Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenAjax wint toch ruimschoots van massaal verdedigend Willem II


Tijdstip
2 december 2021
Stadion
Johan Cruijff ArenA
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN


Ajax wint toch ruimschoots van massaal verdedigend Willem II; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Ajax wint toch ruimschoots van massaal verdedigend Willem II

(Gepost door Willy Rooyakkers)

Ondanks dat ook Willem II naar Amsterdam was gekomen om in de loopgraven te gaan liggen wist de lijstaanvoerder toch kinderlijk eenvoudig met 5-0 te winnen. In een lege Johan Cruyff Arena scoorde Antony twee keer terwijl ook Lisandro Martinez, Davy Klaassen en invaller Danilo het net wisten te vinden. Ajax koestert nu naar 15 wedstrijden een doelsaldo van 48 voor en 2 tegen. Bizarre cijfers.

Wat eveneens bizar te noemen viel was de afgekeurde goal van Sébastien Haller. De spits leek Ajax na een klein half uur op 4-0 te hebben gezet maar de arbitrage oordeelde dat hij buitenspel had gestaan. Nu klopte dat wel maar de pass naar hem toe kwam overduidelijk van een speler van Willem II. VAR’s wegen zijn soms ondoorgrondelijk, dat wisten we al, maar hier werd de lat wat dat betreft nog even een stukje hoger gelegd. In negatieve zin dan.
Ajax begon de wedstrijd met de verwachte elf, hierbij aangetekend dat de kersverse vader Steven Berghuis op de bank startte en daardoor Davy Klaassen aan de aftrap stond. De gasten uit Tilburg zakten net als de meeste tegenstanders in de Eredivisie massaal in, de duels van Ajax beginnen daardoor steeds saaier te worden. Geen ploeg lijkt nog te durven voetballen tegen de formatie van Erik ten Hag.
Gelukkig voor de gastheren was het Antony die met een fraaie individuele actie de patstelling doorbrak. Na een klein kwartier kwam de Braziliaanse tovenaar vanaf rechts een beetje naar binnen om vanaf een meter of twintig weergaloos de verre hoek te vinden: 1-0.
Ajax ging nu even écht gas geven, de bezoekers hapten naar adem. Na een corner kwam de bal bij Lisandro Martinez die met wat mazzel vanuit de rebound 2-0 aantekende. Toen Antony even later met een precies schuivertje 3-0 realiseerde leek een monsterscore haalbare kaart te worden. Gelukkig voor de Tilburgers keurde de arbitrage dus de snel daaropvolgende goal van Haller af waardoor de wedstrijd weer wat in elkaar sukkelde.
Ook na de pauze hetzelfde beeld. Ajax probeerde wel wat tempo te maken maar tegen een tegenstander die ook bij een 3-0 achterstand niets doet is het lastig telkens de ruimtes te vinden. Toch werd er uiteindelijk nog twee keer gescoord. Davy Klaassen kopte van dichtbij binnen op aangeven van Ryan Gravenberch (4-0) voordat invaller Danilo de vijfde goal binnenschoof nadat de eveneens in het veld gekomen Devyne Rensch hem prima had bediend: 5-0. De voorassist kwam van de ingevallen Berghuis die toch al met veel intelligente passjes strooide. Opvallend was uiteraard opnieuw dat Ajax achterin opnieuw niets weggaf. Maar dan ook helemaal niets.

Het was goed zo.


[video] Samenvatting Ajax - Willem II


Vink: "Wel leuk dat de invallers wat verschil maakten bij Ajax"

Bij een wedstrijd als deze is het voor analisten vaak zoeken naar details. Van begin af aan was het namelijk éénrichtingsverkeer. Marciano Vink: "Ik vond het wel leuk om te zien dat de invallers van Ajax wat verschil maakten, dat was eerder wel anders. Danilo scoorde, Rensch verzorgde een assist en Berghuis tekende hierbij voor een voorassist."

