Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


Nonchalant Ajax na superstart net op tijd weer wakker in Zwolle: 2-4


Tijdstip
1 november 2019
Stadion
MAC³PARK stadion
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 2


Nonchalant Ajax na superstart net op tijd weer wakker in Zwolle: 2-4; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Nonchalant Ajax na superstart net op tijd weer wakker in Zwolle: 2-4

Ajax leek in Zwolle op een makkelijke zege af te stevenen toen men na twintig minuten al met liefst 0-3 leidde. Concentratieverlies en een nonchalante instelling werkten echter alsnog problemen in de hand. PEC Zwolle kwam terug naar 2-3 en zag zelfs de gelijkmaker afgekeurd. Vlak voor tijd maakte David Neres op aangeven van uitblinker Hakim Ziyech alsnog aan alle onzekerheid een einde en kwamen de Amsterdammers met de schrik vrij: 2-4.
Ajax-coach Erik ten Hag begon met dezelfde elf als tegen Feyenoord alleen mocht deze keer Noussair Mazraoui de positie van rechtsback bekleden in plaats van de gespaarde Sergino Dest. PEC Zwolle had in de openingsfase helemaal niets in te brengen en waande zich min of meer in een grote rondo. Al binnen een paar minuten kwam Mazraoui op rechts door waarna zijn lage voorzet slecht verwerkt werd door keeper Xavier Mous die daardoor onbedoeld Quincy Promes in staat stelde simpel 0-1 binnen te werken. Even later leek de wedstrijd al beslist toen Hakim Ziyech, heerlijk op dreef als nummer tien, een afgemeten voorzet in huis had op wederom Promes en de van Sevilla overgekomen aanvaller met een prima kopbal beheerst de verre hoek wist te vinden: 0-2. Een goede goal en Ajax leek op rozen te zitten. Was er op dat moment nog twijfel over de uitkomst van het eenzijdige duel op het glad ogende kunstgras dan werd dat ogenschijnlijk weggenomen toen Ziyech passte op David Neres en de Braziliaan profiteerde van wederom een weifelende Mous en 0-3 liet noteren. Neres deed dit overigens op het randje van buitenspel maar scheidsrechter Bjorn Kuijpers en de VAR gaven groen licht.

Gustavo Hamer was toen namens de gastheren al aan een rode kaart ontsnapt toen hij over de bal heen naar de benen van Lisandro Martinez trapte. De kleine Argentijn moest daarop het veld verlaten. Uitgerekend Hamer profiteerde daarna van een foutje van de ongelukkig ingevallen Edson Alvarez en mocht van Joel Veltman, bang voor een kaart, zo doorlopen en 1-3 maken. De houding van Veltman op dat moment zei veel over Ajax: men waande zich onaantastbaar. Dat kwam ze na de pauze bijna duur te staan. Mustafa Saymak deelde een elleboog uit aan Edson Alvarez waardoor de Mexicaan minutenlang werd behandeld. Ook hier had Kuijpers rood kunnen trekken maar opnieuw liet hij het begaan. Tijdens de behandeling van Alvarez kreeg dader Saymak twee identieke opgelegde kansen na een voorzet vanaf links. Tot twee keer toe kon hij bij de tweede paal in vrije positie afronden, bij zijn tweede poging was het raak: 2-3. Daley Blind en Hakim Ziyech keken verwijtend naar de kant omdat Ajax minutenlang met tien man moest spelen. Ten Hag had Klaas-Jan Huntelaar eigenlijk willen brengen en moest omschakelen, dat duurde even. Uiteindelijk kwam Ryan Gravenberch in de ploeg en kreeg Ajax weer grip. Ook Donny van de Beek moest naar de kant vanwege een opspelende hamstringblessure. Razvan Marin viel goed voor hem in door zich balvast en wendbaar te tonen. Dat had het zwalkende Ajax op dat moment nodig. PEC leek toch nog 3-3 te maken maar Vito van Crooij stond duidelijk buitenspel. Uiteindelijk was het wederom Hakim Ziyech die de boel redde. Na een prima actie van hem was het David Neres die simpel 2-4 kon maken.


Daley Blind: 'Zes minuten voor een wissel is wel erg lang'

Daley Blind was na afloop niet te spreken over het handelen van de Ajax-bank toen Edson Alvarez met een bloedende lip naast het veld stond. Blind: "Dat duurde alles bij elkaar zeker zes minuten. Op dit niveau kom je dan ook als Ajax zijnde in de problemen. Dat mag niet gebeuren." Toch kwam hij ook snel met een nuance. "Ja, ik hoor dat Klaas-Jan eigenlijk klaar stond maar iedereen die op de bank zit moet klaar zijn om in te vallen." Uiteindelijk overheerste toch tevredenheid. "De eerste fase van de wedstrijd was natuurlijk prima. De drie punten zijn toch het belangrijkste." Over de drie blessures (Martinez, Van de Beek en Alvarez) maakte hij zich weinig zorgen. "Ik denk dat Edson het grootste twijfelgeval is maar ik denk dat het wel goed komt."


