Transparent
Inloggen
Sluiten

Ajax - Vitesse blijft altijd een terugblik op de grootste overwinning ooit in de Eredivisie

24 september 2020 12:33

Ajax komt zaterdag opnieuw in actie voor de Eredivisie als Vitesse op bezoek komt in de Johan Cruijff ArenA. Ajax heeft met twee zeges een goede start gemaakt, maar dat geldt ook voor de Arnhemmers. Met zeges tegen RKC en Sparta op zak heeft ook Vitesse zes punten. Bovendien zijn Ajax en Vitesse de enige twee clubs in de Eredivisie die nog geen enkel tegendoelpunt gekregen hebben.

Gezien de historie lijkt de kans klein dat het zaterdag in een gelijkspel gaat eindigen. Dat gebeurde namelijk ook niet in de voorgaande 34 ontmoetingen dat beide teams voor de Eredivisie in Amsterdam tegenover elkaar stonden. Ajax wist liefst 28x de punten in eigen huis te houden en zag 6x Vitesse met de winst aan de haal gaan.

Ajax - Vitesse is bovendien ook een wedstrijd die in de recordboeken staat, omdat dat nog altijd de grootste overwinning ooit in de Eredivisie is. Op 19 mei 1972 werd de competitie in stijl afgesloten door met liefst 12-1 te winnen van de Arnhemmers. Johan Cruijff scoorde toen vier doelpunten, terwijl Johan Neeskens en Dick van Dijk ieder drie treffers maakten. Twee weken na die recordzege werd ook voor de tweede keer in de clubhistorie de Europacup 1 aan de prijzenkast toegevoegd door Internazionale te verslaan.

Twee seizoenen geleden speelden beide ploegen voor het laatst tegenover elkaar in Amsterdam. In een heel vermakelijk duel won Ajax toen met 4-2. Afgelopen seizoen werd dat duel niet gespeeld in de competitie. Ajax - Vitesse stond toen pas eind april op het programma, maar vanwege het coronavirus werd in maart de competitie al afgebroken.

De selectie van Vitesse kent bovendien ook de nodige spelers met een verleden bij Ajax. Danilo Doekhi maakte twee jaar geleden de overstap van Amsterdam naar Arnhem, terwijl ook Riechedly Bazoer een verleden heeft bij Ajax. Hij kwam uiteindelijk tot 71 officiële wedstrijden in het eerste elftal. Oussama Tannane speelde op jonge leeftijd kort in de jeugdopleiding van Ajax. Zakaria Labyad heeft juist een verleden bij Vitesse. Als speler van het Portugese Sporting Lissabon werd hij anderhalf jaar verhuurd aan de Arnhemmers.




Tags

vitesse eredivisie arnhemmers terugblik arena arnhem bazoer coronavirus danilo dijk doekhi europacup historie internazionale labyad lissabon neeskens oussama prijzenkast recordboeken recordzege riechedly rkc sparta sporting stijl tannane tegendoelpunt vermakelijk zak

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met Ajax



Ajax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

akpom berghuis bergwijn beuker boomen brobbey elsimao eredivisie excuus forbs godts hato henderson hlynsson kaplan kiki kroes linksbuiten mislintat oranje passeren ramaj rensch schaduwspits sevic sosa stilstand tahirovic taylor vos