Ajax onderuit tegen Chelsea na op en neer gaande wedstrijd

23 oktober 2019
Johan Cruijff ArenA
Champions League
Veronica

Ajax onderuit tegen Chelsea na op en neer gaande wedstrijd; image source: Pro Shots

Het is Ajax niet gelukt om ook de derde groepswedstrijd in de Champions League te winnen. Chelsea was in de Johan Cruijff ArenA met 0-1 te sterk. Invaller Batshuayi maakte vlak voor tijd het enige doelpunt van de wedstrijd, waar Ajax in de eerste helft recht had op een strafschop en bovendien na tussenkomst van de VAR een doelpunt afgekeurd zag worden.

Direct vanaf het begin ontstond een wedstrijd die in een hoog tempo op en neer golfde. Al snel schreeuwde de Johan Cruijff ArenA om een strafschop vanwege hands, maar de aanval was vanwege buitenspel van Quincy Promes al afgevlagd. Er bleek echter geen sprake te zijn van buitenspel, maar de VAR mocht in deze situatie niet ingrijpen.

De eerste echt grote kans was voor de bezoekers. Hudson-Odoi leek te kunnen profiteren toen Lisandro Martínez de bal in zijn voeten kopte, maar de vleugelaanvaller van Chelsea schoot net naast het doel. Met name Hudson-Odoi zorgde in die fase voor veel gevaar voor het doel van Ajax, maar hij wist niet tot scoren te komen. Tien minuten voor tijd leek Ajax dat wel te doen toen Promes een voorzet van Hakim Ziyech bij de tweede paal binnen tikte. De Johan Cruijff ArenA ontplofte van vreugde, maar toen beide ploegen klaar stonden voor de aftrap, greep de VAR nu wel in. Promes bleek een paar milimeter buitenspel te staan, waardoor de treffer werd afgekeurd.

Promes was enkele minuten later opnieuw dicht bij de voorsprong van Ajax na een uitstekende aanval, maar via een uiterste krachtinspanning wist aanvoerder Azpilicueta met een sliding de bal te blokkeren. Diezelfde Azipilicueta stormde in de laatste minuut van de eerste helft volledig vrijstaand aan de rechterkant naar voren, maar tot opluchting van iedereen bij Ajax besloot hij om zelf te schieten in plaats van af te geven op een van de aanvallers. Het resultaat was een schot die hoog over ging.

Na rust werd hetzelfde spel weer voortgezet. Twee ploegen die op volle snelheid op zoek gingen naar de aanval, maar nauwelijks tot echt grote kansen kwamen. De eerste goede kans in de tweede helft volgde in de zestigste minuut. Uit een hoekschop kwam Edson Álvarez na een uitstekende loopactie voor zijn man en hij produceerde een spectaculaire kopbal. Zijn inzet ging echter op de paal. Een minuut later werd Ajax opnieuw gevaarlijk, maar doelman Kepa wist een afstandsschot te keren.

De ploeg van Erik ten Hag leek echter met de minuut meer grip op het duel te krijgen, maar ruim een kwartier voor tijd kreeg Batshuayi opeens een enorme kans toen een schot van Pulisic van richting werd veranderd en hij oog in oog met André Onana kwam te staan. De Belg schoot de bal echter hoog over. Chelsea leek plotseling de overhand te nemen en kwam in korte tijd een paar keer gevaarlijk in het buurt van het doel. De slordigheden aan de kant van Ajax namen ook steeds meer toe en dat leidde vijf minuten voor tijd tot de 0-1 van Batshuayi, die ongedekt de openingstreffer kon binnen schieten. Het was voor Ajax de eerste tegentreffer in de groepsfase en de eerste Europese tegentreffer in meer dan twee maanden tijd.

Ten Hag greep direct in en bracht met Klaas Jan Huntelaar en Siem de Jong twee aanvallende wissels voor de resterende minuten. Het gevolg was dat er achterin veel ruimte ontstond voor Chelsea en de Londenaren kregen in de eerste minuut van de blessuretijd een grote kans om de score verder uit te breiden. Onana wist erger te voorkomen. Ajax wist in de resterende minuten niets meer te creëren, waardoor de nederlaag een feit was en Chelsea nu de koppositie bezet.