Collega Mario Been constateerde het volgende: "Willem II trachtte alleen maar het verschil zo klein mogelijk te houden, ook wel te begrijpen misschien. Ze hebben niet op goal geschoten dacht ik. Pasveer had echt niets te doen. Al met al een goede overwinning voor Ajax dus, alweer 5-0."

Vink nam het nog even op voor de wederom niet ingevallen Nicolas Tagliafico: "Hij heeft een paar jaar lang alles gegeven, misschien soms wel teveel maar toch. Ik snap het niet helemaal, dat hij er niet inkomt. Als je dan ziet dat Schuurs en Rensch er wil inkomen.....ik ben wel een Tagliafico-fan."


[video] Davy Klaassen kan niet wennen aan een stille Johan Cruijff ArenA


Tadic: "Wij zijn Ajax, wij willen winnen met stijl"

Dusan Tadic stond na afloop relaxt voor de camera's. Volgens ESPN-verslaggever Jan-Joost van Gangelen had hij niet eens gezweet. Het duurde even voordat Tadic de grap doorhad. "Haha, ok. Als we in de eerste helft scoren de 1-0, 2-0, 3-0 wordt het een stuk makkelijker voor ons. We hebben geleerd van de duels met Go Ahead en Heracles. Van het begin af aan hebben we geinvesteerd, veel loopacties gemaakt en tempo gehanteerd aan de bal. Dan wordt het makkelijker."

De Serviër kreeg vervolgens beelden te zien van de afgekeurde goal van Sébastien Haller. "Ongelooflijk! Ik wilde dribbelen, Haller was aan de andere kant. Echt een zuivere goal toch? Duidelijk."

Het maakte uiteraard verder allemaal weinig uit deze keer. "Wij moeten doorgaan. Goed druk blijven zetten, de restverdediging op orde hebben. Hierdoor krijgen we weinig goals tegen. En we moeten alles winnen. Wij zijn Ajax, wij moeten alles winnen. Wij zijn Ajax, wij moeten alles winnen met stijl."


[video] Superieur Ajax werkt aan bizar doelsaldo: Je kan beter in de rust affluiten


Kersverse papa Steven Berghuis: "Ze heet Lizzy, dat is geen staatsgeheim"

Steven Berghuis startte op de bank want hij miste de laatste training vanwege een plausibele reden. Hij werd vader van een dochter. "Natuurlijk mag je weten hoe ze heet: Lizzy. Dat is geen staatsgeheim haha."

De aanvallende middenvelder had vrede met zijn plaats op de bank. "Logische keuze van de trainer. Ik had wel gezegd dat ik bij de groep wilde zijn om zodoende te helpen als het nodig was. Maar het stond al 3-0 toen ik erin kwam."

Hij zag ook dat Willem II weinig had in te brengen. Lag dat aan Ajax of was de tegenstander te zwak? "Dat is altijd de discussie bij jullie he....ik denk dat we het tempo er goed op hadden vandaag. Willem II kon het gewoon niet belopen. En toen maakte Antony ook nog op prachtige wijze die 1-0. Ik denk dat we het goed afdwongen."


Erik ten Hag: " Er zit duidelijk progressie in"

Trainer Erik ten Hag werd na afloop gevraagd of hij trots was op zijn team. "Nou ja trots", zegt hij, "We hebben de tegenstander overklast, dat is goed. Dat is prima. We creëerden snel kansen, we maakten snel de goals."

De wedstrijd was daarmee snel gelopen. "Toen was de reactie van de tegenstander na rust dat ze met zijn allen teruggingen. Dan proberen wij nog meer kansen te creëren maar dat is niet makkelijk."

Al met al denk ik dat we progressie tonen al kan de afstemming tussen passers en ontvangers soms nog wel wat beter." Hij blijkt dan toch op iets trots te zijn: het beperkte aantal tegengoals. "We spelen super aanvallend, constant in de derde fase van het veld. Dan is het ontzettend knap dat je zo weinig kansen weggeeft. Dat heeft ermee te maken dat we met zijn zowel aanvallen als verdedigen. Daar moeten we vooral zo mee doorgaan."


