Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


Ajax ook overtuigend te sterk voor Heracles


Tijdstip
23 november 2019
Stadion
Johan Cruijff ArenA
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 2


Ajax ook overtuigend te sterk voor Heracles; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Ajax ook overtuigend te sterk voor Heracles

Ajax heeft weer een volgende stap gezet richting prolongatie van de landstitel. Zaterdagavond werd in de Johan Cruijff ArenA met 4-1 gewonnen van Heracles Almelo. Met twee treffers was Quincy Promes opnieuw erg belangrijk, terwijl Zakaria Labyad en Sergino Dest ook wisten te scoren.

Ajax kreeg al snel een goede kans via Dusan Tadic, toen de aanvoerder een beetje gelukkig de bal voor zijn voeten kreeg. Zijn inzet kon echter worden gekeerd door Heracles-keeper Blaswich. Het duurde vervolgens even voordat Ajax het heft echt in eigen handen nam. Heracles kreeg een paar goede mogelijkheden, waarna Ajax via Quincy Promes en Hakim Ziyech ook goede kansen kreeg.

Uiteindelijk kwam de ploeg van Erik ten Hag halverwege de eerste helft op voorsprong en dat gebeurde op haast bekende wijze. Een voorzet van Ziyech werd door Promes in het doel gekopt. Ajax hanteerde een iets te laag tempo om nog voor rust verder uit te lopen en werd nauwelijks nog gevaarlijk. Heracles kreeg nog wel een goede kans toen Zakaria Labyad een bal te zacht terug kopte. André Onana lette echter goed op en wist zijn doel schoon te houden.

Na rust kwam Ajax stukken beter uit de kleedkamer. Al snel creëerde het gevaar voor het doel van Heracles en na ongeveer tien minuten spelen in de tweede helft zorgde Labyad voor de 2-0. Een diepe bal van Daley Blind werd door Labyad in één keer genomen, waarna de marge voor Ajax verdubbeld werd.

Enkele minuten later viel al de definitieve beslissing. Wederom werd een pass van Ziyech door Promes tot doelpunt gepromoveerd. Dit keer schoot de international van Oranje de bal in het doel en maakte daarmee alweer zijn tiende competitiedoelpunt van dit seizoen, waardoor hij nu gedeeld topscorer van de Eredivisie is.

Ajax liet vervolgens de teugels vieren, waardoor Heracles er een paar keer gevaarlijk uit kon komen. Het was echter niet de uitploeg die vlak voor tijd wist te scoren, maar Ajax die een vierde treffer wist te maken. Aanvankelijk leek Sergiño Dest zijn eerste competitietreffer voor Ajax te maken, maar het doelpunt werd uiteindelijk toch toegekend aan Klaas Jan Huntelaar.

In blessuretijd wist Heracles alsnog een aansluitingstreffer te maken toen Dest op de middenlijn in de fout ging en Dessers alleen op Onana af kon. De Belg wist de 4-1 te maken en verder kwam Ajax niet meer in gevaar.


[video] Highlights Ajax - Heracles Almelo


Daley Blind: 'Ik beloofde Zakaria dat de eerste bal die goed lag voor hem zou zijn'

Daley Blind was tegen Heracles belangrijk voor Ajax met onder meer een schitterende assist op Zakaria Labyad. "In de rust kwam Zakaria naar mij toe en vroeg of ik de bal ook aan hem kon geven in plaats van alleen op Quincy", aldus Blind in gesprek met Fox Sports. "Ik zei dat ik de eerste bal die goed lag aan hem zou geven en hij maakt hem dan af. Wij moesten daarom lachen. Dat was wel mooi."

In de eerste helft gaf de verdediger ook een schitterende bal op Quincy Promes, wat helaas geen doelpunt werd. "Quincy en ik voelen elkaar goed aan", gaf hij aan. "Ik weet wanneer hij die loop gaat maken. Hij snijdt goed achter de centrale langs. Ik kon hem er overheen leggen en ik raakte hem wel lekker."

