Ajax gaat teleurstellend met 2-0 ten onder tegen Brighton Hove & Albion

26 oktober 2023 22:52

Ajax gaat teleurstellend met 2-0 ten onder tegen Brighton Hove & Albion; image source: Pro Shots

Ook de derde wedstrijd in de Europa League heeft Ajax niet kunnen winnen. Ook onder leiding van interim coach Hedwiges Maduro wist Ajax niet te overtuigen.

Het was de eerste wedstrijd na het ontslag van Maurice Steijn en de eerste wedstrijd van interim-trainer Hedwiges Maduro. De jongste Ajax trainer sinds Jan Wouters en de jongste Ajax trainer in deze eeuw. In tegenstelling tot de deceptie in Utrecht was een wissel te verwachten en vond er nog een extra aanpassing in de basis plaats. Diant Ramaj verving de geblesseerde Jay Gorter en Steven Berghuis stond in de basis in plaats van Kristian Hlynsson.

Al in de eerste minuut schreeuwde het publiek in Brighton om een penalty, maar Pedro ging te makkelijk naar de grond na een licht duwtje van Jorrel Hato. Het eerste kansje was voor diezelfde Pedro, maar het schot ging naast de goal van Ramaj. Na een slordigheidje van Forbs kon James Milner uithalen, maar het schot eindigde recht in de handen van Ramaj in de 20e minuut. Brighton kreeg na 25 minuten een vrije trap, maar het schot van Dunk ging via de muur naast.

Ajax bleek onder druk staan en Hato bracht met een korte terugspeelbal Ramaj in de problemen, maar de keeper wist de bal nog net tegen Pedro aan te schieten zodat het een achterbal wordt.

10 minuten voor rust kwam Pedro goed vrij en met een schot in de verre hoek hoopte hij Ramaj te passeren, maar de Duitse keeper bracht redding. Bij een voorzet uit de aanval hierna kwam hij enthousiast zijn goal uit gesprongen maar in plaats van de bal de vangen ging de bal gelukkig via een aanvaller achter de lijn voor een doeltrap. Een tegengoal leek onontkoombaar en 3 minuten voor de rust kwam Brighton Hove & Albion op 1-0. Mitoma werd weggestoken in de 16 en Šutalo liet de Japanner uithalen en Ramaj had moeite met het schot. Omdat de Duitser de bal niet goed wegwerkte kreeg João Pedro een kans uit de rebound die Sosa ook niet meer kon blokken.

Na de rust begon Ajax wat feller met Kristian Hlynsson ingevallen voor Forbs. In een aanval die Hlynsson en Berghuis samen opbouwden kwam laatstgenoemde in positie om vanaf rechts met zijn linkerbeen een voorzet te geven die via een been van een verdediger in de handen van Steele eindigde.

In plaats van dat Ajax gelijk maakte werd het al snel 2-0. 7 minuten in de tweede helft kwam via een aanval over rechts gaf Adingra een mooie steekpass op voormalig Barcelona speler Ansu Fati die met Šutalo nog voor zich de bal geplaatst in de verre hoek achter Ramaj plaatste.

De Spanjaard kreeg al snel een kans op zijn tweede goal toen Mitoma naar binnen kwam en Fati in stelling stelde, maar de bal ging net naast.

Steven Berghuis kon de marge bijna terugbrengen naar een, maar zijn schot in de 56e minuut eindigde op de paal. Na een kwartier spelen in de tweede helft mochten Steven Berghuis en Benjamin Tahirović naar de kant en hun vervangers waren Branco van den Boomen en Mika Godts.

Steven Bergwijn ging geblesseerd naar de kant. Silvano Vos kwam er voor het laatste kwartier in voor de aanvoerder en tegelijk verving Akpom Brian Brobbey.
Een paar minuten voor tijd kreeg Anton Gaaei nog veel ruimte om een voorzet te geven, maar de bal was illustratief voor Ajax de laatste tijd. Iets wat geen schot en geen voorzet genoemd kon worden ging ruim naar en over de goal van Steele. In de 90e minuut lonkte nog een uitbraak na balverlies van Brighton maar Taylor had te veel tijd nodig, zodat deze eerder onderschept kon worden en Hlynsson niet bereikt kon worden.