Onrustig Ajax boekt toch nuttige zege in Friesland: 0-2

16 oktober 2021
Abe Lenstra Stadion
ESPN 2

Onrustig Ajax boekt toch nuttige zege in Friesland: 0-2; image source: Pro Shots

Ajax had het lastig bij SC Heerenveen maar wist door treffers van Sébastien Haller en invaller David Neres toch ogenschijnlijk eenvoudig met 0-2 te winnen. Er waren echter ook fases in de wedstrijd, zeker na rust, dat de gastheren hadden kunnen tegenscoren. Ajax kwam met de schrik vrij en deed daarmee hele goede zaken.
Op voorhand was het al duidelijk dat Ajax het in Friesland zonder de Zuid Amerikaanse internationals moest doen. Een behoorlijke aderlating en een heel vreemd staaltje competitievervalsing feitelijk. Zo kon het gebeuren dat Perr Schuurs weer eens aan de aftrap verscheen en Mohammed Kudus een basisplek op het middenveld opeiste. Op een prima grasmat begon Ajax fel aan de wedstrijd, dit ook in de wetenschap dat over drie dagen de kraker tegen Borussia Dortmund wacht.
Al gauw werd duidelijk dat de gasten weliswaar oppermachtig waren, door prima druk zetten telkens snel de bal veroverden, maar tevens erg slordig bij het uitspelen van mogelijkheden. Vooral op het middenveld maakten Kudus en Davy Klaassen er wat dat betreft een potje van. Met iets meer precisie aan de bal had Ajax in de eerste helft reeds nadrukkelijk afstand kunnen nemen van een in die fase kansloos Heerenveen.
Na ruim twintig minuten was het echter toch raak. Daley Blind, als vanouds weer eens uitblinkend, zette op subtiele wijze Dusan Tadic aan het werk op links die meteen laag voorzette waarna Sébastien Haller de lage bal met de binnenkant wist af te werken: 0-1. Een prachtige aanval.
Daarna kwamen er geen echte kansen meer, hoewel er ruimte genoeg lag. Ajax was simpelweg té slordig. Na de rust werd het alleen nog maar erger. Heerenveen begon druk te zetten, wat opportunistischer te acteren en de bezoekers gingen hier in mee. Op een gegeven moment was het feitelijk wachten op de gelijkmaker. Notabene Sven van Beek kreeg twee goede kansen maar een prima redding van Remko Pasveer (linkerhandje) en de kruising hielden Ajax hier overeind.
Erik ten Hag greep in en bracht toch Lisandro Martinez in de ploeg. Vanaf dat moment was er meer rust en controle in het spel van de Amsterdammers. Bij uitbraken viel op dat bijvoorbeeld Kudus veel te onrustig en zelfzuchtig acteerde. Pas een kwartier voor tijd slaakte iedere Ajacied een kreet van opluchting. Tadic verzorgde weer een verfijnde voorzet waarna David Neres bij de tweede paal geplaatst tegendraads binnenkopte: 0-2 via de binnenkant van de paal.
In de slotfase nog wat frustratie aan de kant van de gastheren. Zo kwam Sven van Beek met een gele kaart nog goed weg. Ajax pakte drie punten en die waren vandaag goud waard. Het goede spel zal de komende wedstrijden wel weer terugkomen.

[video] Highlights sc Heerenveen - Ajax

Mario Been: 'Het wordt nu echt puzzelen voor Ten Hag'

In de studio van ESPN zat onder meer Mario Been te analyseren. Hij was niet onder de indruk van het spel van Davy Klaassen. "Nee, vond hem aan de bal matig", geeft de ex-Feyenoorder aan, "Normaal is het toch zijn kracht daar te komen waar hij moet zijn. Het was ook raar dat Berghuis gewisseld werd maar misschien wilde de coach Klaassen een keer een hele wedstrijd geven. Het wordt nu in ieder geval echt puzzelen geblazen voor Ten Hag, zeker richting dinsdag."

