Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden‘Perfect hattrick’ Siem de Jong legt basis voor simpele bekerzege op Spakenburg: 7-0


Tijdstip
22 januari 2020
Stadion
Johan Cruijff ArenA
Gelegenheid
KNVB Beker
Televisiezender
Fox Sports 1


‘Perfect hattrick’ Siem de Jong legt basis voor simpele bekerzege op Spakenburg: 7-0; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

‘Perfect hattrick’ Siem de Jong legt basis voor simpele bekerzege op Spakenburg: 7-0

Ajax had zoals verwacht woensdagavond weinig moeite om tweede divisionist Spakenburg van een bekerstunt af te houden. Het was Siem de Jong die voor de pauze een perfect hattrick in huis had (drie keer achter elkaar scoren met de linker- en rechtervoet plus het hoofd) en voor een 3-0 stand halverwege zorgde. Daarna ging het snel : binnen een kwartier stond het via twee goals van Lassina Traoré en een mooi schot van Dusan Tadic al 6-0. Uiteindelijk scoorde alleen nog invaller en debutant Naci Unüvar. Het 16-jarige megatalent mocht zelf vanaf elf meter aanleggen nadat hij even daarvoor was gevloerd: 7-0.

Het was een mooie avond voor trainer Erik ten Hag om wat andere spelers minuten te gunnen. Zo stonden Razvan Marin, Edson Alvarez, Carel Eiting en Siem de Jong in de basis. Ondermeer Quincy Promes, Ryan Gravenberch, Noussair Mazraoui en Donny van de Beek hadden rust gekregen. Voor een uitverkocht stadion, het geeft de huidige populariteit van Ajax nog eens aan, hadden de Amsterdammers weinig te duchten van de enthousiaste bezoekers. Al moet wel gezegd dat de eerste kans was voor ex-Ajacied Vince Gino Dekker. Daarna ontstond een soort van handbalwedstrijd waarbij het verboden was voor Spakenburg om zelf ook in de aanval te gaan. Het regende schoten en halve kansen totdat Carel Eiting na ruim een kwartier een heerlijk balletje in huis had richting Razvan Marin die echter de lat raakte. De rebound was echter wel besteedt aan de scherp ogende Siem de Jong die met links droog het net wist te vinden: 1-0. Hoewel het bij tijd en wijle op een veredelde schiettent leek voor de neus van Spakenburg –keeper Jordy Deckers duurde het vervolgens nog tot vlak voor de pauze dat de tweede goal viel. Na een fraai balletje van Dusan Tadic op Siem de Jong was het laatstgenoemde die bij de tweede paal wist binnen te knikken: 2-0. Tot overmaat van ramp voor de bezoekers scoorde De Jong even later nog een keer door een voorzet van Sergino Dest technisch behendig met rechts in de verre hoek te verlengen: 3-0.

Meteen na de hervatting leek het voor Spakenburg alsnog op een ramp uit te lopen. Ajax gaf even vol gas en het was Lassina Traoré die binnen vier minuten een voorzet van Ryan Babel kon binnenlopen voor de 4-0. Even daarna bediende vormgever Eiting, deze avond heerlijk strooiend met delicate chipballetjes, hem op maat waarna de Zuid Afrikaan zijn grote talent toonde door handig op de borst aan te nemen en beheerst de hoek te vinden met links: 5-0. De naar adem happende amateurs zagen groen en geel toen Ajax weer een paar minuten later alweer door de defensie wervelde en Dusan Tadic met een fraai schot in de verre hoek de 6-0 zag vinden. Maar zie daar: de wissels kwamen en het tempo zakte. Het Amsterdamse publiek veerde massaal op toen een kwartier voor tijd het troetelkind van De Toekomst, Naci Unüvar, zijn officiële debuut mocht maken. Hij begon met een mispeer toen hij wilde uithalen voor zijn eerste goal maar even later werd hij onderuit gehaald en volgde er een strafschop. Klaas-Huntelaar ging vaderlijk in op de smeekbedes van de debutant en gunde Unüvar de eer om vanaf elf meter zijn eerste echte Ajax-goal in de boeken te schieten: 7-0. In de kwartfinale wacht Ajax een uitwedstrijd bij Vitesse dat Heracles wist uit te schakelen.