Dusan Tadic: 'Het was een moeilijke wedstrijd, maar wij kunnen veel beter'

In gesprek met Veronica baalde Dusan Tadic van de nederlaag tegen Chelsea. "Chelsea is een goede ploeg. Het was echt fifty-fifty vandaag", aldus Tadic. "Het was een moeilijke wedstrijd, maar wij kunnen veel beter. We hebben wel kansen gehad en dat doelpunt was volgens mij geen buitenspel, maar we moeten weer verder."

Ajax was in balbezit vaak erg slordig. "De mentaliteit was goed en we liepen ook goed, maar soms waren we in balbezit te slordig en maakten we veel te makkelijk fouten. Dat mag niet gebeuren. We moeten gaan kijken hoe dit kan", zo gaf hij aan.

[video] Daley Blind: 'Het was eigenlijk een 0-0 wedstrijd'

Quincy Promes: 'Het is lullig dat hij is afgekeurd'

Quincy Promes baalde in gesprek met Veronica dat zijn doelpunt niet telde. "Het is lullig dat hij is afgekeurd. Ik weet niet of het buitenspel was, maar achteraf gezien koop je er niets meer voor", aldus Promes. "Het is jammer dat hij is afgekeurd. Je kan het op twee manieren zien. Ik zeg in mijn voordeel dat het geen buitenspel is, maar we moeten de VAR accepteren."

De aanvaller had niet verwacht dat zijn treffer afgekeurd zou gaan worden toen hij de bal in het doel schoot. "Ik telde hem al. Voor mijn gevoel stond de centrale verdediger er nog en werd hij van richting veranderd", zo gaf hij aan. "Voor mijn gevoel kwam ik van achter de man toen de bal vertrokken was. Als ik hem terug kijk, kunnen we er over discussiëren. Maar achteraf kopen we er niets voor."

Daley Blind: 'We speelden niet zoals anderen dachten tegen een B-team van Chelsea'

In gesprek met Veronica gaf Daley Blind aan dat Ajax bij vlagen erg slordig was. "We speelden niet zoals anderen dachten tegen een B-team van Chelsea. Het is gewoon een topploeg en ze kunnen heel goed voetballen", aldus Blind. "Ze zetten met een idee heel goed druk en wij waren gewoon veel te slordig. Zeker in de tweede helft. Al ging het toen op en neer, zonder dat er echt grote kansen gecreëerd werden. Uiteindelijk was 0-0 wel op zijn plaats geweest. Het is zuur dat het niet deze kant op is gevallen."

De verdediger vond niet dat Chelsea de slordigheden had afgedwongen. "We speelden zelf ook ballen die gewoon te slordig waren en die we normaal gesproken wel goed spelen, zodat je een tegenstander onder druk kan houden of hoger kan staan en hoog druk kan zetten", zo gaf hij aan. "Nu werd het een wedstrijd waarin het een beetje op en neer ging. Onnodige slordigheden worden op dit niveau soms afgestraft en dat gebeurde nu op het eind pas."

[video] 'Over twee weken revanche nemen op Stamford Bridge'

Erik ten Hag: 'We speelden als team heel goed'

Volgens Erik ten Hag was een gelijkspel meer recht gedaan aan de wedstrijd gezien het spelbeeld. Dat gaf hij aan in gesprek met Veronica. "Deze wedstrijd verdiende geen winnaar", aldus Ten Hag. "We speelden als team heel goed. We zetten goed druk en lieten Chelsea niet in hun spel komen. Ze zijn niet in hun voetballend vermogen gekomen. Daarentegen waren we aan de bal te slordig."

De trainer van Ajax vond dat zijn ploeg het de hele wedstrijd onder controle had. "Natuurlijk kunnen ze uit het niets scoren, omdat ze heel goede voetballers hebben", zo gaf hij aan. "Maar ik vind dat we organisatorisch heel goed gespeeld hebben en echt heel goede druk op ze hadden. We hadden de vrije mensen op het middenveld en daar hadden zij geen antwoord op. We hadden continu overload op het middenveld. We maakten alleen niet altijd de juiste keuzes en als we daar kwamen, hadden we ook niet de juiste voortzetting."

Ten Hag vond niet dat zijn ploeg het in een fase na rust lastig had met Chelsea. "We zaten continu in de wedstrijd", zei hij daarover. "We hebben momenten gehad. Een buitenspelgoal en een bal op de paal. Dat zijn momenten waarop je toe moet slaan. Dat lukt dan niet. Het is dan uitermate teleurstellend dat je hem dan tegen krijgt."

