14 april 2024
Johan Cruijf Arena
-

Aanvoerder Bergwijn schiet Ajax langs FC Twente; image source: Pro Shots

Na de dramatisch verlopen Klassieker vorige week heeft Ajax zich vandaag hersteld tegen FC Twente. Na een 0-1 ruststand bogen Brian Brobbey en Steven Bergwijn de wedstrijd om naar een 2-1 overwinning. De winnende goal was na 81 minuten spelen uit een penalty, nadat Salah-Eddine een overtreding had gemaakt op Devyne Rensch. Door de overwinning pakt Ajax de vijfde plek weer terug van NEC, dat zondagavond pas speelt tegen PEC Zwolle.

In de thuiswedstrijd tegen de Tukkers was Brian Brobbey weer terug in de basis, evenals Josip Šutalo en Branco van den Boomen. Anton Gaaei, Benjamin Tahirović en Kristian Hlynsson ontbraken in de basis in vergelijking met vorige week. Eigenlijk zou Hlynsson starten tegen Twente, maar hij raakte geblesseerd in de voorbereiding en Godts nam zijn plek in.

Na een minuut of vijf pakte Šutalo geel nadat hij op de voet was gaan van Michel Vlap.

De eerste kans voor Ajax was voor Steven Bergwijn. Nadat Ajax de bal onderschepte stuurde Brobbey de aanvoerder weg, maar met een snelle reactie wist Unnerstall een Amsterdamse voorsprong te voorkomen.

Een eerste actie van Rulli was een simpele vangbal toen Eiting de bal diep speelde.

Het was niet echt een eerste half uur vol actie. Er leek weer wat spanning te komen tot Youri Regeer voorgaf op Michel Vlap, maar Rulli kon redden. Een minuut later was het raak voor FC Twente en was het 0-1. De voorzet was van Daan Rots en de ervaren spits dook op uit de rug van Kaplan en was eerder dan Šutalo. Rulli had geen kans.

Uit een vrije trap door Van den Boomen kwam de bal bij Šutalo, maar zijn inzet ging hoog over.

Geel was er voor Mannsverk die Pröpper raakte, toen hij balverlies van Rensch wilde corrigeren.

Ajax en FC Twente gingen de kleedkamer in met een 0-1 ruststand. Branco van den Boomen kwam na rust niet meer terug en Benjamin Tahirović nam zijn plek in.

Amper een minuut in de tweede helft onderschepte Taylor de bal en kon de middenvelder ver komen. Hij probeerde Brobbey te bereiken, maar de pass naar de spits werd verdedigd door Twente. Weer een minuut later kreeg Brobbey een schotkans na een combinatie met Rensch en Taylor. Het schot werd echter geblokt door Regeer.

Sem Steijn kreeg de eerste kans voor de bezoekers in de tweede helft, maar Rulli redde met de voet.

In de 58e kreeg Ajax een vrije trap toen Brobbey ten val kwam na contact met Regeer. De scheidsrechter gaf eerst een penalty, maar de VAR corrigeerde dit naar een vrije trap. Taylor nam de vrije trap en Brobbey kopte de voorzet binnen en zette Ajax op 1-1.

Een schot van Tahirović ging ruim naast. Mannsverk begon aan een loopactie langs een aantal spelers van FC Twente, maar zijn schot ging ruim over.

Na 68 minuten werd Brobbey afgelost door Chuba Akpom.

Twente kreeg een kansje voor Sampsted maar de IJslander mikte over.

Bergwijn kwam vanaf link naar binnen en net buiten de zestien mikte hij hard en laag, maar dit leverde geen probleem op voor Lars Unnerstall die makkelijk kon redden.

Een slordigheidje van Rulli kwam bij Daan Rots, die zag dat de keeper uit zijn doel was en de bal stiftte. Gelukkig voor Ajax landde de bal op het dak van het doel.

Taylor gaf een mooie dieptebal op Akpom die Unnerstall passeerde, maar ten val kwam. De scheidsrechter oordeelde dat er geen overtreding was gemaakt door de doelman.

Nadat de VAR eerst Ajax een strafschop had ontnomen, werd die in de 80e minuut door de VAR aan Ajax toegekend. Gözübüyük werd naar het scherm geroepen en stemde in met de VAR. Aanvoerder Steven Bergwijn ging achter de bal staan en stuurde Unnerstall de verkeerde kant op en maakte de 2-1.

Hato kon niet verder en werd direct na de goal vervangen door Borna Sosa.

De blessuretijd bedroeg 7 minuten en begon met een aantal benauwde momenten. Van Bergen was bij een aantal kansen betrokken, maar Šutalo en Rulli wisten een gelijkmaker te voorkomen. Ook de laatste kansjes voor FC Twente leverde niet meer op dan een paar simpele vangballen voor Geronimo Rulli.

