Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenAjax wint ook op bezoek in Heerenveen


Tijdstip
12 maart 2023
Stadion
Abe Lenstra Stadion
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN


Ajax wint ook op bezoek in Heerenveen; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Ajax wint ook op bezoek in Heerenveen

Ajax blijft in de Eredivisie onder John Heitinga zonder puntverlies. Zondagmiddag werd in Heerenveen met 2-4 gewonnen. Mohammed Kudus, Edson Álvarez, Steven Bergwijn en Kenneth Taylor zorgden voor de doelpunten.

Het duurde even voordat het duel op gang kwam, omdat beide ploegen een slordige openingsfase kenden. Toen Mohammed Kudus na elf minuten echter scoorde ging het heel hard. Enkele minuten later zorgde Edson Álvarez met een heerlijke pegel voor de 0-2, terwijl Steven Bergwijn na een geweldige actie de derde treffer van de middag maakte. Acht minuten na de openingstreffer leek het duel al vroegtijdig beslist te zijn.

Ajax kreeg bovendien kansen om de score verder uit te breiden. Na een spectaculaire solo schoot Bergwijn op de paal, terwijl een penalty werd gegeven na een overtreding op Devyne Rensch. Omdat de overtreding echter net buiten het strafschopgebied was gemaakt, greep de VAR in en werd een vrije trap gegeven.

De thuisploeg werd volledig weggespeeld en dat was voor trainer Van Wonderen reden om voor rust al in te grijpen en drie keer te wisselen. Dat leek goed uit te pakken voor Heerenveen, want al snel viel volledig uit het niets de aansluitingstreffer.

In de tweede helft vloog Ajax echter weer uit de startblokken en al snel werd de marge weer vergroot naar drie na een afstandsschot van Kenneth Taylor. Niet veel later werd gefloten voor een penalty voor de thuisploeg omdat Álvarez een overtreding zou hebben gemaakt. Daar bleek echter geen sprake van, dus wederom greep de VAR in.

Ajax werd wel slordiger. Invaller Brian Brobbey raakte weliswaar nog de lat, maar het was de thuisploeg die nog wist te scoren. De zege kwam echter geen moment in gevaar, zodat Ajax de blik nu volledig kan richten op de Klassieker van volgende week.


Dusan Tadic: 'Ajax is in een volle ArenA altijd de favoriet'

In gesprek met ESPN was Dusan Tadic het eens met de opmerking dat Ajax in de eerste helft briljant speelde. "Toen speelden we erg goed, maar we kijken natuurlijk ook altijd naar de slechte dingen omdat we beter willen worden", aldus Tadic. "In de tweede helft hadden we slordige momenten en gaven we Heerenveen het gevoel dat ze weer terug konden komen. Dat moet beter, maar natuurlijk waren er veel positieve dingen in de eerste helft."

Over het spel na rust was de aanvoerder dan ook niet te spreken. "Dat moet echt uit ons spel. Als je met drie goals verschil voorstaat en de tegenstander scoort, krijgen zij weer hoop", zo gaf hij aan. "We moeten gewoon blijven voetballen. We werden soms te slordig en dat moeten we gaan analyseren, zodat we het beter kunnen doen."

Bij Ajax kan de focus nu op de Klassieker van volgende week. "Iedere week worden we weer scherper en dat is wat we nodig hebben. We zullen moeten winnen, want we willen prijzen pakken", zei hij daarover. "Ajax is in een volle ArenA altijd de favoriet. Het maakt niet uit wie de tegenstander is."


Steven Bergwijn: 'Het is altijd lekker om te scoren'

Steven Bergwijn gaf in gesprek met ESPN aan een heerlijk gevoel overgehouden te hebben aan de wedstrijd vanwege zijn goal. "Het is altijd lekker om te scoren. Ik ben heel blij", aldus Bergwijn. "Ik weet eigenlijk niet wat ik deed. Het ging zo snel. Ik wist dat ze een sliding zouden maken en ik wipte em op. Daarna schiet ik door de benen en is het een goal. Hier kan ik wel van genieten."

De aanvaller was met een bal op de paal nog dicht bij een tweede treffer. "Ik geniet gewoon. Ik heb weer plezier en dat is het belangrijkste", zo gaf hij aan. "Als je kijkt hoe wij voetballen, heeft iedereen plezier."

Gevraagd werd aan Bergwijn of hij fit uit de wedstrijd was gekomen. "Het was niets ernstigs. Ik had gewoon doorgekund", zei hij daarover. "Ik ben er volgende week gewoon bij."


