Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenTwee doelpunten Sébastien Haller maskeren zwakke beurt Ajax in Zwolle: 0-2


Tijdstip
11 september 2021
Stadion
MAC³PARK stadion
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN


Twee doelpunten Sébastien Haller maskeren zwakke beurt Ajax in Zwolle: 0-2; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Twee doelpunten Sébastien Haller maskeren zwakke beurt Ajax in Zwolle: 0-2

Ajax won zaterdagavond ogenschijnlijk makkelijk met 0-2 bij PEC Zwolle. Het vertoonde spel zal een beetje Ajacied echter de nodige zorgen baren. Uiteindelijk was het Sébastien Haller die met twee goals, keurig verdeeld over de twee helften, voor verlichting zorgde. Hij kreeg hierbij wel de nodige hulp van ex-Ajax keeper Kostas Lamprou. Mohamed Daramy maakte tien minuten voor tijd zijn debuut.

Door de (te) late terugkomst van de Argentijnse internationals en blessures van Davy Klaassen en Maarten Stekelenburg moest trainer Erik ten Hag wat sleutelen aan de opstelling. Gevolg was onder meer dat Devyne Rensch linksback speelde en Steven Berghuis als nummer tien. Het lag vervolgens echter totaal niet aan deze wisselingen dat Ajax er van meet af aan een soort van tenenkrommend potje van maakte. Opvallend was dat vooral Daley Blind aan de bal een uitermate zwakke indruk maakte. Misschien nam hij wat gas terug na al die interlands en de uitwedstrijd bij Sporting Lissabon voor de boeg maar dat was nog geen excuus voor al die zwakke en halfzachte ballen welke van zijn normaal zo gevoelvolle linkervoet afkwamen.

Ook Noussair Mazraoui grossierde in verkeerde aannames, wilde voortzettingen en onzuivere passing. Het was werkelijk waar niet om aan te zien. Het moet gezegd dat PEC de ruimtes klein hield en probeerde tegen te houden waar mogelijk maar wat Ajax aan de bal liet zien was echt onder de maat. PEC had echter niet de power om hier van te profiteren. Bij de gastheren maakte het voormalige Toekomst-talent Daishawn Redan zijn debuut. Jammer dat hij destijds die keuze maakte om naar Engeland te gaan. Voor Ajax, en vooral ook voor zichzelf.
Ondanks het matige spel kwamen de bezoekers toch na een half uur op voorsprong. Na een prima actie van Steven Berghuis, geassisteerd door tussenstation Dusan Tadic, was het Sébastien Halller die als een echte spits bij de eerste paal kwam en behendig de lage voorzet met buitenkantje rechts binnen werkte: 0-1. Lamprou zag er echter niet goed uit, de bal ging door zijn benen.
Dat was het wel voor de rust. Al moest doelman Remko Pasveer echter nog wel een keer in actie komen toen Slobodan Tedic inkopte en de goalie prima overtikte.
Na de pauze werd het er niet beter op. Ajax bleef heel traag opbouwen en verspeelde zelfs een paar keer de bal zodoende op een gevaarlijke plek. Het leverde een kansje op voor Kenneth Paal maar PEC was ook hier weer te zwak om écht toe te slaan. Aan de andere kant bleven de gasten maar plichtmatig breien, er zat geen enkel gif achter. De ingevallen David Neres werd gaandeweg wel wat dreigender waardoor ook Mazraoui meer ruimte kreeg. Dat leverde een prima kans op voor laatstgenoemde maar alleen voor Lamprou verzuimde hij de lange hoek te zoeken waardoor de goalie via de paal kon redden. De daaropvolgende corner werd de kleine keeper echter toch fataal. Hij ging de lucht in maar verloor op fnuikende wijze het duel van Haller die simpel binnen knikte: 0-2.
Het was vervolgens uitspelen geblazen voor een zich op alle fronten sparend Ajax. Zo trok Edson Alvarez met zijn been, keek Tadic moeilijk en ging Blind maar door met bejaardenvoetbal. Mohamed Daramy maakte zijn debuut en gaf in ieder geval blijk van enig talent, zonder daarbij echt iets onderscheidend te kunnen doen. Daarvoor hadden zijn medespelers kennelijk te weinig zin.


[video] Highlights PEC Zwolle - Ajax


Steven Berghuis: 'Op deze plek moet je meer geduld hebben'

Steven Berghuis speelde vandaag door de afwezigheid van Davy Klaassen op diens positie: dus als meest vooruitgeschoven middenvelder. "Het is anders dan op rechts", liet hij na afloop weten, "Het is drukker om je heen en je moet meer geduld hebben. Ik ben toch iemand die van nature vaak de bal wil voelen, dat is op rechts makkelijker. Ook heb je nu meer wisselwerking met de spits terwijl dat anders met de rechtsback is."

