Ajax boekt uitstekende overwinning op bezoek in Londen

Tottenham Hotspur Stadium
Champions League
Veronicatott

Ajax boekt uitstekende overwinning op bezoek in Londen; image source: Pro Shots

Ajax is het tweeluik met Tottenham Hotspur begonnen met een uitstekende overwinning. Op bezoek in Londen werd met 0-1 gewonnen. Donny van de Beek zorgde voor het enige doelpunt in de wedstrijd.

Na een ietwat nerveus begin kwam Ajax helemaal los op het Engelse gras. Tottenham werd volledig overklast en dat leidde na een kwartier spelen tot de voorsprong. Na een goede pass van Hakim Ziyech kwam Donny van de Beek vrij voor Lloris. Met een uitstekende schijnbeweging zette hij de Franse doelman op het verkeerde been, waardoor de 0-1 een feit was.

Ook na die treffer heerste Ajax op het veld. Het stuurde de Spurs van het kastje naar de muur en de 0-2 leek een kwestie van tijd. Van de Beek kreeg opnieuw een goede kans, maar in plaats van de bal af te spelen op David Neres, die de bal voor het intikken had, ging hij voor eigen succes. Lloris kon dit keer wel redden.

Na een half uur spelen werd het plotseling stil in het stadion toen bij een vrije trap Jan Vertonghen, Toby Alderweireld en André Onana tegen elkaar botsten. Vertonghen hield er een flinke wond aan over en werd bijna vijf minuten behandeld op het veld. Nadat hij weer het veld in kwam, gaf hij na een paar seconden al aan dat het niet ging, waardoor de voormalig Ajacied noodgedwongen gewisseld moest worden.

Met het inbrengen van een extra middenvelder ging Spurs echter opeens een stuk beter voetballen. De beste mogelijkheid was er voor Alderweireld, maar zijn kopbal ging net over het doel.

Ook na rust bleef Tottenham uitstekend spelen en drong steeds nadrukkelijker aan. Ajax kwam er in de tegenaanval ook enkele keren gevaarlijk uit, maar tot echt grote kansen leidde het aanvankelijk niet aan beide kanten.

Een kwartier voor tijd kreeg Ajax plotseling dé kans om het tweeluik al grotendeels te beslissen. Na een zwakke pas van Alderweireld kon de ploeg er massaal uitrukken. De bal kwam uiteindelijk bij Neres, maar zijn schot kwam op de paal.

Ajax kwam verder niet meer in gevaar. Omdat Ajax ook tot geen kans meer kwam, bleef de 0-1 staan en was de overwinning een feit. De ploeg van Erik ten Hag heeft zichzelf een uitstekende dienst gewezen met de thuiswedstrijd van volgende week woensdag op het programma.

[video] Donny van de Beek blijft ijskoud: 'Prima moment'

Matthijs de Ligt: 'Dit is een goede uitgangspositie'

Matthijs de Ligt was in gesprek met Veronica blij met de overwinning tegen Tottenham Hotspur. "Het is natuurlijk maar één wedstrijd, maar dit is een goede uitgangspositie", aldus De Ligt. "Een uitgoal is het belangrijkste. Helaas gaat die bal van David op de paal. Anders zit je er nog lekkerder in. Maar met een nul-overwinning mag je best tevreden zijn."

Ajax moest flink knokken voor de zege. "Maar dat wist je van te voren. Wij Nederlanders doen net alsof Tottenham een of andere B-ploeg is waar we zo maar even overheen lopen. Als je ziet in wat voor tempo ze spelen... Wij weten wel beter", zo gaf hij aan. "Vandaag waren we op en top scherp, zodat we de overwinning konden boeken."

"Het is toch lekker om als underdog de wedstrijd in te gaan. Zo hebben we tegen Juventus, Bayern München en Real Madrid gespeeld. Toen speelden we onze beste wedstrijden", zei hij daarover. "Deze wedstrijd hebben we gezien dat Tottenham gewoon een heel goede ploeg is en dat we moesten strijden. Dat hebben we vandaag ook gedaan."