John Heitinga: 'Ik heb de eerste dertig minuten enorm genoten van Ajax'

In gesprek met ESPN was John Heitinga lovend over het spel in de eerste helft. "Ik ben wel eens kritisch op de aanvallers dat ze te veel kansen missen, maar vandaag was bijna elke kans meteen een goal", aldus Heitinga. "We hebben een fris Ajax gezien met hoog baltempo, veel positiewisselingen en agressieve druk vooruit. Ik heb de eerste dertig minuten enorm genoten van Ajax."

Met name over de goal van Steven Bergwijn had hij genoten. "Er is afgelopen periode een hoop te doen geweest. Iedereen vindt wat over de vorm van Stevie. Ik heb altijd gezegd dat hij gewoon zijn ding moet blijven doen", zo gaf hij aan. "Stevie heeft exceptionele kwaliteiten en daar gaan we dit seizoen nog heel veel plezier aan beleven. We gunnen hem allemaal zijn goal. Het was jammer met die tweede, want dat was echt een geweldige actie."

Heitinga zag Heerenveen in de eerste helft al drie keer wisselen. "Dat was vooral een compliment naar onze jongens", zei hij daarover. "Dat betekent dat je het verschil maakt en dan weet je dat ze vanaf dat moment al alles of niets gaan spelen. Ze gingen wat opportunistischer spelen en scoren dan de 1-3. Het was aan ons om in de tweede helft hun hoop gelijk weg te halen en dan maak je die 1-4. Daarna worden we toch wel slordig. In de tweede fases hebben we het met momenten niet goed gedaan en daar ben je dan wel kritisch op, omdat het beter moet. Dat gevoel was er ook in de kleedkamer."


Karakteristieken

Uitslag: 2-4 (1-3)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Mohammed Kudus ('10)
Goal
0-2 Edson Álvarez ('16)
Goal
0-3 Steven Bergwijn ('19)
Goal
1-3 Van Amersfoort ('42)
Goal
1-4 Kenneth Taylor ('52)
Goal
2-4 Van Hooijdonk ('79)
Scheidsrechter
Manschot
Toeschouwers
25.200 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
sc Heerenveen: Sahraoui ('33)
Kaart
sc Heerenveen: Van Amersfoort ('88)
Kaart
Ajax: Jurriën Timber ('89)
Kaart
Ajax: Steven Berghuis ('90)

Opstelling Ajax

Steven BergwijnDusan TadićMohammed Kudus


Kenneth TaylorSteven BerghuisEdson Álvarez


Owen WijndalCalvin BasseyJurriën TimberDevyne Rensch


Gerónimo Rulli

Wissels:

'66 Brian Brobbey voor Steven Bergwijn


Opstelling sc Heerenveen

SahraouiVan AmersfoortNunnely


Al HajjOlssonTahiri


KöhlertBochniewiczBrumaVan Ewijk


Mous

Wissels:

'37 Haye voor Olsson
'37 Van Hooijdonk voor Al Hajj
'37 Anderson voor Nunnely
'64 Halilovic voor Tahiri
'83 Van Ottele voor Bruma


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 2-4 (1-3)
 6 2-4 (1-2)
 6 2-4 (1-2)
 5 2-4 (1-1)
 4 1-4 (0-2)
 4 1-4 (0-2)
 4 1-4 (1-2)
 4 1-4 (0-2)
 4 1-4 (0-1)
10  4 0-4 (0-2)
11  4 2-3 (1-2)
12  4 0-4 (0-2)
13  4 1-4 (0-2)
14  3 1-3 (0-1)
15  3 1-3 (0-1)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.02. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Mohammed Kudus (50 -> 5,0)
2. Steven Bergwijn (34 -> 4,0)
3. Calvin Bassey (19 -> 3,0)
4. Edson Álvarez (16 -> 2,0)
5. Dusan Tadić (11 -> 1,0)
6. Kenneth Taylor (6 -> 0,0)
7. Steven Berghuis (2 -> 0,0)
8. Niemand (0 -> 0,0)
8. Maarten Stekelenburg (0 -> 0,0)
8. Jurriën Timber (0 -> 0,0)
8. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
8. Sean Klaiber (0 -> 0,0)
8. Davy Klaassen (0 -> 0,0)
8. Brian Brobbey (0 -> 0,0)
8. Antony (0 -> 0,0)
8. Devyne Rensch (0 -> 0,0)
8. Jay Gorter (0 -> 0,0)
8. Daley Blind (0 -> 0,0)
8. Owen Wijndal (0 -> 0,0)
8. Victor Jensen (0 -> 0,0)
8. Mohamed Ihattaren (0 -> 0,0)
8. Mohamed Daramy (0 -> 0,0)
8. Remko Pasveer (0 -> 0,0)
8. Francisco Conceição (0 -> 0,0)
8. Kristian Hlynsson (0 -> 0,0)
8. Naci Ünüvar (0 -> 0,0)
8. Sontje Hansen (0 -> 0,0)
8. Ar'Jany Martha (0 -> 0,0)
8. Youri Regeer (0 -> 0,0)
8. Youri Baas (0 -> 0,0)
8. Anass Salah-Eddine (0 -> 0,0)
8. Kian Fitz-Jim (0 -> 0,0)
8. Charlie Setford (0 -> 0,0)
8. Amourricho van Axel Dongen (0 -> 0,0)
8. Lorenzo Lucca (0 -> 0,0)
8. Lisandro Magallán (0 -> 0,0)
8. Jorge Sanchez (0 -> 0,0)
8. Lucas Ocampos (0 -> 0,0)
8. Florian Grillitsch (0 -> 0,0)
8. Ahmetcan Kaplan (0 -> 0,0)
8. Gerónimo Rulli (0 -> 0,0)
8. Christian Rasmussen (0 -> 0,0)
8. Silvano Vos (0 -> 0,0)
8. Olivier Aertssen (0 -> 0,0)
8. Jaydon Banel (0 -> 0,0)
8. Jorrel Hato (0 -> 0,0)
8. Victor Jensen (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


