Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenAjax en de late goals tegen kleintjes waarvan je weet dat die nooit vallen….


Tijdstip
27 februari 2022
Stadion
De Adelaarshorst
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN


Ajax en de late goals tegen kleintjes waarvan je weet dat die nooit vallen….; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Ajax en de late goals tegen kleintjes waarvan je weet dat die nooit vallen….

Ajax blameerde zichzelf zondagmiddag door met 2-1 te verliezen bij Go Ahead Eagles. Ok, dat de Amsterdammers halverwege met 2-0 achterstonden was weinig minder dan een godswonder (twee lucky goals voor de gastheren) maar dat men daarna na rust weinig meer creëerde was een teken aan de wand. Steven Berghuis zorgde na een uur voor hoop (2-1) maar daarna verzandde de formatie van trainer Erik ten Hag in fantasieloos gepruts. De voorsprong op achtervolger PSV (dat uiteraard opnieuw wél een achterstand repareerde) liep daarmee terug tot twee hele puntjes.
Ajax trad in een sfeervol Deventer aan zonder Jurriën Timber, Noussair Mazraoui en doelman Remco Pasveer. Omdat ook Jay Gorter niet kon spelen keerde ‘dissident’ André Onana weer terug onder de lat. Mazraoui werd vervangen door Devyne Rensch terwijl Perr Schuurs de positie van Timber mocht overnemen. Ryan Gravenberch was naar de bank verwezen ten faveure van Davy Klaassen.
Ajax begon goed en had binnen een paar minuten kunnen leiden maar Davy Klaassen kopte vanaf drie meter tegen de lat. Toch waren de bezoekers, zoals verwacht tegen een erg defensief Go Ahead, erg dominant. Een poging van Sébastien Haller werd met veel fortuin verdedigd maar eigenlijk was het wachten op de 0-1. De goal viel echter aan de andere kant. Tijdens een ongevaarlijke situatie schoot Inigo Cordoba op doel maar diens schot werd door Daley Blind aangeraakt waarna Onana kansloos werd omdat de bal met een rare boog over hem heen tegen het net verdween: 1-0. Erg onfortuinlijk voor de bezoekers die echter nog lang hadden om te repareren.
Het begon echter steeds moeizamer te lopen en de gastheren roken bloed. Men trok een cordon op voor de eigen doelman Noppert. Door tijdrekken van Go Ahead werden er drie minuten bijgetrokken en die werden juist Ajax fataal. Na een breedtepass vanaf links wilde middenvelder Luuk Brouwers uithalen maar hij raakte de bal helemaal verkeerd waarmee hij echter wel onbedoeld medespeler Philippe Rommens alleen voor de doelman zette: 2-0.
De Adelaarshorst stond daarmee op zijn kop en de wedstrijd feitelijk ook. Ajax moest gaan repareren en heeft op dat gebied een zeer matige reparatie. Terugkomen van een achterstand lukt de Amsterdammers in de Eredivisie eigenlijk al jaren niet meer. Na ruim een uur kon Steven Berghuis echter van dichtbij binnenkoppen toen een bal wat gelukkig zijn richting op kwam: 2-1. Ajax had dus nog tijd zat en het was teleurstellend om te zien wat men daar vervolgens mee deed. Natuurlijk kwamen er nog wat kansen, misschien was wel de grootste voor invaller Danilo, maar over het algemeen kwam er veel te weinig druk. Het grote gebrek kwam weer aan het licht. Er was geen overtuiging om de zaken recht te zetten, de grootste reden waarom een PSV nog steeds niet op onoverbrugbare achterstand is gezet. De goal waarvan menig Ajacied diep in zijn hart wist dat deze niet zou vallen, laat staan nog twee, viel deze keer ook wederom niet. Het bleef 2-1 waardoor Ajax met het schaamrood op de kaken terug naar Amsterdam kon. Wat een afgang.


