Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


Lankmoedig Ajax komt door portie geluk en Quincy Promes met schrik vrij in Waalwijk: 1-2


Tijdstip
19 oktober 2019
Stadion
Mandemakers Stadion
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 2


Lankmoedig Ajax komt door portie geluk en Quincy Promes met schrik vrij in Waalwijk: 1-2; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Lankmoedig Ajax komt door portie geluk en Quincy Promes met schrik vrij in Waalwijk: 1-2

Ajax maakte een ongelooflijk slechte beurt door bij hekkensluiter RKC Waalwijk een algehele wanprestatie op de mat te leggen. Door het nodige geluk en een opleving van Quincy Promes werden echter toch de zeer belangrijke drie punten gepakt: 1-2. Na een verschrikkelijke eerste helft zorgde Dusan Tadic meteen na de pauze nog voor de 0-1 voordat Said Bakkari de gastheren weer op gelijke hoogte bracht.

Ajax-trainer Erik ten Hag moest de afwezigheid van de geschorste Nico Tagliafico opvangen en deed dat door Noussair Mazraoui linksback te zetten. De rest van de verdediging zag er met Sergino Dest, Daley Blind en Joël Veltman gewoon vertrouwd uit. Voorin had Klaas-Jan Huntelaar de voorkeur gekregen boven David Neres. Van het begin af aan liep het voor geen meter bij een lankmoedig ogend Ajax. Wat vooral opviel was de enorme onzuiverheid in de passing en de vele verloren duels. RKC Waalwijk werkte voor iedere meter gras en mocht zich in de eerste helft de gevaarlijkste ploeg noemen. Al na een paar minuten kwam Ajax goed weg toen een vrije trap van Clint Leemans via de onderkant van de lat weer terug het veld in sprong maar ook daarna kregen de gastheren kansen. Stanley Elbers en Stijn Spierings hadden zelfs moeten scoren maar lieten dat gelukkig voor de bezoekers na.

De gasten zelf kwamen tot geen enkele fatsoenlijke aanval. Hakim Ziyech oogde nog niet helemaal fit aan de rechterkant en vanuit het middenveld kwam helemaal niets wat op voetbal leek. Bij balverlies stond men ook nog eens totaal verkeerd waardoor er enorm veel ruimte kwam voor de snel omschakelende Waalwijkers. Wel leverde Ziyech nog een fraai schot af maar over het algemeen was het erg pover wat de koploper liet zien.

Na de pauze sloeg Ajax dan echter wel ineens snel toe. Na een knappe actie van Sergino Dest buitenom, compleet met karakteristieke schaar, volgde er een voorzet welke door Dusan Tadic bij de tweede paal knap met rechts werd afgewerkt: 0-1. Ajax sloeg dus meteen klinkende munt, leek effectief maar dat veranderde in de tien minuten die daarna volgden. De Amsterdammers liepen namelijk de hekkensluiter onder de voet maar weigerden om de genadeklap toe te dienen. En dat terwijl er minimaal vier open kansen ontstonden. Telkens ging het net mis, mede ook door te gemakzuchtig optreden. Zo legde Tadic twee keer onnodig af waar hij koelbloedig had moeten afdrukken. Toen RKC weer wat tegenmaatregelen had genomen verzandde Ajax wederom in het matige spel van voor de pauze. Deze keer hadden de gastheren wel het geluk dat er met veel fortuin kon worden gescoord. Na wat flipperkastsituaties kwam de bal met mazzel bij Said Bakkari die, wederom met wat meeval, door de benen van André Onana wist te scoren: 1-1.

Bij Ajax waren toen Perr Schuurs en David Neres al ingevallen, eerstgenoemde zag er bij de gelijkmaker ook niet helemaal lekker uit. Neres had even later 1-2 moeten maken maar de Braziliaan verprutste een opgelegde kans door vanaf zeven meter langs de bal te aaien. Ajax leek op puntenverlies af te stevenen maar toen kwam Quincy Promes ineens zijn team redden. Met een fraaie individuele actie op de rand van de zestien meter, afgesloten met een kanonskogel in de bovenhoek, zorgde hij voor de zeer belangrijke 1-2. Via de onderkant van de lat sloeg de bal binnen en kon het volle uitvak massaal juichen. Wie dacht dat Ajax nu naar 1-3 zou freewheelen kwam bedrogen uit. Het onderaan staande RKC zette de Amsterdammers nog onder grote druk en kreeg in de blessuretijd, liefst zes minuten kwamen er bij, twee opgelegde kansen waarbij het alleen aan een grote portie geluk was te danken dat Ajax niet de 2-2 incasseerde. De belangrijke punten gingen mee naar Amsterdam maar dit was wel echt een zeer zwakke beurt geweest.


