Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


Ajax haalt opnieuw uit, nu is Excelsior het slachtoffer


Tijdstip
13 april 2019
Stadion
Johan Cruijff ArenA
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 1


Ajax haalt opnieuw uit, nu is Excelsior het slachtoffer; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Ajax haalt opnieuw uit, nu is Excelsior het slachtoffer

Ajax heeft zaterdagavond overtuigend weten te winnen van Excelsior. De ploeg van Erik ten Hag was met 6-2 veel te sterk voor de Rotterdammers. Klaas Jan Huntelaar scoorde drie keer, terwijl Dusan Tadic twee doelpunten maakte. Kasper Dolberg zorgde voor de zesde Amsterdamse treffer.

Ajax was vanaf de start direct de veel betere partij. Het had het aanvankelijk wel wat lastig met het druk zetten van Excelsior, maar het leek wachten op de openingstreffer en die volgende al snel. Klaas Jan Huntelaar zorgde met een mooie goal na een uitstekende pass van Donny van de Beek voor de 1-0.

Vanaf dat moment werd het eenrichtingsverkeer echt geopend in de Johan Cruijff ArenA. Ajax kon er vrolijk op los combineren, al moest het na bijna een half uur spelen wel een tik verwerken. Frenkie de Jong viel geblesseerd uit met een hamstringblessure en moest daarom vervangen worden.

Aan het spelbeeld veranderde echter niets. Na 37 minuten spelen volgde dan ook de volkomen terechte 2-0 nadat de bal vanuit de kluts voor de voeten van Dusan Tadic kwam. Nog geen drie minuten later konden de Ajax-supporters opnieuw juichend opspringen, omdat Huntelaar zijn tweede treffer maakte.

Vlak voor rust wist Excelsior iets terug te doen via een doelpunt van voormalig Ajax-spits El Hamdaoui. In de laatste minuut van de eerste helft leek Ajax recht te hebben op een strafschop na een overtreding op Matthijs de Ligt. Zowel scheidsrechter Van Boekel als VAR Mulder vonden het merkwaardig genoeg niets, waardoor beide ploegen met een 3-1 stand de kleedkamers konden opzoeken.

Na rust lag het tempo aanvankelijk iets later en kon Excelsior ook een paar keer gevaarlijk worden. Dat veranderde echter na een uur spelen toen Matthijs de Ligt in een duel met Koolwijk geblesseerd naar de grond ging en verzorging nodig was. Ook dit keer vond Van Boekel het geen strafschop, maar na ingrijpen van de VAR werd hij nu wel gegeven. Tadic zorgde met zijn tweede van de avond voor de 4-1 en besliste daarmee definitief de wedstrijd.

Een paar minuten later kon Huntelaar de wedstrijdbal claimen toen hij voor zijn derde treffer zorgde. Het mooiste doelpunt van de avond volgede weer tien minuten later. The Hunter was inmiddels vervangen voor Kasper Dolberg en de Deen zorgde met een heerlijke goal voor de 6-1.

Na die treffer bloedde het duel dood en leek Ajax het duel eenvoudig uit te willen spelen met oog op de zware wedstrijd tegen Juventus die staat te wachten. Het zorgde er voor dat vlak voor tijd Excelsior nogmaals wist te scoren, maar het veranderde niets aan het feit dat Ajax opnieuw overtuigend wist te winnen.


Matthijs de Ligt: 'Met 6-2 kun je op zich wel tevreden zijn'

In gesprek met Fox Sports was Matthijs de Ligt het eens met de opmerking dat Ajax als een mes door de warme boter kon snijden tegen Excelsior. "We speelden prima. Hielden het tempo hoog en creëerden genoeg kansen. Uiteindelijk resulteerde dat ook in goals", aldus De Ligt.

De aanvoerder van Ajax was bij twee situaties in het strafschopgebied betrokken waarbij Van Boekel niet floot voor een strafschop. "Ik blok mijn man, waardoor Klaas vrij kwam. Iemand anders dekte mij en hij trok me naar achteren voor mijn gevoel. Ik kon niks meer doen, dus ging naar de grond", zo gaf hij aan over het moment in de eerste helft. "Voor mijn gevoel was het een honderd procent penalty, maar de scheidsrechter vond het te licht. Dat is zijn keuze, dus moeten we respecteren."

Ook in de tweede helft ging de verdediger onderuit in het vijandelijke strafschopgebied. Dit keer werd de penalty na ingrijpen van de VAR wel gegeven. "Ik vond de eerste meer dan de tweede, maar ik tik de bal omhoog en hij schiet tegen mijn voet aan", zei hij daarover. "Ik heb pijn, dus ik ga naar de grond. Niet in de wetenschap om een penalty te forceren, maar ik voelde wel gewoon iets."

