Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenAjax bezorgt zichzelf goede uitgangspositie na gelijkspel in Griekenland


Tijdstip
6 augustus 2019
Stadion
Toumbastadion
Gelegenheid
Champions League
Televisiezender
Ziggo Sport


Ajax bezorgt zichzelf goede uitgangspositie na gelijkspel in Griekenland; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Ajax bezorgt zichzelf goede uitgangspositie na gelijkspel in Griekenland

Ajax heeft op bezoek bij PAOK Saloniki gelijk gespeeld. Het heenduel in de derde voorronde van de Champions League eindigde in een 2-2 gelijkspel. Via Hakim Ziyech kwam Ajax al snel op voorsprong, terwijl Klaas Jan Huntelaar in de tweede helft voor de uiteindelijke eindstand zorgde.

Ajax probeerde direct vanaf het begin het initiatief te nemen op het veld, maar kwam in het begin met moeite door de stugge defensie van PAOK. Dat veranderde na 10 minuten spelen toen Ajax een vrije trap kreeg na een pittige overtreding op Noussair Mazraoui, waarbij eerder voordeel gegeven werd na een harde overtreding op Kasper Dolberg. Hakim Ziyech ging achter de bal staan en via het hoofd van PAOK-speler Giannoulis belandde de bal in het doel.

PAOK probeerde aan te zetten en vooral voormalig Ajax-jeugdspeler Diego Biseswar leek het flink op zijn heupen te hebben. De geboren Amsterdammer was met een schot van afstand gevaarlijk, maar zijn inzet werd door André Onana gekeerd. Ajax kwam twee keer vlak achter elkaar in de buurt van een treffer toen de bal wederom werd verlengd door een Griekse verdediger. Een van richting veranderd schot van Ziyech kon nog net worden gekeerd door de keeper, terwijl een kopbal net over het doel ging.

Vanuit het niets stond de stand opeens weer gelijk. Ajax stond volledig verkeerd opgesteld bij een counter van de Grieken en daar wist PAOK van te profiteren. Ook nu vormde Biseswar een hoofdrol, maar vooral het zwakke verdedigen van Ajax viel erg op. Ajax leek het helemaal kwijt te zijn en de Grieken gingen vol op jacht naar de voorsprong. Nadat Lisandro Martínez na een pittige overtreding een vrije trap weg gaf, kopte verdediger Matos de 2-1 binnen nadat Joël Veltman zich liet verrassen. PAOK kwam ook nog dicht in de buurt van de 3-1 nadat Perr Schuurs zich eenvoudig liet uitspelen, maar dit keer ging de bal net naast het doel.

De tweede helft begon in eerste instantie zoals het einde van de eerste helft, waarbij Ajax vooral opviel door veel slordigheden. De ploeg van Erik ten Hag rechtte al snel zijn rug en ging op zoek naar ten minste de gelijkmaker. Al snel kreeg Ziyech een opgelegde kans, maar hij schoot over. Het leek echter wachten tot de 2-2 zou volgen en dat gebeurde dan ook ruim 10 minuten na rust. De ingevallen Klaas Jan Huntelaar kreeg een bal tegen zich aangeschoten en de gelijkmaker was daardoor een feit.

Ajax liet direct merken dat het meer wilde en al snel had Donny van de Beek de bal voor het intikken. Voordat de middenvelder Ajax op voorsprong kon zetten, werd hij echter afgefloten vanwege buitenspel. Ajax bleef echter vol druk zetten. Huntelaar werd gevaarlijk vanuit een vrije trap, terwijl een hard schot van Ziyech in het zijnet belandde. Met Răzvan Marin en David Neres bracht Ten Hag in de slotfase nieuw elan binnen de ploeg. Een vrije trap van Marin kon in de laatste minuut met veel moeite uit het doel worden getikt, zodat het duel in een 2-2 gelijkspel eindigde. Volgende week dinsdag is om 20:30 uur de return in de Johan Cruijff ArenA.