Daley Blind: 'We zijn heel erg goed weggekomen'

Fox-verslaggever Hans Kraaij jr. vroeg Daley Blind na afloop tot drie keer toe of dat Ajax niet erg goed was weggekomen en dat kon de verdediger slechts beamen. Blind: "Een beetje erg ja. Dit was onze slechtste wedstrijd van de afgelopen twee jaar. We zijn erg goed weggekomen, laat dat duidelijk zijn."

Ondanks het slechte spel van zijn eigen team had Blind ook oog voor de tegenstander. "Zij deden het op een gegeven moment zeer goed zelfs. Ze hanteerden de lange bal en wonnen dan ieder duel. Als Ajax zijnde moet je dan in ieder geval zorgen dat je dit soort wedstrijden dan toch wint, dat gebeurde gelukkig." En dan met een knipoog: "We hebben Chelsea zand in de ogen gestrooid."


[video] Huntelaar kritisch: ‘In alles troefde RKC ons af’


Hugo Borst: 'Het demasqué van Ajax'

Bij het Fox Sports-programma De Eretribune hadden ook Hugo Borst en Marco van Basten een zeer zwak Ajax gezien. Van Basten had het in de rust al over een 'zeer zwak tactisch optreden' en na de wedstrijd was zijn mening niet echt veranderd: "Het bleef enorm pover van de kant van Ajax."
Hugo Borst sprak zich nog veel explicieter uit: "Dit was het demasqué van Ajax. Deze ploeg is veel te hoog ingeschat. Ze hebben boven hun stand geleefd." En dan fijntjes: "En het middenveld is nog steeds geen eclatant succes."


Quincy Promes: 'Happy met de overwinning, maar qua spel moeten we kritisch kijken naar elkaar'

Quincy Promes had een dubbel gevoel overgehouden aan de wedstrijd tegen RKC. Dat gaf hij aan in gesprek met Fox Sports. "Het was niet best van onze kant. In de eerste helft begonnen we helemaal niet goed. Ik ben happy met de overwinning, maar qua spel moeten we kritisch naar elkaar gaan kijken", aldus Promes. "Hoe we de wedstrijd beginnen moet beter. Dat is niet de eerste keer dit seizoen. Daardoor maken wij hun sterker en creëren ze meer kansen dan ons."

De aanvaller zorgde met een schitterende goal uiteindelijk voor de winst. "Het is belangrijk dat je de momenten die je krijgt afmaakt. Ik raak hem goed en hij viel goed binnen", zo gaf hij aan. "Het was voor ons een belangrijk moment om weer een boost te krijgen en die wedstrijd over de streep te trekken."

Ondanks de winst was de stemming in de kleedkamer niet goed. "Het ging er hard aan toe, maar dat maakt ons sterker", zei Promes daarover. "We hebben elkaar wakker geschud. Hier moeten we van leren."


[video] Joël Veltman vond het geen wereldpot tegen RKC


Erik ten Hag: 'De eerste helft leek nergens op'

In gesprek met Fox Sports gaf Erik ten Hag aan niet te spreken te zijn over het spel van zijn ploeg. "De eerste helft leek nergens op. Dat heeft te maken met de houding en de mentaliteit", aldus Ten Hag. "Er was geen samenwerking, geen organisatie en geen energie. We wilden het op tachtig procent gaan doen, maar dat gaat niet en dat wordt dan afgestraft."