[video] Veltman: 'Met een teen in de finale misschien'

Donny van de Beek: 'Ik hoop dat het genoeg is om het in return af te maken'

In gesprek met Veronica was Donny van de Beek tevreden met de wedstrijd in Londen. "Met name de eerste helft was goed. Vooral de eerste dertig minuten als team", aldus Van de Beek. "In de tweede helft maakten zij een tactische omzetting en daar hadden wij veel moeite mee. Maar uiteindelijk hou je het op 0-1 en is het een prima uitgangspositie."

De middenvelder was net zoals in Turijn opnieuw zeer belangrijk met een doelpunt. "Hakim gaf hem heel goed mee. Ik wachtte tot de keeper naar de grond ging en toen schoot ik hem binnen", zo gaf hij aan. "Ik rende daarna naar de bank, naar mijn familie. Het was een mooi moment. Ik hoop dat het genoeg is om het in return af te maken."

Ajax had het lange tijd wel lastig met de thuisploeg. "In de tweede helft hebben we niet ons spel gespeeld. Er was veel meer uit te halen. Je kan nog zo maar 0-2 maken met David. Dat gebeurt niet. Maar thuis moeten we het af maken", zei hij daarover. "Het zal in de ArenA nog een heel pittige wedstrijd gaan worden. Daar moeten we ons voorbereiden. Maar met het eigen publiek er achter, dat scheelt een hoop, en een goed tactisch plan, moeten we zorgen dat weer aan het voetbal komen zoals in de eerste dertig minuten. Dat was heel erg goed."

[video] Onana is blij voor de jongens

Erik ten Hag: 'Er had veel meer ingezeten'

Erik ten Hag vond in gesprek met Veronica dat zijn ploeg voor een topprestatie had gezorgd tegen Tottenham Hotspur. "Het team heeft gevochten als leeuwen. In de beginfase hebben we ook heel erg goed gevoetbald. We maken een goede goal en hebben totaal gedomineerd in die fase", aldus Ten Hag. "In het verloop van de wedstrijd zijn we vergeten te voetballen. Er had veel meer ingezeten."

Het spel van Ajax werd na het eerste half uur wel een stuk minder. "Het had ook met de tegenstander te maken. Zij brengen een ongelofelijke power op het veld. We gingen mee in het spel en dat hebben we goed gedaan. De jongens hadden alleen aan de bal rustiger moeten zijn", zo gaf hij aan. "Op de wissel hebben we geanticipeerd in de rust en daarna stond het ook beter defensief. Maar aan de bal hadden we meer moeten brengen na rust."

Ten Hag was vooral te spreken over het spel van Donny van de Beek. "Fantastisch", zei hij daarover. "Hij is vooral erg goed in het scoren in de eindfase van de aanval. Maar ook in het defensieve. Hij legt onvoorstelbaar veel meters af en wint onvoorstelbaar veel duels. Hij is belangrijk in de pressing en belangrijk in het veroveren van de tweede ballen. Het was een geweldige prestatie."

Ajax heeft een uitstekende stap gezet op weg richting de finale van de Champions League. "We staan halverwege. Het is een goede uitgangspositie. Maar volgende week zal het wel beter moeten als vandaag", aldus Ten Hag.

'79 Foyth voor Trippier

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  4 1-2 (0-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.16. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

4 jaar geleden
Geweldig affiche. Heb er vertrouwen in dat we de finale halen.
+2/-0

Ik kan niet wachten! Ik verwacht een open wedstrijd en de kansen schat ik 50-50. Wel moeten wij 100% geconcentreerd zijn, want we moeten daar een goed resultaat boeken, omdat een eventuele verlenging thuis dodelijk kan zijn met de uitdoelpuntregel.
+2/-0

Na Real en Juve zijn de Spurs natuurlijk een minder aansprekende tegenstander. De enige vrees die ik heb is dan ook onderschatting danwel gemakzucht. Ik vertrouw op de honger en geloof in eigen kunnen bij onze jongens, gekoppeld aan het nu-of-nooit besef. Ook interessant om te zien hoe ze het nu gaan doen met eerst een uitwedstrijd en daarna thuis.
Tegen Juve had ik het jammer gevonden als Ronaldo niet had meegedaan, nu vind ik het ook jammer dat Kane en Son er in eerste instantie niet bij zijn. Móchten we de Spurs uitschakelen en een lange neus naar Eindhoven kunnen maken, dan weten we het druiperige antwoord van MvBommel c.s. nu al.
+4/-0