Ondanks de aanpassing vond de aanwinst, verzorger van de heerlijke assist bij de 0-1 van Haller, dat het redelijk ging. "Het kan beter maar ben niet ontevreden. Je komt natuurlijk allemaal terug vanuit andere teams waar ook anders gespeeld worden en soms op andere posities staan. Dat moet even groeien."

Woensdag dus een belangrijke wedstrijd in Lissabon. Zou daarom de inzet vandaag minder zijn geweest? "Nee, denk dat iedereen 100% gaf maar het tempo lag te laag, daarom ziet het er dan misschien zo uit."


[video] Daramy after debut: 'I need time to reflect on this great week'


Perez: 'Niet normaal slordig Ajax en dan nog easy winnen'

De analisten Kenneth Perez en Arnold Bruggink waren na afloop eensgezind. Ajax speelde enorm zwak maar kwam desalniettemin niet in de problemen. "Vervelend om naar te kijken", lachte Perez sarcastisch, "Ajax was zo ongelooflijk slordig, niet normaal gewoon. En dan nog winnen ze easy, zo groot is het verschil kennelijk."

"We verbaasden ons vooral over Daley Blind he", vulde collega Bruggink aan. "PEC zal toch wel weten tegen een compleet inspiratieloos Ajax te hebben gespeeld?', brak Perez weer in, "Dit was echt niet om aan te gluren."


[video] Klaassen en Stekelenburg onzeker tegen Sporting CP


Ryan Gravenberch: 'Ik moet in eindfase rustiger zijn bij pass of schot'

Ryan Gravenberch verscheen zoals altijd weer met een brede smile voor de camera. Toch was hij niet helemaal tevreden. "Mixed feelings zeg maar", legt hij uit, "Ik moet in eindfase wel rustiger zijn bij een pass of schot."

De middenvelder ging vervolgens in op het wat mindere spel van het team. "De eerste wedstrijd na een interland is altijd een beetje wennen. Op het einde zaten een paar boys van ons er ook echt wel doorheen. Of het anders was met Steven op tien? Nou nee, ik ken hem al best goed. Ik verwacht gewoon dat Steven zijn dingen doet en assisten geeft."

Gravenberch mocht ook vandaag weer een vrije trap. "Ja, heb er nu een paar genomen en dat ging niet zo goed. Ik heb een krul en een zwabber, het is alles of niets. Of ik erop train? Ja, zo'n twee keer per week denk ik. We hebben een druk programma waardoor de trainer ons soms naar binnen stuurt, als er tijd voor is oefen ik wel."


Erik ten Hag: "Teveel simpel balverlies'

Ajax-trainer Erik ten Hag was content met de zege maar het vertoonde spel kon hem weinig bekoren. "We hadden veel teveel simpel balverlies", legde hij uit, "PEC kreeg toch niet echt veel grote kansen maar het bleef zodoende dreigend. Maar het was te hectisch bij ons."

De trainer was blij met zijn spits. "Haller scoort altijd, zijn statistieken zijn fenomenaal. Toch hadden we eerder de 0-2 moeten maken." Over Steven Berghuis, spelend op een voor hem nieuwe positie, was hij gematigd tevreden. "Hij moet wat meer geduld opbrengen soms maar ik zag ook goede dingen zoals bij die 0-1, een zeer goede overlap. Het moet nog groeien. Antony was ook vergeten hoe hij positie moest kiezen als de bal vanaf links kwam. Hij speelde onwennig, tegen Vitesse was het iets anders in de veldbezetting. En ik wilde geen risico nemen na die gele kaart."

Van excuses wilde hij niets weten. "Na een interland zie je veel onwennigheden. We hadden veel vaker de kantwissel moet zoeken. Een lastige wedstrijd? Eigenlijk wel."

Over aanstaande woensdag, er zijn wat spelers niet fit. "Voor Klaassen en Stekelenburg wordt het een race tegen de klok." Ook sloot hij niet uit dat Berghuis opnieuw op het middenveld zal spelen. "Hij kan dat, dat hebben we vandaag weer gezien. Zeker tegen Sporting Portugal zou dat een optie kunnen zijn."