Ten Hag was het niet eens met de opmerking dat Ajax gezwijnd had. "Uiteindelijk dwingen we het wel af. Dat was ook verdiend", zo gaf hij aan. "Uiteindelijk is de mentaliteit te prijzen dat ze aan het eind er voor willen vechten en nog ballen van de lijn halen. De eerste helft was heel erg zwak. In de rust zetten we het goed neer en spelen we goed in de fase na rust. We maken al snel de 1-0 en dan moet je killen en de 2-0 maken. Dan is zo'n wedstrijd makkelijker."

De trainer van Ajax ging verder: "We lieten ze nu leven en lieten ze zelfs gelijk maken. Dan wordt het nog moeilijker. Ik moet de ploeg prijzen dat ze toch 1-2 maken. Aan het eind wordt het opportunistisch en kan een bal verkeerd vallen, maar er zat zoveel veerkracht en strijdlust in de ploeg dat we dat niet toelieten."


Karakteristieken

Uitslag: 1-2 (0-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Dusan Tadić ('46)
Goal
1-1 Bakari ('63)
Goal
1-2 Quincy Promes ('76)
Scheidsrechter
Lindhout
Toeschouwers
7.508 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
RKC Waalwijk: Spierings ('79)

Opstelling Ajax

Dusan TadićKlaas Jan HuntelaarHakim Ziyech


Lisandro MartínezQuincy PromesDonny van de Beek


Noussair MazraouiDaley BlindJoël VeltmanSergino Dest


André Onana

Wissels:

'58 David Neres voor Hakim Ziyech
'58 Perr Schuurs voor Noussair Mazraoui
'87 Edson Álvarez voor Quincy Promes


Opstelling RKC Waalwijk

TahiriVenteElbers


LeemansRienstraSpierings


BakariDelcroixMulderGaari


Vaessen

Wissels:

'64 Maatsen voor Vente
'78 Sow voor Elbers
'86 Vermeulen voor Leemans


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 4 1-5 (1-1)
 4 0-4 (0-0)
 3 1-6 (0-2)
 3 1-4 (0-2)
 3 1-5 (0-2)
 3 0-2 (0-1)
 3 0-2 (0-1)
 3 1-4 (0-2)
 3 1-6 (0-3)
10  3 1-7 (0-3)
11  3 1-5 (0-2)
12  3 1-3 (0-2)
13  3 1-5 (0-2)
14  3 1-6 (0-2)
15  3 1-3 (0-2)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 4.41. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Quincy Promes (50 -> 5,0)
2. André Onana (32 -> 4,0)
3. Sergino Dest (26 -> 3,0)
4. Daley Blind (24 -> 2,0)
5. Niemand (21 -> 1,0)
6. Dusan Tadić (19 -> 0,0)
7. Klaas Jan Huntelaar (8 -> 0,0)
8. Donny van de Beek (6 -> 0,0)
8. David Neres (6 -> 0,0)
10. Lisandro Martínez (5 -> 0,0)
11. Perr Schuurs (3 -> 0,0)
12. Hakim Ziyech (1 -> 0,0)
12. Kasper Dolberg (1 -> 0,0)
14. Matthijs de Ligt (0 -> 0,0)
14. Bruno Varela (0 -> 0,0)
14. Joël Veltman (0 -> 0,0)
14. Edson Álvarez (0 -> 0,0)
14. Kik Pierie (0 -> 0,0)
14. Carel Eiting (0 -> 0,0)
14. Noussair Mazraoui (0 -> 0,0)
14. Benjamin van Leer (0 -> 0,0)
14. Siem de Jong (0 -> 0,0)
14. Razvan Marin (0 -> 0,0)
14. Zakaria Labyad (0 -> 0,0)
14. Lassina Traoré (0 -> 0,0)
14. Jurgen Ekkelenkamp (0 -> 0,0)
14. Noa Lang (0 -> 0,0)
14. Ryan Gravenberch (0 -> 0,0)
14. Juan Familio-Castillo (0 -> 0,0)
14. Nicolás Tagliafico (0 -> 0,0)
14. Hassane Bandé (0 -> 0,0)
14. Dominik Kotarski (0 -> 0,0)
14. Kjell Scherpen (0 -> 0,0)
14. Danilo Pereira da Silva (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


5 maanden geleden
Leuke pot om mee te starten. RKC wil voetballen en gaat niet voor het doel hangen. Later op de avond Utrecht PSV, maar goed Utrecht geeft bijna nooit thuis tegen PSV.
+2/-0