Ajax had in het begin nog wel even lastig met Heracles. "We moesten het in het begin wel anders doen", zei hij daarover. "Onze backs staan vaak hoog. Omdat zij met hun drieën druk op onze drie gingen zetten, wilden we onze back lager zetten. Daardoor moesten zij meer meters maken om druk op onze back te kunnen zetten. Vandaar uit zag je dat vooral Tagliafico aan het eind van de eerste helft veel meer ruimte kreeg om de bal naar voren proberen te zoeken. Daarna ook met Mazraoui. We hadden het daarna goed omgezet."


Quincy Promes: 'Het is alleen maar mooi dat ik er veel met mijn hoofd maak'

In gesprek met Fox Sports kreeg Quincy Promes de vraag wanneer hij de smerige ballen van Hakim Ziyech steeds aan ziet komen. "Het is moeilijk te zien tussen al die spelers, maar ik probeer gewoon de bal te volgen en goed naar de bal te blijven kijken", zei hij daarover. "Ik weet dat als hij hem voor zijn linker heeft hij mijn loopactie kent, dus ik weet waar hij ongeveer komt. Zo resulteert dat vandaag weer twee keer in een goal."

Promes heeft dit seizoen al meerdere keren met zijn hoofd weten te scoren. "Koppen komt dit seizoen pas naar voren. Ik heb er al aardig wat met mijn hoofd. Dat is alleen maar goed", zo gaf hij aan. "Ik heb het lang verborgen weten te houden, maar ik weet dat als ik hem goed raak en hij op doel is, hij soms kan binnen vallen. Het is alleen maar mooi dat ik er veel met mijn hoofd maak."


[video] De assist van Blind op Labyad was afgesproken werk


Erik ten Hag: 'Het is fantastisch om met deze spelers te mogen werken'

Erik ten Hag gaf in gesprek met Fox Sports aan al verwacht te hebben dat Heracles veel druk zou gaan zetten. "Daar hebben we ook op in gespeeld, maar we hadden het wel anders verwacht. Ze deden het nu met drie spitsen", aldus Ten Hag. "Wij hoeven daar niet nerveus van te worden. Wij weten de oplossingen. We deden dat niet altijd goed, maar de keren dat we dat wel deden, lagen er zeeën van ruimtes en worden ze heel kwetsbaar."

De trainer van Ajax kreeg de vraag wat hij nou het mooiste doelpunt vond, maar hij kon moeilijk kiezen. "We trainen hier veel op en dan is het fantastisch dat het zo uitkomt", zo gaf hij aan. "We hebben er een paar die hem zo kunnen geven, maar er moet ook op gelopen worden. Dat betekent vaak dat je voor niks loopt, maar als de juiste afstemming er wel is tussen passer en ontvanger heb je geweldige goals."

Ten Hag vindt het een genot om met deze spelers te kunnen werken. "Het is niet iedereen gegeven. Het is een gave. Het is fantastisch om met deze spelers te mogen werken. Het is genieten", zei hij daarover. "Je kan het wel bedenken, maar ze moeten het ook kunnen uitvoeren. Deze spelers hebben de skills om dat te kunnen doen."


Karakteristieken

Uitslag: 4-1 (1-0)

