Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


Ajax dankzij schitterende treffers veel te sterk voor VVV Venlo


Tijdstip
2 februari 2019
Stadion
Johan Cruijff ArenA
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 1


Ajax dankzij schitterende treffers veel te sterk voor VVV Venlo

Ajax heeft in de Johan Cruijff ArenA zonder veel problemen VVV Venlo aan de kant weten te zetten. De ploeg van Erik ten Hag was uiteindelijk met 6-0 te sterk voor de Limburgers. Hakim Ziyech was voor rust de 1-0 te maken. Na rust kwamen Kasper Dolberg, Dusan Tadic, David Neres, Klaas Jan Huntelaar en Donny van de Beek ook tot scoren, waardoor de ruime overwinning een feit was.

Ajax heeft in de Johan Cruijff ArenA zonder veel problemen VVV Venlo aan de kant weten te zetten. De ploeg van Erik ten Hag was uiteindelijk met 6-0 te sterk voor de Limburgers. Hakim Ziyech was voor rust de 1-0 te maken. Na rust kwamen Kasper Dolberg, Dusan Tadic, David Neres, Klaas Jan Huntelaar en Donny van de Beek ook tot scoren, waardoor de ruime overwinning een feit was.

Direct vanaf de aftrap was het duidelijk dat het vooral eenrichtingsverkeer in de Johan Cruijff ArenA zou gaan worden. VVV Venlo koos er voor om, net zoals veel andere tegenstanders, vol op de verdediging te leunen en de bal veelvuldig aan Ajax te laten. Het tempo van Ajax lag in de eerste helft echter veel te laag, waardoor er nauwelijks grote kansen te noteren waren. De beste kans was voor Kasper Dolberg, die achter zijn standbeen op doel schoot, maar zijn inzet kon nog net worden genoteerd

VVV gokte op de counter, maar kwam amper aan aanvallen toe. De paar keer dat het gevaarlijk oprukte vond het steeds de defensie van Ajax op hun weg. Ondanks dat het vooral Ajax was dat probeerde aan te vallen, leek het duel af te stevenen op een ruststand van 0-0. Dat veranderde echter tien minuten voor rust toen Hakim Ziyech vlak buiten het strafschopgebied een duw kreeg. De international van Marokko ging zelf achter de bal staan en schoot op schitterende wijze de 1-0 binnen, waardoor Ajax toch met een voorsprong de rust in ging.

Direct na rust ging het tempo aan de kant van Ajax flink omhoog. Het duurde dan ook niet lang tot er weer gescoord werd en ook nu was het een treffer van grote schoonheid. Een schot van Ziyech kon nog worden tegengehouden door de defensie van de Limburgers, maar de bal kwam voor de voeten van Donny van de Beek. De middenvelder gaf een uitstekende voorzet richting de tweede paal op Dolberg. De Deen nam de bal knap met zijn borst aan en schoot met de buitenkant van zijn voet de bal schitterend in de bovenhoek.

Het duel leek daarmee beslist te zijn en de definitieve beslissing viel na een uur spelen. Een schot van Rasmus Kristensen kon met moeite nog worden gekeerd door doelman Unnerstall, maar de rebound kwam voor de voeten van Dusan Tadic. De Serviër kon vervolgens vor een leeg doel eenvoudig voor de 3-0 zorgen.

De treffer van Tadic leek direct aanleiding om het rempedaal in te trappen, omdat het tempo opeens flink naar beneden ging. VVV kon daarom weer voorzichting aan aanvallen denken, al kwamen ze er ondanks hun pogingen nauwelijks uit. Erik ten Hag liet ruim een kwartier voor tijd David Neres invallen en de Braziliaan zorgde wat voor wat nieuw elan voorin. Het was dan ook Neres die vijf minuten voor tijd voor de 4-0 zorgde. Hij kreeg de bal uitstekend mee van Ziyech en met een schitterende beweging kapte hij zijn directe tegenstander uit. De aanvaller werd naar de grond getrokken, maar kon in zijn val de bal nog net een laatste tikje geven. Via de voeten van Van Bruggen ging de bal vervolgens in het doel.

