Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenSoeverein Ajax maakt Groningen duidelijk dat er niets te halen valt


Tijdstip
7 maart 2021
Stadion
Arena
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN


Soeverein Ajax maakt Groningen duidelijk dat er niets te halen valt; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Soeverein Ajax maakt Groningen duidelijk dat er niets te halen valt

(Gepost door Willy Rooyakkers)

Ajax trof zondagmiddag in FC Groningen zoals verwacht een enorm taaie opponent maar de gehavende Amsterdammers lieten zien enorm gegroeid te zijn als team door de gasten van meet af aan duidelijk te maken dat er deze keer niets te halen viel voor ze. Ryan Gravenberch, Sébastien Haller en Dusan Tadic zorgden voor de goals voordat de bezoekers heel laat iets konden terugdoen: 3-1.

De lijstaanvoerder maakte toch wel indruk deze middag door tussen al die belangrijke wedstrijden door, en een grote voorsprong op de ranglijst, toch ook tegen de nummer zes van de Eredivisie 94 minuten lang pure concentratie op een eindelijk weer eens goed bespeelbare mat te leggen. Daley Blind werd langs de kant gehouden vanwege knieklachten en ook Brian Brobbey zat niet bij de selectie door een kwetsuur. Coach Erik ten Hag had er voor gekozen om Mohammed Kudus een basisplaats te gunnen als middenvelder terwijl Edson Alvarez achterin de voorkeur kreeg boven Perr Schuurs. Jurriën Timber verhuisde naar de rechtsbackpositie. Voorin kreeg David Neres een basisplek toebedeeld, Antony kon gaan zitten.

De bezoekers verdedigden als vanouds weer enorm fel. De teams van coach Danny Buijs lijken te weten hoe het Ajax moeilijk te maken. Vooral het centrale duo Mike Te Wierik en Ko Itakura (huurling van Manchester City) zat er als tijgers bovenop bij Sébastien Haller die dan ook een zware middag beleefde. Scheidsrechter Higler had misschien eerder een kaart kunnen trekken maar het moet gezegd dat de bezoekers met scherpe tackles redelijk reglementair op de been bleven. Toch was Ajax uiteindelijk niet af te stoppen. Daarvoor speelden de gastheren te geconcentreerd en zat er voldoende variatie in het spel. Na een prima steekbal van Neres op Dusan Tadic wachtte laatstgenoemde lang genoeg om de volledig vrijstaande Ryan Gravenberch te vinden waarna de jongeling vanaf een meter of zestien de bal binnenschoof: 1-0. Verdediger Damil Dankerlui had op de doellijn kunnen redden maar raakte de bal niet goed.

Een doemscenario voor Groningen ontrolde zich maar Ajax weigerde vervolgens om afstand te nemen. Davy Klaassen kreeg een opgelegde kans op aangeven van wederom Tadic terwijl ook Haller en Lisandro Martinez er dichtbij waren. De bezoekers overleefden met wat mazzel deze fase van alle hens aan denk en kwamen tegen het einde van de eerste helft wat meer naar voren. Het was op een gegeven moment aan doelman Maarten Stekelenburg te danken dat het geen 1-1 werd. De goalie redde katachtig op een kopbal van Mohamed El Hankouri die vanaf twee meter toch goed knikte. Een gelijke stand halverwege zou ook wat veel zijn geweest voor de bezoekers maar het had dus wel gekund.