Collega Jan-Joost van Gangelen somde nog even de statistieken van Dusan Tadic op. Been: "Vandaag weer twee assists, ja dat is echt ongekend."

Davy Klaassen: 'In de eerste helft vielen veel balletjes net 10 centimeter verkeerd'

Davy Klaassen speelde in Heerenveen weer eens een hele wedstrijd mee. Hij was tevreden met de winst. "Je weet dat het in Heerenveen nooit makkelijk, dat was het vandaag ook weer niet. Als je dan met 0-2 wint is dat prima en ik denk ook dat het verdiend was."

Klaassen vond dat zijn team goed begon. "Ja, in de eerste helft hadden we de pech dat veel balletjes net tien centimeter verkeerd vielen anders sta je vaker alleen voor de keeper. Natuurlijk zette Heerenveen na de pauze aan en hadden we het even lastig. Na de 0-2 was het wel over voor ze."

[video] Erik ten Hag had de wedstrijd tegen Heerenveen eerder willen beslissen

Dusan Tadic: 'Ik ben altijd klaar'

Dusan Tadic toverde maar weer eens twee panklare assists uit zijn gevoelige linkervoet. Toch werd hij gewisseld, was hij daar boos over? "Nee, geen probleem. Ik ben altijd klaar maar de trainer beslist."

Bij een doelpunt van hemzelf had de aanvoerder op 100 eredivisiegoals uitgekomen. Speelde dat nog een rol? "Nee, het belangrijkste is dat Ajax wint en dat wij pakken punten."

Over zijn assists: "Bij de eerste gaf Daley de bal ongelooflijk aan mij, hij is geweldig aan de bal. Bij de tweede zag je beweging en variatie en dan kunnen wij scoren."

Dinsdag dan tegen Dortmund. "Wij zijn klaar, het wordt een mooie wedstrijd. Wij spelen graag om de drie dagen, dit zijn de wedstrijden die je wil spelen."

Erik ten Hag: 'Tegen Dortmund moeten we klaar zijn, maar dat zijn we'

Erik ten Hag had over de hele eerste helft toch een paar minpunten gezien van zijn team. "| Niet heel veel maar toch twee", zegt hij serieus, "We laten twee keer een counter toe, dat mag niet. En we verzilveren de vele kansen niet, het moet halverwege 3-0 voor ons staan."

Na de rust ging het een stuk minder en moest hij zelfs ingrijpen. "Ik maakte de omzetting want onze middenvelders stonden te hoog en we verloren te snel de bal. Heel het middenveld lag toen open. Ik bracht Martinez achterin en Timber schoof door naar het middenveld. Vanaf dat moment hadden we de controle weer en de rust aan de bal. Al kwamen we goed weg bij die kopbal van Van Beek."

Hij vond Mohammed Kudus aardig spelen. "Ik denk goed. Hij is een creatieve jongen, legde goede verbanden, dat was prima. Iedere wedstrijd kost energie, vandaag ook weer. Zeker zo'n eerste wedstrijd na de opstart."

David Neres scoorde de belangrijke tweede goal, als invaller deze keer nadat de Braziliaan tegen FC Utrecht nog in de basis had gestaan. "Het was mooi dat hij de goal maakte. Tegen Utrecht kreeg hij de kans in een grote wedstrijd als basisspeler maar dwong het toen niet af. We zijn met hem bezig geweest en als ik zie hoe hij het vandaag oppakt dan is dat goed. Hij komt weer in aanmerking om te gaan spelen."

Dinsdag de kraker tegen Dortmund. "Dat wordt heel anders dan vandaag, niet te vergelijken. We moeten er klaar voor zijn, maar dat zijn we ook."