Kaarten: -


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 2 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 4-1 (1-0)
 7 4-1 (1-0)
 6 4-1 (2-0)
 6 4-1 (3-0)
 6 4-1 (2-0)
 6 4-1 (2-0)
 6 4-1 (2-0)
 6 4-1 (2-0)
 6 4-1 (3-0)
10  6 4-1 (2-0)
11  5 4-0 (1-0)
12  5 3-1 (1-0)
13  5 3-1 (1-0)
14  5 3-1 (1-0)
15  5 2-1 (1-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.25. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Hakim Ziyech (77 -> 5,0)
2. Quincy Promes (50 -> 4,0)
3. Daley Blind (36 -> 3,0)
4. Perr Schuurs (6 -> 2,0)
5. Zakaria Labyad (5 -> 0,5)
5. Lisandro Martínez (5 -> 0,5)
7. André Onana (3 -> 0,0)
8. Donny van de Beek (1 -> 0,0)
8. Noussair Mazraoui (1 -> 0,0)
8. Nicolás Tagliafico (1 -> 0,0)
8. Kjell Scherpen (1 -> 0,0)
12. Matthijs de Ligt (0 -> 0,0)
12. Bruno Varela (0 -> 0,0)
12. Joël Veltman (0 -> 0,0)
12. Edson Álvarez (0 -> 0,0)
12. Kik Pierie (0 -> 0,0)
12. David Neres (0 -> 0,0)
12. Carel Eiting (0 -> 0,0)
12. Klaas Jan Huntelaar (0 -> 0,0)
12. Dusan Tadić (0 -> 0,0)
12. Benjamin van Leer (0 -> 0,0)
12. Siem de Jong (0 -> 0,0)
12. Razvan Marin (0 -> 0,0)
12. Lassina Traoré (0 -> 0,0)
12. Kasper Dolberg (0 -> 0,0)
12. Jurgen Ekkelenkamp (0 -> 0,0)
12. Noa Lang (0 -> 0,0)
12. Sergino Dest (0 -> 0,0)
12. Ryan Gravenberch (0 -> 0,0)
12. Juan Familio-Castillo (0 -> 0,0)
12. Hassane Bandé (0 -> 0,0)
12. Dominik Kotarski (0 -> 0,0)
12. Danilo Pereira da Silva (0 -> 0,0)
12. Niemand (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


3 maanden geleden
Zou geweldig zijn als we het niveau van 14 dagen terug weten vast te houden.
+2/-0

3 maanden geleden
Lekker potje om er weer in te komen. Heracles komt om mee te voetballen, dus dat is fijn.

Ik zou starten met het centrale duo waar je woensdag ook mee wil starten. Alvarez - Schuurs wat mij betreft. Dan kan je zien of die twee het aankunnen en niet te onzeker zijn of dat Martinez een linie naar achteren toe moet tegen Lille.
+2/-0

 
3 maanden geleden
Veltman is er al niet bij. Zou Alvarez naast Blind zetten. Martinez in de CL gewoon op het middenveld houden. Niet alles omgooien.
+1/-0

 
3 maanden geleden
El Nico,Blind heeft toch een schorsing aan de broek n.a.v. de wedstrijd tegen Chelsea met de tweede gele kaart=rood?
+1/-0

nieuws-redacteur 3 maanden geleden
Niet aan dit fantastische middenveld tornen. Gewoon morgen zo spelen: mazraoui, Alvarez, Blind, Nico, Donny, Martinez, Hakim, Zakaria, Dusan, Quincy

Als we 2-0 voorstaan tegen Heracles eventueel Schuurs brengen voor Daley. En dan zo ook tegen Lille aantreden.
+2/-0

3 maanden geleden
Als ik coach was zou ik nu het elftal alvast oefenen in de samenstelling voor tegen Lille. Logisch ook.
+1/-0

 
3 maanden geleden
Oefenen tegen Heracles? Doe maar niet. Vorig seizoen vergeten? 2 wedstrijden, 1 puntje.
+2/-0

 
3 maanden geleden
Je snapt wat ik bedoel. Veltman kan sowieso niet spelen. Dus ga je dus spelen met het centrum wat je tegen Lille gaat opstellen.

Mijn mening.

Lille uit is een tikkeltje belangrijker(vind ik) dan Heracles. En winnen of verliezen van Heracles gaat niet afhangen of we met Alavarez- Blind starten of Alvarez - Schuurs of Alavrez - Martinez. Het gaat afhangen van de motivatie en concentratie.
+1/-0

3 maanden geleden
Toch zijn de wedstrijden tegen Heracles beladen er gebeurt altijd wat en een wedstrijd tegen Ajax is jezelf in de kijker spelen. Dat is wat Ajax steeds meer mee gaat maken en vooral als er een paar dagen later een europees gevecht moet plaats vinden. Normaal moet Ajax geen kind hebben van die gasten uit Almelo dus "Het hoofd erbij " en gaan met die banaan.
+1/-0

3 maanden geleden
Doe maar geringschattend, ik hoop dat Ajax weer punten verspeeld, kunnen we namelijk best lijden in dit stadium. Vorig jaar was Heracles van ALLE clubs de club die de meeste punten weghaalde bij Ajax!
+1/-4