Na de pauze zette Ajax aan want men wist ook dat een verschil van één goal in de slotfase noodlottig kon worden. Net nadat de gastheren wat minder leken te gaan spelen kwam die verlossende treffer. Na een steekbal van opnieuw Tadic, wat is die man toch onmisbaar voor dit Ajax, kon Neres alleen door waarna de Braziliaan het overzicht bewaarde en de geplaagde Haller liet scoren: 2-0. Hiermee leek de wedstrijd wel gelopen maar het zit niet in de mentaliteit van FC Groningen om snel op te geven. En dat siert ze. Na een inzet van Edson Alvarez op de arm van Te Wierik, waarvoor hij eindelijk dan toch een kaart kreeg, legde scheidsrechter Dennis Higler de bal terecht op de stip. Tadic raakte echter snoeihard de onderkant van de lat. Toen de bal weer aan de andere kant van het veld was, FC Groningen kreeg een vrije trap te nemen, hoorde Higler ineens in zijn oor dat de pingel moest worden overgenomen. De herhaling wees uit dat Tomas Suslov te vroeg was ingelopen en vervolgens als eerste bij de rebound van de bal tegen de lat was. Dus er viel iets voor te zeggen dat Tadic het opnieuw mocht proberen. Dit keer was het wel kassa: 3-0.
Vijf minuten voor tijd kreeg Groningen dan toch het goaltje waar het op aasde. Nadat eerder Stekelenburg nog goed redde op een knal van Suslov was ook hij kansloos toen invaller Achmed El Messaoudi van dichtbij een goed aangesneden vrije trap kon binnenkoppen: 3-1. Daarna kreeg Haller op aangeven op de weer solide Timber nog een dot van een kans op een vierde goal maar het belangrijkste was dat de punten in Amsterdam bleven. Ajax blijft op titelkoers. Nadrukkelijk zelfs.


Dusan Tadic: 'Volle credits voor FC Groningen en hun trainer'

Ajax-aanvoerder Dusan Tadic toonde na afloop veel respect voor FC Groningen. "Volle credits voor FC Groningen en hun trainer", zegt hij gemeend, "Het was moeilijke wedstrijd voor ons, zij spelen met veel intensiteit. Het is een goede ploeg."

Het lag ook wel een beetje aan Ajax dat ze in de wedstrijd bleven. "Ja, we missen paar grote kansen op 2 of 3-0. Davy wil daar echt wel scoren, kan gebeuren. Je moet altijd scherp zijn tegen hun, duels winnen. Dan maak je het jezelf makkelijker."

Over de twee penalties: "Ik had geluk, schoot te hoog. Ik wilde het te mooi doen, de kruising vinden." Als de verslaggever dan oppert dat ze hem beter kunnen irriteren, omdat hij dan wel geconcentreerd blijft, moet de Serviër lachen. "Ja, ik denk ook zo haha. Suslov vroeg nog of hij hetzelfde moest doen als vorige week...."


Erik ten Hag: 'In de box moet je ze afmaken, meedogenloos zijn'

Trainer Erik ten Hag was tevreden met zijn ploeg. "Ik moet ze een groot compliment maken", laat hij monter weten, "Ze zijn heel hongerig. Het was een hele intense wedstrijd met een Groningen dat blijft vechten en erin geloven totdat je 2 of zelfs 3-0 maakt."

Als er een puntje van kritiek was deze middag dan misschien toch wel het verprutsen van diverse grote kansen. "Daar moet je wat scherper zijn. In de box moet je meedogenloos zijn, die bal moet door het net." Langs de kant was ook duidelijk te horen dat hij zijn spits Sébastien Haller luidkeels aanspoorde. "Hij moest meer aanvallende duels winnen, op 99% gaat dat niet. Maar dat was maar wat kritiek, over het algemeen moet ik de ploeg complimenteren. Mentaal is het erg goed."

Uiteraard begon hij ook weer over de grootte van zijn kleedkamer. "Daley Blind kon niet spelen anders had hij wel bij de selectie gezeten. Ja, hij is dus ook vraagteken voor aanstaande donderdag. We moeten er zoveel jongens 'bij houden en dat doe je door ze in vorm te laten komen of blijven."


Mike te Wierik: 'Moet ik dan met een motorzaag mijn arm erafhalen?'

Groningen-verdediger Mike te Wierik baalde van de penalty welke vooraf ging aan de derde Ajax-goal. "Moet ik mijn arm er dan met een motorzaag afhalen? En dan krijg ik ook nog geel, het is niet geloven. Wat een kutregel is dat zeg."

