Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenBlij vlagen indrukwekkend Ajax speelt Vitesse helemaal zoek


Tijdstip
9 februari 2022
Stadion
Johan Cruijff ArenA
Gelegenheid
KNVB Beker
Televisiezender
ESPN


Blij vlagen indrukwekkend Ajax speelt Vitesse helemaal zoek; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Blij vlagen indrukwekkend Ajax speelt Vitesse helemaal zoek

Afgelopen dagen betekenden een inktzwarte bladzijde in de geschiedenis van de meest roemruchte club van Nederland Ajax. De vraag was hoe de ploeg van trainer Erik ten Hag zou reageren in het bekerduel met het sterk geachte Vitesse. De fans van de club kunnen wat dat betreft weer opgelucht gaan slapen want een zeer geconcentreerd Ajax liet de Arnhemmers alle hoeken van het veld zien en won geenszins geflatteerd met 5-0. Antony en Sébastien Haller scoorden twee keer terwijl Dusan Tadic een vrije trap binnen krulde.

Nadat Ten Hag vooraf een zeer sterk interview had gegeven aan ESPN leek het heel even alsof Ajax het duel in de kwartfinale van de KNVB Beker niet al te energiek aanpakte. De Amsterdammers traden aan zonder Noussair Mazraoui (een lelijke wond op zijn voet, opgelopen tegen Heracles) en de zieke Ryan Gravenberch en keken even de bekende kat uit de boom. Toen de gasten, aantredend zonder de snelle Lois Openda, zelf een keer uitbraken en daarom ook Ajax eens wat ruimte gaven in de counter was het echter meteen raak. Antony won een kopduel waarna Dusan Tadic de doorgelopen Braziliaan een vrije helft voor zich presenteerde. De rechtsbuiten moest nog veel zelf doen maar prikte vervolgens in de verre hoek secuur raak: 1-0. Doelman Jeroen Houwen zag er wat passief uit in deze situatie.
Er brak een fase aan waarin de thuisploeg Vitesse compleet dronken speelde. De ene na de andere combinatie, met een hoofdrol voor de wederom sterk op linkshalf spelende Steven Berghuis, golfde over het veld en de toeschouwers genoten zichtbaar. Kansen kwamen er volop maar het was alleen Sébastien Haller die scoorde. Na ruim een half uur had Antony eerst een mooie panna in huis waarna er werd ingespeeld op Davy Klaassen die met een fraaie one-touch flick verlengde op de Franse spits. Een doffe knal in de korte hoek maakte het karwei kundig af: 2-0.

De wedstrijd was daarmee gespeeld. Als Vitesse nog iets in gedachten had betreffende de tweede helft dan werd die hoop al snel de, tegenwoordig er prima erbij liggende, Arena-mat ingeboord. Berghuis bediende vanaf links met een lage bal Haller die via zijn uitschuifbare benen in het doel kon verlengen: 3-0. Ajax danste door en het was al gauw Tadic die een vrije trap fraai naast Houwen in het doel wist te ploffen: 4-0. Het slotakkoord kwam al na een uur toen Antony naar binnen kwam, niets in de weg werd gelegd, en simpel van een meter of zestien de verre hoek wist te vinden: 5-0.
Viel er niets meer te genieten? Ja zeker wel want Ajax speelde bij vlagen echt briljant. Echt soms zo goed, mooi om te zien. Er werd volop gewisseld, er kon de nodige rust worden gepakt. Wat is Ajax het jaar 2022 toch fantastisch begonnen. Ware het niet dat door de zaak Marc Overmars er toch momenteel een stinkende natte deken in de wandelgangen hangt. En die geur is niet zomaar meteen even verdwenen.


[video] Highlights Ajax - Vitesse


Kenneth Perez: 'Ajax had lol, ze waren goed in alle facetten'

De analisten Kenneth Perez en Arnold Bruggink hadden genoten van het swingende Ajax. "Ze waren geweldig goed. In dat in alle facetten", opent Perez, "In het druk zetten, aan de bal en de blijheid waarmee ze voetbalden. Ajax had lol."

"Ze stoppen nog geen nul seconden", vult Bruggink aan, "Ze blijven maar doorgaan, niemand die er ook maar één seconde aan denkt om het even rustig aan te doen. Het was écht wel indrukwekkend."


