14 september 2019
Johan Cruijff ArenA
Fox Sports 2

Ruime zege voor Ajax in eigen huis tegen Heerenveen; image source: Pro Shots

Ajax heeft zaterdagavond een ruime overwinning weten te boeken tegen sc Heerenveen. De Friezen werden in de Johan Cruijff ArenA met 4-1 verslagen. Nicolas Tagliafico scoorde twee keer, terwijl ook Dusan Tadic en Perr Schuurs een doelpunt wisten te maken.

Ajax begon nog stroef aan de wedstrijd, maar pakte na een kwartier spelen op een beetje gelukkige wijze wel de voorsprong. Een vrije trap van Klaas Jan Huntelaar werd via de rug van Dusan Tadic verlengd en tot doelpunt gepromoveerd. Ajax bleef echter slordig en zag Heerenveen halverwege de eerste helft op gelijke hoogte komen. Een paar minuten later scoorden de Friezen opnieuw, maar na tussenkomst van de VAR werd die treffer echter afgekeurd. Ajax ontsnapte daar wel, omdat het verdedigend regelmatig mis zat. De ploeg van Erik ten Hag leek met een gelijke stand de rust op te gaan zoeken, maar in blessuretijd van de eerste helft kwam het toch weer op voorsprong. Een hoekschop werd door Nicolas Tagliafico snoeihard ingekopt en liet doelman Hahn kansloos.

Snel na rust volgende de beslissing in de wedstrijd. Dit keer kon Perr Schuurs binnen tikken na een corner en maakte hij daarmee zijn eerste treffer in Ajax 1. Het hoogtepunt van de wedstrijd volgde enkele minuten later. Een uitstekende hoge voorzet van Hakim Ziyech werd op schitterende wijze door Tagliafico in één keer vanuit de lucht in het doel geramd en de Argentijn zorgde daarmee voor de 4-1 voorsprong.

Ajax bleef aanzetten op meer treffers. David Neres kreeg nog een enorme kans, maar de Braziliaan schoot hard op de paal. Doelpunten vielen er niet meer, maar dankzij de zege staat Ajax weer aan kop van de Eredivisie.

[video] Highlights: Ajax - Heerenveen

Daley Blind: 'We stonden niet goed in de eerste helft'

In gesprek met Fox Sports gaf Daley Blind aan dat het in de eerste helft verdedigend niet goed stond bij Ajax. "Ze kwamen er in de opbouw vaak door. We kregen er geen grip op. Als je dan hoog verdedigd, hebben ze snelheid genoeg om het lastig te maken", aldus Blind. "We stonden niet goed in de eerste helft. Daar hebben we in de rust over gesproken. In de tweede helft zie je dat het duidelijk anders is."

Blind gaf aan dat er een goed gevoel zit in de selectie met oog op de komende wedstrijden. "De selectie is fit. Donny komt er volgens mij ook weer aan", zo gaf hij aan. "We hebben zin in de Champions League. Het wordt een hele mooie en belangrijke week. We kijken vooral wedstrijd naar wedstrijd. We kijken nu naar dinsdag en daarna gaan we verder kijken."

[video] Siem de Jong: 'Speciaal om weer in de ArenA te staan'

Erik ten Hag: 'Na rust zijn we heer en meester'

Erik ten Hag gaf in gesprek met Fox Sports dat de uitslag tegen sc Heerenveen voor een goed gevoel had gezorgd. "Het is altijd afwachten na een interlandperiode hoe ze terug komen en hoe je ze terug krijgt. Je hebt een korte voorbereiding naar de volgende wedstrijd. Als je het dan zo omzet in de wedstrijd zijn we zeer tevreden", aldus Ten Hag.

De trainer van Ajax werd gevraagd naar het spel van zijn ploeg in de eerste helft. "Ik heb het liever over de tweede helft. Daar doen we waar we moeten doen", zo gaf hij aan. "We hadden een heel korte voorbereiding. In de eerste helft deden we het niet altijd goed in de organisatie. In de tweede helft hebben we de puntjes op de i gezet. In de eerste helft creëer je ook al een hoop kansen. Alleen hebben we ook een aantal kansen toegelaten. We komen daar een aantal keren goed weg. Maar ook voor rust hebben we drie of vier goede kansen gehad."

Ten Hag ging verder: "Na rust zijn we heer en meester. Staan we goed in de organisatie en komt Heerenveen er niet aan te pas. We lopen dan uit naar 4-1. Ook een aantal keren vanuit spelsituaties. Daar hebben we nog wel aandacht aan kunnen besteden en dan is het mooi dat het zo uitkomt. We hadden een aantal mooie aanvallen. Er hadden zeker een paar doelpunten bij gekund."

[video] Tagliafico: 'Ik word al vergeleken met Crespo'

'Openingstreffer toegekend aan Klaas Jan Huntelaar'

De 1-0 tegen sc Heerenveen is op naam van Klaas Jan Huntelaar komen te staan. Dat meldt Mike Verweij via Twitter. Scheidsrechter Allard Lindhout heeft de naam van de spits op het wedstrijdformulier gezet, maar Tadic claimt de treffer. Volgens Lindhout zal de KNVB zich hier maandag over gaan buigen.