Donny van de Beek: 'Je kan wel zeggen dat we genaaid zijn'

Donny van de Beek gaf donderdagochtend in gesprek met Fox Sports aan te balen van de afgekeurde treffer van Quincy Promes, omdat de VAR daar flink in de fout ging. "En ook nog een moment toen ik hem op zijn hand schoot. Dat was gewoon een penalty. Wat ik hoorde was het geen buitenspel", aldus Van de Beek. "Het heeft niet goed in ons voordeel uitgepakt. Je kan wel zeggen dat we genaaid zijn.

Van de Beek ging verder: "We hadden niet verdiend om te winnen, maar een gelijkspel had er in gezeten. Maar als die goal van Quincy had geteld, had je een heel andere wedstrijd gekregen."

Promes bleek niet buitenspel te staan op moment dat Ziyech de voorzet gaf. "We zijn genaaid ja. Het is ontzettend zuur. Klote", zo gaf hij aan. "Ik snapte ook niet waarom hij vlagde bij die penalty. Laat gewoon doorlopen. Dan kun je altijd nog kijken of het buitenspel was. Nu was het een penalty. Het zat niet bepaald mee kun je wel zeggen."

'90 James voor Hudson-Odoi

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  3 2-1 (0-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.61. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

4 jaar geleden
Zin in! Hopelijk deze wedstrijd iets meer controle en iets minder vrij opduikende spelers voor Onana...
+4/-0

Zal een open wedstrijd worden. Chelsea zal de aanval kiezen met maar 3 punten. Net wat Ajax nodig heeft. Meer druk om onderuit te spelen.
Kwalitatief moet dit voor ons een mooi potje worden om te aanschouwen.
Zeker zin in.
+2/-0

Ik heb er vertrouwen in. Wel moet onze verdediging veel scherper worden. Met alle respect ik begrijp niet hoe wij tegen Lille en Valencia de 0 hebben kunnen houden. Tegen Chelsea zal het verdedigend veel beter moeten. In onze middenvelders en aanvallers heb ik alle vertrouwen.
+1/-0

Krachten gespaard tegen RKC = 100% inzet tegen Chelsea.
Geen excuses maar keihard vechten voor de drie punten.
Als een gelijkspel het hoogst haalbare is, prima, maar dan wel op een manier die tot de verbeelding spreekt!

:-)
+1/-0

Ik hoop dat zaterdag een wake up call is geweest. Ik gok op een 2-1 voir Ajax. Zou toch geweldig zijn, ben je al bijna door!
+1/-0

Als Ajax deze wedstrijd wint, zeker met het team in opbouw...dat zou echt grandioos zijn. Dan laat Ajax echt wat zien op niveau. Chelsea is die uitdaging die dit team nodig heeft en waar de spelers naar hunkeren.

Waarschijnlijk het beste om met Alvarez, Martinez en Van de Beek te beginnen op middenveld?

Promes is zo in vorm die gaat waarschijnlijk de voorkeur krijgen boven Neres.
Toch zie ik persoonlijk liever Neres. Neres in vorm kan tegen iedereen scoren, da weten we nu. Super mooie wedstrijd!! Zin in.
+1/-0

Klopt, maar IN vorm is hij wel gruwelijk. Wat heb ik genoten van hem tegen Juventus, Real, PSV, Bayern. Dat level zie ik Promes niet halen. Ik hoop op dat Neres morgen gaat scoren, gun het hem.
+4/-1

Promes: laatste 9 games, 8 keer gescoord. Lastig om hem op de bank te zetten voor ten Hag. Maar als Neres invalt, 60e minuut en 2 keer scoort vandaag dan ben ik ook blij.
+4/-0

Zoals velen onder ons willen wij natuurlijk een attractief AJAX zien met een positief resultaat. Voor op dit moment ben ik echter al tevreden als wij met winst van het veld aflopen omdat dan zeker na vandaag de kwalificatie zo goed als is gelopen en wij voor de Knock-out fase zijn gekwalificeerd. Ik ben er zeker van als dat zo is dat onze nieuwe jongens van een enorme last zijn bevrijd en dat het dan alleen nog maar beter kan gaan lopen. Voor vanavond zet ik in op een moeizame 2-1 overwinning voor onze boys.
+1/-0