Erik ten Hag: 'Ik denk dat de spelers genoten hebben, de trainer heeft zeker genoten'

Trainer Erik ten Hag was na afloop tevreden over de wedstrijd. "Ik denk dat we uitstekend speelden, denk dat de spelers genoten hebben. De trainer heeft zeker genoten en ik denk de fans ook."

"Ik denk dat we ontzettend scherp waren en goed stonden in de restverdediging, bij balverlies zaten we er meteen weer bovenop. Er zat een hele goede energie in het team, hopelijk kunnen we dat nu continueren. Dit is wat we graag willen zien."

Er werd volop gewisseld maar het ging nooit ten koste van het niveau. Het lijkt wel of iedereen zichzelf in het team wil spelen om de achtste finale van de Champions League mee te kunnen maken op het veld. "Ik moet het beste team opstellen", knikt de trainer beamend, "Menselijk is dat lastig maar ik kijk gewoon naar de belangen van het elftal. Het is mooi dat iedereen zo scherp is."

Over de Robbiaanse goal van Antony: "Hij is heel moeilijk af te stoppen, zijn balvoering is zo kort en dan kan hij ook nog eens makkelijk van richting veranderen. Antony wil vooral winnen, hij weet dat voetbal zijn redding is, dat zie je terug."

Steven Berghuis lijkt zich op te kunnen maken voor een basisplaats als linkshalf. "Vond hem wederom geweldig. Hij accordeert goed met Tadic en Blind, dat zag ik al op de training."


Letsch: 'Ajax is een compleet ander niveau'

Vitesse-trainer Thomas Letsch koesterde alleen in de eerste twintig minuten wat hoop. "We wisten vooraf dat Ajax van een ander niveau is, ze zijn een absoluut topteam in Europa. Je hebt alleen een kans als alles werkt. We hadden besloten wat lager te gaan staan, wat compacter en dat werkte in de eerste twintig minuten. Toen scoorde Ajax echter via een counter, iets wat nooit mag. Uiteindelijk moeten we echter vooral de kwaliteiten van Ajax loven, ze zijn van een 'complete different level'."

Het werd zelfs nog even pijnlijk. "Als je laag verdedigt moet je in de duels komen maar Ajax was overal een stapje sneller. Dan sta je op een gegeven moment in één grote rondo en dat was precies wat er gebeurde."


Daley Blind: 'Na bekendmaking zondagavond lig je daarna wel in je bed te draaien'

Daley Blind had uiteraard ook een geconcentreerd Ajax gezien dat pas laat in de wedstrijd de teugels wat liet vieren. "Diep in de tweede helft, toen werd het wat losser. Ik denk dat we vandaag heel goed gespeeld hebben. We waren extra goed in het veroveren van de bal, zaten er extra bovenop, we lieten vandaag niet los. Soms doen we dat wel na een voorsprong maar nu niet. We zitten in een goede fase, zijn denk ik op de goede weg als team."

De concurrentie wordt dat betreft ook steeds heviger. "We hebben een fitte groep, er wordt op een heel hoog niveau getraind. Nee, ik vond het niet leuk om tegen Heracles gewisseld te worden. Je wil het liefste op het veld staan, dat is normaal. Als ik dat niet meer heb dan is het einde nabij. Nee, ik had niets tegen de trainer gezegd, dat leek voor jou misschien zo omdat nu Martinez werd gewisseld haha."

Toch nog even over de kwestie Overmars. "Wil er eigenlijk niet teveel over zeggen. Het komt hard aan bij de groep, het gaat er al dagen over. Je hoort het zondagavond laat en dan lig je wel in je bed te draaien daarna. Je komt met dat gevoel bij de club binnen. Ik denk dat niemand echt de details weet dus je weet niet welke kant je op moet. Het is moeilijk voor de groep. Mijn band met Overmars is altijd goed geweest. Wat moet ik zeggen? Ongeloof is het vooral."