[video] Highlights Ajax - Spakenburg


Eric Meijers: 'Ten Hag heeft bewezen geniaal te zijn'

Voorafgaande aan het duel met Ajax toonde Spakenburg-trainer Eric Meijers zich lovend over collega Erik ten Hag. Meijers: "Wat hij bij Ajax laat zien is gewoon geweldig toch? Ja, ik heb dat geniaal genoemd, het is ook niet niets."
De trainer, bekend van het hilarische filmpje waarin hij als trainer van Achilles'29 zowel de lokale krant als zijn keeper de maat neemt, moest lachen om het feit dat zijn speler Thomas van den Houten zijn schoenen aanvankelijk was vergeten. "Ach, zijn ouders hebben andere schoenen gebracht, ze wonen in Amsterdam. Ik heb er verder weinig van meegekregen maar hij moet er dan maar eentje maken met zijn voeten zou ik zeggen.' Zover kwam het dus niet.


[video] Ünüvar: 'Ik wilde eerst aan Klaas vragen of ik hem mocht nemen'


Naci Unüvar: 'Mooi dat iedereen het mij gunde'

Uiteraard liep er na afloop maar één echt glunderende Ajacied door de catacomben van de Johan Cruijff Arena. De pas 16-jarige Naci Unüvar had zo lang uitgekeken naar zijn officiële debuut en nu was het dan eindelijk zover.

En, zoals het een beetje Ajacied betaamt, scoorde hij meteen. Al had hij daar wel een brutaal verzoekje aan routinier Klaas-Jan Huntelaar voor nodig. De youngster werd gevloerd en gaf aan graag zelf de toegekende pingel te willen nemen. Het voorval kende veel gelijkenis met de vrije trap die Abdelhak Nouri, eveneens debuterend, ruim drie jaar vroeg te mogen nemen aan Lasse Schöne. Ook toen betrof het een bekerwedstrijd, destijds was Willem II de tegenstander. Nouri verzilverde destijds de vrije trap en Unüvar, door velen gezien als de natuurlijke opvolger van de kleine Marokkaan, deed vervolgens nu hetzelfde met de strafschop.

Na afloop toonde Unüvar zich dankbaar: "Mooi dat iedereen het mij gunde, ze waren allemaal blij voor me." De kleine middenvelder gaf toe dat hij voorlopig nog niet zou gaan slapen. "Straks in bed ga ik alles terugkijken, nog even wakker blijven. Daarna ga ik pas slapen...".
Op verzoek van de verslaggeefster van Fox beschrijft hij nog even zijn penaltymoment: "Ik wilde Lassina inspelen, hij kaatste, ik draaide weg maar werd gevloerd. Gelijk vroeg ik aan Klaas of ik hem mocht nemen maar veel boys zeiden ook al meteen 'Naci dit is jouw moment'. Dat was echt leuk."


[video] Eiting heeft de smaak te pakken


Ten Hag: 'Naci mag er even aan ruiken'

Erik ten Hag toonde zich na afloop tevreden over de 7-0 winst op Spakenburg. Twee spelers lichtte hij eruit. "Het is leuk voor Siem de Jong dat hij drie keer scoort, hij heeft weinig speeltijd gehad. Siem heeft te kampen gehad met veel blessures maar treed nu wat naar voren, dat zag je ook al tijdens het trainingskamp en de oefenwedstrijd."

Ook mocht het debuut van Naci Unüvar niet genegeerd worden. "Naci mag er op deze manier een keer aan ruiken. Het is nu voor hem zaak dat hij het goed doet in de 019 en Jong Ajax, het team beter laat spelen."
Siem de Jong was ook in zijn nopjes: "Dit geeft je wat vertrouwen, lekker om weer te spelen."