Karakteristieken

Uitslag: 0-2 (0-1)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Sébastien Haller ('29)
Goal
0-2 Sébastien Haller ('67)
Scheidsrechter
Manschot
Toeschouwers
9.000 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Ajax: Antony ('26)
Kaart
PEC Zwolle: Redan ('49)
Kaart
Ajax: Ryan Gravenberch ('51)
Kaart
Ajax: Noussair Mazraoui ('78)

Opstelling Ajax

Dusan TadićSébastien Haller Antony


Ryan GravenberchSteven BerghuisEdson Álvarez


Devyne RenschDaley BlindJurriën TimberNoussair Mazraoui


Remko Pasveer

Wissels:

'46 David Neres voor Antony
'82 Mohamed Daramy voor Steven Berghuis


Opstelling PEC Zwolle

RedanTedicPaal


ReijndersStriederVan den Belt


De WitVoetKerstenVan Polen


Lamprou

Wissels:

'68 Landu voor Redan
'68 Mbinga voor Reijnders
'68 Kastaneer voor Tedic


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 2 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 0-2 (0-1)
 7 0-2 (0-1)
 5 0-4 (0-1)
 5 0-3 (0-1)
 5 0-1 (0-1)
 5 0-3 (0-1)
 5 1-2 (0-1)
 5 0-3 (0-1)
 5 1-2 (0-1)
10  5 0-4 (0-1)
11  5 0-4 (0-1)
12  5 0-3 (0-1)
13  5 0-3 (0-1)
14  5 0-3 (0-1)
15  5 0-4 (0-1)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.68. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Sébastien Haller (59 -> 5,0)
2. Steven Berghuis (32 -> 4,0)
3. Jurriën Timber (24 -> 3,0)
4. Edson Álvarez (13 -> 2,0)
5. Remko Pasveer (8 -> 1,0)
6. Daley Blind (7 -> 0,0)
6. Dusan Tadić (7 -> 0,0)
8. Niemand (6 -> 0,0)
9. Ryan Gravenberch (4 -> 0,0)
10. Devyne Rensch (3 -> 0,0)
10. Noussair Mazraoui (3 -> 0,0)
12. Antony (2 -> 0,0)
13. David Neres (1 -> 0,0)
14. Ar'Jany Martha (0 -> 0,0)
14. Sontje Hansen (0 -> 0,0)
14. Naci Ünüvar (0 -> 0,0)
14. Youri Baas (0 -> 0,0)
14. Nicolás Tagliafico (0 -> 0,0)
14. Lisandro Magallán (0 -> 0,0)
14. Victor Jensen (0 -> 0,0)
14. Kenneth Taylor (0 -> 0,0)
14. André Onana (0 -> 0,0)
14. Lisandro Martínez (0 -> 0,0)
14. Mohammed Kudus (0 -> 0,0)
14. Zakaria Labyad (0 -> 0,0)
14. Jay Gorter (0 -> 0,0)
14. Danilo (0 -> 0,0)
14. Davy Klaassen (0 -> 0,0)
14. Sean Klaiber (0 -> 0,0)
14. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
14. Maarten Stekelenburg (0 -> 0,0)
14. Mohamed Daramy (0 -> 0,0)
14. Charlie Setford (0 -> 0,0)
14. Calvin Raatsie (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


12 maanden geleden
Werken aan doelsaldo? Laten we eerst maar is winnen.
+6/-0

 
12 maanden geleden (gewijzigd)
Inderdaad!

Even dromen van het ultieme scenario:

Ajax wint op een mooie schiettent achtige manier van FC Zwolle en zet vol de druk op dus PSV.

Bijkomende dromen van mezelf:

Haller is lekker bezig (Kom op Sèbas! Je kunt het!) en Berghuis is eindelijk helemaal los.

Dan weer een algemene droom:

PSV heeft het moeilijk bij AZ en red het niet. Het blijft steken op een gelijkspel of verliest zelfs.

Anyway, wat kijk ik uit naar dit weekend!

Zin in!
😎👍
+2/-0

 
12 maanden geleden
PSV dendert over AZ heen en volgende week tegen Feyenoord ook.
PSV en Ajax gaan onderling uitmaken wie de titel pakt.
AZ is zwaar verzwakt en Fey stelt geen reet voor. Die winnen voor de conference league van de lamme en de blinde, weerstand tegen Utrecht en was gelijk feest voor Utrecht.
Laten we ons vooral focussen op onszelf en de CL. Wil nu wel een keer overwinteren in de CL.
+4/-3

12 maanden geleden
"Davy Klaassen mist PEC Zwolle - Ajax

Davy Klaassen zal het duel tegen PEC Zwolle waarschijnlijk moeten missen. De Telegraaf meldt dat de middenvelder met lichte liesklachten is teruggekeerd van Oranje en zo goed als zeker uit voorzorg de wedstrijd zal laten schieten. Klaassen wordt intensief behandeld om woensdag tegen Sporting Lissabon weer inzetbaar te zijn.