[video] Highlights Go Ahead Eagles - Ajax


Brouwers: 'Dit is fantastisch, eigenlijk onmogelijk'

Go Ahead-speler Luuk Brouwers was na afloop uitzinnig van vreugde. "Dit is fantastisch", zegt hij vermoeid, "We wilden Schuurs meer de bal geven, dat hadden we meegekregen. Toen Mazraoui erin kwam kwamen ze daar onderuit. We hebben gewonnen, dat is fantastisch, we hebben het onmogelijke gepresteerd door van Ajax te winnen."

"We hebben de vorige wedstrijd in de Arena nog eens bekeken", vervolgt hij, "We wisten dat we meer in de zestien moesten komen en dat lukte soms met twee of drie man. Die druk moesten we geven, na de rust kon dat natuurlijk niet meer. Ik ben enorm trots, dat hebben we goed gedaan."


Vink: 'Wanprestatie van Ajax'

Volgens analist Marciano Vink zakte Ajax collectief door het ijs. "Dit was een wanprestatie", zegt hij resoluut, "Hierdoor wint Go Ahead eigenlijk gewoon verdiend. Ajax moet zich echt schamen."

De oud-Ajacied wist wel waar het aan lag. "Ze denken het op halve kracht wel te klaren maar dat lukte dus niet. Met name in de eerste helft was het erg zwak. Dit zijn wel mooie dingen voor Go Ahead natuurlijk."

"Na die goal van Berghuis speelden ze nog wel met een bepaalde urgentie, de 2-2 leek te vallen. Kansen kwamen er voor Tadic en Blind maar zoals gezegd hebben ze het wel in de eerste helft laten liggen. En dat is gewoon zonde."


[video] Berghuis ziet geen reden tot paniek na verlies bij Go Ahead Eagles


Ten Hag: 'Moeten onszelf bij elkaar rapen'

Ajax-trainer Erik ten Hag had na afloop ongelooflijk de pest in. Wat vond hij van de prestatie van zijn team? "Dat heb ik niet in de kleedkamer verteld, dat ga ik hier niet delen." Was het een wanprestatie" "Ja."

Wat ging er allemaal fout? 'Je weet dat de tegenstander graag wil en dan moet je minimaal hetzelfde tegenover zetten en dat gebeurde niet. Dat betekent dat je energie moet brengen. Onze rechterkant kwam de afspraken duidelijk niet na, dat hadden we vooraf nog zo goed doorgesproken. Daardoor kregen we ook die goals tegen, dat mag niet gebeuren. De samenwerking aan die kant was niet goed."

Aan de bal was het ook behelpen. "We moesten veel meer van kant wisselen en dichter bij Haller spelen. De wil om die goal te maken moest er zijn maar was er niet. Ja, alleen Klaassen deed dat. Met Mazraoui was ik altijd begonnen als hij fit was geweest maar hij gaf aan klachten te hebben."

En nu? "Alles weer bij elkaar rapen."


Tadic: 'Dit mag niet gebeuren, onmogelijk voor Ajax'

Aanvoerder Dusan Tadic moest met lede ogen aanzien dat zijn kans op 2-2 knap verijdeld werd door keeper Noppert. Maar daar ging het hem niet om. "Dit mag Ajax niet gebeuren", zegt hij teleurgesteld, "Ze maken hele makkelijke doelpunten en dan weet je dat het moeilijk wordt,. Na Europese wedstrijden weten we dat we meer moeten doen, meer actie. De keeper pakte die bal van mij goed."

Na de 2-1 was er hoop. "Ja, die viel op tijd. Maar we namen niet de juiste beslissingen, dat mag niet gebeuren. Heel slecht van ons."


