Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenAjax na zwakke vertoning slechts gelijk in Enschede


Tijdstip
22 augustus 2021
Stadion
De Grolsch Veste
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN


Ajax na zwakke vertoning slechts gelijk in Enschede; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Ajax na zwakke vertoning slechts gelijk in Enschede

Ajax is al tegen het eerste puntverlies van het seizoen opgelopen. Na een kwalitatief uitermate teleurstellende wedstrijd eindigde de uitwedstrijd tegen FC Twente in 1-1. Sébastien Haller zorgde vlak na rust voor de voorsprong, maar enkele minuten voor tijd viel de gelijkmaker.

Direct vanaf het begin ontstond een vrij harde wedstrijd. Een ploeg die zich terugtrok in combinatie met een scheidsrechter die wederom bewees niet te kunnen fluiten waren het perfecte recept om een wedstrijd te laten ontsporen. Ajax liet zich echter ook verleiden door mee te gaan in het spel, zodat er amper kansen te zien waren in de eerste helft.

De ploeg van Erik ten Hag ontsnapte wel dat Edson Álvarez niet met rood van het veld gestuurd werd nadat hij Sadílek tegen het achterhoofd sloeg. Scheidsrechter Higler zag het niet, maar ook de VAR greep niet in en de Mexicaan mocht dus blijven staan.

Het meest opmerkelijke moment van de eerste helft was het shirt van Steven Berghuis. Hij speelde met 'Berghius' achterop. Het zegt echter direct voldoende over het spel van Ajax als dergelijke dingen eruit gepakt worden.

Ook in de tweede helft begon Ajax niet scherp. Al snel kregen de Tukkers een enorme kans, maar Ajax ontsnapte omdat Vlap de bal helemaal verkeerd raakte. Het was dan ook volkomen uit het niets dat Ajax opeens op voorsprong kwam. Een voorzet van Daley Blind belandde via Twente-verdediger Pröpper op de paal, waarna Sébastien Haller simpel de 0-1 kon binnen tikken.

Het leek echter niet voor extra energie te zorgen bij de ploeg. Het tempo bleef veel te laag, de passing was veel te slordig en tot gevaar voor het doel leidde het dan ook niet. FC Twente kwam echter ook niet tot kansen, waardoor de tijd langzaam verstreek en de voorsprong voor Ajax op het scorebord bleef staan.

Halverwege de tweede helft kwam Antony binnen de lijnen. Voor de aanvaller waren het zijn eerste minuten dit seizoen nadat hij eerder met Brazilië goud wist te winnen op de Olympische Spelen. Ook zijn komst zorgde niet voor extra energie. Ajax viel met de minuut juist meer op door heel opzichtig tijd te gaan rekken, wat aan de zijde van de thuisploeg voor steeds meer frustratie zorgde. Ajax leek iedere mogelijkheid om te voetballen te willen stoppen en kreeg daar vlak voor tijd de deksel voor op de neus. Een afstandschot van Pröpper belandde plotseling in het doel en Twente kwam daarmee op gelijke hoogte.

In blessuretijd leek Ajax alsnog met de zege aan de haal te kunnen gaan. De ingevallen Danilo kreeg een enorme kans, maar hij zag zijn kopkans door Unnerstall gekeerd worden. Gezien het spelbeeld zou een zege ook absoluut onverdiend zijn geweest. Tegen een ploeg in opbouw was het een beschamde vertoning van Ajax.


[video] Highlights FC Twente - Ajax


Daley Blind: 'We creëerden nul kansen, dat is gewoon schandalig'

Daley Blind kreeg in gesprek met ESPN de vraag hoe hij terugkeek op de wedstrijd tegen FC Twente. "We hebben gewoon heel slecht gespeeld en dan verdien je het ook niet om punten mee te nemen", aldus Blind. "Het tempo lag gewoon veel te laag. We kwamen niet tot het vinden van de juiste mensen en de vrije man. We speelden veel de lange bal. We creëerden nul kansen, dat is gewoon schandalig."