Te Wierik gaf later wel toe dat hij er daarvoor vaak heel hard was ingegaan. "Wat moet ik doen dan? Meneer Haller vrije doorgang geven telkens? Je weet dat je tegen de beste ploeg van Nederland speelt. Ik zal je zeggen dat ik normaal van Ajax zit te genieten, alleen niet als we er zelf tegen spelen haha."


Maarten Stekelenburg: 'Wil het EK best nog een keer meemaken hoor'

Niets is zo opportunistisch als de voetbalwereld. Nu gaan er alweer stemmen op dat Maarten Stekelenburg misschien wel eens mee zou kunnen gaan naar het EK van komende zomer. "Dat moet je Frank vragen", glimlacht de goalie desgevraagd, "Zou mooi zijn als het zou gebeuren maar ik weet niet wat hij zoekt. Natuurlijk heb ik het al eens meegemaakt, dat is een feit, maar zou het best nog een keer mee willen maken hoor."

De keeper laat verder weten het enorm goed naar zijn zin te hebben momenteel. "Het is lekker om zoveel wedstrijden te spelen. Dan kom je er ook makkelijker in. Die redding vlak voor rust? Ik probeerde eerst de voorzet in te schatten om deze te onderscheppen maar uiteindelijk moest ik toch op deze manier redden. Hoe ik dat deed? Dat is pure reactie."


Karakteristieken

Uitslag: 3-1 (1-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Ryan Gravenberch ('6)
Goal
2-0 Sébastien Haller ('54)
Goal
3-0 Dusan Tadić ('77, penalty)
Goal
3-1 El Messaouidi ('84)
Scheidsrechter
Higler
Toeschouwers
0 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Ajax: Mohammed Kudus ('52)
Kaart
Ajax: Davy Klaassen ('84)
Kaart
FC Groningen: Te Wierik ('72)

Opstelling Ajax

Maarten Stekelenburg, Jurriën Timber, Edson Álvarez, Davy Klaassen ('87 Zakaria Labyad), David Neres ('78 Antony Matheus dos Santos), Ryan Gravenberch, Dusan Tadić ('78 Oussama Idrissi), Mohammed Kudus ('64 Jurgen Ekkelenkamp), Lisandro Martínez, Sébastien Haller, Nicolás Tagliafico


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 12 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 3-1 (1-0)
 7 3-1 (1-0)
 7 3-1 (1-0)
 7 3-1 (1-0)
 7 3-1 (1-0)
 7 3-1 (1-0)
 7 3-1 (1-0)
 7 3-1 (1-0)
 7 3-1 (1-0)
10  7 3-1 (1-0)
11  7 3-1 (1-0)
12  7 3-1 (1-0)
13  6 3-1 (2-0)
14  6 3-1 (2-0)
15  6 3-1 (2-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.04. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Dusan Tadić (72 -> 5,0)
2. David Neres (47 -> 4,0)
3. Maarten Stekelenburg (23 -> 3,0)
4. Lisandro Martínez (21 -> 2,0)
5. Edson Álvarez (17 -> 1,0)
6. Davy Klaassen (12 -> 0,0)
7. Ryan Gravenberch (9 -> 0,0)
8. Jurriën Timber (5 -> 0,0)
9. Nicolás Tagliafico (1 -> 0,0)
9. Mohammed Kudus (1 -> 0,0)
11. Niemand (0 -> 0,0)
11. Sontje Hansen (0 -> 0,0)
11. Antony Matheus dos Santos (0 -> 0,0)
11. Naci Ünüvar (0 -> 0,0)
11. Dominik Kotarski (0 -> 0,0)
11. Brian Brobbey (0 -> 0,0)
11. Victor Jensen (0 -> 0,0)
11. Kenneth Taylor (0 -> 0,0)
11. André Onana (0 -> 0,0)
11. Lassina Traoré (0 -> 0,0)
11. Sébastien Haller (0 -> 0,0)
11. Zakaria Labyad (0 -> 0,0)
11. Jurgen Ekkelenkamp (0 -> 0,0)
11. Daley Blind (0 -> 0,0)
11. Kjell Scherpen (0 -> 0,0)
11. Devyne Rensch (0 -> 0,0)
11. Noussair Mazraoui (0 -> 0,0)
11. Quincy Promes (0 -> 0,0)
11. Sean Klaiber (0 -> 0,0)
11. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
11. Sergino Dest (0 -> 0,0)
11. Bruno Varela (0 -> 0,0)
11. Donny van de Beek (0 -> 0,0)
11. Carel Eiting (0 -> 0,0)
11. Siem de Jong (0 -> 0,0)
11. Juan Familio-Castillo (0 -> 0,0)
11. Danilo Pereira da Silva (0 -> 0,0)
11. Ryan Babel (0 -> 0,0)
11. Matthijs de Ligt (0 -> 0,0)
11. Joël Veltman (0 -> 0,0)
11. Kik Pierie (0 -> 0,0)
11. Klaas Jan Huntelaar (0 -> 0,0)
11. Benjamin van Leer (0 -> 0,0)
11. Razvan Marin (0 -> 0,0)
11. Hakim Ziyech (0 -> 0,0)
11. Kasper Dolberg (0 -> 0,0)
11. Noa Lang (0 -> 0,0)
11. Hassane Bandé (0 -> 0,0)
11. Oussama Idrissi (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


