Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenGretig Ajax laat tanden zien in Waalwijk, Kramer komt opnieuw weg met traditionele elleboogstoot


Tijdstip
21 november 2021
Stadion
Mandemakers Stadion
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN


Gretig Ajax laat tanden zien in Waalwijk, Kramer komt opnieuw weg met traditionele elleboogstoot; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Gretig Ajax laat tanden zien in Waalwijk, Kramer komt opnieuw weg met traditionele elleboogstoot

Ajax had wat punten laten liggen, lag onder vuur. De concurrentie profiteerde gretig en won daar waar het moest winnen. Alle ogen waren aan het einde van de speeldag op Ajax gericht dat naar RKC moest. In Waalwijk bleek echter vervolgens al snel dat de Amsterdammers geleerd hadden van eerdere fouten. De gastheren kwamen geen moment in de wedstrijd en werden met 0-5 gedeclasseerd. Steven Berghuis en Sébastien Haller scoorden twee keer, Jurriën Timber completeerde.

Het was ‘maar’ een zege bij RKC maar aan de reacties op de bank te zien na de 0-1 van Sébastien Haller kon men opmaken dat er wat druk op zat. Een druk die bij Ajax hoort. Een paar weken niet winnen is crisis en dan moet er geleverd worden. Uiteindelijk lukte dat dus.
Trainer Erik ten Hag startte met de elf welke de laatste tijd best de ‘basis’ mogen worden genoemd. Berghuis was weer terug van een lichte blessure waardoor Davy Klaassen mocht gaan zitten. Ajax zette RKC van meet af aan onder zware druk, geleerd als men had van eerdere onnodige puntenverliezen. De eerste kans was voor Dusan Tadic maar de net 33 geworden aanvoerder besloot net naast. Onder impulsen van vooral Antony bleef men echter RKC bestoken dat zodoende wankelde. Na een prima actie van Daley Blind, gevolgd door een ragfijne voorzet van Tadic, was het Haller die na ruim een kwartier op prima wijze de 0-1 binnen knikte.
Eindelijk weer eens een goal op een vroeg moment in de wedstrijd tegen een defensieve tegenstander. RKC beet echter in die fase nog weleens van zich af. Zo kreeg de prima spelende Jens Odgaard een behoorlijke kans en even later had Michiel Kramer zelfs de gelijkmaker voor het binnenkoppen. Een fantastische reflex van keeper Remko Pasveer voorkwam echter erger. Daarna was het onbegrijpelijk dat recidivist Kramer op het veld mocht blijven staan van scheidsrechter Allard Lindhout en zijn VAR. De aanvaller had zijn bijna traditionele elleboogstoot op een Ajacied in huis, deze keer was Daley Blind de sigaar. Hij kwam er (opnieuw) mee weg.

Het deerde Ajax niet want na een geweldige aanval over Tadic en Blind was het Berghuis die de 0-2 mocht binnenlopen. De wedstrijd was daarmee wel gelopen, al moet gezegd dat RKC na de pauze even aanzette. Antony leek op aangeven van Berghuis voor 0-3 te zorgen maar de VAR was hier wel extra wakker en oordeelde dat de Braziliaan een millimeter buitenspel stond. De gasten sloegen echter toch toe. Het was Berghuis die scoorde nadat de doelman een schot van Haller niet vast kon houden: 0-3. Noussair Mazraoui was gepenetreerd, werd aangetikt, maar wist toch de Franse spits aan te spelen.

Het grote freewheelen kon daarmee beginnen. De wedstrijd was gespeeld. Op koppend aangeven van de ingevallen Mohammed Daramy zorgde Timber droogjes met een doffe knal in de korte hoek voor 0-4 waarna Haller vlak voor tijd het dunnetjes overdeed door na een sprint van de eveneens in het veld gekomen David Neres zo mogelijk nog droger uit te halen: 0-5.
Ajax blijft koploper in de Eredivisie hoewel Feyenoord virtueel minder verliespunten heeft.


[video] Highlights RKC - Ajax


Dusan Tadic: "Gelijke spelen zaten in ons hoofd, moesten sneller spelen"

Dusan Tadic kwam terug van een euforische periode bij de Servische nationale ploeg. Hij moest er weer meteen staan, zonder publiek in Waalwijk. "Dat is moeilijk", geeft hij toe, "Je wil mensen op de tribune, dit was een beetje anders."

Toch was hij gretig, zoals heel Ajax. "Het zat in ons hoofd, die laatste weken. We hebben erop getraind om sneller te spelen, een stationnetje over te slaan. Aanval tegen verdediging, meer loopacties maken."