Het harde spel van FC Twente had volgens de verdediger geen invloed op het spel van Ajax. "Wij zijn niet zo snel onder de indruk van een tegenstander", zo gaf hij aan. "Wij moeten onszelf gewoon beter wapenen. We moeten veel beter voor de dag komen en veel beter beginnen. Als je dat dan niet doet, weet je dat een team als Twente het je lastig kan gaan maken."

Ook het feit dat Ajax een rommelige voorbereiding kende met veel internationals die later aansloten is geen excuus. "Dat is helemaal geen excuus. Iedereen voelt zich fit", zei hij daarover. "We kwamen met 0-1 voor en dat moet je gewoon vasthouden. Als je een wedstrijd niet goed speelt, moet je em wel winnen. We hebben em er niet uitgesleept en daarvoor moeten we heel kritisch naar onszelf kijken."


Erik ten Hag: 'Het was een matige vertoning'

In gesprek met ESPN gaf Erik ten Hag aan de wedstrijd tegen FC Twente een matige vertoning te vinden. "Het tempo lag veel te laag. Vanaf de eerste minuut moet je daarin investeren als je een ploeg als Twente uit elkaar wil spelen", aldus Ten Hag. "We hebben voor rust maar bar weinig kansen gecreëerd. Dat lag met name aan het spel aan de bal. Dat tempo had veel hoger moeten zijn."

De trainer was zeer kritisch op zijn ploeg. "Het begin van de competitie is altijd lastig, maar ze moeten wel de urgentie herkennen", zo gaf hij aan. "Vanaf 12:15 uur moet je aanstaan en een aantal spelers stonden niet aan."

Na de nederlaag in de Johan Cruijf Schaal gaf Ten Hag nog aan dat zijn ploeg nog niet fit was, maar nu waren er geen excuses. "Je moet er gewoon staan en je moet gewoon leveren. Dat hebben we niet gedaan", zei hij daarover.

Gevraagd werd naar het gedrag van zijn spelers en of Davy Klaasen en Edson Álvarez wellicht rood hadden moeten krijgen. "Twente speelt heel irritant en daar moet je onverstoorbaar blijven. Je moet je richten waar het om gaat en dat is doelpunten maken", reageerde hij daarop. "Er had ingegrepen kunnen worden, maar dat doen ze niet. Je moet bezig zijn met voetballen, niet met deze randzaken."


[video] Matig Ajax kan geen potten breken tegen FC Twente


Sébastien Haller: 'We maakten het onszelf lastig'

Sébastien Haller werd in gesprek met ESPN gevraagd waarom het voor Ajax zo lastig verliep tegen FC Twente. "We maakten het onszelf lastig", aldus Haller. "Twente speelde een erg goede wedstrijd. Ze spelen heel compact en ook hun veld helpt niet echt mee om tot ons spel te komen, maar dat is geen excuus. Wij moeten sneller spelen en beter voor het doel zijn."

De klik leek er voorin niet echt te zijn tussen de aanvallers. "Ik weet niet hoe dat kwam. Misschien dat we te ver van elkaar stonden", zo gaf hij aan. "Soms gebeurt dat wel eens, maar dat mag geen enkel excuus zijn."

De spits was niet opgelucht toen hij de openingstreffer maakte. "Want als je scoort betekent dat je een goede wedstrijd speelt", zei hij daarover. "Iedere dag moet je gefocust zijn om een goede wedstrijd te spelen. De ene wedstrijd scoor je wel, de andere niet. Vandaag was ik heel blij met het doelpunt, want het stond nog 0-0 en het was een lastige wedstrijd. Helaas was het niet genoeg."


Ronald de Boer: 'Davy Klaassen komt met geel heel goed weg, Edson Álvarez moet met zijn poten van een ander afblijven'

Ronald de Boer was in de rust van FC Twente - Ajax zeer kritisch op het gedrag van met name Davy Klaassen en Edson Álvarez. "Heel Twente was een beetje irritant en dat leidde ook tot irritatie bij Ajax. Klaassen komt met heel echt heel goed weg", aldus De Boer. "Hij doet het niet bewust, maar hij slaat wel echt en raakt hem vol in zijn gezicht."