Ruim een minuut later was het weer raak. Opnieuw stuurde Ziyech Neres diep met een uitstekende pass. Dit keer gaf de Braziliaan een voorzet op de eveneens ingevallen Klaas Jan Huntelaar. De spits kon bij de tweede paal eenvoudig voor de 5-0 zorgen.

Het was nog altijd niet gedaan in Amsterdam, want in blessuretijd zou nogmaals gescoord worden. De aanval werd opnieuw opgezet door Ziyech. De pass van de middenvelder werd door Neres verlengd, waardoor deze voor de voeten van Donny van de Beek kwam. Hij zorgde met een schitterend gekruld schot in de verre hoek voor de eindstand.


[video] Spelers bedanken het publiek


Matthijs de Ligt: 'Dit is denk ik het juiste antwoord'

In gesprek met Fox Sports kreeg Matthijs de Ligt na de wedstrijd de vraag of Ajax nu iets weg had gespoeld. "Ik denk dat we de kater van vorige week nooit kunnen wegspoelen, maar dit is denk ik wel het juiste antwoord", aldus De Ligt.

Ajax speelde voor rust nog een vrij zwakke wedstrijd. "Je weet van te voren al dat VVV hier gewoon komt om te verdedigen. Dan is het lastig als je de eerste helft tegen zo'n muur voetbalt. Dan is het zaak om de bal gewoon rond te laten gaan", zo gaf hij aan. "In het begin waren we te veel op zoek naar de beslissende pass, waardoor je steeds in de omschakeling kwam. Dan oogt het gevaarlijk dan dat het daadwerkelijk is."

Afgelopen week is er veel gepraat binnen de selectie. "Dat doen we sowieso wel denk ik", zei de aanvoerder daarover. "Voor de winterstop verloren we van PSV en toen was het ook chaos. Iedereen was ontevreden, het was slecht, de trainer moest er uit, blablabla. Daarna hebben we een goede serie neer gezet. Het is belangrijk dat we nu die goede serie weer naar gaan zetten om zo richting het einde van het seizoen te gaan."

In de slotfase kreeg de ploeg nieuw elan door de invalbeurten van David Neres en Klaas Jan Huntelaar. "Neres heeft denk ik een heel goede invalbeurt achter de rug. Hij heeft natuurlijk een heel moeilijke periode gehad met alle geruchten en geen basisplek. Dat is moeilijk voor hem. Gelukkig kon hij vandaag weer iets van zijn klasse laten zien", aldus De Ligt. "Dat zag je vandaag ook. Hij kan een wedstrijd open breken. En Klaas idem dito. Hoe hij na de 5-0 nog op zoek gaat naar de zesde is gewoon grote klasse. Dat hebben we heel hard nodig."


[video] Van de Beek heeft excuses gemaakt aan Ten Hag


Erik ten Hag: 'Ik ben blij dat we gewonnen hebben en ik ben ook tevreden'

Erik ten Hag kreeg in gesprek met Fox Sports de vraag of hij opgelucht was. "Nee. Waarom zou ik opgelucht moeten zijn?", aldus Ten Hag. "Ik ben blij dat we gewonnen hebben en ik ben ook tevreden. We hebben de nul gehouden en dat was ongelofelijk belangrijk na afgelopen week. We hebben in drie wedstrijden heel veel goals tegen gekregen. Wat we vorige week goed deden, goals maken, hebben we vandaag ook weer goed gedaan. Het mooie is dat je zes verschillende doelpuntenmakers hebt. Dat is prachtig. En de invallers hadden goede impulsen."

In de eerste helft liep het nog niet goed bij de ploeg. "Dat lag ook aan de tegenstander, maar dan nog moeten wij meer afdwingen. We waren wat te onrustig en waren te geforceerd op zoek naar de eindoplossing", zo gaf hij aan. "We moeten dan op de helft van de tegenstander langer in balbezit blijven en in de ruimtes blijven. Uiteindelijk moet dan de versnelling komen, maar ik denk dat we die te snel wilden maken. Dan loop je tegen balverlies aan en tegen een counter."

Ten Hag ging verder: "Al met al bereik je de rust met 1-0, een geweldige bal van Hakim. We hebben nog een keer op de paal geschoten en nog een kans gehad. Je moet dan heel effectief zijn in het benutten van je kansen. Tegen deze ploeg is het niet makkelijk om kansen te creëren. Dat wisten we van de eerste wedstrijd. In de tweede helft kwam dat dan tot uiting. De tegenstander wordt dan moe en dat hebben we dan afgedwongen."