[video] Huntelaar trots: 'Iedereen wilde Naci die penalty laten nemen'


Karakteristieken

Uitslag: 7-0 (3-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Siem de Jong ('18)
Goal
2-0 Siem de Jong ('43)
Goal
3-0 Siem de Jong ('45)
Goal
4-0 Lassina Traoré ('49)
Goal
5-0 Lassina Traoré ('52)
Goal
6-0 Dusan Tadić ('55)
Goal
7-0 Naci Unuvar ('86, penalty)
Scheidsrechter
Richard Martens
Toeschouwers
52.017 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Spakenburg: Van den Houten ('52)

Opstelling Ajax

Ryan BabelLassina TraoréDusan Tadić


Carel EitingSiem de JongRazvan Marin


Nicolás TagliaficoLisandro MartínezEdson ÁlvarezSergino Dest


Bruno Varela

Wissels:

'60 Jurgen Ekkelenkamp voor Dusan Tadić
'60 Klaas Jan Huntelaar voor Ryan Babel
'75 Naci Unuvar voor Siem de Jong


Opstelling Spakenburg

BitterDekker


TavaresKoelewijnGhaddari


Van den HoutenVan der NeutBeijerWerkmanWill


Deckers

Wissels:

'46 Beekhuis voor Ghaddari
'60 Van Lopik voor Will
'72 Castien voor Koelewijn


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 7 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 7-0 (3-0)
 7 7-0 (3-0)
 7 7-0 (3-0)
 7 7-0 (3-0)
 7 7-0 (3-0)
 7 7-0 (3-0)
 7 7-0 (3-0)
 6 7-0 (2-0)
 6 7-0 (2-0)
10  6 7-0 (4-0)
11  6 7-0 (4-0)
12  6 7-0 (4-0)
13  6 7-0 (2-0)
14  5 5-0 (3-0)
15  5 6-0 (3-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.08. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Siem de Jong (74 -> 5,0)
2. Carel Eiting (43 -> 4,0)
3. Lassina Traoré (30 -> 3,0)
4. Naci Ünüvar (10 -> 2,0)
5. Lisandro Martínez (5 -> 1,0)
6. Razvan Marin (4 -> 0,0)
7. Edson Álvarez (2 -> 0,0)
7. Nicolás Tagliafico (2 -> 0,0)
9. Perr Schuurs (1 -> 0,0)
9. Dusan Tadić (1 -> 0,0)
9. Ryan Gravenberch (1 -> 0,0)
12. Matthijs de Ligt (0 -> 0,0)
12. Bruno Varela (0 -> 0,0)
12. Joël Veltman (0 -> 0,0)
12. Kik Pierie (0 -> 0,0)
12. Donny van de Beek (0 -> 0,0)
12. David Neres (0 -> 0,0)
12. Klaas Jan Huntelaar (0 -> 0,0)
12. Quincy Promes (0 -> 0,0)
12. Noussair Mazraoui (0 -> 0,0)
12. Benjamin van Leer (0 -> 0,0)
12. Daley Blind (0 -> 0,0)
12. Zakaria Labyad (0 -> 0,0)
12. Hakim Ziyech (0 -> 0,0)
12. André Onana (0 -> 0,0)
12. Kasper Dolberg (0 -> 0,0)
12. Jurgen Ekkelenkamp (0 -> 0,0)
12. Noa Lang (0 -> 0,0)
12. Sergino Dest (0 -> 0,0)
12. Juan Familio-Castillo (0 -> 0,0)
12. Hassane Bandé (0 -> 0,0)
12. Dominik Kotarski (0 -> 0,0)
12. Kjell Scherpen (0 -> 0,0)
12. Danilo Pereira da Silva (0 -> 0,0)
12. Niemand (0 -> 0,0)
12. Jurriën Timber (0 -> 0,0)
12. Sontje Hansen (0 -> 0,0)
12. Ryan Babel (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


4 jaar geleden
Varela-Dest-Schuurs-Alvarez-Castillo-Eiting-Marin-Ekkelekamp-Unavar-Traore-Babel.
+1/-0