Karakteristieken

Uitslag: 2-1 (2-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Cordoba ('18)
Goal
2-0 Rommens ('45)
Goal
2-1 Steven Berghuis ('64)
Scheidsrechter
Kamphuis
Toeschouwers
0 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Go Ahead Eagles: Martina ('41)

Opstelling Ajax

Dusan TadićSébastien Haller Antony


Davy KlaassenSteven BerghuisEdson Álvarez


Daley BlindLisandro MartínezPerr SchuursDevyne Rensch


André Onana

Wissels:

'46 Noussair Mazraoui voor Devyne Rensch
'59 Ryan Gravenberch voor Edson Álvarez
'59 Danilo voor Davy Klaassen
'82 Mohammed Kudus voor Antony


Opstelling Go Ahead Eagles

LidbergCordoba


OratmangoenIdzesBrouwersRommens


DeijlKramerNauberMartina


Noppert

Wissels:

'70 Lucassen voor Idzes
'70 Heil voor Cordoba
'70 Botos voor Lidberg
'90 Linthorst voor Heil


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 6 2-1 (1-0)
 1 0-1 (0-1)
 0 0-4 (0-2)
 0 0-3 (0-1)
 0 0-4 (0-1)
 0 1-3 (0-1)
 0 0-4 (0-2)
 0 0-3 (0-1)
 0 0-5 (0-2)
10  0 0-4 (0-2)
11  0 0-3 (0-1)
12  0 0-3 (0-2)
13  0 0-3 (0-1)
14  0 0-3 (0-2)
15  0 0-4 (0-2)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 3.26. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Lisandro Martínez (35 -> 5,0)
2. Niemand (24 -> 4,0)
3. Steven Berghuis (18 -> 3,0)
4. Perr Schuurs (7 -> 2,0)
5. Antony (5 -> 1,0)
6. Dusan Tadić (4 -> 0,0)
7. Nicolás Tagliafico (3 -> 0,0)
7. Mohammed Kudus (3 -> 0,0)
7. Edson Álvarez (3 -> 0,0)
7. Jurriën Timber (3 -> 0,0)
11. Jay Gorter (2 -> 0,0)
12. Noussair Mazraoui (1 -> 0,0)
12. Mohamed Daramy (1 -> 0,0)
12. Mohamed Ihattaren (1 -> 0,0)
15. Ar'Jany Martha (0 -> 0,0)
15. Sontje Hansen (0 -> 0,0)
15. Naci Ünüvar (0 -> 0,0)
15. Youri Baas (0 -> 0,0)
15. Remko Pasveer (0 -> 0,0)
15. Lisandro Magallán (0 -> 0,0)
15. Victor Jensen (0 -> 0,0)
15. Kenneth Taylor (0 -> 0,0)
15. André Onana (0 -> 0,0)
15. Sébastien Haller (0 -> 0,0)
15. Zakaria Labyad (0 -> 0,0)
15. Daley Blind (0 -> 0,0)
15. Devyne Rensch (0 -> 0,0)
15. Danilo (0 -> 0,0)
15. Ryan Gravenberch (0 -> 0,0)
15. David Neres (0 -> 0,0)
15. Davy Klaassen (0 -> 0,0)
15. Sean Klaiber (0 -> 0,0)
15. Maarten Stekelenburg (0 -> 0,0)
15. Charlie Setford (0 -> 0,0)
15. Calvin Raatsie (0 -> 0,0)
15. Kristian Hlynsson (0 -> 0,0)
15. Youri Regeer (0 -> 0,0)
15. Amourricho van Axel Dongen (0 -> 0,0)
15. Brian Brobbey (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


6 maanden geleden
Sterkte opstelling starten.
Ben geen Onana fan meer, sterker nog, hoopte hem nooit meer in een Ajax shirt te zien. Hoop wel dat die niet uitgefloten gaat worden. We zitten nu in een fase die cruciaal is.
Gezien PSV vanmiddag op een gelijkspel blijft hangen op het kasteel
+1/-2

 
6 maanden geleden
Jij bent optimistisch voor Psv 😉😉
+1/-2

6 maanden geleden
De mindset bij de spelers zal belangrijk zijn. Gretig , scherp en gefocust of slordig en gemakzuchtig. Ook vanmiddag kan Ajax alleen van zichzelf verliezen.
+4/-0

