Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


Ajax wint overtuigend (5-0) maar blijft niet schadevrij


Tijdstip
22 november 2020
Stadion
Johan Cruijff ArenA
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 2


Ajax wint overtuigend (5-0) maar blijft niet schadevrij; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Ajax wint overtuigend (5-0) maar blijft niet schadevrij

Ajax won zondagmiddag ogenschijnlijk met het grootste gemak van Heracles. De Amsterdammers toonden zich enorm efficiënt en lieten het netje met regelmaat simpel bollen: 5-0. Wie beter keek zag echter ook vaak slordig spel maar het meest zorgwekkend was wellicht dat zowel Davy Klaassen als Noussair Mazraoui en Zakaria Labyad met een blessure naar de kant moesten. De Amsterdamse goals kwamen vandaag op naam van Zakaria Labyad 2, Lasina Traoré, Dusan Tadic en David Neres.

Heracles is de laatste seizoenen een soort van angstgegner geworden voor Ajax. Ook deze keer had de slimme coach Frank Wormuth weer iets speciaals uitgedacht om het de gastheren lastig te maken. Al meteen bleek dat er ingestudeerd druk werd gezet naar één kant als de bal daar was en de opstelling zag er vooraf ook al geheel anders uit dan normaal. Dan moet je als Heracles geluk hebben dat het lang 0-0 blijft maar Ajax sloeg meteen toe. Na een inside-out voorzet van David Neres, aan de rechterkant begonnen omdat Antony nog geblesseerd is, taste men mis achterin en was het Lasina Traoré die een prima handelingssnelheid toonde en met de wreef meteen de trekker klinisch overhaalde: 1-0.Even later kreeg Dusan Tadic een prima kans om 2-0 te maken maar het was keeper Michael Brouwer die goed redde. Maar het bleek uitstel van executie want na een afgeslagen corner tekende David Neres met een enorme pegel vanaf twintig meter toch voor de tweede Ajax-goal: 2-0. De Braziliaan nam de bal net in de opstuit en raakte het leder heerlijk. De technisch meest fraaie goal werd echter, nog steeds voor rust, gemaakt door Zakaria Labyad. Na een corner van Tadic werd de wederom op tien spelende middenvelder vrijgelaten bij de eerste paal waarna hij verwoestend met rechts in de korte hoek raak knalde: 3-0. Echt een hele knappe afronding.

Op dat moment zat Davy Klaassen al knarsetandend in de kleedkamer. Rai Vloet had namelijk nadat de bal al weg was nog een vervelend tikje in huis richting de international. Hij probeerde het nog wel maar na een kwartiertje ging het echt niet meer. Jurgen Ekkelenkamp werd zijn logische vervanger.
Na de pauze kwam ook nog Sean Klaiber in het team omdat ook Noussair Mazraoui een tikkie had gehad, ook van Vloet. Dat betekende dus op dat moment alweer twee nieuwe onzekerheden richting woensdag wanneer Midtjylland naar Amsterdam komt. Voeg daarbij Antony die eveneens een vraagteken vormt en de zekere afwezigheid van Mohammed Kudus. Zorgen dus wat dat betreft voor trainer Erik ten Hag.

Heracles vormde in ieder geval alvast geen probleem meer. Ajax deed wat het wilde en zette de bezoekers met de rug tegen de muur. Dusan Tadic mocht nog scoren op het randje van buitenspel nadat Perr Schuurs diep was gepenetreerd en de bal goed af wist te geven: 4-0. Het slotakkoord was voor Labyad nadat Ryan Gravenberch, wederom blijk gevend van een volwassen ontwikkeling, zijn geplaatste bal nog zag gekeerd maar de kleine nummer tien de rebound voor zijn rekening nam: 5-0. Even later moest diezelfde Labyad echter ook met een kwetsuur naar de kant. Door het gelijke spel van Vitesse bij FC Groningen is Ajax vanaf vandaag in ieder geval alleen lijstaanvoerder van de Eredivisie.


[video] Highlights | Ajax - Heracles Almelo


Marciano Vink lyrisch over Gravenberch: “Hij was heel rustig en relaxt”

Analist van dienst was deze keer bij Fox Sport oud-Ajacied Marciano Vink. De Amsterdammer toonde zich lyrisch over de ontwikkeling van youngster Ryan Gravenberch: “Hij was verrassend goed. Ik heb op hem gelet, hoe hij bereid was om gedisciplineerd te spelen. Hij keek telkens goed om zich heen en als hij bij de zestien kwam deed hij ook wat hij doen moest.”