[video] Highlights PAOK - Ajax


Dusan Tadic: 'We hadden de wedstrijd moeten winnen'

Na afloop van het duel tegen PAOK Saloniki was Dusan Tadic in gesprek met Ziggo Sport niet tevreden met het resultaat. "Wij moeten kritisch zijn. We hebben veel goede dingen laten zien, maar vijftien minuten zakten we weg", aldus Tadic. "We moeten het beter doen, dan win je de wedstrijd."

In de eerste helft had Ajax het een periode erg moeilijk. "We stonden in de opbouw niet goed. We verloren ook makkelijk de ballen. De tegenstander kan dan counteren", zo gaf hij aan. "We moeten dat stoppen en beter gaan verdedigen. In de duels moeten we beter zijn. Dan ga je naar de Champions League."

In de tweede helft was het een stuk beter. "We stonden toen beter gepositioneerd. We hadden toen met Daley Blind onze slimste speler steeds aan de bal. Dan is er geen probleem", zei hij daarover. "Het resultaat is goed, maar we hadden moeten winnen. PAOK heeft in de eerste helft te veel kansen gehad, dat moeten we beter doen."


Erik ten Hag: 'Het is wel een uitstekend resultaat tegen de kampioen van Griekenland'

In gesprek met Ziggo Sport gaf Erik ten Hag aan redelijk tevreden te zijn met de wedstrijd tegen PAOK. "2-2 is een prima resultaat", aldus Ten Hag. "We begonnen heel goed aan de wedstrijd. We hadden daarna een hele moeilijke fase en daarin moesten we twee goals slikken. In de rust hebben we dat recht kunnen zetten en de tweede helft was volledig voor ons. We hadden hier moeten winnen, dat is wel een dompertje."

Ajax had het in de eerste helft een periode lastig met de Grieken, maar was in de tweede helft heer en meester. "In de rust heb ik een aantal dingen recht kunnen zetten. We kwamen in een betere veldbezetting dan in de tweede fase in de eerste fase", zo gaf hij aan. "Ook in de verdediging hadden we het beter op orde. De pressing was beter op orde en we stonden beter in de posities. We bleven onze afspraken nakomen en er werd goed op elkaar geanticipeerd. Daardoor hadden we de controle."

De ploeg moet nog wel een paar stappen zetten. "Het is wel een uitstekend resultaat tegen de kampioen van Griekenland. Vorig jaar werden ze ongeslagen kampioen", zei hij daarover. "Wij waren hier 70 minuten lang de baas op het veld. Dat stemt tevreden. Maar ik wil 90 minuten de baas op het veld zijn en dat zal volgende week ook nodig zijn om in de volgende ronde te komen."


[video] Huntelaar: 'De mooiste uit mijn carrière'


Hakim Ziyech: 'Niet tevreden, want we hebben niet gewonnen'

Hakim Ziyech was na de wedstrijd tegen PAOK niet tevreden. "We hebben niet gewonnen. 2-2 is een goede uitslagen, maar tevreden niet echt", aldus Ziyech in gesprek met Ziggo Sport. "We hebben genoeg kansen gecreëerd. Ik had zelf ook de 2-2 binnen moeten schieten. Ik denk dat we in de zestien net niet scherp genoeg waren. We maakten het ons in de eerste helft ook erg lastig."

De vleugelspeler had een groot aandeel in de openingstreffer omdat zijn vrije trap door een Griekse verdediger werd verlengd en in het doel belandde. "Ik zag direct dat hij werd aangeraakt. Het maakt niet uit wie hem maakt. Het gaat er om dat hij er in zit", zo gaf hij aan. "Daarna verloren we de grip en werden we te onrustig. Zowel in balbezit, maar we stonden zonder bal ook niet goed. In de tweede helft hebben we dat wel goed gedaan. Alle tweede ballen waren voor ons. In de tweede helft een compliment aan de ploeg, maar in de eerste helft was het een beetje wisselvallig."