[video] Daley Blind heeft weer een wedstrijd op kunstgras overleefd


Erik ten Hag: "Edson viel ongelukkig in"

Ajax-trainer Erik ten Hag zag er opgelucht uit na afloop maar wilde dat niet toegeven. Ten Hag: "Ik denk dat we na de wissel van Ryan voor Edson de controle weer meteen terug kregen. Zwolle werd toen niet gevaarlijk, op een schotje na." Toch moest hij ook erkennen dat het wat lang duurde toen Edson Alvarez langs de kant werd behandeld. "Ik wilde Huntelaar inbrengen en kreeg wat tegenstrijdige signalen van de medische staf. Uiteindelijk moest ik iemand anders inbrengen want we hadden al veel aanvallers in het veld staan." Hij vond ook dat de invallers al klaar genoeg waren. "Ik had ze ook voor de pauze al warm laten lopen. Dat was geen probleem." De verslaggever suggereerde dat Huntelaar voor (de zwak spelende) Dusan Tadic zou komen maar daar ging de trainer uit Haaksbergen niet op in. "Ik denk dat we dinsdag met een fitte selectie naar Londen kunnen. Donny van de Beek voelde iets en ging er uit voorzorg uit."


Ronald de Boer: "Het leek even dat het 0-7 zou gaan worden."

Analist van dienst voor FOX Sports was deze keer ex-Ajacied Ronald de Boer. Ook hij verbaasde zich over de wisselvalligheid van Ajax. De Boer: "In de openingsfase stond PEC gewoon in een rondo, het leek een kwestie van tijd dat het 0-5, 0-6 of 0-7 zou worden. Toen kwam die 1-3 uit de lucht vallen en kreeg PEC toch weer het geloof. Ajax moet dit echter nooit toestaan natuurlijk." Grote uitblinker was, volgens de rechtsbenige helft van de tweeling De Boer, Hakim Ziyech. "Hij speelde vandaag als nummer tien weer zo ongelooflijk makkelijk. Echt een genot om te zien. Of het hem allemaal geen enkele moeite koste. Samen met Daley Blind was hij veruit de beste. Nou vooruit: Joel Veltman speelde ook niet onaardig."


Kranten eensgezind: 'Ajax van sneltrein naar puffende locomotief'

Op zaterdagmorgen na de 2-4 zege in Zwolle nemen we nog even de kranten door. Het journaille blijkt dezelfde wedstrijd te hebben gezien. De Volkskrant zegt: "Aanvankelijk illustreerde de regerend kampioen waarom men dreigt de Eredivisie te ontstijgen." Na de pauze een ander beeld: "De Amsterdamse sneltrein werd ontmanteld tot een puffende locomotief. Het digitale platform van Voetbal International laat zich in soortgelijke bewoordingen uit. "Het niveau daalde flink na een flitsende start."

De Telegraaf heeft het over een 'vloek en een zucht': "In een vloek en een zucht leek het duel beslist. Uiteindelijk zorgde Neres voor de bevrijdende treffer." In het Algemeen Dagblad gaat Ajax-watcher Freek Janssen iets dieper in de materie maar de kern van het verhaal komt overeen met zijn collega's. "Ajax was na rust geen schim meer van een flitsende machine. Het baltempo was veel te laag met veel slechte passes tot gevolg. Met elf opgeleefde Zwollenaren werd men zelfs met de rug tegen de muur gezet. De opluchting was groot."


Karakteristieken

Uitslag: 2-4 (1-3)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Quincy Promes ('4)
Goal
0-2 Quincy Promes ('10)
Goal
0-3 David Neres ('19)
Goal
1-3 Onbekend ('33)
Goal
2-3 Onbekend ('61)
Goal
2-4 David Neres ('87)

Kaarten: -


Opstelling Ajax

Quincy PromesDusan TadićDavid Neres


Lisandro MartínezHakim ZiyechDonny van de Beek


Nicolás TagliaficoDaley BlindJoël VeltmanNoussair Mazraoui


André Onana

Wissels:

'30 Edson Álvarez voor Lisandro Martínez
'62 Ryan Gravenberch voor Edson Álvarez
'75 Razvan Marin voor Donny van de Beek