Ook Álvarez kwam volgens de oud-aanvaller goed weg. "Je moet zoals wij dat zeggen met je poten van een ander afblijven", zo gaf hij aan. "Hij geeft hem een klein tikje op het achterhoofd en Sadílek maakt er het meest van. Maar het is niet slim, je moet het gewoon niet doen."

Oud-scheidsrechter Mario van der Ende was op Twitter een stuk harder over beide situaties. "Meende zojuist analist Ronald de Boer te horen zeggen dat overtredingen van Klaassen en Alvarez rode kaarten hadden kunnen zijn. Als hij had gezegd 'moeten zijn' was ik het helemaal met hem eens geweest", aldus Van der Ende.


Dennis Higler: 'Het is absoluut geen rood voor Edson Álvarez'

In gesprek met ESPN gaf Dennis Higler aan zelf niet waargenomen te hebben wat er gebeurde tussen Edson Álvarez en Michal Sadílek. "De VAR heeft het gecheckt omdat er een speler op het veld lag. Hij roept me pas als er sprake is van een mogelijke rode kaart", aldus Higler. "Ik heb het nu zelf teruggezien. Voor mij is het meer een duw met een beetje de arm, maar niet met voldoende kracht en dus absoluut geen rood."

Volgens Higler was er dan ook absoluut geen sprake van een slaande beweging. "Als ik dit op het veld gezien zou hebben, zou ik hier een gele kaart voor hebben gegeven", zo gaf hij aan.

De scheidsrechter snapt de kritiek wel dat dergelijke acties mogen. "Zeker met een voorbeeldfunctie is zoiets niet handig, maar wij hebben wel te maken met de spelregels", zei hij daarover. "Of die spelregel voldoet ga ik niet over."


Reinold Wiedemeijer: 'Genoeg scheidsrechters en VARren zouden bij Edson Álvarez wel ingegrepen hebben'

Reinold Wiedemeijer ging in Dit was het Weekend op ESPN in op de situatie rond Edson Álvarez. Volgens de oud-scheidsrechter was het terecht dat er geen rood werd gegeven. "Higler heeft het niet gezien en volgt de aanval. De VAR heeft er naar gekeken", aldus Wiedemeijer. "Is het wel of niet gewelddadig? Is het wel of niet slaan? De VAR is van mening dat het niet gewelddadig was, dus dan is het geel en dan grijp je niet in als VAR."

Wiedemeijer snapte de actie van Álvarez echter niet. "Ze nemen in deze tijd met de VAR een ontzettend groot risico", zo geeft hij aan. "Er zullen genoeg scheidsrechters en VARren zijn die hier ingegrepen zouden hebben. Geen enkele speler zou dan iets te vertellen hebben."


Karakteristieken

Uitslag: 1-1 (0-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Sébastien Haller ('52)
Goal
1-1 Pröpper ('87)
Scheidsrechter
Higler
Toeschouwers
20.000 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
FC Twente: Menig ('10)
Kaart
Ajax: Davy Klaassen ('17)
Kaart
Ajax: Sébastien Haller ('55)

Opstelling Ajax

Dusan TadićSébastien HallerSteven Berghuis


Ryan GravenberchDavy KlaassenEdson Álvarez


Daley BlindLisandro MartínezJurriën TimberNoussair Mazraoui


Maarten Stekelenburg

Wissels:

'67 Antony voor Steven Berghuis
'67 Devyne Rensch voor Ryan Gravenberch
'84 David Neres voor Sébastien Haller
'89 Danilo voor Davy Klaassen


Opstelling FC Twente

MenigUgaldeIlic


SadilekVlapZerrouki


SmalOosterwoldePröpperTroupee


Unnerstall

Wissels:

'67 Cleonisse voor Ilic
'67 Bosch voor Vlap
'72 Hilgers voor Smal
'84 Rots voor Ugalde