De Ligt had nog wel een kritisch punt over de wedstrijd, de twee tegendoelpunten. "Dat is zonde en onnodig. Het zijn toch twee goals die je minder hebt op je doelsaldo", aldus De Ligt. "Het is onnodig, maar met 6-2 kun je op zich wel tevreden zijn."


[video] Klaas Jan Huntelaar: 'Mijn jeugd duurt gewoon heel lang'


Erik ten Hag: 'In de regel moet ik de spelers een compliment maken'

Erik ten Hag was in gesprek met Fox Sports blij met de wedstrijd tegen Excelsior. "Winnen daar gaat het als eerste om en verder wil je aan het doelsaldo werken. Dat hebben we gedaan. 6-2 is een prima uitslag. Die twee goals zijn natuurlijk smetjes, maar zes goals is prima", aldus Ten Hag.

Het spel stemde de trainer van Ajax ook zeer tevreden. "Als je veel kansen creëert en dat deden we, is het altijd goed. We hadden misschien zelfs meer doelpunten kunnen maken. Het was een heel open wedstrijd", zo gaf hij aan. "Je laat daarin ook wat toe en dat is minder goed. Maar dat je zoveel kansen creëert en zes goals maakt is uitstekend."

In zijn achterhoofd hield hij ook rekening met de wedstrijd tegen Juventus. "Dinsdag is een groot affiche en staat er veel op het spel. We moeten ons wel focussen op meerdere fronten en vandaag was de Eredivisie het belangrijkste", zei hij daarover. "In de regel moet ik de spelers een compliment maken. Zij weten waar het om gaat en dat doen ze goed. Het gaat om de landstitel en dat was voor vandaag het belangrijkste."


Klaas Jan Huntelaar: 'Vandaag ging het lekker'

Klaas Jan Huntelaar kreeg in gesprek met Fox Sports de vraag of hij hongerig was. "Dat ben ik altijd. Vandaag ging het lekker", aldus Huntelaar. "Ik vond mijn eerste treffer de mooiste."

De spits vond het geen walk in the park. "Maar het was wel een ploeg die zelf wilde voetballen, dus dat is altijd lekkerder", zo gaf hij aan. "Voor hunzelf ook. Je kan ook met 4-0 verliezen dat je als ploeg helemaal niets doet. Zij hadden wel de intentie om zelf ook wat te doen en dat is voor beide kanten altijd leuker. Voor het publiek ook."

The Hunter was niet helemaal tevreden over het spel in de eerste helft. "We hadden er nog iets meer druk op kunnen zetten. Iets beter uitspelen en dat soort dingen", zei hij daarover. "Ik moest van de trainer zelf het voortouw nemen en er voor gaan. We moesten veel goals maken. Uiteindelijk hebben we er zes gemaakt, maar ook twee tegen. Het was wel oké."


[video] Highlights Ajax - Excelsior


Martijn Reuser: 'Ajax heeft met Klaas Jan Huntelaar een extra wapen achter de hand'

Als rapporteur voor De Telegraaf was Martijn Reuser aanwezig bij Ajax - Excelsior. De voormalig voetballer was onder de indruk van Klaas Jan Huntelaar, die nog altijd van waarde is voor Ajax. "Klaas-Jan heeft al een fantastische carrière achter de rug. Ajax, Real Madrid, AC Milan, Schalke 04. Bij al die clubs was hij belangrijk en scoorde hij doelpunten", aldus Reuser. "Tegenwoordig staat hij niet zo vaak meer in de basis en moet hij het voornamelijk doen met invalbeurten, maar Klaas-Jan schikt zich in die rol. Dat hij er vervolgens staat op de momenten dat het moet, is heel knap."

Tegen Excelsior mocht The Hunter in de basis beginnen. "Op de momenten dat hij speelt, wil hij belangrijk zijn voor de ploeg. Huntelaar heeft nog steeds het ’killerinstinct’, maar kan daarnaast ook meevoetballen", zo geeft Reuser aan. "Bovendien denk ik dat hij met zijn ervaring van waarde is voor het team. Het is heerlijk voor een spelersgroep om zo’n jongen erbij te hebben."

Zelf stopte Reuser op 35-jarige leeftijd met voetballen. "Toen ik stopte had ik al driekwart jaar last van mijn enkel, maar ik probeerde wel zoveel mogelijk te genieten", zegt hij daarover. "Dat doet Huntelaar ook. Kijk maar naar zijn vreugde-explosie na de overwinning op Real Madrid. Hij geniet echt van deze fase van het seizoen en ziet er bovendien nog topfit uit. Ik vind dat bewonderenswaardig."

Reuser hoopt dat Huntelaar ook tegen Juventus belangrijk kan zijn. "Hoe mooi zou het zijn wanneer hij als invaller het beslissende doelpunt maakt tegen Juventus", aldus Reuser. "Ajax is dit seizoen ijzersterk in Europa en heeft zonder Huntelaar uitstekend gepresteerd. Maar als de situatie in Turijn erom vraagt, hebben ze met Klaas-Jan nog een extra wapen achter de hand."


