Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


Bizar superieur Ajax wandelt naar 0-5 zege in Emmen


Tijdstip
28 november 2020
Stadion
De Oude Meerdijk
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 1


Bizar superieur Ajax wandelt naar 0-5 zege in Emmen; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Bizar superieur Ajax wandelt naar 0-5 zege in Emmen

(Gepost door Willy Rooyakkers)

Ajax had zaterdagavond geen enkele moeite met Emmen. Bij de nummer zeventien van de Eredivisie wandelden de Amsterdammers naar een even simpele als ruime 0-5 overwinning. Via goals van Davy Klaassen, Zakaria Labyad en Lassina Traoré stond het halverwege al 0-3 op De Oude Meerdijk waarna de invallers Jurgen Ekkelenkamp en Quincy Promes de eindcijfers vastlegden.

Natuurlijk wordt de Eredivisie wel eens een inferieure league genoemd maar toch is het gemak waarmee Ajax momenteel voetbalt op zijn minst opvallend te noemen. Het lijkt er toch op dat trainer Erik ten Hag erin geslaagd is op dat gebied behoorlijke stappen te zetten. In Emmen trof de lijstaanvoerder toch weer een zeer defensief ingestelde tegenstander, tot de tanden bewapend. Voeg daarbij dat er gespeeld moest worden op dat vervelende kunstgras en dat over drie dagen alweer een kraker wacht op Anfield. Zodoende waren toch wat voorwaarden geschapen om het op een lastige avond voor de bezoekers te laten uitdraaien maar al gauw bleek weer dat dit Ajax momenteel een klasse apart lijkt in de nationale competitie.

Winnen van dit soort tegenstanders is één ding, dat doet de concurrentie eigenlijk ook nog wel, maar de manier waarop is echt zelden vertoond. Ajax moest het doen zonder de niet wedstrijdfitte Daley Blind terwijl Nicolas Tagliafico en David Neres uit voorzorg wat rust kregen. Hierdoor mocht Sean Klaiber opdraven als linksback en begon Lisandro Martinez in de basis op de plek van Blind. Na een kwartiertje begon de Emmense muur te kraken, het was wachten op goals. Omdat Ajax telkens goed de diepte zocht kwamen er gaten, en het moet gezegd dat dit niet makkelijk was want Emmen stond in een soort van handbalopstelling geformeerd. Onder aanvoering van Davy Klaassen slaagde Ajax daar echter telkens toch in. Het zei veel over het voetballende vermogen van de Amsterdammers. Na een prima combinatie, zelf opgezet door Klaassen, was het dezelfde blonde middenvelder die op doortikken van Traoré diepging en met wat meeval doelman Felix Wiedwald passeerde: 0-1. Even later was Klaassen de aangever bij de fabelachtig mooie tweede goal. De middenvelder gaf een lobpassje op de weggelopen Zakaria Labyad die technisch weergaloos de bal met de binnenkant in de bovenhoek volleerde: 0-2. Vlak voor rust wederom een mooie treffer. Op schitterend aangeven van Antony tikte Traoré met links de 0-3 binnen.

Een heerlijke situatie halverwege derhalve voor Ten Hag die meteen alle wisselregisters opentrok. Zowel Dusan Tadic als Traoré mochten gaan douchen terwijl Klaas-Jan Huntelaar en Quincy Promes ten tonele verschenen.
Het maakte allemaal weinig uit, de tweede helft was niets meer dan een veredelde trainingspartij. Ajax scoorde nog twee keer. Eerst was het Jurgen Ekkelenkamp, ingevallen na een uur voor Ryan Gravenberch, die binnenpookte (0-4) waarna Promes de eindcijfers mocht vastleggen nadat David Neres even heerlijk had bediend: 0-5.
Natuurlijk: de tegenstand in de Eredivisie is niet van Champions League-niveau maar wat Ajax momenteel aan het doen is mag best opmerkelijk worden genoemd. Men voetbalt enorm, enorm makkelijk. Waarvan acte.


[video] Highlights | FC Emmen - Ajax


Maduro en Bruggink: “Is verdienste van Ajax zelf”

De analisten van Fox Sports, Hedwiges Maduro en Arnold Bruggink, waren onder de indruk van Ajax. Maduro: “Ze zijn continu druk aan het zetten, respect daarvoor. Ze hebben toch een bepaalde discipline in de ploeg en dat is knap. Ze gaven Emmen meteen het gevoel dat er niets viel te halen en dat ging vervolgens negentig minuten zo door. Dat was genieten.”

Arnold Bruggink sloot zich bij zijn collega aan: “Ajax heeft het voor elkaar dat er die discipline is. Op deze manier kost het ook relatief weinig moeite en wordt het simpel. Je kunt veel van Emmen zeggen maar dit is écht de verdienste van Ajax zelf.”