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 4 0-0 (0-0)
 4 0-0 (0-0)
 4 0-0 (0-0)
 3 1-3 (0-0)
 3 0-1 (0-0)
 2 1-2 (1-1)
 2 1-2 (1-1)
 2 0-2 (0-0)
 2 1-2 (1-1)
10  2 0-2 (0-0)
11  2 1-2 (1-1)
12  2 1-2 (1-1)
13  2 0-2 (0-0)
14  2 0-2 (0-0)
15  2 1-4 (1-1)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 3.36. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Noussair Mazraoui (40 -> 5,0)
2. Lisandro Martínez (18 -> 4,0)
3. Niemand (13 -> 3,0)
4. Jurriën Timber (9 -> 2,0)
5. Dusan Tadić (7 -> 1,0)
6. Daley Blind (6 -> 0,0)
6. Steven Berghuis (6 -> 0,0)
8. Maarten Stekelenburg (5 -> 0,0)
9. Sébastien Haller (4 -> 0,0)
9. Danilo (4 -> 0,0)
11. Ryan Gravenberch (3 -> 0,0)
11. Edson Álvarez (3 -> 0,0)
11. Lisandro Magallán (3 -> 0,0)
14. Antony (2 -> 0,0)
14. Jay Gorter (2 -> 0,0)
16. Youri Baas (1 -> 0,0)
17. Sontje Hansen (0 -> 0,0)
17. Naci Ünüvar (0 -> 0,0)
17. Dominik Kotarski (0 -> 0,0)
17. Nicolás Tagliafico (0 -> 0,0)
17. Brian Brobbey (0 -> 0,0)
17. Victor Jensen (0 -> 0,0)
17. Kenneth Taylor (0 -> 0,0)
17. André Onana (0 -> 0,0)
17. Lassina Traoré (0 -> 0,0)
17. Mohammed Kudus (0 -> 0,0)
17. Zakaria Labyad (0 -> 0,0)
17. Jurgen Ekkelenkamp (0 -> 0,0)
17. Kjell Scherpen (0 -> 0,0)
17. Devyne Rensch (0 -> 0,0)
17. Quincy Promes (0 -> 0,0)
17. David Neres (0 -> 0,0)
17. Davy Klaassen (0 -> 0,0)
17. Sean Klaiber (0 -> 0,0)
17. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
17. Sergino Dest (0 -> 0,0)
17. Bruno Varela (0 -> 0,0)
17. Donny van de Beek (0 -> 0,0)
17. Carel Eiting (0 -> 0,0)
17. Siem de Jong (0 -> 0,0)
17. Juan Familio-Castillo (0 -> 0,0)
17. Danilo Pereira da Silva (0 -> 0,0)
17. Ryan Babel (0 -> 0,0)
17. Matthijs de Ligt (0 -> 0,0)
17. Joël Veltman (0 -> 0,0)
17. Kik Pierie (0 -> 0,0)
17. Klaas Jan Huntelaar (0 -> 0,0)
17. Benjamin van Leer (0 -> 0,0)
17. Razvan Marin (0 -> 0,0)
17. Hakim Ziyech (0 -> 0,0)
17. Kasper Dolberg (0 -> 0,0)
17. Noa Lang (0 -> 0,0)
17. Hassane Bandé (0 -> 0,0)
17. Oussama Idrissi (0 -> 0,0)
17. Remko Pasveer (0 -> 0,0)
17. Ar'Jany Martha (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


12 maanden geleden
Ik voorzie geen problemen tegen dit vreemdelingenlegioen aan spelers.
Tijdstip is natuurlijk weer zwaar k#t.
+2/-1

 
12 maanden geleden (gewijzigd)
Inderdaad zwaar kat.
Waarom zo vroeg? Moet het precies tussen het ochtendmelken en het avondmelken van de subsidiekoeien in?
+1/-1

 
12 maanden geleden
Nou nou. Ik kan me niet meer een 12:15 uur wedstrijd herinneren die slecht voor ons afliep.

Ik maak me meer zorgen over onderschatting en aan de hand daarvan een gebrek aan inzet. En FC Twente heeft echt wel genoeg kwaliteit om dat zonder pardon af te straffen.

Ik deel dus een waarschuwing uit.