Na de 0-1 was er nog even een heikel moment toen Kramer een grote kans kreeg. "Een goede redding van Remko, hij is goed. Na de 0-2 werd het meer makkelijk."


Ten Hag: "Ik verwacht van mijn spelers dat ze bij Ajax blijven, dan moet ik zelf het goede voorbeeld geven"

Natuurlijk kreeg Ajax-trainer Erik ten Hag de vraag of Manchester United interessant voor hem zou zijn, hij wordt daar immers genoemd nadat Ole Gunnar Solskjaer ontslagen werd. "Ik kan hier niets mee", zegt hij beslist, "Ik verwacht van mijn spelers dat ze blijven, dus ik moet zelf het goede voorbeeld geven. Ik richt me op waar ik mee bezig ben en dat is Ajax. We willen met deze ploeg prijzen pakken en dat kan ook, we hebben daar de kwaliteiten voor."

Over de wedstrijd. "We hebben geleerd van eerdere fouten, we hebben het goed omgezet. We hebben gezegd dat ze moesten investeren, zeker in de derde fase van het veld. Dat betekent achter de laatste linie komen, loopacties maken. Zodoende krijgt de speler aan de bal meerdere keuzes. Tegen een compacte tegenstander is het voor de spits altijd ondankbaar want je moet veel naar de eerste paal komen zonder dan zelf te kunnen scoren. Anderen kunnen dan profiteren. Ik denk als we hier met 8-1 uitkomen was het ook normaal geweest."

RKC kreeg vervolgens verslaggever Hans Kraay ook twee dikke kansen. "Die van Kramer was een grote kans, voor de rest heb ik niets gezien. Nee, dat schot in het zijnet was niet echt een kans. Hij kon geen kant meer op, alleen de korte hoek was vrij."


[video] Ajax doorbreekt doelpuntendroogte met 5-0 overwinning bij RKC


Joseph Oosting: "Ik vind Ajax wel een aardige ploeg"

RKC-trainer Joseph Oosting was onder de indruk van tegenstander Ajax. Op de vraag van verslaggever Hans Kraay of hij, als hij Erik ten Hag was, in zou gaan op interesse van Manchester United kwam er een verrassend antwoord. "Hij zit nu toch ook bij een goede club toch", zegt hij lachend, "Tenminste ik vind Ajax wel een aardige ploeg."

Ondanks de 0-5 nederlaag gaf hij toe best van Ajax te kunnen genieten. "Van Antony kan ik dat zeker...de eerste helft deden we het nog redelijk, hadden het aardig voor elkaar. Na die enorme kans voor Michiel en die geweldige redding van Pasveer was het wel over."


Steven Berghuis: "Leuke positie, leuke periode, leer nieuwe dingen"

Steven Berghuis was weer terug na een blessure. De aanvallende middenvelder miste de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles en moest eveneens bij Oranje verstek laten gaan. "Ik had last van mijn heup", legt hij uit, "Het gebeurde de dag voor Go Ahead. Afgelopen woensdag kon ik weer voor het eerst met de groep meetrainen."

Berghuis werd in Waalwijk meteen uitgeroepen tot man van de match. "Ikke? Ik vond Martinez wel goed spelen, maar als je twee keer scoort dan scheelt het natuurlijk." Hij laat merken het goed naar zijn zin te hebben momenteel. "Ik speel op een leuke positie, het is een leuke periode, ik leer heel veel. Ik moet mijn spel aanpassen, anders oriënteren. Het is heel anders dan vanaf de flank."

Volgens de linkspoot speelde hij alleen vroeger ook op die plek. "In de jeugd was ik ook middenvelder maar later werd de trend, toen ik bij FC Twente Bryan Ruiz opvolgde, dat mijn type speler van de zijkant kwam. Had ook te maken met loopvermogen maar ik denk dat ik dat op zich ook wel in me heb."

Na de 0-0's tegen Heracles en Go Ahead was het crisis in Amsterdam. "Ja, dat klopt. De trainer gaf aan hoe we het beter konden doen, we trainden daar ook op. We moeten soms dingen voor elkaar opofferen zodat we het als team beter doen."

Dat geldt ook voor Davy Klaassen, de man die hij uit het team lijkt te hebben gespeeld. "Tegen Go Ahead speelde ik niet en probeerde hem te helpen. Ik heb sowieso een hele goede band met Davy."