3 jaar geleden
Fc Groningen is erg stug. Scoren wel moeilijk. Als Ajax de balcirculatie weer zo weet te hanteren als tegen Heerenveen zie ik geen probleem.
Vol er op vanaf min 1!
Steek-Rensch-Timber-Martinez-Nico-Blind-Gravenberch-Klaassen-Antony-Haller-Tadic.
+1/-0

3 jaar geleden
Die Buijs valt goed mee voor een kakkie
+2/-0

 
3 jaar geleden
True..

Maar ja het ook gewoon de waarheid.

Al die haat, maar was het Nederlands elftal en Nederlands voetbal zonder Ajax?
+2/-0

3 jaar geleden
Laten we hopen dat de goal (van Ajax, red) snel valt. Dan komt het wel goed. Ik zit niet te wachten op weer een wedstrijd nagelbijtend wachten op de verlossende treffer terwijl de tijd dit doet: tik tak, tik tak.
+2/-0

3 jaar geleden
Groningen is regelmatig een stugge tegenstander gebleken voor ons , dus ik verwacht best wel een pittige wedstrijd waarbij winst echt niet vanzelfsprekend is.
+1/-0

En un momento dado (geschorst)
3 jaar geleden
Groningen ligt Ajax niet. Dus vanaf de eerste minuut er vol bovenop, laat zien dat je van de vorige ontmoetingen hebt geleerd!
+1/-0

3 jaar geleden
Ik heb net de opstelling van Ajax gezien. Ik ben benieuwd hoe de opbouw van achteruit gaat gebeuren. Een centrum van Alvarez en Martinez is verdedigend geen probleem maar opbouwend vind ik dit tweetal niet sterk, wat dat betreft gaan we Blind missen. De bal zal wat eerder via het middenveld naar voren moeten.
+1/-0

3 jaar geleden
Blij dat Neres speelt, hij moet meer en meer in vorm komen en in ritme om zo het team te dragen, vooral in Europa.
+1/-0

3 jaar geleden (gewijzigd)
Minuut 22, wat een heerlijke opening van Neres op Tadic, voorzet Tadic en Davy die helaas niet scoort. Heerlijke Ajax aanval.

@ Ajax moet de 2-0 maken!!!

@ Haller lijkt vermoeid en uit vorm..

Heerlijk om soms Kudus, Gravenbergh, Klaassen zien te combineren.

Beste speler voor mij eerste helft: Neres
Speelt weer bijna als vanouds.
+1/-0

 
En un momento dado (geschorst)
3 jaar geleden
Zo langzamerhand wordt dit wel een probleem bij Ajax. Onzettend veel kansen, maar het niet afmaken. Had eerlijk gezegd wat dat betreft toch wat meer van Haller verwacht
+1/-0

 
3 jaar geleden
Hij heeft het super gedaan... Maar hij is misschien wat vermoeid..