4 weken geleden
1-7. We komen vroeg op voorsprong, Heerenveen pakt rood en de rest lijkt me duidelijk.
+2/-0

3 weken geleden
Ik zou willen dat ik het optimisme van de reacties boven mij kon delen, maar ik heb er met dit Ajax toch een hard hoofd in. Het is toch steeds weer afwachten.
+2/-1

 
3 weken geleden (gewijzigd)
Ik denk dat je dichterbij de waarheid zit, maar een beetje hopen dat het ineens omslaat kan geen kwaad, toch? Een beetje zoals het weer dit weekend 😬
+3/-0

3 weken geleden
Nunnely heeft ook een verleden bij Ajax. En inderdaad, laten we hopen dat Ajax een keertje gemakkelijk de drie punten met goed overtuigend aanvallend voetbal met 3 doelpunten verschil naar huis kan halen.
+2/-0

3 weken geleden (gewijzigd)
Vroege voorsprong ✅️

Ruime voorsprong ✅️

Voetballend ziet het ook aardig uit. Doordrukken en je tikt de dubbele cijfers aan.
+4/-0

3 weken geleden
Ik hoor het ze nog zeggen of eigenlijk schrijven hoe blind die Kudus wel niet was. En dat hij verre van een van de beste was en het beste snel verkopen was.
Inmiddels loopt hij al een wedstrijd of 20 op een Tadic gemiddelde van een goal of assist per wedstrijd te voetballen. Het zijn puur die twee die Ajax nog in de kampioenschapsrace houden.
Heel heel snel verlengen en dik ophogen dat contract van Kudus dan zal mijn eerste schrijven over hem van een miljoen of 75 bewaarheid worden. Helaas wat mij betreft want van mij mag hij nog jaren blind in de rondte rennen.
+6/-0

 
3 weken geleden
Eigenlijk is het logisch dat er hier en daar kritiek is op een speler die nog volop in ontwikkeling is, want nog veel verbeterpunten. Maar er zijn idd mensen die doorslaan met hun kritiek, terwijl ze andere spelers positiever benaderen. Maar goed, Kudus laat zijn benen spreken.
+5/-0

3 weken geleden
Tot nu toe een zeer goede wedstrijd. Gezonde agressie. Hopelijk een opmaat voor de rest van het seizoen. Niet verslappen en aan het doelsaldo werken.
+5/-0

3 weken geleden
Jammer zo een domme tegengoal, maar goed, 1-7 zit er nog in.
+3/-1

 
3 weken geleden
Kan je volgende keer niet gewoon 0-7 voorspellen?
+5/-0

 
3 weken geleden (gewijzigd)
Doen we volgende week; 7-0.
+5/-0

3 weken geleden
Als je de boel nu niet bij elkaar houdt en Heereveen de hoge bal laat hanteren met een vlugge 2-3 gaat dit helemaal fout.
+4/-2

3 weken geleden
Haal die Taylor en Wijndal er gewoon af voor de rest van het seizoen als het kan....
+2/-2

3 weken geleden
Tot aan de 0-1 was Ajax zeer onnauwkeurig en slordig zelfs een ingooi werd doodsimpel naar de tegenstander gegooid. Daarna 2 mooie doelpunten waarbij het niet tegenzat. De derde was een schoonheid en de vierde had een nominatie voor goal van het jaar kunnen opleveren als de paal niet in de weg had gestaan. Het ging met vlagen uitstekend lopen.Daarna zie je t bij Ajax verslappen en een bepaalde misplaatste arrogantie bij sommige spelers optreden. Resultaat weer een kopgoal tegen door onnodig slap verdedigen. Een puntje nog Tadic mag van mij alle pingels nemen, maar vrije trappen zou hij toch eens aan een ander mogen overlaten, is in mijn ogen niet zijn ding.
+3/-1