[video] Debutant Rensch: 'Het is supersnel gegaan'


Davy Klaassen: “We maken het onszelf makkelijk”

Davy Klaassen was betrokken bij de belangrijke eerste twee goals, de controlerende middenvelder speelde een prima partij. Klaassen: “Het was een goeie avond, we maakten het onszelf makkelijk. Het ziet er dan makkelijk uit maar Emmen heeft in de competitie toch al laten zien het iedereen moeilijk te kunnen maken. Het is dan aan ons om het niet weer te laten gebeuren.”

Ook na de pauze hield Ajax de vinger aan de pols: “Als je gaat kloten kan het weer misgaan. Het is gewoon zaak om scherp te blijven.”

Op de vraag of hij zijn eigen goal mooier vond als de tweede waarbij hij de assist verzorgde op Labyad toonde de teruggekeerde zoon zich resoluut: “De 0-2 natuurlijk. Ik dacht dat mijn pass te zacht was maar deze bleek toch nog goed te zijn. De afronding was natuurlijk ook perfect.”
Over aanstaande dinsdag: “Ik ben fit, ik hoop dat ik er weer insta.”


[video] Sean Klaiber speelt vaker dan hij had verwacht


Erik Ten Hag: “Het is de hongerigheid die in de groep zit”

Ajax-trainer Erik ten Hag keek terug op een relaxte avond in Emmen. Ten Hag: “Het is de hongerigheid waarmee we de wedstrijd zijn aangegaan, het ligt aan ons dat het er dan heel eenvoudig uitziet."

Het gaf de trainer de mogelijkheid wat mensen rust te geven en dat kwam goed uit. “Er is toch sprake van wat klachten, zo moest ik Mazraoui er echt om die reden afhalen. We moeten de komende dagen kijken wie er dinsdag kunnen spelen. Daley Blind? Wat hem betreft is het ook nog geen honderd procent zeker dat hij er in Liverpool bij is al verwacht ik van wel."
Het gaf Ten Hag de mogelijkheid om Devyne Rensch (17) te laten debuteren. “Hij heeft hard gewerkt en verdiende dat. Vandaag diende die mogelijkheid zich aan. Eigenlijk wilde ik Alvarez brengen voor Mazraoui maar uiteindelijk koos ik hiervoor en hij kwam er goed in. Dat was mooi.”
De verslaggever probeerde hem vervolgens een favorietenrol in de mond te leggen betreffende de competitie. “Dat is nog ongelooflijk voorbarig. We krijgen alle sterke tegenstanders in januari bijvoorbeeld. We moeten gewoon blijven werken aan ons spel, dat kan en moet nog steeds beter.”


Zakaria Labyad: “Zat er lekker in”

Ajax-middenvelder Zakaria Labyad maakte wederom een fraaie goal. De op nummer tien acterende rechtspoot zit goed in zijn vel. “Ik voel me goed, ik ben fit. Heb er plezier in en dat geldt volgens mij voor het hele team. Dat zie je denk ik ook aan de uitslagen.”

Over zijn goal: “Ik dacht ook even dat deze te zacht was maar uiteindelijk was de snelheid perfect. Ja, ik schoot hem lekker in. Ik denk dat we met een trots gevoel met 5-0 naar huis mogen gaan.”


Karakteristieken

Uitslag: 0-5 (0-3)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Davy Klaassen ('20)
Goal
0-2 Zakaria Labyad ('29)
Goal
0-3 Lassina Traoré ('38)
Goal
0-4 Jurgen Ekkelenkamp ('69)
Goal
0-5 Quincy Promes ('82)
Scheidsrechter
Gözübüyük
Toeschouwers
0 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Ajax: Sean Klaiber ('79)

Opstelling Ajax

Dusan TadićLassina TraoréAntony Matheus dos Santos


Ryan GravenberchZakaria LabyadDavy Klaassen


Sean KlaiberLisandro MartínezPerr SchuursNoussair Mazraoui


André Onana

Wissels:

'46 Quincy Promes voor Dusan Tadić
'46 Klaas Jan Huntelaar voor Lassina Traoré
'58 David Neres voor Antony Matheus dos Santos
'58 Jurgen Ekkelenkamp voor Ryan Gravenberch
'72 Devyne Rensch voor Noussair Mazraoui


Opstelling FC Emmen

JansenDe Leeuw


TibblingChaconLaursen


CavlanVan RhijnVeendorpAraujoBijl


Wiedwald

Wissels:

