Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenAjax weer terug aan kop na monsterzege


Tijdstip
16 oktober 2022
Stadion
Johan Cruijff ArenA
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN


Ajax weer terug aan kop na monsterzege; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Ajax weer terug aan kop na monsterzege

Ajax heeft op overtuigende wijze de koppositie van de Eredivisie weer in bezit. In de Johan Cruijff ArenA werd Excelsior met 7-1 volkomen kansloos gelaten. Brian Brobbey kwam tot twee doelpunten, terwijl ook Jorge Sánchez, Steven Berghuis, Dusan Tadic, Steven Bergwijn en Mohammed Kudus wisten te scoren.

Vanaf het eerste fluitsignaal nam Ajax direct het heft in handen en werd massaal gezocht naar het doel van Excelsior. Nadat enkele mogelijkheden werden gemist opende Jorge Sánchez na een kwartier spelen de scoren door een rebound in het doel te schieten.

De doelpuntenhonger van Ajax was hiermee nog verre van gestild. Na kansen van Steven Berghuis en Edson Álvarez werd halverwege de eerste helft de tweede treffer gemaakt na een knape goal van Berghuis. Vlak voor rust kwam bovendien ook Brian Brobbey nog tot scoren via een kopbal.

Vrijwel direct na rust scoorde ook Davy Klaassen, al werd zijn treffer vanwege buitenspel afgekeurd. Ajax zorgde echter voor eenrichtingsverkeer naar het doel van Excelsior en kreeg dan ook kans op kans. Dat leidde na een uur spelen tot de tweede treffer van Brobbey.

Na enkele moeizame wedstrijden leek de ploeg het aanwezige publiek te willen trakteren op een doelpuntenregen. Dusan Tadic wist al snel te scoren en ook Steven Bergwijn en Mohammed Kudus wisten hun naam op het scorebord te krijgen.

Het tempo ging vervolgens uit de wedstrijd en Ajax leek het duel eenvoudig uit te kunnen spelen. In de laatste minuut werd de ploeg nog wel verrast toen Excelsior uit een kopbal wist te scoren, maar dat veranderde verder niets aan het feit dat Ajax met veel machtsvertoon weer de nummer één van Nederland is.


Owen Wijndal: 'Het was weer tijd om te spelen'

In gesprek met ESPN was Owen Wijndal blij dat hij weer in actie was gekomen voor Ajax. "Eindelijk weer. Het is natuurlijk genieten om op het veld te staan met deze gasten en voor dit publiek", aldus Wijndal. "Ik ben een tijdje geblesseerd geweest. De laatste weken heb ik op de bank gezeten. Nu was het weer tijd om te spelen."

De verdediger had ruim twee maanden niet meer gespeeld. "Ik heb het natuurlijk heel erg gemist", zo gaf hij aan. "Als voetballer zijnde is het een van de ergste dingen als je geblesseerd bent. Ik ben een week of vijf echt geblesseerd geweest. Dat is lang en dan zit je jezelf te verbijten. Gelukkig ben ik nu weer op de weg terug."

Gevraagd werd aan Wijndal waarom hij afgelopen wedstrijden nog geen speeltijd kreeg. "Je moet sowieso eerst weer fit worden, want Ajax is geen club om te denken van Owen is een lieve jongen, die mag spelen", zei hij daarover. "Je moet gewoon resultaten halen. Het is nu aan mij om veel minuten te maken en echt helemaal wedstrijdfit worden. Negentig minuten zou nu nog zwaar zijn, maar vandaag was weer lekker."


Steven Berghuis: 'Voor ons is het een goede avond'

Steven Berghuis gaf in gesprek met ESPN aan het een goede uitslag te vinden tegen Excelsior. "Er zaten goede momenten bij en we hebben goede goals gemaakt", aldus Berghuis. "Verschillende doelpuntenmakers ook, dus voor ons is het een goede avond."

De international had nog wel wat verbeterpunten gezien. "We waren soms wat slordig. In de eerste helft leverden we zo vier, vijf ballen achter elkaar in. Daar mogen we meer van verwachten", zo gaf hij aan. "Maar we maken goede goals. Waren aanvallend fris en snel, dus dit was een goede stap."

Berghuis erkende dat Ajax dit nodig had. "We zijn weer terug aan kop, dat is belangrijk", zei hij daarover. "Dit zijn goede uitslagen thuis."


Alfred Schreuder: 'Het was een goede wedstrijd van het team'

In gesprek met ESPN was Alfred Schreuder zeer tevreden over de reactie van zijn team na de afgelopen wedstrijden. "Het was een goede wedstrijd van het team met veel doelkansen en -pogingen", aldus Schreuder. "Uiteindelijk mag je tevreden zijn dat je hier met 7-1 wint, maar die tegengoal is wel onnodig. Daar ben je niet tevreden over. Die concentratie moet je aan het einde ook vast blijven houden."

