Ajax vooral na rust veel te sterk voor NAC Breda

17 februari 2019 14:05

Ajax heeft met ruime cijfers weten te winnen van NAC Breda. De ploeg van Erik ten Hag was uiteindelijk met 5-0 te sterk voor de nummer laatst van de Eredivisie. Dusan Tadic zette Ajax via de strafschopstip op voorsprong. Na rust zorgden Kasper Dolberg, een eigen goal van Kastaneer, opnieuw Tadic en Hakim Ziyech voor de overige doelpunten.

Erik ten Hag koos er voor om dezelfde elf spelers die tegen Real Madrid speelden de kans te geven. De ploeg was vanaf de aftrap meteen heer en meester op het veld en kreeg ook enkele goede kansen om de score te openen. Met een schot op de paal was Donny van de Beek nog het dichtst in de buurt van de openingstreffer.

Naar mate de eerste helft vorderde, ging het niveau van de ploeg echter steeds verder omlaag. NAC kreeg zelfs twee goede kansen om de score te openen en leek bovendien te ontsnappen dat NAC geen strafschop kreeg toen Noussair Mazraoui Kastaneer onderuit leek te halen. Nadat een bal van NAC ook nog op de lat belandde, nam het gemor in het stadion toe en juist op dat moment kwam Ajax op voorsprong. Een vrije trap van Ziyech werd met de elleboog weggewerkt door de verdediging van NAC. De scheidsrechter zag het zelf niet, maar na tussenkomst van de VAR werd een strafschop gegeven, die door Dusan Tadic werd binnen geschoten.

Na rust kwam direct Kasper Dolberg in de ploeg. Hij zorgde al snel voor de 2-0 nadat hij op knappe wijze een voorzet van Ziyech tot doelpunt promoveerde. Het duel leek daarmee beslist te zijn en Ajax kreeg vervolgens kans op kans om flink aan het doelsaldo te werken. Nicolás Tagliafico was met een kopbal op de paal al heel dicht bij en had een paar seconden later het geluk dat zijn inzet via Kastaneer in het doel belandde.

Tadic sloeg vervolgens halverwege de tweede helft toe toen een schot van Ziyech door doelman Van Leer zijn kant op werd gewerkt en uiteindelijk lukte het Ziyech zelf ook om op het scorebord te komen. Ook zijn schot werd van richting veranderd, waardoor Van Leer geen kans had. In tegenstelling het doelpunt van Tagliafico werd deze niet als eigen doelpunt aangemerkt.

Ajax liet na de 5-0 het tempo wat vieren, al was invaller Jurgen Ekkelenkamp nog dicht bij de 6-0. In blessuretijd kreeg NAC nog een goede kans om te scoren, maar ook nu wist André Onana zijn doel schoon te houden. Door de winst is Ajax ingelopen op koploper PSV. Het verschil is nog maar vier punten, terwijl het doelsaldo nu gelijk is.