Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


Ajax opent competitie met gelijkspel tegen Vitesse


Tijdstip
3 augustus 2019
Stadion
Gelredome
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 2


Ajax opent competitie met gelijkspel tegen Vitesse; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Ajax opent competitie met gelijkspel tegen Vitesse

Ajax is het Eredivisie seizoen begonnen met puntverlies. Het uitduel tegen Vitesse eindigde in een 2-2 gelijkspel. De ploeg van Erik ten Hag kwam twee keer op achterstand, maar door treffers van Donny van de Beek en Dusan Tadic ging Ajax met een punt terug naar Amsterdam.

Ajax had direct vanaf het fluitsignaal het initiatief, maar had veel moeite om door de stugge defensie van Vitesse heen te breken. Het tempo om echt gevaarlijk te kunnen worden lag daarvoor ook te laag. Een curieus moment zorgde bovendien voor de openingstreffer van Vitesse. Vitesse schoot de bal tegen Nijhuis aan, waardoor Ajax in balbezit kwam en de mogelijkheid kreeg om met een counter gevaarlijk te worden. Volgens de nieuwe regels werd het spel stilgelegd en werd een scheidsrechtersbal aan Vitesse gegeven. Ajax stond op dat moment niet meer goed opgesteld en uit de aanval die volgde kwam de 1-0, die door Perr Schuurs uiteindelijk van richting werd veranderd en daarmee André Onana kansloos liet.

Door de tegentreffer leek Ajax direct wakker geschud en volgde een spervuur aan kansen, omdat het tempo flink omhoog ging. Een schot van Donny van de Beek kon nog net uit het doel worden getikt, terwijl Daley Blind de lat raakte. Uiteindelijk maakte Van de Beek na ruim een half uur spelen de volkomen verdiende gelijkmaker.

In de tweede helft kwam Vitesse beter uit de startblokken en wist het vanuit de tegenaanval steeds gevaarlijker te worden. Uiteindelijk volgde na tien minuten spelen de nieuwe voorsprong voor Ajax. Voormalig Ajacied Riechedly Bazoer zorgde voor de 2-1, nadat hij onbedreigd de bal in het doel kon schieten.

Ajax leek opnieuw een tegentreffer nodig te hebben om bij de les te komen, want wederom ging het tempo flink omhoog en volgde een serie aan goede kansen voor de ploeg van Erik ten Hag. Uiteindelijk volgde een kwartier voor tijd de nieuwe gelijkmaker toen Dusan Tadic voor de 2-2 zorgde. Het doelpunt werd nog even gecontroleerd vanwege vermeend buitenspel, maar daar bleek geen sprake van.

Vijf minuten voor tijd kwam Vitesse met tien man te staan toen Bazoer zijn tweede gele kaart kreeg vanwege zeuren om een kaart. Ajax probeerde in de slotfase nog een keer aan te zetten, maar doelpunten vielen niet meer.


Dusan Tadic: 'Het is belangrijk dat wij drie punten halen'

In gesprek met Fox Sports wilde Dusan Tadic niet gefeliciteerd worden met zijn doelpunt. "Dat ik scoor is niet belangrijk. Het is belangrijk dat wij drie punten halen", aldus Tadic. "We hebben maar één punt. Voor een club als Ajax is dat niet genoeg. Het begin van een seizoen is altijd moeilijk, maar we moeten iedere wedstrijd proberen drie punten te halen."

Gevraagd werd aan de Serviër waar het mis ging bij Ajax. "Wij moeten meer killers worden. We creëren genoeg kansen, maar we moeten dat moment dan afmaken", zo gaf hij aan. "De twee doelpunten die we tegen krijgen mag op dit niveau ook niet gebeuren. Maar we moeten het duel gaan terug kijken en analyseren wat het probleem was."

Tadic was vooral niet de spreken over de tweede goal van Vitesse. "Het hele team moet het beter doen. We moeten samen verdedigen en samen aanvallen", zei hij daarover. "We moeten kijken waarom we niet gewonnen hebben. We moeten kritisch op ons zelf zijn. We zijn Ajax en willen kampioen worden. We willen altijd winnen."