Karakteristieken

Uitslag: 5-0 (2-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Antony ('17)
Goal
2-0 Sébastien Haller ('30)
Goal
3-0 Sébastien Haller ('46)
Goal
4-0 Dusan Tadić ('51)
Goal
5-0 Antony ('61)
Scheidsrechter
Nijhuis
Toeschouwers
0 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Vitesse: Wittek ('52)

Opstelling Ajax

Dusan TadićSébastien Haller Antony


Steven BerghuisEdson ÁlvarezDavy Klaassen


Daley BlindLisandro MartínezJurriën TimberDevyne Rensch


Remko Pasveer

Wissels:

'56 Nicolás Tagliafico voor Lisandro Martínez
'65 Kenneth Taylor voor Steven Berghuis
'65 Perr Schuurs voor Edson Álvarez
'78 Danilo voor Sébastien Haller
'78 Mohammed Kudus voor Davy Klaassen


Opstelling Vitesse

BuitinkFrederiksenGrbic


BeroTronstad


WittekHajekBazoerDoekhiDasa


Houwen

Wissels:

'64 Yapi voor Frederiksen
'64 Manhoef voor Buitink
'74 De Regt voor Grbic
'74 Hernandez voor Wittek
'81 Domgjoni voor Dasa


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 5 3-0 (2-0)
 5 3-0 (2-0)
 5 3-0 (2-0)
 5 3-0 (2-0)
 5 3-0 (2-0)
 5 3-0 (2-0)
 5 4-0 (2-0)
 5 4-0 (2-0)
 5 3-0 (2-0)
10  5 4-0 (2-0)
11  5 3-0 (2-0)
12  4 2-0 (1-0)
13  4 3-0 (1-0)
14  4 3-0 (1-0)
15  4 3-0 (1-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 8.07. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Antony (58 -> 5,0)
2. Steven Berghuis (35 -> 4,0)
3. Edson Álvarez (33 -> 3,0)
4. Dusan Tadić (20 -> 2,0)
5. Sébastien Haller (9 -> 1,0)
6. Davy Klaassen (4 -> 0,0)
7. Nicolás Tagliafico (3 -> 0,0)
8. Remko Pasveer (2 -> 0,0)
9. Lisandro Martínez (1 -> 0,0)
9. Devyne Rensch (1 -> 0,0)
9. Perr Schuurs (1 -> 0,0)
9. Jurriën Timber (1 -> 0,0)
13. Niemand (0 -> 0,0)
13. Ar'Jany Martha (0 -> 0,0)
13. Sontje Hansen (0 -> 0,0)
13. Naci Ünüvar (0 -> 0,0)
13. Youri Baas (0 -> 0,0)
13. Lisandro Magallán (0 -> 0,0)
13. Victor Jensen (0 -> 0,0)
13. Kenneth Taylor (0 -> 0,0)
13. André Onana (0 -> 0,0)
13. Mohammed Kudus (0 -> 0,0)
13. Zakaria Labyad (0 -> 0,0)
13. Daley Blind (0 -> 0,0)
13. Jay Gorter (0 -> 0,0)
13. Noussair Mazraoui (0 -> 0,0)
13. Danilo (0 -> 0,0)
13. Ryan Gravenberch (0 -> 0,0)
13. David Neres (0 -> 0,0)
13. Sean Klaiber (0 -> 0,0)
13. Maarten Stekelenburg (0 -> 0,0)
13. Mohamed Daramy (0 -> 0,0)
13. Charlie Setford (0 -> 0,0)
13. Calvin Raatsie (0 -> 0,0)
13. Kristian Hlynsson (0 -> 0,0)
13. Youri Regeer (0 -> 0,0)
13. Amourricho van Axel Dongen (0 -> 0,0)
13. Brian Brobbey (0 -> 0,0)
13. Mohamed Ihattaren (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


2 jaar geleden
Een prima gelegenheid om de buitenwereld er weer eens op te wijzen waar Ajax voor staat:
aanvallend, attractief voetbal, uitgevoerd door spelers met geniale, biljante en uitzonderlijke kwaliteiten en oplossingen.

 
+4/-0

 
2 jaar geleden
Dacht even dat er stond "met genitale oplossingen....." 🤣
+4/-0

 
2 jaar geleden
"Waar het hart van vol is, loopt de mond van over."
+1/-0

2 jaar geleden
Bas Nijhuis is een ramp met een fluit in de mond. Joey Kooij is ook een drama.
Dat belooft wat.
Pasveer-Nico-Martinez-Schuurs-Rensch-Klaassen-Taylor-Berghuis-Antony-Haller-Tafic.
+2/-0

 
En un momento dado (geschorst)
2 jaar geleden (gewijzigd)
Bas Naaihuis bedoel je toch? Ja... ik hoop dat de jongens er meteen bovenop knallen vandaag en ze geen onnodige kaarten krijgen aangenaaid.
+1/-0

