan de hand is. Hij loopt als een dolle over het veld, doet de gekste dingen. Hij heeft niets meer van die degelijke en geslepen Argentijnse back met de juiste grinta.
Hij kan nu ieder moment rood krijgen voor natrappen en/of verdedigend gruwelijk in de fout gaan. Aan de bal is het ook zeer matig. Zoals hij nu speelt kunnen ze hem beter van de hand doen.

Maar we zullen zien of hij zich idd kan herpakken.
+1/-0

3 jaar geleden
De aanval en afronding bij de eerste goal van Labyad was wonderschoon.

Blind, Tadic, Labyad.

Dat mag blijven zo.
+2/-0