We gaan het niet moeilijk krijgen maar we kunnen het onszelf wel onnodig moeilijk maken.

If we stand together, work hard and don't take it for granted only then we grant ourselfs a victory.

Tot slot een shout out naar Haller.

Je kunt het Sebas!
Now rise and rule the pitch with absolute power!
💪😎👍
+2/-0

 
12 maanden geleden (gewijzigd)
Leuke one-liner Don maar het mag inhoudelijk wel iets meer zijn want ik begrijp totaal niet wat je ermee bedoelt.

Wat betreft de wedstrijd:

Dit keer wel met de mantel der liefde bedekken en het afdoen met de nodige humor:

Ik ga de wedstrijd (lees: tijd) declareren bij Ajax.

Wie doet met mij mee?
😉

EDIT: Ik had niet verwacht dat Twente zou gaan scoren maar dan doen ze wel dus ik stel mijn mening bij.

Zoveel waanzinnig goede spelers aan dus Ajax kant en dan spelen ze een voetbal dat echt, echt maar dan ook echt pijn aan je ogen doet...

On-be-grijpe-lijk!

PS. Daley wat ben je allemaal aan het doen joh? Leg eens uit want je kan echt zo ontzettend veel beter!

En spelers, wij zijn Ajax en we zijn ver uit de allerbeste hoeveel moeite kan het dan zijn om dat op het veld te laten zien?

#Ik snap er helemaal niks van
+1/-0

 
12 maanden geleden
Ik reageer op deze opmerking :

" Ik voorzie geen problemen tegen dit vreemdelingenlegioen aan spelers. "


Ik denk dat ik duidelijk ben. Ajax kan helemaal niemand onderschatten in de eredivisie, sterker nog het gaat best wel slecht op dit moment.
+1/-0

12 maanden geleden (gewijzigd)
Kijkend naar de voorbereiding kun je weinig zeggen van hoe Ajax op dit moment erop staat. Te veel spelers zijn pas later ingestroomd. Kijk je naar de wedstrijden tegen PSV {JC schaal }en NEC, dan krijg ik sterk de indruk dat Ajax er eigenlijk nog niet klaar voor is. Verder, we hebben 1 aankoop gedaan ! In de breedte zijn we er absoluut niet sterker op geworden en ik maak me dan ook zorgen bij schorsingen en of blessures. verder heb ik de indruk dat we ook met een paar teleurgestelde spelers zitten, zoals Klaassen ( puik seizoen gehad en dan bij het EK er niet aan te pas komen bij frank de Boer en Tagliafigo die steeds gefrustreerder gaat voetballen, die probeert al sinds vorig jaar een klapper te maken dmv een transfer, maar die blijft tot nu toe uit. Ik ben benieuwd vanmiddag . Ik wil geen slordigheden zien, maar daadkracht en gedrevenheid. Opvreten dat Twente
+1/-0

12 maanden geleden
Man man, het valt weer niet mee. Onsamenhangend , gebrek aan scherpte, ook weer slordig en dan weer een paar gefrustreerde spelers die het team zo maar weer kunnen benadelen met belachelijke acties Ga gvd eens voetballen.
+3/-0

12 maanden geleden
Haller, Berghuis exit.
Danilo en Anthony er in.
+2/-0

 
12 maanden geleden
Dat lijkt mij een goede start. Neres voor Klaassen mag van mij ook wel.
En met Alvarez blijft de vraag hoeveel hij nu helpt (hij wint heel veel duels) of de boel ophoudt. Onze eigen Sangaré.
+2/-0

 
12 maanden geleden
Het is een echte strijder, maar ik vind hem te onbeholpen . Moet te vaak eigen fouten herstellen en gaat dan te vaak rond de zestien gruwelijk de fout in , wat hem een gele kaart oplevert. Vandaag komt hij goed weg dat hij geen rode kaart krijgt.
+1/-0

 
12 maanden geleden
Dan ook maar Alvarez en Blind eruit, en Taylor plus Rensch erin?
Overschakelen op:

