Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenAjax strijdend naar zege tegen Vitesse


Tijdstip
26 september 2020
Stadion
Johan Cruijff ArenA
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 2


Ajax strijdend naar zege tegen Vitesse; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Ajax strijdend naar zege tegen Vitesse

Ajax heeft ook de derde competitiewedstrijd van dit seizoen weten te winnen. Zaterdagavond werd Vitesse in Amsterdam met 2-1 verslagen. In een vooral voor de neutrale toeschouwer heerlijke wedstrijd zorgen doelpunten van Quincy Promes en Antony voor de zege. Edson Álvarez werd in de eerste helft al met een rode kaart van het veld gestuurd.

Het duel in de Johan Cruijff ArenA begon spectaculair. Na 20 seconden kreeg Vitesse al een grote kans, terwijl nog geen minuut later Quincy Promes in het zijnet schoot. Ajax had het in de beginfase echter erg lastig met de Arnhemmers en wist een paar keer met moeite een achterstand te voorkomen. Aanvallend wist het er maar een paar keer uit te komen, maar dat deed het na 20 minuten spelen wel doeltreffend. Noussair Mazraoui rukte op naar voren en kon Promes in stelling brengen voor de 1-0.

Ajax kwam vanaf dat moment een stuk beter in de wedstrijd en kreeg ook mogelijkheden om voor rust de score verder uit te breiden. Omdat ook Vitesse echter vooral aan aanvallen dacht, ontstond een erg leuke wedstrijd met veel gevaar voor beide doelen. De ploeg van Erik ten Hag leek wel vrij eenvoudig het rustsignaal te halen, maar door een oliedomme actie van Edson Álvarez in de laatste minuut van de eerste helft veranderde dat volledig. De Mexicaan ging buiten het gezicht van scheidsrechter Van Boekel op het been van de tegenstander staan, maar omdat de VAR het wel zag werd Álvarez met een rode kaart van het veld gestuurd.

Niet alleen Ajax was het vanaf dat moment even kwijt, want ook de scheidsrechter had een paar vreemde acties. Omdat Daley Blind bleef protesteren kreeg de verdediger een gele kaart, maar de scheidsrechter besloot vervolgens ook om Vitesse een vrije trap te geven. Het zorgde voor een woedende Johan Cruijff ArenA, maar het cadeautje van Van Boekel werd door de Arnhemmers niet benut. De bal van Tannane ging net naast. Het betekende dat Ajax met rust nog wel de voorsprong in bezit had.

Ten Hag greep in de tweede helft direct in door Jurgen Ekkelenkamp in de ploeg te brengen. Het was al de tweede wissel van de wedstrijd omdat in de eerste helft Perr Schuurs met een blessure was uitgevallen. In de eerste minuten was het niet te merken dat Ajax degene was met een man minder, want het kreeg in korte tijd twee enorme kansen. Het was echter Vitesse dat na tien minuten spelen voor de gelijkmaker zorgde en dat was notabene voormalig Ajacied Riechedly Bazoer.

Beide ploegen gingen vervolgens vol voor de winst. Twintig minuten voor tijd was het Vitesse dat het de eerste grote mogelijkheid daarvoor kreeg toen een schot van Dasa door Blind net van richting werd veranderd en daardoor tegen de paal belandde. Een minuut later was het aan de andere kant wel raak. Mohammed Kudus zette een lange rush in en gaf de bal aan Antony. De Braziliaan schoot de 2-1 vervolgens direct in de touwen. Een paar minuten later kon Promes het duel al definitief beslissen, maar zijn schot werd knap door doelman Pasveer gekeerd.

Het zorgde er voor dat het nog spannend leek te blijven in Amsterdam, maar in werkelijkheid kwam de ploeg geen moment meer in gevaar en wist het daardoor ook de derde wedstrijd in winst om te zetten.