Van Bommmel zet zichzelf voor lul met zijn calimero gedrag. Heb je zoveel interlands gespeeld en zo'n grote carrière gehad en dan ga je al 2 weken piepen over extra rust...
+1/-0

Die euforie doet mij uit heel veel jaren uit het niet eens zo verre verleden denken, dat het mis ging. "Maar deze keer gaat het niet fout!" klonk het dan en tóch ging het fout. Niet onderschatten dus.
+2/-0

Met 4 oud Ajacieden die Ajax van binnen uit kennen is het toch linke soep tegen de spurs. We moeten op onze hoede zijn.
+2/-0

Het zijn ook 4 spelers waar ze bij Ajax alle zwakke punten van kennen ;)
+2/-0

4 jaar geleden (gewijzigd)
Saaie boel hier! Tijd om wat Amsterdamsche bluf te droppen:

Tottenham Hotspur,
Wij zijn AFC Ajax,
alleen Wij schakelden bekerhouder Real Madrid uit...

en...
alleen Wij gaan naar de Finale! :-P

(En trouwens... Die Finale gaan we dus ook winnen!)

:-)

Het enigste wat de spelers zich goed moeten beseffen is dat ze gewoon weer moeten durven doelpunten te maken! En met die bluf, die durf en die honger naar goals, dwing je ook weer geluk af.

Het maakt niet nu niet meer uit wie de tegenstander is, gewoon jezelf zijn en lekker onbevangen gaan voetballen! Krijg je een doelpunt tegen, maakt niet uit, gewoon het lef hebben die goals na te jagen!

Ik zeg: 2-3 en dan dus de genade klap uitdelen in een werkelijk waar kolkende Johan Cruijff ArenA!
+1/-0

Hoe gek het ook klinkt, in de halve finale van de champions league, onderschatting is het grootste risico vanavond!
Meteen vol erop en als je ze bij de strot hebt, moet je door knijpen ;)
+1/-0

Natuurlijk wil ik dat Mijn Ajax de finale haalt, maar wat er ook gaat gebeuren ik zou al blij zijn als de dubbel gehaald wordt, Begrijpt mijn alstublieft niet verkeerd een halve finale spelen in de Cl zou ik een heerlijk toetje vinden, maar wie weet krijg ik meer.
+1/-0

Veel succes! Op naar een goede uitgangspositie!
+1/-0

Tweede helft wel wat anders dan de eerste, ajax kwam echt niet meer uit de verf, zeker toen Tottenham meer fysiek er tegen aan gooide. Het leek touwens wel alsof Ajax na de blessure van Vertonghen het een beetje kwijtraakte. Zeer goede dingen gezien vooral de eerste helft met een mooi doelpunt , al hadden dat er minimaal twee moeten zijn, maar toch ook weer ontzettend slordige dingen en te makkelijk balverlies vooral die tweede helft, dat moet echt beter. Voor de rest is er weer enorm hard geknokt door iedereen en de beste voor mij was vanavond Blind. We moeten verder echt op zoek naar een goede rechtsback.
+2/-0

Het was niet best in de tweede helft, maar we zijn geen moment in gevaar geweest. Hopelijk valt de blessure van Jan Vertonghen mee. Als er iemand is die ik niets negatiefs gun is hij het wel.

Op naar meer! :)
+1/-0

Eerste helft was wereldklasse. Zelfs Barça heeft de Spurs niet zo weggetikt en hiermee overdrijf ik echt niet. Je zag het op de gezichten van de Spurs-spelers.. ze wisten niet wat hen overkwam, vooral Lloris. Tweede helft was het een beetje op, ook door het fysieke spel van de tegenstander. Ajax heeft toen heel goed de wedstrijd uitgespeeld, geen risico's meer genomen en ook geen moment in gevaar geweest. Doet een buitenlandse ploeg dit, noemt men het volwassen en professioneel, maar als Ajax dit doet zijn er negatieve reacties zoals op Veronica. Ik vind het juist mooi dat we niet zijn blijven aanvallen, want anders loop je zomaar heel naiëf een tegendoelpunt op. Jammer van de bal op de paal, een 0-2 was geweldig geweest. Anyway, een goed begin is het halve werk. We zijn er nog lang niet, maar we zijn goed op weg naar iets legendarisch.