[video] Schuurs heeft ook goede dingen gezien tegen Vitesse


Erik ten Hag: 'We speelden letterlijk voor de eerste keer samen dit seizoen'

Erik ten Hag had een dubbel gevoel over gehouden aan de wedstrijd tegen Vitesse. "Met 2-2 kun je natuurlijk niet de wedstrijd winnen. Aan de andere kant is het de eerste wedstrijd en weten we welke problemen we hebben", aldus Ten Hag. "We speelden letterlijk voor de eerste keer samen dit seizoen. Dan zie je gewoon de afstemmingsproblemen. Bij anderen zie je ook dat ze conditioneel nog niet op niveau zijn."

Ten Hag ging verder: "Anderzijds hebben wij onvoorstelbaar veel kansen gecreëerd. Het rendement is alleen wat achter gebleven. Dan sta je hier met 2-2, terwijl je de wedstrijd had moeten winnen. We hebben misschien wel vijftien kansen gecreëerd. Dan moet je ze wel maken."


Donny van de Beek: 'Het was gewoon niet goed genoeg'

In gesprek met Fox Sports gaf Donny van de Beek aan van te voren al geweten te hebben dat de wedstrijd tegen Vitesse moeilijk zou gaan worden. "Vitesse is altijd lastig", aldus Van de Beek. "Vorig jaar maakten we een hele goede start met gelijk een paar goals. Vandaag was die start wat minder en was het gewoon niet goed genoeg."

Van de Beek ging verder: "Ik kijk altijd kritisch naar mezelf. Ik heb mijn dreiging wel gehad, maar had misschien wat meer moeten doen. Als je gaat kijken, denk ik dat we te weinig gebracht hebben."

De middenvelder werd ook gevraagd naar de geruchten over een transfer naar Real Madrid. "Zij hebben contact met Ajax gehad en er is interesse", zo gaf hij aan. "Meer kan ik er niet over zeggen. Mijn zaakwaarnemer zal ongetwijfeld wel met mensen gesproken hebben. Het is wat het is."


Donny van de Beek Speler van de Week van De Telegraaf

Donny van de Beek is door De Telegraaf verkozen tot beste speler van de eerste speelronde van de Eredivisie. Volgens rapporteur Peter Boeve zal Ajax een vertrek van de middenvelder duidelijk gaan voelen. "Temeer omdat Donny net als Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong in de as van het veld speelt. Dat is toch de kapstok van je elftal", aldus Boeve. "Donny ziet waar de ruimtes ontstaan en duikt daar dan in. Bij zijn doelpunt – een uitstekende treffer – stond hij precies op de goede plek en schoot hij de bal onberispelijk binnen. Dat is een kwaliteit van hem. Op die manier is hij een belangrijke schakel in het spel dat Ajax wil spelen."

Volgens Boeve zal Van de Beek niet houdbaar zijn voor Ajax. "Wanneer een club als Real Madrid je daadwerkelijk wil hebben, dan ga je. Zo’n kans doet zich immers niet vaak voor", zo geeft de rapporteur aan. "We gaan zien hoe het loopt, maar mocht Van de Beek daadwerkelijk vertrekken, dan zal Ajax het gemis zeker voelen. Zijn diepgang is immers een groot wapen. En ik kan enorm genieten van zijn ’functionele techniek’."

Van de Beek was de enige speler in de Eredivisie die een 7,5 kreeg. Zijn assist bij de 2-2 was daarbij als voorbeeld volgens Boeve. "Van de Beek stelde met een splijtende pass Dusan Tadic in staat om de gelijkmaker te scoren. Menig speler zou moeite hebben om die bal goed te controleren, maar hij slaagt erin om de pass met exact de juiste snelheid te geven. Een zeer knappe assist", zegt hij daarover. "Het typeert de speler Donny van de Beek. Wanneer je die kwijtraakt, valt er toch een speler weg met specifieke eigenschappen. Degene die Donny moet vervangen zal in het begin altijd iets minder zijn en nog moeten wennen. Dat neemt echter niet weg dat Ajax voldoende kwaliteit in de selectie heeft om een eventueel vertrek van Van de Beek op te vangen. De spelers op het middenveld zullen dan alleen wat anders moeten staan."