'80 Kongolo voor Madsen

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 7 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  5 0-3 (0-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.71. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

2 jaar geleden
Zonde dat Nico en Martinez geen minuut hebben gespeeld. Martinez zelfs op de tribune. Stuur ze dan eerder richting NL. Klote interlands.
Morgen zal lastig worden denk ik. Maar uiteindelijk pakken wij de punten.
Pasveer-Mazaroui-Timber-Schuurs-Blind-Gravenberch--Taylor-Klaassen-Berghuis-Haller-Tadic.
Heb stiekem hoop op Alvarez omdat hij woensdag niet in het stadion was bij Mexico. Geen blessure of schorsing
+6/-0

Ja, van mij ook een plussie. We hebben mannen nodig die de mouwen opstropen (Klaassen/Taylor) en die er een inprikken (Berghuis/Klaassen) als Zuid-Amerika er niet is. Bij Neres is het tegenwoordig vriezen of dooien. Gewoon telkens een voldoende scoren lukt hem niet meer. Desnoods Daramy er bij en Berghuis met Klaassen en Gravenberch op het middenveld. Is een beetje aanvallend maar als we er een meer maken als de tegenstander hebben we gewonnen toch?
+2/-0

Mee eens maar anderzijds was er mogelijk één geblesseerd teruggekomen en dan staat voor dinsdag Dortmund op het program. Dan maar zo.
+2/-0

Voordeel van deze periode is dat onze zuid Amerikaanse strijders ff week rust hebben gehad. Volle bak tegen Dortmund.
Vanavond winnen maakt niet uit hoe.
Dan volgende week PSV slopen.
Die Schmidt zit al te janken dat Ajax 2 dagen meer rust heeft.
Had je je moeten plaatsen voor de CL Schmidje.
Calimero gehalte is weer goed aanwezig.
+3/-0

Als we hier tegen een zeperd oplopen kun je zomaar 4 keer (tel ik Utrecht mee) op rij verliezen. Dat is het crisis in Amsterdam. Ik stel dus voor dat we dat niet doen. Graag scherp. Vanaf de eerste minuut. Met z'n allen. En meer van dat soort loze kreten.
+2/-0

Dat is verrassend, Kudus in de basis. Heeft toch ook twee wedstrijden gespeeld maar ik vind het een hele leuke verrassing. Daar ga ik met heel veel belangstelling op letten.
Veel pech gehad, veel blessures maar ook heel veel talent.
+1/-0

En un momento dado (geschorst)
Kom op Ajax, vanaf de eerste minuut er bovenop! Geef ze geen hoop op een stunt. Ik hoop dat Gravenberch weer eens wat leuks laat zien en verwacht dat minstens Berghuis en Haller hun doelpuntje meepikken.
+1/-0

Blunder van Ten Hag dat hij Berghuis niet in zijn -10- flow houdt
+1/-3

0-1 terwijl het al 0-3 had kunnen staan. Ergerlijk dat ze steeds zo ontzettend slordig in de afwerking zijn. Dat gaat een keer dure punten kosten...
+1/-0

Dat is al gebeurd. Maar het gaat zeker nog een keer dure punten kosten.

Overigens wint AZ vandaag (wel) met 5-1 van Utrecht ...
+1/-0

1e helft goed, hadden met 0-3 de rust in moeten gaan. 2e helft niet zo best, wel controle. Prima 3 punten na interlands.
Oh en van Beek blijft een lompe kakkerlak, wat een gefrustreerde kneus is dat.
+1/-0

Je haalt de woorden uit mijn mond, wat is die van Beel een etterbak en dan die nare grijs op zijn smoel, had van mijn part rood verdiend.
+1/-0

Genoeg mogelijkheden en kansen. We zijn wederom niet meedogenloos genoeg. Hierdoor laat je de tegenstander te lang in leven en gezien de mogelijkheden en kansen die we dan toch weggeven kan het zelfs net als tegen Utrecht verkeerd aflopen en ook toen net als nu totaal onnodig.
+3/-0

Dat was nou typisch een wedstrijd ,.net voor een belangrijk Europees duel ,waarbij ze in het verleden punten morsten, maar door dat ze nu toch completer zijn (ook een ruimere reservebank) waarbij ze ook vechtkracht en kwaliteit tonen, zo een wedstrijd over de streep trekken. Ajax is nu echt volwassen en klaar voor Dortmund.