5 maanden geleden
Eindelijk weer echt voetbal. Ik word echt strontziek van al die interlands tussendoor.
+7/-0

5 maanden geleden
Wat is dit slecht.
+5/-0

5 maanden geleden
Wat een arrogantie!
+3/-0

5 maanden geleden
Wat een verschrikkelijk drama , we mogen blij zijn dat we niet op achterstand staan. maar de circus acts zijn er al wel(kansloos)
+2/-0

5 maanden geleden
We zijn absoluut niet scherp . Blijkbaar vinden de spelers dit wedstrijdje niet interessant genoeg en denken er weer veel te makkelijk over . Verkeerde instelling. Middenveld is in diepe slaap en spelen zeer plichtmatig . Buiten dat , hoe zit het met de voetbalinteligentie ? Steeds weer een overvol midden kiezen en maar blijven pielen en breien. Je zet KJ in de spits en er komt amper een fatsoenlijke voorzet van de achterlijn. Voorzetten zijn trouwens toch al zeer matig. Hopelijk zijn ze in de tweede helft eindelijk wakker en is de focus er.
+3/-0

5 maanden geleden
Wat een stel hufters op de tribune weer.
+3/-1

 
5 maanden geleden
Was voor Picornie. Denk het vuurwerk buiten het stadion ook.
+2/-1

 
5 maanden geleden
Precies. Dan zit je daar als RKC-vader met je twee kinderen 1 vak verder... super intimiderend en er hoeft maar 1 totaalidioot te zijn die zijn fakkel dat vak in gooit en het leed is niet te overzien. Dat wordt nog wat Europees, want daar zullen "ze" ook wel weer een statement moeten maken dat ze niet naar Londen mogen. Ajax, zeg hier eens wat over, want het is oorverdovend stil op directieniveau.
+2/-1

5 maanden geleden
Dat zal wel weer een aardige boete opleveren.
+2/-1

5 maanden geleden
Kan iemand Onana nu eindelijk eens uitleggen dat dat tijdtekken geen zin heeft en alleen domme gele kaarten oplevert. Waar zit ik trouwens naar te kijken zeg . Ik geloof niet dat ik een Ajaxspeler een voldoende kan geven.
+4/-0

5 maanden geleden
Heel slecht, maar de 3 punten tellen. Inpakken en wegwezen.

Verder gewoon geen woorden aan vuil maken.. Zulke wedstrijden zitten er helaas ook tussen.
+3/-0

5 maanden geleden
Mooiste van de avond? Het vuurwerk.
+2/-5

5 maanden geleden
Ik heb geen nagels meer over... en ik dacht ze juist aanstaande woensdag nodig te hebben... 😉 nou ja, drie punten rijker, maar als team niks opgeschoten... fijn weekend!
+3/-0

5 maanden geleden
Billenknijpen, verbaast zijn over 6min blessuretijd, en hopen op eindsignaal tegen nummer laatst van Eredivisie. Dat zegt genoeg. Slechte pot, maar belangrijkste zijn 3 punten.
+4/-0

 
5 maanden geleden
Scheidrechter gaf, duidelijk op tv te zien, aan dat er zes minuten bijgetrokken moest worden ipv vijf. Dit had in mijn ogen te maken met het tijdrekken van Onana. Dit doet Onaba veel te vaak, daar heeft hij al een aantal gele kasrten voor gekregen en ze gaan nu natuurlijk daatr nadrukkelijk meer op letten.
+3/-0

 
5 maanden geleden
Dat viel mij ook op ja, maar om alles in Onana's schoenen te gaan schuiven vind ik een beetje te ver gaan. Onana alleen kon nooit in zijn eentje
in de blessuretijd 1min extra tijd hebben gerekt waarop de scheid besloot om een extra minuut aan toe te voegen.
+2/-2

reactie verwijderd

5 maanden geleden
Deze overwinning hebben wij te danken aan de supporters van Ajax, die beseften dat er wat moest gebeuren, De Ajax fans trokken opeens alle registers open om aandacht te krijgen voor het lamlendig spel van de godenzonen. Het is de boete meer dan waard.
+3/-4