'46 Avdijaj voor Jansen
'75 Ben Moussa voor Chacon
'75 Kolar voor Laursen


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 5 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 0-5 (0-3)
 7 0-5 (0-3)
 7 0-5 (0-3)
 7 0-5 (0-3)
 7 0-5 (0-3)
 6 0-5 (0-4)
 6 0-5 (0-5)
 5 0-6 (0-3)
 5 0-6 (0-3)
10  5 1-5 (0-3)
11  4 0-4 (0-2)
12  4 0-4 (0-2)
13  4 0-4 (0-2)
14  4 0-4 (0-2)
15  4 0-3 (0-1)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.64. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Davy Klaassen (82 -> 5,0)
2. Ryan Gravenberch (33 -> 4,0)
3. Perr Schuurs (28 -> 3,0)
4. Zakaria Labyad (17 -> 2,0)
5. David Neres (11 -> 1,0)
6. Dusan Tadić (10 -> 0,0)
7. Noussair Mazraoui (8 -> 0,0)
8. Lisandro Martínez (7 -> 0,0)
8. André Onana (7 -> 0,0)
10. Lassina Traoré (3 -> 0,0)
10. Antony Matheus dos Santos (3 -> 0,0)
12. Sean Klaiber (2 -> 0,0)
12. Devyne Rensch (2 -> 0,0)
14. Quincy Promes (1 -> 0,0)
14. Jurgen Ekkelenkamp (1 -> 0,0)
14. Nicolás Tagliafico (1 -> 0,0)
17. Matthijs de Ligt (0 -> 0,0)
17. Bruno Varela (0 -> 0,0)
17. Joël Veltman (0 -> 0,0)
17. Edson Álvarez (0 -> 0,0)
17. Kik Pierie (0 -> 0,0)
17. Donny van de Beek (0 -> 0,0)
17. Carel Eiting (0 -> 0,0)
17. Klaas Jan Huntelaar (0 -> 0,0)
17. Benjamin van Leer (0 -> 0,0)
17. Siem de Jong (0 -> 0,0)
17. Daley Blind (0 -> 0,0)
17. Razvan Marin (0 -> 0,0)
17. Hakim Ziyech (0 -> 0,0)
17. Kasper Dolberg (0 -> 0,0)
17. Noa Lang (0 -> 0,0)
17. Sergino Dest (0 -> 0,0)
17. Juan Familio-Castillo (0 -> 0,0)
17. Hassane Bandé (0 -> 0,0)
17. Dominik Kotarski (0 -> 0,0)
17. Kjell Scherpen (0 -> 0,0)
17. Danilo Pereira da Silva (0 -> 0,0)
17. Niemand (0 -> 0,0)
17. Jurriën Timber (0 -> 0,0)
17. Sontje Hansen (0 -> 0,0)
17. Naci Ünüvar (0 -> 0,0)
17. Ryan Babel (0 -> 0,0)
17. Maarten Stekelenburg (0 -> 0,0)
17. Mohammed Kudus (0 -> 0,0)
17. Noa Lang (0 -> 0,0)
17. Kenneth Taylor (0 -> 0,0)
17. Brian Brobbey (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


4 maanden geleden
Ajax moet nu gebruik maken van de brede selectie. Kunstgras is sowieso funest. Maar dit is typisch zo n onderschattingspotje.
Wedstrijden volgen elkaar bizar snel op.
Ik zou zo starten:

Onana-Klaiber-Schuurs-Martinez-Tagkiafico-Klaassen-Gravenberch-Ekkelekamp-Promes-Traore-Antony.

Als de wedstrijd het toe laat Klaassen, Nico en Schuurs wisselen
+2/-1

4 maanden geleden
Ze houden goed bij wie in het oranje loopt @ rood.
Zoveel mogelijk spelers rust geven op dat kunstgrasveld.

Klaassen, Blind, Tadic, Mazraoui, Gravenbergh, Tagliafico rust geven.


-------Onana----------

Klaiber-Timber-Martinez-Rensch
----Alvarez--Taylor
------Labyad-------
Antony-Huntelaar-Promes.

gewoon echt ff rouleren...

Huntelaar erin.
+1/-0

 
4 maanden geleden
Wil jij mij een hoge bloeddruk bezorgen Don? Zo goed is onze tweede keus ook weer niet. Een middenveld Alvarez, Taylor en Labyad is rood/zwart spelen in het casino vriend. Daarvoor moet Marc dus eerst de knip nog even goed open trekken voor 2/3 spelers zodat we kunnen doen wat jij wilt namelijk echt rouleren.
+1/-0

 
4 maanden geleden
Goed genoeg om tegen Emmen te winnen + als ze dat niet kunnen, weet je ook weer genoeg.

Kunstgras, Liverpool uit...

Belangrijk om wijs om te gaan met je spelers.

Waarom zou Promes niet vanavond met Huntelaar kunnen spelen met Athony om maar iets te noemen?