6 maanden geleden (gewijzigd)
Mijn part hadden ze de keeper van de A1 opgesteld. Als Go Ahead scoort staat er sowieso 10 man collectief te slapen. Ik hoopte die rat van een Onana nooit meer in een Ajaxshirt te zien. Wegwezen met die hufter!
+1/-4

6 maanden geleden
Met alle dingetjes die er gebeuren in de wereld vind ik het 'verraad' van Onana één van de mindere issues. Ik ga thuis in elk geval niet zitten fluiten als ik hem in beeld zie.
+2/-2

6 maanden geleden (gewijzigd)
Ik hoop ook dat Ajax voetbal intelligentie toont en nuet met alle spelers voor de bal . We krijgen natuurlijk weer een club die zich ingraaft en gokt op de counter. Gezien de wedstrijd van afgelopen woensdag moet de restverdediging goed staan . Ja ook tegen De Eagels. En natuurlijk de kansen ook afmaken die hd krijgt, dan maak je het jezelf een stuk makkelijker !
+2/-0

6 maanden geleden (gewijzigd)
Wat een trieste vertoning.
Blind levert weer alles in zoals iedere week.
+4/-0

6 maanden geleden
En ja hoor daar gaan we weer. Niet scherp starten, weer de nodige slordigheden. 2 dikke kansen die niet gemaakt worden ( ik heb me al vaker beklaagd over het gebrek aan de meedogenloosheid voorin en we lopen weer achter de feiten aan . Slecht verdedigd , alleen maar teruglopen. Het spel van Ajax is uitermate voorspelbaar en ronduit traag en slecht
+3/-0

6 maanden geleden
Echt teleurstellend dit. Blind er heel snel uit alsjeblieft en de rest een peper in hun reet!
+2/-0

 
6 maanden geleden
Het lijkt alsof de spelers van Ajax een snipperdag hebben. Het is traag , slordig en tenenkrommend onnauwkeurig. Fantasieloos, zonder enige vorm van voetbalintelligentie. Rench, klaassen en Berghuis en ook Blind een aanfluiting tot nu toe. Eigenlijk niet een speler die een voldoende verdient.
+3/-0

6 maanden geleden
Spelers van Ajax gedragen zich als amateurs. Laten zich provoceren , lopen gefrustreerd in het veld als verwende jochies . Ik zou zeggen ga eens voetballen !
+3/-0

6 maanden geleden
Dit hebben we nog niet gezien dit seizoen. Ajax compleet, maar dan ook compleet weggespeeld. Niet door een goed voetballende ploeg, maar door een ploeg die voor elke grasspriet knokt en daarbij gesteund wordt door een fanatieke aanhang. Zonder Pasveer, Timber en Masraoui rammelt het achterin en verder krijgt niemand ook maar een voet aan de grond. Dit gaat sowieso niet meer goed komen, dus schade (als in kaarten en blessures) maar beperken in de 2e helft.
+2/-0

6 maanden geleden
Ze staan erbij en kijken er naar. Wat een misplaatste arrogantie hangt er weer als een deken over dit elftal. 0-2 achter tegen deze tegenstander. De spelers van Ajax moeten zich rot schamen voor deze vertoning. Afgelopen woensdag heb ik me al kapot geergerd, maar deze eerste helft slaat alles. Te vaak dit soort voetbal dit seizoen.
+4/-0

6 maanden geleden (gewijzigd)
Zo waar zijn de heren die vinden dat Ajax zo goed voetbal onder Ten Hag en dat dit soort incidenten gebeuren. Ajax wordt wederomn afgetroef op en vechtlust en tactsich/technisch onvermogen om dit voetballend op te lossen (net als thuis overigens). Ik weiger me aan te passen aan de middelmaat die alles maar vergoeilijkt en overal excuses voor aandraagt voor het bagger voetbal dat we grote delen van het seizoen laten zien uit en thuis!
+6/-0

6 maanden geleden
Wat onze "wandelaar" bij die 2-0 loopt te doen is te schandalig voor woorden.
+5/-0