Karakteristieken

Uitslag: 0-5 (0-2)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Sébastien Haller ('17)
Goal
0-2 Steven Berghuis ('42)
Goal
0-3 Steven Berghuis ('57)
Goal
0-4 Jurriën Timber ('74)
Goal
0-5 Sébastien Haller ('83)
Scheidsrechter
Lindhout
Toeschouwers
0 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
RKC Waalwijk: Gaari

Opstelling Ajax

Dusan TadićSébastien Haller Antony


Ryan GravenberchSteven BerghuisEdson Álvarez


Daley BlindLisandro MartínezJurriën TimberNoussair Mazraoui


Remko Pasveer

Wissels:

'60 Davy Klaassen voor Ryan Gravenberch
'70 David Neres voor Antony
'70 Mohamed Daramy voor Dusan Tadić
'79 Perr Schuurs voor Jurriën Timber
'79 Zakaria Labyad voor Steven Berghuis


Opstelling RKC Waalwijk

BakariKramerOdgaard


WoutersAugustijnsAnita


GaariToubaMeulensteenAdewoye


Vaessen

Wissels:

'60 Bel Hassani voor Bakari
'76 Daneels voor Wouters
'76 Stokkers voor Kramer


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 5 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 0-5 (0-2)
 7 0-5 (0-2)
 7 0-5 (0-2)
 7 0-5 (0-2)
 7 0-5 (0-2)
 6 0-5 (0-3)
 5 0-4 (0-2)
 5 0-4 (0-2)
 5 0-4 (0-2)
10  5 0-4 (0-2)
11  5 0-4 (0-2)
12  5 0-4 (0-2)
13  5 0-4 (0-2)
14  5 0-4 (0-2)
15  5 0-4 (0-2)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.46. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Antony (42 -> 5,0)
2. Lisandro Martínez (29 -> 4,0)
3. Steven Berghuis (28 -> 3,0)
4. Sébastien Haller (20 -> 2,0)
5. Remko Pasveer (18 -> 1,0)
6. Daley Blind (11 -> 0,0)
7. Dusan Tadić (9 -> 0,0)
8. Noussair Mazraoui (2 -> 0,0)
8. Sean Klaiber (2 -> 0,0)
10. Jurriën Timber (1 -> 0,0)
11. Niemand (0 -> 0,0)
11. Ar'Jany Martha (0 -> 0,0)
11. Sontje Hansen (0 -> 0,0)
11. Naci Ünüvar (0 -> 0,0)
11. Youri Baas (0 -> 0,0)
11. Nicolás Tagliafico (0 -> 0,0)
11. Lisandro Magallán (0 -> 0,0)
11. Victor Jensen (0 -> 0,0)
11. Kenneth Taylor (0 -> 0,0)
11. André Onana (0 -> 0,0)
11. Mohammed Kudus (0 -> 0,0)
11. Zakaria Labyad (0 -> 0,0)
11. Jay Gorter (0 -> 0,0)
11. Devyne Rensch (0 -> 0,0)
11. Danilo (0 -> 0,0)
11. Ryan Gravenberch (0 -> 0,0)
11. David Neres (0 -> 0,0)
11. Davy Klaassen (0 -> 0,0)
11. Edson Álvarez (0 -> 0,0)
11. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
11. Maarten Stekelenburg (0 -> 0,0)
11. Mohamed Daramy (0 -> 0,0)
11. Charlie Setford (0 -> 0,0)
11. Calvin Raatsie (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


1 jaar geleden (gewijzigd)
Geen “aansprekende tegenstander “weer. Ik ben benieuwd hoe de spelers deze wedstrijd ingaan en of ze nu daadwerkelijk hebben geleerd van het tot nu toe onnodige puntenverlies !
+2/-0

1 jaar geleden
Nou als dit weer puntverlies word hebben we echt een groot probleem.
Tevens Rensch opstellen tot Mazaroui heeft bijgetekend, houd Ajax aan het lijntje.
+2/-6

1 jaar geleden (gewijzigd)
Ik kan een hele analyse ophangen van wat ik vind wat het uitgangspunt moet zijn maar ik houd het nu een keer wat algemener.

PSV ligt in de kreukels en ik schat zo in dat ze daar in Eindhoven met zelfs veger en blik de punten bij elkaar moeten gaan sprokkelen.

Daar bedoel ik mee dat ze hier en daar nu echt wel punten gaan laten liggen dus we moeten nu echt wel elke wedstrijd toe gaan slaan.

Doen we dat dan boezemt dat ook weer angst in daar in Eindhoven waardoor de kans alleen maar groter wordt dat ze daar in Eindhoven nu echt eens gaan opgeven.

En wat te denken van Feyenoord dat straks of winterkampioen is of zelfs aan het einde van de rit met de schaal staat.

Nee dankjewel daar pas ik voor.

Dus de ogen moeten nu echt wel geopend worden.