Karakteristieken

Uitslag: 6-2 (3-1)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Klaas Jan Huntelaar ('10)
Goal
2-0 Dusan Tadić ('37)
Goal
3-0 Klaas Jan Huntelaar ('40)
Goal
3-1 El Hamdaoui ('42)
Goal
4-1 Dusan Tadić ('60, penalty)
Goal
5-1 Klaas Jan Huntelaar ('65)
Goal
6-1 Kasper Dolberg ('75)
Goal
6-2 Fortes ('89)
Scheidsrechter
Van Boekel
Toeschouwers
52.664 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Ajax: Noussair Mazraoui ('4)
Kaart
Excelsior: Fortes ('32)
Kaart
Excelsior: Koolwijk ('43)
Kaart
Excelsior: El Hamdaoui ('49)
Kaart
Ajax: Jurgen Ekkelenkamp ('84)

Opstelling Ajax

Dusan TadićKlaas Jan HuntelaarDavid Neres


Frenkie de JongHakim ZiyechDonny van de Beek


Nicolás TagliaficoDaley BlindMatthijs de LigtNoussair Mazraoui


André Onana

Wissels:

'73 Kasper Dolberg voor Klaas Jan Huntelaar
'73 Joël Veltman voor Dusan Tadić


Opstelling Excelsior

El HamdaouiEckert


BruinsKoolwijkSchoutenFortes


MatthysOude KotteMattheijHoremans


Damen

Wissels:

'46 Messaoud voor Eckert
'63 Anderson voor Bruins
'87 Haspolat voor El Hamdaoui


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 4 6-0 (2-0)
 4 6-0 (3-0)
 4 6-0 (2-0)
 4 6-0 (2-0)
 4 6-0 (3-0)
 4 6-0 (3-0)
 4 6-0 (3-0)
 4 6-0 (3-0)
 4 6-0 (2-0)
10  4 6-0 (2-0)
11  4 6-0 (1-0)
12  4 6-1 (2-0)
13  4 6-1 (4-0)
14  4 6-0 (3-0)
15  4 6-0 (2-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.81. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Klaas Jan Huntelaar (80 -> 5,0)
2. Dusan Tadić (23 -> 4,0)
3. Donny van de Beek (16 -> 3,0)
4. Matthijs de Ligt (9 -> 1,5)
4. Daley Blind (9 -> 1,5)
6. Jurgen Ekkelenkamp (8 -> 0,0)
7. David Neres (5 -> 0,0)
7. Hakim Ziyech (5 -> 0,0)
9. Nicolás Tagliafico (3 -> 0,0)
10. André Onana (2 -> 0,0)
10. Kasper Dolberg (2 -> 0,0)
12. Joël Veltman (0 -> 0,0)
12. Maximilian Wöber (0 -> 0,0)
12. Daley Sinkgraven (0 -> 0,0)
12. Carel Eiting (0 -> 0,0)
12. Václav Černý (0 -> 0,0)
12. Hassane Bandé (0 -> 0,0)
12. Lasse Schöne (0 -> 0,0)
12. Frenkie de Jong (0 -> 0,0)
12. Luis Manuel Orejuela (0 -> 0,0)
12. Kostas Lamprou (0 -> 0,0)
12. Dani de Wit (0 -> 0,0)
12. Noa Lang (0 -> 0,0)
12. Noussair Mazraoui (0 -> 0,0)
12. Rasmus Kristensen (0 -> 0,0)
12. Kaj Sierhuis (0 -> 0,0)
12. Niemand (0 -> 0,0)
12. Dennis Johnsen (0 -> 0,0)
12. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
12. Zakaria Labyad (0 -> 0,0)
12. Mitchell Bakker (0 -> 0,0)
12. Ryan Gravenberch (0 -> 0,0)
12. Dominik Kotarski (0 -> 0,0)
12. Danilo Pereira da Silva (0 -> 0,0)
12. Lisandro Magallán (0 -> 0,0)
12. Bruno Varela (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


1 jaar geleden
Ligt het aan mij of duurt het erg lang voordat er items op deze website geplaatst worden? Interviews en de samenvatting van de voorbeschouwing voor morgen met Ten Hag? Update wat betreft blessures e.d?
+1/-0

 
1 jaar geleden (gewijzigd)
Ik zou zeggen, ga er voor Nico:

Hulp gezocht

We zijn nog steeds op zoek naar extra mensen die graag willen helpen met het plaatsen van nieuws en het modereren van reacties. Zeker rondom de wedstrijden kunnen we een extra handje meer dan gebruiken.