2 jaar geleden
Komt goed. Ik heb een goed vertrouwen in onze jongens.
+1/-0

maas1plas (geschorst)
2 jaar geleden
Nijhuis is geen slechte scheids rechter. Maar niet voor ajax bas is de slechtste scheids rechter die ajax kan treffen. Hij laat veel te veel toe weet de tegen staander ook en die gaan er dan keihard in. En dan ajax ook harder er tegen aan en dan gele kaarten en blessures jammer bas.
+2/-0

 
En un momento dado (geschorst)
2 jaar geleden
Drama die man. Maar goed dat Mazraoui niet meedoet vanavond, die had gegarandeerd een rode kaart gekregen. Tagliafico moet ook oppassen, mocht hij nog minuten krijgen vanavond.
+1/-0

2 jaar geleden
Blij dat het gewoon weer even over voetbal gaat.
Ik veracht een lastige wedstrijd met nipte overwinning voor Ajax.

Offtopic: Mocht je nog last minute naar Benfica uit willen. Kaarten zijn nog te koop op deze pagina: https://www.voetbalreistips.nl/benfica-ajax-tickets/link
(mochten mods dit niet op prijs stellen voel je vrij het te verwijderen. Ik wil gewoon zoveel mogelijk Ajacieden in Lissabon en hier zijn nog kaarten)
+2/-0

 
2 jaar geleden (gewijzigd)
Uitvak?
Oh zie het al. Interessante trip.
+1/-0

2 jaar geleden
Fijn om weer voetbal van Ajax te zien. Vitesse tot dus ver kansloos. Ik vermoed dat Antony nog een goal gaat maken.
+3/-0

2 jaar geleden
Groot krachtsverschil in deze eerste helft, Ajax heeft de totale controle over de wedstrijd. “ slechts “ 2-0 voor . Met vlagen zeer goed voetbal , maar het eindigt steeds met onnauwkeurigheid van de pass die er toe zou kunnen doen ( met name Tadic ) de beste voor mij in de eerste helft ; Berghuis, Anthony en Alvarez
+1/-0

2 jaar geleden
Opnieuw blijkt dat dit middenveld met Klaassen en Berghuis beter, eigenlijk vooral effectiever is als dat daar Gravenberch staat. Vorige week de 1-0 van Klaassen en nu weer een mooie assist. En lukt het Klaassen en keer niet doet Berghuis het wel. Alle twee werken ze keihard en goals en assists is een garantie bij ze. Van mij mag Gravenberch voorlopig banken.
Hoe enige schrijvers en kenners trouwens die Antony maar middelmaat vinden om wat voor reden dan ook is mij ook een raadsel. Toegegeven, hij heeft maar een been maar dat hadden en hebben Robben, Di Maria, Messi, Piet Keizer en Maradona ook om er maar een paar te noemen. Zo ver is Antony natuurlijk nog niet maar dat linkerbeen van hem is wel ruim genoeg om het ontbrekende rechterbeen te compenseren.
+7/-0

 
2 jaar geleden (gewijzigd)
Vind ik ook en heeft volgens mij deels te maken dat Klaassen en Berghuis meer ervaring hebben. Meer bewust zijn wat je met een goede pass kan doen ipv van inleveren. Ik hou me hart al vast met het idee dat Gravenberch mogelijk wil verkassen. Daar is hij nog niet klaar voor tenzij je elders verder wilt Banken. Enfin 3-0;-)
+1/-0

 
2 jaar geleden
Eens. Ik ben bevooroordeeld want ik ben nooit een fan geweest van de zwakke speler Gravenberch. Zonder hem loopt het beter lijkt het.
+2/-0

 
2 jaar geleden
Berghuis is een spelversneller waar Ryan veel met de bal loopt en onnauwkeurig in de passing is. Dus dat is logisch.
+2/-0

2 jaar geleden (gewijzigd)
Dankjewel Berghuis en Antony dat jullie mijn woorden van in de rust meteen na de rust waarmaken.
+1/-0

2 jaar geleden
Mooi dit ! Verkondig ik in een eerdere reactie dat Tadic de eerste helft niet top is komt hij buiten de pass bij de eerste goal binnen 10 minuten na het begin van de tweede helft met een puike voor-assist en een schitterende vrije trap die een goal oplevert. Dat is het mooie van Tadic . Goed of natig spelend , altijd belangrijk
+3/-0