Dusan Tadic: 'Natuurlijk speelde het ook wel mee dat al een beetje aan Lille en PSV dachten'

Dusan Tadic is er zeker van dat de openingstreffer op zijn naam komt te staan. Dat gaf hij aan in gesprek met De Telegraaf. "In de wedstrijd claimde ik het doelpunt al, omdat ik voelde dat ik de bal duidelijk raakte en flink van richting veranderde", aldus Tadic. "Ik heb tegen Klaas-Jan gezegd dat dit zijn allermooiste assist ooit was."

Na de openingstreffer kwam Heerenveen snel weer op gelijke hoogte. "En dan kwamen we goed weg dat de VAR de 1-2 liet afkeuren", zo gaf Tadic aan. "De restverdediging was niet goed, SC Heerenveen counterde goed en kreeg veel kansen, omdat wij niet goed stonden."

De Serviër verwacht de komende wedstrijden een ander Ajax te zien. "Na een interlandbreak moeten wij altijd weer even in ons spel komen. Doordat veel jongens pas donderdag of vrijdag terugkwamen, konden we maar één keer samen trainen", zei hij daarover. "En natuurlijk speelde het ook mee dat we al een beetje aan Lille en PSV dachten. Al zeiden we in de kleedkamer wel dat we van Heerenveen moésten winnen om met een goed gevoel de Champions League in te gaan. En dat is gelukt."

'83 Bruiijn voor Veerman

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  6 4-1 (2-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.89. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

4 jaar geleden
Duidelijk Tadic rust geven en verder kijken wie wel en wie niet fit is. Logisch.
Ook Alvarez alvast een helft misschien uitproberen? naast Blind in het centrum is mijn advies. Ook om hem en het team te testen hoe dit werkt. Wie weet is het wel een super duo. Promes in de basis dus. Donny weer erin. Tadic rust geven voor tegen Lille.

Hopelijk spelen ze de eerste helft Heerenveen weg met 3-0. Dan kun je meer rouleren en rust geven.
+1/-0

Donny gaat het niet worden, hij is nog geblesseerd.

Hunt in de spits, Neres en Ziyech.
Middenveld Martinez op 6 (Gravenberch in tweede helft met een goede voorsprong?)
Marin zou ik weer proberen, maar als AMV, Promes er naast.
CV Blind + Alvarez.

Tweede helft hoop ik Tarore te zien.
+2/-0

Eens maar geen Marin. Die moet zich gaan bewijzen vanuit de luwte.
De druk is te hoog en het elftal heeft een veel te hoge balcirculatie in topvorm.
Hij moet eerst beter worden net als een 5 anderen en anders exit.

gezien blessures enzo snap ik deze 11 wel:

Vermoedelijke opstelling Ajax: Onana, Dest, Veltman, Blind, Tagliafico, Alvarez, Promes, Martinez, Ziyech, Huntelaar, Tadic

Ten Hag probeert wat vastigheden nu te creeren ook voor dinsdag.

Hopelijk staat ze de eerste helft voor en kan je nog wat uit proberen.

Zoals:

Alvarez naast Blind
Traore voor KJ

Neres is uit vorm - goed voor hem dat hij even bankt net als Marin.
Neres moet weer scherp worden.

Promes is de man die Donny en David scherp gaat houden, wat o wat wil hij zich in dit elftal spelen.
+1/-0

Eindelijk Schuurs in de basis. Dat is in potentie de meest complementaire verdediger naast Blind, vanwege zijn lengte, fysiek en rechtsbenigheid. Alleen nog jong en daardoor minder betrouwbaar. Hopelijk gaat hij veel wedstrijden maken dit seizoen. En Marin komt er ook, met wat geduld en misschien een keertje op 10 proberen. Maar goed, eerst maar eens Heerenveen zonder punten achter laten vanavond.
+1/-0

Okay, maar als Tadic pijntjes heeft of niet fit is 100 %.
Dan liever Promes erin met Zyech, Neres en Donny bv.

Tadic even in de rust.
+1/-0

Mooi nieuws dat Dusan erbij is. En opvallend natuurlijk dat Ten Hag even indirect laat weten dat De telegraaf onzin uitkraamt betreffende het KNVB-plan.
+1/-0

Veltman is prima als rechtsback, maar centraal is hij te zwak. Niet opstellen dus. Verder maakt het tegen Heerenveen helemaal niet uit wie er speelt. Het klassenverschil is veel te groot.
+2/-2

Schuurs verdedigend onvoldoende. Heeft wel een goede pass en drive naar voren maar stond kinderlijk naïef te verdedigen. Dat moet echt beter. Voor de rest had de wedstrijd na 58 minuten afgefloten kunnen worden.
+3/-0

Helemaal mee eens. Ik zou Alvarez naast Blind in het centrum zetten dinsdag. Zodat er op het middenveld een creatievere speler bij kan. Van de Beek op zes zou denk ik goed passen. Dan kan je met zowel Promes als Neres snelheid en diepte inbrengen voorin en op tien. Het is nu soms nog te statisch en verdedigend naief.
+1/-0

Ik heb wedstrijd niet gezien maar op hoop opnieuw op Blind - Alvarez centrum a.s. di