Karakteristieken

Uitslag: 2-2 (1-1)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Bero ('13)
Goal
1-1 Donny van de Beek ('30)
Goal
2-1 Bazoer ('55)
Goal
2-2 Dusan Tadić ('75)
Scheidsrechter
Nijhuis
Toeschouwers
18.100 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Vitesse: Bero ('23)
Kaart
Ajax: Joël Veltman ('71)
Kaart
Ajax: Nicolás Tagliafico ('73)
Kaart
Ajax: Daley Blind ('74)
Kaart
Vitesse: Bazoer ('82)
Kaart
Vitesse: Bazoer ('85)

Opstelling Ajax

Dusan TadićKasper DolbergHakim Ziyech


Daley BlindDonny van de BeekRazvan Marin


Nicolás TagliaficoLisandro MartínezPerr SchuursJoël Veltman


André Onana

Wissels:

'69 Quincy Promes voor Hakim Ziyech
'69 Noussair Mazraoui voor Razvan Marin
'82 David Neres voor Kasper Dolberg


Opstelling Vitesse

LinssenMatavz


BeroBazoerSereroTannane


ClarkObispoDoekhiKaravaev


Pasveer

Wissels:

'61 Grot voor Matavz
'66 Gong voor Tannane
'79 Musonda voor Serero


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 2 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 2-2 (1-1)
 7 2-2 (1-1)
 5 2-2 (1-0)
 4 1-1 (1-1)
 3 0-0 (0-0)
 3 0-0 (0-0)
 3 1-2 (1-1)
 3 1-2 (1-1)
 3 1-2 (1-1)
10  3 1-2 (1-1)
11  3 0-0 (0-0)
12  3 0-0 (0-0)
13  3 0-0 (0-0)
14  2 1-3 (1-1)
15  2 0-2 (0-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.16. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Donny van de Beek (91 -> 5,0)
2. Daley Blind (85 -> 4,0)
3. Dusan Tadić (30 -> 3,0)
4. Lisandro Martínez (20 -> 2,0)
5. Perr Schuurs (18 -> 1,0)
6. Razvan Marin (7 -> 0,0)
7. Hakim Ziyech (5 -> 0,0)
8. André Onana (3 -> 0,0)
9. Carel Eiting (2 -> 0,0)
9. Nicolás Tagliafico (2 -> 0,0)
9. Edson Álvarez (2 -> 0,0)
12. David Neres (1 -> 0,0)
12. Lasse Schöne (1 -> 0,0)
12. Kasper Dolberg (1 -> 0,0)
12. Noussair Mazraoui (1 -> 0,0)
12. Lisandro Magallán (1 -> 0,0)
17. Joël Veltman (0 -> 0,0)
17. Matthijs de Ligt (0 -> 0,0)
17. Maximilian Wöber (0 -> 0,0)
17. Daley Sinkgraven (0 -> 0,0)
17. Klaas Jan Huntelaar (0 -> 0,0)
17. Václav Černý (0 -> 0,0)
17. Hassane Bandé (0 -> 0,0)
17. Frenkie de Jong (0 -> 0,0)
17. Luis Manuel Orejuela (0 -> 0,0)
17. Kostas Lamprou (0 -> 0,0)
17. Dani de Wit (0 -> 0,0)
17. Noa Lang (0 -> 0,0)
17. Rasmus Kristensen (0 -> 0,0)
17. Kaj Sierhuis (0 -> 0,0)
17. Jurgen Ekkelenkamp (0 -> 0,0)
17. Niemand (0 -> 0,0)
17. Dennis Johnsen (0 -> 0,0)
17. Zakaria Labyad (0 -> 0,0)
17. Mitchell Bakker (0 -> 0,0)
17. Ryan Gravenberch (0 -> 0,0)
17. Dominik Kotarski (0 -> 0,0)
17. Danilo Pereira da Silva (0 -> 0,0)
17. Bruno Varela (0 -> 0,0)
17. Lassina Traoré (0 -> 0,0)
17. Kik Pierie (0 -> 0,0)
17. Quincy Promes (0 -> 0,0)
17. Benjamin van Leer (0 -> 0,0)
17. Siem de Jong (0 -> 0,0)
17. Kjell Scherpen (0 -> 0,0)
17. Sergino Dest (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


12 maanden geleden
Vanaf minuut 1 vol gas er op. Laten zien dat er niets te halen valt.
+1/-0

12 maanden geleden (gewijzigd)
Vitesse zou eigenlijk, als nummer 4 van afgelopen seizoen, de voorrondes EL moeten spelen in plaats van die prutsers uit Utrecht die alleen 100% kunnen geven tegen ons. Die kut play-offs zouden afgeschaft moeten worden door de KNVB. Schrijf teams Europees in aan de hand van ranglijst na 34 wedstrijden, want dat scheelt ook een hoop onzin-wedstrijden die eigenlijk niemand meer boeien.. Ik weet dat dit bericht off-topic, maar moest het even kwijt.