[video] Highlights | Ajax - Vitesse


André Onana: 'We hebben het goed gedaan en ik ben trots op het team'

In de studio van Fox Sports werd André Onana genoemd als Man van de Wedstrijd. De doelman gaf vervolgens zelf aan dat dat helemaal niet belangrijk is. "Het belangrijkste zijn de drie punten", aldus Onana. "Het was vandaag erg belangrijk om te winnen. We zijn erg blij. Ik ben erg trots op het team. Het was zeker niet makkelijk, want Vitesse is een sterke tegenstander. Nu moeten we rusten en gaan voorbereiden op komende week."

Ajax had het lang lastig met Vitesse. "Het was vooral moeilijk om op te bouwen, want als je tegen een team speelt dat zo hoog druk zet met veel intensiteit is het moeilijk om de goede keuze te maken", zo gaf hij aan. "Zeker voor ons omdat we van achteruit willen opbouwen. Dat is niet altijd mogelijk tegen zulke teams. Ze hebben goede spelers. Één fout en ze beslissen de wedstrijd."

Het was voor de ploeg wel een goede test, omdat ze normaal gesproken niet tegen teams spelen met een dergelijke speelstijl. "Het was voor ons een goed examen", zei hij daarover. "We hebben het nu drie keer goed gedaan dit seizoen. Ik hoop dat we op deze manier door blijven gaan. Voor mij maakt het niet uit hoe we winnen. Het belangrijkste is dát je wint. Soms zal je moeten verdedigen, maar uiteindelijk gaat het om de winst. Het was een goede test, we hebben het goed gedaan en ik ben trots op het team."


Noussair Mazraoui: 'De back is back'

In gesprek met Fox Sports gaf Noussair Mazraoui aan dat hij weer helemaal terug is. "Ik voelde dat in de voorbereiding al. Ik kwam na een blessure met mijn enkel weer binnen en vanaf het eerste moment voelde ik dat ik sterker was terug gekomen", aldus Mazraoui. "Ik heb hard gewerkt toen ik geblesseerd was. Vorig seizoen ben ik best vaak geblesseerd geweest. Vanaf het begin van de voorbereiding voelde het goed. Vorig seizoen was het heel ongelukkig, dit seizoen is het gelukkig."

Mazraoui kon zelf terugkijken op een erg goede wedstrijd en was defensief vaak belangrijk. "Ik heb aardig wat tackles gemaakt", zo gaf hij aan. "Ik twijfel ook nooit. Ik tackle alleen als ik weet dat ik vol voor de bal ga, anders blijf ik gewoon staan. Vandaag heb ik volgens mij geen enkele tackle gemist. Ik doe het gewoon op het gevoel. Ik zie het mannetje naast me en dan zet ik em in."


[video] Erik ten Hag prijst veerkracht Ajax, Bazoer baalt


Erik ten Hag: 'Hoe wij met tien man gespeeld hebben vond ik echt uitstekend'

Erik ten Hag was in gesprek met Fox Sports erg blij met de winst tegen Vitesse. "Het was ook dik verdiend", aldus Ten Hag. "Het begin was niet goed. Vitesse was ook heel moedig, zij hebben ook heel goed gespeeld. Maar je weet dat als het zo open wordt, wij zeker kwaliteiten hebben. Dat zag je zeker na de rode kaart. Hoe wij met tien man gespeeld hebben vond ik echt uitstekend."

De trainer begreep niet waarom Edson Álvarez met rood van het veld werd gestuurd. "Hoezo een rode kaart?", zo gaf hij aan. "Hij gaat voor de bal. Dit heeft niets met gemeen spel te maken. Je ziet dat hij voor de bal gaat. Dit is absoluut geen rode kaart. Die tegen Sparta was ook al onterecht. Zowel deze als die van Nico waren belachelijk."

Ten Hag zag voor zijn ploeg nog zeker wel verbeteren. "Hoe wij begonnen. Vitesse was in de eerste fase scherper", zei hij daarover. "We waren net even te laat in positie. Zij nemen snel de spelhervattingen en maken heel veel overtredingen waar wij niet goed op reageren. Daar hadden wij beter mee om kunnen gaan."