Pfff...ben zenuwachtig man. Heb er geen goed gevoel over...
+1/-0

Ajax kan dit winnen en moet doelpunten gaan maken. Het moet slimmer. Ik kijk uit naar de invalbeurt van Neres. Mooi hoe Nico speelt. Wat een gozer.
+2/-0

Ajax zowat gelijk aan Chelsea, misschien een licht overwicht , maar beide elftallen maken veel fouten. Ziyech een paar schitterende passes maar over het algemeen lukt er zeer weinig bij hem. Promees ondanks dat ene moment waarbij helaas het doelpunt werd afgekeurd slordig spelend. Tadic niet gezien. Alvarez en Sanchez na een moeilijk begin al wat beter in de wedstrijd. Nico wat mij betreft de beste in de eerste helft. Wat een inzet en energie. blind en Veltman redelijk stabiel. Van Beek nag wat doortastender zijn , had voor zijn eigen kans moeten gaan bij de tweede kans van Promees ipv afspelen. Hopen op een betere tweede helft .
+2/-0

Ffinderdaad Marinez , foutje van mij en we zijn een penalty door de neud geboord, zou ik ook nog haast vergeten.
+2/-0

Ik kan mij niet aan de indruk ontrekken dat de scheids een lichte voorkeur voor de Engelsen heeft. De gele kaarten mochten dan terecht zijn, maar aan de kant van Chelsea heb ik toch ook al een aantal gevallen gezien waarbij hij ze toch ook mocht geven. Daarbij een door de neus geboorde pingel. Wat twijfelballen met het ingooien. Het valt allemaal net iets in het nadeel van Ajax. Buiten dat speelt Ajax te onzorvuldig en niet goed genoeg. Toch de eredivisie eens wat serieuzer nemen, als je die wedstrijden ook gefocust ingaat krijg je misschien een wat beter ritme en kom je in de flow die op een gegevebn moment het vorig seizoen in het elftal kwam.
+3/-0

Veel te late wissel. Tadic speelt een van zijn slechtste wedstrijden zoals ook Ziyech, maar zeker Tadic had al lang gewisseld moeten worden.
+3/-0

Waar het veel wedstrijden heeft meegezeten, zat het vanavond eens tegen. Var goal afgekeurd, pingel door de neus geboord , bal op de paal , maar verder mag Ajax het zichzelf aanrekenen. Zeer slordig en de spelers voorin waar wij het van moeten hebben , Tadic en Ziyech zaten absoluut niet in de wedstrijd . De tegengoal is ook matig verdedigd er wordt weer een speler over het hoofd gezien en niet meegelopen. Niet voor het eerst, masr nu leidt het tot onnodig en duur puntverlies. De eerdere wedstrijden hebben verhuld dat het echt nog niet zo goed loopt bij Ajax.
+3/-0

ten Hag had eerder moeten wisselen. van de beek niet gezien veldman niets dan terug en op zij spelen zyeck ook slecht niemand voldoende
+2/-1

Er is ons een penalty ontnomen en er is een doelpunt afgekeurd. We krijgen gele kaarten waar Chelsea er met dezelfde soort overtredingen mee wegkomt. Dan kun dit soort wedstrijden ook niet winnen.

Uiteraard had er al veel eerder moeten worden gewisseld. Zowel Tadic, Ziyech en van de Beek zaten totaal niet in de wedstrijd.

Weer toont ten Hag aan dat zijn wisselbeleid niet deugt.

Ons middenveld is niet in orde. Er mogen wat mij betreft wat jeugdspelers doorstromen. Misschien dat je dan weer wat balans gaat terugvinden.

Ik baal als een stekker maar eigenlijk was het wachten op de eerste nederlaag.
+4/-0

Het zat dus vanavond echt tegen. Langs verschillende kanten blijkt nu dat de Poolse Var er naast zat en het beeld heeft gepakt nadat De bal al gespeeld was en Promess in de beweging. Hij stond dus niet buiten spel bij het moment van spelen ! Dat samen met de niet gegeven pingel ..........Dan zit het dus niet mee.
+2/-0

Dit was was weer eens zo'n avond dat het dan weer niet mee zat. Maar goed dat hoort er ook bij. Pingel niet gekregen, goal afgekeurd, super mooie kopbal Alavarez op paal en Ajax wat ik al heel lang niet zo slordig heb zien spelen. Ajax verdiende zeker niet de overwinning. Misschien is dit verlies wel goed, en zet het een aantal van de mannen even met de beentjes op de grond. Tadic, Zyech en nog een paar hebben niet een normale niveau gehaald. Tsja, dan wordt het wel lastig om te gaan scoren. Zelfs de goal van Promes kwam uit een mislukt schot van Hakim.