Reinold Wiedemeijer: 'Het doelpunt had goed gekeurd moeten worden'

In Dit was het Weekend werd Reinold Wiedemeijer gevraagd naar het afgekeurde doelpunt van Ajax tegen Willem II. "Wij vinden dat de verdediger van Willem II de bal bewust speelt, waardoor er een nieuwe situatie had moeten staan. Het doelpunt had daarom goed gekeurd moeten worden", aldus Wiedemeijer.

Gevraagd werd aan Wiedemeijer waarom het dan toch fout kon gaan. "Alles ligt heel dicht bij elkaar. Die verdediger staat heel dicht bij die bal van Tadic. Dan gaan ze het uitkleden en zullen ze zeggen dat als hij de bal bewust zou spelen, hij de bal wel verder weg zou schieten", zo gaf hij aan. "Dat is alleen helemaal niet aan de orde. Het is gewoon een verdediger die uitstapt op de bal en dat doet hij niet helemaal lekker. Als hij de bal beter raakt, gaat hij naar de zijlijn. Als het niet bewust zou zijn, zou het buitenspel zijn geweest, maar wij hebben in de groep laten weten dat dit wel bewust ingrijpen van de verdediger was."


Karakteristieken

Uitslag: 5-0 (3-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Antony ('15)
Goal
2-0 Lisandro Martínez ('18)
Goal
3-0 Antony ('23)
Goal
4-0 Davy Klaassen ('71)
Goal
5-0 Danilo ('78)
Scheidsrechter
Van de Graaf
Toeschouwers
0 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Willem II: Saddiki ('56)
Kaart
Willem II: Yeboah ('89)

Opstelling Ajax

Dusan TadićSébastien Haller Antony


Ryan GravenberchEdson ÁlvarezDavy Klaassen


Daley BlindLisandro MartínezJurriën TimberNoussair Mazraoui


Remko Pasveer

Wissels:

'61 Devyne Rensch voor Noussair Mazraoui
'61 Steven Berghuis voor Antony
'73 Danilo voor Sébastien Haller
'73 Edson Álvarez voor Jurriën Timber
'83 David Neres voor Dusan Tadić


Opstelling Willem II

Svensson


KohlertRoemeratoeSaglamSaddikiNunnely


KöhnJenssenMichelisOwusu


Wellenreuther

Wissels:

'46 Kabangu voor Svensson
'66 Meerveld voor Saglam
'66 Schippers voor Nunnely
'86 Yeboah voor Kohlert


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 4 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 5-0 (3-0)
 7 5-0 (3-0)
 7 5-0 (3-0)
 7 5-0 (3-0)
 6 5-0 (2-0)
 6 5-0 (2-0)
 6 5-0 (2-0)
 6 5-0 (2-0)
 6 5-0 (2-0)
10  6 5-0 (2-0)
11  6 5-0 (2-0)
12  6 5-0 (2-0)
13  6 5-0 (2-0)
14  5 6-0 (3-0)
15  5 7-0 (3-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.00. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Antony (71 -> 5,0)
2. Lisandro Martínez (54 -> 4,0)
3. Edson Álvarez (15 -> 3,0)
4. Dusan Tadić (7 -> 2,0)
5. Ryan Gravenberch (5 -> 0,5)
5. Jurriën Timber (5 -> 0,5)
7. Davy Klaassen (4 -> 0,0)
8. Daley Blind (3 -> 0,0)
8. Danilo (3 -> 0,0)
10. Steven Berghuis (2 -> 0,0)
10. Noussair Mazraoui (2 -> 0,0)
12. Remko Pasveer (1 -> 0,0)
12. Sébastien Haller (1 -> 0,0)
12. Perr Schuurs (1 -> 0,0)
15. Niemand (0 -> 0,0)
15. Ar'Jany Martha (0 -> 0,0)
15. Sontje Hansen (0 -> 0,0)
15. Naci Ünüvar (0 -> 0,0)
15. Youri Baas (0 -> 0,0)
15. Nicolás Tagliafico (0 -> 0,0)
15. Lisandro Magallán (0 -> 0,0)
15. Victor Jensen (0 -> 0,0)
15. Kenneth Taylor (0 -> 0,0)
15. André Onana (0 -> 0,0)
15. Mohammed Kudus (0 -> 0,0)
15. Zakaria Labyad (0 -> 0,0)
15. Jay Gorter (0 -> 0,0)
15. Devyne Rensch (0 -> 0,0)
15. David Neres (0 -> 0,0)
15. Sean Klaiber (0 -> 0,0)
15. Maarten Stekelenburg (0 -> 0,0)
15. Mohamed Daramy (0 -> 0,0)
15. Charlie Setford (0 -> 0,0)
15. Calvin Raatsie (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