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 5 2-4 (1-1)
 5 2-4 (1-1)
 4 1-4 (0-2)
 4 0-4 (0-1)
 4 1-4 (0-1)
 4 0-4 (0-2)
 4 0-4 (0-2)
 4 0-4 (0-2)
 4 0-4 (0-2)
10  4 1-4 (0-2)
11  4 0-4 (0-2)
12  4 1-4 (0-2)
13  4 1-4 (1-2)
14  4 0-4 (0-2)
15  4 0-4 (0-2)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.21. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Hakim Ziyech (76 -> 5,0)
2. Daley Blind (43 -> 4,0)
3. Quincy Promes (37 -> 3,0)
4. David Neres (30 -> 2,0)
5. Joël Veltman (8 -> 0,5)
5. Razvan Marin (8 -> 0,5)
7. André Onana (7 -> 0,0)
8. Lisandro Martínez (3 -> 0,0)
8. Nicolás Tagliafico (3 -> 0,0)
10. Edson Álvarez (1 -> 0,0)
11. Matthijs de Ligt (0 -> 0,0)
11. Bruno Varela (0 -> 0,0)
11. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
11. Kik Pierie (0 -> 0,0)
11. Donny van de Beek (0 -> 0,0)
11. Carel Eiting (0 -> 0,0)
11. Klaas Jan Huntelaar (0 -> 0,0)
11. Dusan Tadić (0 -> 0,0)
11. Noussair Mazraoui (0 -> 0,0)
11. Benjamin van Leer (0 -> 0,0)
11. Siem de Jong (0 -> 0,0)
11. Zakaria Labyad (0 -> 0,0)
11. Lassina Traoré (0 -> 0,0)
11. Kasper Dolberg (0 -> 0,0)
11. Jurgen Ekkelenkamp (0 -> 0,0)
11. Noa Lang (0 -> 0,0)
11. Sergino Dest (0 -> 0,0)
11. Ryan Gravenberch (0 -> 0,0)
11. Juan Familio-Castillo (0 -> 0,0)
11. Hassane Bandé (0 -> 0,0)
11. Dominik Kotarski (0 -> 0,0)
11. Kjell Scherpen (0 -> 0,0)
11. Danilo Pereira da Silva (0 -> 0,0)
11. Niemand (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


4 maanden geleden
Hoop dat ze geleerd hebben van RKC uit. Volle focus, erop klappen en vroegtijdig beslissen zodat we kunnen wisselen. Tevens zet je PSV op 9 punten ( en AZ) dat is mentaal ook een tikje voor psv als je bij de enige echte club uit Rotterdam op bezoek gaat.
+3/-0

 
4 maanden geleden
El Nico, heel goed verwoord en ik kan wel zeggen als echte rasechte Rotterdammer dat er inderdaad maar 1 echte club is in Rotterdam en dat is SP AR TA. Verder hoop ik ook dat ons geliefde cluppie AJAX vanavond voor de rust al het verschil zal gaan maken en hoop dan ook dat ze dan al voor zullen staan met minimaal 2 of 3 doelpunten en ja iedereen leest het goed ik ben een rasechte Rotterdammer die zijn 1e seizoenskaart van AJAX al in bezit had vanaf 1982 het moment dat ik mijn rijbewijs in bezit had.
+4/-0

 
4 maanden geleden
Ze bestaan dus wel, Rotterdammers met voetbal verstand:)
+3/-0

 
4 maanden geleden
Echt wel. Er zijn er helaas alleen te weinig maar daar moeten wij dan maar mee leren leven. :):)
+1/-0

4 maanden geleden
Ik vind Chelsea uit belangrijker dan Zwolle uit, maar goed dat is mijn mening. Mag je eigenlijk niet zeggen, maar goed. Op basis daarvan zou ik veel roulatie toepassen deze wedstrijd. Ik zou Mazraoui, Schuurs, Klaas Jan, Siem de Jong, Gravenbergh, Ekkelenkamp etc allemaal laten spelen vanavond, Labyad ook. Basis of invallen.

Kortom, ik zou vanavond met bijna een heel andere elftal spelen.
Ik weet het, het is controversieel, maar dat is kunstgras ook.