Karakteristieken

Uitslag: 2-2 (2-1)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Hakim Ziyech ('10)
Goal
1-1 Akpom ('32)
Goal
2-1 Matos ('39)
Goal
2-2 Klaas Jan Huntelaar ('57)
Scheidsrechter
Vincic (Slo)
Toeschouwers
0 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
PAOK Saloniki: Matos ('28)
Kaart
Ajax: Noussair Mazraoui ('37)

Opstelling Ajax

Dusan TadićKasper DolbergHakim Ziyech


Daley BlindDonny van de BeekNoussair Mazraoui


Nicolás TagliaficoLisandro MartínezPerr SchuursJoël Veltman


André Onana

Wissels:

'33 Klaas Jan Huntelaar voor Kasper Dolberg
'82 David Neres voor Hakim Ziyech
'82 Razvan Marin voor Noussair Mazraoui


Opstelling PAOK Saloniki

AkpomPelkas


BiseswarEl KaddouriEsitiJaba


GiannoulisVarelaCrespoMatos


Paschalakis

Wissels:

'64 Limnios voor Pelkas
'73 Augusto voor Biseswar


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 6 2-2 (1-0)
 5 2-2 (1-1)
 5 2-2 (1-2)
 5 2-2 (1-1)
 5 2-2 (1-1)
 5 2-2 (0-2)
 5 2-2 (1-1)
 3 1-1 (1-0)
 3 1-1 (1-0)
10  3 1-1 (1-0)
11  3 1-1 (1-0)
12  3 1-1 (1-0)
13  3 1-1 (1-0)
14  3 1-1 (1-0)
15  3 1-1 (1-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.28. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Klaas Jan Huntelaar (72 -> 5,0)
2. Hakim Ziyech (47 -> 4,0)
3. Donny van de Beek (39 -> 3,0)
4. Daley Blind (24 -> 2,0)
5. Joël Veltman (22 -> 1,0)
6. Perr Schuurs (21 -> 0,0)
7. Dusan Tadić (18 -> 0,0)
8. Nicolás Tagliafico (9 -> 0,0)
8. Lisandro Martínez (9 -> 0,0)
10. André Onana (5 -> 0,0)
10. Niemand (5 -> 0,0)
12. Kasper Dolberg (3 -> 0,0)
13. David Neres (1 -> 0,0)
14. Matthijs de Ligt (0 -> 0,0)
14. Maximilian Wöber (0 -> 0,0)
14. Daley Sinkgraven (0 -> 0,0)
14. Carel Eiting (0 -> 0,0)
14. Václav Černý (0 -> 0,0)
14. Hassane Bandé (0 -> 0,0)
14. Lasse Schöne (0 -> 0,0)
14. Frenkie de Jong (0 -> 0,0)
14. Luis Manuel Orejuela (0 -> 0,0)
14. Kostas Lamprou (0 -> 0,0)
14. Dani de Wit (0 -> 0,0)
14. Noa Lang (0 -> 0,0)
14. Noussair Mazraoui (0 -> 0,0)
14. Rasmus Kristensen (0 -> 0,0)
14. Kaj Sierhuis (0 -> 0,0)
14. Jurgen Ekkelenkamp (0 -> 0,0)
14. Dennis Johnsen (0 -> 0,0)
14. Zakaria Labyad (0 -> 0,0)
14. Mitchell Bakker (0 -> 0,0)
14. Ryan Gravenberch (0 -> 0,0)
14. Dominik Kotarski (0 -> 0,0)
14. Danilo Pereira da Silva (0 -> 0,0)
14. Lisandro Magallán (0 -> 0,0)
14. Bruno Varela (0 -> 0,0)
14. Lassina Traoré (0 -> 0,0)
14. Edson Álvarez (0 -> 0,0)
14. Kik Pierie (0 -> 0,0)
14. Razvan Marin (0 -> 0,0)
14. Quincy Promes (0 -> 0,0)
14. Benjamin van Leer (0 -> 0,0)
14. Siem de Jong (0 -> 0,0)
14. Kjell Scherpen (0 -> 0,0)
14. Sergino Dest (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