Verder zou ik 2e helft met
Neres - Tadic - - Antony laten spelen.

Oefenen voor de Uefa cup.
+1/-0

3 jaar geleden
Haller heeft echt een hele negatieve uitstraling. Weet nog niet wat ik er van moet vinden.
+2/-0

 
3 jaar geleden
Reageerde als een gentleman op de inschrijvings fout voor de Uefacup...

Dat wel. Vind hem sowieso een positieve guy.
+2/-0

 
3 jaar geleden
Eens. Daarom zeg ik ook dat ik nog niet weet wat ik er van moet vinden. Viel me afgelopen woensdag al op en nu weer. Even een goed doelpunt maken wil misschien ook wel helpen.
+2/-0

 
3 jaar geleden
Helpt bij spitsen altijd.

Maar ook hij woont in een hotel, en ziet zijn gezin volgens mij nauwelijks. Dat heeft ook effect. Lockdown. Etc.
+2/-0

 
3 jaar geleden
Echt een speler voor in de zestien. Wordt heel fel op de huid gezeten en daar kan hij blijkbaar moeilijk mee omgaan. Ik moet wel zeggen dat er voor zijn manier van spits zijn weinig bruibare ballen komen , al mag hij, als er dan eens een bal goed komt, er meer mee doen. Als het dan net als vorige week niet loopt bij hem , neemt de frustratie toe., kun je van zijn gezicht aflezen.
+1/-0

3 jaar geleden
Wat is Haller aan het doen joh. Wtf.
+1/-1

3 jaar geleden
Haller zit totaal niet in de wedstrijd, niets lukt. Hij wordt goed kort gehouden door die Japanner.
+1/-0

 
3 jaar geleden
Wisselen en Tadic in de spits zetten. Antony voor Haller.
+1/-0

3 jaar geleden
Ajax doet zich in de eerste helft flink te kort . Het had al dik voor moeten staan. Zeker de kans van Klaassen en ook Timber waren 100% kansen, al weet je met Timber in scoringskans , dat is niet degene die in die positie moet komen. Groningen verdedigd fel en zoekt de grens op. Met name Haller heeft er veel moeite mee en dat komt zijn spel niet ten goede. Vorige week ook al niet in al te beste doen.
+1/-0

En un momento dado (geschorst)
3 jaar geleden (gewijzigd)
Ik hoop toch echt dat het vizier in de 2e helft wat scherper staat. Anders loop je zo maar wéér tegen een zeperd aan. Je zou denken dat ze dat nu wel weten met die Groningers...

Edit: 2'0 pff, dit kijkt een stuk rustiger! Fijn voor Haller en fijn voor ons :-)
+2/-0

 
3 jaar geleden
Volledig te danken aan Neres.
Maar fijn voor Haller.
Maar volledig te danken aan Neres.
+1/-0

 
En un momento dado (geschorst)
3 jaar geleden
Neres laat ons langzaam maar zeker weer de vorm zien die we van hem gewend zijn. Belangrijke speler, altijd opstellen!
+2/-0

3 jaar geleden
Weer belangrijk Neres!!

Iedereen die riep dat hij een egoïst is Etc..

Neres is een teamspeler.

Neres vandaag beste speler van het veld.
+2/-0

 
3 jaar geleden
Beetje trieste reactie gezien die nu goed speelt.
Neres was 2 wedstrijden op rij dik ego, mag je daar niks van zeggen dan?
+2/-1

 
3 jaar geleden
Neres is een teamspeler en dat bewijst hij elk jaar bij Ajax sinds zijn komst in Jan 2017.

Ik vind het triest dat sommige fans hem meteen zo afvielen en bekritiseerde...
+1/-1

 
3 jaar geleden
Je mag toch kritiek geven als je wat ziet wat slecht is. Beetje vreemd dat je dus alleen maar hossana mag posten.
Verder was Neres voor mij de man van de wedstrijd.
+2/-0

 
3 jaar geleden
Tuurlijk mag dat.