Steven Berghuis, David Neres en Dusan Tadic zouden de vervangers voor Klaassen zijn."

Ok hij speelde goed bij het NL maar nu niet overdrijven met drie vervangers.;-)
+1/-0

12 maanden geleden
Inderdaad eerst maar eens zien te winnen. Verder is het goed dat de anderen weer aan spelen toekomen en nee Zuid Amerikanen rust kunnen pakken. Hoe gaat het met onze Kudus, is hij al aan het trainen, wedstrijdfit???
+2/-0

12 maanden geleden
Neres is gebleven en Neres moet nu in vorm komen, dus vanavond zou ik hem opstellen.
Voor wie boeit me niet.
+1/-1

 
reactie verwijderd

12 maanden geleden
Berghuis op de plek van Klaasen? Ben heel benieuwd hoe dat gaat uitpakken. Wat een waardeloze tijd trouwens om een wedstrijd te spelen.
+1/-0

12 maanden geleden
Ajax was vrij matig. Vooral Blind grossierde in slordige ballen.

De 0-1 was mooi, schouderklopje voor Berghuis, Haller en Tadic. Dit was heel goed uitgespeeld.

Verder vond ik het heel matig. Jammer.
+2/-1

 
12 maanden geleden
Niet gek toch, na interlands en voor CL? Of had je anders verwacht?
+1/-2

 
12 maanden geleden
Ik vond het heel matig zoals ik al zei.
Berghuis en Haller konden me bekoren.

Over Daramy heb ik een goed gevoel.
+2/-0

 
12 maanden geleden
Ja maar is dat gek? Bij Zwolle zijn ze allemaal 2 weken vrij geweest en zijn ze nu weer een week vrij. Bij Ajax zitten ze vooral in vliegtuigen en spelen ze veel wedstrijden
+2/-1

12 maanden geleden
Onbegrijpelijk dat Overmars die 20 .miljoen voor Alvarez heeft laten liggen.
Ben blij dat Martinez en Nico weer terug zijn. Wat een gezapig potje was dit pff.
Haller prima en scherp.
+2/-0

 
12 maanden geleden (gewijzigd)
Je kan vinden wat je wil, maar Alvarez was die type speler die Ajax nodig had bij de 2-1 stand toen tottenham va banque speelde. Donny, frenkie, Schone etc werden overlopen.
+2/-0

nieuws-redacteur 12 maanden geleden
Echt niet leuk om te kijken op deze manier. Zo traag, plichtmatig ....steeds vaker zie je dit.
+3/-0

 
12 maanden geleden
Hier krijg je als supporter echt geen goed gevoel van. Inspriratie- en futloos, je ziet het veel te vaak naar mijn zin. Drukke agenda? Dat hebben ze elk jaar en daar zouden ze als profs én met een brede selectie nou inmiddels toch wel eens mee om moeten kunnen gaan.
+2/-0

12 maanden geleden
Bij de andere Ajax site die ik volg gebeurd het wel, ff iets positiefs over Haller zeggen na zijn goede 2 goals...
Opvallend.

Verder zijn stats:
https://www.vi.nl/nieuws/haller-moet-alleen-huntelaar-en-tadic-boven-zich-dulden-na-dubbelslaglink
+2/-1

 
nieuws-redacteur 12 maanden geleden (gewijzigd)
Hij heeft regelmatig zijn waarde , dat moet gezegd. Tegen PEC werd er zo lamlendig opgebouwd dat je hem dan niet meer moet aanspelen. Hij komt dan in de problemen.
Ook leek hij niet meer helemaal okselfris, wilde eruit. Al met al zijn heel veel spelers van Ajax erg met CL duels bezig.

Tegen Spurs hadden we hem zeker kunnen gebruiken inderdaad. Al lag de basis bij die 2-1, stonden acht mensen voor de bal bij een vrije trap die we op eigen helft namen. Bizar, gezien de stand en algehele situatie.

Alvarez brengt vooral vaak de juiste en benodigde mentalilteit.
+1/-0

12 maanden geleden
Psv gisteren was ook niet om aan te gluren. Maar winnen wel met 3-0 van AZ.
+1/-0

 
12 maanden geleden
Komt wel goed! T s zo vroeg en ze moeten de eerste Ch.L wedstrijd hebben dan weten ze weer waar t spel om gaat!
+1/-0