Lijkt het jou leuk om te helpen? Stuur dan een e-mail naar en geef aan op welk gebied jij zou willen helpen. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.
+5/-0

 
1 jaar geleden
El Nico heeft wel een punt, jij overigens ook. Vind zelf wel dat het niet zo moeilijk moet zijn om wat links te plaatsen van nieuwsitems op andere websites. Maar natuurlijk weet ik niet in hoeverre dat mogelijk is vanwege copyrechten etc. Het is in ieder geval wel zo dat Ajax al maanden hot item is. Laten we hopen dat er genoeg mensen zijn die zich aanmelden deze website een flinke boost te geven. Persoonlijk heb ik heel weinig "skills" en weinig tijd, helaas.
+1/-0

1 jaar geleden
Wat ik van deze wedstrijd verwacht, zie mijn voorspelling maar deze wedstrijd kan ook een valkuil zijn voor Ajax want er moet flink gescoord worden om Psv voor te blijven. Ik loop al heel veel jaartjes mee en het zou de eerste keer wezen dat Ajax geen punten zouden morsen. De mededeling dat er op een bepaalde items geen reactie kan worden gegeven is storend. Plaatst dan ook het interview niet.
+1/-0

1 jaar geleden
Gezien een paar gemakkelijke tegenstanders die PSV nog krijgt is het niet onmogelijk dat PSV een keer een score neerzet die onze voorsprong doet verdampen.
Ik hoop daarom dat de selectie beseft dat er vanavond met minimaal 5 doelpunten verschil gewonnen moet worden.
Pas dan ben ik er gerust op dat de huidige voorsprong toereikend is.
Off topic: ik heb gisteren Schelpen geen onmogelijke ballen zien tegenhouden alleen houdbare tot zijn wekelijkse blunder dat Emmen 2 punten kostte.
Iemand enig idee wat hij nou wilde doen bij dat doelpunt en ook de rebound was houdbaar.
Deze jongen heeft het talent niet om voor een topclub te kunnen spelen.
Wat zien ze in hem?
+1/-0

 
1 jaar geleden
Ik heb eerlijk gezegd ook weinig vertrouwen in dat hij zich dusdanig ontwikkelt om ooit de basis te halen, maar de professionals bij Ajax zien het wel in hem zitten, dus krijgen ze van mij wel het voordeel van de twijfel. Anyway, op naar de wedstrijd. Hopen op een monsterscore.
+1/-0

1 jaar geleden
Wat een ongelooflijk krachtsverschil zeg. 6-2 en dan niet zozeer vanwege de cinfers, waarbij de tegengoals van Exelsior volkomen onnodig waren. Maar als je je als ( een aantal spelers zeker ) Ajax met zoveel gebrek aan concentratie deze uitslag kan neerzetten dan zegt dat veel. Kan iemand van de Beek trouwens vertellen dat een hakje geven leuk is, als ze lukken, maar dat je ook kunt overdrijven. Eerste doelpunt tegen begint ook met een mislukt hakje waarbij Exelsior de aanval over kon nemen. Al kan ik me het allemaal best wel goed voorstellen, want dit soort wedstrijden spreken de spelers totaal niet aan en win je met twee vingers in de neus en dinsdag zit al in het kopje van de spelers. Masr toch de kans is groot dat het dinsdag eindigt en dan is het kampioen worden uitermate belangrijk, als je tenminste weer niet zo'n ontzettend lang seizoen voor je kiezen wilt krijgen.
+2/-0

1 jaar geleden
Mooie nette overwinning. Zonde van de tegentreffers, maar we staan inmiddels op 106 goals na 30 wedstrijden! Het record is nog steeds in zicht.
+1/-0

1 jaar geleden
Jammer van die onnodige tegendoelpunten weer. Tegen Emmen laatst ook al. Met een beetje meer concentratie krijg je zulke tegendoelpunten niet en heb je een nog betere doelsaldo. Nu is het hopen dat PSV morgen niet met 8-0 gaat winnen oid.
+1/-0

1 jaar geleden
Slordig spel van oa Ekkelenkamp (die uiteraard nog veel moet leren) die een paar keer onnodig de bal verspeelde, ook waaruit het tweede tegendoelpunt viel.
+1/-0

 
1 jaar geleden
Ondanks enkele keren dat hij slordig was vond ik hem toch goed spelen in de tweede helft. Hij was nadrukkelijk aanwezig, bemoeide zich veel met het spel, en eiste ballen op. Was toch een belangrijke schakel vandaag. De fouten wijt ik aan zijn leeftijd en dus gebrek aan ervaring. Iets zegt mij dat deze jongen het wel gaat maken, alhoewel dat eigenlijk nog vroeg is te zeggen. Maar in de minuten die hij heeft gemaakt deze week heeft hij wel een positief indruk op mij gemaakt.
+2/-0