2 jaar geleden
Tsja, moet ik me weer op een zaadwedstrijd voorbereiden ? Een ploeg die aanvalt en maar niet wil leren van het vertoonde spel in eerdere wedstrijden ? En aan de andere kant een ploeg die zich ingraaft en op een countertje wacht ? Feit blijft dat ik in de nationale competitie meer slechte wedstrijden van Ajax heb gezien en amper goede !
+4/-0

2 jaar geleden
We spelen matig momenteel maar dat kan ook zomaar weer omslaan als de spelers wat plezier terugvinden in het spelletje. Want hoe moeilijk het ook is, ze zullen toch wat voldoening moeten gaan halen uit de uitdaging om een verdediging stuk te spelen. Chagrijnig en klagend over het veld rondbanjeren heeft nog nooit wat gebracht.
+2/-0

2 jaar geleden
Ik zie Fred Grim er niet voor aan om de hele boel dicht te gooien en net zo kansloos te spelen als Sparta. Willem2 is zwaar uit vorm en gaan met samengeknepen billen naar de Arena. Morgen spelen we tenminste op gras i.p.v autobanden.
Ajax wint morgen met 3-0. Zakelijk maar doet wat het moet doen.
Pasveer-Rensch-Timber-Martinez-Blind-Klaassen-Alvarez-Gravenberch-Tadic-Haller-Anotny.
+1/-0

 
2 jaar geleden
10000 nul dat je ongelijk gaat krijgen.
+1/-0

 
2 jaar geleden
Het moet wel het streven zijn.
Ik vind het wel een logische gedachte.
+2/-0

2 jaar geleden (gewijzigd)
Koning Willem 2 had een bijzondere band met Tilburg. Hieraan gerelateerd, en niet verrassend, is dat velen twijfelden aan zijn geestelijke gezondheid.
+1/-0

2 jaar geleden
Wat ik dus echt belachelijk vind is dat Ajax deze wedstrijd heeft willen vervroegen. En dat heeft de KNVB dan ook prachtig gedaan hoor, Donderdag avond om 21.00 uur. En bedankt hoor, wordt dus een zijkwedstrijd
+1/-1

 
2 jaar geleden
Lekker lekker, tegen elf Brabo's voor de goal :-)
+1/-0

2 jaar geleden
Wat belachelijk die goal van Haller afkeuren
+3/-0

2 jaar geleden
14-0 is nog mogelijk. Jammer van het onterecht afgekeurd doelpunt.
+1/-0

2 jaar geleden
Anthony - W 11 in de rust 3-0. Ik vraag me af waarom de 4e goal werd afgekeurd. Haller staat buitenspel, maar de bal komt duidelijk van een W11 verdediger. Verder triest dat je ondanks een 0-3 achterstand je nog steeds met je kont tegen de zestien blijft voetballen. Geen enerverende wedstrijd dus. Ajax voetbalt overigens zeer onnauwkeurig . Veel passes tegen een tegenstander aan of simpelweg recht in de voeten van de tegenstander. Met wat meer precisie hadden er veel meer mogelijkheden en kansen kunnen ontstaan. Achterin zijn ze wel scherp elke poging tot een eventuele counter wordt er meteen uitgehaald .
+3/-0

