Transparent
Inloggen
Sluiten

Jacques Brinkman: 'Nicolás Tagliafico legt in een paar maanden de achilleshiel van het hele Nederlandse voetbal bloot'

6 maart 2018 06:57

In zijn column in De Telegraaf is Jacques Brinkman lovend over Nicolás Tagliafico. De oud-hockey international is zelfs van mening dat het hele Nederlandse voetbal een voorbeeld aan de Argentijnse linksback kan nemen. "Het grote verschil met het Argentijnse voetbal is dat spelers van Ajax eerst uitgaan van balbezit in plaats van verdedigen. Met deze observatie legt de Argentijnse Ajax-back Nico Tagliafico, na slechts een paar maanden in dienst van de Amsterdamse topclub, niet alleen de achilleshiel van Ajax bloot, maar van het hele Nederlandse voetbal," aldus Brinkman. "De 25-jarige Tagliafico is met zijn 1.71 meter relatief klein, maar wint als linksbenige verdediger vrijwel ieder kopduel. Puur op basis van instelling en wilskracht. Hij is de verpersoonlijking van een cruciaal onderdeel van winnaarsmentaliteit: karakter is belangrijker dan talent."

Brinkman gaat verder: "Natuurlijk speelt ook hij wel eens een mindere wedstrijd, maar zijn manier van verdedigen is een voorbeeld voor Ajax-talenten Donny van de Beek, Frenkie de Jong, Carel Eiting en Justin Kluivert. Aan de bal zijn deze voetballers prima, maar voor de absolute Europese top acteren zij verdedigend onvoldoende. Dat heeft niets met ’kunnen’ te maken, puur met ’willen’."

De columnist ziet voor trainer Erik ten Hag een belangrijke rol weggelegd: "Hier ligt de belangrijkste taak voor Ajax-coach Erik ten Hag en zijn begeleiding. Vooral ook omdat ervaren spelers ontbreken die tijdens trainingen en wedstrijden blijven hameren op het belang van consequent goed, geconcentreerd verdedigen."

De conclusie voor Brinkman is vrij duidelijk: "Aanpakken met fluwelen handschoenen werkt niet. Het ophemelen door buitenstaanders is niet tegen te houden, maar intern is Tagliafico de norm. Verdedigen begint bij de aanvallers, maar dat besef is in het Nederlands voetbal nog onvoldoende neergedaald. Wij zijn historisch goed in individuele sporten als schaatsen, zwemmen en atletiek. Je hebt naast je in de baan met een tegenstander te maken, maar het is toch vooral een race tegen de klok. Aanvallen zit in ons topsport-DNA. Met een sterk vleugje individualisme. In teamsporten gelden andere principes die het verschil bepalen tussen winst en verlies. Bij Ajax en Oranje is daarom een gedragswijziging nodig voor nieuwe successen. Het gaat niet om ’comfortabel’ aan de bal, maar om een ijzersterke individuele- en teamverdediging."




Tags

brinkman tagliafico achilleshiel bloot jacques hag atletiek baan beek begeleiding buitenstaanders column columnist consequent dna eiting geconcentreerd gedragswijziging hameren handschoenen historisch hockey ijzersterke individualisme jong kluivert kopduel neergedaald norm observatie ophemelen oranje principes schaatsen teamsporten teamverdediging telegraaf verpersoonlijking vleugje weggelegd wilskracht winnaarsmentaliteit zwemmen

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met Ajax



Ajax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.237 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

alvarez backup berghuis bergwijn brekers chelsea elsimao farioli godts hag heerenveen henderson hlynsson kiki leiderschapskwaliteiten mannsverk nypan overbruggen pasveer potter ramaj roon sosa sutalo tadic tahirovic taylor totaalvoetbal tsjah vos