Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenSlecht Ajax verliest in eigen huis van PSV


Tijdstip
6 november 2022
Stadion
Johan Cruijff ArenA
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN


Slecht Ajax verliest in eigen huis van PSV; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Slecht Ajax verliest in eigen huis van PSV

Ajax is dit seizoen voor de zoveelste keer onderuit gegaan in een topwedstrijd. Na een barslechte wedstrijd ging het duel tegen PSV met 1-2 verloren. In de slotfase wist Lorenzo Lucca te scoren, maar Ajax maakte vrijwel geen enkel moment aanspraak op een resultaat.

Ajax had het in de openingsfase nog lastig omdat de Eindhovenaren fel druk zetten. Al snel wist de ploeg van Alfred Schreuder de grip te krijgen en kreeg het via Steven Berghuis en Edson Álvarez de eerste mogelijkheden.

Na een periode waarin er nauwelijks gevaar was voor beide doelen was het echter PSV dat bij de eerste doelpoging direct wist te scoren. Gakpo kreeg alle ruimte om voor te zetten en De Jong kon vervolgens simpel binnen tikken.

Ajax liet het er niet bij zitten. Een schot van Berghuis kon net worden gereden, terwijl een spectaculaire omhaal van Mohammed Kudus werd geblokt. Opnieuw was er lange tijd aanvallend weinig te zien in de Johan Cruijff ArenA, mede door het vrij harde spel van PSV dat maar onbestraft bleef. Om onbegrijpelijke redenen mocht Obispo met al geel op zak op het veld blijven staan na een harde charge op Brian Brobbey.

In de laatste minuut kreeg Ajax plotseling weer een grote kans toen uit een afgeslagen corner Kudus hard op de paal schoot. Het betekende dat Ajax met een achterstand de rust in ging.

In de tweede helft besloot Schreuder om het om te zetten en liet Dusan Tadic en Steven Bergwijn van flank wisselen. Het was echter PSV dat al snel scoorde. Een hoekschop kon opnieuw worden ingebracht, Ajax verdedigde opnieuw lachwekkend en uiteindelijk was het Gutiérrez die kon binnen schieten. Al snel kreeg ook Ajax een grote kans, maar een afstandsschot van Edson Álvarez kon net gekeerd worden.

De druk werd door Ajax vol opgevoerd, maar dat gaf PSV alle ruimte om te counteren. Toen Simons er vandoor ging en door Rensch uitstekend werd verdedigd, floot Makkelie tot ieders verbazing voor een penalty. Omdat uit de beelden echter bleek dat Rensch keurig de bal speelde, greep de VAR in en werd de strafschop ongedaan gemaakt. Ook in de minuten hierna waren de mogelijkheden echter voor PSV. Oud-Ajacied El Ghazi raakte uit een vrije trap de lat, terwijl De Jong naast kopte.

Het publiek begon steeds meer te morren en liet steeds meer blijken zeer ontevreden te zijn over het spel van Ajax. Toen tien minuten voor tijd Kudus van het veld werd gehaald, werd dat rumoer alleen maar erger. Lucca kwam voor hem binnen de lijnen en hij zorgde al snel voor de aansluitingstreffer toen een voorzet van Berghuis doorschoot. Twee minuten later al kreeg Álvarez een goede kopkans, maar zijn poging werd opnieuw gekeerd.

Met de lengte van Lucca koos Ajax er voor om alle ballen lang te spelen in de hoop dat deze goed viel. Er werd nog zeven minuten aan blessuretijd gegeven. Ajax kreeg echter geen enkele kans en ging dan ook onderuit.


Steven Bergwijn: 'Dit is niet hoe wij moeten voetballen'

In gesprek met ESPN was Steven Bergwijn teleurgesteld na de nederlaag tegen PSV. "Het was gewoon slecht", aldus Bergwijn. "Het is normaal dat er spanning is, maar je moet wel de juiste dingen blijven doen en gewoon voetballen. Dat hebben we vandaag niet gedaan."