Oh ja, Hup Ajax! Morgen hopelijk eindelijk weer eens een goede start van het seizoen :)
+2/-0

 
12 maanden geleden
Helemaal mee eens!
+1/-0

 
12 maanden geleden (gewijzigd)
Joh laat lekker, lood om oud ijzer of je nou Utrecht of Vitesse Europa instuurt.
En die play offs ook gewoon lekker zo laten, nu heeft de halve erdivisie nog een soort van illusie dat ze Europees voetbal kunnen halen.
Hebben ze ook nog een doel om voor te bestaan.
Het zal me werkelijk helemaal niks verbazen als Ajax dit jaar de enigste Nederlandse vertegenwoordiger is in een Europees hoofdtoernooi.
Elke keer als je denk nu kan het niet slechter presteren ze het toch weer.
Feyenoord heeft een behoorlijke taaie tegenstander geloot ik zie dat niet goed komen.
In Eindhoven voelen ze zich te groot voor de EL, krijg je straks naar afloop weer zo'n Locadia interview, ja ik kan me eigen hier niet voor opladen het is natuurlijk geen Bayern München waar je tegen speelt.
Az heb ik nog het meeste vertrouwen in maar kan volgens mij in de laatste VR ook gewoon een subtopper uit Engeland, Spanje of Duitsland loten en dan is het ook klaar.
+1/-0

12 maanden geleden
Basje Nijhuis is helaas ook weer present zie ik :\(
Hopelijk van weinig invloed op het wedstrijd verloop.
+1/-0

12 maanden geleden
Meteen een mooie testcase om tegen een vervelend ploegje uit te beginnen. Ik verwacht overigens geen problemen en lekker doorgroeien naar de vorm die nodig is om PAOK-en-daarna te verslaan.
+1/-0

12 maanden geleden
Spannend maar niet best, meer wil ik er niet over zeggen
+1/-0

12 maanden geleden
Tsja, wedstrijd niet gezien, maar beter dit dan niet tegen PSV winnen of PAOK.
Hopelijk is het wakker word moment voor Ten Hag en de boys. Zoveel mogelijk oude team weer het elftal en op eigen posities. Never change a winning team.

Kortom:
Mazraoui op RB. Nico LB. Zyech inderdaad weer rechtsbuiten, Tadic spits (of links), Neres er weer in. Sorry Kesper.

Blind weer achterin, naast Schuurs.

En Alvarez als hij beter is dan Schuurs, er ook in.

Middenveld Van Den Beek en ? - ?

Ten Hag?

Schone ben je kwijt. Straks Donnie nog.....BETER NIET!!!!

Goeie keuze maken kerel.

CL moet gehaald worden.
+1/-0

12 maanden geleden
Ik vond PAOK al een vervelende loting en van dit resultaat wordt ik toch redelijk angstig voor deze vCL tweeluik.
En daarnaast nog allerlei transferperikelen die geen gunstig effect gaan hebben...
+1/-0

 
12 maanden geleden
Daarom zoveel mogelijk iedereen op zijn eigen plek. Blind achterin weer. Wie was vandaag aanvoerder?
Neres hoort in de basis. Ten Hag moet terug naar vastigheden. Promes moet het nog maar laten zien. En anders zou ik zelfs met Klaas Jan gaan beginnen. Heeft het verdiend.
+1/-0

12 maanden geleden
Er is nog genoeg werk aan de winkel...
+1/-0

12 maanden geleden
Zo. Gelijk. Ogen open en ervan leren. Kortom: genoeg werk aan de winkel!

Veerkracht tonen dus terugkomen van een achterstand prima maar deze wedstrijd had op zich echt gewonnen moeten worden.

Dat we voor de rest gelijk spelen boeit me weinig. Gezien het gestuntel van de directe concurrentie en de fase van het seizoen maak ik me wat betreft het kampioenschap niet direct zorgen.

