Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


Ajax maakt het zichzelf nog onnodig lastig, maar zet weer grote stap richting landstitel


Tijdstip
23 april 2019
Stadion
Johan Cruijff ArenA
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 1


Ajax maakt het zichzelf nog onnodig lastig, maar zet weer grote stap richting landstitel; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Ajax maakt het zichzelf nog onnodig lastig, maar zet weer grote stap richting landstitel

Ajax heeft weer een nieuwe stap richting de 34e landstitel weten te zetten. In eigen huis werd Vitesse met 4-2 verslagen. Dusan Tadic kwam twee keer op het scorebord door een strafschop te benuten, terwijl ook Hakim Ziyech en Matthijs de Ligt hun naam op het scoreformulier wisten te krijgen.

Ajax kende vanaf het begin veel moeite met Vitesse, dat koos voor een zeer extreem verdedigende variant en met regelmaat met alle tien veldspelers in de verdediging stond. Ook omdat het iedere gelegenheid aangreep om zoveel mogelijk tijd te winnen ontstond een duel wat voor niemand leuk was om naar te kijken.

Halverwege de eerste helft was Ajax plotseling dicht bij de openingstreffer toen Matthijs de Ligt hard op doel kopte na een corner. Pasveer wist zijn hand echter nog tegen die bal te krijgen.

Ajax schroefde het tempo na die kans wel hard omhoog op en drong steeds verder aan. Meerdere keren claimde het een strafschop toen Kasper Dolberg naar de grond ging, maar scheidsrechter Kamphuis ging er niet in mee en ook de VAR greep niet in.

Het leek er op dat beide ploegen met een 0-0 ruststand richting de kleedkamers gingen, maar vlak voor rust was het alsnog raak. Dusan Tadic werd diep gestuurd na een uitstekende lange bal van Daley Blind. De Serviër kapte zijn tegenstander uit en gaf voor richting de tweede paal. Hakim Ziyech liep zich knap vrij en kon zo voor de openingstreffer zorgen. Diep in blessuretijd kreeg Tadic bovendien een grote kans om voor rust het duel al te beslissen, maar Pasveer wist dit keer redding te brengen.

Vrijwel direct na rust kreeg Dolberg een niet te missen kans toen verdediger Van der Werff de bal in zijn voeten speelde en hij alleen op doel kon. De Deen schoot echter gehaast over, wat direct leidde tot de eerste fluitconcertjes.

Een paar minuten later zou de goal alsnog vallen. Matthijs de Ligt werd in het strafschopgebied opzichtig met twee handen naar beneden getrokken, waardoor een penalty het resultaat was en Tadic voor de 2-0 zorgde.

Opeens ging het hard in de Johan Cruijff ArenA. De Ligt zorgde een paar minuten later voor de 3-0 door een hoekschop binnen te koppen. Nog geen minuut later leek het ook 4-0 te worden toen direct vanaf de aftrap van Vitesse de bal veroverd weg en Ziyech uiteindelijk het beslissende tikje gaf. Hij bleek echter buitenspel te staan, dus de VAR greep in en de treffer werd afgekeurd.

Voor Erik ten Hag was het aanleiding om spelers rust te gunnen en hij haalde Hakim Ziyech en Nicolas Tagliafico naar de kant. Het had echter meteen een negatief effect op het spel, omdat Vitesse opeens flink aandrong en halverwege de tweede helft ook de 3-1 wist binnen te tikken. Nadat de Arnhemmers in vijf minuten na die goal nog drie keer gevaarlijk voor het doel van André Onana kwam, zorgde het zelfs voor nieuwe fluitconcerten vanaf de tribune.

Nadat de Arnhemse storm was gaan liggen, leek Ajax het duel eenvoudig uit te willen gaan spelen. Jurgen Ekkelenkamp kwam als invaller in de ploeg en bij zijn eerste balcontact werd hij direct in het strafschopgebied onderuit gehaald. Een nieuwe penalty was het gevolg en ook dit keer schoot Tadic binnen. De opluchting bij het publiek was duidelijk merkbaar, omdat het duel nu definitief beslist leek en Ajax eenvoudig de wedstrijd uit leek te kunnen spelen. Niets bleek echter minder waar, omdat de defensie van Ajax wederom leek te slapen en vrij snel na de goal van Tadic Vitesse voor de 4-2 wist te zorgen.