Het leek erop alsof Gravenberch de afgelopen twee weken bij Oranje goed naar Frenkie de Jong had gekeken. Vink: “Hij was heel rustig en relaxt en kwam net als Frenkie de ballen aan de linkerkant vragen. Dit soort wedstrijden zijn daar ideaal voor, om zoiets uit te proberen.”

Over het spel van Ajax als collectief was Vink minder enthousiast: “Ajax speelde een stroeve eerste helft maar de individuele klasse gaf de doorslag. Als je echter dan met 5-0 wint dan heb je naar behoren gepresteerd natuurlijk.”


Ryan Gravenberch: “Ik kijk graag naar Frenkie want Frenkie speelt met lef, daar hou ik van”

Stille uitblinker was vandaag misschien wel Ryan Gravenberch. De 18-jarige middenvelder speelde heel volwassen en deed bijna niets fout. Gravenberch: “Ik speel nu als uitzakkende middenvelder en dan ik het allemaal voor me en kan ik het vanaf daar bepalen, daar hou ik wel van.”

De vergelijking met Frenkie de Jong ligt daardoor al snel voor de hand. “Ik kijk graag naar Frenkie want Frenkie speelt met lef, daar hou ik van. Ik kijk goed naar hem en probeer daar het goede uit te pikken voor mezelf.” Wat betref het duel met Heracles en het drukke programma: “Na een interlandperiode is het altijd lastiger om meteen goed te spelen maar denk dat het aardig gelukt is. Natuurlijk krijgen we nu een druk programma maar voor een voetballer is wedstrijden spelen leuker dan trainen.”


[video] Labyad houdt ondanks blessure hoop op Midtjylland-thuis


Zakaria Labyad hoopt er woensdag weer bij te zijn: “Knie voelt nu heel anders dan toen met die blessure”

Zakaria Labyad toonde zich na afloop een man met gemengde gevoelens. Aan de ene kant blij met zijn twee goals maar tevens was het zorgwekkend dat hij geblesseerd naar de kant moest. Labyad: “Mijn knie deed teveel pijn om door te gaan, ik kon niet meer aanzetten. Ik voelde het eigenlijk even daarvoor al. Komt woensdag in gevaar? Ik denk van niet. Mijn knie voelt heel anders dan vorig jaar (Bij Lille – red) toen ik echt geblesseerd raakte. Ik denk echter dat ik wel de juiste keuze maakte om eruit te gaan, je moet geen risico’s nemen.”

Uiteraard was er dus wel vreugde over de zege en zijn goals. “Je moet iedere wedstrijd er vol voor gaan, ik denk dat we dat weer gedaan hebben.” Zijn 3-0 betekende in feite de beslissing. “Tactisch prima van Dusan om hem daar te geven, ja een lekkere goal.”


Reacties Heracles: “Verschil was vandaag de techniek”

Bij Heracles toonde men zich na afloop berustend. Verdediger Robin Pröpper was vooral blij dat zijn knieblessure toch mee lijkt te vallen. “Ja, dat zag er even ernstiger uit. Ik denk dat we vandaag gewoon verloren hebben van een hele goede tegenstander. Ajax is een maatje te groot voor ons.”

Trainer Frank Wormuth zag zijn strijdplan niet echt werken. “Vooral in de eerste tien minuten werd ons matchplan niet gevolgd. Volgens mij zaten we nog in de bus. Daarna ging het beter, we gingen zoals afgesproken ook op de helft van Ajax spelen. Dat deden we dan door eerst een dirty lange bal te geven maar dat kan niet anders. Het verschil zat hem vandaag vooral in de techniek.”


Erik ten Hag: “Na eerste 24 uur weten we meer over fitheid Klaassen en Mazraoui”

Trainer Erik ten Hag had het na afloop over ‘verschillende scenario’s’. “Ja, je moet kijken naar de belastbaarheid van de spelers. Sommigen zitten tegen overbelasting aan, daar moet je op inspelen.

Dat was ook de reden dat Daley Blind werd gewisseld, de linkspoot is namelijk onmisbaar in opbouwend opzicht. “Daley is het beste van achteruit. Natuurlijk kan hij ook op het middenveld spelen in sommige specifieke situaties.”
Ten Hag reageerde relaxt op het uitvallen van Davy Klaassen en Noussair Mazraoui: “Na de eerste 24 uur weten we meer, dat is nu nog afwachten. We houden dat in de gaten en zullen dan anticiperen.” Dat moest Ajax volgens hem ook in het begin vanwege de formatie van de bezoekers. “Ze deden iets onorthodox en dat was even lastig maar tegelijk kregen we daardoor enorm veel ruimte. Dat leverde meteen kansen op ook voor ons. We moesten daar even op anticiperen.”