 
3 maanden geleden
Vorig jaar wel. Dit jaar niet. Sorry, Heraclied.
+1/-0

3 maanden geleden
Het zal er toch op aankomen hoe Ajax de wedstrijd ingaat. Met overtuiging en motivatie of met onderschatting en gemakzucht. We zullen het zien. Je zou uit mogen gaan van een 3 punten wedstrijd, masr ja , de instelling hoe is die.
+1/-0

3 maanden geleden (gewijzigd)
Soms zeer mooie combinaties. In de eindfase is het jammer genoeg toch te onnauwkeurig en slordig. Tadic, vd Beek en zeker Labyad maken tot nu toe geen sterke indruk. Toch iets te makkelijk denken. Slechte grasmat trouwens weer, gezien te talrijke glijpartijen.
+1/-0

3 maanden geleden (gewijzigd)
Niks aan de hand. Ziyech en Promes zijn goud waard. Blind overigens ook met zijn geweldige steekballen.

Kutveld trouwens.
+1/-0

3 maanden geleden
Hoe was/ is Schuurs vanavond? En heeft hij het waargemaakt?
+1/-0

 
 
3 maanden geleden
Ik hoop dat hij het goed gaat doen. Anders Max Wober terug halen. Was fan van hem.
+1/-0

 
3 maanden geleden
Soms heb je echt van die vreemde ideeën. Wöber kan het niveau van Ajax gewoon niet aan, toen niet en nu al helemaal niet.
+1/-2

 
3 maanden geleden
Vreemde ideeën. Haha. Max Wober speelde een 7 tegen Lewandoski. En begon steeds beter zijn plek te vinden. Dus, tja. Lewandoksi is 1 van de beste spitsen van de wereld.

Kortom, kan het niveau misschien wel aan en is een mooie speler om in de selectie te hebben bv nu tegen Lille nu we een paar gasten missen. EN Wober is beter dan Veltman, Mangalan of Schuurs en lag vet goed in de groep.

Andere rare ideeën van mij waren Blind terug naar de LCV en Donny uit te proberen op middenveld om zo Promes, Tadic, Neres te laten spelen.
Zaken die nu ook uitkomen. De aankoop van Promes heb ik ook toegejuicht waar de helft van dit forum negatief was.

Oja, ik zou Luis Suarez op zeker terug halen en proberen om een Isco, Rakitic te zien verleiden naar Ajax straks als veel spelers weggaan en misschien juist wel om dit tegen te gaan. Stel je hebt in de winter Suarez en Rakitic binnen voor volgend jaar, dan blijven er misschien nog wel een paar die anders waren weggegaan.
+1/-0

 
3 maanden geleden
Yes.

De kans is supergroot dat Suarez (nu 32) eerst nog een paar jaar MLS gaat doen:
https://www.mirror.co.uk/sport/football/news/luis-suarez-tempted-transfer-mls-20941467link
+1/-0

 
3 maanden geleden
Begon onwennig, maar heeft zich goed herpakt. Tweede helft durfde hij ook steeds meer. Ik denk dat Schuurs nog een beetje voorzichtig is, maar er zit zeker potentie in deze jongen.
+1/-0

 
3 maanden geleden
Lille uit wordt DE test voor Schuurs. Zijn examen. NU kan hij zich echt bewijzen. Maar ik hou mijn hart vast. Hij is een beetje een softie als ik eerlijk ben. Maar ik hoop het voor hem. Hij moet nu ook gewoon een keertje een paar duels keihard zijn en EEN MODJO krijgen a la Taglicafico.
+1/-0

 
3 maanden geleden
Kijk jij nooit!?
+4/-0

3 maanden geleden (gewijzigd)
Uiteindelijk een vrij eenvoudige overwinning. Jammer van dat tegendoelpunt. Jeugdige overmoed van Dest. Op naar Lille.
+1/-0

 
3 maanden geleden
5 keer op rij 4 doelpunten gemaakt inclusief tegen Fey - Utrecht - Chelsea en Zwolle uit. Super knap.
+9/-0

reactie verwijderd