In de vierde minuut van de blessuretijd mochten Silvano Vos en Anton Gaaei nog even meedoen. Mika Godts en Kenneth Taylor werden afgelost.

Brobbey: "Kenneth heeft goed geluisterd"

"Een aardig kopballetje", zo noemde Brian Brobbey zijn doelpunt waarmee Ajax op gelijke hoogte bracht. De spits lichtte verder toe wat er gebeurde bij de goal: "Ik zei tegen Kenneth dat hij de bal gewoon bij de tweede paal moest spelen en dat deed hij. Ik zei dat hij hem moest nemen en hij heeft goed geluisterd."

Brobbey erkende dat hij als spits het eerder in de wedstrijd moeilijk had om in het spel te komen: "Het was een lastige eerste helft. Je staat op een eilandje en krijgt weinig ballen. De tweede helft spelen we een andere formatie en je ziet dat het gelijk gaat draaien. We zijn natuurlijk 4-3-3 gewend en we weten wat we moeten doen."

Na zijn blessure stond de spits een kleine 70 minuten op het veld, maar het gaat weer goed met hem geeft de spits aan: "Het gaat prima met me, maar ik was conditioneel wel een beetje moe. Na de wissel hebben het goed gedaan, want normaal krijgen we dan vaak nog tegendoelpunten."

Bergwijn: "De overwinning was heel belangrijk"

Aanvoerder Bergwijn was vandaag de matchwinner. Uit een penalty schoot de aanvaller Ajax naar de 2-1 winst tegen FC Twente. De aanvaller gaf aan dat hij Unnerstall had bestudeerd: "Ik dacht gewoon dat hij die kant op zou gaan en dan is het een kwestie van koel binnen schieten. Meestal schiet ik hem wel in die andere hoek, maar hij probeer het vooral op gevoel te doen en een beetje te variëren. De overwinning was heel belangrijk, zeker na vorige week. Voor ons en voor iedereen die van Ajax houdt. Heerlijke drie punten."

Na de rust was Ajax omgezet en speelde het weer in het klassieke 4-3-3. Daar ging in de rust geen lang overleg aan vooraf, zo zei Bergwijn: "Ja de trainer kwam binnen en zei dat we weer met 4 achterop zouden gaan spelen en dat was het. We moesten met meer agressie en met meer ballen gaan spelen. Dat hebben we in de tweede helft goed gedaan en je zag dat we er kort op zaten. We gingen eindelijk weer eens voetballen en dan zie je dat het ook anders kan. We moeten gaan kijken wat het beste is voor ons."

De aanvoerder kreeg heel vroeg al de kans om Ajax op 1-0 te zetten, maar vond toen wel Unnerstall op zijn weg. Bergwijn blikt kort terug op die kans: "Hij pakt hem goed. Hij staat er niet voor niets en ik denk dat het een goede redding is. Ik denk dat ik ook niet meer had kunnen doen, hij komt snel uit en verkleint zijn doel."

Van 't Schip: "De tweede helft speelden we meer met remmen los"

Van 't Schip vond dat zijn ploeg goed reageerde op de tik van vorige week: "We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Je moet proberen de ploeg weer bij elkaar te rapen. De eerste helft zie je dat niet alles eruit is. Gelukkig speel je in de tweede helft meer met de remmen los. Na rust wilde we meer agressie spelen en korter erop zitten en dat lukte niet helemaal in de eerste helft. Om de energie te veranderen neem je het besluit om weer naar 4-3-3 over te stappen. Kenneth schoven we door en hij speelde een hele goede wedstrijd."

Brobbey was belangrijk bij de gelijkmaker, al erkende de trainer dat Brobbey eigenlijk niet zo lang had moeten blijven staan volgens de medische staf: "We hebben hem uiteindelijk zelfs 70 minuten laten staan, terwijl de medische staf 45 adviseerde. Soms moet je dat doen en dan neem je een risico. Gelukkig heeft hij dat goed ingevuld. Hij was belangrijk en ik ben blij dat hij weer heeft gespeeld."

De VAR draaide eerst een strafschop terug en kende er later een toe aan Ajax. De trainer reageerde nuchter op de besluiten: "Als het niet binnen de zestien is, is het geen penalty. Bij de andere situatie vroeg ik me af waarom we geen corner kregen, maar bleek het toch een penalty."

Tenslotte ging de trainer in over een mogelijke terugkeer naar 4-3-3 en het terugkeren van een aantal geblesseerde spelers voor de laatste 4 wedstrijden dit seizoen: "Je gaat steeds weer analyseren wie er terugkomen en we hebben nu een aantal dagen dat we ons goed kunnen voorbereiden. Hopelijk komen er weer wat spelers terug, zoals Kristian die uit viel in de warming-up. Onder andere Berghuis en Henderson moeten nog terugkomen, hopelijk kunnen zij ook nog die stap maken."

15  3 2-0 (1-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.93. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.