[video] Dolberg: 'Iedereen loopt deze week met glimlach'


Donny van de Beek: 'In de tweede helft was het wel lekker'

Donny van de Beek voelde zich lekker na de ruime overwinning tegen VVV Venlo. "In de tweede helft wel. In de eerste helft was het lastig voor mij en Kasper. Dan sta je gewoon tegenover een muur en weet je dat het moeilijk is", aldus Van de Beek in gesprek met Fox Sports. "Op een gegeven moment komt er ruimte naar mate de wedstrijd en dan was het wel lekker ja."

De middenvelder liet zich na rust zien met een uitstekende voorzet op Kasper Dolberg. "Die was technisch perfect denk ik. Ik raakte hem niet heel hard. Ik probeerde hem op gevoel bij Kasper te leggen en hij kwam goed terecht", zo gaf hij aan. "Hij was met de binnenkant strak. Een goede assist. Hij was mooier dan de goal vond ik."

In de blessuretijd kwam Van de Beek zelf nog tot scoren. "Ik probeerde nog een goal mee te pakken. Op een gegeven moment is er de ruimte en dan is het voor mij interessant", zei hij daarover.

Van de Beek werd ook nog gevraagd naar zijn reactie na de wissel tegen Feyenoord van vorige week. "Ik was gewoon boos. Als je er uit gaat is natuurlijk nooit leuk, maar ook dat je zo vernederd wordt als ploeg is ook frustreren", aldus Van de Beek. "We hebben het er over gehad. Hoe de trainer het zag en hoe ik het zag. Je mag het daar best over hebben vind ik. Ik had misschien niet zo moeten reageren, maar soms heb je in de wedstrijd frustraties. Hij vond het niet erg. Dat hoort er bij. We hebben het er over gehad. Misschien moet ik de volgende keer wel wat rustiger doen."


[video] Frenkie de Jong vindt PSV nog steeds de favoriet


Nicolás Tagliafico: 'Soms moet er ook worden verdedigd en gevochten'

In gesprek met De Telegraaf gaf Nicolás Tagliafico aan dat hij het lastig vond om de eerste wedstrijden na de winterstop te moeten missen. "Het was verschrikkelijk om Ajax-Heerenveen en Feyenoord-Ajax op tv te moeten kijken. Ik wilde meedoen. 6-2 is een schande", aldus Tagliafico.

Tegen VVV Venlo was de Argentijn weer terug. "Ik probeerde mijn best te doen, agressief te zijn en voor energie te zorgen. In het Spaans noemen we dat contagio, dat mijn medespelers hetzelfde gaan doen als ik, dat de vonk overslaat", zo gaf hij aan. "Nederlandse spelers mogen weleens wat agressiever zijn. In Holland gaat het vaak over de schoonheid van het spel, hebben alle spelers een goede techniek, geven ze mooie passes en is balbezit heel belangrijk. Maar soms moet er ook worden verdedigd en gevochten."

Uiteindelijk werd Tagliafico in de 63e minuut gewisseld. "Ik ben nog niet honderd procent fit, maar ik kon spelen. Vooraf hadden we al bepaald dat ik zestig of zeventig minuten zou maken, want het seizoen is nog lang. Ook de volgende wedstrijden moet ik erbij zijn", zei hij daarover. "Ik had last van de binnenkant van mijn linkerknie. Door deze blessure miste ik FC Utrecht-uit en die kwam tijdens de oefenwedstrijd in Amerika tegen São Paulo weer terug."