Over drie dagen wacht alweer Midtjylland maar de trainer zeurt niet over de vele opeenvolgende duels. “Nee, dat weet je en we houden daar rekening mee.”


Karakteristieken

Uitslag: 5-0 (3-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Lassina Traoré ('6)
Goal
2-0 David Neres ('29)
Goal
3-0 Zakaria Labyad ('36)
Goal
4-0 Dusan Tadić ('57)
Goal
5-0 Zakaria Labyad ('77)
Scheidsrechter
Manschot
Toeschouwers
0 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Heracles Almelo: Schoofs ('8)
Kaart
Heracles Almelo: Vloet ('39)
Kaart
Heracles Almelo: Bijleveld ('72)

Opstelling Ajax

Dusan TadićLassina TraoréDavid Neres


Ryan GravenberchZakaria LabyadDavy Klaassen


Nicolás TagliaficoDaley BlindPerr SchuursNoussair Mazraoui


André Onana

Wissels:

'23 Jurgen Ekkelenkamp voor Davy Klaassen
'46 Sean Klaiber voor Noussair Mazraoui
'63 Quincy Promes voor Dusan Tadić
'70 Klaas Jan Huntelaar voor Perr Schuurs
'70 Lisandro Martínez voor Daley Blind


Opstelling Heracles Almelo

De la TorreBakisVan der Water


BijleveldVloetKiomourtzoglou


HardeveldKnoesterPröpperSchoofs


Brouwer

Wissels:

'56 Burgzorg voor Bakis
'56 Azzaoui voor Kiomourtzoglou
'56 Breukers voor Schoofs
'70 Rente voor Pröpper
'70 Quagliata voor Hardeveld


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 4 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 5-0 (3-0)
 7 5-0 (3-0)
 7 5-0 (3-0)
 7 5-0 (3-0)
 6 5-0 (2-0)
 6 5-0 (2-0)
 6 5-0 (2-0)
 6 5-0 (2-0)
 6 5-0 (2-0)
10  6 5-0 (2-0)
11  5 7-0 (3-0)
12  4 2-0 (1-0)
13  4 4-0 (2-0)
14  4 3-0 (1-0)
15  4 3-0 (1-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.00. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Ryan Gravenberch (42 -> 5,0)
2. David Neres (37 -> 4,0)
3. Zakaria Labyad (36 -> 3,0)
4. Dusan Tadić (20 -> 2,0)
5. Daley Blind (19 -> 1,0)
6. Nicolás Tagliafico (11 -> 0,0)
7. Perr Schuurs (9 -> 0,0)
8. Lassina Traoré (4 -> 0,0)
9. Noussair Mazraoui (3 -> 0,0)
9. Antony Matheus dos Santos (3 -> 0,0)
11. Lisandro Martínez (1 -> 0,0)
11. André Onana (1 -> 0,0)
13. Matthijs de Ligt (0 -> 0,0)
13. Bruno Varela (0 -> 0,0)
13. Joël Veltman (0 -> 0,0)
13. Edson Álvarez (0 -> 0,0)
13. Kik Pierie (0 -> 0,0)
13. Donny van de Beek (0 -> 0,0)
13. Carel Eiting (0 -> 0,0)
13. Klaas Jan Huntelaar (0 -> 0,0)
13. Quincy Promes (0 -> 0,0)
13. Benjamin van Leer (0 -> 0,0)
13. Siem de Jong (0 -> 0,0)
13. Razvan Marin (0 -> 0,0)
13. Hakim Ziyech (0 -> 0,0)
13. Kasper Dolberg (0 -> 0,0)
13. Jurgen Ekkelenkamp (0 -> 0,0)
13. Noa Lang (0 -> 0,0)
13. Sergino Dest (0 -> 0,0)
13. Juan Familio-Castillo (0 -> 0,0)
13. Hassane Bandé (0 -> 0,0)
13. Dominik Kotarski (0 -> 0,0)
13. Kjell Scherpen (0 -> 0,0)
13. Danilo Pereira da Silva (0 -> 0,0)
13. Niemand (0 -> 0,0)
13. Jurriën Timber (0 -> 0,0)
13. Sontje Hansen (0 -> 0,0)
13. Naci Ünüvar (0 -> 0,0)
13. Ryan Babel (0 -> 0,0)
13. Maarten Stekelenburg (0 -> 0,0)
13. Mohammed Kudus (0 -> 0,0)
13. Noa Lang (0 -> 0,0)
13. Kenneth Taylor (0 -> 0,0)
13. Sean Klaiber (0 -> 0,0)
13. Davy Klaassen (0 -> 0,0)
13. Brian Brobbey (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


6 maanden geleden
Hoop dat we een fitte selectie hebben. Keihard door knallen weer.
+1/-0

6 maanden geleden
wanneer neemt professor ten hag van zijn vriendje labyad eens voor goed afscheid. wat is die ten hag toch eigenwijs. moet eerst goed fout gaan hoop dat hij snel oprot ten hag
+2/-6

 
6 maanden geleden
Ik vind de keuze voor Labyad op 10 niet eens zo gek met de blessures Antony en Kudus. Hoe zou jij het wegzetten tegen Heracles?
+3/-1

 
6 maanden geleden
Goed gezegd. Door de blessures van kudus en Antony wordt de spoeling dunner en ik zie liever Labyad op 10 dan Ekkelenkamp. Promes is uit vorm.