Kortom:

Geen dit of dat of zus en zo of ja maar en het wou niet want maar tot aan de winterstop alle punten pakken die er gepakt kunnen worden!

Erik ten Hag zei dat de spelers zich moeten gaan beseffen dat er in deze fase niks gewonnen kan worden maar wel dat er een goede basis voor het kampioenschap gelegd kan worden.

Ik zeg: de spelers willen toch prijzen pakken? Nou dat begint met het 'winnen' van een goede basis die leidt tot het daadwerkelijk winnen van diezelfde prijzen.

Dus voor de draad ermee! De interlands zijn voorbij dus een nieuwe frisse start en een nieuwe ronde met nieuwe kansen om nu echt te gaan heersen!
+1/-2

 
1 jaar geleden
PSV had geen centje pijn aan Vitesse. Ik denk dat ze in Eindhoven heel goed door hebben dat Ajax zijn eigen glazen ingooit met al dat gepruts in de eredivisie. Ik verwacht dat Ajax zondag eindelijk eens scherp en gemotiveerd de punten gaat pakken, ondanks de jaarlijks terugkerende winterdip. Zo niet, dan verdienen ze het ook niet om kampioen te worden.
+5/-0

1 jaar geleden
Hebben we een nieuwe speler Kubus, zal wel een geblokte spits zijn.
+4/-0

1 jaar geleden
De bal sneller rond laten gaan, geen slordigheden, Uit de duels blijven, niet dat heen en weer getik achter in en te veel lopen met de bal nauwkeurige passing en zeker de laatste pass. Meedogenloos voor de goal en scherp starten . De tegenstander vanaf het begin bij de strot pakken en geen vertrouwen laten tanken. Weg met die gemakzucht en misplaatste arrogantie. VOETBALLEN !
+3/-1

1 jaar geleden
Wat een mooie kop goal. 0-1 Ajax;-) En met de voorbereiding uiteindelijk toch goed opgelet.
+3/-0

1 jaar geleden
2 prima goals waarbij het allemaal precies paste en dat heb je in dit soort wedstrijden nodig, nauwkeurigheid ! Buiten de twee goals hebben we nog een paar prima mogelijkheden gehad waar veel meer uitgehaald had moeten worden. Je kan het je zo veel makkelijker maken. Ik vind wel dat RKC in de omschakeling het middenveld te makkelijk kan oversteken. Gravenberch en Berghuis weinig van gezien. Pasveer voorkomt toch weer op een belangrijk moment een tegengoal. Hij gaat mij een beetje lijken op Gert Bals. Weinig klemvast, maar pakt ze wel !
+4/-0

1 jaar geleden
Doelpunt Antony afgekeurd maar volgens mij was dit echt geen buitenspel. Of neemt de videoscheidsrechter tegenwoordig ook de verf mee op een voetbalschoen?
+1/-0

1 jaar geleden
Na de afgekeurde goal was het wel klaar met RKC . Tot aan de 0-3 moest Ajax er hard voor werken, daarna ging het een stuk makkelijker. We zijn iig tot de laatste minuut de goal op blijven zoeken en het had een monsterscore kunnen zijn, maar Haller en Tadic hebben nogal wat kansen laten liggen. Voor mij de beste vandaag, Anthony, blind en Martinez. Nog genoeg voor verbetering vatbaar maar ik ben tevreden over vandaag
+2/-0

1 jaar geleden
Wederom een zwakke wedstrijd, de 5-0 verbloemt heel veel.
+2/-5

 
 
1 jaar geleden
Inderdaad. Gewoon een prima pot tegen een laffe ingegraven ploeg die pas begon te voetballen toen ze op achterstand kwamen. Ik had gehoopt dat Ajax ze nog meer pijn had gedaan, maar helaas werd het "maar" 0-5.
+3/-2

 
1 jaar geleden
Hebben we wel naar dezelfde wedstrijd zitten kijken?
+2/-2

 
1 jaar geleden (gewijzigd)
Yep en ik snap je irritatie ook wel, vooral wat betreft de eerste helft, maar dat komt ook doordat je tegen een geparkeerde bus aan het voetballen bent. Die 0-5 verbloemt weinig, want tegen dit soort klote ploegen is het lastig voetballen. Ik probeer het vertoonde spel te combineren aan de omstandigheden, vandaar dat ik het wel prima vind.
+2/-0