Dat Ajax op papier met veel aanvallers startte leverde echter niets op. "Dit was niet des Ajax'. Het was gewoon heel slecht, zo simpel is het", zo gaf hij aan. "Het was van beide kanten niet best. Ik had ook geen moment het gevoel dat zij zouden gaan scoren. Op een gegeven moment gingen we pompen en kregen we mogelijkheden, maar dit is geen Ajax en dit is niet hoe wij moeten voetballen. We hebben genoeg kwaliteit. Aan het begin van het seizoen gingen de ballen van alle kanten er in. Nu zitten we in een kutfase en daar moeten we gewoon uit."

Over de spreekkoren richting Alfred Schreuder had de international geen mening. "Wat moet ik daar van vinden? Dat is hun mening", zei hij daarover. "Het is niet aan mij. Wij moeten gewoon doen wat we moeten doen. Hier hou ik me niet mee bezig."


Alfred Schreuder: 'Aan de bal hebben we gewoon te weinig gecreëerd'

Alfred Schreuder gaf in gesprek met ESPN aan dat zijn ploeg geen goede wedstrijd had gespeeld. "Verdedigend hadden we geen problemen met PSV. Die goals vielen wel heel knullig qua organisatie, maar aan de bal hebben we gewoon te weinig gecreëerd", aldus Schreuder. "Het baltempo was te laag en de overtallen hebben we niet goed uitgespeeld. In de eerste helft krijg je alleen met Kudus een goede kans."

De trainer was teleurgesteld dat zijn ploeg zo weinig kansen wist te krijgen. "We moesten van achteruit de bal sneller laten gaan en dat deden we niet goed. Dan speel je niet iets uit en kom je te weinig in de halfruimtes", zo gaf hij aan. "PSV komt één of twee keer over de middenlijn. Luuk de Jong doet dat dan heel slim, maar wij moeten daar gewoon beter verdedigen."

Schreuder was het eens met de kritiek van de supporters. "De afgelopen wedstrijden hebben wij het prima gedaan", zei hij daarover. "Vandaag waren we gewoon niet goed genoeg aan de bal. Die tweede goal valt volledig uit de lucht, maar die eerste goal moeten we ook gewoon beter verdedigen."


Jurriën Timber: 'We waren gewoon niet goed genoeg'

In gesprek met ESPN werd Jurriën Timber gevraagd naar het opstootje na afloop. "Dat was niet nodig en dat moeten we niet doen", aldus Timber. "Dat is zeker geen goed voorbeeld. We raakten op een gegeven moment zeker geïrriteerd en hebben gewoon geen goede wedstrijd gespeeld. We waren gewoon niet goed genoeg en zij gaan er met drie punten vandoor."

Gevraagd werd aan de verdediger hoe het kwam dat Ajax niet goed was. "We begonnen niet goed", zo gaf hij aan. "Op een gegeven moment hadden we wel weer de controle, maar geven we wel de 0-1 weg en dan komen we niet meer terug."

Ook kreeg Timber de vraag hoe Ajax ingeschat moet worden. "Ook van onszelf mogen we verwachten dat we kampioen willen worden, bovenaan willen staan en dit topwedstrijden gewoon moeten winnen", zei hij daarover. "Dat eisen we ook, maar vandaag was het gewoon niet goed genoeg. Maar ik geloof er zeker nog in dat we kampioen gaan worden."


Remko Pasveer: 'Je moet je club gewoon altijd steunen'

Remko Pasveer gaf op de persconferentie aan zich niet te kunnen vinden in de spreekkoren richting Alfred Schreuder. "Het zijn emoties. Wij willen allemaal winnen, laten zien dat we progressie boeken en zo snel mogelijk kampioen willen worden", aldus Pasveer. "Er is veel veranderd binnen de club. Dat heeft tijd nodig en die tijd moeten die mensen ook krijgen."

De doelman vond het de spreekkoren bovendien erg onverstandig. "Je moet je club gewoon altijd steunen", zo gaf hij aan. "Zolang ik hier zit, zal ik mijn uiterste best blijven doen en dat geldt voor iedereen hier."