 
4 jaar geleden
Unuvar... ik heb het zelf ook al 100x verkeerd geschreven... ;-)
Naci Ünüvar, om precies te zijn.
+1/-0

4 jaar geleden (gewijzigd)
Voor Spakenburg is dit de wedstrijd van het decennium. We weten allemaal waar onderschatting toe kan leiden als je met een B-ploeg gaat spelen. Voor een vol stadion kun je je geen afgang veroorloven. Het lijstje van El Nico bevat geen enkele leider. Op papier betere voetballers dan Spakenburg, natuurlijk. Maar in de praktijk een verzameling individualisten.
+1/-0

 
4 jaar geleden
Nee, hoor. Ik heb in het verleden Ajax te vaak onnodig zien worstelen tegen amateurclubs of hoofdklassers. Ik moet er niet aan denken dat zoiets in een volle ArenA gebeurt.
+1/-0

 
4 jaar geleden
Dat gaat met die team never gebeuren in een volle arena tegen amateurs. Zodra die gasten zijn bekomen van alle impressies staan ze al 2-0 achter.
+1/-0

 
4 jaar geleden
Geweldig dat 55.000 mensen deze wedstrijd live willen zien. Waanzinnig!
Qua elftal - achterin solide houden en aanvallend wat mooi talent op het veld.
+1/-0

4 jaar geleden
Off-topic :Hakim weken aan de kant ! Toch maar een vervanger zoeken? Zou Marc toch weer naar die colombiaan gaan kijken of Pröpper ompraten? We hebben nog transfertijd!
+1/-0

 
4 jaar geleden (gewijzigd)
Die vervanger had er al moeten zijn dat riep ik in de zomer al. Er komt namelijk ook een Ajax na Ziyech. Misschien die Peirero voor 3 miljoen ophalen bij PSV. Ik heb dat altijd wel een erg technische speler gevonden en hij krijgt bij Ajax echte voetballers om hem heen. Gokje van 3 miljoen.
+1/-0

 
4 jaar geleden
Waarschijnlijk niet. Maar Marc heeft ons de laatste twee jaar al wel vaker verrast. Voordeel kan zijn dat het EK er aan komt. Als basisspeler bij Ajax ben je toch in het voordeel. Aan de andere kant: een jeugdspeler de kans geven is ook een optie. Jeugdspelers van de topcategorie.
+1/-0

 
4 jaar geleden
Tja Siem de Jong in deze vorm misschien wel de oplossing lol
+2/-0

4 jaar geleden
Ik ga wat anders doen. Dat debiele getrommel verziekt voor mij de wedstrijd.
+2/-0

4 jaar geleden
53000 toeschouwers tegen een amateurclub. Ongelooflijk eigenlijk. Een wedstrijd die net zo goed op een half veld gespeeld kan worden. Spakenburg geeft ziel en zaligheid, maar is niet opgewassen tegen Ajax. 3 mooie goals van Siem de Jong en nog wat kansen voor de rest niet spannend en ook niet verwacht. Er zal wel genoeg gewisseld gaan worden en hopelijk wordt het dan niet te slordig zodat het publiek ook nog een leuke tweede helft te zien krijgt, want dat ben je natuurlijk wel verplicht als er 53.000 de moeute nemen om vanavond naar het stadion te komen.
+2/-0

 
4 jaar geleden
Ze zitten er lekker fel op in ieder geval.
+1/-0

 
4 jaar geleden (gewijzigd)
53.000 wauw...bizar.

Wat ik wel apart vind is dat Tagliafico en Tadic bv spelen. Geef die guys wat rust.
Het zijn amateurs.

Waarom niet deze game met Schuurs ook spelen?

Verder apart dat guys als Babel en Marin geen goal kunnen maken...

of ben ik nu aan het zeiken?
+1/-1

4 jaar geleden
Die naci, ik kijk ff een intervieuw met hem bij VI:

"Ik hoop later bij een mooie club kom te spelen, maar nu eerst basisspeler worden bij Ajax."