3 jaar geleden
Lastig potje, positief is dat het eerst uit is. PAOK heeft 2 centrale verdedigers die niet de snelste zijn en traag draaien. Met Dolberg beginnen zou niet slim zijn. Neres,Tadic, Ziyech als voorhoede is dus wenselijk. Daarachter vd Beek, Marin, Mazaroui, verdediging Tagliafico Blind Martinez Veltman Onana. Spelmaker van PAOK is afwezig scheelt misschien weer wat. Zal een heet potje worden, letterlijk 34 graden!
+3/-0

3 jaar geleden
Belangrijk voor ons dat we in ieder geval een uitdoelunt scoren. Verder zou ik als opstelling voor de volgende 11 namen kiezen: Onana, Tagliafico-Martinez-Schuurs-Mazraoui, Blind-v/d Beek-Marin, Zyech-Tadic-Neres. Helaas voor Kesper zal hij moeten gaan werken aan zijn zelfvertrouwen. Ten Hag geeft hem steeds de kans maar als hij slim is geeft hij Kesper aanstaande zaterdag 1 duidelijke boodschap mee en dat is dat hij aan de bak moet en niet zoals ik dat ziet loopt te sjokken over het veld. Op één of andere manier heeft hij totaal geen spelvreugde meer. Laatste kans want ik kan me niet voorstellen dat hij het niet meer kan. Ik gok op een hele moeizame pot, maar wel met een kleine overwinning voor ons 1-2.
+2/-0

 
3 jaar geleden
Beste zou zijn om Dolberg te verhuren aan een Heerenveen ofzoiets.
+2/-1

 
Dat lijk me ook de beste oplossing en direct Malen halen, kosten wat het kost.
Ik vind dat echt een Ajax spits die me doet denken aan Kluivert al is zijn scorend vermogen misschien wat minder, voetballend doet hij er echt niet voor onder, ironisch genoeg komt hij ook nog eens uit de wereldberoemde opleiding van onszelf
Er vanuit gaande dat van de Beek vertrekt en hopelijk Ziyech blijft kan je ook anders gaan spelen.
Tegen makkelijke tegenstanders in de eredivisie met Blind in de punt na achteren, Tadic en Ziyech er aanvallend voor, Neres en Promes op de vleugels met een voetballende spits als Malen in de punt is dat volgens mij in Nederland voor niemand te verdedigen.
Internationaal zal ik dan met de punt naar voren spelen, Ziyech op 10, Blind en Marin verdedigend er achter, Tadic op linksbuiten en Promes op de bank.
+1/-0

 
3 jaar geleden
Dolberg heb ik überhaupt nooit kunnen betrappen op vreugde of boosheid. Ook niet in het seizoen toen hij wel rendeerde. Gewoon Tadic of Huntelaar in de spits.
+2/-0

3 jaar geleden
Ajax moet vooral defensief betrouwbaar zijn tegen PAOK, inclusief defensieve deel van het middenveld. Daarom kiezen voor spelers met ritme&vertrouwen en Blind en Marin als "dubbele 6". Onana; Veltman, Schuurs, Martinez, Tagliafico; Blind, Marin, Van de Beek; Ziyech, Dolberg, Tadic. Om reden van ritme/fitheid nog even geen Mazraoui, Neres, Promes, Alvarez. En ondanks dat het heel populair is om te zeggen dat Dolberg er niets van kan, zie ik dat anders. Dolberg speelde tegen PSV gewoon goed. Tegen Vitesse niet, daar speelde hij zoals we hem niet willen zien, zoals vorig seizoen vaak het geval was. Misschien tegen beter weten in, maar ik blijf vertrouwen in hem houden.
+2/-0

3 jaar geleden
Ajax heer en meester ondanks dat er nog heel veel te verbeteren valt, maar da's logisch, het elftal heeft te maken met mutaties op veel plekken. Net zag ik ook Veltman met een geweldige verdedigingsactie. Hopelijk blijft ook hij dit seizoen, want in zijn huidige vorm en zijn vorm tegen het einde van afgelopen seizoen, is hij van waarde van door dit Ajax, ook met zijn ervaring.
+3/-0

3 jaar geleden
Verdomme, wat staan ze toch te slapen achterin. Hier hadden we ook afgelopen seizoen weleens last van. Maar niet getreurd, het is een uitduel.
+1/-0