Gevraagd werd aan de trainer of Tadic op links en Bergwijn op rechts voor Ajax de beste optie is. "Dat kan variëren. Ik wilde vandaag dit proberen en kijken hoe het ging", zo gaf hij aan. "Ook Steven speelt het liefst vanaf links, maar we zijn een team en we moeten het samen doen. Ik vond het belangrijk om dit vandaag zo te zien."

Schreuder reageerde ook op de kritiek op Ajax van de afgelopen tijd. "Ik kan wel weer gaan vertellen hoeveel spelers we hebben gewisseld, maar uiteindelijk bouw je niet een elftal weer op in drie, vier maanden", zei hij daarover. "Als mensen dat echt denken, hebben ze totaal geen verstand van zaken. Dat duurt veel langer en dat zie je ook. Dat gaat met vallen en opstaan. Daar zijn we nu volop mee bezig."


Karakteristieken

Uitslag: 7-1 (3-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Jorge Sanchez ('15)
Goal
2-0 Steven Berghuis ('26)
Goal
3-0 Brian Brobbey ('44)
Goal
4-0 Brian Brobbey ('59)
Goal
5-0 Dusan Tadić ('64)
Goal
6-0 Steven Bergwijn ('75)
Goal
7-0 Mohammed Kudus ('81)
Goal
7-1 Agrafiotis ('90)
Scheidsrechter
Nagtegaal
Toeschouwers
0 toeschouwers

Kaarten: -


Opstelling Ajax

Dusan TadićBrian BrobbeySteven Bergwijn


Steven BerghuisEdson ÁlvarezDavy Klaassen


Calvin BasseyDaley BlindJurriën TimberJorge Sanchez


Remko Pasveer

Wissels:

'46 Owen Wijndal voor Daley Blind
'74 Mohammed Kudus voor Steven Berghuis
'74 Francisco Conceição voor Dusan Tadić
'78 Youri Baas voor Jorge Sanchez
'84 Lorenzo Lucca voor Brian Brobbey


Opstelling Excelsior Rotterdam

Kharchouch


Van DuinenGoudmijnBaasDriouech


Tjoe-A-OnSeymorEl YaakoubiHoremansMarkelo


Van Gassel

Wissels:

'46 Eijgenraam voor Markelo
'70 Lamprou voor Van Duinen
'70 Fein voor Goudmijn
'79 Azarkan voor Driouech
'84 Agrafiotis voor Kharchouch


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 5 7-0 (3-0)
 4 3-1 (2-0)
 4 4-1 (2-0)
 4 3-1 (2-0)
 4 4-1 (2-0)
 4 4-1 (2-0)
 4 3-1 (1-0)
 4 3-1 (1-0)
 4 3-1 (2-0)
10  4 2-1 (1-0)
11  4 3-1 (2-0)
12  4 4-1 (2-0)
13  4 3-1 (1-0)
14  4 4-1 (2-0)
15  4 4-1 (2-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.09. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Brian Brobbey (46 -> 5,0)
2. Dusan Tadić (28 -> 4,0)
3. Steven Berghuis (22 -> 3,0)
4. Jorge Sanchez (9 -> 2,0)
5. Edson Álvarez (8 -> 0,5)
5. Calvin Bassey (8 -> 0,5)
7. Mohammed Kudus (6 -> 0,0)
8. Davy Klaassen (4 -> 0,0)
8. Steven Bergwijn (4 -> 0,0)
10. Daley Blind (2 -> 0,0)
11. Owen Wijndal (1 -> 0,0)
12. Niemand (0 -> 0,0)
12. Maarten Stekelenburg (0 -> 0,0)
12. Jurriën Timber (0 -> 0,0)
12. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
12. Sean Klaiber (0 -> 0,0)
12. Antony (0 -> 0,0)
12. Devyne Rensch (0 -> 0,0)
12. Jay Gorter (0 -> 0,0)
12. Kenneth Taylor (0 -> 0,0)
12. Victor Jensen (0 -> 0,0)
12. Mohamed Ihattaren (0 -> 0,0)
12. Mohamed Daramy (0 -> 0,0)
12. Remko Pasveer (0 -> 0,0)
12. Francisco Conceição (0 -> 0,0)
12. Kristian Hlynsson (0 -> 0,0)
12. Naci Ünüvar (0 -> 0,0)
12. Sontje Hansen (0 -> 0,0)
12. Ar'Jany Martha (0 -> 0,0)
12. Youri Regeer (0 -> 0,0)
12. Youri Baas (0 -> 0,0)
12. Anass Salah-Eddine (0 -> 0,0)
12. Kian Fitz-Jim (0 -> 0,0)
12. Charlie Setford (0 -> 0,0)
12. Amourricho van Axel Dongen (0 -> 0,0)
12. Lorenzo Lucca (0 -> 0,0)
12. Lisandro Magallán (0 -> 0,0)
12. Lucas Ocampos (0 -> 0,0)
12. Florian Grillitsch (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