Vreemd, vreemd dit soort uitspraken als jonge gast die nog niet zijn debuut heeft gemaakt. Op het moment van dat intervieuw was hij nog niet gedebuteerd.

Gast je mag misschien ooit in de basis spelen bij 1 van de mooiste clubs in de wereld. AFC Ajax.
+4/-1

 
4 jaar geleden
Tja DonVito, dit noemen ze clubliefde ! Met zo'n uitspraak lig je er bij mij al direct uit . Hij zal het wel weer verkeerd verwoord hebben , maar denk dat zijn talent hem nu al naar zijn hoofd stijgt ! En dat is nog te vroeg!
+2/-0

 
4 jaar geleden (gewijzigd)
Ik vrees van wel.
Hoe gisteravond het publiek ook deed bij elk bal contact. Het leek leuk, tof, maar ik had ergens ook zo iets van...wat is dit overdreven...
Het zou hem goed doen en zich meer dan welkom voelen.. als hij maar nederig blijft.

Misschien was ik niet de enige.

Maar dat intervieuw bij VI....dan denk ik waarom?

En die journalisten van vandaag de dag, die gasten hebben nog niet 1 wedstrijd gespeeld en dan gaat de Hollandse journalist van een VI, telegraaf, Nusport of Ziggo weer eens vragen: waar zou je later willen spelen? Wat is je doel...

blablabla...

Ik wordt er zo misselijk van. En vervolgens weer in je slechte collumn of video'tje van 0,0 kwaliteit weer even zeggen dat spelers te vroeg na het buitenland vertrekken.

Het is te triest voor woorden.

Ik snap Louis van Gaal wel, het is soms om helemaal gek van te worden hoe die lui zich gedragen continue. De journalisten en pers.

Betreft jonge spelers:
Kishna speelde net in Ajax 1 had twee keer gescoord en hij moest voor de camera even vertellen dat hij de beste voetballer van de wereld wilde worden...
We hebben gezien hoe zijn carrière verliep.

Gasten als Bazoer, Riedewald, Tete kwamen op en mochten op de cover van de VI en men ging discusseren wie in het midden mocht en welke clubs ze tof vonden buiten Ajax en tof liepen doen lopen op foto's. We hebben gezien waar ze nu spelen.

Ajax moet eens een stukje onderwijs ook gaan brengen naar die talenten van de toekomst en jong Ajax, vak als wijsheid - nederigheid - en het is beter om soms te zwijgen dan te spreken.

Dat vond ik mooi aan Nouri bv.
+1/-0

4 jaar geleden
Siem is een goede teamspeler , hij gaat nog knallen in de komende weken. Maar ik verwacht dat Ajax nog toeslaat op de transfermarkt . Dan zien we waar Ten Hag voor kiest.
+1/-0

 
4 jaar geleden (gewijzigd)
Ik gun Siem de Jong wel dat hij nog van betekenis mag worden in de eredivisie, beker en Uefacup. Ik hoop dat hij nu wat meer vertrouwen krijgt en ook wat relaxter en losser wordt. Zijn juichen is ook een beetje zijn juichen van 2011 maar dan als een oude kerel. Een soort armen uit elkaar van Zlatan al stilstaand..maar er straalt nauwelijks meer wat van af. Het is niet bepaald leuk om te zien. Doe dan niks Siem, zoals Michael Laudrup, die zo gewend was aan scoren en er heel nederig onder bleef.
Maar Siem wat je nu al een tijd doet is niet bepaald inspirend of vrolijk.
Wees weer enthousiast en juich en probeer alles er nu nog uit te halen. Het publiek gunt je in principe alles.

Tof als guys als Huntelaar, S. de Jong, Babel, Promes, Tadic, Blind; toch de oudere guys van Ajax en sommige zelfs ex Ajax of Ajax jeugd maar teruggekeerd, straks die Uefacup mogen winnen met de club. Gruwelijk tof. Vind ik in ieder geval.
+1/-0

 
4 jaar geleden
Zullen we volgende week gewoon Jong Ajax opstellen? Die staan hoger dan NAC... haha...
+2/-0