Daar zijn ze niet goed genoeg voor?
+1/-0

 
4 maanden geleden
Over die spelers had ik het ook niet Don. Die kunnen dat zeker wel. Alleen met je middenveld is het een ander verhaal. En als dat dan niet lukt weet je wel genoeg maar ben je ook punten kwijt.
+1/-0

4 maanden geleden
8 spelers laten staan van vorige week tegen de Denen...

Waarom Ten Hag?

Waarom niet Promes erin 90 min? Huntelaar? Alvarez?

Als ze het niet tegen Emmen kunnen, weet je meteen genoeg.

Heel apart.
+1/-0

 
4 maanden geleden
A: dat is jou mening.

B: de selectie is groot genoeg om de breedte van de selectie in te zetten met
Promes, Huntelaar, Ekkelenkamp, Timber, Alvarez kunnen makkelijk spelen.

C: Klaiber, Martinez spelen vandaag ook. Waarom? Spelers rust geven.

D: Nico het gaat er meer om, vooral nu, om je basisteam heel te houden een heel seizoen, vandaar dus mijn post.
+1/-0

 
4 maanden geleden
Kampioen worden is weer gegarandeerd 45 miljoen er bij. Dat komt best uit in corona tijd.
Verder zou ik Timber indd vaker opstellen.
+2/-0

 
4 maanden geleden (gewijzigd)
Waarom moet Ajax nou eigenlijk elk jaar kampioen worden?

Geld en de CL.

Okay....

En dan speel je CL of Uefacup en dan gaat het er weer om dat de club kampioen wordt, want dat is prioriteit.

Zaken die mij totaal niet motiveren.

Het gaat dus alleen maar om geld.

Ajax moet kampioen worden vanwege het geld in de CL. En als ze dan het jaar erop CL spelen is het weer prioriteit om kampioen te worden vanwege het geld van de CL het jaar erop....

Prestaties in Europa zijn secundair dus...

Het enige wat ik nog speciaal vindt op mijn leeftijd bij Ajax zijn Europese prestaties, in Europa het goed doen. Finale halen of Halve finale, 2017 en 2019.

Daar weer eens prijs pakken. Competitie is voor mij helemaal niet steeds een prioriteit en Europa secundair. Beiden zijn even belangrijk, maar een Europese prijs of mooie prestaties in Europa geven A, meer vreugde en B, zijn specialer. E

Altijd maar bezig zijn met geld is zo 'n afknapper.
+1/-0

 
4 maanden geleden
Neres, Blind, en Nico kregen ook rust en in de rust nog drie meer. Precies goed gedaan zo. Eerst drie rust, dan de punten veilig stellen en dan nog drie oplopend tot vijf er uit.
We hebben al veel te vaak punten laten liggen door meteen te veel spelers rust te geven. Zoals hij het vandaag deed hoort het. Zes spelers een halve of hele wedstrijd rust is wel genoeg. Niet naast onze schoenen gaan lopen door er meteen 6/7/8 uit te halen want dan krijg je de deksel op je neus.
+3/-0

4 maanden geleden
Mooi voor Labyad, gun het die gast.
+2/-0

4 maanden geleden
Saaie wedstrijd, maar dat ligt niet aan Ajax, Emmen heeft totaal niets in te brengen , maar brengt ook helemaal niets. Het gaat traag en via veel schijven bij Ajax. Je kunt echter ook zeggen dat we uiterst geduldig zijn en op het juiste moment toeslaan. Ajax hoeft zich amper in te spannen. Ik heb in ieder geval 3 puike doelpunten gezien.
+2/-0

 
4 maanden geleden
Liever saai en snel klaar dan slijtage slag.
Verder begrijp ik spelers wel die Vroeg naar het buitenland gaan. Dit is geen uitdaging meer.
+2/-1

4 maanden geleden
Prachtige goals.
Klaassen, Tadic, Gravenberch er nu uit met het oog op dinsdag.
+2/-0

4 maanden geleden
goed gespeeld en ook slim van emmen geen blesures en kaarten winnen kon toch niet van ajax klaiber slechtste man bij ajax
+1/-0

nieuws-redacteur 4 maanden geleden
Prima gespeeld hoor. Ajax heeft momenteel weer een indrukwekkend basisniveau. Weer genoten van het sobere maar juist daarom zo knappe optreden van Ryan. Die jongen snapt het nu al, dat beloofd wat voor de toekomst.
+1/-0

4 maanden geleden
Klaiber domme idioot, had rood moeten hebben. Achterlijke actie. Ajax onwaardig, net als zijn schoten trouwens.
+3/-1

 
nieuws-redacteur 4 maanden geleden
Volgens mij deed hij dat om wraak te nemen voor die geniepige overtredingen van Cavlan voor rust op Antony en Mazraoui.
+1/-0