1 jaar geleden
Als Schreuder weer met Kudus in de spits start, met Bassey op linksback dan moet de club hard ingrijpen.
Zit er een talentvolle spits van 19 jaar te verpieteren op de bank en is er 10 miljoen weggepleurd voor Wijndal.
+4/-0

 
1 jaar geleden
Ja, maar jij houdt er geen rekening mee dat deze spelers de kans moeten krijgen om zich te revancheren voor de laatste 5 wedstrijden.
+1/-2

 
1 jaar geleden
Sorry hoor maar we zitten hier bij Ajax. Revancheren voor een of misschien twee wedstrijden oké maar voor 5 wedstrijden ????
Echt niet, ingrijpen en hard ook.
+5/-0

 
1 jaar geleden
Jij houdt er geen rekening mee dat ze plots beter kunnen gaan spelen. Puur door de kracht van hoop. Hoop dat je een ander resultaat kunt bereiken door exact hetzelfde te doen.
+1/-2

 
1 jaar geleden
Ben vij zeker dat dit sarcasme was.
+5/-0

1 jaar geleden
Niet normaal opstelling. Laat op deze manier de jeugd maar weglopen door die veteranen blind en tadic er in te zetten.ajax gaat op deze manier naar de knoppen. Schreuder eruit en ook de zaak waar nemer van tadic die overal mee bemoeid en overal zomaar ongevraagd binnen loopt. (Sneijder ??? ,!!! ). Dit gaat dit jaar nog helemaal fout. Moet het zover komen ???. De bezem erdoor. Misschien is het wel goed dat het heel snel goed fout gaat. .??
+1/-2

 
1 jaar geleden
Na de Rangers was alles perfect bij Ajax. Hamstra en Huntelaar deden het nog beter dan Overmars en een eventuele overwinning van de CL zat er wel in. Nu gaat het minder en moet alles gereorganiseerd worden. De waarheid ligt zoals altijd in het midden. Er zijn wat fouten gemaakt, maar niet alles is meteen ellende. Met een flinke dosis zelfvertrouwen, en hopelijk een coach die leert van zijn fouten, komt het allemaal weer goed. Even volhouden nog, de winterstop is vroeg dit jaar.
+3/-1

1 jaar geleden
Tijd voor massaal witte zakdoekjes! De bezem moet door Ajax en gedachtegoed van Cruijff terug!
+6/-2

 
1 jaar geleden
Zit je er ook?

Ik zal de witte zakdoekjes proberen te tellen vanavond.
+3/-0

1 jaar geleden
Thuis hoor je Excelsior moeiteloos en met goed voetbal op te rollen, wie je ook opstelt.
+4/-0

1 jaar geleden
Volgens voetbalprimeur kijkt Ajax naar Xavi.IK zou proberen Klopp naar Ajax te halen.
+2/-2

 
1 jaar geleden
Barca speelt nu, dus lijkt me logisch dat men nu naar o.a. Xavi kijkt.
+4/-0

1 jaar geleden
Een wervelende voetbal show met een 7-0 uitslag voor minder doe ik het niet. Ze hebben allemaal van de week nog beaamd dat ze weer zo gegroeid waren, kom maar op en toon het ons.
+3/-0

1 jaar geleden
Toch jammer dat bij een overwinning van AJAX iedereen denkt dat het lek boven is ..
+2/-2

En un momento dado (geschorst)
1 jaar geleden (gewijzigd)
Ongelofelijk, Brobbey in de basis. Zou Schreuder enig idee hebben dat hij dit ongeveer 7 wedstrijden geleden ook al eens had kunnen doen?

Met dank aan Feyenoord zou Ajax vanavond de koppositie weer kunnen pakken. Ik hoop dat de spelers dit ook beseffen.
+3/-0

1 jaar geleden (gewijzigd)
Prima 1e helft gezien van Ajax. Tadic laat weer zien waarom hij zo belangrijk is en nieuwkomers Bassey en Sánchez tonen aan dat ze weldegelijk bij Ajax horen te spelen. Natuurlijk, het is tegen Excelsior dat nauwelijks tegenstand (op de keeper na) geeft, maar er is constant druk op de bal, er is een karrevracht aan kansen gecreëerd en er zijn 3 goals gemaakt. Hopelijk kunnen ze doordrukken in de 2e helft, want dan ga je met dikke cijfers winnen.
+1/-0

1 jaar geleden (gewijzigd)
Lekker man een echte spits in de punt! De efficiëntie nog iets omhoog en het had al 5-0 kunnen staan. Tadic ook prima op links, Bergwijn valt me een beetje tegen en Klaasen mist echt wedstrijd ritme. Sanchez doet het leuk en mag vaker spelen van mijn kant.