Er blijft gewoon niet zoveel over.

Daarom pleit ik ook ervoor dat Ajax probeert Eriksen te huren voor in ieder geval een half jaar.
+2/-1

 
6 maanden geleden
Waarom niet een middenveld met Martinez op links (8), Gravenberch op rechts (6) en Klaassen op 10? Dan kan Labyad alsnog banken.
+3/-0

 
6 maanden geleden
Eens, dat zie ik ook het liefst. Maar Martinez krijgt dit jaar helaas geen kans meer op het middenveld van de staf. Helaas.
Martinez op links is gebleken dat hij hier goed kan spelen.
+1/-0

 
6 maanden geleden
Aub graag iets meer respect tonen voor de trainer en taalgebruik.
+7/-1

 
6 maanden geleden
5-0 ondertussen. 2 maal Labyad. Flut trainer.
+5/-0

6 maanden geleden
Zal mij benieuwen morgen.
Heracles is de laatste jaren een erg vervelende tegenstander voor Ajax.
Bij Ajax internationals die 3 wedstrijden hebben gespeeld of even aan de andere kant van de wereld zijn geweest.
Kwart over 12, lege Arena, een paar blessures.
Een zaadpot met een kut resultaat ligt op de loer;(
+1/-0

 
6 maanden geleden
klopt dat Ajax moeite heeft met die andere Griekse God. Afgelopen twee jaar in Almelo verloren en twee jaar terug speelde Ajax inspiratieloos gelijk in de Arena.
Als de koppies fit zijn, winnen ze met gemak, anders wordt het weer lastig.
+1/-0

 
6 maanden geleden
Dan zeg ik 5-0. :P

Effe serieus, hopelijk vallen al die fysieke ongemakken mee...
+1/-0

6 maanden geleden
Ik hoop dat traore zijn waarde kan laten zijn tegen dit soort tegenstanders. Tegen een goed gegroepeerd heracles is het voor ajax vaak lastig voetballen en dan kan een goed aanspeelpunt het verschil maken.
+1/-0

 
6 maanden geleden
Hij laat weer zien uit het goede spitsenhout gesneden te zijn. Prima spits.
+1/-0

6 maanden geleden (gewijzigd)
Was het woord slordig al gevallen, Maar we staan 4-0 voor dus niets te klagen....
+1/-0

6 maanden geleden
Ik heb alleen de 2e helft gezien, ( wel de goals) maar keurige overwinning gezien Kudus en Antony ontbreken. Netjes!

Heerlijke goal Neres. Deze goal had hij echt nodig. Nu doortrekken David!

* Promes is nog steeds uit vorm, voegt nauwelijks iets toe.

* sommigen haten op Labyad, maar hij scoort wel weer 2x.

Nu 3 punten tegen Midjeland.. ontzettend belangrijk.
+1/-0

6 maanden geleden
Wat een gluipertje die Vloet. Gewoon twee man uit de wedstrijd getikt met een geniepige overtreding als de bal al weg was. Beginnen die goals van hem naar zijn hoofd te stijgen of zo?
Dat gaat spannend worden zo met last minute beslissingen bij Klaassen, Labyad, Mazraoiu en Antony.
+1/-0

6 maanden geleden
Lekker hoor. Psv gelijk. Vitesse gelijk. En weer lekker aan ons doelsaldo gewerkt.
+2/-0

6 maanden geleden
Gewoon een goede wedstrijd! Lekker de 3 punten en ‘concurrentie’ gelijk gespeeld(als je het concurrentie noemt in ieder geval.
+2/-0

nieuws-redacteur 6 maanden geleden
Wel frappant dat je dit zo makkelijk wint zonder zelf goed te spelen. En ook nog eens geen enkele kans weggeeft. Vooral dat laatste is zeer opvallend.
+1/-0

6 maanden geleden
5-0 winnen van Heracles is weelde vergeleken met de resultaten van de laatste 6 jaar.

Maar niets daarover bij Studio sport of door Tom Egberts die Heracles fan is.

Het ging alleen maar over de blessures.
+1/-0