 
6 maanden geleden (gewijzigd)
Ja, en ook Lieve Perrke. Was al niet goed genoeg, sjokt nu rond op niveautje werkweigering en bovenop dat alles is deze grote gast bang van de bal! Onbegrijpelijk dat dit soort kneuzen onder contract blijven staan.
+2/-1

6 maanden geleden (gewijzigd)
Rensch volkomen terecht gewisseld maar waarom Blind weer mag blijven staan is weer eens een raadsel. Zowel bij de eerste als bij de tweede goal staat hij volledig in de wandelstand meters van zijn man af te slaapwandelen.
Op zich vond ik ook dat Blind hoort te spelen maar de laatste weken is het dramatisch met hem en dan vooral in verdedigende zin.
Berghuis en Klaassen ook totaal afwezig in de eerste helft. Eigenlijk dus gewoon Mazraoui, Nico en Gravenberch er in. Maar ja, een wissel in de rust is al een uitschieter voor ten Hag. Die blijft maar denken alles met woorden te kunnen repareren. Hopelijk lukt dat vandaag een keer maar ik heb er een hard hoofd in.
+5/-0

6 maanden geleden (gewijzigd)
Klaassen of Gravenberch op dit moment lood om oud ijzer, hebben het allebei totaal niet. En Schuurs is geen Timber
+5/-0

6 maanden geleden
Gelukkig eindelijk de bijl eens er in wat wissels betreft. En meteen de 1-2. Krijg zowaar weer wat hoop.
+1/-0

 
6 maanden geleden
Het blijft een trieste vertoning en wederom tegen een tegenstander die vooral een tomeloze energie ertegen aan gooit. Tegenstand is blijkbaar iets waar onze spelers niet mee om kunnen gaan. Je kunt de commentaren van spelers en trainer van te voren alvast invullen.
+3/-0

6 maanden geleden
Gedonder in Deventer:

'Als je geen zin hebt om te scoren dan heeft het weinig zin om te voetballen.'

En dat vat wat mij betreft de hele wedstrijd samen.

Tja...
+3/-0

 
6 maanden geleden
Voor mij meer, als je de verkeerde kant uit wandelt dan ben je altijd een half uur te laat.
+4/-0

 
6 maanden geleden
Als het er op aan komt hebben we blijkbaar toch te veel middelmaat. Danilo, Rench, Schuurs, Gravenberch, Klaassen maar ook Haller is te vaak net niet. Berghuis laat het ook te weinig zien en Blind en Tadic zijn niet in staat in dit soort wedstrijden de ploeg bij de hand te nemen anthony kan aardig ballen, maar als het bij hem niet loopt , loopt het ook echt niet. En weer een k.t corner van links.
+2/-0

 
6 maanden geleden (gewijzigd)
"blijkbaar"?

Zijn er een aantal hier die dit al voor aanvang van het seizoen hebben geroepen. Maar dan wil het gros het gedurende het seizoen niet horen na winst tegen de lamme en de blinde in de zoveelste waardeloos slechte wedstrijd.
+5/-0

 
6 maanden geleden (gewijzigd)
"blijkbaar?"

Ik begrijp ook niets van dat soort reacties.
Ik zag vandaag niets nieuws of opmerkelijks.
+4/-0

6 maanden geleden (gewijzigd)
Kan PSV niet even onze laatste minuten voor ons afronden? Dan winnen we tenminste nog, al is het dan op zijn duits
+2/-1

6 maanden geleden
En wederom beschamend puntenverlies . Heeft Ajax Volledig aan zichzelf te wijten . Wat een gebrek aan voetbalintelligentie en daadkracht. Wat een trieste vertoning.
+4/-0