Leuk potje om te kijken. Hadden wel bijna een tegendoelpunt bij de fout Berghuis en Timber waar Blind niet helemaal goed stond.
+1/-0

1 jaar geleden
Een zwaluw maakt nog geen zomer. Nog veel onzorgvuldigheden en zeker in de passing. Balbehandeling laat ook nog steeds te wensen over Excelsior stelt helemaal niets voor, dus als je hier niet met minimaal 7-0 van het veld stapt !!!
+4/-0

1 jaar geleden
Owen mag wel een paar coopertest sessies af gaan werken als de spelers van Excelsior hem er al zo uit rennen. Was best komisch hoe makkelijk Alvarez er nog bij kwam...
+3/-0

En un momento dado (geschorst)
1 jaar geleden (gewijzigd)
Veel foute passes inderdaad, maar Brobbey laat toch duidelijk zien wie er in de spits hoort. Ook een verademing dat Tadic weer op links staat, strooit met voorzetten en... pakt z'n goaltje mee.
+5/-0

1 jaar geleden
Een normale opstelling, mensen op de juiste plek én goede wissels.. Wat een verademing. Waarom niet eerder? Waarom niet tegen AZ en GAE?
+4/-0

1 jaar geleden
Brobbey bewijs waarom het achterlijke experiment met Kudus op 9 moet kappen.
+2/-0

 
1 jaar geleden
En Kudus bewijst waarom hij zo graag liever op het middenveld speelt.. 1+1 zou ik zeggen.
+3/-0

1 jaar geleden (gewijzigd)
In het algemeen:

De puzzel is volgens mij nu echt wel gelegd.

Kijk dat is, met spelers dus op de goede positie, hoe je het wil zien!

Nu doordeweeks rust en lekker trainen op afronden en automatismen.
En een hele succesvolle trainen waar we gemakkelijker wedstrijden mee gaan winnen:

Jawel!

De directe pass! Stationnetje overslaan! Man! waarom zo risicoloos op safe de bal rond spelen? Hup! Vol omschakelen en geven die pass!

Tot besluit twee opmerkelijke dingen:

Als Brobbey boos wordt, werkt dat uitstekend op zijn afronding! Wat een kanonschoten kan die jongen afleveren zeg!

Het is maar goed ook dat het niet afronden is op een klein doeltje anders had ie datzelfde doeltje vol de tribune in geschoten! Zo! En dat is dan echt niet een kwestie van vangen en mee naar huis nemen.

Twee is het vuur in de ogen van Pasveer na het tegendoelpunt. Als Remko was ontploft was spontaan de verlichting in de ArenA uit gegaan jeetjemina wat een vuur ja!

Goed bezig Remko!

Neem dus maar van mij aan dat er in de kleedkamer echt nog wel een stevig woordje over is gesproken en dat is hoe je het wil hebben en zien!

Vuur, de nul willen houden en datzelfde vuur hebben en gebruiken om zelfs in blessuretijd getergd en vol woede op jacht te gaan naar nog meer doelpunten.

En zo hoort het en zo gaan we verder.

RKC, you're next!

EDIT: Ja ja! Alfred ontsteekt in woede tijdens de persconferentie! Nou nou nou zeg! Ha ha heerlijk! De beste man wordt eindelijk eens een keer wakker!
👏😎👍
+2/-0

 
1 jaar geleden
Beetje laat wakker nu we zo goed als zeker uit de CL vliegen.
+3/-0

 
1 jaar geleden
Aaahh joh volgend seizoen aan de hand een felle strijd met PSV (dus een kampioenschap in dit huidige seizoen) altijd nieuwe ronde en nieuwe kansen!

Natuurlijk is de Champions League het lucratiefst en het allermooist maar als we straks, met een beetje geluk, knotsgekke en supersfeervolle Europa League wedstrijden krijgen in de ArenA met hier en daar waanzinnige ontsnappingen in uitwedstrijden, dan overleef ik het gemis van de Champions League wel.

Ik wil echt Ajax voetbal zien dus iets beter als niets. Of het nou Champions League is of Europa League, whatever, het Ajax voetbal moet weer terugkomen.

Zolang het maar geen Conference League is of helemaal 0 Europees voetbal na de winter.

Echter nu eerst maar eens de opstelling en het voetbal structureel goed zien te houden. De rest volgt daarna uiteindelijk vanzelf wel.
+2/-0

1 jaar geleden
Rond de 60ste minuut dat de rennende man met vlag weg gestopt door een potentieel dictatortje met een v'tje op de borst: laat die man, doet hij al jaren en niemand heeft er last van. Blijkbaar vinden mensen het leuk gezien de massale steun.
Waarom is het nu opeens een probleem? Laat. Die. Man.
+3/-0