Kortom, roulatie vanavond. Mijn mening.
+1/-2

 
4 maanden geleden
Heel slecht plan, mijn mening. Kampioen worden is de prio. Dat houd in dat je volgend seizoen namelijk direct in de CL groepsfase zit.
+4/-1

 
4 maanden geleden
Alles zo omgooien is een garantie voor puntverlies. En lekker draaiend team moet juist zoveel mogelijk intact blijven. Je zag tegen rkc dat twee omzettingen in de defensie al voor problemen zorgde.
+1/-0

 
4 maanden geleden
Niks rouleren, ze hebben bijna een week rust gehad.
Graag weer Ziyech en van de Beek op het middenveld samen.
+2/-0

4 maanden geleden
Uitwedstrijd. Kunstgras. Net een euforische overwinning achter de rug. Dus onderschatting en problemen liggen op de loer. Sterkste elf opstellen en het verschil bij rust gemaakt hebben. Daarna doorwisselen met het oog op de zespuntenwedstrijd van dinsdag.
+1/-0

4 maanden geleden
Haal die Alvarez van het middenveld! Hij kan dat niet. Bron van onrust en fouten.
+3/-0

 
4 maanden geleden
Eens, zeg ik ook al langer. De balans op het middenveld is er nog altijd niet en met Alvarez alleen maar minder. Graven erg en Traore vond ik bijv al direct waardevoller tegen die rotterdammers.

BTW, de actie tegen Alvarez was natuurlijk gewoon rood net. Ook vind ik het heel raar dat Ajax in groen speelt en niet in rood-wit. Veel slechter zichtbaar.
+1/-0

4 maanden geleden
Ongelofelijk verdiend deze winst. Hard gewerkt soms te gemakzuchtig. Maar lieten zich niet intimideren.
+3/-0

4 maanden geleden
Nou maar hopen dat iedereen dinsdag fit is.
+1/-0

4 maanden geleden
Schaf die VAR maar af. Inconsequent gedoe!
+2/-0

4 maanden geleden (gewijzigd)
Het werd een ordinaire schoppartij, omdat Kuipers weer eens zijn eigen regeltjes hanteert. Had ie gelijk ingegrepen, zaten we nu niet met geblesseerde spelers.

Zwolle kun je het moeilijk kwalijk nemen, die willen hun huid zo duur mogelijk verkopen. Het is gewoon de scheids die de boel zo laat escaleren.

Verder vond ik dat Tadic gewisseld moest worden: niet in vorm + al vaker geklaagd over kunstgras én de wedstrijd was (op het eerste gezicht) al gespeeld. Helaas kun je dan zo een speler geen rust geven als je door je wissels heen bent vanwege blessures.
+3/-0

4 maanden geleden
Tadic was dramatisch, zeg.
Moet misschien eens een wedstrijd op de bank plaatsnemen. Vormcrisis...
Marin deed het heel eg goed imho gisteren.
+2/-1

 
4 maanden geleden
Tadic is super belangrijk, balletjes vasthouden en een aanspeelpunt. Dat die niet zoveel scoort als vorig jaar zegt niet dat niet goed is.
+2/-0

4 maanden geleden
Kijk ik door een Ajax bril als ik constateer dat Zwolle 2x rood had moeten hebben? Was de VAR verbinding er wel vroeg ik me af tijdens de wedstrijd.
+3/-0

 
4 maanden geleden
Dat zag je heel goed. Kuipers was volgens mij meer bezig met klantenbinding voor zijn supermarkten.
+1/-0

 
nieuws-redacteur 4 maanden geleden
Is natuurlijk belachelijk dat Kuijpers zo laks doet maar de VAR is nog meer bedenkelijk. Als dit andersom was gebeurd waren nu alle servers in Nederland aan het roken.
+3/-0

4 maanden geleden
Pec Zwolle is naar mijn mening over het randje van het toelaat baren gegaan.Het was echt niet normaal wat de spelers van Pec uit de kast haalden bij de 3 nul achterstand. Ajax verdient juist een pluim.
+1/-0

 
4 maanden geleden
PEC is inderdaad over het randje gegaan, daar mag de KNVB best eens kritisch naar kijken. Dat er drie spelers min of meer geblesseerd het veld af moeten, zegt genoeg. Toch mag Ajax die nonchalante er niet in laten sluipen en zodat fouten als bij de eerste tegengoal, gebeuren. Het had een wake-up call moeten zijn, maar ipv wakker te worden, gaven ze PEC de ruimte, met toch bijna alle gevolgen van dien! Enfin, achterover leunen en zien wat de rest doet dit weekend!
+1/-0

 
4 maanden geleden
Dat je het met mijn eens bent vind ik leuk, maar eigenlijk bedoelde je dat het Ajax zijn eigen schuld was. Ajax heeft zich met hard spel van pec uit tent laten lokken was een betere reactie geweest.
+1/-0

4 maanden geleden
De conclusie na een weekend voetbal:

De eerst volgende wedstrijden zijn dus Chelsea uit en FC Utrecht thuis;

Als Ajax niet op tijd bij de les is dan kan het in een week tijd twee nederlagen noteren.
+1/-0