PSV speelt de bal over maar is nog lang geen scorende eenheid.
Feyenoord. Tsja Feyenoord. Als ze toch geen ambitie hebben waarom doen ze dan nog mee aan de eredivsie?

:-P

De enigste die het ons nog enigszins lastig zou kunnen maken is AZ.
Conclusie: De getoonde veerkracht is top, nu nog de kansen veel beter benutten en we zitten weer op het goede spoor!

Op naar dinsdag!

:-)
+1/-0

12 maanden geleden
Beetje slap begonnen, zo van we komen er wel. Dat had ook gekund maar Vitesse ging zich gaandeweg beter roeren. Ik vond Van de Beek en Ziyech niet geweldig vandaag. Donnie wist ook nog eens vier opgelegde kansen te verprutsen. Blind vond ik de beste man van het veld. Maar ik had geen moeite met het punt voor Vitesse dat was de beloning voor de passie!
+1/-0

12 maanden geleden (gewijzigd)
Zo nou hoppelijk zijn we ook weer van dat gezeur in de media af dat Ajax het Bayern van Nederland gaat worden.
Hoe in vredesnaam als je elk jaar je beste spelers verliest?
Al hebben we straks een half miljard op de bank staan, je moet ten alle tijden spelers vervangen voor spelers die in iedergeval op dat moment minder zijn.
We gaan dit jaar pas echt beseffen hoe uitzonderlijk team we vorig jaar hadden.
Zal voor iedereen weer de knop om zetten worden om te beseffen dat we dit jaar hooguit met de subtop van Europa mee kunnen en in Nederland elke wedstrijd tot het gaatje moet worden gegaan om de titel te winnen.
+1/-0

12 maanden geleden
Jammer man. Zoveelste keer op rij dat we het seizoen slecht beginnen.
+1/-0

12 maanden geleden
Mag ik Nijhuis bedanken!!!
Hij fluit de hele wedstrijd dood en toevallig bijna altijd tegen Ajax,hoogst waarschijnlijk krijgt hij nu weel meer wedstrijden, wat een aanfluiting!!
+5/-0

12 maanden geleden
Wil je weer de titel, moet je knokken. We gaan dit niet eventjes doen!! Gelukkig struikelde PSV ook! Paok gaan we ook niet even doen!!! Dat gezeik met transfers maakt het onrustig allemaal!!
+2/-0

12 maanden geleden
Als je moeite hebt met scoren zet je toch Klaas Jan er in. Zyiech en Dolberg speelden als een krant. Je weet van tevoren dat uit Vitesse lastig is en we willen toch alles winnen? Met Mazaroui en Promes trek je de wedstrijd echt niet over de streep. Snapte die wissels echt niet en hou mijn hart vast voor PAOK want als je al niet van Vitesse kan winnen dan kunnen we CL wel vergeten.
+1/-0

 
12 maanden geleden (gewijzigd)
Vorig seizoen konden we niet van Heracles winnen en de rest van het seizoen ken je denk ik nog wel.
Het is natuurlijk balen dat we niet winnen, maar ik ben ervan overtuigd dat ze straks staan tegen de Grieken. Misschien is het maar goed ook dat de spelers door het gelijkspel direct al op scherp gezet zijn.
+2/-0

 
12 maanden geleden
Als het 2-5 had geweest, had het gewoon realistisch geweest. Afronden zat niet mee. Geen man over boord. Liever wel Tadic of Klaas in de spits.
+2/-0

12 maanden geleden
Gewoon eerlijk zijn over je club, en de feiten benoemen. Ieder Jaar loopt er een rode draad die je transfer perikelen mag noemen door Ajax heen, speler zijn met transfers bezig waar de gun factor van af spat. Er zijn fans die de spelers alles gunnen, maar de spelers gunnen de trouwe fans niets, dus let dan ook maar niet op het resultaat waar de speler die weggaan borg voor moeten staan.
+1/-1

12 maanden geleden (gewijzigd)
Positief blijven; van de traditionele top drie hebben we het het minst slecht gedaan dit weekend. ;-)
+2/-0

12 maanden geleden
zeker niet spelen met promes grote miskoop had niet mogen invallen tegen vitessen huntelaar had moeten invallen met nerres en tadic bas nijhuis had zijn dag ook niet score een 5
+1/-2