Karakteristieken

Uitslag: 1-2 (0-1)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 De Jong ('23)
Goal
0-2 Gutierrez ('50)
Goal
1-2 Lorenzo Lucca ('83)
Scheidsrechter
Makkelie
Toeschouwers
54.969 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
PSV: Obispo ('34)
Kaart
Ajax: Edson Álvarez ('34)
Kaart
PSV: De Jong ('62)
Kaart
Ajax: Steven Berghuis ('71)
Kaart
PSV: Til ('88)

Opstelling Ajax

Dusan TadićBrian BrobbeySteven Bergwijn


Steven BerghuisMohammed KudusEdson Álvarez


Devyne RenschCalvin BasseyJurriën TimberJorge Sanchez


Remko Pasveer

Wissels:

'65 Kenneth Taylor voor Devyne Rensch
'81 Davy Klaassen voor Mohammed Kudus
'81 Lorenzo Lucca voor Dusan Tadić


Opstelling PSV

GakpoDe JongSimons


GutierrezVeermanSangare


MaxObispoRamalhoMwene


Benitez

Wissels:

'62 Teze voor Max
'62 El Ghazi voor Veerman
'80 Til voor Simons
'80 Vertessen voor De Jong
'87 Branthwaite voor Gakpo


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 1-2 (0-1)
 6 1-2 (0-2)
 5 1-2 (1-1)
 5 1-3 (0-1)
 5 1-2 (1-1)
 5 0-2 (0-1)
 5 1-2 (0-0)
 4 0-3 (0-1)
 4 1-4 (0-2)
10  3 2-4 (1-2)
11  3 1-1 (0-1)
12  3 2-4 (1-2)
13  3 2-4 (1-2)
14  3 1-3 (1-1)
15  3 2-2 (0-1)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 4.00. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Niemand (19 -> 5,0)
2. Mohammed Kudus (15 -> 3,5)
2. Lorenzo Lucca (15 -> 3,5)
4. Steven Berghuis (14 -> 2,0)
5. Dusan Tadić (9 -> 0,5)
5. Calvin Bassey (9 -> 0,5)
7. Edson Álvarez (8 -> 0,0)
8. Steven Bergwijn (6 -> 0,0)
9. Brian Brobbey (4 -> 0,0)
9. Devyne Rensch (4 -> 0,0)
11. Jurriën Timber (3 -> 0,0)
11. Daley Blind (3 -> 0,0)
13. Maarten Stekelenburg (2 -> 0,0)
14. Kian Fitz-Jim (1 -> 0,0)
15. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
15. Sean Klaiber (0 -> 0,0)
15. Davy Klaassen (0 -> 0,0)
15. Antony (0 -> 0,0)
15. Jay Gorter (0 -> 0,0)
15. Owen Wijndal (0 -> 0,0)
15. Kenneth Taylor (0 -> 0,0)
15. Victor Jensen (0 -> 0,0)
15. Mohamed Ihattaren (0 -> 0,0)
15. Mohamed Daramy (0 -> 0,0)
15. Remko Pasveer (0 -> 0,0)
15. Francisco Conceição (0 -> 0,0)
15. Kristian Hlynsson (0 -> 0,0)
15. Naci Ünüvar (0 -> 0,0)
15. Sontje Hansen (0 -> 0,0)
15. Ar'Jany Martha (0 -> 0,0)
15. Youri Regeer (0 -> 0,0)
15. Youri Baas (0 -> 0,0)
15. Anass Salah-Eddine (0 -> 0,0)
15. Charlie Setford (0 -> 0,0)
15. Amourricho van Axel Dongen (0 -> 0,0)
15. Lisandro Magallán (0 -> 0,0)
15. Jorge Sanchez (0 -> 0,0)
15. Lucas Ocampos (0 -> 0,0)
15. Florian Grillitsch (0 -> 0,0)
15. Ahmetcan Kaplan (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.