 
3 jaar geleden
Op termijn wel, maar dat is het probleem.. Hij zal nog hier en daar wat foutjes maken. Dat is het lot van een club uit de Eredivisie. Je kunt niet gelijk je beste speler vervangen.
+1/-0

 
3 jaar geleden
Schuurs doet het naar behoren. Die gozer komt er wel en alles wat je nu in hem investeert komt er later weer uit. De Ligt maakte ook beginnersfouten in zijn eerste jaar, dat zal Schuurs ook moeten doen om er beter van te worden.
+2/-0

 
3 jaar geleden
True, NOG niet meedogenloos genoeg voor een cv.
Alvarez speelt hem in no time eruit.
+1/-0

3 jaar geleden
Tsja is ook pas de 2e wedstrijd die ze samen spelen !
+1/-0

 
3 jaar geleden
Zijn toch wat veranderingen vergeleken met de wedstrijd tegen Vitesse. Ik snap niet hoe zit aan het weggeven zijn, terwijl er helemaal niets aan de hand was tot de gelijkmaker.
+1/-0

 
3 jaar geleden
Het gaat om de instelling en die is te gemakzuchtig. Je kunt ook te overtuigd zijn van jezelf.
+2/-0

 
3 jaar geleden
De 1-1 was net zo'n slaapmoment als de eerste goal tegen Vitesse. Het mag natuurlijk niet dat in 1 tegenstoot opeens 2-3 man vrij staan van PAOK. De 2-1 was gewoon een goede vrije trap, dat kan wel eens gebeuren. De tweede helft hebben we mannen nodig. Daarom goed dat Huntelaar er al in is, en Mazraoui is ook zo'n zomeravondvoetballer die het dan net niet heeft.
+3/-0

3 jaar geleden
Geen enkele regie in het veld. Je ziet dat het hier flink aan ontbreekt achterin en in het middenveld. Treurig spel zo.... lijkt alsof aan alle kanten gemaakte afspraken vergeten zijn.
+1/-0

 
3 jaar geleden
Eerste half uur was prima. Laatste kwartier was chaos. Laten we hopen dat ze zich herpakken en in ieder geval geen tegengoals meer toelaten.
+1/-0

 
3 jaar geleden
Niet alleen geen regie, gewoon te slap. Net als tegen vitesse steeds net te laat en daardoor ook 4 domme gele kaarten. Tot nu toe is het ook niet scherp genoeg, slordig en een onvoldoende in passing.
+1/-0

3 jaar geleden (gewijzigd)
Ik zou Martinez wisselen voor Marin, want die straalt veel onrust uit, ook een beetje opgefokt. Blind terug naar het centrum voor rust en ervaring. Marin naar het middenveld voor wat meer creativiteit.
+2/-0

moderator forum-beheerder 3 jaar geleden
Halverwege de eerste helft had ik er een hard hoofd in maar ze hebben zich de tweede helft goed herpakt. Ik ben geen voorstander van Nous op het middenveld, die is verdedigend te zwak. Volgende week met Marin starten. Ook Donny vond ik helemaal ruk vanavond, zit duidelijk met zijn hoofd in Madrid en speelt op 70%. Donny zijn kracht is juist zijn tomeloze inzet en zonder dat heb je er nietveel aan
+3/-0

3 jaar geleden
Ik vind het jammer dat Ten Hag te weinig werkt vanuit de opstelling en het elftal dat er al stond vorig seizoen. het team heeft vastigheden nodig om de nieuwe jongens te laten wennen.

Kortom: voor de grote games CL - wat nu op het spel staat.

Onana

Mazraoui - Alvarez ( Schuurs is nog niet goed genoeg en meedogenloos) - Blind ( voetballend vanaf achteruit) - Tagliafico


Marin - Beek - ?

Zyech - Tadic - Neres

kortom Ten Hag, gebruik zoveel mogelijk de boys op de plekken waar ze het meest rendeerden.

Zyech, linksmid? en Promes rechtsbuiten? Prima.