Karakteristieken

Uitslag: 2-1 (1-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Quincy Promes ('21)
Goal
1-1 Bazoer ('56)
Goal
2-1 Antony Matheus dos Santos ('70)
Scheidsrechter
Van Boekel
Toeschouwers
12.176 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Ajax: Perr Schuurs ('10)
Kaart
Vitesse: Bruns ('35)
Kaart
Ajax: Edson Álvarez ('44)
Kaart
Ajax: Daley Blind ('45)
Kaart
Vitesse: Hajek ('45)
Kaart
Vitesse: Wittek ('81)
Kaart
Vitesse: Tannane ('82)
Kaart
Ajax: Nicolás Tagliafico ('89)

Opstelling Ajax

Dusan TadićZakaria LabyadAntony Matheus dos Santos


Mohammed KudusQuincy PromesEdson Álvarez


Nicolás TagliaficoDaley BlindPerr SchuursNoussair Mazraoui


André Onana

Wissels:

'31 Jurriën Timber voor Perr Schuurs
'46 Jurgen Ekkelenkamp voor Zakaria Labyad
'84 Sergino Dest voor Noussair Mazraoui
'90 Lassina Traoré voor Quincy Promes


Opstelling Vitesse

DarfalouOpenda


TannaneBeroBruns


WittekHajekBazoerDoekhiDasa


Pasveer

Wissels:

'61 Vroegh voor Bruns
'61 Broja voor Darfalou
'81 Manhoef voor Wittek
'81 Buitink voor Dasa


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 11 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 2-1 (1-0)
 7 2-1 (1-0)
 7 2-1 (1-0)
 7 2-1 (1-0)
 7 2-1 (1-0)
 7 2-1 (1-0)
 7 2-1 (1-0)
 7 2-1 (1-0)
 7 2-1 (1-0)
10  7 2-1 (1-0)
11  7 2-1 (1-0)
12  5 2-0 (1-0)
13  5 3-1 (1-0)
14  5 2-1 (0-0)
15  5 3-1 (1-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.87. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Mohammed Kudus (103 -> 5,0)
2. Antony Matheus dos Santos (75 -> 4,0)
3. Noussair Mazraoui (56 -> 3,0)
4. André Onana (22 -> 2,0)
5. Jurriën Timber (9 -> 1,0)
6. Quincy Promes (8 -> 0,0)
7. Jurgen Ekkelenkamp (6 -> 0,0)
8. Daley Blind (2 -> 0,0)
9. Dusan Tadić (1 -> 0,0)
10. Matthijs de Ligt (0 -> 0,0)
10. Bruno Varela (0 -> 0,0)
10. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
10. Joël Veltman (0 -> 0,0)
10. Edson Álvarez (0 -> 0,0)
10. Kik Pierie (0 -> 0,0)
10. Donny van de Beek (0 -> 0,0)
10. David Neres (0 -> 0,0)
10. Carel Eiting (0 -> 0,0)
10. Klaas Jan Huntelaar (0 -> 0,0)
10. Benjamin van Leer (0 -> 0,0)
10. Siem de Jong (0 -> 0,0)
10. Razvan Marin (0 -> 0,0)
10. Zakaria Labyad (0 -> 0,0)
10. Lisandro Martínez (0 -> 0,0)
10. Hakim Ziyech (0 -> 0,0)
10. Lassina Traoré (0 -> 0,0)
10. Kasper Dolberg (0 -> 0,0)
10. Noa Lang (0 -> 0,0)
10. Sergino Dest (0 -> 0,0)
10. Ryan Gravenberch (0 -> 0,0)
10. Juan Familio-Castillo (0 -> 0,0)
10. Nicolás Tagliafico (0 -> 0,0)
10. Hassane Bandé (0 -> 0,0)
10. Dominik Kotarski (0 -> 0,0)
10. Kjell Scherpen (0 -> 0,0)
10. Danilo Pereira da Silva (0 -> 0,0)
10. Niemand (0 -> 0,0)
10. Sontje Hansen (0 -> 0,0)
10. Naci Ünüvar (0 -> 0,0)
10. Ryan Babel (0 -> 0,0)
10. Maarten Stekelenburg (0 -> 0,0)
10. Noa Lang (0 -> 0,0)
10. Kenneth Taylor (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Forums