Vitesse probeerde nog wel een paar keer aan te zetten, maar wist niet meer gevaarlijk te worden. Bovendien pakte Bero in de blessuretijd zijn tweede gele kaart door Tadic naar de grond te trekken en hij moest een paar minuten eerder dan de rest de kleedkamers opzoeken.


[video] Tadic: 'Belangrijke zege, nu uitrusten voor Tottenham'


Matthijs de Ligt: 'We hebben gedaan wat we moeten doen'

Matthijs de Ligt was in gesprek met Fox Sports erg blij met wat Dusan Tadic iedere keer brengt bij Ajax. "We hebben hem om deze reden ook gehaald. Hij scoort, geeft assists en is daarnaast ook heel belangrijk voor de ploeg met zijn harde werken. Hij doet het heel aardig", aldus De Ligt. "Hij doet het bovenverwachting goed en profiteert optimaal van de kwaliteiten van ons team. Dat zie je ook. Hij past perfect in het team in het spel wat wij spelen. Daardoor kan hij zoveel goals maken. Iedereen kan ook wel zien dat hij een van de voortrekkers is."

Zelf wist De Ligt ook weer tot scoren te komen. "Ik was er in de eerste helft dicht bij en in de tweede helft viel ie gelukkig", zo gaf hij aan. "Die tegen Juventus was qua ontlading misschien wel mooier, maar ik ben met deze net zo blij."

Volgens de aanvoerder was Vitesse een lastige horde om te nemen op weg naar de titel. "Vorig jaar hebben we ook hier tegen Vitesse gespeeld en gingen we er af. We weten ook dat Vitesse een ploeg is die stug is, compact en goed verdedigend. Je zag het ook in de eerste helft. We creëerden wel een paar kansjes, maar scoorden niet. Die 1-0 was daardoor bevrijdend", zei hij daarover.

Nadat er gewisseld werd in de ploeg, ging het spel opeens hard achteruit. "We wisselen twee keer en als je twee keer wisselt, verandert er iets. We gingen andere dingen doen. We zetten minder fel druk en waren minder rustig aan de bal. Of dat met de omzettingen te maken heeft, weet ik niet", aldus De Ligt. "Natuurlijk wil je altijd met dezelfde samenstelling spelen, maar je hebt ook wissels. Die heb je ook nodig om resultaat te boeken. Het zal deels met de omzettingen te maken hebben, maar ook deels met onze eigen concentratie."

Uiteindelijk werd er wel gewoon gewonnen. "Dit was een heel belangrijke. We hebben er nog twee te gaan", zo gaf hij aan. "We hebben gedaan wat we moeten doen en in deze fase is dat winnen. Het maakt niet uit hoe, ook al speelden we met fases heel goed. Met fases ook wat minder, maar uiteindelijk hebben we gewonnen en daar gat het om."


[video] Van de Beek is nog niet gespannen


Dusan Tadic: 'Ik ben erg blij dat we hebben gewonnen'

In gesprek met Fox Sports gaf Dusan Tadic erg blij te zijn met de winst tegen Vitesse. Hij was het alleen niet eens met de opmerking dat het een walk in the park was. "In de eerste helft kregen we een paar kansen en was het heel belangrijk dat we ook scoorden. In de tweede helft begonnen we te drukken, maar het is niet goed dat we ze het gevoel gaven dat ze terug konden komen", aldus Tadic.

De Serviër ging verder: "Ze maken 3-1 en krijgen nog een paar kansen. Dat mag ons niet gebeuren. We moeten bespreken hoe dit kon gebeuren en dat het nooit meer mag gebeuren. Maar ik ben erg blij dat we hebben gewonnen. Er zijn nog twee finales in de competitie en we komen dichterbij."

Tadic staat inmiddels al op 24 competitiedoelpunten. Verrast over dat hoge aantal is hij echter niet. "Ik ben er alleen niet echt mee bezig. Het maakt mij niet uit als ik helemaal niets scoor, zolang wij maar kampioen worden. Dat is het belangrijkste", zo gaf hij aan. "Het team is het allerbelangrijkste. Soms scoor ik, soms scoort iemand anders. Soms geef ik een assist en soms is er gewoon niets. Maar je moet altijd belangrijk voor jouw team zijn. Hard werken en honderd procent geven. Alleen dan kun je tot resultaten komen."