Maar ik vond het veel te zwaar en overdreven.Kreeg veel te weinig crediet.

En nu zie je, meer en meer ritme en is hij de beste bij Ajax. Zijn assist was een echte team playerassist.
+1/-0

 
3 jaar geleden
Zit nu eenmaal in ons supporters . Zeker de supporters van Ajax zijn uitermate kritisch. Speel je goed dan krijg je de credits. Speel je slecht dan krijg je kretiek. Zoals Haller nu vast ook kritiek zal krijgen . Speelt al twee wedstrijden niet bepaald super. Wij willen alles winnen en stelllen hoge eisen. Ik vind trouwens dat er wel een verschil zit in afvallen of kritiek hebben.
+2/-0

 
3 jaar geleden
Het is niet alleen dat. Wat mij irriteerde is dat er spelers helemaal vrij stonden maar Neres ze bewust negeerde om zichzelf te profileren én faalde. En daarmee brengt hij een basisplaats niet dichterbij, integendeel zelfs want ten Hag is hier ook niet van gecharmeerd.
+1/-0

3 jaar geleden
Alvarez speelt trouwens een meer dan prima pot.
+2/-0

 
3 jaar geleden
Verdedigend, ja..

Passend niet. Veel slordige ballen.
+1/-0

3 jaar geleden
Wat opvalt is dat een aantal spelers van het nieuwe Ajax nog moeten leren dat ze soms direct in 1 x moeten spelen. Wanneer dit gebeurd wordt Ajax in 1 x een klasse beter. Daarom was 2019 Ajax ook zo goed.
Donny, Schone, Hakim, Neres, Tadic, frenkie beheersden dit.
+2/-0

 
3 jaar geleden
Heb ik al eens eerder opgemerkt. Hetzelfde geldt voor de handelingssnelheid. Wat wel enirm is toegenomen en ten gunste is de werklust.
+3/-0

3 jaar geleden (gewijzigd)
Ai, die mag toch wel redelijk vrij inkoppen. Blijven opletten en dan nu Haller, die moet je als spits toch maken.
+1/-0

3 jaar geleden
Minpuntje bij Ten Hag.

Je laat niet spelers zoals Labyad de 87e minuut invallen. Jeugdspelers ok...

Maar gasten die boven de 25 zijn moet je dat niet aandoen. Wissel hem dan met Tadic, Neres de 77e min.
+3/-1

 
3 jaar geleden
Ja dat leert hij maar niet af, vind het ronduit beledigend tov die gasten geef ze dan 15 minuten maar niet 3 dat is onzinnig zelfs voor jonge jongens maar helemaal voor de ouderen.
+2/-0

3 jaar geleden
Goede en dik verdiende overwinning. Voetballend zeker de eerste helft prima , waarbij Ajax zichzelf vergat te belonen. De tweede helft toch weer veel slordigheden, onnodig vind ik. Wel weer een tomeloze werklust. Heeft toch te maken met het soort spelers in het elftal. Mooie mix van techniek en de mouwen opstropen. Dit elftal kan echt nog veel beter.
+3/-0

Degelijke en volwassen overwinning tegen 1 van de betere ploegen in de eredivisie.
Op naar donderdag!
+2/-0

3 jaar geleden
Heel volwassen en geconcentreerd Ajax vandaag. Team lijkt echt stappen te hebben gezet.
+2/-0

3 jaar geleden (gewijzigd)
2021:

15 wedstrijden.

13x winst. 2x gelijk VS psv.

Nationaal: plaats 1
Beker: finale
Europa: stil active

In de race voor 3 prijzen.

---- flow ----
+2/-0

3 jaar geleden
Genieten om Ajax zo te zien voetballen, de kwaliteiten gemixt met bezieling!!
Wissels die bijna niet meer opvallen, een brede bank is tegenwoordig super belangrijk.
Ik ben positief gestemd en Ajax heeft grote kans op de triple.
+1/-0