Neres moeten wij behouden. Hij moet voelen dat hij STARTING 11 is.

Superspeler.

Sleutels in de CL en Topgames zijn Tadic spits en Blind centraal achterin. Zij hebben de regie in de wedstrijden. Spelen zij goed speelt het hele elftal goed.

Per Schuurs gaat het zo niet halen. CL niveau onwaardig. Alvarez verslaat hem makkelijk. Let op mijn woorden.
is een winnaar.

Mangalan is voorbij.

En wat een supermentaliteit van Klaas Jan, altijd klaar om te spelen.

Zyech, Tadic, Neres is een super aanval. Champions league waardig! Hebben we Juve en Real meegepakt!

Wordt wakker Erik. Dolberg gaat het niet meer redden in deze formatie. Tadic is gewoon de beste spits voor dit elftal.
Met hem gaat een elftal echt voetballen. En komen Zyech, Neres, Beek, Blind inlopend in positie.

Grote wedstrijden dus CL variant. Er staat veel te veel op het spel.

Jongens moeten wennen aan elkaar. Is logisch. Martinez gaat het halen. Schuift mooi in steeds.
+3/-0

 
3 jaar geleden
Ben het eigenlijk wel met je eens, maar in je totaalplaatje vergeet je de 6. Wie gaat daar spelen? Die positie is toch wel de sleutel.
Als we Daley terug in de verdediging zetten, dan hebben we daar een vacature. Marin, niet zijn beste positie (komt op de Beek positie als Donny weg is), Mazraoui gaat het niet worden, verliest te vaak de bal. De nieuwe jongens Martinez en Alvarez kunnen daar ook spelen en zijn spelers die vooruit denken en spelen. Ik mag hopen dat een dergelijke optie wordt uitgetest. Eiting zou ook een goede zijn, een perfecte volgens mij, maar jammergenoeg ben ik bang dat Carel het niet gaat maken. Hij is te vaak geblesseerd. Echt jammer dat hij het op die manier nooit kan bewijzen.
+2/-0

3 jaar geleden
Kort samengevat:
- het centrale verdedigingsduo faalde, geen communicatie
- enkele spelers waren conditioneel niet klaar voor deze pot en hadden beter op de bank begonnen
- GELUKKIG 2 uitdoelpunten

En nu:
- hopen op een goede pot thuis met geen tegendoelpunten
- even het centrale verdedigingsduo aanpassen (Daley terug centraal als leider)
- conditioneel niet fitte spelers banken ;-)

Ik heb er wel vertrouwen in dat we de volgende ronde halen, we zijn gewaarschuwd en kunnen dit niet gaan weggeven.
+2/-0

3 jaar geleden
Dolberg staat opgesteld om verkocht\verhuurd te worden volgens mij ,die jongen kan wel degelijk goed spelen maar er zit na zijn blessure iets niet goed in zijn hoofd.
Een goed psy zou wel een wonderen kunnen doen.
Van tevoren wist men dat deze pot moeilijk zou worden je ziet dat de spelers toch het moeilijk hebben dat wordt van zelf opgelost zodra men aan elkaar gewend zijn.
+1/-0

3 jaar geleden
We gaan nog spijt krijgen dat Schone weg is. Ideale speler met uitzonderlijke traptechniek en ervaring die we nu niet meer kunnen inzetten als specialist. Hij is 1 van de beste vrije trapper nemers van dit moment. Wie is beter dan hij? Messi en hij zijn de beste. Niet slim. Zyech heeft 5 meer vrijetrappen nodig om te scoren dan Lasse. 1 versus 5. Zo goed is Lasse.

Ga zo door Marc. Verkoop de rest ook maar. Boeie.

Sorry jongens, maar eindelijk, eindelijk spelen we het mooiste en beste voetbal van Europa......
zoals in 1995...en dan dit.....

het is niet meer leuk.
+1/-2

 
3 jaar geleden
Je kan dit simpelweg niet tegen houden. Een contract heeft al lang niet meer te maken met hoe lang iemand aan je club verbonden blijft maar hoeveel je er voor kan vangen. Helaas maar waar.
+1/-0