Stekelenburg

Mazraoui - Timber - Martinez - Rensch

Taylor - Gravenberch

Antony - Neres - Tadic

Danilo
+1/-0

 
12 maanden geleden
Waarom wordt Daley niet gewisseld?
+1/-0

12 maanden geleden
Een kans en een voldoende (Mazraoui) in een helft. Tis maar goed dat ik geen drank in huis heb.
+3/-0

12 maanden geleden
Onthutsend zwakke 1e helft. Diepte/snelheid van handelen met en zonder bal, het ontbeert ten ene male.
+1/-0

12 maanden geleden
Degene die nog een beetje op niveau acteert is Masaraoui, de rest is zwaar onder de maat. Amper een kans gehad en de mogelijkheden vanuit fouten van de verdediging van Twente werden vakkundig om zeep geholpen. Haller is voor mij trouwens nu echt passé. We hebben gedurende de laatste 3 jaar al onze toppers verkocht en er veel geld mee verdiend, maar voor het grootste deel alleen middelmaat voor teruggekocht.
+2/-0

12 maanden geleden
Ik krijg het idee dat er achterin één of twee spelers rond lopen die het vanaf seconde één vertikken om de bal naar Berghuis te spelen ook al staat hij helemaal vrij aan de zijkant. Ze zien hem staan, draaien naar binnen met de bal en de bal gaat de andere kant op.
+2/-0

 
12 maanden geleden
Dan kun je als Gravenberch zijnde wel heel verongelijkt van het veld lopen omdat je gewisseld wordt, maar hij voetbalt toch ook als een natte krant.
+6/-0

12 maanden geleden
Misschien dat ik maar eens een seizoen moet overslaan. Het ergeren begint dit seizoen , na het ergeren aan vorig seizoen , wel erg vroeg ! Wat is dit Ajax slecht ! Misplaatste arrogantie bij te veel spelers
+6/-0

12 maanden geleden
Niet meer dan terecht. Je loopt nu al achter de feiten aan en het spel is niet om aan te zien. Het lijkt wel of we aan het eind van een slopend seizoen zitten ipv fris aan het nieuwe. Zo moe en gedesinteresseerd. Met name de routine (Blind, Klaasen, Tadic etc) laten het zwaar afweten. Blind liep op een gegeven moment laat in de 2e helft te jagen in zijn eentje. tekenend.
+2/-0

12 maanden geleden
Wat is er in godsnaam aan de hand? Snappen ze wel dat het seizoen al is begonnen en dat dit geen oefenpartijtjes meer zijn?
+1/-1

12 maanden geleden
Dramaaaaaaatisch. Bar en bar slecht. Misschien heeft de buurvrouw nog wat sterks te drinken in huis.
+1/-0

12 maanden geleden
Gelukkig laat opgestaan en meer dan 3/4 van de wedstrijd gemist.
+3/-0

maas1plas (geschorst)
12 maanden geleden
zeer slecht. ten hag had opa blind na 30 minuten al moeten wisselen. en dan gravenberg niet moeten wisselen.we moeten met spoed 3 nieuwe spelers bij halen. een keeper- iemand voor blind - en iemand voor haller. wat is die LEO DRIESSEN toch slecht ook bij voetbal praat de slechtste. ik denk dat psv met 2 vingers in de neus kampioen worden net als ajax vorig jaar
+1/-2

12 maanden geleden
Verkoop Alvarez en investeer 20 miljoen in een echt nr 10.
+1/-2

12 maanden geleden
Wat een verschrikkelijke wedstrijd, total off day ,Haller is toch door de mand gevallen ,waarom werd Danilo niet eerder ingebracht ?? Klaassen heeft tot nu toe helemaal niets laten zien en is nog verre weg van de Klaassen van verleden seizoen. Gravenberch heeft ook nog niets laten zien ,dan alleen naast zijn schoenen lopen.
Het was een blamage en een totale ergernis en zoals altijd heeft de verslaggever en Higler hebben zich eigen lekker kunnen bevredigen, net zoals altijd bij alle wedstrijden waarin ze betrokken waren.
Als er geen veranderingen komen, kan dit nog een heel vervelend seizoen worden
+1/-0