Nog nooit scoorde Tadic zoveel doelpunten in een seizoen. "De manier hoe wij spelen past bij mij. We spelen goed en aanvallend voetbal met veel balbezit en dominantie. Dan is het normaal dat de aanvallers het verschil gaan maken", zei hij daarover. "We hebben ook veel creatieve spelers die het kunnen creëren. Zij geven ons de ruimte om doelpunten te maken en assists te geven. Dit is het resultaat van het hele team."


[video] ‘Hoeveel wedstrijden in de Champions League nog, Matthijs?’


Erik ten Hag: 'Als je wisselt, mag je niet zo in de problemen komen'

Erik ten Hag was in gesprek met Fox Sports lovend over Dusan Tadic. "Hij is een klasbak. Hij doet precies waarvoor we hem gehaald hebben. Hij heeft ontzettend veel plezier in deze rol bij deze club. Hij heeft een ongelofelijk rendement", aldus Ten Hag. "Hij heeft nog nooit zo'n hoog rendement gehaald. Zowel niet in de Eredivisie als in de Champions League. Hij kan heel variabel spelen en beheerst heel veel. Hij is bijna tweebenig, is ontzettend creatief, heeft een dribbel en kan ook penalty's maken."

De trainer van Ajax was ook erg blij met het record wat de ploeg verbroken heeft. Nog nooit scoorde een Nederlandse club zoveel doelpunten in één seizoen. "Uiteindelijk speel je voetbal voor je fans. We hebben geprobeerd een team samen te stellen dat aanvallend, creatief, avontuurlijk en verrassend speelt. Dat is blijkbaar gelukt", zo gaf hij aan.

Ten Hag was minder te spreken over de fase in de tweede helft waarin Vitesse opeens flink op kwam zetten. "Dat is wel een punt van verbetering. Dat mag niet op moment als je gaat wisselen", zei hij daarover. "Die wissels waren deels noodzakelijk, zeker Nicolás Tagliafico voelde zich de afgelopen dagen niet lekker. De stand liet het toe om te wisselen, maar dan mogen wij zeker niet zo in de problemen komen. Er ontstaat een bepaalde lichtzinnigheid. Sommige spelers moesten op een andere positie gaan spelen, maar dan verwacht ik wel de intelligentie dat ze die taken goed uitvoeren en dat deden we niet. De compactheid verdwijnt totaal en de tegenstander kan zelfs nog bijna terug komen."

Ajax kan zich nu in alle rust voorbereiden op de slotfase van het seizoen. "Heel veel spelers zullen twee dagen vrij krijgen om heel even de accu weer op te laden. Daarna gaan we weer volle bak vooruit", aldus Ten Hag.


[video] Highlights: Ajax - Vitesse


Karakteristieken

Uitslag: 4-2 (1-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Hakim Ziyech ('41)
Goal
2-0 Dusan Tadić ('55, penalty)
Goal
3-0 Matthijs de Ligt ('58)
Goal
3-1 Foor ('66)
Goal
4-1 Dusan Tadić ('80, penalty)
Goal
4-2 Darfalou ('82)
Scheidsrechter
Kamphuis

Kaarten:

Kaart
Vitesse: Bero ('53)
Kaart
Ajax: Joël Veltman ('69)
Kaart
Vitesse: Van der Werff ('80)
Kaart
Ajax: Donny van de Beek ('86)
Kaart
Vitesse: Bero ('90)

Opstelling Ajax

Dusan TadićKasper DolbergHakim Ziyech


Frenkie de JongDonny van de BeekLasse Schöne


Nicolás TagliaficoDaley BlindMatthijs de LigtJoël Veltman


André Onana

Wissels:

'63 David Neres voor Hakim Ziyech
'63 Rasmus Kristensen voor Nicolás Tagliafico
'79 Jurgen Ekkelenkamp voor Lasse Schöne