 
3 weken geleden
Ze zitten met hun hoofd al bij de wedstrijd tegen Feyenoord.
+3/-1

 
3 weken geleden
Ik mag hopen dat ze de tweede helft toch nog even doorpakken en de 1-4 scoren ipv Heerenveen terug te laten komen. Koppie erbij houden dus en scherp blijven.
+4/-0

 
3 weken geleden
Hij raakt m niet eens, maar wat bezielt Alvarez om überhaupt zo’n bal te geven ?
+1/-1

 
3 weken geleden
Van een kinderlijke eenvoud, je gelooft het niet......
+2/-1

3 weken geleden
Ajax moet nu niet verslappen.
+3/-1

3 weken geleden
Wat is dat toch met Ajax,gemakzucht sluipt er weer in en weer een kopgoal tegen.
+3/-1

3 weken geleden
Eerste helft tevreden. Zeer matige tweede helft van de kant van Ajax. Lieten t toch te veel lopen. Aan de tweede goal van Heerenveen ging volgens mij een overtreding tegen Brobey aan vooraf. Scheids sowieso soms met overtredingen op Ajaxspelers erg coulant. Trouwens Twee oliedomme gele kaarten , totaal onnodig. Toch ook een dingetje bij Ajax
+5/-0

3 weken geleden
10 miljoen voor zo 'n keeper terwijl Cillissen voor 2 miljoen was op te pikken die stuk beter is.
+2/-2

maas1plas (geschorst)
3 weken geleden
De eerste 30 minuten heel goed gespeeld. Daarna ging het weer ouderwets slecht. Bergwijn was vandaag goed had nooit gewisseld mogen worden. Tadic had gewisseld moeten worden want toen bergwijn gewisseld ging de snelheid voorin links eruit met Tadic half wedstrijd is genoeg voor Tadic. Wordt een oude man. En dit kan niet met hem tegen PSV. Feijenoord. Az met Tadic wel tegen kleinere clubs . We spreken na volgen de week naar de wedstrijd tegen Feijenoord wel verder. ,!!
+2/-5

 
3 weken geleden
Noem eens 1 speler met meer rendement dan Tadic.
+5/-0

maas1plas (geschorst)
3 weken geleden
Is toch erg dat sommige mensen niet met de tijd meegaan. Wie de jeugd heeft heeft de toekomst en iedereen ziet toch dat Tadic over de datum is. Je hoort het toch ook in diverse sport praat programma s
+1/-9

 
3 weken geleden
Tadic over de datum??haha
Fijne avond
+6/-0

 
3 weken geleden
Ik krijg steeds meer het gevoel dat je ons voor de gek houdt. Dit kan je toch niet menen??
+5/-0

3 weken geleden (gewijzigd)
We liggen nog op schema. Van Feyenoord winnen zal ook wel lukken. Moeilijker is het programma daarna, PSV en AZ zijn normaliter recept voor puntverlies. En Feyenoord verspeelt hooguit nog 3 punten. Pittig.
+1/-0

 
3 weken geleden (gewijzigd)
Ik vind niet dat we op schema liggen. We hadden eigenlijk met minimaal 6 punten voorsprong op 1 moeten staan. In de laatste 6 wedstrijden onder Schreuder heeft de ploeg dit seizoen vergooid. Schema van Feyenoord is stukken makkelijker, terwijl wij na de Klassieker nog tegen PSV, AZ en Twente moeten (zoals je eigenlijk ook aangeeft). Ook het vaak lastige FC Utrecht staat op het programma. Als we nog kampioen worden heeft Heitinga het geweldig gedaan.
+2/-0

 
3 weken geleden
Haha, ja het ‘damage control’ schema na de gevaren rampkoers. We hadden al kampioen kunnen zijn zonder Schreuder maar het is wat het is. In de Heitinga periode is alles gewonnen en dat is op zich goed. De manier waarop is echter niet overtuigend genoeg om echt vol gogme te zeggen dat we kampioen worden. Het kan. Wellicht.
+3/-0

 
3 weken geleden
Dat maakt het nóg zuurder dat Schreuder er niet in de winterstop al is uitgekegeld. Een blinde zag dat het helemaal niks meer zou worden met die joker en z'n eindeloze geschuif. En dan toch maar laten aanklooien... Directie en bestuur is hier direct verantwoordelijk voor, stelletje nitwits!

Ik hoop het tegen beter weten in, maar met dit programma is het een wonder als Ajax nog kampioen wordt.
+2/-0

reactie verwijderd

 
reactie verwijderd

 
reactie verwijderd

 
reactie verwijderd