2 jaar geleden
Nou als er eentje zin in heeft om te voetballen. Wat een goal weer van Antony. Uitstekend wisselbeleid ook. Goed moment om de jeugd te laten presteren.
+4/-0

2 jaar geleden
Vreselijke scheids die Nijhuis. Maar goed een oppermachtig Ajax gezien tegen een onmachtig Vitesse. Tweede helft was het regelmatig smullen geblazen. Tadic de tweede helft zeer goed. Anthony, Alvarez, Berghuis , klaassen en in de tweede helft met Tadic de uitblinkers. Klaassen met Berghuis en net daarachter Alvarez prima op dat middenveld prima. Dik verdiend een ronde verder
+3/-1

2 jaar geleden
Gravenberch nu weer basis zetten zou belachelijk zijn.
+7/-0

 
2 jaar geleden (gewijzigd)
Duim omhoog, en wat mij betreft belachelijk in de zin dat we het wel hebben over een 19-jarige die al een heel eind mee kon. Het draait met name om zijn rendement. Daar valt na mijn mening wat over te zeggen. Soms maakt hij de verkeerde keuzes doordat bijvoorbeeld een medespeler vrij staat die met een goede pass snel de diepte ingestuurd had kunnen worden. Gravenberch ziet dergelijke momenten nog niet altijd en verlegt vervolgens als een trouwe postbode de bal opnieuw naar links of rechts.

Gisteren met Berghuis en Klaassen kon Gravenberch afkijken hoe het ook anders. Mooi overigens dat er gisteren zoveel diepte in het spel zat. Als Ten Hag daar op doorborduurt brengt Ajax meer variatie en mogelijkheden met zich mee om te scoren. Een extra wapen achter de hand om niet alleen via de flanken toe te slaan. Ga er maar aan staan als verdedigende partij.
+3/-0

 
2 jaar geleden
Nou ja, hoogstwaarschijnlijk heeft Gravenberch het één of ander al een paar keer meegekregen op het trainingsveld... Zijn er mogelijk zelfs al grappen gemaakt dat Real Madrid hem morgenvroeg met de taxi komt ophalen voor een bedrag van 150 miljoen.

Dat kan best zo zijn maar dan is dat bedrag waarschijnlijk symbolisch bedoeld voor het aantal afgelegde kilometers die hij per wedstrijd op het veld aflegde. Volgens mij loopt hij als geen ander de meeste kilometers van allemaal, maar met het zelfde rendement als de keeper van Ajax. Let er maar eens op als Gravenberch weer speelt.

Maar dan nog hebben het over een 19 jarige. Daar hebben we het over en met de boodschap dat iemand van die leeftijd fouten mag maken. Hier zal vast en zeker aan gewerkt worden op het trainingsveld. Tot zover ben ik er wel uit dat hij meer tijd nodig heeft om zich verder te ontwikkelen. En dan mag ik hopen dat hij bij Ajax blijft. Niet de volgende jeugdspeler word die elders wegkwijnt in één of andere uithoek waar de omgeving geheel anders is.
+3/-0

2 jaar geleden (gewijzigd)
Blij vlagen inderdaad indrukwekkend. Cijfer een 8 en ik heb op Berghuis, Klaasen en Antony gestemd.

Ik had ook een negen kunnen geven maar daarvoor vind ik dat het elftal nog niet bewust genoeg van het uitbuiten van de situatie, het creëren van de mogelijkheden tot scoren. Overigens 10 voor de pass van Tadic. Die bal moest in een keer mee. Niet eens lekker geraakt maar vooral de balaanname van Antony spreekt boekdelen dat het een 10 waard is. Voor dergelijke momenten ga ik met alle plezier naar de Johan Cruijff Arena.
+3/-0

2 jaar geleden
Mooie wedstrijd. Doet me een beetje denken aan begin 2019 toen de ploeg na een stroef begin (gelukkig deze keer geen puntenverlies in voorgaande wedstrijden) vol gas ging.
+2/-0

2 jaar geleden
Gewoon op het veld laten zien wie en wat Ajax is, en waarom het gaat.
Uitstekende wedstrijd en in deze vorm toewerken naar Benfica.
Alle randzaken niet meer posten.
+3/-0