Opstelling Vitesse

Buitink


DaudaFoorSereroOdegaard


ClarkClarke-SalterDoekhiVan der WerffBero


Pasveer

Wissels:

'67 Matavz voor Foor
'78 Darfalou voor Buitink
'86 Thelander voor Van der Werff


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 4-2 (1-0)
 6 4-2 (2-1)
 5 4-2 (1-1)
 5 4-1 (1-0)
 5 4-1 (1-0)
 5 3-2 (1-0)
 5 4-0 (1-0)
 5 4-1 (1-0)
 4 3-1 (1-0)
10  4 3-1 (1-0)
11  4 2-1 (1-0)
12  4 3-1 (1-0)
13  4 3-1 (1-0)
14  4 2-1 (1-0)
15  4 2-0 (1-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.68. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Matthijs de Ligt (55 -> 5,0)
2. Dusan Tadić (43 -> 4,0)
3. Hakim Ziyech (30 -> 3,0)
4. Donny van de Beek (9 -> 2,0)
5. Joël Veltman (4 -> 1,0)
6. Frenkie de Jong (3 -> 0,0)
6. Daley Blind (3 -> 0,0)
8. André Onana (2 -> 0,0)
9. Nicolás Tagliafico (1 -> 0,0)
10. Maximilian Wöber (0 -> 0,0)
10. David Neres (0 -> 0,0)
10. Daley Sinkgraven (0 -> 0,0)
10. Klaas Jan Huntelaar (0 -> 0,0)
10. Carel Eiting (0 -> 0,0)
10. Václav Černý (0 -> 0,0)
10. Hassane Bandé (0 -> 0,0)
10. Lasse Schöne (0 -> 0,0)
10. Kasper Dolberg (0 -> 0,0)
10. Luis Manuel Orejuela (0 -> 0,0)
10. Kostas Lamprou (0 -> 0,0)
10. Dani de Wit (0 -> 0,0)
10. Noa Lang (0 -> 0,0)
10. Noussair Mazraoui (0 -> 0,0)
10. Rasmus Kristensen (0 -> 0,0)
10. Kaj Sierhuis (0 -> 0,0)
10. Jurgen Ekkelenkamp (0 -> 0,0)
10. Niemand (0 -> 0,0)
10. Dennis Johnsen (0 -> 0,0)
10. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
10. Zakaria Labyad (0 -> 0,0)
10. Mitchell Bakker (0 -> 0,0)
10. Ryan Gravenberch (0 -> 0,0)
10. Dominik Kotarski (0 -> 0,0)
10. Danilo Pereira da Silva (0 -> 0,0)
10. Lisandro Magallán (0 -> 0,0)
10. Bruno Varela (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


2 maanden geleden
Lastige ploeg, voordeel is dat zij ook willen aanvallen waardoor wij ruimte krijgen. Achterin is Vitesse kwetsbaar. Met Odegaard en Linssen hebben ze heerlijk voetballers lopen. Wordt lastig maar wel 3 punten.
2 maanden geleden
In deze fase tellen alleen de 3 punten. Hoe we dat halen kan me verder weinig schelen. We mogen het kampioenschap nooit meer uit handen geven.
2 maanden geleden
Van mij mag Hakim Ziyech wel weer een doelpuntje mee pikken! Wordt wel weer eens tijd! Gewoon weer even via een lekker afstandsschot of via een mooie uitgespeelde aanval. Zal 'm een goede boost geven richting Tottenham Hotspur.
Wat betreft de wedstrijd zelf: Zoveel mogelijk een hoog tempo hanteren (want daar schort het de de laatste wedstrijden wat aan vind ik) en nauwkeurig zijn in de afronding dan zie ik het helemaal goed komen! :-)
2 maanden geleden (gewijzigd)
Las net dat Dolberg gaat beginnen en Neres op de bank. Hoop dat Dolberg wat doelpunten kan maken vanavond. Maar goed, gaat een moeilijke pot worden denk ik. Vitesse doet het best goed volgens mij.
2 maanden geleden
Vitesse heeft geen topperiode, maar wel veel potentie en zal zich tegen iedere topclub op kunnen laden. Wordt vermoedelijk geen "walk-over" en Vitesse kan met die Linssen en Odegard een goaltje meepikken. 3-1, denk ik.
2 maanden geleden
Neres zsm inbrengen aub. De ruimtes zijn klein en je hebt vandaag meer aan hem. Die trekt standaard 2 verdedigers weg naar de flanken.
2 maanden geleden
1-0. Is dit Ajax 2019 ten voeten uit? Ja. Briljante dieptepass van Blind op Tadic en die zet voor op Ziyech op een positie die Hakim nog moet innemen door zich om zijn as te draaien en feilloos in te schieten. Jongens, wat een goal!
2 maanden geleden
Het voetbal is soms als vanouds. Supportersbeleving niet. Met name bij Eredivisie wedstrijden constant dat achterlijke getrommel en gebler. Heimwee naar de tijd dat we utrecht fc trommel noemden en stokjes in de gracht verdwenen. En 90 minuten lang zingen is prima, maar een origineel spreekkoor is er niet meer bij helaas.
 