Volgende examen. Chelsea uit.

Ben benieuwd.

Als Ajax vandaag hun normale Europese niveau hadden gehaald, hadden ze dit gewonnen.
+2/-0

Zonde zo onnodig. Dit zet de boel op scherp voor zondag, en dat is mooi want dan komen onze vrienden.
+2/-0

We gaan de EL in, en dat is prima want die kunnen winnen!
+2/-0

Het was zo slordig. En de opbouw werd goed verstoord door Chelsea , maar vooral door ons eigen onvermogen. Met Martinez en Alvarez gaan we het niet redden in het middenrif. En Ten Hag greep veel te laat in. In het stadion was goed te zien dat Dest er in de 65e minuut al doorheen zat. Hij kreeg niet voor niets kramp later. En de aanval was volledig uit vorm. Ook Ziyech was niet zichzelf en leverde weinig arbeid. Overigens ook daar goed bespeeld door Chelsea. 0-0 was eerlijk geweest. Nu geef het nog onnodig weg. Dus geen paniek, maar zet zondag wel 1 verdediger minder op het middenveld. En Promes rendeert als lopende tien. Als flankspeler mist hij finesse. Dus ik zou kiezen voor: Onana; Veltman, Alvarez, Blind, Tagliafico; Van de Beek, Martinez, Promes; Ziyech, Tadic, Neres. Het allerbelangrijkste zondag: niet deze scheidsrechter van vanavond: wat een druiloor was dat... 😉
+1/-0

Goed.
Conclusie:
Ajax heeft examen gedaan en is gezakt maar had zeker potentieel om te kunnen slagen.
Prima gedaan gezien het feit dat je tegen de top van de Premier League speelt.
Voor de rest:
Wedstrijd gauw vergeten en op naar het volgende examen en dat is uiteraard Feyenoord.
+1/-0

Ondanks de onterecht afgekeurde goal en ontnomen penalty, had een gelijkspel terecht geweest. Van beide kanten mega slordig, slechte passing, slecht positiespel.

Alvarez moet echt maar even banken en krachthonk pakken. Marin of 1 van onze jeugdspelers inpassen lijkt me goed. Alvarez komt duidelijk te kort nog. Daardoor stond ons middenveld slecht.

Ziyech en Tadic helaas in slechte doen. Dat heeft ons ook genekt.

Na de 0-1 zie je een kwaliteit bij Chelsea die Ajax niet heeft.. Wedstrijd kan geen kant meer op. Binnen no-time was alle tijd om zeep geholpen. Knap van ze... Konden wij dat maar.
+1/-0

Gezien het commentaar van ten Hag denk ik toch dat hij naar een andere wedstrijd heeft gekeken. Uitstekend gespeeld zegt hij. Sorry hoor !........
+2/-1

Ik wijt het aan de vloek van Valentijn Driessen. Die moest weer zonodig voorspellen dat Ajax die Engelsen wel ff zou oprollen. Slechtste voorspeller aller tijden. Hoe kan het dat zo'n minkunkel chef sport is?
+2/-1

Zielige reactie. Richt je pijlen maar op Ten hag die keihard tactisch gefaald heeft en veel te laat wisselde.
+3/-1

4 jaar geleden (gewijzigd)
Met verbijstering hoorde ik het commentaar van ten Hag na de wedstrijd aan. Een goede teamprestatie vond hij het. Op de achterhoede na haalde niemand een voldoende en leek het regelmatig een pupillenwedstrijd zo vaak werd de bal over een paar meter meteen naar de tegenpartij gespeeld. Kan een keer gebeuren daar gaat het niet om. Wat veel erger is dat de trainer dit nivo goed vond en ook niemand wisselde en zwaar eigenwijs in zijn eigen blindheid van de dag volharde. Neres, Huntelaar en een middenvelder hadden er in gemoeten want het leek nergens op in aanvallende zin.Hopelijk pakken de spelers het zelf weer op want een fatsoenlijk plan B of wisselen wanneer dat nodig is dat lukt onze trainer helaas niet.