6 maanden geleden
Het ergste is misschien nog wel dat we in Europa laten zien dat de kwaliteit er echt wel in zit maar dat zowel de spelers als de trainer zich telkens weer van hun slechte kant laten zien tegen de kleintjes.
+3/-0

maas1plas (geschorst)
6 maanden geleden
Blind met pensioen sturen. Het is toch verschrikkelijk dat ten Hag altijd blind op gesteld heeft in plaats van Tagliafico. Daarom loopt Tagliafico nu weg. En Blind moet snel met pensioen. de slechtste wedstrijd van dit seizoen.Ten hag had eerder moeten wisselen .Zo worden wij geen kampioen geloof mijn. Hoop dat ik geen gelijk heb dat we geen kampioen worden
+4/-0

 
6 maanden geleden
Blind met pensioen sturen lijkt mij geen optie want hij is zeer belangrijk voor het team. Dat hij een slechte wedstrijd speelde en vaker slordig speelt is mij niet ontgaan. Als je dat al een paar keer constateert langs de lijn begrijp ik er weinig meer van waarom Ten Hag niet meteen ingrijpt, maar ipv daarvan Tagliafico maar laat banken en banken.
+1/-0

nieuws-redacteur 6 maanden geleden
Ze kunnen ook werkelijk nooit eens terugkomen in dergelijke potjes he? Onvoorstelbaar. PSV speelt er zo 8 per jaar en wint er 8.
+3/-0

 
6 maanden geleden
Ik zie ze zelden spelen maar hebben zij een 'plan B'?

Of hebben ze een rechtsbuiten die buitenom kan en/of met rechts kan schieten?
+2/-0

 
nieuws-redacteur 6 maanden geleden
Dat zal het zijn. Je weet in ieder geval bij Ajax dat het niet meer gaat lukken. Dat is toch wel een ernstige tekortkoming, dusdanig dat je de titel kunt verspelen aan een team dat 50% minder is maar wél in slotfases kleintjes alsnog op de knieën krijgt. Triest maar waar.

Danilo....wat doet hij in Ajax 1? Stel dan Rasmussen op of Hansen of Daramy. Waar slaat dit op?
+7/-1

maas1plas (geschorst)
6 maanden geleden
Opa tadic komt iedere keer met het zelfde verhaal naar een slechte wedstrijd. Dit mag ajax niet overkomen. Hij en blind komen veel snelheid te kort.
+1/-3

 
6 maanden geleden
Als 50% van zijn medespelers dezelfde winnaarsmentaliteit als Tadic had, dan hadden we voor rust al 2-6 voorgestaan.
+4/-0

 
6 maanden geleden
Tadic is gewoon een baas. Heeft hij een keer een mindere dag dan heeft heel Ajax dat, daar al eens aan gedacht?
+2/-0

maas1plas (geschorst)
6 maanden geleden
Blind en tadic naar bejaarden huis
+1/-2

6 maanden geleden
Ach, Pasveer houdt in ieder geval de nul. Verder kan zo een schandalige nederlaag een goede wakeup call zijn voor de rest van her seizoen.
+1/-1

 
nieuws-redacteur 6 maanden geleden
Nee, dit is geen toeval meer maar een repeterend verhaal. Zo gauw als Ajax een paar keer wint is alles weer hosanna en de titel een formaliteit. Ondertussen blijft psv met de hakken over de sloot alles winnen en gaat Ajax brassen tegen een kleintje. Hierdoor staan we weer zo ongeveer gelijk op de ranglijst.
Het is een gebrek aan kwaliteit.
+3/-0

 
6 maanden geleden
Die wake up call hebben ze al meer gehad en het heeft niets maar dan ook niets geholpen. Heeft toch met kwaliteit te maken en dan zeker op het gebied van voetbalintelligentie. We denken dat we goed zijn , maar dat is alleen als alles mee zit en er een paar spelers een goede dag hebben anders valt t steeds tegen.
+1/-0

6 maanden geleden (gewijzigd)
wat een k.. wedstrijd ,wat een k.. arbitrage , wat een k.. publiek, wat een k.. Driesten (zoals altijd, als 020 verliest en 010 scoort komt hij klaar), k.. wissels EN EEN K.. AJAX.
+1/-0