 
1 jaar geleden (gewijzigd)
Ok even laten bezinken, maar wat ik zag gisteren:
Timber in balbezit (afgezien van zijn goal) erg zwak, Deed bijna niets goeds er mee en inspeelpas zorgde vaak voor balverlies. Waardoor ook Nous uit positie staat die dan weer terug sjokt over tig meter. Dit fenomeen zag je ook aan de Tadic, Gravenberg, Blind kant. Blind die enorm diep staat, niemand die buitenom komt en bij balverlies is Blind vaak te traag. Dan moet Martinez gaan doorpakken op die kant maar dekt toch vaak te ruim waardoor die enorme kans ontstaat voor Kramer, waar Pasveer uitstekend redt.
Tadic die een vrije doortocht verprutst en kermend ter aarde stort, stop daar toch eens mee. Je klungelde zelf bij die kans. Wel weer 2 uitstekende assists, aparte gozer toch.
Diepgaan van Berghuis/Gravenberg: Meerdere malen lopen die gasten zich eigenlijk tussen de linies goed vrij, maar is er dan niemand die dat ziet......? Ze lopen zich de pleuris maar de bal het werk laten doen?
Klaassen; speelde weer niet goed/viel weer niet goed in.
Haller die zijn momenten weer had, the bad and the good.
Het is dat RKC de kracht en macht niet had om met 2 blokken dicht bij elkaar te spelen en effectief gebruik te maken van de enorme ruimte die Ajax weggaf bij balverlies.
Maar 5-0 is meegenomen en op naar Besiktas.
+2/-0

1 jaar geleden
Tot aan de 0-1 stond er een fucking trein geparkeerd leek het. Wat erger ik me aan dit soort laffe kutclubs. Wat is er zo leuk aan voetbal als je niet wilt voetballen?
+3/-2

 
1 jaar geleden
Gaat zulke clubs echt niet om voetbal maar overleven op het hoogste niveau.
+2/-0

 
1 jaar geleden (gewijzigd)
Zolang dit regelmatig resultaat oplevert gebruikt zo`n beetje heel de eredivisie dit als strijdplan tegen Ajax.
Aan Ten Hag de taak om hier een antwoord op te vinden, focus zoals gister vanaf minuut 1 is hier de sleutel voor.
Als je maar snel genoeg die eerste goal maakt ontmantel je zulke ploegen redelijk snel, ze hebben dan niet meer echt een plan B.
Dat clubs het zo proberen is hun goed recht daar moet je ook niet moeilijk over doen, ik ben er ook heilig van overtuigd dat Ten Hag Ajax hier ook bestendig voor maakt en dan gaan ze vanzelf weer anders spelen.
Wat mij eigenlijk het meest verbaasd is dat ze alleen tegen Ajax zo spelen, ik zag een samenvatting van Psv Vitesse.
Daarin zaten 2 goals en 3 mega grote kansen voor Psv.
Deze begonnen allemaal op het moment dat Vitesse rond de middenlijn de bal had met een half elftal voor de bal.
Lekker naïef opbouwend voetbal spelen en met elk foutje stoomde Psv richting het doel van Vitesse.
Zelfde beeld zag je een speelronde eerder toen ze uit tegen Fortuna speelde.
Ik snap niet dat ze daar dan niet die tactiek toepassen van een handbalverdediging en lange ballen vooruit.
Psv heeft namelijk veel minder creativiteit dan Ajax om daar doorheen te voetballen en ze zijn achterin ook nog eens veel kwetsbaarder op die manier, het zal tegen hun nog veel effectiever kunnen zijn dan dat ze het tegen Ajax doen.
+3/-0

 
1 jaar geleden
Mee eens. Het is aan Ajax om dit te slechten.
+3/-0

 
1 jaar geleden
Ook eens met bovenstaand betoog.,komt volgens mij verder nog bij dat door de successen van Ajax door de jaren heen , zowel nationaal als internationaal en transfers van spelers naar Europese topclubs er niet alleen waardering is , maar ook afgunst. Voor elke tegenstander is de wedstrijd tegen Ajax de wedstrijd van het jaar. Voor de wedstrijd tegen Ajax wordt alles uit de kast gehaald en tegen heel veel andere clubs is de focus veel kleiner, kijk bv naar een Utrecht. Ik denk maar zo , laat ze . Wij moeten bewijzen dat wij daar boven staan en onze spelers zouden hier alleen maar sterker van moeten worden. Van tegenstand kan je alleen maar groeien.
+3/-0

 
1 jaar geleden
Eens dat het aan Ajax is om er doorheen te voetballen hoor, maar ik blijf me wel ergeren aan zulke clubs.
+1/-0

1 jaar geleden
Als een Ajacied hetzelfde gedaan zou hebben dan die mafkees van Kramer ? Zou dan de media ontploft zijn?
+3/-2

1 jaar geleden
Vandaag goed gretig gespeeld, ben blij dat ze het in de Eredivisie ook nog kunnen!
+2/-0