[video] Highlights Ajax - VVV-Venlo


Karakteristieken

Uitslag: 6-0 (1-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Hakim Ziyech ('35)
Goal
2-0 Kasper Dolberg ('52)
Goal
3-0 Dusan Tadić ('60)
Goal
4-0 David Neres ('85)
Goal
5-0 Klaas Jan Huntelaar ('87)
Goal
6-0 Donny van de Beek ('90)
Scheidsrechter
Lindhout
Toeschouwers
52.868 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
VVV Venlo: Mlapa ('37)

Opstelling Ajax

Dusan TadićKasper DolbergHakim Ziyech


Frenkie de JongDonny van de BeekLasse Schöne


Nicolás TagliaficoDaley BlindMatthijs de LigtRasmus Kristensen


André Onana

Wissels:

'63 Daley Sinkgraven voor Nicolás Tagliafico
'73 David Neres voor Dusan Tadić
'82 Klaas Jan Huntelaar voor Kasper Dolberg


Opstelling VVV Venlo

JoostenMlapaGrot


SusicPostSeuntjens


JanssenRöselerPromesRutten


Unnerstall

Wissels:

'66 Van Bruggen voor Promes
'73 Van Ooijen voor Joosten
'90 Korkmaz voor Susic


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 6 6-0 (2-0)
 6 6-0 (3-0)
 6 6-0 (3-0)
 5 3-0 (1-0)
 5 2-0 (1-0)
 5 2-0 (1-0)
 5 4-0 (1-0)
 5 3-0 (1-0)
 5 3-0 (1-0)
10  5 3-0 (1-0)
11  5 2-0 (1-0)
12  5 4-0 (1-0)
13  5 3-0 (1-0)
14  5 3-0 (1-0)
15  5 3-0 (1-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.84. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Kasper Dolberg (48 -> 5,0)
2. Hakim Ziyech (41 -> 3,5)
2. Nicolás Tagliafico (41 -> 3,5)
4. Donny van de Beek (24 -> 1,5)
4. David Neres (24 -> 1,5)
6. Matthijs de Ligt (5 -> 0,0)
7. Rasmus Kristensen (3 -> 0,0)
8. Frenkie de Jong (2 -> 0,0)
8. Perr Schuurs (2 -> 0,0)
10. Lasse Schöne (1 -> 0,0)
10. Daley Blind (1 -> 0,0)
12. André Onana (0 -> 0,0)
12. Joël Veltman (0 -> 0,0)
12. Maximilian Wöber (0 -> 0,0)
12. Daley Sinkgraven (0 -> 0,0)
12. Klaas Jan Huntelaar (0 -> 0,0)
12. Carel Eiting (0 -> 0,0)
12. Václav Černý (0 -> 0,0)
12. Hassane Bandé (0 -> 0,0)
12. Luis Manuel Orejuela (0 -> 0,0)
12. Kostas Lamprou (0 -> 0,0)
12. Dani de Wit (0 -> 0,0)
12. Noa Lang (0 -> 0,0)
12. Noussair Mazraoui (0 -> 0,0)
12. Kaj Sierhuis (0 -> 0,0)
12. Jurgen Ekkelenkamp (0 -> 0,0)
12. Niemand (0 -> 0,0)
12. Dennis Johnsen (0 -> 0,0)
12. Dusan Tadić (0 -> 0,0)
12. Zakaria Labyad (0 -> 0,0)
12. Mitchell Bakker (0 -> 0,0)
12. Ryan Gravenberch (0 -> 0,0)
12. Dominik Kotarski (0 -> 0,0)
12. Danilo Pereira da Silva (0 -> 0,0)
12. Lisandro Magallán (0 -> 0,0)
12. Bruno Varela (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


3 weken geleden
Tegenvallend. Vooral van Magallan had ik goede fitheid verwacht. Even een paar wedstrijden spelen en hij ligt eruit! Kom op Lisandro, laat zien waarvoor je gehaald bent potverdorie!
3 weken geleden
De reactie laat zich raden,wat betreft de blessures van Mazraoui en Lisandro. De tweede genoemde is nog lang niet gereed om met het elftal mee te draaien, maar een blessure voorwenden lijkt mijn een brug te ver. Ik hoop dat de fans een Zaterdag avond de week van de 10 tegen doelpunten en de transfer weken kunnen vergeten. Tot Zaterdag.
3 weken geleden
Als sinkgrave maar niet opgesteld wordt anders maa met 10 man spelen ???
3 weken geleden
2 keepers op de bank??? Haha serieus? Ten Hag wat ben je aan het doen man? Zet er desnoods een jonge gast neer zodat ie er aan kan ruiken hoe het bij het 1e is. Wat een man joh.
3 weken geleden
En nu met grote cijfers winnen van Real en ik vergeef ze de wanprestatie tegen Feyenoord.