2 jaar geleden
Na de afgekeurde goal zakt alles ineens weg. Terwijl dit WII rijpt is voor de slacht. Jammer dat men niet de scherpte kan opnbrengen om door te blijven gaan.
+6/-0

2 jaar geleden
De beste speler aan Ajax kant wordt er afgehaald. Gravenberch en Klaassen blijven staan. De trainer zal het wel het beste weten. Ik denk er anders over, maaf ja ik ben niet de trainer !
+3/-0

2 jaar geleden
Hehe eindelijk een goed afgemeten voorzet en dito afmaken
+1/-0

2 jaar geleden
Kijk zo wil ik het zien , mooie goal !
+1/-0

Zo heb het nu wel gehad met dat bewuste kat en muis gedoe van al die schijtclubjes.
Heeft helemaal niks meer te maken met een leuke pot voetbal of een serieuze competitie.
Ik ben gewoon blij dat ons nu Az, Feyenoord, Utrecht en Psv staan te wachten.
Dat gaat tenminste ergens over.
+4/-0

2 jaar geleden (gewijzigd)
Ergens begrijp ik het wel dat de focus in dit soort wedstrijden niet optimaal is , wat een pover W11 zonde van je tijd. Hoeveel overtredingen heeft Ajax moeten maken ? 1 of 2 . Hier is geen lol aan en dan speelt Ajax voor het overgrote gedeelte zeer slordig op enkele periodes in de eerste helft en tweede helft na . Dit soort wedstrijden sust je als speler in slaap en dan moet je oppassen dat je deze mindset niet meeneemt naar de volgende wedstrijd ! Hier wordt je als team niet scherper en beter van. Slecht veld trouwens, weer de nodige glijpartijen.
+3/-0

2 jaar geleden
Alhoewel ik 5-0 een mooie uitslag vind, had hier echt veel meer in gezeten.
+4/-0

2 jaar geleden
Prima resultaat.
Teleurstellend dat het weer plichtmatig volgens 'plan A' loopt en niemand individueel de uitdaging zoekt om te laten zien wat ie nog meer kan, anders dan bevelen opvolgen.

 
+2/-0

2 jaar geleden (gewijzigd)
Hoog tempo, veel diepgang, veel beweging en mooie goals; ik heb me echt uitstekend vermaakt!

Dit Ajax, met die dekselse Antony voorop, zit echt wel op voetballen!

En ik denk dat alle Willem II spelers van schrik geen alcohol meer lusten, zo dronken zijn ze gespeeld!

Ha ha!
😁

Op naar Max (vroem, vroem, Max de wereldkampioen) en op naar de CL!
(Want een fraaie eindklassering staat zeker wel!)
😎👍
+4/-0

2 jaar geleden
Die wedstrijden van Ajax zijn tegenwoordig allemaal vrij saai vind ik. Tegenstanders durven niet meer te voetballen, graven zich massaal in. Zelfs als ze achterstaan.
+2/-0

 
2 jaar geleden
Ik vind het juist saai omdat Ajax niet durft te voetballen.

Alles gaat maar plichtmatig via plan A. De individuele klasse en bijzondere kwaliteiten van spelers wordt de kop ingedrukt.
+4/-1

 
2 jaar geleden
Wat een onzin. Als er één ploeg wil voetballen, dan is het AJAX wel.
+2/-2

En un momento dado (geschorst)
2 jaar geleden (gewijzigd)
Allemaal leuk hoor, 5-0 tegen Willem II. Maar ik geloof niet dat Ajax het op deze manier gaat redden dit seizoen. Straks de uitwedstrijden tegen Feyenoord, Utrecht en PSV en met de huidige instelling gaan ze daar geen negen punten mee halen. Ik zie elke week opnieuw tenenkrommend slordig spel in de eredivisie. En prachtige wedstrijden in de Champions League. Zolang ze daar geen balans in gaan vinden, zijn ze nog heel ver verwijderd van een volgend landskampioenschap.
+3/-2