2 maanden geleden
(3-0 inmiddels) Anderzijds is het nog niet zo heel lang geleden dat het chagrijn overheerste in de ArenA. Ik kan me nog een wedstrijd herinneren tegen Utrecht waarin Ajax al bij 0-1 het veld af gefloten werd en ik me schaamde voor zo'n verschrikkelijk zuur publiek. Ah, inmiddels 4-0. Wees nou blij met een superenthousiast publiek, please. Daar zijn we als supporters toch voor?
 
2 maanden geleden
Alles liever dan dit domme getrommel.
2 maanden geleden
Op zich geen slechte wedstrijd van Ajax. Wel weer de nodige slordigheden, maar prima doelpunten en ze zullen de winst wel binnenslepen. De tegendoelpunten zijn toch echter wel een smetje. Veel te makkelijk net als tegen bv Emmen. En de wedstrijd erna. Ajax had nu al een onoverbrugbaar doelsaldo kunnen hebben. Er worden in drie wedstrijden in totaal 5 totaal onnodige tegendoelpunten geincasseerd. Dat is toch jammer.
 
2 maanden geleden (gewijzigd)
Het is inderdaad wel slordig, maar we hoeven ons sinds afgelopen weekend echt geen zorgen meer te maken over het doelsaldo. Als Ajax de laatste 2 wedstrijden wint met minimaal verschil, moet PSV een verschil van +15 goedmaken door minimaal 16 keer te scoren (bij gelijk doelsaldo wint de ploeg met de meest gemaakte doelpunten, in dit geval dus Ajax).

Dat betekent voor PSV: 2x winnen met 5-0 en 1x met 6-0. En dat is als Ajax met minimaal verschil wint! Geloof me: op doelsaldo gaat Ajax het niet meer weggeven. Ik denk eerlijk gezegd dat PSV donderdag niet gaat winnen in Tilburg, waardoor doelsaldo niet meer van toepassing is. Ajax wordt kampioen!
2 maanden geleden (gewijzigd)
Prima wedstrijd tot de wissels.. Neres voor Ziyech is 100% begrijpelijk, maar Kristensen voor Tagliafico sloeg nergens op. Door 1 wissel is de hele verdediging naar de klote.

De timing van wisselen was gewoon heel erg ongelukkig. Vitesse was klaar voor de slacht, Ajax had er zin in en ik zat op het puntje van mijn stoel. De aanval op het doelpuntenrecord was geopend.. Toen werd er vlak na een afgekeurd doelpunt gewisseld en was het afgelopen.
 
2 maanden geleden
Kristensen is zowiezo een van de mindere spelers bij Ajax. Ik vind hem echt een non-voetballer. Kan die jongen niets aan doen , doet ook maar zijn stinkende best, maar ik begrijp niet dat Ajax deze speler gekocht heeft. Zoals ik ook Veltman niet goed genoeg vind.
2 maanden geleden
1-0. Is dit Ajax 2019 ten voeten uit? Ja. Briljante dieptepass van Blind op Tadic en die zet voor op Ziyech op een positie die Hakim nog moet innemen door zich om zijn as te draaien en feilloos in te schieten. Jongens, wat een goal!
2 maanden geleden
verkeerde wissels van ten hag brengt alles in de problemen achter
 
2 maanden geleden
Vreemd inderdaad!